sunnuntai 25. helmikuuta 2024

Vettä sataa trallaallaa...

 

Helmikuinen vesisade saattaa masentaa joitakin ihmisiä. Ei pääse hiihtämään, ei pulkalla mäkeä laskemaan ja maisemakin on ankean harmaa. Viikkotolkulla putkeen sataessa itse kukin kyllästyy, mutta minua tämä piristää ja ropina toimii vaihteluna runsaslumisille päiville. Ja ennenkaikkea korkeat kinokset madaltuvat kuin myös tiiviiksi jäätyneet kolauskasat pehmenevät.


Ulkona liikkuminen ei ole ihan helppoa. Ei nastakengillä eikä varsinkaan ilman. Hiekkaa on kylvetty pihan kulkuväylille liukkauden torjumiseksi säkkitolkulla. Hetkessä se imeytyy jään sisään ja lisää on laitettava. Tällä hetkellä vesi on löytänyt lukuisia uomia pitkin pihaa, rännit lorisevat kuin viimeistä päivää. Kaduille on ilmestynyt isoja ja pieniä kuoppia, varsinkin notkelmiin pienen lammen kokoisia lätäköitä. Niitä on väisteltävä, kun ikinä ei tiedä, millainen kuoppa kussakin lätäkössä renkaita väijyy. Ei myöskään ole kivaa roiskuttaa vettä jalkakäytävillä kulkevien ihmisten päälle.


Naakkaporukka on keksinyt ruokintapisteen talipötkylät. Ne pyrähtävät isoina parvina sekä pötkylään että maahan vuoroaan odottamaan. Jo kauas kiirii niiden kiivas ja äänekäs kinastelu. Toisinaan porukkaan liittyy muutama varis ja harakkakin. Muutama viikko sitten siirsin talipötkylät pois leikkimökin takana olevista syreeneistä, kun naapuri harmitteli naakkojen kovaäänistä nahistelua. Naapurin etätyöhuone sijaitsee sopivasti kuuloetäisyyden päässä.

Parinkymmenen naakan parvi nakertaa hetkessä talipötkylän laihaksi, eivätkä siten jätä pikkulinnuille syötävää. Jos vain olen kotosalla, kopautan ikkunaan tai avaan tuuletusikkunan. Silloin naakkaparvi säikähtää ja lennähtää ensin isoon vaahteraan ja sieltä jonnekin kauemmas. Nälkäinen luontokappale se on naakkakin. En vain tykkää suuremman voimalla öykkäröivistä. Oli sitten kyse linnusta tai ihmisestä.

Copea scandens- Kelloköynnös

Apua, siemenen kuori ahdistaa minua! Niin, apua tosiaan. Miten olette poistaneet nuo kelloköynnöksen lehtien kärkeen tarttuneet siemenkuoret? Olen varovasti leikannut kuivaan kuoreen terävillä ristipistosaksilla viiltoja, mutta eivät sittenkään irtoa sitten millään. Joka kevät tällaisia pikkuisia taimia on yksi tai kaksi. Joskus olen onnistunut saamaan kuoren kokonaan pois, joskus osittain. Pari kertaa koko taimi on lopulta kuihtunut.

Tänä vuonna kelloköynnökset eivät syystä tai toisesta idä yhtä runsaana kuin aiempina keväinä. Kylvin jo toisenkin erän, josta yksi taimi kurkkii mullasta. Muista ei näy vielä mitään. Olen usean vuoden ajan tottunut siihen, että minulla on aina itse kasvatettuja taimia lähestulkoon yli oman tarpeen. Joudunko tänä vuonna pärjäämään parilla hassulla kelloköynnöksellä? Tai pahimmassa tapauksessa kiertämään kesäkukkamyymälöitä löytääkseni ostotaimet?

Muscari auchari 'White Magic' - Helmililja


Kävin pitkästä aikaa Plantsussa katselemassa tarjontaa. Olihan siellä hienoja ruukkuja, viherkasveja ja monenlaista kaunista. Daalian juurakoitakin melkoinen määrä. Kiivaasti lisääntyvä kevätinnostus ohjasi minut katsomaan ruukkuihin istutettuja sipulikukkia. Useimmat olivat vielä hyvin pieniä. Niinpä päädyin ostamaan kaksi ruukkua valkoisia helmililjoja. Ei haittaa, vaikka niiden kasvu on vasta aluillaan. Huoneenlämmössä ne kasvavat vauhdilla, joten hyvällä tuurilla minulla on kukkivia helmililjoja sopivasti pääsiäisenä.

