torstai 27. huhtikuuta 2023

Huhtikuun sukat uudemman kerran

Näyttää vahvasti siltä, että kevään käsityöinto on hiipumassa. Päivien valoisan ajan lisääntyminen houkuttelee pihalle piippoja vahtaamaan, rapsuttamaan ja milloin mitäkin kyhnyttämään. Jos illan suussa hetkeksi sohvalle istahtaa, ei siinä enää puikot käsiin hakeudu.


Olen tehnyt aiemminkin Niina Laitisen Levottomat -sukat. Tällä kertaa käytin 7veikan vaaleanpunaista (525 Geisha) ihan siitä syystä, että sitä sattui olemaan kaksi kerää. Pidempivartisiin sukkiin ei 100 gramman kerä riitä.

Tämä on kaunis malli, enkä koe sitä vaikeaksi. Tarkkaavaisuutta mallikaavion seuraaminen tietenkin vaatii, jotta kuvio toteutuu oikein.

Raitasukkia on hauska tehdä. Valmistuvat mukamas nopeammin, kun koko ajan on tavoitteena seuraava raita.

Lankana 7veikan "ketunruskea" (644) ja valkoinen. Yleensä kudon 7veikkaa 3.5 puikoilla. Nyt kokeilin kolmosia, jonka vuoksi laitoin 56 silmukkaa.

Yhdet banaanisukat jo tein, mutta mallin toteutus keltaisella langalla houkutteli. Sukan kärkeen laitoin tummanruskeaa (Lankavan Lysti nro 868). Puikkoina 3.5 ja silmukkamäärä 48.

Netissä on keskusteltu, pysyvätkö nämä banaanisukat hyvin jalassa, kun niissä ei ole perinteistä kantapäätä. Hyvin pysyvät ainakin itselläni.

Kesällä pipolla ei käyttöä ole, mutta tulipa nyt tehtyä kirkkaanpunaisesta (549) 7veikasta itselle uusi pipo. Työssä 60 cm:n pyöröpuikko nro 3. Silmukoita 120.

Mallineule

1-2 kerrokset: 1 o 1 n 2 o
3-4 kerrokset: 1 n 1 o 1 n 1 o
5-6 kerrokset: 3 o 1 n
7-8 kerrokset: 1 n 1 o 1 n 1 o


Punaista pipoa aloittaessani huomasin langan säikeiden olevan irrallaan. Alussa oli myös pari solmua. Solmuista varoitetaan vyötteessä. Moni niistä valittaa. Kohdalleni ei ole vuosien aikana montaakaan solmua sattunut. Sen sijaan tuo kuvassa näkyvä langan säikeiden "irrallisuus" haittasi sekä silmukoiden luomista että kutomista. Piti olla tarkkana, jotta puikolle sai koko silmukan, eikä vain osaa siitä. Niinpä luovuin jo alkusenteillä tämän langan käytöstä. Avasin kerää aika monen metrin verran, eikä tilanne paljon parantunut.


Koska kyseessä oli hiljattain ostettu kerä, sen vyötekin oli paikallaan. Siten myös langan eränumero. Laitoin Novitalle asiakaspalautetta, johon vastattiinkin nopeasti erilaisten selitysten kera. Liitin asiakaspalautteeseeni langasta ottamiani kuvia. Kuvat kertoivat heille ongelmasta, eikä minun tarvinnut viallista kerää lähettää heille. Sain muutaman päivän kuluttua uuden lankakerän. Tosin samaa sävyä se ei ole, mutta punaista kuitenkin.

Pipon jälkeen palasin takaisin raitasukkiin. Tässä 7veikan tummanlilasta (724) ja valkoisesta (011) normisukat 48 silmulla ja 3.5 puikoilla. Kunkin raidan korkeus 4 kerrosta.


Nämä raitasukat tein 7veikan vaaleasävyisestä Nummi-langasta (955) ja Lankavan beigestä Lysti-langasta (869). Kunkin raidan korkeus 4 kerrosta.


Luonnonvalkoisesta 7veikasta (010) tein pitsisukat. Malli muistuttaa kaaripitsiä, mutta ei ilmeisesti se ole. Helppo ja nopeatekoinen tämäkin malli.


Äitini oli aikoinaan ahkera kutoja. Hän piti muksunsa ja muut läheisensä villasukissa. Viimeisinä vuosinaan äiti ei kovin paljon enää kutonut. Muutama kerä lankaa häneltä jäi. Tämän punasävyisen Nalle Colorin (844) löysin äidin jäämistöstä sitä runsas kaksi vuotta sitten siivotessani.

