tiistai 2. huhtikuuta 2024

Pääsiäisen piipot

Iris reticulata 'Katharine Hodgkin'
 

Maanantain eli toisen pääsiäispäivän pihakierros tuotti monta ilohyppelyä. Lumi on sulanut vinhaa vauhtia ja samalla piippoja putkahtelee mullasta ajatustakin nopeammin. Ensimmäiset piipot ovat myös avautuneet. Ilahduttavin löytö on Oikearinteen kevätkurjenmiekka Katharine Hodginit. Paikka on niille ilmeisen mieluinen, kun porukka vankistuu entisestään.

Crocus 'Vanguard'

Väriä nähdäkseen tarvitsi vain kääntää päätään oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealla. Vasenrinteen krookuksista ensimmäiset Vanguardit ovat nekin avautuneet. Vasenrinne valoisana paikkana vapautuu lumesta aina ensimmäisenä, joskin sen oikea reuna on edelleen uppeluksissa. Portaille kolataan yläpihan käytäviltä lunta, joka tiiviinä kasana sulaa äärimmäisen hitaasti.

Crocus

Näiden niinikään Vasenrinteessä kukkivien krookusten nimeä en löytänyt. Niiden varsi on hyvin matala. Näyttää kuin kukat avautuisivat suoraan maasta.

Eranthis cilicica - Turkintalventähti


Edellisessä postauksessa marmatin, kuinka talventähdet eivät pihallani viihdy. Taisivat käydä lukemassa juttuni ja päättivät näyttää minulle pitkää kieltä. Tai pikemminkin reipasta kasvua. Vapaapenkin lisäksi talventähtiä nousee myös Valkeakuulaan tyvellä parissakin paikassa. Yläpihan tien puolen Bermudaankin olen niitä istuttanut, mutta siellä on vielä jäätä maan pinnalla.

Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja


Alapihan Päivänliljapenkin keisarinpikarililjat ovat myös heränneet. Kurkistavat mullasta kuin pullonokkadelfiinit meren aalloista. Kiittelin heitä talven yli selviytymisestä. Tuskin näitä kaikkein aremmiksi kasveiksi luokitellaan, mutta pidän edelleen ihmeenä saada nämä kasvamaan ja kukkimaan useana vuotena peräkkäin. Seuraavaksi jännäänkin, milloin yläpihan Allaspenkin Rubrat heräävät. En halua yhtään hoputtaa, kunhan vaan nousevat.

Krookukset ja tulppaanit

Punaherukka- ja mustaherukkapensaiden väliin jää sopiva väli sipulikukille. Siellä kasvaa tulppaaneja ja krookuksia. Nämä kukinnan aloittaneet krookukset ovat mix-pussukasta.

Tulppaanit Syreenipenkissä

Yläpihan Syreenipenkin rinteen puoleiselta reunalta lumi on suli jo runsas viikko sitten. Viime viikolla ensimmäiset tulpunkärjet ilmestyivät esiin. Laitoin niille verkon suojaksi, etteivät jänikset ja peurat käy täyttämässä sipulikukillani vatsaansa. Pääsiäisen lämmössä tulput ovat kasvattaneet lehtiään. Kuvauksen jälkeen laskin verkon alas, vaikka suihkutin piipot myös TricoGardenilla. Luvassa on sateita, joten TricoGarden-käsittely on uusittava heti sateen jälkeen.

Päivänliljoja


Keltapäivänliljat aloittivat nousut Päivänliljapenkin toisessa päässä jo silloin, kun penkki oli vielä suurimmaksi osaksi lumessa. Nyt lumi on sulanut lähes kokonaan ja muutkin päivänliljat ovat aloittaneet taipaleensa kohti kesää. Nämä ovat vielä tässä vaiheessa herkullisen haaleanvihreitä.

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Enpä ole aiemmin huomannut, kuinka pystykiurunkannuksen kukkanupussa on suojana verholehti. Yksi nuppu on jo kuoriutunut verhostaan ja toinenkin hiukan kurkkii omasta teltastaan. Löysin uusia Bethin piippoja muualtakin Allaspenkistä. Lumi on penkistä sulanut, mutta maan täytyy olla vielä melko kylmää. Tosin aurinko varmasti lämmittää mustaa multaa kivasti.

Alcea rosea - Salkoruusu


Yläpihan Allaspenkki on sekin vapautunut lumesta ja jäästä. Ihmeekseni kaksi salkoruusua on herännyt. Toisessa on näkyvissä kaksi tuoretta lehteä ja kolmas sykkyrällä valmiina ponkaisemaan pystyyn.  En ole ihan varma, onko kyseessä siemenestä kasvattamani Champagne, vaiko kenties nimetön pinkki, joka piti välivuoden ja heräsi taas viime kesänä. Tosin ei kuitenkaan kukkinut. Tai sitten kyseessä on pinkin salkoruusun siementaimi.

