keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Uusia asukkaita puutarhaan tulossa

Pel. Estrelle Appleblossom
 

Saksalaisesta liiteristä ostamieni juurakoiden lisäksi puutarhaani on jonottamassa muitakin uusia asukkaita. Ihastelin pitkään Viherpeukaloiden kuvastossa jouluruusu 'Anna's Rediä'. Lopulta tein tilauspäätöksen. Muutamassa blogissa on jo ollut tämän kevään kuvia Anna's Redin avoimista kukista. Olen tyytyväinen ostokseeni, jonka kaivan maahan heti säiden parannuttua.

Kasvikuvat Viherpeukaloiden nettisivulta.

Samaan pakettiin otin 'Constant Wattez' -saksankurjenmiekkaa (3 juurakkoa) ja 'Peaches and Dreams' -tarhasalkoruusua (5 juurakkoa). Paketti saapuikin viikolla. Jouluruusun taimi on isokokoinen ja hyväkuntoinen. Salkoruusut ja saksankurjenmiekka olivat juurakoina, jotka laitoin ruukkuihin kasvattamaan juuria.

Kuva Puutarhanikkareiden nettisivulta.


Austin-ruusujen kauneuteen on vaikea olla ihastumatta. Yksi Pilgrim minulla jo oli, mutta se otti ja kuoli. Todennäköisesti valitsin sille väärän paikan. Kevätmessuilla ihastelin Puutarhanikkareiden Austin-ruusupurkkeja, vaan en silloin vielä tehnyt ostopäätöstä. 

Tässä yhtenä päivänä kävin moikkaamassa isää hoivakodissa. Kotimatkalla eksyin Puutarhanikkareiden Lommilan myymälään, jossa Austin-ruusujen ohi ei vaan voi kulkea. Vaihtoehtoja oli useita. Hetken pyörittelyn jälkeen päädyin oranssikukkaiseen Lady of Shalottiin. Istutuspaikkaa en ole vielä sataprosenttisesti lyönyt lukkoon. Katsotaan, kumpaan ehdokkaasta päädyn.

Kuva Viherpeukaloiden nettisivulta.

Viikko sitten pähkäilin ihan ääneen täällä blogistaniassakin uuden puun tai parin hankkimista. Turha asioita on oman päänsä sisälle säilöä. Puuasian kirjaaminen "mustana valkoiselle" toi runsaasti uusia näkökulmia ja ideoita. Sain teiltä lukijoilta hyviä kommentteja, joista jo yksi lähti toteutukseen. Tilasin Viherpeukaloilta punalehtisen isopähkinäpensaan. Puu se ei ole, mutta sopii hyvin ajattelemaani tarkoitukseen kasvaessaan 3-5 -metriseksi.

Iris reticulata 'Harmony'


Pari viikkoa sitten kipaisin naapurikunnan rautakaupassa ostamassa purkin Trico Gardenia, jolla yritän torjua peurojen ruokailuintoa puutarhassani. Pihamyymälään minulla ei ollut minkäänlaista asiaa, mutta oven läpi näin siellä olevan jo joitakin perennoja. Pakkohan ne oli käydä katsomassa. Hyvä niin, sillä pottien joukossa oli kaipaamiani tuoksumataraa ja japaninakileijaa. 

Tuoksumataraa sain vuosia sitten aivan ihanassa bloggarien kesätapaamisessa (13.6.2015)  Elämää Paratiisinpalasessa -blogin Lauralta. Kasvi viihtyi ja rehevöityi, mutta ei sitten tykännytkään alueemme uudistuksen myötä muuttuneista olosuhteista. Netistä luin, että tuoksumatara on silmälläpidettävä laji. Tämä tarkoittaa, että lajin elinympäristöt ovat uhattuina tai vähentyneet. 

Japaninakileijaa taasen olen ihaillut Hiidenkiven puutarhassa -blogissa. Aina välillä olen sekä tuoksumataraa että japaninakileijaa puutarhamyymälöissä etsinyt, joskaan en kovin aktiivisesti. Nyt sitten osuivat eteen molemmat samalla kertaa.

Siemenestä kasvattamani salkoruusu menehtyi talvella 2021.
 
Kylvin helmikuun lopulla kolmea erilaista salkoruusua: Champagnea, Chaters Doublea ja Carnivalia, joista viimeinen ei itänyt. Neljä Champagnea ja kaksi Chaters Doublea odottaa istutusta vankkoina taimina kasvarissa. Salkoruusut saattaisivat jo selvitä maahan istutettuinakin. Onhan parissa penkissä vuosi sitten istutetut salkoruusutkin heränneet. Odotan kuitenkin, että muutkin perennat nousevat nähdäkseni paremmin uusille sopivat istutuspaikat.

