maanantai 9. lokakuuta 2023

Se siitä lämmöstä

 

Ensimmäinen kuura-aamu koettu. Perjantaina mittari näytti vielä aamukahdeksalta -0.9. Ei sentään sen enempää, mutta se näyttää olevan lähtölaukaus kesäkauden hyvästeille. Eli se siitä lämmöstä. Ensi keväänä sitten taas tavataan.


Puutarhan kasvit olivat aamulla tukka huurteessa ja varpaat jäässä. Perjantaipäivän kuluessa mittarilukema nousi muutaman asteen ja aurinkokin sulatti päällimmäiset kuurat. Tuuli on ujeltanut koko viikonlopun kattorakenteissa ja piha on täynnä puista lentänyttä sälää. Osa vaahteroista on jo lähes tyhjiä, osa vielä vihreitä.

Vettä tuli lähes koko lauantain kaatamalla. Sateita on luvassa tulevinakin päivinä siten, että puutarhan syyssiivouksen rytmittämisessä on tekemistä, kun pitää ottaa huomioon oma aikataulu ja tauot vesisateissa. Omat kompostit eivät vedä eivätkä kovin nopeasti kypsytä sitä määrää puutarhajätettä, jota meidän tontti tuottaa. Niinpä kärräämme lähipäivinä peräkärryllisen kaatopaikalle, jossa siitä tehdään multaa.


Kelloköynnöksessä oli vielä paljon kukkia ja nuppuja. Sydäntä vähän riipaisi sen pilkkominen säkkiin kaatopaikalle kärrättäväksi. Varmaan se olisi vielä muutaman päivän pärjännyt, mutta emmepä pahemmin pihamaalla näillä keleillä oleskele kesäkukkia katselemassa. Eikä päivät tästä lämpene ja pitene, joten kelloköynnöksen taival tältä vuodelta on kuljettu.

Colcicum Waterlily - Syysmyrkkylilja

 
Ensimmäiset myrkkyliljat alkavat vaipua syysuneen. Uusia ilmestyy paikkoihin, jotka olen mielestänyt käynyt muutamaan kertaan katsomassa. Ruusupenkin kellukoiden lehtien lomasta kurkistaa jälleen jokunen Waterlily. Kyllä ne vaan runsastuvat vuosien mittaan. Mitään purpuraista kukintamattoa ei vielä ole näköpiirissä, mutta yhden nupun sijaan esillä on nyt kolme. Lisääkin nuppuja saattaa vielä nousta.

Colcicum cilicicum 'Purpureum' - Turkinmyrkkylilja

Syyspenkin turkinmyrkkylilja on kukkinut parin viikon ajan. Toisen samanlaisen nuppukukka-ryppään löysin tästä ensimmäisestä esiintymästä puolisen metriä oikealle leikatessani kuihtuneita keijunkukka Hansin varsia pois.


Pakkasaamun kuura säilyi nurmikon varjoisilla alueilla pitkään. Puutarha näyttää edelleen varsin vihreältä ja vehreältä. Vertailin kuvia vuoden takaiseen, jolloin syksy oli huomattavasti näkyvämmin esillä. Vuosi sitten ruskavärejä oli kaikkialla puutarhassa. Kullankeltaista, punaista ja oranssia riitti mihin vain katsoi. Siirrytäänkö tänä vuonna vihreästä suoraan ruskeaan, tai peräti valkeaan? Lähiviikkoina sen näemme.


Nyt ruskaa tarjoaa oikeastaan vain villiviini ja hiukan vasemmassa laatikossa pienet pensasmustikat ja mesimarjat. Tuurenpihlaja ei meinaa värittyä ollenkaan ja puiston puoleinen koivu on pudottanut jo kaksikolmasosaa lehdistään.


Valo vähenee, varjot pitenevät ja villasukkien tarve lisääntyy. Tämä kuuluu puutarhurin vuodenkiertoon. Elämässä säilyy jännitys, kun kulman takana on aina jotain odotettavaa.

Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille. Ja antoisaa kirjallisuudenpäivää tiistaina 10.10.


25 kommenttia:

  1. Vihreältä tosiaan näyttää. Samoin myös meillä. Vuodenaikojen vaihtelu on juuri tuosta mainitsemastasi syystä mukavaa, että on aina jotain uutta odotettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talveen siirtyminen on helpompaa, kun se ei tapahdu kertaheitolla. Kasvien ohella puutarhurikin ansaitsee lepokauden.

      Poista
  2. Kauniin vihreää, vähän sellaiset englantilaisen puutarhan talvikuvien oloiset näkymät, kun puutarhasi on niin hyvinhoidettukin. Sisimmältäsi taidatkin olla brittipuutarhuri.
    Toivotaan, että ruska vielä ehtii. Meillä saaressa lokakuu onkin vasta se ruskakuukausi, silloin on värit parhaimmillaan. Aivan ihana tuo turkinmyrkkylilja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni olisin brittipuutarhuri. Vuosi vuodelta nämä meidän talvet tuntuvat raskaammilta ja toistuvat lumityöt tylsiltä. Ehkä pitää hakea lumikolat kellarista seinustalle. Jospa sillä toimenpiteellä olisi sama vaikutus kuin sateenvarjolla. Jos varjo on mukana, ei tule sadetta.
      Saattaa olla, että saamme jonkinlaisen ruskan kun yötkin ovat viilentyneet. Kivahan sitä ruskaa olisi ihailla, mutta maailma ei sen puutteeseen yhtenä syksynä kaadu.
      Pitääkin kipaista katsomassa, ovatko uudemmat turkinmyrkkyliljan nuput avautuneet.

