lauantai 10. elokuuta 2024

Älä sade murjo hortensioitani!

Hydrangea paniculata Grandiflora 29.7.2024
 
Hortensioiden kukinta on tänä kesänä runsasta ja kukinnot isokokoisia. Leikkaan syyshortensioista keväisin vanhat kukinnot pois, lyhennän pitkiä oksia ja poistan hennoimpia ja huonokuntoisia kokonaan. Näin olen toimnut vuosia. Niin myös tänä vuonna. Hortensiat vihertyvät monia muita kasveja hitaammin. Alkuun päästyään ne ottavat muut kiinni nopeasti niin lehtien kuin oksienkin kasvussa.

Rankkasade 4.8.2024


Syyshortensiat eivät yleensä kaipaa tukemista. Pallohortensioita olen tukenut, koska niiden varret ovat hennompia ja suuret kukinnot painavia. Heinäkuun lopun ja tämän elokuun alun sateet ovat tulleet rajuina kuuroina. Tunnin pari sataa sellaisella voimalla, että kaikki lakoaa. Sitten saattaa olla puolikin päivää taukoa, jopa auringon paistetta. Kunnes jälleen saapuu puutarhaa piiskaava rankkasade, johon usein liittyy puuskainen tuuli. Taitavat olla enemmän ukkosmyrskyjä kuin tavallisia kesäsateita.


Viikon takaisessa myräkässä syyshortensiasta murtui iso oksa. Harmittihan se, mutta sainpa kerrankin kukintoja maljakkoon. Useat muutkin oksat nuokkuivat surullisina alaspäin, joten tuin niitä sitomalla ne takana olevaan marjakuuseen. Ravistelin litimärkiä kukintoja varovasti, jotta ne jaksaisivat nousta edes vähän pystymmäksi. Osa nousi, osa ei.

Hydrangea paniculata Grandiflora 10.8.2024

Tänään, lauantaina, aamuvarhaisella saapui jälleen kunnon kaatosade navakoiden tuulenpuuskien kera. Nyt syyshortensia on entistäkin nöyrempi ilmestys. Pahoin pelkään, ettei se tuosta enää virkisty. Varsinkin, kun voimakkaita sateita on luvassa tulevillekin päiville.


Jossain vaiheessa murehdin pihatöiden kasaantumista. Ihan turhaan. Pala palalta lista on lyhentynyt, vaikka sateista johtuen on ollut pakko pitää kokonaisia välipäiviäkin. Kanttausurat eivät enää vaadi jatkuvaa huoltoa. Kerran pari kesässä käyn ne kunnolla läpi kitkemällä rikkaruohoja. Muutaman kerran kesän aikana siistin istutusalueiden reunat trimmerillä. Sillä saa hyvin estettyä nurmikon valtausyritykset. Vanhalla ruohonleikkurilla pääsi lähemmäs istutuksia, jolloin kanttausuratkin pysyivät siistimpinä. Nykyisen ruohonleikkurin terän ulottuvuus on kapeampi, eikä se pääse leikkaamaan nurmikon ja istutusalueen rajapintaa riittävän hyvin. 


Akulla toimiva trimmeri on kätevä viedä mihin tahansa puutarhan nurkkaan. Sen ongelma on muoviset terät, jotka pieneenkin kiveen tai muuhun osuessaan katkeavat tai lentävät kokonaan johonkin pusikkoon. Taskussa on aina oltava vino pino ylimääräisiä teriä. Koko puutarhaa ei myöskään yhdellä akun latauksella siivota, vaikka meillä on akkujakin kaksi.


Pari vuotta sitten hankittu sähkötoiminen trimmeri on tehokas. Johdon kiskominen perässä ei ole vaivattominta touhua, mutta olen organisoinut reitit työn edistymiseksi sujuvasti.


