tiistai 28. marraskuuta 2023

Saimme talven

 
Iltapäivälehtien kauhulööpit ovat toteutuneet. Ensin torstaivastaisena yönä tuli märkää lunta kasapäin. Kolat oli kaivettava esiin, sillä pihasta ei olisi päässyt pois ilman lumihommia. Aura työnsi portille kunnon vallin, jonka yli päästäkseen vuorikiipeilytaidoista olisi ehkä ollut hyötyä.

Viime talvena uhkasin, että nyt on minun kolausurakkani ohi ja seuraavaksi ryhdyn lykkimään lumilinkoa. Ei ole tullut linkoa tähän huusholliin. Vahvasti näyttää siltä, ettei ihan heti tulekaan. Kolan perässä tallustellaan vastakin. Toivottavasti lunta tulee tänä talvena vähemmän ja pidemmin välein. Ehtii ainakin toipua urakoiden välissä.

Lauantaiaamuna mittari näytti -12℃. Sunnuntaina jo -15℃. Maanantain jälkeen pakkasen pitäisi vähän lauhtua. Tiistaille taasen on luvattu lisää lunta. Pakkassäässä mennään seuraavatkin päivät.

Mustarastas Bermuda-penkissä 17.11.23

Lintujen ruokinta-automaatteja on saanut täyttää ahkerasti. Uudet kilon talipötkökin kävin jo ostamassa syötyjen tilalle. Pohdin pitkään, arvaanko lintuinfluenssan vuoksi talviruokintaa aloittaa. BirdLife-Suomen mukaan ruokinta on turvallista, kunhan noudattaa muutenkin tarpeellisia hygieniatoimia. 

Tinttien touhuja on mukava seurata. Mustarastaita on meidän pihassa paljon. Samanaikaisesti saattaa nähdä 6-7 mustarastasta. Ne ovat aika rohkeita ja tuttavallisia, eivätkä ihan heti säikähdä pihalla kulkijoita. Kuvan mustarastasta pääsin tosi läheltä kuvaamaan.

Tali- ja sinitiaisten lisäksi ruokinta-automaatilla käy runsaasti pikkuvarpusia ja viherpeippoja. Käpytikat vierailevat usein, pikkutikan näkee pari kertaa viikossa ja harmaapäätikkakin on taas löytänyt siemenbuffettini. Pari päivää sitten näin ensimmäistä kertaa järripeipon meidän pihassa. Luulin sen olevan muuttolintu, mutta pienet määrät talvehtivat Suomessa.

Puistoalue. Tonttimme jää kuvassa oikealle.

Perjantai-iltapäivällä juttelin naapurin kanssa portilla. He lähtivät varhain lauantaiaamuna Malagaan ja lupauduin ottamaan heidän postinsa. Siinä jutellessa tien yli tepasteli varsin rauhalliseen tyyliin peräkkäin kuusi peuraa. Olivat matkalla vastapäisen naapurin takapihalle, jossa niillä on kuulemma tapana ruokailla ja oleskella jatkuvasti.

Peuralauma tuli tonttimme viereisen puistoalueen läpi suunnaten taustalla näkyvään metsään. Luultavasti niiden reitti on kautta aikain kulkenut tuosta läheisen järven ja metsän välillä. Aiemmin puisto oli ryteikköistä metsää, jossa peurojen oli hyvä liikkua piilossa ihmisiltä. Satunnaisesti saattoi nähdä yksittäisiä peuroja. Ei koskaan isompia laumoja. Viimeisen 10 vuoden aikana peuroista on tullut vakiporukkaa ja riesaa meidänkin nurkilla.


Naapurin kanssa jutellessa peuralauma tepasteli meiltä piiloon. Sunnuntaiaamuna löysin peuranjälkiä myös meidän pihalta. Tähän aikaan vuodesta puutarhassa ei ole paljon syötävää ja tärkeimmät puut ja pensaat olen verkottanut. Silti ärtymys nousi korkeuksiin jälkiä katsellessa. Keväällä lienee turha odotella sipulikukkien piippoja, kun peurat napsivat ne suihinsa ja sylkevät sitten sipulit pitkin pihaa.

