maanantai 24. huhtikuuta 2023

Yksi uusi puu - tai ehkä kaksi?

Prunus padus - Tuomi

 
Taas on tullut pyörittyä puutarhassa ja puutarhaan liittyvissä asioissa aktiivisesti koko viikonlopun. Sunnuntai piti ottaa kevyemmin, mutta niin vain askeleet johtivat askareen jos toisenkin äärelle. Sain vihdoin viritettyä uudet narut kasvarin pitkille sivustoille ja ripustettua niihin tuplaharsot tulevaa hyötykasvien muuttoa varten. Harsot osoittautuivat liian pitkiksi, vaan en alkanut niitä todennäköisesti aika lyhyeksi käyvän käytön vuoksi pätkimään. Jämäpaloille ei ole käyttöä. Sen sijaan pidemmät harsot voivat hyvinkin löytää tarpeellisen käyttökohteen myöhemmin.

Prunus padus - Tuomi

 
Niin kiire ei olekaan, etteikö ehtisi ympärilleen vilkaista. Tuomi on jo vihreänä ja nuputkin sen alemmilta oksilta löytyi. Pari kertaa kävin tuomen juurella kameran kanssa aikomuksena kuvata nuppurykelmiä. Kummallakin kerralla eksyin nyppimään vaahteravauvoja, joita nousee päivittäin taatusti satamäärin. Yhtä kun kumartuu ottamaan pois, vierellä on viisi samanlaista. Kaukaa katsoen niitä ei huomaa. Kyykistyen silmä harjaantuu nopeasti havaitsemaan jopa minimaalisen kokoiset mullasta kurkkivat koukut. Siitä vaan oitis pois, jotta seuraavalla kerralla olisi edes yksi tai kaksi vähemmän.

Kolmannella kerralla suuntasin katseen suoraan ylöspäin, jolloin tuomikin tuli kuvattua. Hetken oli pidettävä alinta oksaa kädellä paikallaan, kun tuuli kiskoi sitä kaiken aikaa jokaiseen ilmansuuntaan. 

Syringa vulgaris - Pihasyreeni

Syreenit ovat olleet jo jonkin aikaa silmut pullollaan. Kukintaa saamme vielä odottaa. Viime kesänä syreenit ja koristeomenat olivat kukkeimmillaan kesäkuun alussa. Kalenteri väittää meidän elävän edelleen huhtikuun loppua. Ehkä nämä aurinkoiset ja lämpimät päivät ovat sekoittaneet pääni kuvittelemaan, että olisimme jo pidemmällä.

Malus purpurea 'Aamurusko' - Koristeomena

Pari yötä sitten heräsin kesken unieni. Niinhän siinä kävi, että ajatukset alkoivat pyörimään puutarhamietteiden parissa. Tekisi mieli hankkia uusi puu tai kaksikin. Ei mitään kymmenien metrien korkeuksiin kasvavaa jättiä. Korkeintaan viisi metriä passaisi hyvin. Sellaiselle olisi tarvetta erityisesti alapihalla, jotta lehtikompostille saisi hieman varjoa. 

Nykyisin alapiha on avara ja valoisa, mistä tykkään kovasti. Lehtikomposti ei tahdo millään kypsyä moisessa paikassa. Enkä ole keksinyt parempaakaan sijoituspaikkaa. Yläpihalla sellainen ehkä olisi, mutta puutarhajätteen ja lehtien kärrääminen kauas niiden syntypaikasta ei ole kovin järkevää.

Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomena


Puun istuttamisessa lehtikompostia varjostamaan on vielä tutkittavia seikkoja. Kompostin oikealla puolella kasvaa isokokoinen vaahtera. Korkeaksi kasvaneena se ei kovin alas enää varjoa tarjoa. Sen juuria risteilee runsaasti aika kaukanakin, joten saattaa olla vaikea kaivaa istutuskuoppaa muutaman metrin päähän vaahterasta. En ole vielä tutkinut asiaa tarkemmin. Aluerempan jälkeen aitaa pystyttäessämme oli välillä vaikea löytää sopivia kaivukuoppia tolppia varten juurten runsauden vuoksi. Ajatus kompostia varjostavasta puusta on muhinut jossain takaraivossa, mutta idealamppu syttyi loistamaan kirkkaammin vasta äskettäin.

