lauantai 2. joulukuuta 2023

Se on täällä taas

Se on täällä taas! Innolla odottamani Pihakalenteri 2024 löytyi perjantaina postilaatikosta. Ehdinkin jo ajatella, olenko kokonaan unohtanut tilata kalenterin. En suinkaan. Tilaustiedot löytyivät sähköpostistani. Olen tilannut Pihakalenterin aina netin kautta. Se on myynnissä myös kirjakaupoissa.


Ehdin vasta alustavasti selailla tuoreen kalenterin sivuja. Tuttua taattua tavaraahan se edelleen on. Ajattelin viikonloppuna tehdä ensimmäiset kirjaukset tammikuulle. Tärkeimmät menot merkitsen kännykän kalenteriin. Pihakalenteriin sen sijaan tietoja yksityiskohtaisemmin niin puutarhasta, säästä kuin muistakin asioista.

Tästä kalenterista löytyy paljon tärkeää tietoa kauniiden kuvien maustamana. Toimituksen muodostavat maisema-arkkitehti Saila Routio, toimittaja Linda Peltola ja puutarhatoimittaja Pirkko Kahila. Kaikki kolme meille puutarhaihmisille ennestäänkin jo tuttuja asiantuntijoita.

Tykkään tästä Pihakalenterista, koska se on oivallinen tietopaketti ja hakuteos ja lisäksi kalenterissa on hyvin tilaa omille kirjauksille. Oma kalenterini on loppuvuodesta runsaasta selauksesta johtuen hiirenkorvilla, vaikka se kestää kyllä hyvin päivittäistä käsittelyä. Lisäksi kalenterini lihoo viikko viikolta, kun lisään sen väleihin lippusia ja lappusia. Pihakalenterin paikka on sohvan päädyn pikkupöydällä, josta se on helppo illalla napata käteen tietojen päivittämistä varten ja seuraavien tapahtumien tarkastamiseksi.


Vuoden 2024 Pihakalenteri on jo järjestyksessään 20. Minä löysin tämän kalenterin 2012, joten uusin opukseni on 13. Pihakalenteri. Moni on luopunut paperisista kalentereista kokonaan. Pitkälti näin on käynyt itsellenikin, mutta Pihakalenteri on säilyttänyt paikkansa. Se on minulle enemmän kuin kalenteri. Se toimii puutarhapäiväkirjana, johon on helppo palata vuosienkin jälkeen ja josta voi tarkastaa ja vertailla monia kasveihin liittyviä asioita. Toki myös puutarhaelämän lisäksi muutkin asiat tallentuvat tähän kalenteriin.

Markkinoilla on muitakin puutarhurille sopivia kalentereita. Niistä jokainen varmasti löytää mieluisimman.


Huusholliimme on toistaiseksi saapunut yksi ainoa amaryllis. Sinänsä outoa ottaen huomioon, miten paljon näistä pidän. Tämä vaaleanpunainen yksilö on marketista ostettu. Ehdin jo huolestua, onko sen nuppu liimattu kiinni. Turhaan murehdin, nyt nuput ovat mönkimässä esiin. 


 Raikasta joulukuun alun viikonloppua kaikille!


36 kommenttia:

 1. Onpa siellä lumisen näköistä!
  Mukava kuulla, että tykkäät kalenterista edelleen. Minäkään en osaa olla ilman paperista kalenteria. En käytä kännykän kalenteria oikeastaan ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikolla lunta satoi monena päivänä. Tämä lumimäärä riittäisi minulle vallan mainiosti. En kaipaa lisää lunta, enkä varsinkaan lumitöitä.
   Minulla on aina ollut yksi tai joskus useampikin paperinen kalenteri käytössä. Vuodesta 2012 tämä Pihakalenteri on täyttänyt tarpeeni ja toiveeni. Siitä on tullut päiväkirjani ja hakuteokseni jokapäiväiseen käyttöön.
   Aika kauan kuskasin laukussa pientä kalenteria mm. erilaisia ajanvarauksia varten, mutta parin viime vuoden aikana kännykän kalenteri on korvannut sen. Kännyn saa tarvittaessa muistuttamaan sopivan äänekkäästi, vaikka harvemmin menojani unohdan tai mistään myöhästyn.

   Poista
 2. Käytän vain paperista kalenteria, joten täytyypä käydä kirjakaupassa tutkimassa tätä kivaa ja hyödyllistä kalenteria. Ei ole ennestään tuttu minulle, kiitos esittelystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos tämä kalenteri kiinnostaa. Nettitietojen mukaan ainakin Suomalainen kirjakauppa myy sitä. Ehkä ei ole joka myymälässä hyllyssä, mutta kokemuksen mukaan he kyllä tilaavat varsin auliisti.

   Poista
 3. Kauniin ja houkuttelevan näköinen kalenteri jo etusivultaan.
  Lumi on kuorruttanut kauniisti tonttianne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua tämä pihakalenteri on onnistunut houkuttelemaan jo useamman vuoden ajan.
   Piha on kauttaaltaan lumella kuorrutettu. Kaunista todellakin!