Naapurin poika asuu samalla kylällä toisaalla. Heidän pihassaan peurat ovat syöneet tuijat ja muut havut tupsulatvoiksi. Istutat innolla hienon havun ja odotat sen kasvua. Kun on vihdoin aika ihailla kaunista puuta, peura tuleekin syömään sen runkoa myöten jättäen pelkän latvuksen. Kyllä harmittaa.

Koreaköynnöskuusama

Viimeisetkin ruskalehdet ja sitkeät sinnittelijäkasvit ovat taipuneet lumen ja pakkasen myötä. Koreaköynnöskuusama ei osaa päättää, onko hän kenties ikivihreä rhodojen ja pikkutalvion tapaan. Nuppujakin pukkasi muiden kasvien jo siirtyessä syyskoomaan. Nuput eivät kyllä enää avautuneet, mutta kauniita ne ovat olleet muuten yhä vähävärisemmässä ympäristössä.

Parsa


Kasvimaan "joulukuuseni" eli parsa taipui kylmyyteen sekin. Olkoon tuollaisena koko talven. Ehkä joku pakkasessa hytisevä tintti löytää parsan alta suojaisan kolon. Pian en enää parsan luo helposti pääsekään, jos ja kun lunta tulee lisää. Olopihan lumet kolataan alapihalle johtaville portaille. Siinä sitten rämmin hangessa haaroja myöten, mikäli alapihalle tulee asiaa. Harvemmin talvella tulee.

Syreeni


Puiden ja pensaiden oksat ovat todella kauniita huurteisina ja lumella kuorrutettuina. Syreenit ovat kasvattaneet vihreät silmut kevättä varten valmiiksi. 

Usein kuulee puhuttavan sekä syreenistä että sireenistä. Kielitoimiston mukaan molemmat ovat oikein. Olen kuullut sanonnan: "sireeni on talon katolla, syreeni puutarhassa". 

Neilikkaruusu

Pakkasten saavuttua some on täyttynyt jäälyhdyistä, joiden sisälle on laitettu leikkokukkia. Jotkut laittavat jäälyhdyn ulkopintaan servettikuvioita. En ole perehtynyt, miten se tapahtuu tai pysyykö servetti lyhdyn pinnassa kuinka pitkään? Plussakeleillä saakin sitten kierrellä pihassa keräämässä servetinjämiä. 

Neilikkaruusuni toimii kauniina koristeena ilman ämpärillistä jäädytettyä vettä.


Kun pihalla on talven myötä yhä vähemmän kukkaisaa katseltavaa, osuu silmä muihin yksityiskohtiin. Ison vaahteran rungossa kasvaa erilaisia jäkäliä. En ole aiemmin niihin kiinnittänyt huomiota. Vai ovatko kasvaneet syksyn aikana?

Myös terassin puulattiassa kukkii. Osa jääkukista on kosteudesta syntyneitä muodostelmia. Tuuli on pudottanut villiviinistä lehtiruoteja, joista on tullut osa jääkukkia.

Havut saavat lumikuorrutteisina hienoja muotoja. Kuin puutarhassa olisi erilaisia satuolentoja, jotka ihmisen nähdessään jähmettyvät paikoilleen. Paras ohittaa ne nopeasti, jotta saavat rauhassa jatkaa näytelmiään.

Mongolianvaahtera

Luonto on seisahtunut talvilepoon. Epäilen niin käyneen itsellenikin, koska ajatus kulkee villisti eteenpäin, mutta juuri mitään en saa aikaan. Ehkä sallin tällaisen tavoilleni poikkeuksellisen hitauden.

Kohta alkaakin taas jouluhässäkkä. Monille se alkoi jo kuluneella viikolla Black Fridayn merkeissä. Minä ostin vain ruokaa. Sitäkin tällä kertaa vähemmän inventoituani pakastimen sisällön. 

