sunnuntai 24. maaliskuuta 2024

Kevätmessut pikakierroksella

 
Olin kahden vaiheilla, jaksanko lähteä kiertämään tämän vuoden Kevätmessuja. Kun sain naapurin Maritilta kaksi lippua, päätös olikin sitten tehty. Lämmin kiitos Maritille ja Visalle messulipuista. 

Perjantaina ajoin messuille Ukkokulta seuranani. Tiesin, että sillä kokoonpanolla ei kovin paljon yksityiskohtia pysähdytä hypistelemään. Yllättävän kärsivällisesti Ukkokulta kuitenkin perässäni kulki ja malttoi jopa hetken odottaa, jotta sain muutaman kuvan muistokseni kameralla sihdata.

Olen yleensä käynyt messuilla perjantaina, koska silloin on mielestäni sopivan väljää. Nyt ihmisiä oli pilvin pimein. Käytävillä oli ajoittain hankala kulkea, kun piti väistellä muita ja toisaalta myös pyrkiä itse myötävaikuttamaan muiden kulkua. En halua kuviini vieraita ihmisiä. Niinpä kuvasaldo jäi vajavaiseksi, sillä etenkin kukkakohteissa aina oli edessä jonkun selkä, pää tai käsi.

Hesan messuilla on paljon muutakin kuin pelkkää puutarhaa. Joka nurkalla joku sähköyhtiö oli kiskomassa omalle standilleen. Teleoperaattoreita en sentään joutunut kimpustani hätistelemään.

Puutarha-alan pienet yrittäjät ja monet kauempana toimivat loistivat poissaolollaan, kuten on ollut jo useampana vuotena. Tommolan Tilan kaltaisia perennamyymälöitä olisi kiva nähdä messuilla, mutta ymmärrän kustannusten luultavasti nousevan suuriksi.

Siemeniä oli myymässä useita tuttuja firmoja. Juurakoitakin oli kivasti tarjolla. Muitakin kuin ulkomainen "sipulibingo-kauppias". Puutarhanikkareilla oli vanhaan tapaan yksi runsaimpia osastoja. Siellä oli myynnissä ruusuja, kärhöjä, viiniköynnöksiä, jouluruusuja ja monia muita houkuttelevia kasveja.


Päähallin keskellä yleensä sijainnut Ideapiha-alue oli nyt takanurkassa. Sinne oli onneksi helppo löytää. Sitäkin vaikeampaa siellä oli ottaa kuvia, koska meitä innokkaita kameran näpyttelijöitä riitti jonoksi asti. Ja muitakin katselijoita.

Aika paljon istutuksissa oli käytetty viherkasveja, kuten postauksen parissa ylimmässä kuvassa näkyy. 

Ostokseni jäivät minimaalisiksi. Pukinmäen puutarhalta ostin kaksi suklaakosmoksen juurakkoa. Olivat niin muhkeita, etten voinut ohi kulkea. Viime keväänä ostamani suklaakosmoksen juurakko on kellarissa, mutta en ole varma sen selviytymisestä.

Helenin standilla nappasin pari Fazerin sinistä konvehtia ja Gardenan osastolla kokeilin akkukäyttöisiä oksasaksia. Näppärä vempain, joka saattaisi olla pätevä omenapuiden vesiversojen leikkaamisessa. Satasen messutarjous jäi kuitenkin hyödyntämättä. Totesin, että jokakesäinen vesiverso-operaatio toimii riittävän näppärästi ilman akkuvempaintakin.


Messukeskuksen parkkitalo oli harvinaisen täynnä. Yleensä olen saanut auton kohtuullisen lähelle messukeskusta. Nyt meidät ohjattiin kauimmaiseen rakennukseen, josta sitten kipitettiin messuille tihkusateessa. Jostain syystä EasyPark-sovellus kännykässäni ei ollut käynnistynytkään, minkä huomasin vasta parkkitalosta pois ajettuamme. Löysin mahdollisuuden maksaa pysäköinnin netissä 48 tunnin kuluessa. Näin vierähti kivi pois sydämeltä. Pelkäsin jo, että pysäköinti pyörii tunnista toiseen, päivästä toiseen ja lopulta saan selkäpiitä karmivan laskun. Tällaisia juttuja mediassa on viime aikoina ollut.


