torstai 6. huhtikuuta 2023

Katariinat kömpi lumesta

Iris reticulata Katharine Hodgkin - Kevätkurjenmiekka
 

Viikontakaiset lumet ovat jälleen sulaneet aurinkoisimmilta paikoilta. Oikearinteen Katariinat poksahtivat lämmöstä iloiten kukkimaan. Tosin ihmisen mielestä ilma ei edelleenkään järin lämpimältä tunnu, mutta eläkäämme sääennusteiden lupausten vankassa toivossa paremmasta.

Laitoin kuvaamisen jälkeen verkon takaisin Katariinoille. Toissakeväänä joko peurat tai jänikset napostelivat tässä lähellä kukkineet Frozen Planet-irikset tyngiksi, joten parempi toimia etukäteen viisaasti.

Talon puistopäädyssä on sinivuokko herännyt. Paikka on lämmin ja suojaisa. Olen käynyt säännöllisesti sinivuokkojen asuinsijan katsomassa, joskin nyt ehti muutama päivä vierähtää. Piippovahdissa ei parane isoja taukoja pitää, jos aikoo pysyä kehityksen perässä. Yksikin aurinkoinen päivä voi saada aikaan ihmeitä.

Vasenrinteessäkin näkyy jo väriä. Näistä krookuksista en tiedä, ovatko Tricoloria vaiko King of the Sripediä. Vanguardiakin olen rinteeseen istuttanut. Näistä krookuksista oikealle on edelleen tiukka lumikasa, mikä hämää istutusten sijainnin arviointia.

Pikkupuutarhassa kasvavan ison marjakuusen ympärillä on jo jonkun verran sulaa. Sielläkin krookukset ovat jo hyvin hereillä. Tähän istutin toissasyksynä Pickwickiä. Maahumalakin näyttää olevan jo virkoamassa. Sitä riittää riesaksi asti.

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Pikkuiset, käpymäiset versot kuuluvat vaaleanpunaiselle pystykiurunkannus Beth Evansille. Se ilmestyi mullasta esiin jo "edellisen talven" aikaan eli ennen viikko sitten satanutta lunta. Suurin osa on edelleen lumen peitossa. Nämä muutamat ovat sentään päässeet lumen ikeestä.

Raparperi punastelee joka kevät ensimmäisten joukossa. Yleensä jo lumen keskeltä pilkistää raparperin pallopäitä. Tänä vuonna en ole käynyt kovin aktiivisesti raparperejä vahtimassa. Toistuvat lumisateet ovat jotenkin typistäneet keväästä iloitsemisesta kaikkein parhaimman kärjen.

Päivänliljatkin ovat kovin kiireisiä näkemään kevään ihmeen tunkiessaan vihreitä versoja mullan pinnalle.

Lunta riittää edelleen vaikka toisille jaettavaksi. Pikkupuutarhaan en kunnolla pääse edes kulkemaan, kun peuraverkkoviritykseni ovat jäätyneet maahan kiinni. No, eipä tuonne mitään kiirettä olekaan ennen käytävien paljastumista lumen alta.


Pääsiäiseksi on luvattu mukavan lämmintä ja aurinkoista. Aikaista tai ei, mutta saatan kantaa osan pihakalusteista kellarista pergolaan. Tulkoon räntää tai rakeita, kohti kesää ollaan menossa. Jos riittää kasveilla toivoa, eiköhän sitä riitä meilläkin.


Jollei piippoja pihoillanne vielä näy, nauttikaahan sitten vaikka mämmistä ja pashasta.

Kun tulee pääsiäinen,
niin silloin alkaa kevät.
Pienet kissat valkoisina,
pajuun kiipeilevät.
Muutakin on kummaa:
kukko helttapäinen,
munii munat koreat,
kun on pääsiäinen.

Aale Tynni

Hyvää pääsiäistä teille kaikille!


48 kommenttia:

  1. Oi ihanat Katariinat! Niitä on kyllä etsittävä ensi syksynä omaan puutarhaan. Ja mahtavaa kun siellä jo alkaa näkymään useassa kohtaa eri värejä! Minun varjoisalla pihalla Itä-Suomessa ei ole vielä yhtään sulaa kohtaa ja lunta on paikoin ainakin 70cm. Mutta kevättä on silti jo ilmassa ja ihania aurinkoisia päiviä tiedossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katharine Hodgkinit ovat tosi kauniita. Niiden sipuleita on onneksi aika hyvin saatavissa. Huh, 70 cm:n lumikerroksessa on vielä sulamista. Jospa pääsiäiseksi luvattu auringonpaiste ja lämpö tekevät ihmeitä sinunkin pihallasi.
      Mukavaa pääsiäistä!