Torstaina leikkasin ensin nurmikon ja sen jälkeen oli tarkoitus trimmata kanttausurien nurmikkoreunat. Muutaman pätkän sainkin hyvin hoidettua. Sitten trimmeristä loppui siima. Ei hätää, kun varakela kulki mukana. Edessä olikin uusi ongelma, sillä kelakotelon muovinen kansi oli murtunut niin pahasti, että se oli roskistavaraa. 

Siimakelakansi kuvattu sateisella terassilla lauantaina.
 
En yhtään tykkään keskeneräisistä töistä, mutta minkäs teet. Siimakela ei toiminut millään ilveellä ilman kantta. Maalasin jo mielessäni kauhuskenaarioita, että rikkoutuneen muoviläpyskän vuoksi joudun ostamaan kokonaan uuden trimmerin. Tietokone auki ja googlen ihmeelliseen maailmaan seikkailemaan. Ratkaisu löytyikin vikkelästi. Trimmeriin on saatavissa uusia kelakansia. Perjantaille tulikin sitten ostosreissu naapurikylään, josta varaosa löytyi. Harva se päivä jaksan kyllä ihmetellä, miksi vaativiinkin tehtäviin tarkoitettuihin työkaluihin laitetaan helposti rikkoutuvia muoviosia?


Kesäkuun alussa ripottelin pussillisen köynnöstävien kesäkukkien siemeniä isoon ruukkuun. Pussissa mainittiin mm. krassit, joiden taimia mullasta pian pilkistikin. Eräs voimakaskasvuinen, isolehtinen kasvi ihmetytti. En nimittäin ihan heti osannut odottaa, että kesäkukkaköynnösten joukosta versoisi kurpitsa. Kurpitsa kukkii runsaasti, mutta yhtään hedelmää ei ole kehittynyt. Mikähän kurpitsa hän lienee? Varsi venyy ja kasvaa voimalla. Aikoo ilmeisesti siirtyä terassilta meille sisälle.


Kurpitsa siis voi hyvin, krassit vastaavasti eivät. Niihin ilmaantui toukkia, jotka ovat kaiketi kaaliperhosen toukkia. Tämä ei ole mikään yllätys. Näin on käynyt krassien kanssa ennenkin. Yläpihan toisessa paikassa isossa ruukussa kasvaviin krasseihin ei vielä ole toukkia tullut. Kaipa sekin vielä tapahtuu.

Sadepilvinäkymä 10.8.2024

Sadepilvet seilaavat taivaalla, mutta lännessä näkyy jo hieman kirkasta. Nyt on hyvin märkää, sillä viimeisen tunnin aikana vettä tuli vajaa 10 mm.  Puutarhan kuivumista odotellessa on sopiva rako tehdä kotihommia. 

Alkuviikon perhosia, vaan ei kotipihassa.


Kesällä saa kuin saakin sataa. Kunhan se ei murjo hortensioitani.

Mukavaa viikonloppua kaikille!


27 kommenttia:

  1. Aika kovia sadekuuroja on tosiaan välillä saatu. Ja vaikka menevätkin aika nopeasti ohi, saavat aikaan kyllä kurjaa jälkeä. Meillä näkyy olevan nyt sateeton hetki, mutta koko päiväksi noita kuuroja vissiin lupasivat.

    Ihanalta näyttää puutarhassasi, kanttaukset kyllä kruunaavat kukkapenkit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hurjalla voimalla kasveja rummuttava sade saa kaiken lamoamaan. Nyt täälläkin on poutaa myöhemmin alkavaksi luvatun sateen välissä. Hyvä, että myös tuulee. Se kuivattaa litimärkää puutarhaa.
      Kiitos! Olen tosi tyytyväinen kanttauksiin. Alkuun niissä riitti työtä, mutta nyt jo pärjäävät kevyemmällä huollolla.