Mukavia marraskuun viimeisiä päiviä!


26 kommenttia:

 1. Sinulla on ihana valikoima lintuja ja liian nälkäisiä peuroja. Ja voi että noita Sinun ottamia valokuvia; ne ovat niin hurmaavia. Olet taitava kuvaaja ja kirjoittaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kehuista Anna! Kirjoittamisesta olen aina pitänyt, olen sitä opiskellut lisää aikuisena ja työelämässäkin kirjoittaminen on kuulunut tehtäviini. Kuvaamisessa koen tarvitsevani jatkuvasti lisää oppia, mutta sehän ei ole lainkaan huono asia.
   Vuosien talviruokinnan myötä linnut ovat oppineet, että tässä osoitteessa siemeniä on tarjolla. Lajikirjo ilahduttaa. Peurat eivät sen sijaan ilahduta ollenkaan.

   Poista
 2. Todella kauniita kuvia! Sulla on silmää kauneudelle. Tuo jäkälä ja nuo jääkukat terassin lattialla kertovat sen.
  Toivotaan, että peurat löytävät syötävänsä metsistä ja luonnosta ja pysyvät poissa puutarhoista. On ärsyttävää, jos kaikkea täytyy verkottaa ja vielä monen metrin korkeuteen. Ne kun yltävät vähän eri mittoihin kuin puput.

  Mukavaa marraskuun loppua ja kauniita päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Välillä noita kauniita yksityiskohtia on etsittävä kissojen ja koirien kanssa. Aina lopulta jotain onneksi löytyy.
   Peura on käynyt viime yönä aivan yhden makkarin ikkunan alla ja kiertänyt pitkin puutarhaa tutkimassa. Nyt lumi peittää lähes kaiken, puut ja pensaat on verkotettu, joten vahingot jäävät syntymättä. Kunpa olisi joku muu keino karkoittaa peurat, kun korkeat aidat eivät tule kysymykseen. Kevät hirvittää jo etukäteen.
   Ihania valonpäiviä teille!

   Poista
 3. Kauniita kuvia. Nissa ihan sielu lepää.
  Ihanaa on seurata lintujen ruokailuja. Samat linnut meilläkin ja ilokseni olen nähnyt myös harvinaiseksi käyneen hömötiaisenkin lintulaudalla. Kovin on arka lintu ja nopeasti vain piipahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mukava uutinen, että hömötiainen on vieraillut lintulaudallasi. Enpä ole aikoihin hömppistä täällä nähnyt. Tänään lunta kolatessani juttelin hyvin tuttavallisen ja rohkean mustarastaan kanssa. Lintu ei suostunut siirtymään kolan edestä. Minä vaihdoin reittiä.

   Poista
 4. Kunpa peurat eivät asettuisi teidän pihapiiriin tuhoja tekemään.
  Aivan ihania kuvia jäähileistä kasvien kera.
  Lunta on tullut täälläkin ja maisema on varsin talvinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon. Näin talvella peurat eivät saa isoja tuhoja aikaan, mutta keväällä tilanne on toinen. Mitähän keksin niiden karkoittamiseksi?
   Alkaa olla ihan täysi talvi. Lunta riittää, samoin pakkasta enenevässä määrin.

   Poista
 5. Two comments. I do like the photos of the snow on the fence, the plants, etc. I have always liked that look in the wintertime. Second comment - I did not know that Black Friday was an international thing. I thought it was only us crazy Americans using another excuse to have a sale and spend money. We are not alone!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Winter beautifies the world.
   Black Friday continues in Finnish stores for a whole week or more. Probably people spend all their money on expensive things.

