tiistai 5. joulukuuta 2023

Aarikan puuta ja Balken jäätä

 

Vietimme veljenvaimon kanssa kulttuuripitoisen talvipäivän. Kierros alkoi Helsingin Nervanderinkadulla sijaitsevasta Taidehallista, jossa on vielä tammikuun alkupäiville esillä Kaija Aarikan tuotantoa esittelevä näyttely.

Aivan ensimmäisenä meitä tervehti jättikokoinen pässi, joka on tehty vartavasten Taidehallin näyttelyyn. Oppaan mukaan se painaa tuhat kiloa ja se tuotiin saliin osina. Muuten kookas pässi ei olisi sisälle mahtunut.


Pässi on tunnetuimpia Aarikan töitä. Sitä on valmistettu vuodesta 1973. Pässi tehdään käsityönä mm. vaahterasta, männystä ja tammesta.


Aarikan Tuliainen-purkki suunniteltiin 1968 esimerkiksi kesämökkikeittiöihin suojaamaan jauhoja ja muita elintarvikkeita hiiriltä. Taaempana puolikuulla kuvioituja Tuliainen-purkkeja, etualalla on korkeampia ja matalampia sekä sirottimena Riemuraita-purkkeja, joita oli tuotannossa 1970-luvun alussa.

Kynttilänjalkoja näyttelyssä on lukuisia erilaisia. Monille tuttu Keisarinna on eräs suosituimpia. Myös lintuja Aarikan valikoimasta löytyy jos jonkinlaisia.


Aarikan mobilet olivat jossain vaiheessa suosittuja tuliaisia kylään mennessä. Esimerkiksi kuvan Joutsen-mobilea näkee yhä kotien ikkunoilla.


Pikkuiset joulunpunaiset puutontut ovat monille tuttuja. Näitä on valmistettu 40 vuoden ajan ja valmistetaan yhä. Useimpia tonttuja on saatavissa kolmea-neljää eri kokoa. S-koon tonttu maksaa 23 €, L-koko 45 €. Tonttuperheen kokoamiseksi tarvitset siis euron poikineen.


Puiset korut ovat minulle oikein tuttuja. Ostin asuihin väreiltään sopivia settejä, joihin parhaimmillaan kuului kaulanauha, rannekoru ja korvikset. Tein tässä joku aika sitten korulaatikossani inventaarin. Heitin pois useita parittomia korvakoruja. Jäljelle jäi kolme Aarikan puista korvakorua ja muutama puuhelmistä tehty kaulakoru. Hyvin ovat kestäneet aikaa, sillä korut ovat edelleen täysin käyttökelpoisia.

Omia Aarikan puukoruja
 
Aarikka suunnitteli myös lukuisia hopeakoruja. Niitäkin näyttelyssä oli kattavasti esillä vitriineissä. 


Aarikka valmisti myös useita pelejä ja lasten leluja. Kodistamme löytyy liikelahjana saatu Aarikan valmistama mylly-peli.

Sen sijaan en tiennyt, että Kaija Aarikka on suunnitellut myös lasiesineitä. Humppilan lasin valmistamat kasvikoristeiset lasilautaset tiedän kyllä. Mutta en sitä, että ne ovat Kaija Aarikan suunnittelemia.


Kaija Aarikka on ollut monipuolinen suunnittelija, joka tarttui myös tekstiilitöihin. Kuvan Aarikan suunnittelema ryijy on lainassa Someron seurakunnalta.


Somerolla 3.2.1929 (- 14.8.2014 Helsinki) syntynyt Kaija Aarikka perusti miehensä Erkki Ruohosen kanssa Aarikka Oy:n 1954. Kaija Aarikan tyttäret myivät yrityksen 2017 raisiolaiselle Martinex Oy:lle. 


Peder Balke (1804-1887) on norjalainen taidemaalari, joka tunnetaan erityisesti dramaattisista ja romanttisista Norjan luontoa käsittelevistä maisemamaalauksistaan.