Pelargonium zonale hybrida 'Toscana Chocolate'

En myöskään voinut vastustaa pikkuisia pelaguun pistokkaita. Omien pelaguiden talvetus ei ole mennyt ihan putkeen. Seitsemästä on elossa kaksi, jotka kumpikin ovat viime vuoden Plantsun pistokkaita eli riippuvat 'Toscana Dolce vita Karen' ja 'Toscana Estrelle Appleblossom'. Nyt ostin kaksi kirjavalehtistä eli 'Happythought Red' ja kuvan 'Toscana Chocolate'. Muut kolme ovat tuoksupelaguut 'Concolor Lace' ja kaksi  kappaletta 'Orange Fizz'.

Mielestäni pesin syksyllä kaikki saviruukut kunnolla, mutta niin vain kannoin kellarista pistokkaita varten varsin multaisia ruukkuja. Sain puunattua ne kohtuullisen siisteiksi ikkunalaudalla katsottaviksi.

Austin-ruusu 'Lady of Shalott'

 
Monet ovat laittaneet upeita koosteita viime kesän julkaisemattomista kukkakuvista. Niitä onkin ollut antoisaa selata alusta loppuun ja lopusta alkuun. Sen lisäksi, että kauniista kuvista saa ammennettua voimaa ja innostusta, löytää niistä myös hyviä ideoita omaan puutarhaan.


Sydämellistä viikonloppua kaikille!


32 kommenttia:

 1. Mukavaa keväistä tarinointia! Kevätmieltä loit tekstilläsi ja kuvillasi. Vesisateista ja kivaa sunnuntaita myös Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Sateen ropina nostattaa kevätmieltä. Pihakäytävillä alkaa jo pohjamaa pilkottaa jään keskeltä, vaikka sulatettavaa vielä riittää.

   Poista
 2. Kuori pehmenee ja irtoaa omineen kun sen esim. suihkepullolla kastelee ja pitää kosteana tovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Kävin jo suihkauttamassa ensimmäiset pisarat taimen latvassa keikkuvalle siemenkuorelle. Huomenna viimeistään uusi suihkutus.

   Poista
 3. Sade todellakin sulattaa lunta, mutta hiekkatiet ovat tosi liukkaita. Meillä näyttää siltä kuin olisi joku halunnut tehdä luistelubaanat ajotielle, aika pelottavaa on kävely. Koiran kanssa yritän mennä metsään lenkille lumessa kahlaamaan, mutta silloin ei voi laittaa matalia nastakenkiä jalkaan. Eli metsään pääsy on aikamoinen jännitysnäytelmä.
  On tuttua, että joka vuosi joku kelloköynnös ei haluaisi vapautua siemenkuorestaan. Olen yrittänyt varovasti auttaa ja sumuttanut vettä kuorta pehmittämään. Joskus taimi ei kuitenkaan halua jatkaa elämäänsä ja toisinaan kuoren poisto onnistuu hyvin.
  Ajattelin osallistua maaliskuussa Pelargoniataivaan tapahtumaan Hankkijalla, sieltä on ehkä ihan pakko hankkia joku pieni taimi kasvamaan ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin juuri ikkunasta, kuinka etelän puolella käytävällä jo maa pilkottaa jään alta. Jäätä silti riittää niin paljon, ettei ulkoilu houkuttele. Viikolla on haettava kaupasta lisää hiekoitushiekkaa, sillä en usko tarpeen vielä näillä sateilla poistuvan. Märkä lumi jalkineissa ei tunnu hauskalta, joten toivon sinulle kuivempia säitä koiralenkkejä ajatellen.
   Monella on näköjään samoja kokemuksia kelloköynnöksen kuivien siemenkuorien kanssa. Suihkuttelen nyt omaani, jos se vaikka luopuisi hatustaan ja jatkaisi kasvua.
   En tiennytkään tuollaisesta Pelargoniataivaan tapahtumasta. Tosin meitä lähellä sellaista ei järjestetä. Enköhän nyt ensi hätään pärjää osamillani pistokkailla.