   Poista
 6. Hienoja kuvia 💕 Lumi ja jää ja talvinen puutarha ovat kauniita. Toivotaan tosiaan että lunta tulee kohtuudella jotta lumityöt eivät rasita kauheasti. Kivaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Rita A! Talvinen luonto on parhaimillaan kaunis kaikkine yksityiskohtineen. En tosiaan toivo hurjia lumimääriä, kun se kaikki on käsin siirrettävä jonnekin sivuun.
   Mukavaa keskiviikkoa ja marraskuun viimeisiä päiviä sinulle!

   Poista
 7. Peurat kuulostavat tekevän todella pahaa jälkeä, ei kiva!
  Ihanan lumista näyttää olevan ja nuo erilaiset havut lumikuorrutteessaan ovat upeita. Kohta alkaa jouluu, sitä odotellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti peurat tekevät täällä pahaa jälkeä niin yksityisissä puutarhoissa kuin ammattilaistenkin viljemillä. Peurakanta on kasvanut liian suureksi, eikä niillä ole luontaisia vihollisia.
   Ulkona on nyt hyvin kaunista.
   Joulu on tosiaan jo aivan ovella. Ajattelin viikonloppuna laittaa kyntteliköt ikkunoille.

   Poista
 8. Peurat ovat olleet jo monessa pihassa todellinen ongelma. Kauhulla odotan koska ne löytävät meidän puutarhaamme.
  Hienot talviset kuvat.
  Mukavaa kuunloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Saimme talven, joka tuskin ennen kevättä mihinkään lähtee.
   Jänistuhoilta voi tavallinenkin kotipuutarhuri suojautua. Peuroja vastaan sen sijaan vaaditaan massiivisia ja kalliita rakennelmia. Pelottavaa ja masentavaa.
   Samoin sinulle mukavia marraskuun viimeisiä päiviä!

   Poista
 9. Meillä mies on kova lumilingon kannattaja. Hän siis tekee suurimman osan lumitöistämme. Lumilinko näyttää olevan melkoinen työn nopeuttaja ja helpottaja. Hyvä investointi siis 👍.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lumilingon hankinnan kannalla, mutta Ukkokullan päätä ei näköjään käännetä.

   Poista
 10. Hienoja kuvia olet saanut taas otettua talvisen puutarhan yksityiskohdista. Märän lumen kolaaminen on todella raskasta ja varsinkin silloin, jos sitä on satanut senttitolkulla. Täällä kaikki satanut lumi on ollut kevyttä pakkashöttöä, mitä on jaksanut helposti työnnellä pitkäänkin.
  Meillä oli viime tai toissa talvena muutama servettikoristeinen jäälyhty. Aika hyvin kuvat pysyivät paikoillaan, kun jäädyttämisen jälkeen kävi suihkuttelemassa suihkepullolla muutaman kerroksen vettä servetin päälle. Jo muutaman millin paksuinen jääkerros piti paperit hyvin paikoillaan, vaikka lämpötila olisi käynyt päivän plussalla. Sitten, jos on niin pitkään lämmintä, että jäälyhdytkin alkavat oheta, niin eivät ne servetitkään paikoillaan pysy. Märkinä eivät kyllä lähteneet pitkin pihojakaan lentelemään, joten ne oli helppo kerätä aikanaan pois. Jään sisälle jäädytetyt kukat sen sijaan ovat menettäneet värinsä harmillisen nopeasti.
  Mukavaa marraskuun viimeistä päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman pihan lumista selviämme ihan hyvin. Sen sijaan aura työntää lunta jalkakäytävältä pitkältä matkalta meidän sisäänkäyntiin, josta se on kolattava pois. Tietenkään sitä ei voi kipata takaisin jalkakäytävälle tai kadulle ja niinpä kävelymatkaa täyden kolallisen kanssa kertyy mahdollisten lumensijoituspaikkojen vähetessä.
   Mietinkin, miten sen servetin saa pysymään jäälyhdyn pinnassa. Nyt sain sille ratkaisun, kiitos.
   Meneepä tämä vuosi vauhdilla, huomenna alkaa jo joulukuu. Raikkaita talvipäiviä sinulle!