Aruncus dioicus - Töyhtöangervo

Töyhtöangervo ei yhtenäkään keväänä malta pitkään nukkua. Ainakaan tämä Puuvajan muurin vieressä kasvava. Luultavasti syreenien tyvellä ja matalan betonimuurin suojassa on sopivan lämmintä. Näiden punertavien piippojen vihertymiseen menee vielä aikaa. Nousevat uteliaina varhain kurkkimaan kevään edistymistä, mutta jäävät sitten himmailemaan kasvunsa kanssa monia muita kasveja pidempään.

Stachys byzantina - Nukkapähkämö

En ole koskaan istuttanut nukkapähkämöä punaherukan viereen. Ihan itse se on sinne kulkeutunut. Toisinaan mietin, siirränkö kasvin jonnekin muualle. Sitten päätän, että olkoon valitsemassaan paikassa. Ei se tuossa minua häiritse. Eikä punaherukkaakaan.

Sorbus ulleungensis 'Dodong' - Tuurenpihlaja

Yksi pihani lempipuista, Tuurenpihlaja pullistelee silmujaan sillä silmällä, että pian olisi pohjolan palmun aika ryhtyä lehteilemään. Molemmat Tuuret viettävät talvea jänisverkkojen suojassa. Verkot täytyy varmaan ottaa piakkoin pois, jotta niitä irrottaessani en kovin paljon joutuisi tallomaan ympäristössä nousevia muita kasveja. 

Viime keväänä otin jänisverkot pois 14.4. eli piakkoin voisin homman aloittaa. Jänisvaara ei ole suinkaan tältä talvelta ohi mennyttä. Iso rusakko pomppii ikkunan alla joka aamu. Alapihan kakkapalluroista päätellen jäniksiä liikkuu sielläkin riittämiin.

Alapihalle johtavien portaiden kolme ylintä porrasta on paljastunut lumen alta. Tähän saakka olen kulkenut alapihalle lumen päällä harppoen. Nyt lumi on pehmoista ja saapas uppoaa hankeen hörpäten itsensä täyteen märkää lunta. Kiva sitten kuljeskella alapihalla litisevin sukin.

Lapioin lumeen väylän helpottamaan kulkua. Lumikin sulaa nopeammin, kun sitä levittää ympäriinsä. Tänä talvena lunta on kolattu portaille edellistalvia enemmän. Runsaslumisina talvina viimeiset lumet ovat sulaneet portailta vapun tienoilla. Niin veikkasin nytkin, mutta viime päivien vesisateet ja aurinkoiset lämpöasteet ovat edistäneet sulamista isoin harppauksin. Enpä usko enää vappuna tuossa lunta olevan. Siitäkään huolimatta, että sitä saattaa sataa vielä lisää.


Pikkupuutarhassa on vielä jonkin verran lunta. Kapeat polut ovat edelleen lumen ja jään vallassa. Kriikunapenkki on jo lähes sula. Kivipenkistä lumi on sulanut kiven ympäriltä.

Helleborus - Jouluruusu

Pikkupuutarhan Harkkokäytävän penkistä vasta osa on vapautunut lumesta. Alueella kasvaa kolme punakukkaista Double Ellen -jouluruusua. Kaikissa on nuppuja. Vastapäisen Kriikunapenkin isokokoinen vaaleajouluruusu näyttää päältä päin oikein hyvältä, mutta en ole vielä poistanut penkin ympäriltä jänisverkkoa. En siis päässyt kurkkimaan lehtien alle nupputilannetta. Samoin viime vuonna istuttamani 'Anna's Red' -jouluruusu näkyy olevan elossa, mutta tarkempaa tutkimusta en päässyt sille tekemään.

Kriikunapenkin krookukset pilkistävät lumesta.

Pääsiäinen on nyt juhlittu. Kävin Helsingin Musiikkitalossa kuuntelemassa urkuri Markku Mäkisen sunnuntaimatineaa, jossa teemana oli J.S. Bachin 339. syntymäpäivä. Lähinnä kiinnosti kuulla, miten musiikkitalon upouudet, maailman suurimmat modernit konserttiurut soivat. Erilaiset tapahtumat virkistävät ja tuovat vaihtelua. Parhaimmillaan niitä muistelemalla "elää" taas pitkän aikaa tavallista arkea. Urkumusiikki ei ole minulle sitä mieluisinta musiikkia. Ei myöskään Bach säveltäjänä. Tunnin konserttikokemus tätä lajia oli riittävä ja ihan kiva.