   Poista
 4. Meillä kotona usein jutellaan siitä, miten sadepäiviä haukutaan harmaiksi ja tylsiksi. Rakastamme sadepäiviä. Perjantaina minulta kysyttiin, miten puutarhamme kestää nämä vaihtelevat säät. Vastasin, että todennäköisesti hyvin, sillä maa on kunnossa, se rakenne ja koostumus monen vuoden työn tuloksena Toivottavasti näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaisessa säässä on hyvät ja huonot puolensa. Kesällä harmittaa, jos vettä sataa päivä- tai viikkotolkulla solkenaan. Harmaata nyt on, mutta ei ollenkaan tylsää.
   Vaihteleva sää ei sinänsä ole haitaksi puutarhalle. Ääri-ilmiöt pitkittyessään kyllä. Siellähän ne kasvit tällä hetkellä uinuvat hangessa, märässäkin.

   Poista
 5. Minuakaan ei vesikelit haittaa. Olen erittäin tyytyväinen kun ei ole tarvinnut toppahousuja laittaa päälle. Kuljen bussilla töihin ja keskustassa vielä vaihto, joten pakkasissa seisominen alkaa väistämättä viluttaa.

  Minä olen sumutellut ahkerasti nyt noita kelloköynnöksen takertuneita siemenkuoria. Luulen että se auttoi, kun sain pari kuorta pehmenemään ja siten irrotettua ne helpommin.

  Helmililjoja tekisi kyllä mieli hakea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toppavaatteita on saanut tälle talvella jo ihan tarpeeksi pukea. Bussipysäkillä seisoessa viluttaa kyllä aina, vaikka mitä päälle pukisi. Miten ihmeessä tuuli ja sade aina juuri silloin osuu kohdalle.
   Enpä älynnyt tuota siemenkuorten suihkuttamista. Moni on siihen ohjeistanut, kiitos sinullekin.
   Saattaa olla, että joudun ostamaan uudet helmililjat, koska ostamani kasvavat ihan silmissä huoneenlämmössä. Voisihan ne kiikuttaa yöksi autotalliin, mutta illalla se aina unohtuu.

   Poista
 6. Muutama sadepäivä silloin tällöin on ihan kiva, niin saa sisähommia tehtyä. Mutta viikko putkeen sadetta alkaa jo tökkiä, vaikka tietääkin lumen vähenemistä ja kevään edistymistä.
  Nuo taimeen jäävät kuoret ovat joskus harmittaneet minuakin. Nyt en ole kylvänyt vielä mitään, taimimultaa tosin jo ostin, mutta en oikein ole saanut inspiraatiota edes ajatella kylvöksiä. Toivottavasti sinun kasvattisi onnistuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi minulla riittää sisähommia, eikä sateessa tarvitse töitä tehdä. Kyllä nämä sateet aikanaan loppuvat ja ehkä sitten saamme nauttia keväisestä auringonpaisteesta.
   Vielä on hyvää aikaa kevätkylvöille. Itse asiassa maaliskuussa se vasta kunnolla alkaa. Jospa inspiraatio löytäisi sinutkin.
   Kiitos, osa kasvateista aina onnistuu.

   Poista
 7. Voi että, sipulikukkaruukut tuovat kevään. Olisipa kiva niitä löytää. Nauvon kaupoissa on niitä vasta sitten, kun kukkivat ja valikoimakin on erittäin suppea. Valkoisia helmililjoja tuskin löytyy, mutta toivottavasti jotakin kumminkin. Onneksi täällä kumminkin voi etsiä piippoja, äskenkin löysin kolme uutta!
  Vesikeli tuntuu ihanalta, kun se sulattaa maata roudasta ja pehmentää myös jäätiköitä maan pinnalla. Ihokin tykkää kosteudesta, ja talo on niin helppo pitää lämpimänä, kun on lauhempaa.
  Aivan ihana herkku tuo Lady of Shalott.
  Hyvää sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, taas uusia piippoja puutarhassa!!! Mielelläni tuijottaisin sipulikukkapiippoja omassa pihassa, mutta sitä saan varmasti vielä jonkun aikaa odottaa. Aika vähän niitä oli Plantsussakaan tarjolla. Luultavasti sielläkin ruukkujen määrä lisääntyy pääsiäisen lähestyessä.
   Jää näyttää sateessa pehmenevän ihan silmissä. Ihailin juuri ikkunasta katsoen hiekan ilmaantumista näkyviin käytävällä. Kohta ei tarvitse säkistä liukuestettä levittää. Lumi suli katoltakin ja kohta aurinkopanelit toivon mukaan keräävät ilmaista sähköä. Lauha sää vähentää lämmityskuluja. Pattereita on täälläkin napsaistu pois päältä.
   Lady of Shalott on niin ihana. Odotan jännityksellä, miten se on selvinnyt talvesta. Oi, miten hienot ajat tässä on taas edessä.
   Kiitos, vietähän sinäkin leppoisa pyhäpäivä. Lähden tästä kahville.