Malus domestica 'Huvitus' - Omenapuu


Sopivaa puuta etsiessäni olen selannut nettiä, puutarhamyymälöiden tarjontaa ja kuvia ehdokkaista. Paikka on kuiva, tuulinen, eikä erityisen suojaisakaan. Mitään herkkistä ei siis voi ajatella. Mieluummin koristepuu kuin tuottoisa hedelmäpuu. Vaikka koristeellisiahan ne hedelmäpuutkin ovat. 

Puu saisi kasvaa suhteellisen nopeasti, ettei varjoa tarvitsisi vuosikausia odottaa. Puiden myyntikoko on usein aika pieni. Tai sitten isommaksi kasvaneesta joutuu pulittamaan pitkän pennin. Punnittavaa riittää monelta kantilta. Ehkä lähden ostoksille Britteihin. Katsellessani televisiosta Puutarhapelastajat -ohjelmaa, taivastelen kateellisena siellä myytävien puiden, pensaiden ja perennojen muhkeaa kokoa.

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja


Samaisen yökuhkimisen aikaan keksin toisenkin sopivan paikan uudelle puulle. Joko kokonaan toiselle puulle tai sitten sille ensimmäiselle, jos kompostivarjopuu jää toteutumatta. Kaivoruusupenkissä osa Hansaruusuista on huonossa hapessa. Niiden asuinaluetta olisi syytä kohentaa. Siellä olisi hyvin tilaa myös pienelle puulle. Kas kummaa, kun en ole aikaisemmin paikkaa sillä silmällä katsonut! 

Kun päästää ajatukset laukkaamaan villisti yön pimeydessä, eksyy runsauden poluille. Puista siirryin kevyesti hyppäämällä köynnöksiin. Jospa laittaisin Kasvaripolulle köynnöskaaren ja siihen tietenkin jonkun kivan köynnöksen? Mikä köynnös? Mistä köynnöskaari? Ukkokullalla on parhaillaan niin monta projektia vireillä ja tekeillä, etten halua häntä omilla toiveillani rasittaa. Sitä paitsi itse asioita eteenpäin viemällä valmista taitaa tulla nopeammin.

Prunus 'Accolade' - Koristekirsikka Kevätsuudelma

 
Sanoin itselleni, että puu- ja  köynnösideat saavat nyt rauhassa muhia. Toimintatapani tuntien voi kuitenkin olla vaikea muhituttaa jotain omasta mielestä hyväksi todettua ideaa. Sanoista tekoihin - tai pikemminkin ajatuksesta tekoihin - on minulle ominaisempaa.

Ainahan sitä voi ja pitääkin opetella uusia tapoja eli tässä tapauksessa pitkäkestoista malttia. Saattaa siis olla, että muhivat ideat häipyvät itsestään aluksi taka-alalle ja haihtuvat sieltä omia aikojaan kokonaan pois. Tai sitten tapahtuu aktiivista jalostumisesta, joka johtaa hankintoihin, kaivamiseen ja uusien kasviasukkaiden ihmettelyyn. Katsotaan, miten käy. Kesä ja istutusaika on vain kerran vuodessa.

Sorbus Dodong - Tuurenpihlaja


Uusien ideoiden kehittelyn lomassa jatkan nyt jo puutarhassani kasvavien puiden uuteen  kasvukauteen heräämisen seuraamista. Niitä katsellessa voi vaihteeksi suoristaa selkänsä pystyasentoon. Viime ajat katse on suunnattu enimmäkseen multapinnan tasolle, jollei nyt ihan maassa mahallaan maaten niin ainakin reippaasti kyykyssä kykkien.

Anemone nemorosa - Valkovuokko


Huhtikuun viimeistä viikkoa viedään. Munkki-, tippaleipä- ja simajuhla siintää näköpiirissä. Iloisia kevätpäiviä kaikille!

 

32 kommenttia:

  1. On aina riemastuttavaa löytää tontiltaan uusi paikka jollekin kauniille puulle. Toivottavasti löydät sopivan tai sopivat. Vaahteravauvoilla on tänä vuonna (meillä ainakin) ennen näkemättömän hyvä kevät. Joka vuosi niitä on paljon, nyt kyllä itää joka ikinen vaahteran siemen ja suurin piirtein samaan aikaan. Nypittävää riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarha näköjään muuttuu ihan itsestäänkin, jolloin syntyy uusia mahdollisuuksia. Näköjään myös puutarhuri katselee keväällä uusin silmin. Uskon sopivien puiden löytyvän, kunhan ehdin asiaan tehokkaammin paneutua.
      Vaahterat ovat päättäneet valloittaa maan tänä vuonna yhdessä ja erikseen. Miten ne osaavatkin nousta mullasta heti kun selkänsä kääntää.

