lauantai 27. toukokuuta 2023

Kunnon myräkkä

 
Viime päivinä on tullut seurattua aktiivisesti sääennusteita. Sekä siksi, että kylmien öiden uhatessa on muistettava illalla käydä peittelemässä kasvarissa tomaatit hellästi harsojen huomaan. Ja siksi, että aurinko on paahtanut tuulen säestyksellä maan koppuraisen kuivaksi.

Koko viikko on ollut täynnä jos jonkinlaista toimintaa. Kasvimaan kastelu jäi väkisinkin perjantaille. Taivas oli tummunut. Muutama pisarakin pilvistä tipahteli. Aamulla katsomani ennusteen mukaan mitään suurempia sateita ei ollut luvassa. Vedin siis letkun alapihalle ja ryhdyin kastelemaan lavakauluksia. Jokainen tippa näytti menneen tarpeeseen. Niin hyötykasvit kuin kesäkukatkin ovat jo lavoissa harsojen alla itäneet ja tarvitsevat jokaisen vesipisaran jaksaakseen kasvaa.


Tarkoitus oli tehdä pihalla muutakin, mutta iltapäiväksi oli sovittu menoa. Kastelusession jälkeen palasin sisälle pesulle ja vaihtamaan vaatteita. Istuin tietokoneen ääressä selkä vasten ikkunaa, kun katolta alkoi kuulua melkoinen metakka. Entiseen tiilikattoon verrattuna peltikatto on paljon äänekkäämpi kovalla tuulella ja sateella. Nyt melu oli moninverroin tavallista kovempaa. Käännähdin vilkaisemaan ikkunasta ulos. Ulkona ukkosti. Ja satoi peukalonpään kokoisia rakeita.


Kiersin talon ikkunasta toiseen ihmettelemässä salamointia ja pihalla pomppivia raepalloja. Maiseman verhosi läpinäkymätön harmaa raekuuro. Ukkonen jyrähteli tasaiseen tahtiin salamoinnin kera.

Pomppimivia rakeita katsellessani toivoin hiljaa mielessäni, etteivät ne hakkaisi kasveja pahasti rikki. Omenapuun kukkien terälehdet ainakin saivat kyytiä. Jos oli käytävät valkoisenaan raepalluroista, oli myös nurmikko valkoisena terälehdistä. Jäi kyllä kuvaamatta, kun en sateessa tohtinut lähteä kameraa ulkoiluttamaan. Enkä sateen päätyttyä ollut kotona.


Kaikki kuvat on otettu ikkunoista. Johan olisin saanut pääni kuhmuille, jos olisin  mennyt pihalle kameran kanssa heilumaan. Ja tietenkin myös kastunut läpimäräksi.


Ukkosmyräkkä ei kauaa kestänyt. 15-20 minuuttia kesti aikamoista meteliä ja salamoiden loistetta. Sitten pilvet alkoivat purjehtia pois meidän kylän päältä. Autossa istuessani kuulin uutisista myräkän siirtyvän vauhdilla ensin Espooseen ja sitten toimittajat jo raportoivatkin ukkostavan Pasilassa.

Nopeasti ajatellen voisi tulla mieleen, että olipa tyhmää kastella kasvimaa juuri ennen kunnon ukkosmyräkkää. Kenties niin. Vaan ukkonen ei millään tavoin näkynyt aamun ennusteissa. Sitäpaitsi valmiiksi märkä maa imi varmasti kuivaa maata paremmin ukkossateen. Olin ihan tyytyväinen, koska minä sain kasvimaan kasteltua ja pilvet hoitivat muun puutarhan. Kiitos vaan kovasti.


Iltapäivällä tapasin pikaisesti Repolainen reissaa ja Räpeltää -blogin Repolaiset-pariskunnan. Jollet vielä tiedä, Repolaiset ovat mukana Kapua-tiimissä (linkistä pääset tutustumaan Kapuan toimintaan laajemminkin) keräämässä varoja Malawin tytöille. 

