lauantai 19. huhtikuuta 2014

Lämmin lankalauantai


Eipä voisi pääsiäissää enää tämän paremmaksi tulla. Aurinkoista ja lämmintä. Töitä tehdessä oli pakko heittää takki pois ja touhuta t-paidassa. Istuessa pitkä hiha teki olon mukavammaksi. Ukkokulta savusti kalaa ja söimme toisen kerran tänä keväänä pihamaalla. Tällä kertaa ei ollut kiire ruokailun kanssa, sillä ulkona tarkeni istua.


Laitoimme Ukkokullan kanssa kasvihuonetta siihen kuntoon, että se on likimain valmis vastaanottamaan uusia tulokkaita. Ukkokulta asensi automaattisen ikkunanavaajan ja porasi hankkimiimme istutusastioihin reikiä pohjiin. Minä kärräsin astiat puolilleen multaa. Loput täytetään sitä mukaa, kun niihin istutetaan taimia.


Kannoin myös useamman ämpärillisen kivituhkaa Pikkupuutarhan käytäville, sillä haravoinnin myötä vanha maa-aines on kulkeutunut miltei kokonaan pois. Vielä muutama päivä sitten ison kiven ympärillä olevat vuorenkilvet makasivat maassa harmaina ja apaattisina, mutta näiden parin päivän aurinko ja lämpö ovat saaneet lehdet nousemaan ja piristymään kummasti. Ehkä sentään piakkoin voisi taas vähän sataakin, sillä tieltä kulkeutuva pöly on aika sakeaa.


Tällaiseen kaveriin törmäsin mennessäni ripustamaan pyykkiä narulle. Sammakko könötti roska-astian vieressä ymmällään, mihin on oikein joutunut. Pääsin ihan vierelle sitä kuvaamaan, eikä se ilmettään väräyttänyt. 


Lehtitietojen mukaan Etelä-Suomessa on jo alkanut sammakkojen kevätkonsertti, mutta minä en ole sellaista kuullut. Meillä ei ole oikein sopivaa paikkaakaan ihan tässä lähellä. Lisäksi lintujen konsertti on aamusta iltaan niin mahtavaa, että sitä kuunnellessa kyllä kaikki muut äänet jäävät toiseksi. Niin on kirjava ja monimuotoinen laulukavalkadi ilmoilla, ettei mihinkään konserttiin nyt tee mieli. Mustarastas on jälleen löytänyt naapurin aitakuusen latvan, jossa se laulelee ilokseni ripustaessani pyykkiä narulle.


Ulkoilutin hetken aikaa osaa taimista. Jos säät jatkuvat lämpiminä, on ryhdyttävä vähitellen jatkamaan niiden karaisemista ja miettimään kasvihuoneeseen siirtoa. En muistanut resetoida kasvihuoneen mittaria edellisen silmäyksen jälkeen, joten se näytti minimilämpötilaksi -5 astetta, joka siellä oli jo viikko sitten. Nyt ei kuitenkaan ole ollut kovin kylmiä öitä, joten lämpötila lienee ollut sentään nollan paikkeilla.


Jatkakaamme keväisiä puuhiamme ja siihen lomaan sopinee myös hiukkasen pääsiäislötköttelyä.
 

28 kommenttia:

 1. Löhöilyä kannattaa myös muistaa harrastaa. Pari sammakkoa olen nähnyt, vaihtolämpöisinä ne ovat vielä vähän hitaita. Sinulla on jo komeita taimia, minä katselen vasta sirkkalehtiä. Rattoisiaa pääsiäisaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirkkalehdistä ne komeatkin taimet kasvavat, joten niitäkin pitää muistaa katsella. Löhöilyä on harrastettu, tai paremminkin kudoin sukkia pihamaalla auringosta nauttien.

   Poista
 2. Sammakko taisi lämmitellä auringossa. Oli ehkä vielä kohmeessa. Minulla on ollut joinakin kesinä pikku sammakko kasvimaalla, vaikka siinä ei ole vettä lähellä. Se oli kylläkin ruskea eikä noin punainen kuin sinun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi tosiaan olla vähän kohmeessa ja jäi lämmittelemään aurinkoon. Pikkusammakoita meillä on kesäisin myös kasvimaalla ja osaavat kyllä pelästyttää pongahtaessaan yhtäkkiä jonkun korren juuresta.

   Poista
 3. Onpa siellä kaikkea ihanaa kukkivaa!
  Toivottavasti raaskit löhöilläkin. Leppoisaa pääsiäisen jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen raaskinut löhöillä. Ja siinä löhöillessäni miettinyt uusia istutuksia.

   Poista
 4. Oi, ei meillä vaan tarennut vielä t-paidalla, kun ei tarennut ollenkaan! Tosi kylmä tuuli.
  Illalla sytytetään kokkoja, jospa kävisi tuossa naapurissa kokolla.
  Mukavia lomapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telkkarissa kerrottiin kokkoperinteestä. Täällä etelärannikolla se ei kuulu pääsiäiseen muualla kuin Seurasaaressa.

   Poista
 5. On kyllä ollut upeaa pääsiäissäätä! Minäkin näin kolme sammakkoa pienen järven rannalla lämmittelemässä auringossa. Ei tainnut kutupuuhatkaan sujua, kun olivat vielä niin kohmeessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä upea pääsiäissää taitaa jäädä niihin kuuluisiin muistoihin. Pihamaalla on tullut istuttua t-paidassa ja shortseissa. Varjossa oli kyllä vähän viileämpää.