      Poista
  2. Yöllä tulee parhaat ideat, eivät aina päivänvalossa kovin toteuttamiskelpoisia kylläkään :)
    Meidän pihalla oleva riipparaita on kellahtanut niin pahasti kyljelleen, että se on katkaistava. Olen useana vuonna yrittänyt oikaista ja tukea sitä, tuloksetta. Sen alla Merri piti aina majaansa. Mietin, että pitääkö istuttaa toinen samanmoinen :)
    Meidänkin pihasta on kaadettu vuosikymmenten varrella ainakin viisi isoa puuta, samoin kuin lähipihojen alueilta. Maisema alkaa näyttää jotenkin liian aukealta. Puut on kivoja, vaikka niiden aiheuttama jälkien siivoaminen ei olekaan kovin mukavaa. Isot puut aiheuttavat tietysti myös kaatumisvaaran myrskysäillä. Muistelen, että minulla oli aina pyykkinarut puiden väleissä joskus muinoin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monta ideaa on syntynyt aamuyön pimeydessä. Eikä todellakaan kaikki niistä ole olleet päivän noustua toteutuskelpoisia.
      Merrille uusi majapuu on oikein hyvä peruste uuden puun istuttamiselle. Meillä riippahernepuu on kasvanut kunnolla vinoon. Se kasvaa "kummulla", eikä ole kovin korkea. Kun se näyttää muuten hyvinvoivalta, saa olla. Oikeastaan tykkään sen vinosta olomuodosta.
      Puillakin on hyvät ja huonot puolensa. Meidän tontti on vajaa 1700 neliötä, joten vuosien mittaan on ollut pakko isoja puita kaataa muiden toimintojen mahdollistamiseksi. Hedelmä- ja koristepuita on tullut useita tilalle.

      Poista
  3. Viimeisen viikon aikana on tosiaan unohtunut, että ollaan vielä huhtikuussa. Vaikea muistaakaan, että kuu alkoi lumivuorten merkeissä.
    Hyviä ideoita! Vaahteran alle on vaikea saada mitään viihtymään. Silti istutin viime vuonna isopähkinäpensaan (Corylus maxima) punalehtisen version, kun sellainen harvinaisuus tuli Viherpeukaloilla vastaan. Tavallinen meikäläinen pähkinäpensaskin on aika sitkeä ja siitäkin tulee kaunis monimetrinen, tosin myös monirunkoinen puska kaareutuvine oksineen. Niitä on kyllä helppo leikata tyvestä pois ja käyttää sitten esim. köynnöskaaren materiaaliksi ;-) (ovat perinteistä aitamateriaalia Briteissä). Hienoa pähkinää piti toki kastella kuivana kesänä usein ja silti sen latva tuppasi kuivumaan. Toivon, että ajan saatossa se saa juurensa syvään. Pähkinät eivät ole krantuimmasta päästä.
    Itse kyllä miettisin vaahteran kaatamista, jos se on teidän tontilla ja sen saa kaataa. Ne siementaimet... ja juuret. Se on kova kilpailija kaikille, ja ihan kiva, mutta on niitä helpompiakin puita elintoveriksi.
    Kiinnostavaa kuulla, kuinka ja miten suunnitelmasi etenee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huhtikuusta taitaa olla tänä päivänä uusi toukokuu. Isommat muutokset säässä ja luonnossa tapahtuvat huhtikuussa, kun ennen ns. oikea kevät oli vasta toukokuussa. Ainakin täällä etelässä.
      Minulla on viha-rakkaus -suhde vaahteraan. Se on monin tavoin kaunis puu, mutta myös hurjan roskaava, tilaa vaativa ja valloittava. Yksi iso vaahtera riittää tälle tontille, kun tontin rajalla on useita kunnan vaahteroita. Vaahteran kaatamisesta on keskusteltu, mutta ei taida olla nyt ajankohtainen. Siellähän ne juuret ovat kaatamisen jälkeenkin, ellei jollain isolla vempaimella kaivateta niitä pois. Kunnalta on myös saatava lupa puun kaatamiseen tällaisella kaava-alueella.
      Vihepeukaloilla näkyy edelleen olevan punalehtistä isopähkinäpensasta. Siinäpä kasvi, joka toimisi ajattelemallani paikalla. Mieluummin pensasmainen kasvutapa kuin korkea hujoppi lehdet latvuksissaan. Laitoit nyt pahan houkutuksen.
      Itseänikin kiinnostaa, miten tämä tuore suunnitelma etenee. Projekteja on taas jonoksi asti.

