maanantai 8. toukokuuta 2023

Jokohan kevätkeikunta tasaantuisi?

Tulipa Persian Pearl
 

Kevät on keikkunut sinne tänne. Soutanut ja huovannut kyllästymiseen saakka. Puutarhaihmisen mielestä sää voisi jo vihdoin ryhtyä etenemään lämpimämpään suuntaan. Olen aivan vakuuttunut, että kaikki puutarhani kasvit ovat tismalleen samaa mieltä. Talviturkit pois ja varpaat paljaiksi.

Pulsatilla vulgaris - Tarhakylmänkukka


Sen verran hyvältä ennusteet nyt näyttävät, että toukokuun toisella viikolla pääsee jo normihommiin pihamaan kanssa. Sunnuntaiaamuna tyhjensin terassin ja pergolan. Kovin paljon en ole paikkoja vielä kesäasuun laittanutkaan, kun olen odottanut säiden lämpenemistä. 

Pesin puupinnat ja annoin täydeltä taivaalta paistavan auringon ne kuivattaa. Sen jälkeen öljysin. Iltapäivällä öljytyt pinnat olivat kuivuneet niin hyvin, että saatoin kantaa tavarat paikoilleen. Ehkä kohta voi alkaa kantaa kellarista joitain purkkeja talon seinustalle. Ainakin ruukussa jo viikon verran asuneet lukinliljat voivat hyvin jatkaa elämäänsä ulkosalla.

Ornithogalum nutans - Nuokkutähdikki


Puutarhassa en ole kovin paljon ehtinyt mitään tehdä. Yhtenä päivänä aloitin kanttausurien ylläpidon ja samalla kitkin istutusalueilta rikkaruohoja. Niitä ei vielä kovin paljon ollut. Jokunen voikukka oli jo voimissaan. Ja tietenkin nurmikko on innokas valtaamaan uusia alueita. Itse asiassa nurmikkokin alkaa kaivata kevään ensimmäistä leikkauskertaa.

Vinca minor - Pikkutalvio

Moni perenna on jo hereillä ja yhtä moni heräämättä. Viime kesänä siirrettyjen ja istutettujen kasvien tarkat asuinsijat eivät olet vielä iskostuneet takaraivoon, joten istutuskartta pitäisi olla kierroksilla mukana. Välillä tuntuu hölmöltä seisoa kukkapenkin äärellä miettimässä, että "jotain tuonne viime kesänä laitoin, vaan mitä ja mihin?" Tapaan laittaa jonkinlaisen nimikyltin tuoreille istutuksille, mutta viime kesänä olen selvästi ollut siinä asiassa hyvin hyvin hyvin laiska. Nyt se kostautuu. Onneksi listaihminen on kirjannut istutuksensa uskollisesti taulukoihinsa.

Anemone blanda - Balkaninvuokko


Balkaninvuokot ovat muuten varsin taitavia piiloutujia. Pilvisellä säällä ne menevät suppuun ja silloin niiden ohi voi kulkea huomaamatta kukan kukkaa. Vaan odotas, kun aurinko tulee esiin, avautuvat nämä vuokotkin paistattelemaan päivää. Olen istuttanut monen monta mix-pussukallista balkaninvuokkoja. Väreistä valkoista nousee pari-kolme, punaista yksi tai ei sitäkään. Loput ovat sitten sinisiä. Ne ovat myös muita värejä selvästi kestävämpiä.

Viola odorata - Tuoksuorvokki


Tuoksuorvokki on tosi sitkeä kaveri. Viime kesänä se levisi mukavasti. Nyt lumien sulamisen jälkeen kasvusto näytti surullisen ankealta, vaan sieltä ne taas versovat voimalla ja kukkivat suurella innolla.

Ficaria verna - Mukulaleinikki

Mukulaleinikki on pirteä poikkeus muuten varsin sinivoittoisessa kevätkukkijoiden kavalkadissa. Hyytävät yöt tai torstain lumikerros ei niiden nuppuja kiusannut. Yksi toisensa jälkeen on alkanut avautua. Olen parina keväänä siirtänyt pieniä mukulaleinikin tuppaita uusiin paikkoihin. 

