sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Pistokkaita ja multaa


Muutaman onnistuneen talvetusvuoden jälkeen kohtasin vaihteeksi epäonnen. Seitsemästä siemenestä kasvattamastani pelaguusta vain kaksi selvisi kevääseen. Toinen niistä on Divas Rasberry Ripple, mistä ilman muuta olen iloinen. Toisen nimi on kadoksissa.

Kipaisin viikolla pikaisesti Plantsussa pyörähtämässä. Olen sieltä ostanut keväisin pistokkaita ja niin kävi nytkin.

Rullakossa ei kovin paljon valinnanvaraa ollut. Mukaan lähti kaksi verenpisaraa: Fuchsia 'Aunty Jinks' ja Fuchsia 'Blue Satin'. Enpä voinut vastustaa myöskään värinokkosia eli isokirjopeippiä, joista Coleus blumei hybrida 'Royalty' ja Coleus blumei hybrida 'Abbey Road' tulivat valituiksi.

Pelaguut olivat Plantsuun mennessä mielessä. Otin seuraavat:

Pelargonium pelt. hybrida Toscana Sunflair Eva, Pelargonium zonale hybrida Toscana Dolce Vita Karen, Pelargonium zon. hybrida Toscana Estelle Appleblossom ja Pelargonium 'Orange Fizz'. Nämä kaikki ovat riippuvia.

Pelaguut istutin saviruukkuihin työhuoneen ikkunalaudalle. Värinokkoset ja verenpisarat laitoin reilun kokoisiin taimipotteihin kasvattamaan juuria ja kokoa. Siirrän ne myöhemmin ruukkuihin, joissa saavat viettää kesää ulkosalla.


Tuoksuherneet ovat itäneet vajaassa viikossa. Tämän kuvan jälkeen koukkuja on noussut enemmänkin ja niille on tullut jo reilusti pituutta. Tuoksuhernepotit ovat olleet takkahuoneen ikkunalaudalla. Seuraavaksi vien ne joksikin aikaa autotalliin ja luultavasti piakkoin kasvihuoneeseen. Viime vuonna vein tuoksuherneet kasvihuoneeseen 18.4. Silloin päivälämpötila oli ulkona +15℃, mutta yöllä vajaa +1℃. Tuoksuherne pärjää pikkupakkasessa. Aluksi tuoksuherneet olivat kasvihuoneessa muovilaatikossa, jonka päälle laitoin öiksi harson. 


Siemenpusseja kertyy ylenmäärin, vaikka kuinka vannoisi vastustavansa houkutuksia. Tänä vuonna yritän saada pussukoita vähenemään ihan kunnolla. Uusia tulee takuuvarmasti tilalle, mutta se on sitten myöhemmän ajan murhe - tai ilo.

Lajittelin pussukoitani kylvöaikojen mukaan. Näin huhtikuussa olen kylvänyt monenmoista, joiden kehityskulusta ei tässä vaiheessa pysty vielä sanomaan juuri mitään. Suurimman osan kesäkukista pyrin kylvämään suoraan maahan, mutta joitain olen laittanut esikasvatukseen. 

 
Kurkut kylvin kuun alussa. Niistä pintaan on noussut jo Sherpa. Beth Alpha ja La Diva eivät ole vielä heränneet. Vesimeloni Sugar Babystä ainakin yksi verso kurkkii mullasta.

Kellarissa alkaa olla jo taimipottiruuhkaa. Tomaatit pitäisi siirtää isompiin purkkeihin, mutta taidan jättää sen vaiheen kokonaan pois ja laitan tomaatit suoraan niihin kasvatusastioihin, joissa asuvat sitten kesän kasvarissa. Kellarissa on muutama multasäkki, jotka eivät kuitenkaan riitä täyttämään isoja astioita. Ulkona on lisää, joskin umpijäässä. Tilasin lavallisen mustaa multaa eli 65 säkkiä. Toimitus tapahtuu kahden viikon kuluessa.

Kotitie 6.4.

