lauantai 22. kesäkuuta 2024

Vain kolme kuvaa: Kesäkuu

 

Kultakuoriainen

Joka kesä odotan innolla näkeväni kukkasissa kömpiviä kultakuoriaisia. Ne ovat sympaattisia ötököitä. Kultakuoriaisen metallinvihreän värin erottaa helposti kukasta kuin kukasta, sillä se on kooltaan aika suuri. Kultakuoriainen syö siitepölyä ja heteitä, joskus kukkien terälehtiäkin. En ole huomannut niiden aiheuttavan mitään haittaa kasveille.

Kultakuoriaisen toukkia löytää usein puutarhakompostista. Ne ovat pulleita vaaleita kerälle kiertyneitä toukkia, jotka syövät maatuvaa kasvijätettä.

Tänä vuonna tapasin ensimmäisen kultakuoriaisen jaloängelmässä. Sittemmin niitä on löytynyt muistakin kukkasista.

Köynnöshortensia

Talon päädyssä kasvava köynnöshortensia on parhaillaan täydessä kukassa. Ohi kulkiessa köynnöksestä kuuluu melkoinen pörinä, kun kimalaiset ja muut hyönteiset ruokailevat kukinnoissa. 

Kukinnan jälkeen nostan pitkät tikkaat seinää vasten ja leikkaan köynnöksestä pisimmät versot, jotta ne eivät kiemurtele kattorakenteisiin. Kolme vuotta sitten köynnöstä karsittiin isolla kädellä katto- ja ränniremontin vuoksi. Kasvi ei siitä loukkaantunut, vaan jatkaa kasvuaan entiseen tapaan.

Köynnösnurkkaus

Elinkaarensa lopulla ollut leikkimökki purettiin ja kuskattiin kaatopaikalle. Tyhjää paikkaa katsoessa on ollut hieman haikea olo. Vaikka leikkimökillä ei enää ollut mitään käyttöä, muodosti se kotoisan elementin pihapiirissämme. Mietin pitkään, mitä tekisin alueelle. Näin kesällä syreenit ja pensaat vihertyessään peittävät näkymän naapuriin. Sinänsä emme kaipaa näköestettä, sillä meillä on mukavat naapurit. Emme myöskään kovin paljon juuri tuossa leikkimökin paikalla oleskele. 

Aluksi piirsin paperille L:n muotoisen seinämän, jonka suunnittelin toteutettavaksi noin 180-sentin korkuisena ilmavasti rimoista tehtynä. Somisteeksi istuttaisin köynnöksiä. Rakennelma tuntui liian massiiviselta. Materiaalikin oli rautakaupoissa kortilla. Ilmeisesti kaikki ovat rakentaneet terasseja ja aitoja koko kevään, eivätkä rautakaupat enää uutta tavaraa kesäksi tilaa.


Sitten ehdotin Ukkokullalle, josko kevennettäisiin rakennelmaa laittamalla rimoituksen tilalle betoniverkkoa. Näin rakennelma oli helppo ja nopea toteuttaa. Eikä tullut kovin kalliiksikaan. Istutin kummankin L:n uloimpaan osaan säleikkövilliviinit ja sisimpiin osiin ruotsinköynnöskuusama Serotinat. Multatila erotettiin lautareunalla. 

Ensin ajattelin käyttää vuosia sitten tekemiäni rapskulehden- ja pyöreän muotoisia betonilaattoja keskialueen kattamisessa. Idea näytti käytännössä hölmöltä, joten siirsin pyöreät laatat verkon ulkopuolelle odottamaan muuta käyttöä. 


Leikkimökin poistuessa sen tilalle jäi loiva kuoppa. Maa on silkkaa hiekkaa yli kymmenen metrin syvyyteen. Vesi ei jää rankkasateillakaan seisomaan, vaan holahtaa samantien hiekan läpi. Alue oli järkevää tasoittaa. Niinpä ostimme kivituhkaa säkeissä. Ajattelin, ettei tuohon nyt niin montaa pussia tarvitse ostaa. Väärin luultu. Olisi varmaan kannattanut hakea jostain vaikkapa peräkärryllinen kivituhkaa. 

Aika monta 20 kg:n kivituhkasäkkiä rautakaupasta haettiin. Ensimmäiset säkilliset olivat väriltään tummanharmaata. Se ei istunut viime kesänä käytäville levitettyyn vaaleampaan kivituhkan väriin ollenkaan. Seuraavat säkilliset olivatkin punagraniittia, joka sekin näyttää hölmöltä käytävän kivituhkaan verrattuna. Eikä näytä vähääkään punaiselta. Olkoon toistaiseksi noin. Ajan kuluessa asioille tuppaa löytymään hyviä ratkaisuja.