Hyvin ovat kotiutuneet ja alkaneet jo kukkia. Nettikeskusteluissa mukulaleinikki on monen inhokki. Valtaa kuulemma liikaa alaa, eikä siitä pääse millään eroon. Minulla mukulaleinikki on ollut vuosikausia aika pienellä alalla. Kesäksi se katoaa lähes kokonaan isompiensa alle. En ole kokenut sitä haitalliseksi. Toivottavasti en koe tulevaisuudessakaan.

Gagea - Pikkukäenrieska

Pikkukäenrieska on suloinen pieni kukkakeiju keltaisessa kellohameessaan. Meillä sitä on ollut hyvin vähän ja muutamaan vuoteen en ole huomannut ainuttakaan. Mainitsin asiasta Saaripalstan Sailalle, joka antoi minulle pienen tuppaan. Hän asettui oitis olopihan Syreenipenkkiin asumaan ja kukkimaan. Siis pikkukäenriesta - ei Saila. Yllättäen löysin tänä keväänä pikkukäenrieskaa myös pikkupuutarhasta. Olisiko Sailan antama kutsunut kaverinsakin tänne?

Muscari


Siniset helmililjat ovat vihdoin ponnistaneet kukkansa ylös lehtiruusukkeen keskeltä. Pitkään ne siellä lymysivätkin odottaen sopivaa nousuhetkeä. Ruukuissa sisälle ostetut ja myöhemmin maahan siirretyt valkoiset 'White Magic' -helmililjat vasta kurkkivat aivan maan tasalla. Jospa lämpenevä sää saa nekin kurkottamaan ylemmäs.

Fritillaria imp. 'Rubra' - Keisarinpikarililja


Keisarinpikarililjoillani on taatusti selkäsärkyä jatkuvista jumppatuokioista, joita kylmät yöt ovat niille aiheuttaneet. Joka aamu nämä töyhtötukat - vai mitä lie heavyrockareita - ovat varsi notkolla päät kohti maata. Päivän mittaan suoristuvat ryhdikkäiksi. Sunnuntai-illan säätiedotus lupasi puolen viikon tienoille jopa +19 asteen lämpötiloja, joten nuppujen avautuminen lähestyy.

Prunus 'Accolade' - Koristekirsikka Kevätsuudelma

Koristekirsikan nuput ovat olleet poksahtamaisillaan jo useamman päivän. Onneksi ovat malttaneet pysyä supussa, ettei pakkanen ole niitä liikaa puraissut. Toivottavasti nuput eivät ole vaurioituneet. Myös omenapuiden valmistautuminen kukkimiseen on jo alkanut. Nyt vain kaikki sormet ja varpaat pystyyn toivomaan, että tänä vuonna kukinnan aikaan lämpöä riittäisi pörriäisten liikkeelle saamiseksi.

Kimalainen ahkeroimassa Beth Evansissa 1.5.


Lauantai kului Ukkokullan äidin asunnon tyhjentämisessä. Iloksemme suvun nuorempi polvi tarttui aktiivisesti toimeen ja valmista alkoi tulla. Jälleen kerran kävi selväksi, kuinka ihmisillä on kodeissaan kaikki tarvittava, eikä menneiden sukupolvien esineille ole käyttöä. Jokainen ottaa itselleen vain mieluisan esineen tai pari muistoksi edesmenneestä ihmisestä tai häneen liittyvistä tapahtumista. Kaikelle muulle on keksittävä uusi sijoituspaikka. Suuri osa lähti sentään kierrätykseen, mutta paljon meni myös roskiin. 