Mullalle riittää käyttöä, mutta sen tilaaminen on joka kerta jonkinlainen mietinnän paikka. Tontillamme ei enää ole paikkaa, johon voisi kipata lavalta multaa. Aiemmin ostin multaa ja kivituhkaa suursäkeissä, mutta suosimani toimittaja lopetti toissa vuonna. Suursäkkien hinnat ovat nousseet ja niin ovat nousseet niiden toimitusmaksutkin. On siis ynnättävä päässä, millaisessa muodossa multaa kannattaa hankkia niin, ettei pelkkä toimitusmaksu niele isoa siivua hinnasta.

Kevään 2022 lavallinen multasäkkejä.
 
Suursäkkien hyvä puoli on siinä, että multa on kompaktissa paketissa. Säkistä voi ottaa sen mitä tarvitsee ja loput voi olla kohtalaisen siististi paikallaan pitkän aikaa. Irralliset multasäkit ovat sopiva kakkosvaihtoehto. Päädyin nyt kolmannen kerran tilaamaan lavallisen, jotta ei tarvitse joka kauppareissulla rahdata neljän säkin erää auton takapaksissa. 

Kevään 2021 multasäkkikuorma.


Lavallinen Mustaa multaa eli 65 kpl 45 litran säkkiä maksaa Hankkijalla kotiin toimitettuna 259 €. Suursäkkien (1000 l) hinnat vaihtelevat 100 eurosta ylöspäin + kuljetusmaksu toimittajasta ja alueesta riippuen n. 60 €. Varmaan samaista mustaa multaa tai suursäkkejä saisi edullisemminkin. En vain jaksa seikkailla netissä hintoja vertailemassa, vaikka käyttämälleen ajalle ja vaivalle ehkä pienen palkkion saisikin. Tarvitsen multaa, sitä on nyt tilattu.

Kukkavana tulossa.
 
Kolmisen vuotta sitten onnistuin kukittamaan orkideoita uudelleen. Yhden jopa useampaan kertaan. Mitään kikkakolmosta minulla ei ollut käytössä. En vain heittänyt kutakin orkideaa kukinnan loputtua kompostiin, vaan annoin niille uuden mahdollisuuden. Leikkasin kuivuneen kukkavanan pois ja laitoin ruukun valoisalle ikkunalaudalle. Talviaikaan lorautin kahden viikon välein suojaruukkuun vettä pohjalle runsaaksi tunniksi. Kesällä kerran viikossa. Imeytymättömät vedet kaadoin pois. Lannoitteeksi annoin merileväuutetta tai Substralia.

Loppuvuodesta ostin ruotsalaisesta huonekalujätistä halvan orkidean keittiöön iloa tuomaan. Kukinnan jälkeen vein kukan makkarin ikkunalaudalle ja hoidin sitä, kuten aiempiakin. Yllätyksekseni purkista työntyy ylös uusi kukkavana. Olen iloinen. Aika harvoin ostan itselleni orkideoita, kun laiskassa hoidossani niistä tuppaa tulemaan kertakäyttökasveja. Se taas on turhaa tuhlausta, josta en oikein tykkää.


Pääsiäisen hienot säät jatkuvat. Aurinko paistaa ja lumi sulaa. Lämpömittari kipusi meillä pitkäperjantaina +10℃ asteeseen. Kannettiin Ukkokullan kanssa osa pihakalusteista kellarista pergolaan. Kovin kauaa ei vielä voinut ihan vain istua, sillä kylmä hiipi kinttuihin.

Kirjoitan tätä juttua varhain lauantaiaamuna. Tullessani työhuoneeseen, oli vielä täysin pimeää. Siitä huolimatta mustarastaan laulu kuului selkeästi. Kello lähentelee seitsemää, päivä on valjennut ja mustarastas laulaa yhä. Aika ihanaa!