      Poista
  2. Kylläpä teillä on ollut rankkoja sateita! Viime yönä meillekin kyllä tuli lähes 14 mm, mikä onkin ensimmäinen yli 10 mm:n sade sitten kesäkuun lopun. Ihanaa. Puutarha voi selvästi tänä kesänä paremmin. Jopa viime syksynä istuttamani uusi pallohortensia on kasvattanut kunnon varret ja niihin kunnon kukinnot.
    Sinun syyshortensiasi on todella kauniin ja sitä korostavan kasviseuran keskellä. Ihanan näköistä, nuokkui tai ei!
    Voi hitsi tosiaan kaikkea hajoavaa. Onneksi löytyi varaosa.
    Meille tuli aurinko jo aamusta. Toivottavasti sielläkin jo paistaa! Toisaalta tuulee niin, että kaikki kosteus kuivuu hyvin äkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon parempi, että kesällä välillä sataa. Muutamana edellisenä kesänä olen surrut yletöntä kuivuutta, josta kasvit ovat kärsineet silmin nähden. Vaan miksi ihmeessä pilvien pitää tyhjentyä hirvittävällä voimalla. Eilenkin ukkonen jylläsi päällä melkoisella kolinalla ja taas sade rummutti puutarhaa kiukkuisesti. Tälle päivälle on vielä sadetta, mutta sitten pitäisi olla poutaisempaa. Aamun +12 mittarilukemankin pitäisi nousta.
      Kaikki syyshortensiat näyttävät nyt parhaintaan. Grandiflora taitaa olla uhkein, mitä koskaan. Sitä tulee ihailtua vielä illan pimeydessäkin ennen nukkumaan menoa.
      Trimmeri on taas kunnossa. Ehdin eilen aamupäivällä sitä hetken surruttaakin ennen ukkosen ja sateiden alkamista.

      Poista
  3. Minäkin ihmetteilin teidän rajuja sadekuuroja. Meillä sademäärät ovat olleet aika vähäisiä, enemmänkin olisi voinut tulla - mutta rajuja myrskysateita ei kukaan tietenkään halua. Tänään satoi muutama vaivainen milli, vaikka ennustettiin enemmän.
    Horensiat ovat suurine kukintoineen vaarassa rajujen sateiden aikaan - siihen on vaikea keksiä ihan pitävää apukeinoa.
    Muistan hyvin nuo trimmerit, joita minäkin käytin aikaisemmin. Nyt minulla on ihan oikea valjailla kannettava raivaussaha siimapäällä, enkä enää siitä pois vaihda. Suuri akku kestää ainakin 1,5 h - koko puutarhan kiertäessäni minä teen kolme rupeamaa :D. Mutta on ihan hyvä pitää tauko puolentoista tunnin jälkeen. Kaikki raivaussahan ominaisuudet ovat ylivertaiset omiin vanhoihin kevyempiin trimmereihin, mutta tämä minun mallini onkin tarkoitettu ammattilaiskäyttöön ja sain sen verotukseen ;).
    Kerrassaan ihanat puutarhakuvat, niin rehevää ja kaunista!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateet ovat olleet varsin paikallisia. Eilen ukkonen jylisi kylän päällä ja samanaikaisesti vähän kauempana oli aivan tavallinen poutapäivä. Yhtään kokonaan sateista päivää ei ole ollut, joten kivasti olen päässyt pihalle jotain tekemään.
      Pallohortensioiden oksat ovat pehmeämpiä. Ne nousevat ylös kovankin rankkasateen jälkeen ja niitä on helppo tukea. Vanhan Grandifloran oksat ovat paksuja ja puutuneita. Ne murtuvat helpommin. Tämä oli kyllä ensimmäinen kerta, kun näin kävi. Tosin noin suurta määrää valtavia kukkia ikäneidossa ei ole tainnut aiemmin edes olla.
      Meilläkin on tehokas raivaussaha, mutta se on minulle liian painava ja muutenkin isokokoinen. Sitä ostettaessa en älynnyt riittävästi kiinnittää huomiota laitteen kokoon. Ammattilaismalleissa on varmasti ajateltu käyttäjiä monin tavoin, kun niitä käytetään usein pitkiäkin aikoja.
      Trimmerini toimii taas erinomaisesti, kun sain siihen uuden osan rikkoutuneen tilalle.