Pirjo Repo on uskomattoman idearikas ja taitava askartelija. Hän julkaisee välillä esimerkkejä valmiista töistä blogissaan. Tilasin häneltä läheiseni juhlatapahtumaan kortin. Perjantaina Repolaiset olivat matkalla Maailma kylässä -tapahtumaan Helsingin Suvilahteen ja niinpä kortin toimittaminen minulle sopi oivallisesti samalle matkalle. Sain käsiini kortin, joka täytti toiveeni enemmän kuin hyvin. Samalla saatoin osaltani olla mukana tukemassa Malawin tyttöjä. Ehdottomasti mieleenpainuvaa oli tavata ihastuttava Repolaisten pariskunta.

 
Nemo ja Loki ovat laittaneet vipinää ja ääntä meidän huusholliin. Kuvassa veljekset ovat päivätorkulla, mutta voin vakuuttaa tällaisen rauhan tyvenen olevan aika väliaikaista. Pojat lähtevät maanantaina omaan kotiinsa. Voimme jälleen rauhallisin mielin avata ovia ja ikkunoita tarvitsematta pelätä, että hoitokatti ottaa luvattomat hatkat. 


Kuvassa raakuuron käsittelemä syreeni. Illansuussa se oli jo päässyt kylpemään ajoittaisessa auringonpaisteessa näyttäen hyvinvoivalta.

Mukavaa viikonvaihdetta!


33 kommenttia:

 1. No totta tosiaan, siellä on ollut oikea myräkkä. Meillä vieraili rankka ukkoskuuro torstaina ja vaikka sade tekikin puutarhaa ajatellen tosi hyvää, juuri kukkivien omenapuiden osalta hieman harmitti, sillä pelkäsin kovan sateen varistavan kukat maahan. Onneksi ehdin kuvata puut juuri ennen ukkoskuuron alkamista.
  Seuraavaksi saakin jännittää, osuuko pionien kukinnan aikaan sateita. Yleensähän niin käy, vaikkei muutoin koko kesänä sataisi pisaraakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakeita ja vettä tuli valtaisalla voimalla. Aamukierroksella huomasin, että omenapuista kukkien terälehdet olivat pudonneet tehokkaasti, mutta koristeompuissa olivat pysyneet hyvin. Saapa nähdä, millainen on loppukesän omppusato.
   Taitaa olla jo ihan yleinen vitsi, että pionien kukinnan aikaan sataa rankasti. Katsotaan, miten käy tänä kesänä.

   Poista
 2. Johan tuli rakeita, toivottavasti eivät isompia tuhoja aiheuttaneet. Aina harmi jos kaunis kukinta menee ohi ennen aikojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onneksi mitään suurempia tappioita. Sadevesi oli toivottua ja tuli tarpeeseen.

   Poista
 3. Teillä on ollut ihan kunnon kastelu sitten. Meilläkin satoi reilusti, mutta ihan pikkuisia aikoja vain. Edelleenkin on liian kuivaa kasveilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saimme kunnon kastelun. Vettä tuli paljon, mutta ajallisesti ei kovin kauaa. Sen jälkeen on taas paistanut, joten maa on pian yhtä kuivaa.

   Poista
 4. No, olipa kunnon myräkkä! Varmasti kastelu oli ihan hyödyllinen ja hyötytarhan maa otti rakeista / sateesta vielä kaiken lisäkosteuden käyttöönsä. Meillä oli viime yönä käynyt 0 asteessa, pelkäsin pahempaakin ja suojasin huolella kaikki kesäkukat ja kasvihuoneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turhan koleita öitä näyttää olevan jatkossakin. Meillä mittari oli viime yönä alimmillaan +1, eikä jatkossa luvata paljon parempaa. Harsoshow kasvarissa siis jatkuu.

   Poista
 5. Hyvä että ehdit kastella, niin vähäinen sademäärä upposi paremmin maahan :) Täällä on satanut kovasti ja vähäisesti muutamana päivänä, mutta sadevesitynnyri on vain puolillaan. Yhtenä päivänä satoi isoin pisaroin tosi reippaasti ja kun menin myöhemmin ottamaan pyykit pois, ne olivat tuskin kastuneet.
  Aika näennäistä rauhallisuutta kisuilla meneillään :)
  Repolaisen kortit ovat upeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuuden vuoksi jokainen taivaalta tullut sade on tervetullutta. Meillä sadevesitynnyrit täyttyivät puolilleen eli katolta siirtyi niihin 100 litraa kumpaankin. Saapa ainakin kesäkukkia kasteltua ilmaisella vedellä.
   Olen joskus huomannut saman eli isot pisarat eivät välttämättä kastele pyykkiä. Joskus olen antanut pyykkien olla ja ajatellut, että pianpa vähäinenkin kosteus niistä kuivuu. Eikös silloin sade kiihdy ja sitten saakin vääntää pyykeistä vettä urakalla.
   Viime aikoina ei ole liiemmin tarvinnut yksin aikaa viettää. Jatkuvasti on vähintään yksi karvakasa työntämässä itseään syliin ja nenäänsä naamaan.
   Repolaisen kortit ovat todellakin upeita. Julkaisen kuvan tilaamastani kortista, kunhan vastaanottaja on sen saanut.