   Poista
 4. Hieno homma tuo Puutarhakalenteri. Uskon, että paljon paremmin ja helpommin pääset tarkistamaan edellisistä kalentereista puutarhanhoitoon liittyviä ajankohtia yms. Minä kannatan paperisia kalentereita. Itse pidän sellaista käsitöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kovasti tästä kalenterista. Se toimii minulla hyvin niin kalenterina kuin päiväkirjanakin.
   Mukavaa, että paperikalentereilla on näinkin monta kannattajaa, mitä kommenteista voi päätellä.

   Poista
 5. Minulla vielä vastaava kalenteri hankkimatta, mutta aion ostaa kyllä! Aika monta noita meiltäkin löytyy, taattua tavaraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan sinun ennenkin kehuneen tätä Pihakalenteria. On se vaan niin käyttökelpoinen.

   Poista
 6. Upea amaryllis ❤️

  Onpa käyttökelpoinen ja sympaattinen kalenteri puutarhaihmisille. 💚
  Olen ostanut 2024 pöytäkalenterin, tavallista pienemmän.
  Suosin paperikalenteria.

  Kiitos toivotuksista. Sinullekin raikasta viikonloppua ja talven iloja 💙

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amaryllis aina vain kaunistuu, kun sen nuput avautuvat.
   Paperikalenteriin on helppoa ja kivaa tehdä kirjauksia. Yhdellä silmäyksellä voi muodostaa kokonaiskuvan ja aina on ajantasalla.

   Poista
 7. Uusi kalenteri näyttää yhtä kauniilta kuin kaikki aiemmatkin. Käyttäisin mieluusti paperista kalenteria töissä, mutta en ole löytänyt vielä omiin tarpeisiini sopivaa mallia. Pihakalenterissa ei ole riittävästi tilaa päivittäisille merkinnöille, vaikka se muuten olisikin ihana mukana kuljetettava. Siksi joudun käyttämään kömpelöä kännykän kalenteria. Siinä on toki se etu, että koko perheen menot näkee kerralla ja samanlaisina toistuvat tapahtumat, kuten harrastukset, saa helposti kopioitua niin pitkälle kuin on tarvis.
  Hyvää ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperikalenterien käyttö taitaa jatkuvasti vähetä digitaalisten versioiden yleistyessä. Pihakalenteri ei ole hyvä koko perheen menojen kirjauksiin. Eikä kokonsa puolesta käsilaukkukalenteri ollenkaan. Tärkeintä, että jokainen löytää omaan käyttöönsä sopivan menetelmän, oli se digitaalinen, paperinen tai kaikkien yhdistelmä.
   Näyttää tulevan aurinkoinen päivä. Sinulle myös hyvää adventtia.

   Poista
 8. Ihana kalenteri. Tuopa minunkin on pakko hankkia. Josko minäkin poropeukalo saisin kukkaset kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä kiva kalenteri, jossa on myös paljon hyödyllistä asiaa.
   Takuuvarmasti osaat yhtä jos toistakin myös kukka-asioissa. Monen monta puutarha-asiaa olen oppinut kantapään kautta eli poropeukalo löytyy omistakin käsistä.

   Poista
 9. Onpa komea kalentereiden rivistö sinulla hyllyssä. Hyvä tietopaketti ja muistojen kokoelma. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monta kertaa on ollut tarvetta palata johonkin noista vanhoista kalentereisa. Ei siis lainkaan turhaa säilyttämistä.

   Poista
 10. Pihakalenterista löytyy oikeasti tietoa, esim. oikeita pensaiden ja puiden leikkausajankohtia, kylvökalenteria ym.
  Kohta saat nauttia amarylliksen kukista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, tässä pihakalenterissa on runsaasti hyödyllistä tietoa ja lisäksi kauniita kuvia.
   Amaryllis avautui eilen illalla. On se vaan kaunis!

   Poista
 11. Onpa hieno tietopakettirivi jo hyllyssä. Hienoa kun voi katsella niitä vuosien takaa, jos pitää jotain tietoa etsiä.
  Itse en pihakalenteria tarvitse kun ei ole pihaakaan. Tosin ensi kesäksi ehkä aion kylvää siemeniä, enkä osta niitä taimina valmiina. Senverran kalliita olivat.
  Mutta paperikalenterin olen hankkinut jo heti loppukesästä, taas vähän erilaisen kuin tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse kinastella esimerkiksi puutarhaan ja säähän liittyvistä asioista, kun muistot voi tarkastaa edellisvuosien kalentereista.
   Itse asiassa minullakin on Pihakalenterin lisäksi vielä seinäkalenteri työhuoneessa. Siitä on kätevä katsoa esimerkiksi nimipäivät, jotta muistaa lähettää onnittelukortteja.
   Kylvämällä ja kasvattamalla saakin kivoja kasveja parvekkeen kaunistukseksi.