Toin kellarista vanhan terassipöydän palleineen. Vähän tökkii silmääni, mutta tämäkin asia ratkeaa jossain vaiheessa. Kasvarin edessä olisi nätimmät metallikalusteet, jotka saatan vaihtaa köynnösnurkkaukseen. Kasvarilla harvemmin istun, mutta laskutilana pöytä ja tuoli on siellä usein tarpeen. Köynnösnurkkauksessa emme taasen vietä aikaa, kun pergolassa on mukavat olosuhteet. Ehkä tilanne muuttuu, kun köynnökset kasvavat. Saattaa olla, että istutan vielä köynnösten väleihinkin jotain. Nyt nurkkauksessa on ruukkuun istutettu Ville de Lyon  -kärhö. Se siirtyy jossain vaiheessa maahan. Minne, sitä en vielä tiedä.

Vain kolme kuvaa -haaste on Kristiina K:n alulle laittama. Välillä kunkin kuukauden ensimmäisellä kirjaimella alkavien sanojen löytäminen vaatii pientä pähkäilyä. Monet ovat keksineet hienoja kirjainsanoja. Kokeile sinäkin!

 

30 kommenttia:

 1. Varmasti saatte leikkimökin tilalle tehdystä köynnösnurkkauksesta oikein viihtyisän ja kauniin alueen. Tiedän hyvin, miten moni paikka aluksi näyttää tykkäävän silmään, kun kaikki on vasta tehtyä, eikä ole vielä oikein asettunut olemaan. Kunhan mietteesi muhivat, löytyvät mieleiset pinnoitteet maahan ja kalusteita katseenvangitsijoiksi. Onhan tuo kohta jo nyt parempi kuin leikkimökki, joka ajan myötä hapristuu ilman käyttäjiä ja ajan kuluttamaan.
  Ihan mahtava on tuo köynnöshortensia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoin uudet kehitelmät ovat heti täydellisiä ja silmää miellyttäviä. Luotan siihen, että köynnösnurkkauskin paranee ajan myötä. Koin tärkeäksi saada jotain alulle heti leikkimökin poistuttua. Ideat muhivat paremmin, kun on konkreettinen lähtökohta. Sainpa myös paikan pitkään toivomilleni Serotinoille.
   Minustakin köynnöshortensia on upeaa katseltavaa.

   Poista
 2. Upea köynnöshortensia!
  Teillähän tuli sitten nopeasti uutta leikkimökin tilalle. Minä (hämäläisenä) olisin pohtinut asiaa varmaan vuoden :-D No, joskus kyllä syttyy lamppu ja sitten täytyy alkaa hämäläisenkin toimia.
  Verkosta tehtynä tuo on tosiaan kaunis, pääsee valokin läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pohtinut leikkimökin paikkaa jo pitkään ennen mökin purkua. Hämäläisen puolisona tiedän, että asiat vaativat pitkän pohdinnan. Syntyjäni satakuntalaisena teen ajatusta nopeammin ja pysähdyn vasta sitten miettimään, mitä tulikaan tehtyä. Olen tämän hetkiseen toteutukseen tyytyväinen ja olen varautunut siihen, että paikka tulee vielä jalostumaan. Helpompi edetä, kun on jotain konkreettista nähtävissä. Verkkoratkaisu on ilmavana ja kevyenä huomattavasti parempi kuin rimasäleikkö. Käyn säännöllisin välein kehottamassa köynnöksiä ripeään kasvuun nähdäkseni vihreän seinämän.

   Poista
 3. Kunhan köynnöksen kasvavat, saat siitä oikein hienon lehtimajan. Kivat k-asiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnösten kavua odotan kiihkeästi. Etenkin Serotinan kukkia haluaisin nähdä. Mahtaako vielä tänä kesänä kukkia, aika näyttää.

   Poista
 4. Minusta nurkkaus näyttää jo nyt tosi kivalta ja kuinka kaunis se onkaan, kun köynnöset kasvavat sitä verhoamaan. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurkkaus on vielä raakile, mutta näen jo silmissäni ryöppyävät köynnökset ja kukkivat Serotinat. Eiköhän paikka parane ajan myötä.