   Poista
 6. Rakeita, sateita, tuulta ja kylmää. Kas, siinä meidän toukokuun loppu. Ei haittaa, sillä toppavaatteet lämmittävät ja sadeviitta pitää kuivana. Tuulen kanssa on vähän hankalampaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuun loppuun näyttää sijoittuvan kaikenlaiset myräkät. Tänään täällä tuulee niin, että kohta tuulikellokin lentää sinne huitsinnevadaan.
   Sää on pitkälti pukeutumiskysymys. Kun tarmolla pihalla touhuaa, voi pian sen toppatakinkin riisua pois.

   Poista
 7. Näin se sää yllättää. Olimme viikon Etelä-Savossa, eikä siellä satanut kuin aivan vähän. Toivottavasti pihasi selviää vähin vaurioin. Nyt on kuitenkin vielä niin alkukesä, että ehtivät varmaan uuteenkin kukintaan.
  Repolaiset ja Kapua-projekti on tuttu juttu ja seuraan hänen blogiaan. Aivan ihania askarteluja ja kaikki tuotto menee hyvään tarkoitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piha selvisi lähes vaurioitta. Sade oli toivottua ja myräkän katseleminen ikkunasta kiinnostava näytelmä. Tänään tuulee hurjasti. Kohta maassa on enemmän syreeninkukkia kuin puissa.
   Repolaisten toiminta ansaitsee hatunnoston. Pirjon kortit kerrassaan upeita.

   Poista
 8. Kuuntelin eilen tuota ukkosen mylvintää iltapäivällä tovin. Meilläkin alkoi tuulemaan kovaa ja hetken verran satoikin, mutta taisi vain pilven reuna hipaista ryytimaata. Tummanharmaat pilvet näkyivät olohuoneen ikkunasta etelämpänä. Sadetta on kaipailtu kauan aikaa jo eikä tuota ole luvassa lähiaikoina.
  Kastelu kannattaa ennen sadetta kun maa on kuiva, imeytyy vesi silloin paremmin multaan eikä karkaa valumaan. Olen laittanut sinne tänne multapaikkoihin myös pieniä ja vähän isompi kiviä, jotta sadepisarat osuvat ensin niihin ja sitten vesi levittäytyy maahan hellemmin.
  Voi Nemo ja Loki, sovussa viettävät lepohetkeä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkosen seuraaminen on kiinnostavaa, etenkin sisätiloista käsin, kun ei tarvitse pelätä kastumista. Hyvä, ettei riehunut teillä pidempään. Vaikka vesisade olisi ollut varmasti toivottua sielläkin. Ennusteen mukaan alkavalla viikolla pitäisi taas sataa, mutta kummasti nuo ennusteet tuppaavat muuttumaan.
   Kuivalla maalla sadevesi vyöryy nopeasti ja helposti pois sieltä, mihin sitä on toivonut. Kivien asettelu esteeksi on hyvä idea.
   Parhaillaan Nemo naukuu voimakkaasti. Se tapasi aamulla pihassa naapurin kissan, jonka kanssa haluaisi ilmeiseti mennä enemmänkin juttelemaan.

   Poista
 9. No huh mikä kuuro, pienen pieni raekuuro yllätti minut myös, mutta se oli ohi minuuteissa ja rakeetkin sulivat sen saman tien pois. Muuten onkin ollut erityisen kuivaa taasen ja kastelua saa täällä harrastaa jatkuvasti. Nyt on ensi viikolle luvattu vähän märempää ja viileää, saa nähdä kuinka paljon sitä vettä sitten tulee 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli melkoinen myräkkä ja kesti tavallista pidempään. Ihmettelin, miten valtavasti rakeita tulikaan. Niitä oli sadevesirännien alla vielä pari tuntia myräkän jälkeen. Kookkaat rakeet isoissa kasoissa eivät noin vain sulaneet.
   Alkavalle viikolle on todellakin luvattu sateita ja viileämpää. Toivottavasti toteutuu, vaikka monien valmistujaisjuhlaa sää saattaa haitata.

