keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Välillä vähän sadettakin


Tänään on vettä tullut oikein kaatamalla. Rännit eivät riitä ja vesi tulvii suoraan katolta maahan. Ihan hyvä, sillä aika kuivaksi lämmin sää on ehtinyt maan kovertaa. Jalopähkämöt makaavat kukkapenkissä pitkin pituuttaan. En ole niitä ryhtynyt kastelemaan, sillä ihan riittävästi saa muutenkin vettä kantaa ruukkukukille ja kasvihuoneeseen. Hyvinhän nuo pähkämöt taas nousevat saatuaan luonnon kastelun.


Pinuski Villa Viktoriasta kirjoitti sadeveden keräämisestä ja se herätti minut miettimään, voisiko omaan taloon kehittää jonkinlaista keräyssysteemiä. Tämänpäiväisestä rankkasateesta olisi varmasti kerännyt mukavasti kasteluvettä sopivalla menetelmällä.

Jalohortensia - Hydrangea Macrophylla

Eilinen kului päiväreissulla synnyinseudulla. Kävimme vanhempieni kanssa Eurassa viemässä kukkia isovanhempien ja muiden sukulaisten haudoille. Vierailimme isän veljen ja hänen vaimonsa luona ja kävimme moikkaamassa äidin veljeä. Sitten suuntasimme Raumalle tapaamaan äidin 91-vuotiasta isosiskoa, joka on asunut nyt kuukauden palvelutalossa ja ikävöi kovasti omakotitaloonsa, jossa ehti asua yli 60 vuotta.

Suurin osa päivästä meni tietenkin autossa istumiseen ja se muu sitten kuulumisten vaihtamiseen ja hyvästelyhalauksiin, sillä iäkkäiden ihmisten tapaamiseen liittyy aina lopullisuuden tuntua. Koskaan ei tiedä, milloin hyvästelyt ovat ne viimeiset.

Reissusta jäi paljon muistoja ja kuvien sijasta kaksi jalohortensiaa, jotka nappasin kaupasta tuliaiskukkia ostaessamme.


Aamulla menin kasvariin katselemaan, löytyisikö lisää tomaatin raakileita. Löytyihän niitä ja jälleen jokunen varaskin pois nypittäväksi. Tuskin ehdin montaa minuuttia lattialla seisoskella, kun tunsin jaloissani vipinää ja kutinaa ja samantien aikamoista poltetta. Murkut olivat närkästyneinä ryhtyneet häätämään minua pois valtaamaltaan tiililattialta. Vieläkin varpaiden välejä kirvelee muurahaisten puremat.


Tarkoitus oli mennä sirottelemaan kasvarin lattialle kanelia, mutta rankkasateet keskeyttivät aikomukseni. Nyt iltapäivä on jo melko pitkällä ja vihdoin taivas tuntuu kirkastuvan. Ehkä kohta pääsen maustamaan kasvarin tiililattian rakoja.


Pionit kukkivat tänä vuonna komeasti. Nyt se alkaa olla muisto vain. Useimmiten tapaan leikata kukkineet kukat pois, koska niin kukkapenkki näyttää siistimmältä. Pitäisikö sittenkin jättää siemenkodat kypsymään ja siten ehkä saada uusia taimia. Miten te muut toimitte?

Maurinmalva - Malva sylvestris mauritiana

Aina silloin tällöin tuntuu, että juuri tänä vuonna joku on suurin, kaunein tai kenties kukkivin. Maurinmalvaa minulla on vasta toista kesää ja nyt kyllä aivan hervottoman suuri ja pönäkkä puska. Kukkia avautuu kaiken aikaa uusia ja ne näyttävät hienoilta raikkaan vihreää lehdistöä vasten.Myskimalva - Malva moschata alba

Valkoinen Malvakin on kohtalaisen rehevä ja täynnä avautuvia nuppuja. On minulla vaaleanpunainenkin malva, mutta syystä tai toisesta se on innostunut kasvamaan villiviinin takana, jonne sade sen piiskaa joka kerta makuuasentoon. Muistaisinkohan sen sieltä jossain vaiheessa siirtää näkyvämpään paikkaan.


Kaikki esittelevät aina niitä upeita, tasapainoisia ja huolella suunniteltuja kukkapenkkejä. Niitä, joissa takana on korkeammat kasvit ja edessä kaikkein matalimmat. Ja joissa kukkii kesän jokaisena hetkenä jokin iloisesti ja kauniisti. No, minun sekasortoisesta puutarhastani löytyy mm. tällainen sitäsuntätä-kukkapenkki, jonne olen siirtänyt siemenestä kasvattamiani taimia vankistumaan. Taimia, joista useimmat ovat vielä aika pieniä ja jotka saattavat kukkia vasta ensi kesänä. Jos siis selviävät talvesta. Tuo pläntti ei ole kovin suuri, mutta aika keskeisellä paikalla. Edessä on kuitenkin varjoliljoja, valkoiset malvat ja maurinmalvakin peittää näkymiä tähän koepenkkiin. Aina välillä käyn kurkistamassa kasvavaa aarreaittaani, jossa ilahduttaa erityisesti viime kesäisestä pioniunikosta kasvaneet siementaimet ja vanha jouluruusu, joka näyttää selvinneen siirrosta ja lumettomasta talvesta. Nuo vaaleat pylpyrät ovat betonista valamiani astinkiviä, jotta en rikkaruohoja metsästäessäni talloisi lapsukaisiani.


