maanantai 18. toukokuuta 2015

Hyasintteja, narsisseja, tulppaaneja... ja yksi koiranhammas


Tähän elämäni vaiheeseen saakka olen elänyt siinä kuvitelmassa, että hyasintit ovat lähinnä joulukukkia, ainakin meidän leveysasteellamme. Toki olen istuttanut joululta säilyneet hyasintin sipulit omaan pihaan, mutta vähän yliolkaisesti jonnekin tyrkäten. Vasta viime syksynä istutin ihan tarkoituksella ensimmäisen kerran jostain kaupasta käsiini osuneen pussillisen hyasintin sipuleita.Nyt olen tästä yhtäkkisestä päähänpistosta erittäin iloinen, sillä tuo hyasinttivalikoima on todella kaunis kukkiessaan. Viileät säät ovat pidentäneet kukintaa ja voimakas tuoksu ei ulkosalla saa päätä särkemään.

Apricot Whirl

Aikaisempina vuosina olen keskittynyt sipulikasveissa lähinnä tulppaaneihin ja perinteisiin pikkusipuleihin eli scilloihin ja helmililjoihin. Narsisseja on puutarhassani aina ollut jonkun verran, mutta onneksi innostuin viime syksynä vähän laajentamaan valikoimaa.

Orangery
Westward
Ice KingAiempina vuosina istutetuista narsisseista en enää löytänyt tarkkoja tietoja. Muistan kyllä säästäneeni sipulipussien kuvaläpyskät, mutta mihin kummaan olen ne kaikki vanhemmat läpyskät säilönyt? Kolmen viimeisen vuoden tiedot ovat jo paremmin hallussa.

Punaiset terttutulppaanit

Tulppaanit aloittelevat vähitellen kukintaansa. Niiden suhteen olen hiukan tyytymätön. En suinkaan kukkien kauneuteen, vaan siihen, että vuotta aiemmin istutetut tulppaanit ovat kovin huonosti edustettuina. Ilmeisesti ne vain pitäisi jaksaa kaivaa ylös maasta ja istuttaa uudelleen. Se ehkä kävisi päinsä, jos pihalla olisi pelkästään tulppaanipenkkejä. Silloin kaivaminen ei häiritsisi muiden kasvien kesäelämää. Mutta kun tapaan tunkea sipuleita kukkapenkkeihin muiden kasvien sekaan. Ajatus on, että sieltä ne keväällä nousevat ja aikanaan muut kasvit peittävät vähitellen kellastuvat lehdet. 

Koska tulput näyttävät katoavan aika nopeaankin tahtiin, tarvinnee miettiä taktiikka niiden suhteen kokonaan uudelleen. Joko teen ihan omat penkkinsä tulpuille voidakseni niitä sieltä lakastumisen jälkeen rauhassa ylös kaivella. Tai sitten siirryn vähemmän jalostettuihin lajikkeisiin, jotka jaksavat kukkia useamman vuoden ilman ylösnostamista. Tässä nyt vähän pähkäiltävää, kunnes syksy koittaa ja on jälleen sipulien istutusaika.

Terttutulppaani avoinna aurinkoon

Eipä näy siis tulevan montaakaan ripsureunatulppaania, joita istuttelin parinakin vuonna peräkkäin. Jokunen yksilö sieltä täältä nousee. Viime syksynä istutetut tulppaanit ovat kyllä aloittamassa kukintaansa hyvinkin terhakkaina.

Orange Emperor
Florosa
Silver Parrot
China Town
Spring Green

Spring Greeniä lukuunottamatta muut tulppaanit ovat vielä niin nupulla, että nimien suhteen en ole sataprosenttisen varma. Tässä on taas opettelun paikka tulevia sipulitalkoita varten. Pitäisi entistäkin tarkemmin merkitä istutuspaikat, jos haluaa tietää, mitä missäkin kasvaa. Ei näköjään riitä istutuspaikan osoitteeksi pelkkä Oikearinne, kuten minulla. Se on varsin epämääräinen osoitetieto tässä vaiheessa, kun sieltä Oikeastarinteestä pukkaa ilmoille yhtä sun toista muutakin.