Toinen pääsiäispäivä on kulunut +14 asteen lämpötilassa kotinurkissa harjakoneiden pörinää kuunnellessa. Alueen katuja on putsattu useiden harjakoneiden voimalla hiekoitushiekasta. Onneksi koneet kastelevat harjatessaan, joten ympärillä leijuva pöly ei ole ollut aivan mahdotonta.


Tähän upean keväiseen säähän näyttää nyt tulevan muutaman päivän tauko. Luvassa on vettä, räntää, lunta ja yöpakkastakin. En yhtään ylläty, jos keskiviikkoaamun näkymä avautuu lumisena, kun yöksi povataan runsasta lumisadetta. Toinen lumikola on edelleen talon seinustalla vähän niinkuin pelotteena, ettei lumimäärä ihan älyttömyyksiin ylly.

Galanthus nivalis 'Flore Pleno' - Lumikello
 

Ei lumisade mikään iloinen asia mielestäni näin huhtikuussa ole. Mutta meidän leveyspiirillä ihan realistinen, joten turha tässä on hiuksia päästä sen vuoksi repiä. Mikä parasta, mahdollinen uusi lumi ei kauaa maassa tule aikaansa viettämään. Annetaan siis sääherran heitellä kapuloita rattaisiin. Pian sen voimat heikkenevät ja se joutuu vetäytymään kesäunille syksyä odottamaan. Jatkakaamme kevättunnelmissa olemista iloisina kohti vihreyttä ja väriä  kulkien.

PS. Punarinta havaittu pihamaalla ja kasvihuonekurkut on kylvetty.


37 kommenttia:

 1. Oi, ihanuutta! Ihania kuulumisia, innostavia kuvia! Täällä on vielä hanget korkeat nietokset. Eilen satoi vettä, mutta loppu viikoksi sääennusteen mukaan olisi tulossa pakkasta. Eilen katseltiin ikkunasta, kuinka jänöjussit natustelivat puistoalueen puolella pihlajien oksia. Ovat meidän pihasta jo järsineet mm. juhannusruusujen hangen yläpuoliset osat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä hetkiä ja kuvia meistä jokainen on varmasti odottanut. Kylmempää on täälläkin luvassa, luntakin ihan kunnolla. Jänikset ovat parturoineet myös minun juhannusruusujani. Saapa nähdä, miten niiden kukinnalle käy.

   Poista
 2. Siis onko nuo kaikki kuvat ja "piipot" tältä keväältä... uskomatonta....
  Mun bongaukset tältä keväältä on liika pukeutuminen ja kunnon ukkoskuuro!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kaikki nämä piipot ovat tältä keväältä. Ihan pääsiäisen aikaan kuvattuja. Uutisissa mainittiinkin mm. Tampereen seudulla ukkostaneen. Vaatteita sai eilen vähentää ihan reippaasti, kun oli niin lämmin.

   Poista
 3. Pihapiirissäsi on tapahtunut todellinen kevätherätys! Piippoja on vallan mahdottomasti, mutta pääsit jo ihailemaan avautuneitakin kevään airueita, ihanaa! Minulla on Tricolor -nimisiä kevätsahrameita, joilta sinun matalavartiset kirjavat krookuksesi vaikuttavat. Ovat minulla aina ensimmäisenä kukassa, kovin matalavartisia - ja valitettavasti myös jäniksille mieleen. Kevät ottaa vähän takapakkia, mutta kuten sanoit, kuuluu asiaan ja lumet eivät kovin pitkäksi aikaa jää enää maahan. Tämä me kestetään! Hyvää huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teihin ihaniin blogiystäviin voi aina luottaa. Kyllä tuo krookus taidaa olla Tricolor, kuten ehdotit. Sitä olen istuttanut, mutta istutuspaikan olen kirjannut virheellisesti. Teen tänään ehtiessäni kierroksen nähdäkseni, ovatko jänikset yön aikana käyneet napostelemassa krookukset. Suihkutin niihin TricoGardenia, mutta kenties rusakolla on peltisuu, eikä se välitä lampaanhajuista.
   Ei oikein ilahduta ennusteet runsaasta lumimäärästä. Olkoon koitos, jonka kestämme. Jos ei ihan hymyssä suin, niin ainakin aurinkoisia päiviä odotellen.