No niin, ulkona sataa jälleen, joten me jatkamme Juuson kanssa tietokoneilua. Murkkujen maustaminen jääköön toiseen kertaan . Samoin kuin kaikki ne muutkin hommat, joita olen suunnitellut pihamaalla tekeväni. Ainakaan tänään ei tarvitse kastella kovin paljon. Lähinnä ne ruukkukukat, jotka ovat sateelta suojassa.


Ehkä saan myös tämän Tommi Kinnusen kirjan vihdoin luettua loppuun. 
 

24 kommenttia:

 1. Täällä ei vielä ole satanu,eikä näytä ainakaan jotta heti alkais sataa tai ukkostaa,luvattiin tännepäin täksi päiväks sadetta ja kovaa ukkosilmaa,tiettty illaksi tulloo :(,eipä haittaa en pelekee ukkosta,jännän näköistä salamointi :)..meijän isäntä laittoi isot saavit tuohon etupihalle molemmille puolille räystään alle,,,ollaan saatu toinen täyteen,mut melkein jo tyhjäkin hehee...Hienoja kuvia jälleen!

  Muksaa viikkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko päivän on tullut rankkoja ukkoskuuroja, mutta ei varsinaista ukkosta. Ei koko kesänä juurikaan kohdalle sattunutta kolinaa. Nyt illansuussa taivaalla on jo enemmän sinistä kuin pilviä. Viikonlopuksi on luvattu jälleen hellettä. Lämpö on ihan kivaa, mutta silloin ei kyllä jaksa mitään raskasta ahertaa. Ihan hyvä, että välillä sataa ja mukavan lämpöistäkin on ollut. Hyvin pärjää ilman villasukkia eli ihan toista kuin juhannuksen aikaan. Mukavaa viikkoa sinne teillekin!

   Poista
 2. Meillä sataa just nyt kaatamalla. Sadetta olen jo odotellut koska kallioisella tontilla alkaa olla jo kuivuutta. Maurin malva on suosikkini, ja eka kertta minulla tänä vuonna.
  Samasta kylästä ollaan kotoisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade on aina kesällä tervetullutta, kunhan ei sada päivätolkulla yhteen mittaan. Monet kukat olen bongannut täältä blogimaailmasta, myös tuon Maurinmalvan.
   Isä on Eurasta, äiti Kauttualta ja minun syntymäpaikakseni on merkattu Kauttua. Nykyisinhän Eura ulottuu varsin laajalle. Harvoin siellä enää nykyisin tulee käytyä, kun suku on levinnyt ympäri Suomea ja maailmaa. Eurassa on muutama vanhus elossa ja muut hautausmaalla.

   Poista
 3. Kovia sadekuuroja on tullut täälläkin. Vesiastiat on taas täynnä. Meillä mies laittoi rännien alastuloputkien loppuosaan taipuisat ränninpaksuiset putket. Tätä taipuisaa putkea saa käänneltyä useampaan isoon saaviin. Sitten kun saavit on täynnä, putki laitetaan omalle paikalleen eli vesi menee kunnalliseen sadevesiverkostoon. On toiminu meillä, harvoin tarvitsee käyttää vesijohtovettä kastelussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa ränniputki-ideassa onkin jujua. Eihän noiden normaalien ränniputkien alle mitään mahdu. Katselin, että meidänkin ränniputket on useammasta osasta, joten ainakin sen viimeisen jatkeen voisi korvata juuri tuollaisella taipuisalla putkella. Täytyypä jutella Ukkokullan kanssa. Onneksi ei kuitenkaan ole tähän saakka tarvinnut käyttää vesijohtovettä, sillä kasteleminen tulisi todella kalliiksi. Kaivovesi ei meille maksa mitään ja pumppua pitääkin välillä käyttää. Sadevesi olisi kuitenkin ilmaista ja erinomaista kasteluvettä, eikä olisi kenenkään juomavedestä pois.

   Poista
 4. Sitä sun tätä -penkki on hyvin tärkeä penkki, löytyy meikäläisenkin pihasta..ja taitaapa ne varsinaisetkin kukkapenkit olla sitä lajia:) Meillä alkoi juuri kuulumaan pieni sateenropina, säästynpä nurmikonleikkuulta. Voi tuota Juusoa, rento kaveri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäsuntätä-penkkejä syntyy kaiken aikaa lisää, kun tulee tungettua uudet kasvit vanhojen joukkoon. No, ei se minua kovin paljon häiritse.

   Poista
 5. Kokoelma penkki kertoo, että olet innokas kasvattaja. Sinulla riittää kärsivällisyyttä antaa taimien kasvaa rauhassa. Meillä ei ole pihassa tilaa eikä minulla kärsivällisyyttä sellaiselle penkille ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä ole laisinkaan kärsivällinen ihminen, mutta tässä vaiheessa kesää alkaa ylenmääräinen raataminen vähän väsyttää. Alkukesästä jaksaa paremmin.