Parvitulppaani

Näistä parvitulppaaneista olen erityisen iloinen. Tilasin niitä viime syksynä  edullisesti Omapiha-lehden kestotilaajan etuna. Näin niitä myös Marketanpuistossa valtavan kirsikkapuun alla melkoisena tulppumerenä. Tai sanottaisiinko parvena. Odotan kovasti lämpimämpiä säitä, jotta parvitulppaanini näyttäytyvät vihdoin avonaisina. Toinen mukava tuttavuus on Kääpioltulppaani, joita minulla on etupihalla. Ne ovat kukkineet jo jonkin aikaa ja niistä on muutama kuvakin, kunhan ehdin kuvat pienentää sopiviksi.

Koiranhammas - Erythronium

Vihdoin myös kaksi ainokaistani koiranhammasta alkavat avautua. Pitkään niiden nuput näyttivät vaaleanpunaisilta, mutta kyllä kukka taitaa sittenkin olla valkoinen. Puutarhaliikkeessä sipuleita myytiin pienestä laarista, jossa ei ollut niille muuta nimeä, kuin koiranhammas. 


Puutarhajutut ovat nyt pakostikin jääneet vähän vähemmällä, kun muut velvollisuudet vaativat oman aikansa. Näin keväällä ja kesällä voisin mielihyvin keskittyä pelkästään omaan pihaan ja mullassa kuopimiseen. Pikaisesti pihamaalla käydessäni totesin, että rikkaruohojakin olisi jo syytä käydä nyhtämässä. Etteivät saa liian suurta yliotetta. Ja sitä lämpöä ottaisin mielelläni vähän enemmän. Meinasi näpit jäätyä Juuson kanssa ulkona ollessani.


Juusokaan ei erityisemmin tykkää ulkona oleskella. Olen miettinyt, onko siitä vanhemmiten tullut niin mukavuudenhaluinen, että pehmoinen sohva ja lämmin sisätila kelpaavat paremmin, kuin heinikossa köllöttely. Vai alkaako sen ikääntyviä luita ja niveliä kolottaa. Mamman perään se on kyllä niin paljon, että alapihalla ollessani katti naukuu välillä kovaan ääneen päästäkseen sinne, missä mammakin. Tuossa kuvassakin se tietää minun olevan sisälle menossa ja hinkuu mukaani. No, enpä kiusannut häntä vaan yhdessä lähdimme lämmittelemään.


Kirsikkapuiden kukinta alkaa vähitellen mennä ohitse, mutta vielä ehdin napata pari kuvaa kylän keskustassa upeana kukkivista puista.

Koska yhteistyössä sanotaan olevan voimaa, toivotaan kimpassa aurinkoa ja lämpimämpiä päiviä. Oikein mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

27 kommenttia:

 1. Komiat on kukat sulla. Sitä lämmintä minäkin toivon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amalia! Nyt vain lämpöä ilmaan, jotta päästään nauttimaan tulevasa kesästä.

   Poista
 2. Ei laisinkaan hassumpi päähänpisto nuo kauniit hyasintit ja tosi paljon sulla on muitakin ihania sipulikukkia. Upeat kuvatkin kaikista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Joka vuosi lykkään lisää ja lisää sipuleita maahan. Välillä onnistuu, välillä sitten ei.

