tiistai 8. syyskuuta 2015

Pientä päivitystä

Punalehtiruusun kiulukat - Rosa Glauca

Kyllä se syksy saapui sittenkin kertaheitolla. Vettä on meidän nurkilla satanut välillä kaatamalla ja välillä muuten vain taivaan täydeltä. Ukkonenkin jyrähteli viikonvaihteessa. Syysleimujen kukinnasta ei enää juurikaan iloa ole, sillä kaikki varret rötköttävät ja pötköttävät pitkin pituuttaan kukkapenkissä.

Punahattu - Echinacea purpurea

Punahatut sen sijaan ovat pitäneet sateissakin pintansa ja seisovat yhä tanakasti pystyssä. Näitä syksyn ihania kukkijoita täytyy ehdottomasti hankkia lisää.

Aronia

Osa aronianmarjoista on jo kypsynyt lähes mustiksi, osa vielä punertaa. Kovin montaa marjaterttua meille ei nyt tulekaan, koska leikkasin aroniapensaat mataliksi runsas vuosi sitten, eivätkä ne siten kukkineet. Eivät tule kukkimaan ensi vuonnakaan, sillä tarkoitus on varhain keväällä napsaista osa tämän vuoden kasvusta pois. Aiemmin olen antanut aronioiden rehottaa oman mielensä mukaan, jolloin ne ovat totisesti ottaneet vapauden omiin oksiinsa ja levittäytyneet aivan liian laajalle. Ajattelin leikata niitä säännöllisesti ja katsoa, vältänkö sillä tavoin alasleikkauksen muutaman vuoden välein. 

Töyhtöesikko - Primula vialii

Kukkijat meidän puutarhassa alkavat olla tosiaan vähissä, vaan keväällä kukkivana ostettu tähkäesikko se vain kukkii ja kukkii. Luultavasti nyt alkaa olla silläkin viimeiset hetkensä, mutta onpa ollut ahkera kukkija.

Sinipiikkiputki - Eryngium planum

Sinipiikkiputkikin on edelleen ihan reippaassa kunnossa. Niitä tosin pitäisi olla useampi vierekkäin, mutta enpä arvannut keväällä Lidlin tarjousjuurakoita useampia ostaa. Josko tämä yksilö päättäisi meillä viihtyä ja ryhtyä myös lisääntymään. Tai sitten yritän kasvattaa sille siemenistä uusia seuralaisia.


Puutarhan töissä on jo selkeä syksyn maku. Kesäkukkia olen joitakin heittänyt kompostiin ja eilen korjasin kasvimaalta loput villirugolat ja elämäni ensimmäiset itse kasvatetut purjot. Tosi pikkuisia purjoja, mutta maussa eivät häviä isommille laisinkaan. Jossain vaiheessa kesää jo ajattelin, ettei moisista langanlaihoista liruista ikinä voi mitään purjoa tulla. Vaan tulipa sittenkin. Ja villirugolaa laitan vastedeskin. On ollut varsin tuottoisa ja hyvän makuinen salaattiaines.

Surfiniat ovat vielä pirteitä, kun siirsin ne sateelta suojaan

Nurmikko ei enää ole kasvanut yhtä hurjaa vauhtia, kuin vielä kuukausi sitten. Edellisestä leikkauksesta on runsas viikko ja vielä sitä olisi päivän pari sietänyt. Kävin kuitenkin leikkaamassa, kun aurinkokin iltapäivän mittaan tuli jälleen esiin.

Vanilla on kyllä kiitollinen kesäkukka

Nyt alkaa jo olla matkakuumetta, sillä maanantaina on lähtö Lontooseen. Olen yrittänyt listata paikkoja, jotka haluaisin käydä katsomassa. Netissä on siis tullut seikkailtua enemmän kuin tarpeeksi. Punnat vaan vilistävät silmien edessä vaihtoehtoja tutkiessa, sillä mikään halpa paikka Lontoo ei todellakaan ole. Sisäänpääsylippuja voi ostaa etukäteen monenlaisiin paikkoihin, jolloin on mahdollisuus päästä jonossa hiukan muita nopeammin. Valuuttalaskuria klikkailessa alkaa pakostakin miettiä, haluanko maksaa jonkun kirkon sisätilojen näkemisestä 30 euroa. Tai pilvenpiirtäjän näköalabaarissa käynnistä. Enpä taida. Aikaa on kuitenkin niin vähän, että niihin ilmaisiinkin näkemisiin saa sen ilman vaikeuksia käytettyä.