   Poista
 10. Meilläkin satoi vettä oikein kunnolla, mutta rakeita emme saaneet. Parissa päivässä koivun lehti kasvoi hiirenkorvasta saunavastaan sopivaksi. Mietinkin ottaa pihasta muutaman koivunoksan saunavastaksi.
  Istutteiin muutamia kukkasia eilen ja toissapäivänä. Hortensian kiikutin viime yönä sisälle, koska lämpötila kävi nollassa. Ihme kyllä samettikukat kestivät parvekelaatikossa suojaamatta hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade on useimmiten tervetullutta. Vettä ne rakeetkin ovat, mutta voimalla maahan iskeytyessään saattavat olla kasveille haitaksi. Nyt ei onneksi niin tapahtunut.
   Ensimmäinen koivuvasta se vasta hyvälle tuoksuukin.
   Yöt ovat aika koleita. Kävin aamulla katsomassa kasvarin mittarista, että yöllä oli ollut alimmillaan +2. Tomaatit pitäköön harson vielä jonkin aikaa.
   Kiva, etteivät samettikukkasi ottaneet nokkiinsa.

   Poista
 11. Teillä sitten olikin melkoinen myräkkä, kun meidän vastaava oli noin kaksi jyrähdystä ja minuutin mittainen raekuuro, joka sekin sai hetkeksi maan valkoiseksi. Auringonpaiste hoiteli kyllä rakeet tiehensä aika nopeasti.
  Sääennusteet eivät ole viime päivinä pitäneet muutenkaan kovin tarkasti paikkaansa. Ennusteitahan ne ovatkin.
  Toivottavasti kasvisi säilyivät hyvin ja ilahduttavat runsaalla kasvulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä jyrähteli ihan kunnolla. Viime kesänä yksikään ukkonen ei osunut kohdalle. Saapa nähdä, tuleeko tästä erilainen ukkoskesä.
   Seuraan sääennusteita säännöllisesti, koska lämmittämättömässä kasvarissa on suojattava hyötykasveja. Kovasti ennusteet heiluvat sinne tänne, mutta parempi varautua ennalta kuin katua paleltuneiden tomaattien kohtaloa.
   Myräkkä ei tuonut kasvivahinkoja. Tänään tuuli riepottelee puita sellaisella voimalla, ettei syreeneissä ole kohta kukan kukkaa.

   Poista
 12. No jo oli myräkkä tosiaan! Onneks ei isompia vahinkoja tullut. Vettä ei taida olla koskaan liikaa. Taisin kerran lukea istutusohjeen, että vaikka istutat sateella järven pohjaan, niin kastele! :):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mainio istutusohje. Pitää laittaa muistiin, vaikka järven pohjaan istuttaminen ei sentään ole näköpiirissä.

   Poista
 13. Olipa teillä myräkkä. Paikallisia pieniä kuuroja on mennyt tästäkin yli muutaman kerran. Sadetta tullut hetken kaatamalla. Rakeet kyllä voivat tehdä ikävääkin jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetken aikaa riitti kohinaa ja pauketta, kun rakeet poukkoilivat katolla ja ukkonen jyrisi taivaalla. Sade on tervetullutta, joskin tuollainen voimalla tapahtuva kastelu on lyhytaikainen ilo.

   Poista
 14. Meillä satoi perjantaina mutta rakeita ei saatu. Tänään oli niin kova tuuli, että tuntui tukan irtoavan päästä. Tuuli kuivattaa pahasti, sen huomasin minäkin, pintamaa ihan kuiva. Onneksi on vähän viileämpää sillä sateita ei näytä tulevan, ehkä pari pientä tippaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin tuuli eilen tosi kovaa. Kävin kiinnittämässä lavakaulusten harsoja monta kertaa, mutta aina vaan irtosivat. Olisi varmaan pitänyt naulata kiinni, mutta silloin olisivat revenneet.
   Ei näyt sateita, ei tippaakaan. Viileämpi sää helpottaa onneksi tilannetta.