   Poista
 4. Ihania kevätkukkia! Mahtava kuulla, että myös talventähdet on nyt menestyneet sinulla 😊 Viime syksynä istuttamiani ensimmäisiä tässä kovasti malttamattomana odottelen, toivottavasti yllättäisivät yhtä kivasti kuin sinullakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti talventähtesi ilahduttavat sinua nousemalla runsaina kukkimaan. Saattaa olla, että omani vaativat pidemmän kotiutumisajan. Tai sitten tämä vuosi on niille suosiollinen.

   Poista
 5. Sait ihanat pääsiäiskukat hyvällä ajoituksella. Vaikka ihanan aurinkoisen pääsiäisen jälkeen tuleekin kylmä jakso ja uutta lunta, se kyllä kestetään - kuten totesit. Luotetaan sanontaan, että keväällä uusi lumi on vanhan surma.
  Sinun puutarhassasi nousee hyvin monipuolisesti piippoja, se on oikein hyvä juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keikkuva kevät ei ole mikään uusi ja outo ilmiö. Toki mahdollinen lumimaisema harmittaa, mutta pian se taas sulaa. Mieluummin lumi huhtikuussa kuin toukokuussa.
   Sipulikukkia olen istuttanut ahkerasti joka syksy. Silti näin keväällä tuntuu, että enemmänkin mahtuisi.

   Poista
 6. Aivan ihanat kuvat. Kauniisti siellä jo kukkii. Ihanaa kun on kevät. (enkulinkäsityöt)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Enkulinkäsityöt! Kevät on parasta aikaa vuodesta. Välillä tulee vähän takapakkia, mutta äkkiä se taas iloksi muuttuu.

   Poista
 7. Eipä ihme, että pihakierroksesi sai hyppelemään ilosta. Ihana mätäs noita 'Katharine Hodgkin' iiriksiä ja kauniita krookuksia. Siellä on kaikkineen jo paljon keväistä kasvua. Eilen täällä meilläkin oli todella ihana ja lämmin kevätpäivä ja lumet sulivat ihan silmissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilinen päivä oli ihan uskomattoman lämmin. Ilmankos kaikki ponnahti vauhdilla mullasta ylös.

   Poista
 8. Voi että! Sinun pihallasi on jo monta ihanaa kukkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikenlaista kaunista nousee siellä täällä. Näitä aikoja on odotettu pitkään ja hartaasti.

   Poista
 9. Iiristen rykelmä on niin tiivis ja söpö! Ja salkoruusun pikkuvarret ja lehdet niin karvaiset! Mukava raportti, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna! Minäkin katselin salkoruusun karvaisia lehtiä ja varsia. Monet kasvit ovat jotenkin hellyttäviä pikkuisina.

   Poista
 10. Ooo, ihanaa, piippoja!
  En kestä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania ovat ja hartaasti odotettua. Toivottavasti eivät peity lumeen ensi yönä. Tällä hetkellä vettä sataa kaatamalla.

   Poista
 11. Onpa vielä rumaa ja harmaata sun puutarhassa kesällä sekin on paljon kauniimpaa kun kukat kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan vuodesta rumaa ja harmaata on lähes kaikkialla suomalaisessa luonnossa ja puutarhoissa, jos niin haluaa nähdä ja tulkita. Vanhan sanonnan mukaan kauneus on katsojan silmissä. Minusta piipot ovat kauniita jo nyt, sillä niissä on kesän kauneus alullaan.

   Poista
 12. Hurjasti kukintaa, jouluruusut näyttävät luupaavilta. Aika usein ollaan saatu lunta vielä toukokuussakin, mutta ehdottomasti olemme voiton puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamu valkeni konkreettisesti lumisena. Ja lisää tulee sakeasti. Tänään ei piippoja katsella, eikä seuraavinakaan päivinä. Taidan laskeutua kellariin esikasvatettavieni pariin. Toivottavasti tämä lumi kattaa myös mahdolliset toukokuun lumet.

   Poista
 13. Teidän pihallanne on ihanaa uutta elämää. Lämpimän sään jälkeen on lämpötila laskenut ja iltapäivästä alkaen on satanut vettä. Pekka Pouta uhkasi lumimyräkällä, mutta toivotaan, että hän arvasi väärin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poudan uhkaus toteutui täydellisesti. Lunta on maassa 15 senttiä ja lisää tulee kaiken aikaa. Siellä se meidän pihan elämä odottaa hangessa uutta nousua. Joka on takuuvarmasti edessä.