Messujen "Lähiruoka&Luomu" -osastotkin kiersimme. Viime vuonna ostin kreikkalaiselta oliviikauppiaalta erilaisia oliiveja ja helsinkiläisen leipomon edustajalta leipää ja leivonnaisia. Nyt ulkomaisia kauppiaita edusti englantilainen fudge-kauppias, eipä juuri muita. Hunajaa oli tarjolla useilla kauppiailla, kuivalihaa parilla standilla. Ainut ruokapuolen ostos oli 3 pakettia Forsman-teetä. Nekin päähallin puolelta.

Alunperin oli tarkoitus syödä Ukkokullan kanssa jossain messujen lukuisista ruokapaikoista. Hetken niitä katsottiin ja todettiin, että tyhjää pöytää etsiessä ehtii kuolla nälkään. Niinpä ajettiin Tapiolan Ainoan Itsudemoon herkuttelemaan shushilla.

Kyllä näillä Kevätmessuilla kannattaa aina käydä. Vähintäänkin pääsee virittäytymään alkavan  kevään tunnelmaan. Pahoittelen vaisua kuvasaldoani. Mikäli haluat nähdä enemmän kuvia ja lukea messuista lisää, käy kurkkaamassa esimerkiksi Sarin puutarhat -blogia. Hän on tehnyt postauksen torstaina ja ilmeisesti lisää on tulossa.


27 kommenttia:

  1. Kivaa tarinaa, kiitos! Itse olin messuilla eilen lauantaina, jolloin myös oli tungosta. Paljon samoja kohteita olimme näemmä kuvanneet. Ideapihan istutuksissa kiinnitin myös huomiota kasveihin, jotka käsitykseni mukaan ovat huonekasveja?? Hienolta ne kyllä näyttivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna! Viherkasvit näyttivät hienoilta Ideapihan istutuksista. Aika rajallinen mahdollisuus niitä on kuitenkin meidän oloissamme puutarhakasveina käyttää. Minulle tuli sellainen olo, että suunnittelijalta oli joko kasvit tai ideat loppuneet kesken.

      Poista
  2. Kiitos messuterveisistä! Teillä oli varmaan kaikkinensa mukava päivä. Itse en Helsingin messuille osallistunut tänäkään vuonna. Tässä vaiheessa kevättä puutarhakasvit ovat hädin tuskin aloittaneet kasvunsa. Kaipaan messuja, jotka keskittyisivät itse puutarhaan, runsaaseen taimi- ja siementarjontaan. Ehkä aikaisuus jättää pohjoisemmat yrittäjät pois messuilta. Tuntuu, ettei etelässä ymmärretä muun Suomen kahlaavan vielä hangessa. Hyvä, että oli kumminkin väkeä runsaasti liikkeellä. Se pitää puutarha-alaa edelleen myötätuulessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Ei täälläkään vielä aikoihin saa lapiota maahan työnnettyä. Jäi kasvihankinnat tekemättä, koska niitä olisi joutunut tekohengittämään vielä pitkään vähemmän otollisissa olosuhteissa. Siinä mielessä myöhemmin järjestettävät puutarhamessut ovat huomattavasti järkevämpiä.
      Minusta messujen selkeästi puutarha-aiheiset standit oli vähissä ja ripoteltu ympäri valtavaa hallia. Siellä sitten kierrettiin paljujen, grillien ja sähkökauppiaiden seassa innostusta etsien.

      Poista
  3. Kiitokset messuraportista! Minulta on jääneet monena vuonna messut väliin, jotenkin se tungos ei houkuttele. Mukava kuitenkin nähdä kuvia täällä blogeissa😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulenpa, ettet ole jäänyt mistään erityisen tärkeästä paitsi. Kivahan noita on käydä katsomassa sadepäivän ajankuluksi.

      Poista
  4. Kiitos, että pääsin näin blogin kautta piipahtamaan messutunnelmissa. Olin kahden vaiheilla lähteä (olisi ollut samaan saumaan yksi tapaaminen), mutta en sitten malttanut kuitenkaan. Kuten kirjoitin Oravankesäpesän Katille, olisin huomattavasti innostuneempi, jos voisi ostaa kivoja taimia, jotka voisi jo istuttaa puutarhaan. Puutarhanikkareiden tarjonta kuulosti kivalta, mutta nyt on vielä pitkä aika säilöä taimia sisällä odottamassa - ja esikasvatettavat taimet ovat etusijalla ikkunoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä ajankohdan kannalta on parempi suunnata myöhemmin järjestettäville puutarhamessuille. Turun ja Lahden messuilta on jo realistista ostaa puutarhakasveja. Harvalla on sopivia säilytyspaikkoja ruusuille, pensaille tai puille.