   Poista
 8. Vesi on jäätynyt niin kotona kuin mökilläkin joten varovasti on pitänyt liikkua . Minä aikoinani laitoin pinseteillä vesitipan siementen kuoren päälle ja näin se pehmeni ja sain sen pois tai sai itse .
  Minä en ole koskaan ostanut mitään pistokkaita kun kaikki voi sanoa on menestynyt talven ylitse .
  Valkoiset helmililjat on kyllä ihania kuten muutkin . Ostin ohran siemeniä pitää kylvää niitä pääsiäiseksi ja kenties ostaa jotakin kukkaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätikköolosuhteita riittää vielä varmasti vähäksi aikaa, mutta lämpimämpään ollaan menossa. Ulkoilu näillä keleillä ei houkuttele.
   Sinulla onnekkaalla on hyvät talvetusolosuhteet, mistä pelaguut ja muut kiittävät.

   Poista
 9. Hyvä kun ostit pistokkaita, kevättunnelmaa 🌱
  Uskoisin, että vesisade piristää meitä puutarhanörttejä erityisesti 😃 Haikeana jo katselin Suurpellon Muhevaisen suuntaan! Niin pitkä tämä odotus!! Aamuisin kurja pimeässä kurja taivaltaa jäisiä reittejä kouluun ja töihin, ei millään enää jaksaisi. Nyt tarvitaan meille kevään ihme 🌟
  Minä en ole aina saanut noita kuoria pois, mutta olen kuullut, että osa viilaa kulman pois jo ennen kylvöä. Itse en toki jaksa mitään ylimääräistä tehdä.saat vaan kuitenkin riittävästi taimia 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistokkaita katsellessa kevättunnelma nousee entisestään.
   Minä kävin Muhevaisen ja parin muun myymälän sivuilla yhtä haikein tunnelmin. Toisaalta nyt ollaan jo lähellä hartaasti odotettuja hetkiä. Ehkä tämä ikkunalautoihin ropiseva sade edistää ja tuo sen kevään ihmeen.
   Onpa ihmiset kekseliäitä. Siemenen viilaaminen ei sentään ole tullut mieleen. Taidan jatkaa monien ehdottamaa suihkuttamista.

   Poista
 10. Tosi kaunis tuo puukuva, missä naakat odottavat omaa ruokailuvuoroaan.
  Tämä talvi ei ole ollut kiva. Nyt sataa vettä, mikä sulattaa lumet ja jäät, mutta toisaalta on vasta helmikuu. Mielestäni vielä maaliskuussakin kuuluisi olla lunta. Tuleeko kevätkin aikaisemmin kuin normaalisti, niin kuin tämä talvi aloitti etuajassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä ne naakat parhaillaankin odottavat syöksyä talipötkölle. Tänään olen naputtanut ikkunaruutuun useamman kerran säikyttääkseni naakat etäämmälle, jotta pikkulinnut pääsevät ruokailemaan.
   Täällä etelässäkin on vielä maaliskuussa lunta. Sataa jopa hieman uutta, mutta vähenemään päin sentään. Lasken maaliskuun kevätkuukaudeksi. En odota täydellistä lumettomuutta, mutta selviä kevään merkkejä kuitenkin. Talvi on ollut tavallista pitempi. Saapa nähdä, millaisen kevään saamme.

   Poista
 11. Voi naakkoja, meillä ei niitä ihan mahdotonta määrä ole näkynyt vielä, onneksi! Sade ei minuakaan haittaa, paitsi liukas piha - vielä olen pystyssä toistaiseksi pysynyt. Mulla on neulomisvaihde päällä, juuri kylvetin Hopi-neuleeni ja kohta menee uusi puikoille.