Sinebrychoffin museossa on 14.1.2024 saakka esillä Peder Balken töitä esittelevä näyttely "Arktisen lumo". Mukana on myös Balken aikalaisten teoksia norjalaisista ja ruotsalaisista kokoelmista.

Peder Balke: Nordkapp (noin 1840)


Balke on selvästi viehättynyt valon maalaamiseen. Teoksia kannattaa katsoa myös ihan läheltä, sillä joissain tauluissa on hyvin pieniä yksityiskohtia. Ihmetytti, miten tarkasti hän on maalannut esimerkiksi lintujen parvia.

Vähän aikaa sitten katsoin televisiossa dokumenttia, joka käsitteli mm. Islannin ja Norjan jäätiköiden nopeaa pienenemistä. Balken maalausten jäätiköt ja vuorten jäiset huiput ovat kuin konkreettisia todisteita pian meille tämän päivän ihmisille menneestä maailmasta.

 
Bulevardilla sijaitsevasta Sinebrychoffin museosta jatkoimme jalkaisin kohti Espaa. Välissä poikettiin kahville ja teelle Bulevardi 24:ssä sijaitsevaan 
Chez Janet Gourmet & Gift'iin. Varsinkin teetä pienessä paikassa on tarjolla runsas valikoima. Myös makeita leivonnaisia vitriinissä oli kivasti. Paikan erikoisuus on herkulliset macaron-leivokset. Palvelu on erinomaista. Vielä parempaa, jos asiakas puhuu ranskaa tai englantia. Liian voimakas musiikki häiritsi. Olisin pyytänyt hiljentämistä, mutta rouva katosi jonnekin takahuoneeseen tuotuaan tarjoilut pöytäämme. Kahvila on pieni ja täynnä jos jonkinlaista blingblingiä.  


Näin joulun alla täytyy aina käydä katsomassa Espan jouluvalot. Ne ovat joka vuosi yhtä kauniit. Sää oli surkea kylmine tuulineen ja lumisateineen, mutta silti sain jonkun aikaa jonottaa päästäkseni napsaisemaan kuvan Runebergin patsaan ympäristön eläinhahmoista ilman ylimääräisiä ihmisiä.

Helsingissä liikkuessa kannattaa pitää silmät auki. Etenkin vanhemmissa rakennuksissa on runsaasti hienoja yksityskohtia. Mielelläni kurkistan myös sisäpihoille, jos se vain on mahdollista. Usein portit on kiinni, eikä pihoille ole pääsyä. Eräässä porttikongissa ovet oli auki. Pysähdyin kummastelemaan käytävän seinällä näkyviä juttuja. Ensin ajattelin, että onko kyseessä jonkun huoltoyhtiön Fiskars-välineiden (oranssit tangonpäät ja kuviot) varasto? Pyörätelineitä ne ovat.

Telineiden läheisyydessä näin kuvan, joka selitti vempainten tarkoituksen. Ensikertalaisena saattaisin tarvita henkilökohtaista opastusta tuon kuvallisen ohjeen lisäksi.

Jälkikäteen mietin, minkä rakennuksen porttikongista oikein oli kysymys? En tullut sitä kävellessäni tarkemmin katsoneeksi. Veikkaan toimistorakennusta, sillä Kluuvikadulla ei taida montaakaan asuintaloa olla. 


Kluuvikadun Fazerin ikkunoissa on aina kaunista katseltavaa. Niin myös näin joulun alla. Yhtenä jouluna tein tuollaisen "suklaakonvehtikuusen" Julia-karkeista. Liimasin pahvikartioon limittäin suklaakonvehteja alaosasta aloittaen. Yksi suklaarasiallinen ei riittänyt keskikokoisen kuusen täyttämiseksi. Olipa sitten sitäkin herkullisempaa jouluna syödä kuusi tyhjäksi.

Helsingin Aleksanterinkatu on aina ollut SE JOULUKATU. Nykyisin kadun taika ei tunnu enää yhtään niin maagiselta kuin lapsena. Tyhjien liikkeiden ja tylsien näyteikkunoiden vuoksi kadun jouluisuus on muisto vain. Lämmitetty kiveys näytti lumisateessa enemmänkin loskaiselta ja märältä, mitä se itse asiassa olikin.