Tämä herättää ajatuksia ja ehkä myös vaikuttaa omien tavaroiden säilömiseen. Mikä on itselle tärkeää ja rakasta, on toisille merkityksetöntä. Mitään emme saa mukaamme täältä viimeisen kerran lähtiessämme. Ehkä tavaroiden keräämisen sijasta on parempi panostaa ihmissuhteisiin ja elämästä nauttimiseen.


Aurinkoisia hetkiä viikkoonne!


25 kommenttia:

  1. Ihania löytöjä ja Persian helmet niin valtavan kauniita! Eiköhän tämä tästä vähitellen. Viime yönä ei meillä ollut enää pakkasta, ehkä sinunkin keisarisi saivat pitää vartensa suorina yön yli.
    Hei, tähdikkisi ei ole nuokkutähdikki. Sen kukan ovat harmahtavat, korkeammissa varsissa ja kukkiikin myöhemmin. Tuo voisi olla samaa kuin minullakin kukkii nyt, turkintähdikki (Ornithogalum oligophyllum, entinen balansae, jolla nimellä sitä myös joskus yhä myydään). Se on näin aikainen, matala ja valkokukkainen. Ja ainakin täällä leviääkin kivasti, nurmikoltakin sitä joskus löytyy.
    Ihana kuulla, että käenrieska asettui ja sai heti lajitoverinkin! Mukulaleinikkiä kasvaa omalla tontillani lähes kaikkialla. Ei siitä hirveästi haittaa ole, mutta joskus joudun repimään rehevämpiä kasvustoja, jotta alle jäävät vielä matalat koristekasvit pääsevät esiin. Viime syksynä tilasin ulkomailta peräti kolmea erilaista erikoisempaa mukulaleinikkiä, ne pitääkin muuten heti merkata kylteillä, nyt kun ne näkyvät, sillä muuten koko loppukesän aikana saa vain arvailla, missä ne olivatkaan ja ovat vaarassa, jos/kun istutan uusia kasveja ja syksyllä sipuleita!
    Aivan ihana tuo jouluruususi. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persian Pearl on minusta yksi kauneimpia pikkutulppaaneja. Se on hieno niin nuppuna kuin avonaisena. Meillä oli vielä yhden asteen pakkanen, mutta päivästä on tullut lämmin. En ehtinyt aamulla katsoa alapihan keisarien asentoa. Yläpihalla olivat suorina.
      Ahaa, kiitos. Nuokkutähdikkinä (Ornithogalum nutans) olen nuo Viherpeukaloilta ostanut viime syksynä. Pussukkalaputkin ovat tallessa. Ihmettelin varsien mataluutta, sillä huomattavasti korkeampaa nuokkutähdikkiä löytyy aiempina vuosina istutettuina. Ne eivät vielä kuki, kun taas kuvan kasvi on ollut kukassa ja pari viikkoa. Korjaan nimen istutuslistaani. Toisen satsin samaista kasvia istutin alapihalle, mutta se ei vielä kuki. Olisiko se sitä, mitä pussissa luvataan. Niin tai näin, tykkään kyllä tästä uuden nimen saaneesta - turkintähdikistäkin. Erityisesti vihreät raidat sen nupuissa ovat hienoja.
      Ilontuojat voivat olla hyvin pieniä, kuten tuo käenrieska. Kiitos siitä sinulle.
      Matalille kasveille mukulaleinikki saattaa hyvinkin olla liian voimakas kaveri. Aika helppo sitä on onneksi kitkeä poiskin.
      Pihalle on tarkoitus mennä heti, kun muilta töiltä ehdin.
      Sinulle myös hienoja pihapäiviä!

      Poista
    2. Kyllä se minunkin tähdikkini taitaa olla turkintähdikki vaikka myytiin orsithogalun nutans nimellä. No olen ilonen, että kukkii, tykkään ulkonäöstä tosi paljon ja kaikki näin aikaisin kukkivat kasvit ovat plussaa. Nyt näyttäisi ettei keikuntaa ole ainakaan viikkoon. On hyvä tehdä puutarhatöitä eikä ole vielä liian kuuma.