   Poista
 15. Voi IHANUUS SINUA - KIITOS kauniista sanoistasi ja ihanaa, että saan näperrellä yhden lempiharrastukseni avulla varoja sitä tarvitseville.
  Perjantain iltapäivässä yksi parhain hetki oli oikeasti HALATA SINUA!
  Tavata niin sydämellinen persoona. Juttua olisi riittänyt vaikka kuinka!!
  Lämmin kiitos tuesta tyttöjen eteen tekemäämme työtämme kohtaan.
  Jestas miten kauniita tulppaaneita... hih - näkisitpä meidän villiintyneen lemmikki ryyti- tai ryydittömän maan. Sinne ei selvästi ole ollut aikaa - mutta luomukin lienee muodissa.
  Ihanaa kuun vaihdetta ja kesääsi asioita ja aikaa kaikelle sellaiselle mistä eniten itse nautit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi. Oli ihanaa tavata sinut ja todeta, että olet juuri niin antoisa persoona, kuin ruudun välityksellä saatoin kuvitella. Juttua tosiaan olisi riittänyt, mutta meillä kaikilla oli ennalta sovitut ohjelmamme. Ehkä jossain välissä tarjoutuu uusi tilaisuus kohdata kasvokkain - ja halata toisiamme.
   Miten ihmeessä ehtisit kaiken vapaaehtoistoiminnan ohessa vielä ryytimaatakin kitkeä? Kyllä se siellä pärjää, odottamassa osaansa. Ja luomu on tosiaan päivän sana.
   Samoin sinulle kauniita kesäpäiviä, ahkerasti karttuvaa tiliä tyttöjen hyväksi ja kunnon kohenemista tulevaa kapuamista silmällä pitäen.

   Poista
 16. No jopas oli myräkkä teillä! Onneksi kasvu ei ollut vielä niin pitkällä, että olisi tullut hirmuisia tuhoja. Kuukauden päästä olisi ollut raekuuron jäljiltä paljon enemmän reikäisiä lehtiä ja katkenneita kukkavarsia. Kastelun onnistuit ajoittamaan suorastaan täydellisesti.
  Täällä on lähinnä sää muuttunut koleaksi ja tuuliseksi. Tällä viikolla yölämpötilat putoavat harmillisen alas ja saa pelätä, kuinka käy kasveille. Monena aamuna olen huomannut, että illalla huolella viritetyt harsot ovat aamulla kasvien vieressä ja jopa ruukkuja kumollaan, kun tuuli on riepottanut harsoja. Vielä ei onneksi ole tullut pakkas- tai tuulivaurioita eikä toivottavasti raekuurojakaan nähdä täällä. Tomaatit ja chilit saavat ulkoilla enää iltapäivän lämpimimmän hetken ajan ja muuten viettävät aikaansa ulkovarastossa säiltä suojassa.
  Sait hyvän kuvan kissaveljesten päivänokosista. Velipojan vieressä taitaa olla hyvä nukkua. Mukavaa ja toivottavasti lämpimämpää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli melkoinen myräkkä, jonka katselemisesta kyllä nautin. Siitäkin huolimatta, että samalla painoi huoli kasvien selviytymisestä. Hyvin pärjäsivät. Terälehdet putosivat omenankukista ja tulppaanienkin kukinta koki kolauksen, mutta se oli muutenkin jo loppusuoralla.
   Aika koleaa ja tuulista on täälläkin. Varsinkin yöt ovat suorastaan kylmiä. Useana yönä alimmillaan +2 eli tosi hyytävää. Toivoisin harsoshown jo vähitellen päättyvän, mutta niin vain on iltaisin käytävä käärimässä tomaatit, kurkut ja paprikat harsoihin.
   Pidähän sinäkin huoli hyötykasveistasi. Kaipa se tästä vielä lämpenee, ensi viikolla ehkä.

   Poista
 17. Ohhoh, melkoinen yllätys. Nilan blogista jo luinkin raesateesta, mikä on koetellut osaa Suomea. Onneksi vahingot eivät olleet korvaamattomia.
  Kuivuus ja tuuli haittaavat meillä, siis Länsi-Suomessa. Varaudun hallaan, vaikka meidän lämpimän tontin kohdalla se on jäänyt toistaiseksi alavalle nurmikolle.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!