Mantelityräkki 1.6.2020 - Siirron jälkeen menehtynyt

Mantelityräkinkin sain tilattua menehtyneen tilalle. Vielä en tiedä, koska kasvi tulee. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa.

Herukkaperhonen? Vai joku muu?

 
Tällainen perhonen lennähti muutama päivä sitten alapihan portaalle. Selasin "Amiraali ja neitoperho" -kirjaa löytääkseni perhoselle nimen. Herukkaperhonen osuu mielestäni lähimmäksi. Sen siivet ovat normaalistikin hiukan repaleiset. Tämä yksilö näytti ylipäätään vähän huonokuntoiselta.

Edellisvuoden tete-narsissit kukkivat naapurin aidan edessä.

Kylvin kurpitsat ja kesäkurpitsat esikasvatukseen vappupäivänä. Vuosi sitten kevät oli pitkään kolea. Toukokuun puolivälin jälkeen saattoi jo kylvää lavakauluksiin harsojen alle kesäkukkia itämään. Kurpitsantaimien istuttaminen lavakaulukseen meni touko-kesäkuun vaihteeseen.

Nyt jännätään, koska tämän vuoden hyötykasvit voivat muuttaa kasvihuoneeseen ja koska pääsemme tekemään suorakylvöjä kasvimaalle.

 
Viime öinä kasvihuoneessa on ollut pakkasta alimmillaan -3.4℃. Yölämpötilat vaihtelevat pilvisyydestä riippuen. Pakkasöitä luvataan jatkossakin. Aurinkoa ja lämpöä meistä jokainen tietenkin toivoo. Eikä pelkästään itsemme vaan myös kasviemme vuoksi.


Kotilotkin ovat jo hereillä, joten niitä kannattaa nyt kerätä ahkerasti. Samoin liljakukot ovat liikenteessä. Kolme sellaista olen löytänyt kirjopikarililjoista. Kohtasivat tiensä pään sormieni välissä.

Fritillaria meleagris - Kirjopikarililja

Lämpimämpiä päiviä ja kivoja kohtaamisia puutarhoissanne toivottaen!


22 kommenttia:

  1. Onpa ihanat tilaukset. Menehtyneet kasvit jäävät kaivelemaan, ja on mukavaa löytää uudet tilalle. Naurattaa tuo ilmaisu "saksalainen liiteri" :-D
    Lady of Shalottin ihana sävykäs oranssi on todella passeli kumppaniväri lähes minkä tahansa kasvin viereen. Kunpa siitä nyt tulisi pysyvä kasvi, kun niistä niin paljon pidät, mutta eivät ole viihtyneet! Nehän ovat pensasruusuja pienempiä, joten jokin kukkapenkki olisi varmaan hyvä.
    Onpa meillä erilaiset sääennusteet samalla sivustolla! Tänne ei ole luvassa uusia sateita ennen kuin ensi viikon torstaina, ma-ti välinen yö satoi täälläkin. Mutta nyt pitää sillä pärjätä yli viikko - onneksi kastelutynnyrit tulivat täyteen ja maakin kastui mukavasti. Mutta toisaalta ei meillä yli kymmenasteisia päiviä ole myöskään - tuossa, kun teillä lukee 15, meillä on 9. No, näillä mennään ja eivätpähän kuihdu kukat toukohelteisiin, heh.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsinkin sellaisen kasvien menettäminen harmittaa, joista on tykännyt erityisen paljon ja joiden löytäminen on vaikeaa. Mantelityräkkiä ei näytä olevan monella myynnissä. Jospa se sieltä Tommolasta jossain välissä meille saapuu.
      Monen suussa saksalaisen kaupan nimi vääntyy milloin miksikin. Meillä siitä on tullut liiteri. Pitää laittaa tarkennukseksi saksalainen liiteri asian selvennykseksi.
      Kukkapenkkiin ajattelinkin Ladyn laittaa. Mitä lie mokasin edellisen Austinkin kanssa, kun otti ja lähti. Yritän olla tällä kertaa huolellisempi.
      Noihin sääennusteisiin ei näköjään voi kovin paljon luottaa. Tänään on ollut puolipilvistä ja aurinkokin on näyttäytynyt. Yksi lyhyt vesikuuro tuli runsas tunti sitten. Muuten sadetta on saatu kiitettävästi. Edellisinä päivinä on ollut hyytävän kylmä ja mittari on nippanappa yltänyt +5. Tänään paljon lämpimämpi, vaikka luvattiin pohjoistuulta. Seuraaviksi öiksi on luvassa jopa -4 asteen pakkasia. Toivottavasti nekin jäävät lupauksiksi. Jos jotain hyvää koleudessa, niin kukintaa se pidentää.
      Taitaa luonto sopeutua paremmin keikkuvaan kevääseen. Puutarhurille se tuottaa enemmän vaikeuksia.