      Poista
    3. Turkintähdikki on kaunis, joten aion istuttaa sitä lisääkin, jos vain syksyllä jostain löydän.
      Sää näyttää hyvältä. Leikkasin nurmikonkin ensimmäisen kerran.

      Poista
  2. Sinun pihasi kukat ja kasvit ovat kyllä sitkeitä sissejä. Kylmästä ja tuulesta huolimatta ne osaavat katsoa kalenteria ja tietävät, että nyt on kevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitkeitä ovat, eivätkä anna yöpakkasten niiden alkavaa elämää haitata. Viime yö oli ensimmäinen pakkaseton, joten nyt ollaan hyvällä mallilla.

      Poista
  3. Voi, ole varovainen mukulaleinikin kanssa! Itse olen sen kanssa ihan pulassa. Sitä on joka paikka täynnä ja keväisin peittää kaikki muut matalat kasvit. Juuri luin ettei siitä pääse eroon kuin peittämällä maan.

    Viime kesänä kitkin (=kaivoin mukuloineen maasta) sitä lukuisia ämprärillisiä ja nyt huhtikuussa kitkin sitä laastipaljullisen parissa tunnissa. Eipä paljon ole eroa kitketyn ja kitkemättömän välillä. Aina jää joku pallero maahan. Olen hävinnyt tämän taistelun ja lohduttaudunkin sillä, että se häviää pois näkyvistä (ja mielestä) loppukesäksi, kunhan vaan sietää tässä kohtaa sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, kuulostaa pelottavalta. Toistaiseksi se on pysynyt vuosia pienellä alueella. Itse olen siirtänyt muutaman tuppaan toisaalle, mutta nekin paikkoihin, joista eivät pääse leviämään. Ilman muuta olen entistä varovaisempi mukulaleinikin kanssa. Toistaiseksi pikkutalvio on pihallani suurempi ongelma. Sain sitä aikoinaan runsaasti naapurilla. Istutin useisiin paikkoihin, joissa se on viihtynyt ja lähtenyt valtaamaan yhä enemmän tilaa. Kaunis kasvi, kieltämättä. Sen pois kaivaminen on tosi työlästä, kun juuristot ovat tiheitä ja tiiviitä. Pikkutalvio ei isoa palaa tarvitse ryhtyäkseen uuteen kasvuun.

      Poista
  4. Todella kaunis jouluruusu. Prunus Accoladesi kukintaa seuraan mielenkiinnolla kun omani sain vasta istutettua enkä kukkia vielä pääse omassa pihassa ihastelemaan. Muistathan laittaa kuvaa auenneista kukista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Double Ellen -jouluruusut ovatkin tosi kauniita. Minulla on niitä useampi, joista tämä yksi kukkii nyt runsaimmin.
      Accolade ei ole vielä avannut nuppujaan. Hilkulla on. Ilman muuta kuvaan ja julkaisen kuvat, kunhan Kevätsuudelmani saavuttaa sen vaiheen. Suurta kukkapilveä ei tänäkään vuonna vielä tule, mutta iloitsen ihan jokaisesta kukasta.

      Poista
  5. Voi, miten paljon kaikkea ihanaa puutarhastasi jo löytyykään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vieläpä lähes joka päivä jotain uutta ilmestyy näkösälle. Kamerakierrokset laahaavat totaalisesti jäljessä.

      Poista
  6. Lopultakin tarkenee pihalla ilman toppatakkia. Tänään haravoitiin etupihalla ja katkottiin loput kukkavarret mitä jääny syksyllä. Huomenna jatkuu, ei kyllä jakseta koko tonttia haravoida, reunamilta saa jäädä. Kohta leikataankin jo eka kerran nurmikko ja sinne painuvat.
    Ihanaa kukintaa, silmuja ja nuppuja siellä sinulla. Kevät on ihanaa aikaa.
    Niin viisaita ajatuksia tavaroistamme ja elämästämme, juuri näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin ilman toppatakkia, kun tänään heitin jo fleecenkin pois nurmikkoa ensimmäistä kertaa leikatessani. Ihan kaikkea ei kannata eikä tarvitse niin tarkkaan puunata. Laiskottelin keväisen haravoinnin suhteen. Hyvin kuivat lehdet ja pienet risutkin pilkkoutuivat ruohonleikkurilla. Ihan on siistin näköistä.
      Meneillään on mielestäni vuoden parhaat ajat ja hetket. Ihanaa!