Stockan jouluikkunan katsominen on jokavuotinen traditio. Jouluikkuna on somistettu lasten ja aikuisten iloksi vuodesta 1949 lähtien. Stockan tiedotteen mukaan "Tänä jouluna satuikkunoissa perinteet yhdistyvät moderneihin digitaalisiin toteutuksiin; tuttujen satu- ja eläinhahmojen rinnalla seikkailevat hologrammeilla ja projisoinneilla luodut eläimet.

Lapsia oli jonkun verran jonossa lähempää katsomista varten rakennetulle korokkeelle. Niinpä nappasin kaeumpaa vain yksittäisen kuvan ikkunan näkymästä.

Jouluikkunan viereisen näyteikkunan somistus.


Itselläni on Stockan jouluikkunaan liittyvä lapsuudenmuisto. Isäni vei minut 3-vuotiaana katsomaan ikkunaa. Silloin ei ollut pienille rakennettua koroketta. Isä oli nostanut minut olkapäilleen, jotta näkisin paremmin muiden katselijoiden päiden yli. Isä oli aina tarkka siitä, että kylään tai muihin tilaisuuksiin mennessä pukeudutaan siististi. Niinpä minulla oli ylläni uusi takki, jonka hupun sisältä silloin vaaleat hiukseni pyrkivät ulos. Vieressä seisonut rouva oli todennut isälleni, että onpa teillä kaunis tytär. Voitte kuvitella, että isä oli monin verroin ylpeämpi tämän kuultuaan.


Tiistaina Helsingissä pyrytti lunta ja tuulikin kylmästi. Kadut oli kuitenkin yllättävän hyvin aurattu. Varovasti eteenpäin töpötellen vältimme kaatumista. Etenkin nupukiviset alueet ovat talvikeleissä todella liukkaita.Jouluvalot tsekattuamme suuntasimme Kamppiin, jossa kipaistiin pikaisesti ruokakaupassa ostamassa mausteita ja sinappijauhetta. Vielä kirjakauppaan ja sitten bussiin. Oli kiva reissu.

Kluuvikadun Fazerin jouluikkuna

 

26 kommenttia:

 1. Sinulla on ollut kiva päivä! Itselläni vakiokohteisiin Helsingissä kuuluvat myös Hakaniemen tori ja kauppahalli, no jaa, myös kauppatori ja halli, vaikka ne ovatkin jo enemmän turistipaikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli oikein antoisa reissu. Hakaniemen kauppahalliin olen suunnitellut meneväni tutustumaan. En ole käynyt siellä uudistuksen jälkeen. Meidän museopäivänä ei Tuomaan markkinat olleet vielä avoinna. Se on mukavan jouluinen kohde, jonne mahtuu turistien sekaan.

   Poista
 2. On teillä ollu mukava reissu. En tienny Kaija Aarikan olleen, noin monipuolinen suunnittelija. Ihana iso pässi! Koruja miullakin on, pitkään olivat käyttämättä, nyt oon uudestaan ottanu käyttöön. Fazerin näyteikkuna on hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin Kaija Aarikan monipuolisuus oli yllätys. Lasi ja tekstiilit ihan uusi asia. Aarikan puukorut kestävät hyvin aikaa. Kaivoin omani esiin ja harmittelin, että joistakin olen ehtinyt jo luopua.

   Poista
 3. Kiitos kivasta ja jouluisesta kuvamatkastasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Mukavaa, että tulit mukaan virtuaalikierrokselle.