      Poista
  5. Helsingin kevätmessut ovat jääneet minultakin jo monena vuotena käymättä. Olen ihan samaa mieltä, kuin Riittakin tuolla kommentissaan, eli kaipaisin itsekin enemmän taimi- ja siementarjontaa.
    Kiitos kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tuntuu kuin puutarhaosuus olisi vuosi vuodelta Helsingissä supistumassa. Monenlaista härpäkettä pihaan ja taloon messuilla on tarjolla. Tällä kertaa vaivasi erityisesti nimenomaan puutarhan kasveihin ja siemeniin keskittyneiden yritysten ripottelu hajalleen isoon halliin.

      Poista
  6. Kiitos messuterveisistä ja kuvatervehdyksestä - mukavaa on eri bloggareiden messureissuja lueskella! Väkeä siellä kyllä ihan varmasti riitti! Itse olin perjantain Tukholmassa messuilla ja olin niihin erittäin tyytyväinen - antiin ja ostoksiin. On todella harmillista, että standipaikat ovat niin korkeaksi hinnoiteltu, että pienillä tarhoilla ja harrastajayhdistyksillä ei juurikaan ole mahdollisuutta osallistua messuille. Ajattelin poiketa katsomassa Lahden ja Turun messujen antia, riippuen tietenkin näytteilleasettajalistasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole Tukholman messuilla käynyt, mutta vuosia muiden blogeista messukuulumisia seurattuani uskon siellä olevan paljon enemmän nähtävää ja koettavaa, ostettavaakin. Järkevää jättää Hesan messut väliin ja suunnata Lahteen ja Turkuun. Ajankohta on niissä puutarhaostosten kannalta paljon fiksumpi.

      Poista
  7. Kiitos messukuvista. Messuille osallistuminen on hintavaa ja jää siksi pienyrittäjiltä väliin, mikä on sääli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen eräältä messuille aiemmin osallistuneelta yrittäjältä kuullut, kuinka yksi merkittävimmistä pois jäännin syistä on nimenomaan liian suuret messukustannukset. Helsingin messut ovat myös keskittyneet ihan kaikkeen mahdolliseen, jolloin puutarha-asioiden osuus jää pieneksi.

      Poista
  8. Ihanat messukuvat. On kyllä ollut paljon katseltavaa. Harmi, että kaikki ihana on niin kaukana. Pitäisi martkustaa puoli Suomea, että pääsisi osallistumaan.
    Ihanaa Palmusunnuntaita sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Enpä usko, että jäit mistään kovin tärkeästä paitsi, vaikka et matkustanutkaan puolen Suomen läpi. Messuilla oli mukava kuljeksia sadepäivän ratoksi.

      Poista
  9. Kiitos kuvista. Minä en myöskään käynyt näillä messuilla . Ei oikein kiinnosta enää . Mikä tuo ihastuttava korkea vaaleanpunainen kukka on kolmannessa kuvassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Ideapihan kasveissa oli tosi huonosti nimilappuja. En tunnista kysymääsi kasvia. Yritin itsekin löytää sille nimeä, mutta en onnistunut.

      Poista
  10. Kiitos katsauksesta. Minulla ei ollut inspiraatiota lähteä ihmisvilinään, ei ole ollut enää monena vuotena. Tuo on niin superkaupallinen tapahtuma nykyisin, minäkin kaipaisin pienten, monipuolisten puutarhojen antia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osuit naulan kantaan. Myymässähän siellä kaikki ovat. Ihmisvilinässä kulkiessa tuntui, että kaiken aikaa joku kauppias oli nykimässä hihasta myydäkseen tavaraa tai palveluita. Osaan kyllä kysyä ja pyytää lisätietoa, kunhan saan rauhassa tutustua kiinnostukseni kohteeseen.
      Puutarha-asioihin keskittyneiden yritysten määrä on jatkuvasti vähentynyt. Pienet loistavat poissaolollaan.