      Poista
  4. Jestas, kun on komeat kanttaukset kukkapenkeissäsi! Kateeksi käy, kun omat penkit ovat melko riipin raapin.
    Sade on siitä kummallinen kaveri, että se tulee aina väärään aikaan tai sitten liiallisella voimalla. Tai sitten sitä tulee liian vähän tai ei ollenkaan. Ja jos tulee, niin sataa monta päivää putkeen. Koskaan ei tunnu puutarhurin kanssa ajatukset sopivan yhteen tuolla ilmojen haltijalla. Mutta siihen kait täytyy vain yrittää sopeutua, vaikka välillä tosiaan harmittaa.
    Tampereellakin on tänään satanut lähes koko päivän, alkaisi jo riittää🤦‍♀️Äsken, kun käväisin pihalla, nurmikko suorastaan litisi kenkien alla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ylpeä kanttauksistani. Aluksi niiden kanssa sai tehdä töitä, mutta nyt sallivat jo ajoittaista laiskottelua.
      Totta puhut, puutarhurin näkökulmasta sade tulee aina väärään aikaan, tai ei tule ollenkaan. Minusta tämän kesän sateet ovat olleet tervetulleita, kun muutaman edellisen olen surrut kammottavaa kuivuutta. Ainoastaan rankkasateet harmittavat, kun ne hakkaavat kasvit rikki. Välillä menetykset harmittavat. En kuitenkaan anna niiden lannistaa.
      Tampereellekin sateita on osunut. Vietin siellä viime viikolla kolme päivää. Silloin sää suosi kiitettävästi.

      Poista
  5. Sateet ovat todellakin olleet rajuja viime aikoina. Muuten, ihan nyt just alkoi yksi kuuro, joka kohisee talon katolla ja maisema on ihan harmaana. Jotenkin vimmalla vesi syöksyy alas pilvistä. Pelkään pitkiksi kasvaneiden auringonkukkien puolesta, toistaiseksi ovat pysyneet pystyssä, vaikka tukikepit ovat alle puoleenväliin kasveja. Puutarhasi näkymät ovat aina niin siistejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka rankkasateet välillä harmittavat ja aiheuttavat vaurioita kasveille, on sellaista luonnonvoimaa jännä seurata. Valtava kohina ja maisemaan muodostuu todellakin läpitunkevan harmaa seinä.
      Toivottavasti auringonkukkasi ovat selvinneet. Niillä on yllättävän tanakka varsi, vaikka eipä sekään taida kaikesta selvitä.

      Poista
  6. Meillä sataa hiljaa hissukseen. Jos muistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä kesänä sade ei ole meillä osannut olla lainkaan hissukseen. Ehkä puutarhuri saa osakseen yhtä äkkipikaista sadetta kuin on itsekin.

      Poista
  7. Ilahduttavaa nähdä että ainakin jossain perhosia on. Ehkä niitä lentelee nyt myöhemmin tai sitten niitä on tänä vuonna harvinaisen vähän (muita kuin sitruunaperhosia).
    Eilen illalla kävin koirakaverin kanssa ulkona ja katsoin lähes pilvetöntä länsitaivasta, kunnes vilkaisin tuonne Vantaan suuntaan ja sieltä pian vyöryivät sadepilvet tännekin. Satoi lyhyemmän aikaa kuin ennustettiin. Tänään taas sade ukkosineen alkoi muutamaa tuntia aiemmin kuin odotin. Rankasti ei satanut, hetken aikaa vain, mutta ukkonen jyrisin jossain hyvin lähellä reilun tunnin verran. Sateet ovat täällä kestäneet hetken, mutta vettä tulee suurella paineella eikä ole sellaista lempeää kesäsadetta kuin toivoisi.
    Kylläpä kanttaukset tekevät puutarhasta ryhdikkään oloisen. Kannattaa käyttää niiden tekemiseen ja siistinä pitämiseen aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvasin perhoset Tampereella. Omassa pihassa ei paljon muita kuin sitruuna- ja kaaliperhosia ole näkynyt. Usein ne tulevat ihan loppukesästä. Toivottavasti nytkin.
      Täällä meidän kylän päällä se ukkonen kolisteli ihan kunnolla toista tuntia rankkasateineen. Tuli vielä illansuussa vähän lievempänä takaisinkin.
      Kiitos, minustakin kanttaukset ryhdistävät näkymää. Eivätkä rikat ja nurmiruoho kovin nopeasti enää pääse valtaamaan istutusalueita.