   Poista
 4. Kiva lukea tämä kulttuurikierros. Nuo Balken maalaukset olikin tarkoitus käydä jossain vaiheessa katsomassa, kohta alkaa olla kiire!
  Näyttää niin Helsingiltä nuo ankeahkot katunäkymät :-D Kaupungissa on ihaniakin säitä ja hetkiä, mutta etenkin talvikaudella paljon tuollaista loskaista ja ankeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Balke on taltioinut mestarillisesti jään ja valon. Sinerbychoffin museon näyttelyt on minusta aina sopivan kokoisia. Teokset jaksaa käydä hyvin läpi ja yksittäisiin syventyä paremmin. Nyt houkuttelee Ateneumin "Väriä ja valoa - impressionismin perintö", joka sekin päättyy jo 25.2. Museokortillani pitää kiirettä.
   Lumisina päivinä Hesa voi olla hyvinkin kaunis. Varsinkin keskustan ulkopuolella on kuin toinen kaupunki. Toisaalta jalankulkijan kannalta Hesa on vaikea paikka, kun auraus korvataan paikoin suolaamisella. Ympäri kaupunkia on myös valtavasti katutöitä ja rakennusremppoja, joiden takia on loikittava puolelta toiselle.

   Poista
 5. Kiitos taas esittelykierroksella! Olen ollut poissa blogien parista, vieläkin on edessä paljon tekemistä anopin huushollin tyhjentämisessä ja asioiden hoitamisessa (kuten hyvin tiedät). Yritän taas palata tänne, kunhan ehdin. Yksi haitta on koronasta pitkään jäänyt ärsyttävä yskä, mikä haittaa vointia. Ehkä se tästä pikku hiljaa helpottaa. Hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huoli, blogit ovat täällä odottamassa, kunnes sinulla on taas aikaa palata niiden äärelle. Minulla on vielä tuoreessa muistissa vanhempieni kodin tyhjentäminen ja äidin kuolemaan liittyvien asioiden järjestäminen. Ne veivät aikaa ja voimavaroja, eikä minulla ollut edes koronaa ylimääräisenä riesana.
   Pidä huolta itsestäsi. Voimia sinulle ja samalla myös valoisaa joulun odotusta!

   Poista
 6. Taidehallin Aarikka-näyttely oli erinomaisen monipuolinen kattaus Kaija Aarikan tuotannosta. Ehdottomasti kannattaa käydä Ateneumissa. Väriä ja valoa -näyttelyn kaksi ensimmäistä huonetta ovat varattu puutarhamaalauksille, ne olivat minusta aivan ihania. Suosittelen myös Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon yhteistä Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttelyä. Se on joka puutarhaharrastajan must-kohde. Kävin siellä avajaispäivänä ja pitäisi mennä uudestaan, sillä katsottavaa oli niin paljon, varsinkin videoita.

  Itse pidän kovasti juuri tuollaisista lumettomista ja jäättömistä kaduista, oli ne sitten luonnostaan sitä tai lämmitettynä. Ei ole liukastumis- ja kaatumisvaaraa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Aarikan näyttely oli tosiaan monipuolinen ja toi esiin hänen tuotannostaan vähemmän tunnettuja puolia (ainakin minulle). Tällaisten kotimaisten suunnittelijoiden näyttelyt on siitäkin kivoja, kun katselija voi bongata itselleen tuttuja, joskus jo unohtuneitakin esineitä.
   Kiitos tuosta Designmuseo-vinkistä. Kiinnostaa kovasti, joten laitan käyntilistalle.
   Täysin lumettomat kadut ovat minullekin mieleen. Auringonpaisteella ja kesäisellä linnunlaululla maustettuna.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva, että jaksoit tulla kierrokselle mukaan.

   Poista
 8. Upea kierros. En ole pitkään aikaan ollut Helsingissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon tuli mahdutettua yhteen päivään. Ennen Hesassa tuli käytyä usein asioimassa, ostoksilla, huvittelemassa ja toisinaan ihan vain katselemassa. Nykyisin sinne meno on tarkkaan suunniteltu matka. Ihan on kuin ulkomailla kävisi.

   Poista
 9. Minulla itselläni on joitakin Aarikan koruja iso keisarinna valaisin ja joitakin muita puujuttuja . Pässistä olen haaveillut aina . Monipuolinen taiteilija. Helsinki on varmasti upea joulu ikkunoineen ja valoineen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin pässien hintoja Aarikan nettikaupassa. Aika tyyriitä ovat, mutta ihmekös tuo, kun ne tehdään käsityönä. Tuollainen jättipässi olisi mainio pihalla!