25 kommenttia:

 1. Onneksi tilapäinen epäonni ei lannista Sinua yhtään! Multaa tuntuisi tarvittavan aina vaan .... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oppinut kasvien kanssa touhutessani, ettei kannata lannistua menetyksien kohdatessa. Tappioita tulee aina, mutta uusien yritysten myötä myös iloisia onnistumisia.
   Mullalle löytyy tarvetta. Voisin ottaa multaa vaikka äitienpäivälahjaksi. Ei ollenkaan huono tapa muistaa puutarhahörhöileviä äitejä.

   Poista
 2. Mahtaakohan pelargonialajikkeissa olla eroja siinä miten onnistuneesti ne saa talvetettua? Ainakin siemenistä kasvattamani pelargonit ovat olleet sangen hankalia talven yli hengissä pidettäviä.
  Mullasta tahtoo olla puutarhassa usein pulaa ja sitä saakin alvariinsa hankkia lisää. Onneksi komposteista saa hieman lisäapua kyseiseen pulaan.
  Siemeniä kertyy aina kuin huomaamatta runsaasti ja välillä sitten miettii mihin kaikki taimipotit lopulta saa mahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, pitäisi varmaan kysyä joltain pelargoniatietäjältä. Kolmesta viiteen vuoteen on minulla aika tavallinen siemenestä kasvatettujen elinikä. Pelaguita on helppo kasvattaa siemenestä. Jos vain saisi niitä mieluisimpia lajeja. Harmillisesti usein juuri ne kauneimmat ottavat ja lähtevät.
   Komposti on ilman muuta erinomainen lisäapu mullantarpeeseen.
   Tässä vaiheessa kevättä odotan innokkaasti lämpimämpiä säitä ja yöpakkasten loppumista. Se tuo pelastuksen taimiruuhkaan, kun niitä voi hissukseen ryhtyä siirtämään kasvihuoneeseen ja ulos.

   Poista
 3. Ihanaa keliä nyt onkin ja linnut livertävät lähes yötä päivää. Eilen illalla kuulin varpuspöllön "pillinpiipahduksia", tänä aamuna läheisessä saarnessa oli melkoinen konsertti, kun kaksi kottaraista liversi latvassa, vähän alempana ääntä piti käpytikka ja vielä alempana metelöi palokärki. Jotenkin niin ihanaa kaikki tämä elämä. Teidän tiekin alkaa näyttää keväiseltä, ei enää talviselta!
  'Aunty Jinks' on todella söpö verenpisara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hienot pääsiäissäät, että ulkoilmaa on tullut tankattua ylenpalttisesti. Tänäänkin koko päivä on mennyt pihalla sitä sun tätä touhutessa ja nyt on ihan poikkinainen olo. Silti mietin, josko vielä vähäksi aikaa menisin ulos. Tällaisia kevätilmoja olen odottanut. Aivan ihanaa!
   Linnut järjestivät sinulle hauskan monikerroskonsertin. Palokärki on jo kunnon bonus, sillä meidän nurkilla sen kuulee, mutta harvemmin näkee.
   Plantsun verenpisarapistokkaiden valikoima oli tosi suppea. Tai sitten moni oli jo ehtinyt ennen minua. Aunty Jinks on todellakin söpöläinen.

   Poista
 4. Kauniit pistokkaat valitsit. Minä en ole ikinä ostanut alkuja, ei täällä ole lähellä kaupan sellaisia. Multaa tarvitsee aina, säkki tai edes 4-5 säkin tarjous ei riitä mihinkään. Tänä keväänä oma taimimääräni on pysynyt hyvin maltillisena, kuten jo aiemmin päätin. Muutama taimi vielä koulimatta omiin purkkeihin, mutta kokonaismäärä jää yli kymmenkertaista pienemmäksi, kuin parhaina vuosina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin montaa kertaa en itsekään ole pistokkaita ostanut, kun niitä on aika harvoin ollut tarjolla. Nyt ilmeisesti yhä useammalla kauppiaalla, mikä on ihan kiva. Ei tarvitse kaikkea siemenestä saakka yrittää kasvattaa.
   Miten ihmeessä olet pystynyt pitämään päätöksesi taimien suhteen? Olen tosi taitava tekemään päätöksiä ja yhtä taitava pyörtämään niitä.