      Poista
  8. Ei ole yhtään kiva kun sade sekä tuuli pynttäävt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade on välillä tarpeellista, mutta vähemmällä voimalla olisi mukavampaa.

      Poista
  9. Kaunis puutarha ryhdikkäine istutusalueineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Puutarhan laittaminen on mieluisa harrastus.

      Poista
  10. Siis ihanat nuo viimeiset kuvat, jossa perhosia vaaleanpunaisilla kukilla! Niin värikylläistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhoset tykkäävät punahatuista. Kuvan niitä viime viikolla Tampereella ollessani.

      Poista
  11. Rankkasade ei taida olla toivottu elementti mihinkään aikaan kesästä. Aina on kukassa joko kerrottuja narsisseja, pioneita tai hortensioita. Perennojen kaatuilusta ei isompaa vahinkoa tule, mutta hortensian rungon tai oksan katkeamisesta voi tulla pahaakin jälkeä. Komeilta nuo sinun hortensiasi näyttävät vähän kumartuneinakin. Täällä satoi lauantain aikana 15 milliä, mutta ainoastaan hetken aikaa ihan kaatamalla. Muuten sade oli melko rauhallista, joten tuhoja ei tullut.
    Kanttauksesi ovat aina niin siistit. Kannattaa käyttää aikaa niihin. Koneiden hajoaminen on aina harmillista ja sattuu tietysti juuri siihen hetkeen, kun niitä tarvittaisiin kipeästi. Onneksi löysit varaosan. Muovia suositaan kai siksi, että saadaan laitteista kevyempiä ja halvempia. Kevyttä on myös näppärämpi ja ehkä sitä myöten myös turvallisempi käsitellä. Meillä isäntä kyllästyi siimaleikkuriin. Aina oli siima katki tai tukossa, kun pitkät heinät kiertyivät terien ympärille. Monta kertaa meinasin sanoa hänelle, että sen siitä saa, jos vain kerran kesässä siistii pientareita, mutta välillä pitää osata pitää suunsa tukossa. Nyt on pari kesää ollut käytössä akkutrimmeri muovisella terällä ja se on sopinut siimaa paremmin meidän tarpeisiin. Se ei siisti yhtä isoa alaa kerrallaan mutta eipä myöskään tukkeudu heinästä ja on selvittänyt helposti myös edelliskesäiset vaahterantaimet.
    Perhosia on näkynyt näillä main normaalia elokuuta vähemmän. Mihinkähän ihmeeseen ovat hävinneet? Lanttuperhosia näkyy useita ja niiden toukat ovat löytäneet kasvimaalleni. Päivittäin käyn ravistelemassa lehtikaaleja ja toivon, että muurahaiset tai jotkut ampiaiset nappaavat maahan karisseet toukat saaliikseen. Onneksi lehtikaali kasvaa vauhdilla, niin riittää syötävää ihmisille ja kohtuulliselle toukkamäärälle.
    Toivottavasti jatkossa sateet tulevat teille vähän maltillisemmalla teholla, niin pysyvät kukat paremmin ryhdissä. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade on tietenkin hakannut perennojakin, mutta ne eivät sureta samalla tavoin kuin puuvartisen kasvin oksan murtuminen. Grandiflora kukkii joka vuosi hienosti, mutta näin runsaana ja suurikokoisin kukin varmaan ensimmäistä kertaa. On se upeaa katseltavaa kurmartuneenakin. Mietin vain, jäävätkö oksat kaareviksi? En raaskisi käydä kukintoja vähentämässä helpottaakseni oksien painetta.
      Miten akkutrimmerissänne terät kestävät, kun puutarhassanne on paljon kiviä? Tuskastuin siihen, että kesken työn jouduin vähän väliä vaihtamaan uusia teriä. Teriä ei myöskään ihan joka rautakaupasta saa. Tärkeintä lienee, että jokainen löytää omiin tarpeisiinsa sopivan vempeleen.
      Eipä ole perhosia liiemmin täälläkään näkynyt. Kuvan perhoset kuvasin Tampereella viime viikolla. Toivottavasti muurahaiset ruokailevat ahkerasti lanttuperhosen toukilla, jotta teillekin jää kaalisatoa.
      Tänään on ennusteiden mukaan vielä sadepäivä. Sitten pitäisi poutaantua. Vaikka sateita on ollut runsaasti, yhtään kokonaista sadepäivää ei sentään ole ollut. Pihatyöt ovat sujuneet ja kasvit kiittävät riittävästi kosteudesta. Kaikella on hyvät ja huonotpuolensa.
      Aurinkoista ja toukatonta viikkoa sinulle ja puutarhallesi!