   Poista
 6. Meilläkin tänään satoi aika paljon, ja kaikki sadevedet kerään talteen meillä on neljä 200 litran pönttöjä yksi tuhannen litran säiliö. jos ei sadevettä ole niin meillä on vanha kaivo siellä on uppopumppu sieltä otetaan letkulla vettä lämpenemään. pönttöihin. Minäkin tykkään maurin malvasta se on hyvin kaunis kukka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sitä vettä eilen tulikin, mutta tänään aurinko paistaa kauniisti ja lämmittää mukavasti.

   Poista
 7. Tampereellakin on ollut sadepäivä. Upea tuo maurinmalva! Kylvin tänä keväänä kesämalvikkia, mutta se on kasvanut kylmän takia huonosti. Myskimalvani joutuivat varmaankin kirppojen syömiksi viime kesänä, harmi sillä pidän kovasti malvan kukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että tämä kesä on ollut monessa suhteessa hankala. Kylmää, rankkasateita ja valtavasti erilaisia ötököitä, etenkin kirvoja. Minultakin hävisi se pinkki myskimalva ja ilmestyi myöhemmin humalan juureen. Kummallinen juttu.

   Poista
 8. Täällä Lahden seudullakin tuli vettä kuin aisaa.
  Pioneista jätän yleensä osan kuihtumaan rauhassa. Tänä vuonna pionit ovat niin rumia kukinnan jälkeen että leikkelin juuri tänä iltana niitä siistimmiksi. Pionit ovat tänä kesänä kasvattaneet vartta huikeasti, eikä mitkään tuet ole niitä pystyssä pitäneet. Kukat ovat retkottaneet pää alaspäin ja nyt ruskettuneet aikalailla. Mutta ovat ainakin saaneet vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionien suhteen huomasin saman. Ne venyivät ja venyivät ja vaikka laitoin tuet, eivät nekään riittäneet. Osa kukista ruskettui selvästi ennen aikojaan nuokkuessaan muiden kukkien välissä. Taidan minäkin leikata ainakin jotkut kuihtuneet kukat pois. Eivät tosiaankaan ole mikään silmän ilo.

   Poista
 9. Pohjanmaalla nurmikot kellastuivat ja perennapenkitkin jo notkahtelivat veden puutteessa, mutta nyt on jo kolmatta päivää saatu rankkoja ukkoskuuroja. Riittäisi jo vähäksi aikaa. Auttaako kaneli muurahaisiin? Onpa hyvä päivä, kun juuri opin, että etiikkaliuoksella saa hävitetusi rikkaruohot pihatieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anopilta sain tuon kanelivinkin ja se kyllä auttaa. Eilen kävin laittamassa kanelia kasvihuoneen lattialle ja tänään ovat muurahaiset poissa. Samoin olen laittanut kanelia kukkapurkkeihin ja muualle, missä muurahaiset ovat kiusana. Muuttavat kiireesti jonnekin muualle. Sirottelen sitä aika reilusti, ihan teelusikallisella ei pärjää, mutta ruokalusikallinen alkaa jo olla hyvä mitta. Riippuu tietenkin paikasta ja muurahaisesiintymän koosta. En tiedä, mitä muurahaisille tapahtuu, mutta tuskin ne kaneliin kuolevat. Näyttäisivät tosiaankin muuttavan pois.

   Poista
 10. Meillä on tullut vain muutama pisara, vaikka taivas on ollut todella tummana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rankkasateessa on se huono puoli, että se hakkaa kaikki kasvit lakoon ja jopa katkoo herkempiä kasveja. Eilen sitä rankkasadetta tuli useaan otteeseen, joten luulisi ainakin viimeisten vesivirtojen jo menneen maan sisäänkin, eikä vain valuneen ojiin.

   Poista
 11. Minä kutsun tuota pienten taimien vankistumispenkkiä nimellä vauvala... Kyllä maurinmalva on kaunis kasvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauvala onkin aika hyvä nimi, sillä kovin pieniä monet taimet minullakin vielä on. Sieltä ne sitten aikanaan ponnistavat aikuisuuteen.

   Poista
 12. Minä jätän sellaisten pionien siemenkodat katkomatta, mitä voin käyttää esim. syksyllä kransseihin. Ruskettuvat kukkanuput leikkaan pois. Minä annan kasvaa penkissä vauvat isommiksi ja siirrän sitten jo oikeaan paikkaan.

  VastaaPoista
 13. Minun vanhempani ovat Eurasta ja asuvat siellä nykyään ja vanhemmat sisarukset ovat syntyneet siellä ( tai Rauman aluesairaalassa kuin varmaan sinäkin ), minä Porin keskusairaalassa . Asun nyt miehen ja Poikien kanssa lähellä Euraa, jonne ensin v.2009 muutimme Espoosta.
  Haikea reissu teillä ollut, niin se on ikäihmisten kanssa ♡
  Juusolle halita ja ihanaa kesän jatkoa..nyt kerätään lämpöä talven varalle :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!