   Poista
 14. Voi, että miten paljon jo piippoja ja kukintaa! Maanantaina oli mahtavan lämmintä, oli ilo tehdä puutarhatöitä. Jouluruusujen kukintaan ei taida mennä enää kauan noin komeista nupuista päätellen. Ja kevätkurjenmiekat, taitavat olla aikaisessa, ainakin omassa puutarhassani ovat. Vertasin viime vuoden kuvia tältä samalta ajalta niin silloin oli enemmän lunta kuin nyt.
  Nyt ei voi vastustaa levitellä lumikasoja laajemmalle alueelle sulamisen nopeuttamiseki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tänä talvena lunta edellisvuotta enemmän, mutta alkuun päästyään sulaminen tapahtui nopeasti. No, tänä aamuna palattiin jälleen talveen lumineen ja pakkasineen. Kunhan nyt muutama päivä kärvistellään, päästään taas aloittamaan piippojahti uudelleen.

   Poista
 15. Oli kyllä kattava kooste kevään ihanuuksista . Meillä ei näy vielä mitään kukintaa vaikka piippoja jo näkyvissä .
  Ihania jouluruusuja . Minä vein ne mitkä ostin joulun jälkeisestä alesta terassille lasituksen sisälle ja peitin kaksinkertaisella harsolla . Maassa olevilla minulla on havut peittona joten kukkien alkuja en näe .
  Toivottavasti minäkin voin alkaa kiljahtelemaan kukkien katselusta pian .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoäiti ja sääherra päättivät, ettei makeaa mahan täydeltä. Lunta taitaa olla teidänkin nurkilla taas riittämiin, kun sitä sataa sakeasti.
   Muutaman päivän päästä sinäkin pääset varmaan kiljahtelemaan ilosta kukkivia löytäessäsi. Kyllä me sen jaksamme, kun jo näin pitkälle on päästy.

   Poista
 16. Ihanasti näkyy jo kevään ihanuudet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hyvä, että ehdin kuvata. Nyt kaikki on taas hetken lumen alla.

   Poista
 17. Yritin jo pöytäkoneella laittaa kommenttia mutta sinulle ja parille muullekaan kommentin laitto ei onnistunut jostain syystä.
  Mutta aivan ihanaa piipotusta ja poksahtelua pihassasi! Sää on hyvin talvinen ja kylmä, lunta on paikoin tullut paljonkin! Mutta kevät etenee, ensi kuu on jo toukokuu! Tulee niin hyvä mieli nousevista piipottajista, aika sitkeitä ovat kyllä 💚!
  Urkumusiikkia tykkään kuunnella ja Bach on suosikkini, sävellyksissä on aina onnellinen loppu 😊!
  Mukavaa huhtikuuta sinulle 🌱🌱🌱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tietokoneesi ei halunnut herätä lumiseen maisemaan. Meillä ainakin on hyvin lumista ja lisää tulossa. Onneksi ehdin nähdä ja kuvata runsaasti piippoja. Siellä ne ovat odottamassa vanhan ja uuden lumen taiston lopputulosta.
   Jännä näkökulma Bachin musiikkiin. Enpä ole tullut ajatelleeksi musiikkia noin. Kuunnellessani klassista musiikkia heittäydyn sävelten viemäksi, mikä on hyvin rauhoittavaa.
   Samoin sinulle ihania kevätpäivien odotusta!

   Poista
  2. Me säästyimme lumelta, vain hiljaa lunta tänään hituloi! Kova ja kylmä tuuli kyllä on.

   Poista
 18. IHANAA! Kaikkea nousee maasta heti kukkimaan. Kyllä huomaa, että teillä oli lämmintä, siellä on menty ohi ihan rytinällä. Täällä eivät vielä Katharinet eivätkä krookukset kuki, jouluruusuissa ei näy nuppuja – mutta osittain ollaan samoissa, minäkin huomasin Beth Evansin versoja ja sitten on ensimmäisiä talventähtiä ja lumikelloja kukassa. Niiden suhteen edistys on kyllä äärimmäisen hidasta, kun tässä on ollut kovin monta hyvin koleaa päivää. Nyt täällä on maa valkoisena, mutta ohuelti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä oli pääsiäisenä ja toivon mukaan myös pian tämän parhaillaan vallitsevan jääkauden jälkeen. Meille tuli yön ja aamupäivän aikana lunta 15 cm. Huomiseksi on luvassa pakkaspäivä, aamulla jopa -9. Jospa lumi toimii talvitakkina kukkimaan aloittaneille iriksille ja krookuksille. Kunhan nyt sunnuntaihin saakka kärvistellään takatalvitunnelmissa ja sitten siirrytään takaisin kevääseen. Ajatukset ovat jo puutarhassa. Niitä ei lumimössö nujerra.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!