      Poista
  3. Minua on vallan kauhistuttaneet Instagramin puolella vilahdelleet lumikuvat pohjoisten puutarhoista❄️ Ei nyt vielä kun tosiaan on niin vihreää edelleen... Täällä ei viime viikon kuurat edes kaataneet vielä daalioita, saa nähdä miltä ne tänään näyttävät...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aamun uutisissa mainittiin, että jossain päin pohjoista lunta oli tullut jo 20 cm. Pelkkä ajatuskin sai vilunväreet selkäpiihin. Myös viime yönä oli asteen verran pakkasta, mutta nouseva aurinko vei kuuran nopeasti mennessään. Kaipa se alkaa olla daalioiden talvimuutto edessä.

      Poista
  4. Näin se on nähtävä eli heippa vain lämmölle ja kesäiselle kasvukaudelle.
    Ruska vaihtelee eri vuosina ja ehkä tämä vuosi ei ole niin loistelias kuin toisinaan. Toivotaan, että Sailan maininta lokakuun ruskasta vielä voisi toteutua muuallakin kuin saaristossa. Kyllähän sitä kaipaisi väri-iloittelua ennen ruskeaa ja valkoista.
    Kuuranurmikon lisäksi ihastelin kaunista vihreää 'brittipuutarhan kulmaa' :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kivaa kuin ikuinen kesä olisikin, on paras olla realisti. Tämän vuoden lämmöt on nyt juhlittu. Parina edellisenä syksynä on ollut upea ruska. Ei se nyt kuolemaksi ole, jos tämä vuosi on vähän vaisumpi.
      Kuuraisena aamuna puutarha näytti satumaisen kauniilta. Tiedänpä nyt, millainen on brittipuutarhan talvi.

      Poista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Ihanan vihreältä teillä kyllä vielä näyttää!
    Meillä satoi eilen hento ensilumi, vaikka mittari pysyi koko ajan plussan puolella! Ruskaa täälläkin odotellaan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensilumi! Hento tai ei, mutta lokakuussa sitä ei sentään vielä kaipaa. Näillä säillä taidetaan mekin pian saada lunta. Tänään oli aamukahdeksalta -3.5.

      Poista
  7. There is still green here but the hints of what is to come are happening. Autumn is such a beautiful time of year. Everyone, including me, loves to see all the colors but we know the end is near!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. The colors are back again. We have to wait a moment and maybe rest while waiting for the colors...

      Poista
  8. Ruska on aika maltillinen tänä vuonna. Puissa on vielä paljon aivan vihreitä lehtiä, joista osan tuuli puhalsi jo pois. Vaahterat, jotka yleensä loistavat upeasti, ovat nyt vaihtaneet väriä vain paikoitellen. Joskus on näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää vahvasti siltä, että tänä vuonna saimme pitkän ja lämpimän syyskuun värikkään ruskan sijasta.

      Poista
  9. Kuura tekee kasveista entistä kauniimmat, vaikka aina toki harmittaa pikkuisen, kun se merkitsee myös hyvästejä lämpimille öille ja osin päivillekin. Paljon on puutarhassa vielä sentään vihreää jäljellä ja jotain kukkivaakin. Nautitaan niistä!
    Aurinkoa tähän viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään oli perjantaitakin vahvempi kuura. Päivälämpö tuo vihreyden nopeasti takaisin ja osa kukistakin nostaa pakkasyön jälkeen päänsä. Ilman muuta nautitaan niin kukkasista kuin kuura-aamuistakin.
      Aurinko on paistanut eilen ja tänään. Toivottavasti myös sinulle!

      Poista
  10. Kuura on kaunista ja saa kaihoa ja haikeutta mieleen.
    Meillä oli aamulla maa valkoisena Nurmeksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, valkoinen vaippa valuu selvästi kohti etelää. Haikeutta on selvästi ilmassa.