   Poista
 12. Monta pihakalenteria jo miultakin löytyy ja ensivuodenkin on tilattu. Mukava kyllä on. Amaryllis on kaunis kukka ja kohta suat kelloja ihastella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä sitä hyväksi todettua muuksi muuttaisi.
   Amaryllis avasi illalla ensimmäisen kukkansa. Toiset taitavat tulla vauhdilla perässä. Osoittautui yksinkertaiseksi kukaksi. Pitääpä kuvata ennen lakastumista.

   Poista
 13. Katselin jo tänään kaupassa amarylliksia, mutta en sitten ostanut, kun olisi raukka saanut olla kylmässä autossa useamman tunnin. Pihakalenteri on minulle uusi tuttavuus tuossa muodossa, mutta joskus olen joitain puutarhakalentereita täyttänyt (ehkä tuli lahjaksi Viherpihan tai Kotipuutarhan tilaajille). Paperinen ehdottomasti on minunkin mieleeni.
  Hyvää joulukuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas vain, viestisi oli mennyt roskapostiin, josta sen nostin tänne.
   Toistaiseksi tuo yksi amaryllis on ainokaiseni samasta syystä. Kauppareissulta on tultava samantien kotiin, eikä amaryllistä parane palelluttaa kylmässä autossa.
   Puutarhakalentereita on muitakin. Tosin kaupassa totesin, että paperisia versioita on yhä vähemmän tarjolla. Ihmiset ovat siirtyneet digitaalisten käyttöön.
   Sinulle myös valoisaa joulukuun alkua ja tänään Itsenäisyyspäivää!

   Poista
 14. Upea rivi kalentereita. Kiva palata niiden myötä aiemmin tapahtuneisiin puutarhatapahtumiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän usein palaan myös noihin edellisvuosien kalentereihin. Varsinkin keväällä tulee tsekattua monia asioita ja tehtyä vertailuja kulloisenkin vuoden edistymisestä.

   Poista
 15. Upea rivistö ja tiedot on hyvässä tallessa. Minäkin olen nyt Sallan myötä löytänyt tämän kalenterin ja olen siihen myös ollut tyytyväinen .
  Paperista kalenteria olen käyttänyt vuosia minäkin .
  Amaryllikset ostan nykyään vain leikkona itselle mutta anopille lähetämme joka joulu kukkakaupan välityksellä asetelman missä on amaryllis kolmella putkella . Komea on sen kukinta enkä poista siitä keskustaa se vasta komea onkin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paperikalenterien suosio lienee vähentynyt ihmisten siirtyessä digitaalisiin versioihin. Kirjakaupassa käydessäni katselin, miten uusien kalenterin pöytä on entistä pienempi. Toivottavasti näitä pihakalentereita ei ihan heti lopeteta.
   Harvemmin olen poistanut amarylliksistä keskustan, vaikka pahimmillaan se sotkee aika pahasti. Valkoisen pöytäliinan päälle ei amarylliksen siitepölyä parane päästää varisemaan.

   Poista
 16. Oooooh - niin sinulle sopiva kalenteri ja kuinka monta niitä jo onkaan.
  Upea kokoelma...
  Minulle on ollut jo vuosia VAIN sähköinen kalenteri...
  Eniten ikävöin - kun vanhimmat lapset teki minulle aina jouluksi lahjaksi ihanan kierrevihkoisen kalenterin... enhän minä raskinut niihin mitään kirjata... tallessa ovat yläkerran kirjahyllyssä - oikeat aarteet!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten noita onkaan päässyt kertymään? No, kun jostain tykkää, sille jaksaa olla uskollinen vuodesta toiseen.
   Perinteisellä kynällä perinteiseen paperikalenteriin kirjaaminen on mukavaa vastapainoa muuten aktiiviselle tietoteknisten vempainten naputtelulle. Tuon Pihakalenterin yksi parhaita puolia on myös kierreselkäisyys. Helpottaa kummasti sen käsittelyä.
   Lasten askartelemat lahjat ovat oikeita aarteita, joita ei todellakaan kannata hävittää. Meillä tytär kirjoitti ja piirsi jonkun aikaa omaa lehteä. Niitä en hävitä, en missään nimessä.

   Poista
 17. Mukavaa joulun odotusta! Terv. MaaritKoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MaaritKoo! Samoin sinulle ja tänään myös Hyvää Itsenäisyyspäivää!

   Poista
 18. Pihakalenteri on ollut minullakin monena vuonna. Siinä on hyvin tilaa tehdä muistiinpanoja sekä puutarhan tapahtumista että muistakin asioista.
  Itsekin säilytin kaikki kalenterini aina, kunnes muutama vuosi sitten sain kummallisen siivouspuuskan ja heitin ne menemään. Jälkeenpäin se on harmittanut. Älä siis saa mitään siivouspuuskaa, vaan säilytä kaikki nuo kalenterisi hyvässä tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan, että sinä olet aiemminkin kehunut Pihakalenteria. Hui kauhistus, voin kuvitella harmitusta vuosien puutarhakalentereiden menetyksestä. Moinen siivousvimma voi hyvinkin iskeä minuun. Olen sellaiselle erittäin altis. Tällä hetkellä uskon, etteivät Pihakalenterit ole vaarassa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!