   Poista
 6. Meilläkin oli niin ihanan lämmintä tänään. Minäkin ulkoilutin kaikki taimet tänään ja laitoin
  Isoon astiaan multaa ja siihen perunoita kasvamaan kaksitoista perunaa. kun nousee taimelle niin siirrän ne kasvimaalle kun maa lämpiää. Näin saadaan juhanukseksi uusia perunoita.
  Sinulla on jo isot taimet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno idea, esikasvattaa itselleen juhannusperunat.

   Poista
 7. Voi kun hieno sammakko, oiskohan ollu pääsiäisprinssi :) Meilläkin on ollut hieno ilma. Linnut laulaa ihan hurjasti ja jäät sulaa. Ei vielä ole näkynyt sammakoita eikä kutua täällä. Taimia olen "ulkoiluttanut" minäkin. Mukavia pyhiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi sammakkoprinssi huomata kohdanneensa vanhan noidan ja pitäytyi muodonmuutoksesta. Tai sitten oli vain kylmästä kohmeessa.

   Poista
 8. Voihan sammakko, täytyykin katsastaa meidän läheinen kurnutuspaikka! Hyvä, kun kerroit ajankohdan. Teillä on oikein ahkeroitu ja slurps herkuteltukin puutarhassa :) Hyvää pyhienjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyhät on jatkettu ja upeista ilmoista nautittu. Olisi tätä jatkanutkin, mutta huomenna on taas arki.

   Poista
 9. Meillä ei ollut yhtä lämmin päivä, sillä tuuli oli lähinnä jäätävä. Pihalla touhusin tuulipuku päällä eikä yhtään tullut hiki :) Onneksi aurinko paisteli sen verran, että kukkaset aukesivat. Taisi tuo sammakko olla vielä hiukan kohmeessa.
  Mukavaa pääsiäislötköttelyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lämpö tuli edes pariksi päiväksi sinne teillekin. Täällä sitä onkin riittänyt ja tuulipuku olisi kyllä ollut aivan liikaa.

   Poista
 10. Minulla kävi köpelösti eilen mökillä, jalasta napsahti jotain ja nyt on kulunut tämä päivä könkätessä kävelysauvojen varassa kipulääkkeiden ja -geelin sekä kylmäpussien avituksella. On ollut kyllä tuskaisaa, mutta mökille oli silti tänäänkin päästävä. Päivystykseen soitin aamulla, mutta kun kuulin, että siellä on pitkä jono, päätin, etten tuhlaa vapaapäivääni siellä käkkimiseen...todennäköisesti lääkkeeksi olisi määrätty kipulääkettä ja lepoa sekä kylmää. Niitä nyt osasin itsekin itselleni määrätä. Ennen jalkarikkoa onnistuin kuvaamaan viitasammakot lisääntymispuuhissa. Kovin arkoja ovat, pienestäkin risahduksesta sukeltavat umpisukkeluksiin pitkäksi aikaa. Harmittaa, kun jalkakivun vuoksi jäävät nyt puutarhailuhommat mökillä ja parvekkeella olemattomiksi! Mutta kivaa puuhastelun jatkoa teille, siellä näyttää jo varsin keväiseltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jalassasi ei ole mitään vakavampaa. Nivelsiteen venähdyskin kyllä aiheuttaa kipua ja pitkään. Harmillisia tuollaiset vaivat, jotka tulevat esteeksi juuri parhaimpaan touhuaikaan. Toisaalta joskus on hyvä ottaa kevyemmin. Työt eivät mihinkään karkaa.

   Poista
 11. Tänään oli todella upea päivä joka sai puuhakkaan olon päälle ninkuin kuullostaa sielläkin tapahtuneen!
  Hienot kuvat sammakosta, täytyykin mennä näitä etsiskelemään, varmaa paikkaa ei ole täälläkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen tuli puuhattua, mutta tänään otettiin rauhallisemmin. Piti vähän nauttia upeista pääsiäisilmoista, kun luvassa on kuulemma viilenevää.

   Poista
 12. Ihania keväisiä kuvia! Mutta joko muka sammakot liikkeellä...ei meillä ainakaan!

  Heitin sua muuten arkihaasteella. Eli blogissani olisi sulle haaste :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma sammakot ovat tosiaan liikkeellä ja nythän tuli tuo yksi prinssi ihan omakohtaisesti treffattua.
   Kiitos haasteesta, otan sen vastaan.

   Poista
 13. Sadetta kovasti kaipaisin minnäkin kasvien vuoksi. Lämmintä on ja aivan ihania päiviä ulkopuuhiin! Hienot kuvat sammakosta! Meillä näkyy harvemmin. Muutaman karvaisen toukan olen kyllä nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden karvaisen toukan tapasin olohuoneen lattialla ja nappasin sen tyhjään tulitikkulaatikkoon, jotta otus pääsi jatkamaan eloaan pihamaalle. Jospa oli perhosentoukka.

   Poista
 14. Sammakot ovat mielestä aivan ihania ♥
  Minä kun käyn lenkillä, niin vähän matkan päässä isossa ojassa on jo monta päivää kuulunut aivan mahtava kurnutus! Pikkuisia sammakoita siellä laitetaan alulle :)

  Muutama raukka oli yksi ilta jäänyt auton alle ja pari kökötti keskellä autotietä, joten kvin siirtelemässä ne ojanpientareelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lähistöllä alkaa kaikki ojat jo olla kuivina, kun pitkään aikaan ei ole kunnolla satanut. Tämä lämpö ja aurinko on ihanaa, mutta kevällä kyllä saisi välillä sataakin. Luonto siitä tykkäisi - myös sammakot.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!