   Poista
 5. Ymmärrettävästi taajamassa on harkittava, millä tavalla multaa hankkii. On ihan varmasti järkevämpää ottaa kotiintoimitus suursäkkinä tai pussit lavaan pakattuna kuin ostaa muutama säkki kerrallaan.
  Kätevää, että kohta on multapussit kotiin tuotuna. Minun pitäisi myös tilata multaa, viime syksynä käytin kaiken loppuun ja pikimmiten uutta tarvitaan. Pitäisikin soitella, joko puhdasta, lannoitettua ja kalkittua istutusmultaa on mahdollista saada kuormauton lavalle. Meillähän on tilaa kipata kuorma irtomultaa.
  Kivoja pistokkaita, onnea niiden kasvulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosia sitten tilasin mullan aurokuormina. Silloin mm. pikkupuutarha oli vain osittain istutettuna ja sinne sai helposti tieltä kipattua multakuorman. Sittemmin olen tunkenut puita, pensaita ja ties mitä joka paikkaan. Kukapa niiden päälle raaskisi mitään isossa määri kipata. Multa on vähän samanlainen tuote kuin jauhot ja sokeri. Leipominen voi siirtyä ja jäädä kokonaan tekemättä, jos jauhojen takia täytyy kauppaan lähteä. Multaa tarvitaan jatkuvasti ties mihin projekteihin, joten sitä pitää olla saatavilla ainakin jonkinlainen minimimäärä.

   Poista
 6. Hyvää pääsiäistä! Jossain vaiheessa tuollaisen ison multakasan tilaaminen olisi järkevää. Minä aina roudailen niitä kasoja autossa, kun aina luulen, että tänä vuonna en paljon multaa tarvitse. Hah.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle hyvää pääsiäistä!
   En ryhtynyt vertailemaan, onko edullisempaa ostaa isossa erässä vai hakea omalla autolla neljän säkin satseina. Tärkeintä on, että multaa on riittävästi lähellä juuri silloin, kun sitä tarvitsee. Muutaman kerran on käynyt niin, että takapaksillinen multasäkkejä on huvennut hetkessä istutuksiin ja muihin hommiin. Ei tee ihan heti mieli lähteä uutta kuormaa hakemaan.

   Poista
 7. Minä olen todennut tuon lavallisen säkkimultaa hyväksi. Saan kannettua säkit tai osan niistä navettaan ja ovat siellä pois silmistä. On takuulla hyvää multaa ilman ylimääräisiä ainesosia. Kun olen verrannut hintaa suursäkkiin niin aika samoissa mennään kun kyse on litrahinnasta. Toimitus on toiminut hyvin ja aina on saanut sitä mitä on tilannut. Enkä tykkää multakasasta pihassa.
  Tuoksuherneet ovat parin yön kokemuksella viihtyneet erinomaisesti kasvihuoneessa ja on käynyt niinkin, että lisää itämistä on tapahtunut. Kylvän aina 4-6 siementä per potti ja kaikki eivät heti itäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertailin toissailtana mullantoimittajien hintoja todeten, että tämä lavallinen multasäkkejä on hyvin kilpailukykyinen. Ellei jopa edullisempi suursäkkeihin verrattuna. Suursäkeissä toimitusmaksu vaihtelee alueista riippuen, eikä kaikki meille edes säkkiään tuo. Hankkijan lavatoimituksen hinta peittoaa merkittävästi esimerkiksi naapurikunnan rautakaupan huomattavasti korkeamman hinnan.
   Joo, tykkään minäkin tästä pussimullasta. Sitä ostaisin joka tapauksessa, joten parempi hankkia kerralla iso satsi.
   Vienkin tänään tuoksuherneet kasvariin, kiitos rohkaisusta. Edellisinä öinä on ollut -3, myös viime yönä. Harso päälle yöksi, kuten sinullakin. Kylvin jokaiseen pottiin 5-6 siementä. Osa on itänyt, osa ei. Jospa heräisivät viileämmässä.