  Menetin myös jokusen pelakuun, pistokkaita otan maltillisesti ja odottelen kevään puutarhamessuja, jossa voin menetykset korvata ehkä ylenpalttisestikin.

  Siemenet jäävät joskus tiukkaan kiini kasvavaan versoon, varmaan tuo kostutus auttaisi.

  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naakat eivät ole aiempina vuosina eksyneet meidän pihaan. Nyt niitä on päivittäin turhankin paljon.
   Hopi-neuleesi on varmasti kaunis. Sinulla taisi olla tammikuisessa postauksessa kuva sellaisesta?
   Pian onkin kevätmessujen aika. Sähköpostiin on jo tullut muutama kehoitus hankkia liput ajoissa. En ole vielä päättänyt, menenkö tönä keväänä. Monien neuvojen noudattaen suihkuttelen kelloköynnöstaimeni siemenhattua irtoamisen toivossa.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 12. Tähän aikaan vuodesta ilmestyvät naakat meille. Inhottava riesa kun rohmuavat kaiken appeen mikä linnuille on kannettu. Onneksi ikkunaan kopautus karkottaa ne nopeasti.
  En ole tehnyt mitään noille kuorille, ovat irronneet omia aikojaan. Tosin osa lehdistä kasvaa hitusen repaleisina mutta ei se haittaa kun koskee vain niitä kuoren vankina olleita lehtiä.
  Vesisade on tehnyt hyvää hangille, saisivat sulaa pois ja nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naakkoja on näillä tienoilla aina ollut, mutta meidän tontille eivät ole tulleet. Nyt mekastavat päivittäin isoina parvina. Toivottavasti katoavat jonnekin kauemmas siinä vaiheessa, kun alan nukkua ikkuna auki.
   Ei ne repaleiset lehdet kelloköynnöksessä haittaa, kun kasvi kuitenkin venyy ja lihoo myöhemmin joka suuntaan. Olen nyt saamieni vinkkien mukaan suihkutellut kuivaa kuorta, jotta pehmenisi.
   Samaa mieltä, vesisateet sulattakoon lumet. Johan näitä hankia on katseltu kuukausitolkulla.

   Poista
 13. Tiälläkin päin on nyt naakkoja. Maatiloillle riesa. Joskus oon noita kelloköynnöksen siemenistä kuoria irrottanu, nyt ei ollu yhessäkään. Vettä on meilläkin satanu ja tiet pehmitelly. Routoo ei tunnu olevan ja muahan veit painuu. Ensviikolla näyttäs pientä pakkasta olevan, se kuivattas paikkoja. Liukastakin on, kiel keskellä suuta suap autolla ajella, sohjossa tuntuu kulukevan vähän miten vuan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin Luontoportista, että naakka on kolopesijä. Missähän ne noilla määrillä pesivät näin tiiviin asutuksen keskellä?
   Routa ei täälläkään ole nyt kovin syvällä. Vesi näyttää katoavan aika hyvin. Tosin kaduilla ja teillä on valtavia lammikoita, mikä aiheuttaa pulmia autoilijoille - myös jalankulkijoille.

   Poista
 14. Sinulle on haaste blogissani :) https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2024/02/kuusi-kuvaa-kesasta-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Otan haasteen mielelläni vastaan. Pää humisee ideoiden tyhjyydestä, joten nyt pääsen ihan syystä kaivelemaan menneen kesän kuvia.

   Poista
 15. Täytyisikin käydä kaupungissa katselemassa, josko näkyisi sipulikukkaruukkuja, ne ovat niin ihania kevääntuojia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Plantussa ei viikko sitten ollut vielä kovin runsasta tarjontaa, mutta aivan varmasti pääsiäisen lähestyessä tulee lisää. Myös muihin kauppoihin. Ruukku tai pari piristää kivasti.

   Poista
 16. Mahtavaa seurata sinun vihreän kevääsi etenemistä. Se on nimittäin kevät nyt, ensimmäiset muuttolinnutkin ovat jo saapuneet (https://yle.fi/a/74-20076459) 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on jo täällä, linnut tietävät. Toissapäivänä näin kahden laulujoutsenen lentävän matalalla kohti järvenrantaa. Eilen meidän pihalla tepasteli sepelkyyhky. Yleensä ne kulkevat parittain. Mihin lienee toinen kadonnut?

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!