Piippuköynnös - Aristolochia macrophylla matkalla katolle

Ilmoittauduin tässä matkan odotuksessa ja kaikessa muussakin kiireessä luontokuvauskurssille työväenopistoon. Kurssi alkaa torstai-iltana sisätiloissa ja lauantaina ja sunnuntain olemme luonnon helmassa. Maanantain lopetukseen en matkan vuoksi pääse. Se olisi jälleen sisätiloissa, joten uskon sen olevan kurssin yhteenvetoa ja opitun kertaamista. Niin tai näin, toivon saavani tarpeellisia vinkkejä nimenomaan niillä ulkona tapahtuvilla tunneilla. Onneksi on luvassa aurinkoisia ja sateettomia päiviä.

Tarhajuoru - Tradescantia 'Red Grape'

Ensimmäinen sipulitilaus odottaa noutajaansa postissa ja pari tulppupussia sain ystävältä. En ole ehtinyt laisinkaan kauppoihin, joten saapa nähdä, jääkö tänä vuonna houkutusostokset väliin. Ellei siis nettiostoksia huomioida. 

Pajuangervo - Spiraea x billiardii

Huomenna onkin vaihteeksi omaishoitopäivä. Äidillä on sydänläppäleikkauksen 3-vuotistarkastus. Toivottavasti ei tule yllätyksiä.

 

29 kommenttia:

 1. Kauniita kuvia!
  Kohta puutarhaihminen pääsee vähän vetämään henkeä, sipuli- ja taimikuvastojen äärelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtaako puutarhaihminen kyetä henkeä edes vetämään? Aina on jokin uusi projekti vähintäänkin mielessä.

   Poista
 2. Syksyn tuntua tosiaan alkaa olla ilmassa. Meillä ei ole satanut melkein lainkaan viime aikoina, vähäiset sateetkin ovat olleet ihan hillittyjä. Varsin kesäistä on meillä vielä.
  Kukkasipulipussien houkutus alkaa tosiaan käydä vastustamattomaksi, mulla on onneksi toistaiseksi ollut kotona niin paljon puuhaa, etten ole puutarhamyymälöihin vielä ehtinyt....
  Antoisaa valokuvauskurssia sinulle ja hyvää Lontoon-matkaa myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän asut liki aurinkorannikkoa. Vanhempieni asuessa Ukissa, he sanoivat, että siellä paistaa aina ja vitsailimme heillä käydessämme, että mennään aurinkorannikolle. Kyllä täällä on tullut vettä ja tänä aamuna mittarissa oli +4 astetta. Nopeasti aurinko lämmittää ja tänään oli varsin kesäinen päivä.
   Tänään sitten poikkesin kotimatkalla puutarhamyymälään ja niinhän sieltä jokunen sipulipussi mukaan tarttui. Parempi siis pysytellä akselilla työ-koti, jos meinaa välttää houkutukset.
   Kiitos, kiitos! Kurssi on varmasti antoisa ja Lontoon matka myös.

   Poista
 3. Meillä on ainakin ollut jo todella viileää ja syksyn tuntua .... ihanat kuvat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täälläkin yöt ovat olleet viileitä, mutta nyt näyttäisi tulevan lämpimämpää.

   Poista
 4. Hyvää matkaa sinulle! Sipulilähetystä täällä odottelen saapuvaksi:) Tsemppiä lääkärintarkistukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Kiva lähteä matkalle pitkästä aikaa.
   Lääkärintarkastus meni hyvin ja tekoläppä ajaa asiansa hienosti. Olipa helpottavaa.

   Poista
 5. Punahatut ovat kauniita. Keväällä kylvin niitä ja kolme taimea niistä kasvoi kukkapenkkiin istutettavaks, mutta vielä eivät tänä kesänä kuki. Sinipiikkipalloakin kylvin kesällä ja koko pussista tuli vain yksi alku, joka sekin näyttää surkealta. Luontokuvauskurssi on varmasti mielenkiintoinen ja antoisa, itseänikin kiinnostaisi sellainen. Mukavaa ja virkistävää Lontoon matkaa, näkemistä varmasti riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaista on sitten minunkin siemenkylvöni. Hyvällä tuurilla kymmenestä siemenestä itää viisi ja niistä kukaksi asti kehittyy kaksi. Mutta siksi niistä vähäisistäkin onnistumisista iloitsee niin paljon.
   Olen pitkään kytännyt sellaista luontokuvauskurssia, jossa mennään ihan konkreettisesti sinne luontoon oppimaan. Nyt sellainen osui kohdalle, joten oli pakko ilmoittautua, vaikka ajankohta ei muiden kiireiden vuoksi ole paras mahdollinen.
   Kiitos, ihan jo jännittää tuo Lontoon reissu. En ole siellä koskaan ollut ja muutenkin reissaaminen on nykyisin harvinaista herkkua.