   Poista
 3. Hyvää säätä sinne! Täällä lounaassa on oikein aurinkoista, kun toivoin sadetta :-D
  Söpöläinen Juuso. Varmaan mukavuudenhalu lisääntyy iän myötä. Voi sitä, kun se niin tykkäisi olla mammansa vierellä koko ajan.
  Taitaa olla niin, että jalostetut tulppaanit kovin hanakasti häviävät. Ne kannattaa istuttaa mahdollisimman syvään, se ehkäisisi asiaa ainakin jonkun verran (kuulemma).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, tuohan onkin varteenotettava vinkki. Olen varmaan istuttanut tulput liian pintaan. Täytyy olla syksyllä tarkempi. No niin, näin olen valmis perumaan pyhät lupaukseni jalotulppaanien jättämisestä kauppaan.
   Juuso saa olla aika paljon mamman vieressä, mutta ilmeisesti ei kuitenkaan tarpeeksi. Senkin suhteen täytyy siis petrata tapoja.

   Poista
 4. Ripsureunaiset tulppaani on kauniita, mutta minulla ne eivät kestä aina edes ensimmäistä talvea. Enkä ole jaksanut kaivaa ylös kun tosiaan ovat perennojen keskellä. Talon kivijalan vieressä, mikä on kesällä rutikuiva tulppaani näyttävät viihtyvän vuodesta toiseen. Siihen ajattelin laittaa syksyllä lisää sipuleita, jospa kokeilisi siihen sitten niitä ripsuja.

  VastaaPoista
 5. Ihania narsisseja sinulla!!! Parvitulppaani on uskomattoman sinnikäs kasvi ja kova leviämään. Se onkin ainoa tulppaani, josta pidän. Niiden kukintaa odotan joka kevät. Ensimmäinen avasi nuppunsa jo tänä keväänä, mutta nyt ne ovat taas tiukasti kiinni odottaen lämpimän aurinkoista säätä.

  VastaaPoista
 6. Minäkin noihin hyasintteihin ihastuin tänä keväänä, mukava lisä kevätkukkijoihin. Tuoksukin laimenee sopivasti, ettei tarvi henkeä haukkoa :) Sinulla on hieno kokoelma kauniita narsisseja, niissäkin löytyy vaikka mitä valinnanvaraa. Jalostetut tulppaanit ovat kait vähän oikukkaita kukkimaan uudestaan. Minulle käy monesti niin, että puskevat seuraavana vuonna pelkkää lehteä.

  VastaaPoista
 7. Upeita kevätkukkijoita! Minä se jaksan harmitella, kun en voi istutella tulppaaneja. Ne ovat niin kauniita! Turhan hankkia, menee vaan parempiin suihin. Onneksi narsissit ei kelpaa. Hyasintteja voisi kokeilla kanssa.

  VastaaPoista
 8. Oi, miten jämäköitä nuo hyasintit ovat! Eikä taida jäniksetkään niihin koskea.

  Nyt laitoit pahan: Mun on ihan pakko saada tuota narsissia Apricot Whirl!!! Laitan heti muistiin jo syksyä varten...

  Kuin postikortti on kuvasi punaisista terttutulppaaneista...tai maalaus<3

  VastaaPoista
 9. Vaikka mitä tulppaaneja! Kyllä, toivotaan joukolla lämmintä!

  VastaaPoista
 10. Wau mitä kukkaloistoa! Ihana Juuso:)

  VastaaPoista
 11. Minäkin ihastelin noita narsisseja. Ovat tosi hienoja! Tulppaanit tietysti myös, vaikka ovatkin niin oikukkaita kasvajia. Ja sinullakin niin topakka puutarhakaveri. Tosi monella puutarhabloggaajalla on kissa! Koska meillä ei ole (olen allerginen), meillä on hiiriä... Onneksi vain ulkona.

  VastaaPoista
 12. Ihastuin tuohon Orange Emperor -tulppaaniin, onpa se kaunis! Minulla on ollut jonkinlaisena luottotulppaanina White Emperor, se vaikuttaisi uusiutuvan aika mukavasti. Joka kevät vannon siinä vaiheessa, kun jalostettujen tulppaanien lehdet alkavat kellastua, että "tänä syksynä en istuta ainuttakaan enää...", mutta niin se vaan unohtuu. =) Ja ovathan tulppaanit kuitenkin niin hienoja kukkiessaan. :)

  VastaaPoista
 13. Kaunista siellä teillä on.
  MInä en muista lainkaan narsisien nimiä enkä tulppaaniien vaikka niitä on monen lajisia.