Nalle Colorista tein nilkkasukat 3:n puikoilla käyttäen netistä löytämääni kuvaa, jossa mallineule menee seuraavasti:

1. krs: 5 o, 2 n
2. krs: 3 o, 2 oikein yhteen, lk, 2 n
3. krs: 5 o, 2 n
4. krs: 2 o, 2 oikein yhteen, lk, 1 o, 2 n
5: krs: 5 o, 2 n
6. krs: 1 o, 2 oikein yhteen, lk, 2 o, 2 n
7. krs: 5 o, 2 n
8. krs: 2 oikein yhteen, lk, 3 o, 2 n


Pihasta on viimeisetkin lumet häipyneet. Katuojassa on molemmin puolin sisäänkäyntiä pari isohkoa lumiklönttiä. Nekin varmasti sulavat pian. Harja-autot kiersivät viikolla siivoamassa katuja hiekoitushiekasta. Nyt pölyää vähemmän.

Talon etelänpuolen ikkunapellit on nyt uusittu. Työ oli sovittu tehtäväksi jo viime keväänä, mutta valittu yritys teki niinsanotusti oharit. Kävivät mittaamassa materiaalitarpeen ja sopimassa työn ajankohdasta. Eikä sitten kukaan tullutkaan. Soittoihin kyllä vastattiin ja luvattiin tulla, mutta eivät saapuneet eivätkä millään tavoin saapumattomuuttaan selittäneet. Jätettiin asia talveksi hautumaan. Käynnistettiin projekti nyt uudelleen ja löydettiin omalta kylältä toinen yritys, joka hoiti homman hienosti.

Pellityksen valmistuttua pääsenkin pesemään ja öljyämään pation ja pergolan laudoitusta. Sen jälkeen voi jo ryhtyä vähitellen asettelemaan isoja piharuukkuja paikoilleen. Kukkia ne saavat vielä odottaa.


Sukkapostauksen julkaisupäivämäärä lipsahti menneisyyteen eli viime viikolle, vaikka tarkoitus oli julkaista se huomenna, torstaina 27.4. Vahinko ei ole suuren suuri.



21 kommenttia:

  1. Kauniita sukkia ja pipo myös. Harmittavia nuo viat lankakerissä,onneksi palautteesta saa korvausena uuden lankakerä. Täällä joutaa istuksimaan sisällä neuleen kanssa. Ei ole kiirettä vielä Piha hommiin kun lunta löytyy vielä 50 senttiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi noita viallisia keriä on omalle kohdalle sattunut harvoin. Sen verran kylmä viikonloppu/vappu taitaa olla edessä, että kenties pitää turvautua käsitöihin.
      Toivotaan teidän nurkille pikaista lumen sulamista.

      Poista
  2. Ihania neuleita! Nyt ei tosiaan tule istuttua iltakuudelta kutimen ääreen enää, kun silloin on vielä täysi päivänvalo. Toistaiseksi tykkään istua iltauutisten ääreen ja sen jälkeen katsoa jotain tai kuunnella äänikirjaa, niiden parissa kudin vielä kilisee, mutta saa nähdä, kun päästään toukokuulle ja pihatöitä näkee tehdä vielä kymmeneltä. Silloin tulee ehkä uutisetkin katsottua areenasta sitten, kun on viimein päässyt sisään.
    Hyvä juttu, että reklamoit. Tuosta puuttuu selvästi kierre eli joku häikkä heillä on koneistossa ollut.
    Onpa ihanaa, että teiltä löytyi lähipellittäjä hoitamaan homman!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kivoja kuin puutarhahommat ovatkin, on tekijän välillä rauhoituttava. Kirjojen lukeminen ei minulla hyydy kasvukaudellakaan samalla tavoin kuin käsityöinnostus.
      Reklamaatiota tehdessäni ajattelin, että myös yrittäjän on tärkeää tietää tuotteidensa vioista. Miten niitä voisi korjata ja kehittää, jos ihmiset mussuttavat itsekseen?

      Poista
  3. Kauniita sukkia jälleen kerran. "Levottomat" -sukkien väri on ihanan keväinen ja raikas. Minulla neulomisinto on sammunut jo aikoja sitten ja suurin veto onkin nyt puutarhatöiden pariin.
    Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsitöiden parissa voi viettää enemmän aikaa taas syyspimeiden saavuttua.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  4. Ei haittaa, vaikka käsityöinto hiipuisi, kun pihatyöt houkuttavat enemmän. Reilu satsi sukkia sinulla. Niistä riittää varmasti kunnes käsityöt taas iltojen pimetessä kutsuvat. Kivoja sukkia kaikki. Minullakin on tuo Levottomat-ohje ja kaunis pintaneule siitä tulee. Raitasukat ovat aina kivoja.
    Kovin löyhäkierteiset langat ovat harmillisia. Hyvä että laitoit palautetta, jospa ottavat onkeensa jatkossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmiita töitä on kertynyt varastoon, joten siksikään ei tarvitse kaiken aikaa kutimien kanssa istua. Olen odottanut puutarhakautta kovasti. Nyt on sen aika, käsityöt saakoon osansa myöhemmin.
      Reklamaatioita kannattaa antaa. Miten valmistaja muuten tietäisi, mitä pitää korjata?