      Poista
  11. Vihreää on, ei ole oikein ruskaväreistä vielä tietoa täälläkään. Aika moni puu pudotti lehtensä navakoissa tuulissa jo ennen kuin ehti tulla ruskaan. Puistoatsalea 'Illusiat' ja pensasmustikat vähän yrittävät punastella mutta kaikki muu on joko pysynyt vihreänä tai sitten mustunut kerrasta viime viikon pakkasyössä. Mutta eipä ole onneksi vielä luntakaan satanut, niin kuin monella muulla paikkakunnalla jopa tästä etelämpänä. Meillä on kaikki sade tullut vetenä tai sitten hyvin vetisenä räntänä pimeän aikaan, jolloin ei ole huomannut, vaikka maahan olisikin jäänyt hentoa valkoista kerrosta. Luulen kyllä, että ne vähätkin rännän rippeet ovat sulaneet saman tien maahan osuessaan.
    Puutarhassa olisi kitkettävää ja verkkojen laittoa mutta homma ei sateessa inspiroi lainkaan. Perennojen leikkaamisen jätän kevääseen ja kasvimaalta tulevat kasvijätteet saavat jäädä lavojen katteeksi talveksi. Niiden jämät sotken keväällä mullan sekaan. Eivät meilläkään kompostorit vedä loppusyksyllä enää kaikkea jätettä mutta kerään loput kasaksi puutarhakompostorin viereen ja laitan vasta seuraavana kesänä kompostoriin. Läjässä "esimaadutetut" kasvijätteet muuttuvat seuraavana kesänä kompostorissa melkein saman tien mullaksi. Jos leikkaisin edes puolet perennoista jo syksyllä, joutuisin varmaan itsekin viemään kuorman kaatopaikalle. Siispä annan matojen sun muiden pikkueliöiden tehdä homman puolestani. Sen verran laiskottaa jo näin syksyllä, että pitää päästä mahdollisimman helpolla kaikessa.
    Toivottavasti puutarha tarjoaa vielä edes pientä väritykitystä ennen talven tuloa. Muutama aurinkoinen poutapäiväkin voisi sattua sopivasti vapaapäiville.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime yönä alkanut myräkkä tuulineen ja rankkasateineen näyttää pudottavan lehtiä puista vauhdilla. Jos jotain positiivista näissä jatkuvissa kaatosateissa on, niin onneksi eivät tule lumena. Olisimme taatusti ajat sitten hautautuneet kinoksiin.
      Verkot minullakin on vielä laittamatta. Ja sitä kitkettävääkin olisi. Sateet osuvat sopivasti juuri niihin hetkiin, jolloin olisi aikaa mennä pihalle jotain tekemään.
      Veimme pari päivää sitten kaksi kukkurallista peräkärryllistä puutarhajätettä kaatopaikalle. Alkoi varaparkkipaikka olla täynnä säkkejä, joihin olin pakannut leikattuja perennoja ja kesäkukkia. Kaikkia perennoja en suinkaan syksyllä leikkaa. Lähinnä korkeimmat, kuten töyhtöangervot ja siperiankurjenmiekat, joita meillä on paljon. Kumpikin vie paljon tilaa myös kuihtuneena. Syyssiivouksessa on se hyvä puoli, että keväällä sipulikukat saavat rauhassa nousta, eikä niiden tallomista tarvitse varoa. Aiemmin saatoin varastoida puutarhajätettä paremmin, kun kahdella sivulla oli metsä näkösuojana ja samalla myös hoidetun ja hoitamattoman alueen rajana. Nyt olemme tässä joka suuntaan tarjolla, joten haluan tonttimme näyttävän myös ulkopuolisille siistinä.
      Värien katoaminen on tässä vaiheessa kautta asia, jolle ei voi mitään. Syyssää voi parhaimmillaan olla nautittavaa. Sitä aurinkoa taas odotellaan.
      Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  12. Varsin syksyyseksi on lämpötilat menny. No tänään oli lämpötila kyllä n.12astees, muttei pihalle teheny miäli ku satoo lähes joka hetki. ihanat myrkkikset ja tua villiviinin ruska.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen oli tosiaan varsin lämmin päivä. Vettä satoi koko päivän ja niin näyttää satavan tänäänkin. Aamulla jopa ukkosti.
      Löysin pari myrkkistä lisää. Kunhan sateessa tulisi tauko, että ehtisin laittaa ne maahan.

      Poista
  13. Erikoinen syksy! Ei yhtään pakkaspäivää, ei edes hallayötä ennen viikonloppua, ja nyt maanantaina meni sitten loputkin hallanarat kasvit. Meillä mittari kävi jo - 5 asteessa! Harmi noiden kelloköynnösten kanssa, kun aloittavat niin myöhään kukintansa. Vähän kuin daaliatkin. Mutta ruskaa ja sen väri-ilottelua ei ole näkynyt muuta kuin sinunkin villiviineissäsi. Täälläkin Tuuren pihlaja taitaa pudottaa lehtensä ihan ilman kaunista väritystä. Nyt on taas märkää, mutta onneksi lämpö vähän teki paluuta. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä aika erikoiset säät. Ihmettelen, mistä näitä vesisateita riittää. Eilen satoi koko päivän kaatamalla vaakasuorassa. Tänään aamulla ukkosti ja nyt vuoroin sataa ja paistaa. Kuunliljat ovat hyvä mittari kylmille öillä. Vasta tiistaivastainen yö sai niiden lehdet lopahtamaan, eivätkä ole siitä enää nousseet.
      Ruskan mahdollisuudet alkaa olla vähissä, kun lehdet putoavat puista ja pensaista ennen värittymistä. Tällainen syksy tällä kertaa.
      Toivottavasti viikonloppuna on poutaisempaa. Sellaista toivon sinunkin viikonlopuusi!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!