      Poista
  7. Todella kaunista puutarhassasi! Tuo on kyllä hyvä systeemi, että pitää kirjaa siitä, mitä mihinkin on istuttanut. Itsekin tein niin monet vuodet, mutta ihan viime vuosina on vain jostakin syystä jäänyt päivittämättä nuo listat. Aina ei tosiaan muista, mitä on edellisenä vuonna tullut istutettua, mutta onpahan sitten kivoja yllätyksiä tiedossa. Iloa puutarhatöihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hitunen! Olen tehnyt vuosien ajan paljon töitä puutarhani eteen, jotta se olisi kaunis, mutta myös siksi, että tykkään kovasti puutarhahommista.
      Huomasin pian, etten millään muista kaikkia istuttamiani kasveja ja niiden paikkoja ilman jotain järjestelmää. Listojen ja luettelojen tekeminen on ihan kivaa ja sopivaa meikäläisen kaltaiselle järjestelijälle. Unohduksia sattuu minullekin.
      Kiitos, ihanaa päästä taas ahkeroimaan pihan kimpussa.

      Poista
  8. Tuo matala tulppaani on kyllä ihastuttava ja kylmänkukkaa ihailen aina . Mukavaa kun orvokit ovat kotoutuneet minulla ne kukkivat myös täällä kotona kovasti samoin balganin vuokot. Molemmat kukkivat myös nurmikolla mikä pitäisi kohta leikkaa ensimmäisen kerran . Jouluruusuja ajattelin ostaa Mustialan puutarhasta kun menemme kohta anoppia auttamaan ja jotain muutakin varmaan lähtee mukaan . Mukula leinikistä ja käenrieskasta en pidä . Mukulaleinikki on tullut jostain kasvien mukana tänne kotiin ja käenrieskaa on tänä vuonna joka paikassa mökillä ja kotona . Kohta pitää lähteä ulos että saan täällä kotona jotain ulkonakin aikaiseksi koska lähdemme mökille huomenna niiden hommien pariin ,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulppaani Persian Pearl on ollut jo vuosia yksi suosikeistani. Yllättävän hyvin se nousee kevät toisensa jälkeen. Kylmänkukat aiheuttavat nimestään huolimatta lämpimiä ailahduksia.
      Leikkasin tänään kevään ekan kerran nurmikon. Tuli heti oikein siistin näköistä. Samalla tuli pilkottua ravinteeksi huonosti nurmelta haravoituja syyslehtiä.
      Kävin tänään Lommilan Puutarhanikkareilla. Siellä oli komeita jouluruusuja, Double Elleneitä. Kevätmessuilta ostetut on vielä istuttamatta ja nyt jo teki mieli lisää. Järki voitti, sinne jäivät.
      Mukavia mökkihommahetkiä!

      Poista
  9. Oi, mitä suloisuuksia siellä jo kukkii. Kyllä kevät on ihanaa aikaa.
    Toivotaan, että keikkumiset olisi tältä keväältä nyt ohitse ja voisimme alkaa ihan toden teolla kevätpuuhiin.
    Tuohon nuokkutähdikkiin iskin kyllä silmäni. Onpa se kaunis!
    Ihana, että saitte nuoremmankin sukupolven apuun anoppisi asunnon tyhjentämiseen. Tosiaan, monenlaisia ajatuksia herää juuri tuosta tavaroiden keräämisestä. On hyvä, jos jäljelle jääneet eivät joudu ihan mahdottoman urakan eteen tavaroiden kanssa. Mutta on myös tärkeää, että itselle tärkeitä tavaroita on luomassa kodikkuutta ympärille. Itse olen kasvien lisäksi kirjahullu ja meidän jälkipolvi ei välitä kirjoista yhtään. Silti kerään niitä hyllyyni tai hyllyihini. Ehkä lapset voivat aikanaan lahjoittaa kaikki johonkin divariin tai kierrätykseen. Toivottavasti eivät ihan näänny tämän urakan alla.