      Poista
  5. Ihanat vaaleanpunaiset Levottomat! Olet jaksanut olla ahkerana kutomisen suhteen, vaikka varmasti jo teilläkin on pihahommiin päässyt. Omat kutomiset loppuivat jo aikaa sitten, ja arvatenkin jäi keskeneräisiä syksyn uutta intoa odottamaan. Hienot, siistit ikkunapellit, kiva, kun tuli ennen kesää homma valmiiksi. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihahommat ovat pyörähtäneet hyvin käyntiin. Pihasta nauttiminen on sen sijaan koleiden säiden vuoksi jäänyt vähemmälle.
      Huh, kammoan keskeneräisiä töitä. Siksi kudoin viimeiset sukat melkein hampaat irvessä valmiiksi.
      Ikkunapeltien uusimisella olikin kiire, jotta pääsen laittamaan terassin ja pergolan kesäkuntoon.
      Hyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  6. Epäkuranttia lankaa ei ole kiva huomata kesken työn. Solmuja osuu kohdalle harvakseltaan, niin vähän ettei ole minua häirinnyt. Kauniita sukkia, sinun työn jälki on siistiä ja tasaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kädenjälki näköjään paranee ajan myötä. Löyhäkierteistä lankaa oli hankala kutoa, kun puikko luiskahti milloin mihinkin väliin.

      Poista
  7. Kauniita varpaan lämmittimiä. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Vielä näillekin tulee käyttöä.

      Poista
  8. Olet ahkeroinut puikkojen kanssa :) Ihania sukkia. Kyllä langoissa on eroja ja ärsyttäähän se, jos se ei ole kunnollista. Hyvä kun sait uuden tilalle. Minua ärsyttää seiskaveikassa, kun sukat nyppyyntyy heti eka käyttöpäivänä! Hyvä kun ei jo kutoessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutominen on kiva harrastus ja pitää nivelrikkoiset sorminivelet paremmin liikkuvina. En ole huomannut seiskaveikan nyppyyntyvän. Tepastelen Ukkokullan kanssa seiskaveikkasukissa päivittäin. Olen kuullut laminaattilattian kuluttavan villasukkia tavallista enemmän. Tutkimustietoa aiheesta ei taida olla.

      Poista
  9. Todella paljon olet taas saanut valmista ja kiitos myös näistä ohjeista .
    Meillä on mökillä vielä ikkunapellit laittamatta mutta onneksi on pitkä räystäs . Kaikkea on niin paljon ja viimeisteltävää sitäkin enemmän . Onneksi sauna on ihan valmis ja eteinen ja vessa odottaa listoja mutta niitä pitää ostaa sitten yhdessä tarpeen mukaan kun saadaan vanhapuolikin valmiiksi . Ilma on tänään kylmä ja sateinen sisällä olemme ihmetelleet .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nilkkasukat valmistuvat nopeasti. Nyt korissa ei ole mitään uutta vireillä, eikä ajatuksissakaan.
      Peltimies oli ammattilainen. Homma hoitui näppärästi ja nopeasti, siistiä tuli. Tunnetusti rakentajalta ja remppaajalta ne viimeiset listat jäävät puuttumaan. Pahimmillaan vuosikausiksi. Te olette aikaansaapaa porukkaa. Uskon myös viimeistelyjen hoituvan.
      Koleaa on ollut ja tänään vielä koleampaa. Mittari näyttää +4 ja sateista. Ehkä juhlaväki rellestää vähemmän.

      Poista
  10. Mahdottoman ahkera olet ollut, kyllä nyt riittää sukkia omaan käyttöön, suvulle ja vielä tuttavillekin. On varmaan jo aikakin pitää taukoa tuosta harrastuksesta siirtää energia kokonaan puutarharintamalle 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että varastossa on muille annettavaa ja omiin jalkoihin laitettavaa. Nyt on tauon paikka. Eipä kyllä ole päässäkään yhtään käsityöideaa alulle laitettavaksi.

      Poista
  11. Oi jestas mikä määrä erilaisia sukkia - banaanisukat sai kyllä suun niin hymyyn!!
    Iloista Wapun aikaa!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!