   Poista
 10. Minulla on myös muisto lapsena katsotusta Stockmannin jouluikkunasta. Toinen on Sokoksen jouluikkuna, jossa oli valtava joulupukki. Jonkinlainen moottori siinä on ollut sisällä, kun se välillä nauroi ja vilkutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun sanot, muistan hämärästi itsekin Sokoksen jouluikkunan. Varmaan sen sisällä oli moottori, sillä muistan pukin vilkuttaneen kädellä tasaiseen tahtiin.

   Poista
 11. Aarikan tuotannon runsaus yllättää! Minulla on Humppilan lasisia kasvilautasia useampia... olen niitä ollut jo heittämässä useasti, pitäisikö sittenkin vielä säästää..? :) Tontut sen sijaan pääsevät pian taas esille! Kiva kulttuurireissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli heinälautasia, joista vuosia sitten luovuin. Mahdoinko edes tietää niiden olleen Aarikan suunnittelemia? Älä ainakaan roskiin laita omiasi. Jollain toisella ihmisellä saattaa olla niille paljonkin käyttöä.
   Pikkuisia puutonttuja onkin kiva ripotella joulukoristeiksi.
   Meillä oli antoisa kulttuuripäivä. Suunnitteilla on taas uusia vastaavia.
   Mukavaa joulunodotusta sinulle!

   Poista
 12. Onpa mielenkiintoisia näyttelyitä. Aarikka on kyllä ihan legenda. On hienoa, että jotkut asiat kestävät niin hyvin aikaa. Aarikan tuotteet ovat monelle keräilykohteita.
  Ja tuo Stockan ikkuna on aivan ihana elämys niin lapselle kuin aikuisellekin. On hienoa, että he jaksavat sen joka vuosi suunnitella ja toteuttaa. Sinulla on erityisen suloinen muisto tuosta ikkunasta. Itse olen nähnyt ikkunan ensimmäisen kerran vasta aikuisena, kun en asu pääkaupunkiseudulla. Silloin tosin vein tyttäreni katsomaan ikkunaa. Hän oli ehkä 6 vuotias.
  Nykyään käyn aina katsomassa ikkunan, jos satun Helsinkiin joulukuussa. Jouluna on ihana päästä sisälle lapsuuden jouluntaikaan ja satumaailmoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aarikan tuotteet ovat löytäneet tiensä suomalaisten koteihin. Arjen design on ehkä sitä parhainta designia, kun se toimii niin käyttötarvarana kuin keräilykohteena.
   Stockan jouluikkuna taitaa olla aika helsinkiläinen - tai ainakin pääkaupunkiseutulainen ilmiö. Tuskin sitä katsomaan sentään satojen kilometrien päästä matkattiin entisinäkään aikoina. Minun jouluinen lapsuudenmuistoni osuu juuri siihen aikaan, kun asuimme Helsingissä.
   Joulu on ehdottomasti yksi suurimmista lasten juhlista.

   Poista
 13. Wau... jatkuuko aakkosmaiset postaukset upeine esittelyineen?
  Oli jotenkin niin hauskaa A=Aarikka, B=Balken,
  mitä olisi C:llä?
  Täällä yritetään etsin ihan vaan arkisestä J:llä joulua... miksei se meinaa mieleen hiipiä lainkaan!! Iloa ja valoa joulun odotukseen... valon poluille sentään mekin tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas vain, vasta nyt huomasin otsikkoni aakkosalkuisen teeman. Se ei kuitenkaan jatku eteenpäin, edes C.hen asti.
   Hiukan on jouluun virittäytyminen itseltäkin kadoksissa. Luotan siihen, että se vielä löytyy. Ainakin aattopöydän antimien järjestäminen on minun kontollani. Toivottavasti joulumieli hiipii sinunkin maailmaasi.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!