   Poista
 11. Onpas kauniita talvikuvia! Peurat ovat kyllä melkoinen riesa, kun sattuvat ihastumaan jonkun pihaan. Itse aina sanoin, että "ei meidän pihalla ole koskaan mitään syöneet", mutta tänä syksynäpä se sitten tapahtui, että keväällä istuttamani kuunliljat oli syöty jättäen pelkät varrentyngät jäljelle. Sipulikukat ovat tähän asti saaneet olla rauhassa, toivottavasti jatkossakin.
  Iloa ja valoa sinulle joulukuuhun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hitunen! Lumi ja pakkanen on kaunistanut puutarhaa.
   Saan varmaan kohta mahahaavan, kun murehdin noiden peurojen vierailua. Taas eilen kaksi isokokoista seisoi vastapäisen naapurin pihassa. Yöllä olivat kierrelleet meidän pihalla ympäriinsä. Niille tuntuu kelpaavan kaikki. Toivottavasti eivät tule sinun sipuleitasi syömään keväällä.
   Iloa ja valoa onneksi riittää peuroista huolimatta. Kivaa joulukuun alkua sinulle!

   Poista
 12. Teillä on siellä mukava kirjo lintuja niitä on varmasti todella kiva seurata .
  Peurat on kyllä todella iso ongelma olemme sen huomanneet mökillä .
  Puutarha tosiaan nukkuu nyt ruususen unta ja hyvä niin jaksaa sitten keväällä taas kukoistaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään pihaan pyrähti iso parvi pyrstötiaisia. Ne ovat aina niin nopeita, ettei niitä ehdi kuvata.
   Peuraongelma tuntuu vain kasvavan. Meillä olisi kellarissa hyvää tilaa riippuvalle peurapaistille.
   Lumikerros onneksi antaa hyvää suojaa kasveille, kun pakkanenkin on taas kiristymässä.

   Poista
 13. Tällä viikolla olen ollut poikkeuksellisesti päiväsaikaan kotona ja pääsin näkemään ensimmäistä kertaa pihallamme kolme peuraa aterioimassa. En miettinyt hetkeäkään kameran hakemista vaan ryntäsin pihalle ja sain hätistettyä kolmikon tiehensä. Mutta nyt taitaa peuravaara olla todellinen myös meidän kulmilla. Tähän asti on jänisten harmit riittäneet! Katselin pitkään ottamaasi kuvaa mongolianvaahteran siemenestä, aivan upean herkkä ja hieno kuva! Ja ihania yksityiskohtia myös muualta puutarhastasi! Lunta tuntuu nyt tulevan päivittäin ja kolaamista riittää. Saapa nähdä, miten runsaslumiseksi talvi muodostuukaan. Toisaalta nyt on ihanaa, kun on joulu tulossa, niin on mahdollista saada valkea joulu! Hyvää alkanutta adventin aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi, että peurat kulkevat öisin hiljaiseen aikaan. Täällä ne kyllä pörräävät ihan keskellä päivääkin pihoilla. Eilen oli taas kaksi isokokoista peuraa vastapäisen naapurin pihalla. Lähtivät pakoon, kun ohikulkija alkoi kuvaamaan niitä kännykällä. Omalla pihalla peuroja nähdessäni tulee olo, että voisi melkein läpi ikkunan ponnistaa ajamaan niitä pois. Tulee hyvin voimaton olo peuratuhoja katsellessa. Jäniksiltä voi sentään vielä kohtuullisin toimin suojautua, mutta kukapa voi ja haluaa aidata pihansa kaksi ja puolimetrisellä panssariaidalla?
   Lunta sataa päivittäin. Niinpä niitä kolaushommiakin riittää. Tänään taas. Onneksi lumi suojaa kasveja kiristyviltä pakkasilta. Ja kaunista on, ehdottomasti. Joulutunnelmaan on helppo päästä.
   Ihanaa ja etenkin peuratonta adventtia sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!