   Poista
 6. Täällä meillä on tänään ollut aika lämmintä ja aurinkoista ja loppuviikosta pitäisi sään lämmetä lisää. Punahatut ovat ihania perennoja ja mikä parasta perhosten, sekä kimalaisten mieleen. Ensi keväänä aion kasvattaa niitä taas siemenistä lisää. Kaunis tuo töyhtöesikko.
  Mukavaa Lontoon matkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhosia ja muita öttiäisiä houkutellakseni punahattuja olen kasvattanut ja istuttanut. Bonuksena tuli niiden tanakkuus ja hyvä pystyssäpysyminen. Tuettavia kasveja on ihan liikaa, joten on virkistävää, kun joku pysyy pystyssä ihan omin voimin.
   Kiitos, onpa jännittävää lähteä Lontooseen!

   Poista
 7. Paripäivää on tuullu pohojoosesta, aiva tajuttoman kylymää... Ihana punahattu. Mullakin on ensimmäänen penkis. On nii yksinääsen näkööne, kaipaa kaveria. Valokuvakurssit on antoosia, tuloo aina joku ahaa-elämys. Hyvää matkaa! Toivottavasti säät suasii ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä yksinäisille kasveille täytyy saada kumppaneita. Toiveina olisi oikea pöheikkö punahattuja.
   Ahaa-elämystä ja vähän uutta oppiakin lähden valokuvauskurssilta hakemaan. Jospa meikäläisen kovaan kalloon jotain taas tarttuisi.
   Vesisadetta on Lontoossa luvassa, mutta enpä ole sokerista tehty.

   Poista
 8. Ihanaa kun on luvattu lämpöä ja aurinkoa, kukat ehkä vielä virkistyvät. Minun purjoni ovat saman kokoisia, taidan jättää osan talveksi maahan. Villirukola on muuten monivuotinen kasvi, se kannattaa jättää maahan talvehtimaan, minulla on menestynyt hyvin vuosia. En ole vielä ehtinyt tilata yhtään sipulia, ainakin valkosipulit pitää muistaa tilata, muuten ei ole niitä ensi syksynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan nenä! Ehdin nyhtää rukolat pois viljelylaatikosta. Ensi vuonna sitten jätän ne syksyllä maahan. Ja ne purjotkin olisi siis voinut jättää maahan voimistumaan. Pieniä ovat, mutta hyvälle maistuvat. Ehkä omasta puutarhasta ei edes kannata odottaa mitään jättiyksilöitä, kun ei tule käytettyä mitään teholannoitteita. Ihan vaan tavallista hevonkakkaa.
   Kukkasipuleita tilasin parista paikasta ja tänään kotimatkalla erehdyin puutarhamyymälään, josta mukaan tarttui muutama pussi. Ja minun piti säästää kaikki ylimääräiset rahat Lontoon reissuun. Valkosipulia pitää muistaa tilata. Ainakin Hyötykasviyhdistyksessä näkyi olevan Aleksandraa.

   Poista
 9. Nyt on ollutkin jotenkin erityisen syksyisiä päiviä. Mutta jotenkin myös niin kauniita sellaisia, usvaa ja kypsiä värejä.
  Sinullahan on mukavia hetkiä tulossa. Nauti meidän muidenkin puolesta Lontoon reissusta ja ota paljon kuvia, että päästään vähän niin kuin mukaasi. Ja tuollainen luontokuvauskurssi on varmasti antoisa.
  Voimia omaishoitopäivääsi ja toivottavasti Äidilläsi kaikki on hyvin!
  Meidänkin perheessä jännitetään muutaman lähiomaisen tutkimustuloksia ensi viikolla, joten voin aavistella teidän tunneskaalaanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina, alan olla ihan hirveässä matkakuumeessa. Edellisestä ulkomaanmatkasta (jollei Tallinnaa ja Tukholmaa lasketa) on kuusi vuotta. Enkä ole ollut koskaan Lontoossa. Enkä myöskään tyttäreni kanssa aikoihin muutamaa tuntia pidempää. Kameran kanssa olen pähkäillyt, kumman otan matkalle mukaan. Järkkärillä tulee parempia kuvia, mutta se on iso ja kömpelö. Pienempi kamera on toki tavanomaista pokkaria parempi, mutta kuvat eivät sillä onnistu yhtä hyvin. Äääh, kun aina on näitä valintatilanteita.
   Äidillä oli kaikki hyvin. Tekoläppä toimii hienosti ja sydän on kunnossa. Helpotus! Kyllä näiden vanhusten kanssa elämä on jatkuvaa jännittämistä ja tulosten odottelua, Kun yksi vaiva on saatu hoidettua, toinen on jo odottamassa. Siihen on jo jotenkin tottunut, mutta kun poikamme sairastui keväällä kivessyöpään, maailma pysähtyi. Vaikka hän on hyvin toipunut, jännitetään seurantatuloksia neljän kuukauden välein, kunnes jossain välissä tarkastusväli muuttuu vuodeksi. Poika on jo kolmekymppinen, mutta oma lapsi on aina lapsi.