    Ihania ja lämpimiä kevätpäiviä ja kaunista kukintaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vasta luin muut kommentit ja huomasin Sailan kommentin nuokkutähdikistä. Laitan muistiin tuon turkintähdikki-nimenkin, jos etsiskelen niitä jostain.

      Poista
    2. Nuokkutähdikki on aivan yhtä ihana kuin turkintähdikki. Edellinen korkeampi ja ainakin minulla se kukkii turkintähdikkiä myöhemmin.
      Kyllä nyt näyttää sään suhteen valoisammalta, tai siis lämpimämmältä. Ainahan meillä keväisin keikkuu, mutta tänä vuonna sitä tuntuu olleen paljon ja pitkään.
      Yksittäiset esineet löysivät uuden kodin anopin jäämistöstä. Itsekin pidän lukemisesta ja kirjoista. Niinpä niitä on kerääntynyt ja kerääntyy vastedeskin. Tosin käytän ahkerasti myös kirjastoa. Valitettavasti kirjat eivät kierrä oikein hyvin. Omiani olen antanut SPR:n Konttiin, mutta sielläkin haluavat nykyisin valita, mitä niistä ottavat. Sanoivat, että kirjoja tulisi valtavia määriä, elleivät rajoita vastaanottamista. Kahden vuoden sisällä olen ollut tyhjentämässä kahta vanhemman sukupolven kotia. Tavaramäärän äärellä olen tainnut tulla allergiseksi tavaroille, joille ei tahdo löytyä uusia koteja.
      Ihanat pihapäivät ovat vihdoin alkaneet. Vaikka päivät pitenevät, aika tuntuu loppuvan aina kesken. Onneksi se on enimmäkseen tuntumaa. Kaiken kyllä ehtii. Aurinkoisia ja kukkaisia kevätpäiviä sinulle Riina!

      Poista
  10. Ihania kukkia <3 Eilen levittelin lumikolalla pihassa olevia lumikasoja. Täälläkin kevät etenee siis ihan mallikasta vauhtia. Tavoitan ajatuksesi tavaroiden suhteen. Meillä tehdään pientä pintaremonttia ja tässä yhteydessä tulee katsottua tarkemmin, mitä kaikkea (ja todellakin kaikkea) "nurkista löytyy". Yritän tässä samalla karsia ylimääräisiä ja tarpeettomia tavaroita pois. Aurinkoisia päiviä viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän näkökulmasta lumi on jo konkreettisesti mennyttä. Mittari kohosi vielä tunti sitten +18 asteeseen, joten kivan kesäistä on. Tulette perässä ja vauhdilla.
      Remontti on oivallinen tilaisuus karsia turhaa tavaraa. Kun vain jatkossakin muistaisi, että vähemmälläkin pärjää.
      Sinulle aurinkoisia päiviä ja rempan etenemistä!

      Poista
  11. Onpas ihanan värinen tuo 'Persian Pearl'-tulppaani!

    VastaaPoista
  12. Nyt näyttävät sääennusteet niin lämpimiltä, että kesä on varmaankin täällä. Puutarhureiden vauhti siis vain kiihtyy.

    Ihmisten tavaroiden ja omaisuuden keräämisen osalta olen kovasti samaa mieltä siitä, että yhdelle tärkeät tavarat eivät välttämättä ole jälkeläisille tärkeitä asioita. Silti kannattaa pitää kiinni niistä asioista, jotka itse kokee tärkeiksi. Nautinto on silloin omaa ja aivan aitoa 👍

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!