      Poista
  2. Hauskaa, että sinun puutarhassasi saa jo kokea löytämisen riemua. Eilen oli meillä vain valkoista niissä paikoissa, joissa yleensä on ensimmäiset kukkijat. Toki on todettava, että lumi vajenee, vaikka yöpakkaset hidastavatkin lumen lähtöä.
    Ihana ajatus terassin tuoleista, voisi kuvitella, että aurinko lämmittää suojaisassa paikassa niin, että voi vaikka hetken istahtaa. Minä jätin kasvihuoneeseen talveksi kaksi tuolia, joita voi hyödyntää.
    Oikein hyvää pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vihdoin tuntuu siltä, että löytämisen riemu on pian jokapäiväistä. Sulaminen etenee hyvin hitaasti meikäläisen makuun, mutta hyvää kannattaa odottaa. Tänään en ehtinyt kalusteita kellarista ylös rahdata, mutta huomenna tartun tehtävään. Toivottavasti pääset kasvihuoneeseesi helposti, ettei tarvitse lumessa kahlata.
      Sinulle myös aurinkoista ja lämmintä pääsiäistä!

      Poista
  3. Kukkien esiin työntyminen on joka kevät valtava ihme! Kesällä se on jo ihan odotettua, mutta keväällä vielä uutta. Niin kaunista väriloistoa talven jälkeen. Minäkin kävin kuvaamassa pari päivää sitten nousseet krookuksen alut.
    Nyt onkin mennyt pari päivää vatsataudissa :( Onneksi alkaa jo hiljalleen helpottaa, kun ilmakin komistuu. Hyvää pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, ihme, johon ei lainkaan kyllästy. Ihan joka kevät piippoja vahditaan ja odotetaan suurella innolla.
      Voi harmi, vatsatauti on viheliäinen vaiva. Toivotan sinulle pikaista toipumista ja aurinkoista pääsiäistä - sekä tietenkin kissoille rapsutuksia!

      Poista
  4. Voi että, ihana tupas Katariinoja! Täällä ne ovat vielä liikaa lumen peitossa, että yhtäkään kukkaa näkyisi. Nyt on kyllä pysynyt yön plussalla ja vettäkin satoi - ja taitaa sataa edelleen - joten luulisi loppujen piippojen aika pian ilmestyvän vajoavan hangen alta esiin.
    Sinivuokkokin jo! Ja raparperi! Siellä tapahtuu nyt jo nopeammin kuin täällä. Aivan ihanaa aikaa tämä, kun kaikkea alnaa näkyä. Beth Evansit täälläkin esillä, mutta vielä ei ihan tuota punertavaa nuppuväriä näy.
    Ensimmäisen kuvan sahramisi on ilmiselvästi Crocus sieberi 'Tricolor'. King of the Stripedissa näkyy raidoitus jo nupussa ja Vanguard on puolestaan tasavärisen vaaleanliila.
    Eiköhän nyt pääsiäisen kunniaksi saa nuo loputkin lumet kyytiä.
    Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin mojova pehko Katariinoja! Olivat jo ennen viimeisintä lumipyryä niin muhkeita, että ampaisivat kukkimaan heti lumen väistyttyä.
      Tämän hienompaa aikaa ei taida ollakaan. Toki tykkään kesästä aivan valtavasti, mutta nämä piippoviikot ovat täynnä taikaa, joka viehättää vuosi toisensa jälkeen yhtä paljon.
      Kiitos krookustiedoista! Meidän puutarhabloggareiden omaan Lady "Attenboroughiin" voi aina luottaa. Tutkin krookusten istutuspaikkoja ja Tricoloria nuo eittämättä ovat. Vanguardia ei tuossa kohtaa kasva ja King of the Striped on sekin toisaalla. Pitääpä tiirata nuppuvaihetta sillä silmällä, millaisilta eri lajikkeet näyttävät.
      Lumi sulaa, jollei vauhdilla, niin sulaapa kuitenkin. Otetaan ilolla vastaan luvatut lämpöasteet ja aurinko.
      Iloista pääsiäistä sinulle ja kissoille!