      Poista
  2. Ihania tilauksia olet tehnyt minunkin pitää noita jouluruusuja saada lisää . Pitää varmaan tehdä tilaus . Ikävää että sinulla on ollut isoja menetyksiä ne aina harmittaa . Ruusut on myös toinen juttu mitä haluaisin lisää niitäkin pitää varmaan katsoa sillä silmällä . Tuo sinun salkoruususi on ruususen värinen. Minulla on ollut joskus kahtakin väriä mutta hävisivät jonnekkin . Tänään paistaa aurinko parhaillaan ja piti tehdä täällä kotona hommia mutta yskä vaivaa niin pihahommia en ainakaan tänään mene tekemään .
    Minun edellinen kommentti taisi mennä roskikseen 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menetykset aina harmittavat. Toisaalta niitä tulee milloin mistäkin syystä, joten niitä ei kannata jäädä vatvomaan.
      Salkoruusuja on monia eri värejä. Netin mukaan niiden talvenkestävyys ei ole kovin hyvä. Siemenestä kasvattamani pinkki salkoruusu kukki monta kesää peräkkäin, kunnes vuosi sitten se ei enää herännyt. Kaipa joka paikkaan tullut jääkansi tappoi salkoruusunkin.
      Tänään oli paljon edellisiä päiviä lämpimämpää. Ihan kunnon sadetta luvattiin, mutta vain pieni ropaus tuli iltapäivällä.
      Voi, mikä sinua yskittää? Toivottavasti helpottaa pian.
      Kommenttisi löytyi roskapostista. Tänään siellä oli vain neljä kommenttia, joista kolme ikivanhaa.

      Poista
  3. Voi kukkien kauneutta. En ole tullut ajatelleeksikaan, että juurakoita voisi tilata netistä. Vaan aina oppii. Tänään kuulin, että kastematojakin voisi tilata netistä. Sitä en kyllä uskonut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onkimatoja olen kuullut voitavan tilata netistä. Hollantilaisia. Mitenkähän pysyvät hengissä matkan ajan? Onneksi kastematoja löytyy oman pihan mullasta. Tänään oikein iso ja paksu mato mönki mullasta. Autoin sen vähän varjoisempaan paikkaan jatkamaan matkaansa.

      Poista
  4. Upeita värejä ostoksissasi. Tuo persikkainen / aprikoosin sävyinen on ollut viime aikoina suosittu väri monessakin kasvissa ja kaunis se onkin. Onneks meillä ei ole ikinä ollut mokomia kotiloita pihassa, eikä toivottavasti ikinä tulekaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Postausta tehdessäni huomasin, että kas kummaa, nyt kertyy persikkaisia värejä kerralla useita. Ainakin kuvissa se on kaunis. Toivottavasti sitten aikanaan myös todellisuudessa.
      Kotiloita ei aikanaan tänne muuttaessamme liiemmin ollut. Vuosien aikana määrät ovat lisääntyneet. Sateen jälkeen niitä on helppo kerätä nurmikolta. En tykkää kotiloista, mutta olen oppinut elämään niiden kanssa, kun niistä ei kokonaan eroon näytä pääsevän. Yhtäkään kasvia ne eivät ole kuoliaaksi onnistuneet hävittämään.

      Poista
  5. Onpa upean värinen Austin! Minä istutuin niitä viime kesänä kaksi kappaletta, pionien kaveriksi ja kaivoin kyllä syvän kuopan. Molemmat näyttävät selvinneen ensimmäisestä talvesta, kiitos lumikinosten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että Austinisi selvisivät. Täytyy kaivaa omalle kunnon kuoppa ja valita suojaisa paikka.