  VastaaPoista
 14. Kaikkea kaunista sulla kukkii. Minä en koskaan nosta tulppaanien sipuleita ylös. siellä on ja tulee mitä tulee..Toivotaan lämpöä ja vähemmän sadetta!

  VastaaPoista
 15. Tulppaanit eivät oikein jaksa kukoistaa montaa vuotta. Harmi! Pidin monta vuotta istutustaukoa niiden suhteen, mutta muutamana viime vonna olen niitä lisännyt. Ovat ne kuitenkin niin upeita. Sinullakin on vaikka mitä ihanuuksia aukeamassa.

  VastaaPoista
 16. Minulla oli kerran sellainen jouluhyasintti, minkä nakkasin talveksi parvekkeelle. luulin sen sinne paleltuneen, mutta eikä mitä! Kesällä se puhkesi kukkaan!

  VastaaPoista
 17. Mä niin yhdyn tuohon aurinko -ja lämpötoiveeseen mukaan :D

  Minä olen tehnyt päätöksen,että taidan jatkossa tyytyä syksyllä istuttelemaan pääasiassa narsisseja,kun noiden tulppujen kanssa se menee sellaiseksi "nyppimiseksi" jollei niitä kaiva ylös. Tällaiselle laiskimukselle se ei ole ollenkaan hyvä juttu.

  VastaaPoista
 18. Olen miettinyt ihan samaa omien tulppaanien kanssa, parissa vuodessa ne taantuvat, eikä kukkia tule.

  Parvitulppaanit onneksi sentään kukkivat vuodesta vuoteen.

  VastaaPoista
 19. Juu, toivotaan kimpassa ja koko Suomeen, kun käy niin että teillä paistaa ja meillä sataa kuitenkin :) Tai painvastoin.
  On sulla kauniita kukkia! Ihania!
  Minä aina toivon, että jospa ne kukkis vielä seuraavanakin keväänä, enkä kaivele niitä,ylös, kun se on tosiaan vaikeaa. Nyt näyttää ainakin, että tulis enemmän kukkia noihin tulppuihin, mitkä eivät viime keväänä kukkineet ollenkaan, tai sitten minä olen "salaa" istuttanut uusia siihen. en muista istuttaneeni :)
  Onkohan ne eri lajia nuo kevät hyasintit kuin jouluiset? Tyrkkäsin just viime jouluisia penkkiin, kun löysin niiden kätkön :)

  VastaaPoista
 20. Ihania narsisseja!
  Jostain syystä ei tullut ollenkaan laitettua narskuja tälle tontille. Niissäkin on paljon vaihtoehtoja, ihana tuo apricot whirl :)

  VastaaPoista
 21. Silver Parrotin nupun väri lupailee upeanväristä kukintaa...jään jännityksellä odottamaan. Ja kyllä, jaan täysin pohdintasi noista tulppaaneista, minullakin mökillä niitä on perennojen seassa, joten sipulien ylös noukkiminen syksyllä ei kuulosta järkevältä, siinähän tulisi tongittua perennojen juuret irti maasta.

  VastaaPoista
 22. Ihania kuvia! Nyt, kun tulppaanit pääsevät vauhtiin, kevät alkaa olla kauneimmillaan.

  VastaaPoista
 23. Minulla on samat pähkäilyt. On inhottava sitten tulppaanien kukittua arvuutella että nouseeko tästä enää mitään ja uskaltaako samaan kohtaan istuttaa jotain. Minulla on noita samoja parvitulppaaneja, minäkin haluan niitä ja muita luonnonlajeja lisää! Voi Juuso-mammanpoikaa, ei tosiaan saa kiusata pientä <3.

  VastaaPoista
 24. Ihanan keväistä. Terveisiä Juusolle.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!