      Poista
  5. Ihana on tuo iiriksien rypäs .Saa nähdä nouseeko yhtään minulla mitä olen aiemmin istuttanut viime keväänä nousi jokunen , Tuota pystykiurunkannusta minäkin istutin samalla kertaa kuin iiriksiä ja ne minusta edelleen olisi nousussa . Me ollaan menossa huomenna mökille vähän makkaraa grillaamaan avotulella ja jos saisi terassilta vihdoin keinun pois ja sen siivottua . Yötä ei nyt huomenna kuitenkaan jäädä pitää katsoa onhan tässä pyhiä kuitenkin. Kiinnostaisi lämmittää sauna ja muuta ...
    Sinivuokkoja ja valkovuokkoja meillä on erittäin runsaasti mökkipihalla oikeastaan ihan liikaakin . Rentukkaa on myös reilusti " montussa" . Mukavaa jos pääsisi hieman ulkohommiinkin edes jollain tavalla .
    Ihania pääsiäisen päiviä sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aivan innoissani noista ensimmäisistä iriksistä. Toivon hartaasti, että myös muut kevätkurjenmiekat ilmestyvät lumien väistyttyä. Pystykiurunkannus Beth Evans on aivan ihana. Se on aika aikainen. Toivottavasti pääset pian nauttimaan Bethin kukinnasta.
      Varmaan saatte keinun pois terassilta. Sää näyttää nyt oikein hyvältä ja lupaavalta ulkohommienkin kannalta. Pikkuisen jo käytäviä haravoin, vaikka osa on vielä jäässä.
      Mökkiseutunne on otollista vuokoille. Voin hyvin kuvitella, että siellä teidän metsäreunassa on paljon sinivuokkoja.
      Teille myös lämpimiä ja iloisia pääsiäispäiviä!

      Poista
  6. Hurmaavan väriset nuo Katariinat, ja kivan runon laitoit meille muille vielä bonuksena, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karharine Hodgkinin kukat ovat upean värisiä. Jaksan aina hämmästellä niiden kukkien kuvioita.
      Hyvää pääsiäistä sinulle!

      Poista
  7. Tosi kauniita iiriksiä . Hyvin on alkanut kasvit lumen seasta tulla esiin.
    Aurinkoista pääsiäis aikaa !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Karharinat ovat ihastuttavia iriksiä. Toivottavasti muutkin nousevat ja alkavat pian kukkia.
      Aurinkoista ja lämmintä pääsiäistä sinulle!

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Kiitos, aurinkoa ja lämpöä sinun pääsiäiseesi!

      Poista
  9. Ihana Katariina kömpikin lumesta.
    Mukavaa ja aurinkoista pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katharine ei tiedäkään, kuinka iloiseksi se kukinnallaan minut tekee.
      Sinulle myös aurinkoista ja lämpöistä pääsiäistä!

      Poista
  10. Kevät on tosiaan siellä, kun sinivuokkokin on jo kukassa! Ehkä nyt pääsiäisen ajan lämpimät säät saavat lumikinokset madaltumaan reilusti.
    Rauhallista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on nyt ihan kunnolla läsnä. Pian lumet saavat kyytiä - ainakin niin toivon.
      Toivotan sinulle aurinkoisia pääsiäispyhiä!

      Poista
  11. Oi kuinka kevät on kukkijoiden myötä siellä jo pitkällä! Kunhan lumet täälläkin sulavat, alan käppäillä aamukaffen kanssa pitkin pihoja. Leppoisaa pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät sai auringon ja lisääntyvän lämmön myötä uutta potkua. Samanlaista säätä on luvattu koko maahan, joten pian sinäkin voit kierrellä piippoja ihmettelemässä aamukahvisi kera.
      Leppoisaa ja lämmintä pääsiäistä sinulle!

      Poista
  12. Hyvää pääsiäistä. Piippoja pumpsahtelee esiin heti kun lumi vähänkin väistyy. Tosin meillä ei vielä näy oikein mitään mutta sääennuste lupailee hyvää sen asian tiimoilta. Pikkasen rapsutin lunta pois muutamasta kohdasta ja levittelin lisää tuhkaa hangelle, pieni apu ei lienee haitaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin Katja! Aina lumi ei edes ehdi väistyä, kun piipot tunkevat itsensä läpi. Tänään lumi on saanut ja saa edelleen kyytiä. Eipä hienompaa pääsiäissäätä olisi voinut toivoa.

      Poista
  13. Ihania keväänmerkkejä jo sielläkin💚 Täytyypä itsekin käydä huomenna tuo sinivuokkojen tilanne tarkistamassa💙

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväänmerkit senkun lisääntyvät. Tänään krookukset avaavat nuppujaan. Käy ihmeessä tutkimassa sinivuokkojen tilanne. Saattavat olla jo lähtökuopissaan.

      Poista
  14. Monena keväänä tähän aikaan on jo sinivuokko kukkinut. Tänään kävin kurkkaamassa olisiko jo pian odotettavissa :) Aurinko on pysytellyt pilvien takana pari päivää ja lämmintä ei ole ollut, mutta varmaan jo ensi viikolla tapahtuu paljon.
    Ihanaa pääsiäistä ja aurinkoisia kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kevät on ollut edellisen tapaan aika kolea. Tänään suunta on selvästi muuttunut. Mikä auringonpaiste ja lämpö meitä helliikään. Toivon, että samanlaista riittäisi teillekin. Iloista pääsiäistä sinulle!