      Poista
  6. Kotilot ovat täälläkin heränneet, tosin hitaasi kylmyyden takia. Liljakukkoja olen kyttäillyt kirjopikarililjoista, niillekin on tainnut olla liian kylmää kun yhtään ei ole vielä näkynyt. Kissasta nappasin jo yhden punkin pois, oli päässyt imemään itsensä palloksi. Niitä on yököttävä poistaa, onneksi oli hellassa tulet niin sain heitettyä punkin tuleen.
    Ihania värejä! Tuota persikkaista salkoruusua olen kuolannut, siinä on kuvien perusteella mahtava väri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurta kotiloryntäystä ei vielä ole ollut. Kömpivät joukolla esiin, kunhan tulee lämpimämpää. Eilen listin neljännen liljakukon kirjopikarililjasta. Nekin taitavat olla hiukan kohmeessa, kun kiinnisaaminen on helpompaa. Yleensä pelkkä sormen varjo saa jo ötökän pudottautumaan selälleen maahan ja sitten sen löytäminen onkin vaikeaa.
      Punkkien poistaminen kissasta on yököttävää. Aikoinaan laitoin Juusolle apteekista hankkimaani punkkiöljyä niskaan ja minusta se toimi.
      Toivottavasti persikkaisen salkoruusun juurakko herää kasvuun. On kyllä niin herkullinen väri.

      Poista
  7. Pitkällä on sinulla jo kirjopikarililjat, kohta kukkivat. Täytyy itsekin skarpata noiden liljakukkojen tutkimisen kanssa. Meillä tuoksumataraa joutuu pitämään silmällä sen leviämisen takia. On vikkelästi vähän kauempana kuin pitäisi. Toki meillä on puolivarjoinen piha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunpa kirjopikarililjat tai mikään muukaan ei ole närkästynyt viime yön pakkasesta ja lumisateesta. Liljakukoista ei niin väliä.
      Ihmettelinkin netin juttua tuoksumataran seurattavuudesta. Meillä se kasvoi ja kukoisti, joten kuvittelin kasvin olevan hyvin helppo ja sopeutuvainen. Tontti muuttui hyvin aurinkoiseksi ja kuivaksikin, enkä tajunnut ajoissa siirtää kasvia parempaan paikkaan. Niin lähti tuoksumatara.

      Poista
  8. Ihania kasveja tilasit! Miullakin on ollu tilaus mielessä. Harmittaa menetykset kyllä, mitä puutarhassa sattuu. Austinruusut on mielenpiällä miullakin, kanadalaisia kellarissa eilen kävin kahtomassa ja kasvussa ovat. Austin ruusujen valikoimakin on hyvä nykyisin, kahoin puutarhaliiton austin ruusu luennon ja kyllä ol hienoja ruusuja. Harkinnassa ovat miullakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menetyksiin on totuttava. Aina ne hetken harmittavat, mutta se kuuluu puutarhaihmisen elämään. Jos kasvit kertoisivat syyt lähtöönsä, olisi helpompi toimia. Vaan kun eivät niin tee.
      Pitääkin katsoa Austin-ruusuluento. Löysin sen juuri netistä. Kiitos vinkistä. Niissä riittää kauniita vaihtoehtoja.

      Poista
  9. Herukkaperhonenhan tuo. Vähän kärsinyt syystä tai toisesta, mutta kuitenkin 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Arvelinkin, että joku teistä fiksuista vahvistaa epäilykseni.

      Poista
  10. Ihania ostoksia ja oi oi miten kivoja värikkäitä kukkasia.
    Kivaa nähdä näitä keväisiä kuvia. Antaa uskoa, että tänään olisi viimeinen räntäsade päivä täällä. Yöpakkaset on vielä ja on ollut pakko jatkaa lintujen ruokintaa. Ensi viikko pitäisi olla lämmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kommenttisi löytyi roskapostikansiosta. Siksi vastaus vasta nyt.
      Tuon viime torstain lumiaamun jälkeen on muutama pakkasyö ollut, mutta nyt näyttää sää lämpiämän kiitettävästi. Kohta sinänkin voit luottaa siihen, että linnuille riittää ruokaa luonnossa.

      Poista
  11. Ihania uusia asukkaita on tullut tai tulossa puutarhaasi! Ostin tuon Anna's Redin Kukkatalosta, koska olin sitä myös ihastellut Viherpeukaloiden sivustolla. Se ei minusta näytä yhtään kuvan kaltaiselta. Kukkien väri on enemmän sellainen normi viinipunainen, mitä jouluruusuissa monesti on ja lehdetkään eivät ole samanlaiset. Kaunis se kuitenkin on. Jännä nähdä vastaako kasvisi enemmän kuvaa kuin omani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinunkin kommenttisi löytyi roskapostikansiosta.
      Uudet asukkaat ovat vielä purkeissaan. Jospa lähipäivinä pääsisin niitä kaivamaan maahan. Anna's Red saapui jo, mutta kukkaa siinä ei vielä ole. Kirjava lehdistö on aika kiva. Viherpeukaloiden kuvat ovat usein "liioitellun runsaita ja kukkaisia". Olen joskus tilaamiini kasveihin pettynyt, mutta nykyisin suhtaudun realistisesti. Jos edes sinnepäin ovat, hyvä niin.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!