   Poista
 5. Loistavasti toteutettu nurkkaus. Mitäpä muuta tuohon voisi sanoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Epäröin esitellä raakiletta. Uskalsin sen kuitenkin tehdä, sillä olen paikkaan tyytyväinen ja uskon sen paranevan köynnösten kasvun myötä.

   Poista
 6. Tosi kivan nurkkauksen toteutitte! Minäkin haaveilen tuollaisista raudoitusverkkoseinämistä ja myös kivituhkasta, mutta tältä kesältä ne jäävät. Ehkä ensi kesänä sitten. Upea tuo köynnöshortensia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Betoniverkko on edullista ja käyttökelpoista materiaalia puutarhan rakennelmiin. Meillä on jo ennestään useita betoniverkosta tehtyjä köynnöstukia.
   Kaikkea ei tarvitse nyt ja heti tehdä. Ajan kanssa ideat kypsyvät jopa paremmiksi.
   Pahoittelen, että rikoin kolmen kuvan säännön. Koin useamman kuvan köynnösnurkkauksesta tarpeellisiksi.

   Poista
 7. Onhan upea köynnöshortensia 😍 Tuo uusi nurkkauksenne on niin superihana. Kevyempi versio on nätti. Niin tiedän tuon tuskastuttavan kivituhkajutun, jonnekin se vaan katoaa ja aina tarvitaan lisää..Tuossa tulee olemaan niin ihana istua ja nauttia köynnösten tuoksusta💕 Minusta kalustokin näyttää kivalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Samettihortensia! Olen itsekin tyytyväinen betoniverkkoratkaisuun. Kivituhkan hankintaa olisi pitänyt miettiä perusteellisemmin. Olisipa oma kivituhkavarasto, sillä moneen paikkaan sille olisi tarvetta. Yksi 20 kg:n säkki ei näy missään.
   Köynnösnurkkaan paistaa aurinko pitkälle iltaan. Sinne voisi laittaa vaikka lepotuolin, jossa voisi levähtää kirjan kanssa.

   Poista
 8. Upea köynnöshortensia leikkimökin 'tontti' sai hienon uuden rakennelman, yksi kaunis nurkkaus lisää puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennelma toivon mukaan paranee, kunhan köynnökset kasvavat.

   Poista
 9. Hieno köynnösseinämä! Raudoitusverkko on kätevää, siitä saa köynnöstukien lisäksi vaikkapa pioneille tuet. Ei tosin aina niin kauniit kuin tuo teidän seinämä, mutta asiansa ajavat hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raudoitusverkko on tosiaan oivallinen materiaali myös puutarhassa. Kasvit ajan mittaan sen peittäessään parantavat myös ulkonäköä.

   Poista
 10. Köynnösnurkkarakennelma näyttää hienolta. Varmaan loppu kesästä näyttää jo kauniilta köynnöksineen. Toivottavasti tuosta tulee ajan saatossa mieluisa oleskelupaikka, kun siihen ilta-aurinko paistaa.
  Mukavaa kesäkuun viimeistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon ja uskon, että köynnösnurkkaus ajan mittaan paranee köynnsten kasvaessa.
   Kiitos, sinulle myös kivoja kesäkuun viimeisiä päiviä!

   Poista
 11. Upea tuo köynnöshortensia. Aivan huippuihania muutkin kesäkuun kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köynnöshortensia on tänä vuonna tavallista kukkaisampi.

   Poista
 12. Kyllä teidän upeasta puutarhasta löytyy kirjaimella kuin kirjaimella upeita kuvia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Repolainen! Ellei löydy, laitetaan löytymään.

   Poista
 13. Mahtavat kuvat, vaikka minun laskutaidollani kolme kuvaa oli liian vähän 😔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanainen arkkuni aukeaa aina liiallisuuteen saakka. Kolmen kuvan sijasta postaukseen livahti 7 kuvaa. En vaan saanut vähemmällä määrällä nurkkausta tarpeeksi esiteltyä.

   Poista
 14. Kiva nurkkaus ja hieman samaan malliin toteutettu kuin meillä on aikomus toteuttaa grillipaikka . Joskus on hyvä antaa asioiden muhia niin ratkaisu on melkein kuin käsissä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asioiden muhituttaminen on viisasta. Minulla ei vain ole tarpeeksi malttia, kun kaikki pitää saada valmiiksi mieluummin eilen kuin tänään. Lopputulos on silti parempi kuin alkuperäinen rimasuunnitelma.

   Poista
 15. Köynnösnurkkaus on kyllä kiva idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain piti keksiä, jotta löysin paikan himoitsemilleni ruotsinköynnöskuusama Serotinoille.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!