      Poista
    2. Ei passaa ihan kiviä pitkin trimmailla, niin ei terät hajoa. Enimmäkseen trimmerillä siistittävät kohdat ovat meillä muhkuraista tontin laitaa, johon ei ruohonleikkuri joko mahdu tai epätasaisuuden vuoksi pääse menemään. Kivipengerrysten vieressä on useimmiten polku, eli niitä ei tarvitse edes trimmata. Toki tontin rajalla on muutama maasta pilkistävä kiven nurkka, jotka vain pitää isännän trimmatessaan muistaa.

      Poista
  12. Jpåa siellä onkin tullut rankasti vettä, täälläkin, mutta armollisemmin! Ihanat hortensiat sinulla ja kaunis koko piha kanttauksineen! Upeista hortensioista haaveilen, omani ovat vielä aika pieniä, ehkä joskus sitten!

    Ihanaa aina, kun työlista lyhenee, minusta tuntuu, että meillä se vain pitenee, onneksi torstaina kummityttö tulee apuun ja joku rutto minuunkin eilen illalla iski että aion olla hetken hissuksiin, että pääsen siitä eroon! Todellakin harmittaa kaikkien koneidet heppoiset osat, jotka hidastavat ja jarruttavat toimintaa, juuri kun on flow päällä - eipä tehdä koneita kuten ennen, käyttöikä lyhenee lyhentymistään valitettavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadetta on riittänyt vaikka toisille jaettavaksi. Tänään sentään aurinko on porottanut täydeltä taivaalta. Tuntuu kuin kesä olisi palannut, vaikka aamulla mittarissa oli vain +10.
      Hortensiat ovat ihania pensaita. Alkuun ne näyttävät hidastelevan, mutta sitten ykskaks yllättäen hurahtavat kasvuun. Grandiflorallani on tosin jo ikääkin yli 20 v.
      Työlista on siitä kummallinen, että heti sen lyhennyttyä, se alkaakin taas pidentyä. Puutarhaihmisen työlista on jonkinlainen ikiliikkuja.
      Toivottavasti pääset eroon "rutosta" pikimmiten.

      Poista
  13. Sade on ihanaa, mutta liika on liikaa... Meilläkin viikonloppuna satoi reippaasti ja kultapallot, syreenileimut ja suopayrtit, jotka olivat tähän saakka pysyneet pystyssä, lakosivat ikävästi. Joka vuosi näin käy enemmin tai myöhemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liika on liikaa ihank aikessa, niin myös sateessa. Kultapallolla on tapana kaatua ilman rankkasadettakin. Eikä ne leimutkaan kaatosateista ole tykänneet. Mukavaa kuitenkin, että kasvit ovat saaneet runsaasti juotavaa. Ei ole tarvinnut niiden selviytymistä surra.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!