   Poista
 8. Minä olen tyytynyt kuskaamaan multapusseja autonperässä, kompostista saa lisäksi multaa, jolla täytän esim ruukut puolilleen ja laitan rikkaruohotonta ostomultaa päälle. Kevät on tosiaan päässyt ihanasti vauhtiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auton perässä minäkin olen multasäkkejä kuskannut, mutta koen helpommaksi tilata iso määrä kerralla. Kompostimulta on erinomainen lisä, vaan sekään ei kaikkeen riitä.
   Kevät saapui. Niin on ollut hieno pääsiäinen, ettei parempaa olisi voinut toivoa.

   Poista
 9. Sieltähän kuuluu ihan kohina kun kaikki kasvaa. Multaa ainakin on riittävästi - ainakin kesäkuun alkuun asti :D

  VastaaPoista
 10. Tämä pääsiäinen kyllä helli keleillään, meilläkin parhaillaan jo +10 ja aurinko on paistanut joka päivä! Lumet sulaa melkein kohinalla;) Toki vielä sitä riittääkin...
  Ja ihan kohta ensimmäiset nuput avautuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistissa on sellaisiakin pääsiäisiä, jolloin lunta ja räntää on tullut taivaan täydeltä. Tämä oli ihan täydellinen meidän ihmisten ja erityisesti puutarhan kannalta. Kaikki lumet eivät täälläkään ole vielä sulaneet. Varsinkin kolatuissa kasoissa se nököttää vielä pitkään.

   Poista
 11. Kulunut pääsiäinen on ollut keväisen ihana. Varmaan teidänkin lumikinoksenne ovat näinä päivinä pienentyneet. Onnittelut orkidean onnistuneesta kukittamisesta. Minulta se ei ole vielä koskaan onnistunut. En ole itselleni ostanut, mutta lahjaksi saanut ja aina yrittänyt sinnitellä niiden kanssa, mutta lopulta luovuttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kinokset eivät tykänneet pääsiäisilmoista lainkaan niin paljon kuin minä. Hyvin ovat huvenneet, vaikka joissakin paikoissa sitä vielä riittää.
   Kiitos, vaikka itse asiassa en edes tiedä, mitä olen orkidean kanssa tehnyt oikein. Tämän nyt ilmoille ilmestyneen kukkavanan johdosta olen aikeissa ostaa uudenkin orkidean. Jospa orkideaonneni on vaihteeksi kääntynyt ja saan seuraavankin kukkimaan.

   Poista
 12. Tuo mullan hankinta olisi itsellekin ajankohtaista. Suursäkit eivät onnistu, sillä kuorma-autoilla ei pääse tarpeeksi lähellä palstaa, jotta saisi säkin aidan sisäpuolelle autolla nostettua. Säkkejä tilasin toissa vuonna, niiden säilytys on pienellä palstalla haastavaa, mutta paljon niitä kuluu, kun ryhtyy ruukkuja täyttämään.

  Plantsun pistokkaat ovat kyllä erittäin houkuttelevia, jotenkin onnistuin tänä vuonna kiertämään ne tarpeeksi kaukaa ettei edes yhtä pientä tullut ostettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullan säilytys muodossa kuin muodossa taitaa olla se hankalin asia. Mutta kyllä niitä säkkejä tyhjeneekin vauhdilla, kun alkaa ruukkuja täyttämään.
   Taisin olla Plantsun pistokkaiden äärellä vähän myöhässä. Sen verran vaisu valikoima niitä oli jäljellä. Aina sieltä jotain mukaan tarttuu, vaikka mitä muuta päättäisi. Kaukaa kiertäminen on viisasta.

   Poista
 13. Pistokkaiden ottaminen on melkoinen taidelaji. Joskus onnistuu, vaikka ei tee mitään huolellisesti ja sitten kun noudattaa kaikkia ohjeita, ei onnistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, toisinaan ei onnistu millään, vaikka mielestään tekee kaiken viimeisen päälle ohjeiden mukaan. Pelaguut ovat onneksi aika helppoja. Niiden kanssa olen onnistunut hyvin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!