      Poista
  15. Pihanne lienee etelään - niin terhakkaasti sieltä jo pusketaan läpi vaikka lumen...
    Kyllä se kevt sieltä tulla jolkottaa ja lumivaipat sulattaa!
    Mieltä iloista ja aurinkoista toivottelen Pääsiäiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihamme on tosiaan etelään, hyvin avoin ja valoisa. Tänään on ollut huikean hieno kevätpäivä. Samanlaista on luvassa tuleviksikin päiviksi.
      Sinulle myös iloa ja aurinkoa koko pääsiäiseksi!

      Poista
  16. Onpas suloisia kukkasia jo auennut. Kevät on pitkällä siellä.
    Oikein Ihanaa Pääsiäisen Aikaa Sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suloisten kukkijoiden määrä lisääntyy nyt vauhdilla. Tänään löysin krookuksia terälehdet avoimena.
      Aurinkoa ja lämpöä pääsiäiseesi!

      Poista
  17. Miten mukavaa päästä jälleen piippometsästykseen ja nähdä mitä kenenkin puutarhasta nousee. Hassuinta on, vaikka oma piha on vielä lumen vallassa, tulee toisten löydöistä ihan yhtä hyvä mieli. Kuten näistä Katariinoista!
    Hyvää pääsiäisen aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä piippometsästyksen aika on joka vuosi yhtä innostavaa. Olet täysin oikeassa siinä, että toisten löydöt tuottavat iloa aivan yhtä paljon, kuin jos niitä näkisi omassa pihassa. Siinä yksi syy, miksi kuvia onkin niin kiva jakaa toisille.
      Sinulle myös oikein aurinkoista ja lämmintä pääsiäistä!

      Poista
  18. Siellähän on jo ihan oikea kevät 💛Minäkin olin piippajahdissa tänään, kun kävin kaatamassa sangollisen lämmintä vettä tuijan taimen juurelle. Huomasin siinä samalla, että vieressä oli jo isot lehtiruusukkeet - olen vaan autuaasti unohtanut, mitä ne ovat 😂 näyttävät ihan pieniltä tulppaaninlehdiltä, mutta ei siinä kohtaa sellaisia pitäisi olla ja eivät kyllä yleensä ensimmäisinä nouse muutenkaan.
    Ihanaa ja aurinkoista kevättä ja pääsiäisen aikaa sinulle💛

    VastaaPoista
  19. Komeat ovat Katarinat!
    Muutenkin teillä näkyy aivan mahdottoman paljon kevään merkkejä. Meillä odotellaan vielä lumen sulamista.

    Ihanaa pääsiäisen aikaa 🥰.

    VastaaPoista
  20. Ihanat Katariinat jo täydessä kukassa! Ja ystäviäkin jo näkyvissä!
    Meillä näkyy myös piippoja, muutamassa lumikellossa on jo hieman nuppua näkyvissä! Onneksi nyt on vapaata, niin voi käydä katsomassa tilannetta monta kertaa päivässä:)
    Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ystävät ovat avanneet joukolla kukkansa. Ajattelin kohta mennä kuvaamaan krookuksia. Nämä pääsiäisen vapaat kannattaa käyttää piippojen bongaamiseen. Jos teillä on vähänkin samanlaiset säät, kuin täällä, kukat heräävät joukolla.
      Hyvää pääsiäistä sinulle!

      Poista
  21. Ihania piippoja! Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, samoin sinulle hyvää pääsiäistä!
      Piippoja taitaa näillä paisteilla nousta ja avautua enemmänkin.

      Poista
  22. Vastaukset
    1. Ihania ovat. Vihdoin saamme piippoja vahtia ja niistä iloita.
      Hyvää pääsiäistä sinulle!

      Poista
  23. Siälon kevät jo pitkällä! Hyvää pääsiäästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myöhästyneet kiitokset! Kevät ilmestyi tänne täysillä. Hienompia säitä ei olisi voinut toivoa.

      Poista
  24. Sinulla onkin tänä vuonna pääsiäiskukat puutarhassa. Mikä määrä piippoja ja nuppuja, Katariinojakin noin upea tuuhea kimppu. Kyllä kelpaa puutarhassa kierrellä tutkimassa, mitä lumen alta milloinkin paljastuu. Aurinkoista pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulle myös myöhästyneet kiitokset. Pääsiäisenä tulikin kierrettyä piippovahdissa ahkerasti ja löytöjä tehden. Katharinojen tupas houkuttelee lisäämään niitä syksyllä. Nuo olen istuttanut syksyllä 2021 eli paikka tuntuu olevan niille mieluisa.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!