      Poista
  4. Sinun yövalvominen ei ole mennyt hukkaan; niin antoisaa pohdiskelua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yövalvominen ei mennyt hukkaan, vaikka kieltämättä aamuyön heräämiset harmittavat. Kunpa saisin ajatusmyllyn pysähtymään.

      Poista
  5. Kiva kuulla, että joku muukin miettii öisin yhtä ja toista, eikä haittaa, vaikka ajatukset eivät aina toteuttamiskelpoisia olisikaan. Varmasti puusi tai kaksikin löytää paikan puutarhastanne. Vaahteravauvoja itsekin huomasin ihan hirveästi, kun hetken istuin pihakeinussa. Ja tuomet ja syreenit pullistelevat silmuja, ihanaa. Iloisia huhtikuun lopun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä keväänä on ollut turhankin usein noita aamuyön mietiskelyhetkiä. Mieluummin sammuttaisin ajatukset ja vaipuisin unessa tyynyn uumeniin. Toisaalta moni hyvä idea on syttynyt yöaikaan ja päässyt myöhemmin toteutukseen.
      Parin edellisen yön vesisateet ovat saaneet vaahteravauvojen lisäksi muutkin puut heräämään. Nautitaan näistä upeista kevätpäivistä!

      Poista
  6. Voi tuota kasvun ihmettä. Ei ihme, että tulee öisinkin mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän aikaan vuodesta kaikki kasvaa niin vauhdilla, ettei näköjään riitä päivä sen ihmettelyyn.

      Poista
  7. Puun tai puiden istuttaminen on aina hyvä idea!

    VastaaPoista
  8. Puiden istuttaminen on hyvä teko. Ajatuksen on hyvä antaa hautua hetki, todennäköisesti idea jalostuu ja oikea puulaji tulee mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan hyvä antaa idean muhia. Huomaan jo nyt jalostumista, vaikka on vasta pari päivää kulunut idealampun syttymisestä.

      Poista
  9. Onneksi kevät on vain kerran vuodessa, muuten et pääsisi lepäämään ollenkaan. Innostus tulee uniin ja herättää upeina ideoina. Niin ihanaa kuin se onkin, tarvitaan myös lepoa.

    Jaksamista siihen asti 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamuyön valvomisia on ollut tänä keväänä turhankin usein. Epäilen siihen olevan muut syyt kuin kevätinnostus. Mutta jollei uni yöllä tule, voi ajan käyttää ajattelemiseen tai kirjan lukemiseen. Uni tulee sitten aikanaan.

      Poista
  10. Puun tai puiden istutuspaikkaa puutarhassa joutuukin miettimään aina kaikista kasveista ehkä tarkimmin. Kuten mainitsitkin, ne ovat yleensä hintavia ja niinpä niiden aina soisi kasvavan ja kukoistavan puutarhassa mahdollisimman pitkään. Sinulla onkin toiselle puulle oma selkeä vaatimuksensa, eli sen tulee varjostaa kompostia juuri sopivasti. Tsemppiä sopivan kasvupaikan löytämiseen ja puun / puiden hankintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puun hankintaa ja istutusta on todellakin syytä tarkastella monelta kantilta. Puuta ei niin vain siirretä, jos sen laittaa huonoon paikkaan. Näin julkisesti suunnitelmia pohtimalla, saa mukavasti uusia näkökulmia ja ideoita.

      Poista
  11. Piti tulla kurkkaamaan blogiasi. Oh, onpa teillä jo kevät pitkällä, mutta meillä ollaankin jo eri vyöhykkeellä. Ja taisi muutenkin tulla takapakkia, kun on peräti yöpakkasia luvattu.
    Onnea pohdinnoillesi, ja toivottavasti pääset hyvään lopputulemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tulit kylään. Olen silloin tällöin vieraillut sinunkin blogissasi.
      Kevät on edistynyt viimeisen parin viikon aikana isoin harppauksin. Myös parin edellisyön vesisateet ovat tehneet hyvää. Koleampaa on tännekin luvassa. Ei anneta sen häiritä, sillä kesää kohti ollaan menossa.