   Poista
 10. Syksyiseltä on tosiaan tuntunut.

  British Museum on ehdoton matkakohde Lontoossa. Lisäksi pelkästään Thamesin rantaa pitkin kävelemällä näkee paljon kiintoisaa. Parlamenttitalo ulkoa on myös ehdottomasti näkemisen arvoisen, oli paljon isompi kuin kuvien perusteella olin kuvitellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. British Museum on ehdoton kohde, joka täytyy katsastaa. Samoin kaikki keskustan merkittävät rakennukset. Koska olemme perillä vain maanantaista perjantaihin, en aio hirveästi ahmia elämyksiä, vaan tärkeintä on mennä aistimaan brittiläistä ilmaa. En ole koskaan ollut missään päin Britanniaa, joten täysin uusi kulttuuri siis minulle.

   Poista
 11. Mä yritän myös lisätä kaunohattujen kantaa pihallani. Nyt löytyy valkoista, mustaa ja vaaleanpunaista. Aiemmin jämäkät salkoruusut rötköttävät pitkin pituuttaan. Kyllä risoo.

  Voimia omaishoitoon. Musta on hienoa, kun lapset osallistuvat aktiivisesti vanhhempiensa hoitoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien tukeminen on joskus rasittavaa. Eivät ne tuettuina ole kuitenkaan niin luonnollisen näköisiä, kuin jos pysyisivät pystyssä omin voimin. Punahattujen tanakkuus on iso osa niiden viehättävyyttä.
   Tämä omaishoito alkaa jo mennä rutiinilla, kun teen sitä nyt neljättä vuotta. Tähän saakka kaikki on mennyt hyvin, mutta on se välillä aikamoista vääntämistä.

   Poista
 12. Meillä punahatut ovat lähes hävinneet, pitääkin muistaa laittaa niitä lisää, tykkään kovin!
  Me tilattiin kimppatilaus kukkasipuleita suoraan Hollannista ja paketti odottaa nyt siskon luona, toivottavasti saan omani viikonloppuna;) Kaupoissa en ole käynyt kukkasipuleita hypistelemässä, mutta varmaan ehdin vielä syksyn aikana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole tullut ajatelleeksikaan, että sitä voisi tilata sipulit suoraan vaikkapa Hollannista. Varmasti valikoimakin oli laajempi, mutta entä hinnat? Täytyypä laittaa ensi vuodeksi korvan taakse. Nyt on jo budjetti käytetty.

   Poista
 13. Oikein hienoa Lontoon matkaa! Hyvä kun kukat kerkiää kukkia ennen sitä. Punahatut ovat kyllä niin hienoja, mutta miksi ei niitä tule ostettua lisää. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Tosi kiva lähteä reissuun ja tämä syksyinen ajankohta valittiin ihan sen vuoksi, etten millään olisi raaskinut keväällä tai kesällä lähteä omasta pihasta minnekään pidemmälle. Nyt puutarha pärjää erinomaisesti muutaman päivän ilman minuakin. Ja kun palaan, onkin sitten sipulien istutustalkoiden aika.

   Poista
 14. Oikein mukavaa ja antoisaa Lontoon matkaa ja nauti matkastasi.Toivottavasti sää on hyvä ja aurinko paistaa tai ainakaan ei sada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Sateetonta säätä toivomme, mutta olen kyllä varustautunut myös sateeseen.

   Poista
 15. Ihanaa Lontoonmatkaa!!!! Ihania kuvia sinulla jälleen ja mitä ihanaa saammekaan nähdä luontokuvauskurssin jälkeen. Odotan innolla

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!