      Poista
  11. Kiitos, kun jaoit kierroksesi kanssamme! Omat messukäynnit ovat jääneet lähes kokonaan pois. Toki iso messukeskus on saatava täyteen, mutta muiden alojen messut samaan aikaan tuovat omat hankaluutensa esim. parkkipaikkojen ja ruokailujen suhteen. Samoin kulkeminen ihmisvilinässä ei houkuttele. Meillä matkan pituuskin vaikuttaa vahvasti. Kuten kerroitkin, puuttuvat noista monet pienet puutarha-alan yritykset, joten esim. Mustilan taimipäivät saavat ison peukun verrattuna messutarjontaan. Mutta onhan messuilla aina kivaa katseltavaa ja uusia tuotteita, joita nyt ei mitkään taimipäivät tarjoile. Ja tähän kevätloskaan ne tuovat iloisen tuulahduksen keväästä, joka myöskään ei täällä vielä näyttäydy. Ja saahan sieltä kivoja ideoita vaikka omaan puutarhaan! Suunnittelin kyllä käyväni Lahden pihapiirimessuilla, mutta katsotaan lähempänä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helsingin messujen tarkoitus on selvästi koota kaikki mahdollinen pihaan, puutarhaan ja taloon liittyvä samaan paikkaan. Puutarhaosuus on supistunut turhan paljon ja lisäksi ripoteltu sinne tänne suureen halliin.
      Kasviharrastajan kannalta Mustilan taimipäivät painii omassa sarjassaan. Vastaavia soisin olevan enemmänkin. Varmaan näin on, mutta täältä etelävinkkelistä niistä ei tiedä. Lahden ja Turun kevätmessut ovat minusta kompaktin kokonsa ja ajankohtansa puolesta paljon Hesan messuja järkevämmät.

      Poista
  12. Huomioni kiinnittyi heti tuohon viimeisen kuvan mehikasvi-istutukseen😍 Upeat mehipuut💚 Ruuhkaa oli ajoittain Tukholmassakin, olin ensimmäistä kertaa siellä. Kuitenkin niin hurmiossa oltiin ja koko päivä, että ei se ruuhka haitannut. Mihinkään ei ollut kiire, näytepuutarhatkin ehdittiin kuvata kolmeen kertaan☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pörräsin Ideapihan mehikasvin ympärillä sitä ihastellen. Nimilappuja istutuksen kasveissa oli minimaalisen vähän, minkä koin suurena puutteena.
      Tukholman messuja moni on kehunut vuodesta toiseen. Vielä ovat minulta käymättä.

      Poista
  13. Voi, olipa harmi, ettei nähty! Minäkin kävin perjantaina, tosin ehdin paikalle vasta viiden jälkeen. Siinä piti sitten kolmessa vartissa kiertää messut, mikä ei tuottanut vaikeuksia, kun eihän siellä ollut paljoakaan kiinnostavaa. Maatiainen ry ja Hyötykasviyhdistys olivat loistavimmat osastot erinomaisilla siemenvalikoimillaan, löysin mm. väinönputken siemeniä.
    Tommolan tilaa minäkin etsin. Puutarhanikkareilla oli kyllä hyvät taimivalikoimat. Löysin sieltä yhden erikoisen varjohiipan, jollainen minulla oli, mutta se kuoli parin vuoden takaiseen jääkenttätalveen. Olin tilannut sen Hollannista, enkä uskonut sitä löytyvän Suomesta.
    Olisi kyllä ollut hauska törmätä! Olitte ehkä noin loppupäivästä jo lähteneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi tosiaan. Olisi ollut kiva nähdä. Lähdimme pois jo yhden jälkeen. Kiinnostavat kohteet oli äkkiä katsottu. Kysyin vuosi sitten Tommolan tilalta, ovatko tulossa messuille. Sanoivat silloin, etteivät tule. Olin jo varautunut, etteivät ole siellä tänäkään vuonna. Silti toivoin.
      Kiva, että teit löytöjä. Silloin pikainen käyntikin tuottaa tyydytyksen. Puutarhanikkareiden osasto oli hyvä, kuten se on ollut aiempinakin vuosina. Taimimyyjiä oli hyvin vähän, siemenkauppiailla tarjontaa huomattavasti paremmin.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!