      Poista
  12. Hih - minäkin olen sellasinen aamuöinen suunnittelija ja itseasiassa aikaansaavin heti ylösnoustuani.... Ompa jo PALJON upeita silmuja... minä ensimmäisiä vasta noteerasin... ehkä ensin vuotavalla nenälläni, joten antihistamiinit kehiin ja nyt jo silmilläkin näkee, että kyllä se kevät/kesä sieltä tulee. Ukkokulta leikkasi terijoen salavan niin matalaksi, että jännittää ihan kuinka se kasvaa tänäkesänä.... itse olen aina (5-vuotta) tuollaista kunnon lyhennystä ehdottanut ja nyt se sitten toteutui.
    Munkkimietteissä jo täälläkin.... iloista kevään juhlaa... räntäsadetta lupailee, saa valkolakit kaikki päähänsä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska tavata toinen aamuvirkku. Minäkin lähden hyvin käyntiin heti aamusta.
      Siitepölyallergikot kärsivät näinä päivinä. Ehkä nuo viimeyön sateet vähän helpottavat tilannetta.
      Ymmärtääkseni terijoen salava kestää hyvin voimakasta leikkausta. Meidän kylällä muutamissa paikoissa salavat leikataan joka vuosi ja hyvin ovat kasvaneet komeisiin mittoihin.
      Mainio huomio: räntäkuorutteiset valkolakit kaikille. Huono sää vappuna taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus.

      Poista
  13. Meillä oli pakko kaataa tontilta puita, koska nurmi ei enää kasvanut varjoisuuden vuoksi. Neljä isoa mäntyä lähti tontiltamme ja kaupunki kaatoi omalta puoleltaan kohdaltamme 7 puuta. Saapa nyt nähdä kukkiiko omenapuu ja kirsikkapuu eri tavalla kuin vuosi sitten. Valoa tuli ainakin paljon lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon valon ja lämmön määrän lisääntymisen parantavan omenapuidenne kukintaa. Meillä tontin kahta puolta olleen metsikön kaatuminen lisäsi kaikenlaista kukoistusta. Tosin myös kuivuus lisääntyi, kun aurinko paahtaa koko päivän ja tuuli osuu useammin.

      Poista
  14. Kiitos Between, olit käynyt blogissani kommentoimassa, mutta jostain syystä se ei näy tekstin yhteydessä. Joskus muulloinkin muiden kohdalla käynyt samoin. Olen pahoillani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyn säännöllisesti blogissasi vierailulla. Aina ei ehdi kommentteja laittaa.
      Oletko tarkastanut blogisi roskapostikansion? Kevään aikana blogger on jostain syystä laittanut kommentteja roskapostiin. Sieltä ne voi helposti palauttaa näkyviin. Aiheesta on keskusteltu blogeissa ahkerasti. Käyn säännöllisesti tarkastamassa oman roskapostikansioni.

      Poista
  15. Oi, onpa kevät jo pitkällä!!
    Ekat krookukset vasta bongasin, puut ihan risuina vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimät ja aurinkoiset säät saivat kevään edistymään. Nyt on aika koleaa, mutta kyllä se tästä taas lämpiää.
      Kiva, että kävit kommentoimassa. Siten löysin blogisi, jossa onkin vallan mainioita käsitöitä. Päätin ryhtyä blogisi lukijaksi.

      Poista
  16. Puiden hankintaa onkin mietittävä huolella, kun vievät tulevaisuudessa kuitenkin reilusti kasvutilaa. Mutta harvoinhan sitä huolellinen puutarhuri tekee virheostoksia ja sopu antaa sijaa ja tilaa aina yhdelle kasville - puullekin! Myös meillä puhutaan parasta aikaa puun hankinnasta tai ainakin niiden siirtämisestä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isolle tontille olisi paljon helpompi valita puu, mutta tällaisella täyteen tungetulla taajamatontilla asia onkin kinkkisempi. Puun toivoisi olevan valmiiksi komea, vaan muutaman vuoden joutuu kasvua ja puusta riippuen kukintaa odottamaan. Pari ehdokasta pyörii päässä. Ehkä seuraan "sydämen ääntä" valinnassa.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!