sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Juurakoita, mukuloita, sipuleita

Pioni Coral Charm (kuva: Taimimoisio)


Postista tuli ilmoitus paketista, jonka kävin tänään noutamassa. Tilasin kuukausi sitten Kauppilasta tarjousliljoja, enkä sitten voinut vastustaa himoitsemani Coral Charm -pionin juurakoita. Viime kesänä katselin taimikaupassa Coral Charmin hintoja ja sen verran korkeita olivat, että jäi ostamatta. Verkkokaupasta kahden juurakon hinnaksi tuli 14 euroa, joka ei ole paljoa, jos vain saan ne onnistumaan kasvussa.

Lilium Henryi eli Heikinlilja (kuva netistä, ei kuvaajan nimeä)

Oranssi ei ole kukissa lempivärejäni, mutta tämä Heikinlilja oli niin komean näköinen. Ajattelin, että kyllä sille sopiva paikka löytyy. Itse asiassa joudun kaiken aikaa itselleni tolkuttamaan, että kasvien hankkiminen tällä tavoin on aivan vääränlainen. Siis että ensin tulee kasvi ja sitten ryhdyn miettimään sille paikkaa. Kaikille on tähän saakka sopiva paikka löytynyt, joten ei tässä nyt mitään katastrofia Heikinliljankaan suhteen synny. Siitä huolimatta voisin vähitellen muuttaa toimintatapaani.

Lilja On Stage (kuva Kauppilan sivuilta)

Toinen tilaamani liljapakkaus sisälsi kaksi On Stage -puuliljan sipulia. Puuliljoja en ole vielä kokeillutkaan.

Dahlia Pink Blend (kuva Kauppilan sivuilta)

Kolmannessa paketissa oli kuusi Dahlia Pink Blendin juurakkoa. Vai onko daalialla mukulat?

Daalioista minulla on hyvin vähän kokemuksia. En ole kovin ihastunut kukkiin, joiden mukuloita tai juurakoita täytyy kaivella syksyisin kellariin säilytettäväksi. Puutarhassa on syksyisin muutenkin ihan riittävästi tekemistä, joten olen ajatellut, ettei minun tarvitse kaikkeen ryhtyä. Vaan ruukkuihin hommaan kuitenkin jotain kukkivaa, miksei siis kokeilisi vaihteeksi daalioita.

Pikkuinen ongelma syntyi siitä, ettei minulla ollut riittävästi hyvää multaa sisätiloissa. Syksyllä muistin nostaa yhden mustanmullan säkin kellariin, mutta siitä on talven aikana melkoinen osa käytetty. Pihalla oleva multa on jäässä. Ohjeissa kehotettiin istuttamaan etenkin liljat mahdollisimman nopeasti. Muutamaan päivään on vähän epätodennäköistä ehtiä multakauppaan, joten piti laittaa aivonystyrät hyrräämään ja kehittää jokin väliaikaisratkaisu.

Sekoitin sitten taimimultaa ja mustaamultaa. Kaivoin kellarista isoimmat muoviruukut, joita onneksi on tullut esimerkiksi havukasvien mukana ja tein taimimullasta ja mustasta mullasta sekoituksen. Daalioiden juurakot ovat melkoisia mustekalalonkeroita ja niille ei tahtonut sopivan kokoisia purkkeja löytyä. Ulkoruukuissa olisi tilaa, mutta niihin ei nyt ole riittävästi multaa. Olkoot tässä vaiheessa vähän ahtaasti, kun ei muutakaan ratkaisua ensi hätään löydy. Ruukut ovat nyt autotallin hyllyssä ikkunasta tulevassa valossa. Lämpötila siellä on noin +10 asteen tienoilla. 

Sanokaa nyt viisaammat ja kokeneemmat, voinko pitää daalioita ja pioneja näissä olosuhteissa, vai mitä suosittelette? Liljojen sipuleille muoviruukkujen tila riittää kyllä hyvin. Liljat ja pionit pääsevät myöhemmin maahan, mutta daaliat varmaankin siirtyvät ulkoruukkuihin.
 

37 kommenttia:

 1. Minäkin hankin viime kesänä tuon "Coral Charm" -pionin. Näin sellaisen nimittäin yhdellä taimitarhalla näyteistutuksissa kukkivana ja se oli komea näky. Eksoottisen väriset ja valtavan isot kukat. Jännitin ensin, onko oma yksilöni selvinnyt talvesta, mutta siinä näkyy nyt jo sellainen viiden sentin alku. Nyt puolestaan hermoilen, että selviääkö se tästä keväästä, jos jokin takatalvi iskee, niin kuin meteorologit ovat kovasti uhkailleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti nuo kasvit selviävät takatalvistakin. Lämpimistä päivistä huolimatta meillä on ollut aika kipakoita yöpakkasia ja niitähän on useinkin näin keväällä. Lumen puute tietysti haittaa, mutta toivotaan Coralille kukkaisaa kesää.

   Poista
 2. Meikäläisen daaliankasvatus on surulisen kuuluisan onnistumatonta, joten ei ole neuvoja. Kivoja tilauksia olet tehnyt!

  VastaaPoista
 3. Viime kesänä yritin daalioita kasvattaa, tosi nätit kukat tuli, mutta meni hermo kun niistä tuli lähes 1,50 senttisiä ja koko ajan piti olla etsimässä isompaa ruukkua ja viritellä niille tukia. En sitten tiedä oliko omani jotain outoa lajiketta. Toisaalta daalian juurakot ainakin minulla alkoi välittömästi kasvaa, siinä mielessä helppo kukka :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on ollut yksi daalia, joka myös kasvoi taivaita hipoen. Se oli vähän hassun näköinen, kun siellä latvassa keikkui yksi pikkuinen kukka. No, katsotaan, josko näistä tulisi kukinnaltaan komeampia.

   Poista
 4. Onpa kaunis pioni! Daalioita olen kasvattanut monena kesänä juuri ruukuissa. Luulen että ovat ihan hyvässä paikassa siellä ikkunalla, kun on plussaa noinkin paljon. Itse otin jo myös kellarissa talvehtineen daalian ihan sisälle ruukkuun, niin kukkii hyvissä ajoin sit ulkosalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkuun taidan nuokin daaliat laittaa, koska siten ne on helppo kaivaa syksyllä kellariin.

   Poista
 5. Olen itsekin suunnitellut Coral Charmin hankkimista, kunhan löydän sopivan paikan sille.

  Minun daaliani ovat vielä talviunilla saunamökissä. Luulen, että +10 asteessa daaliasi ja liljasi alkavat kasvamaan, joten veisin ne viileämpään paikkaan, jos sellainen löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy käydä katsastamassa autotallin lämpötila. Aamutuimaan siellä taitaa olla aika kalsaa, kun öisin on pakkasia.

   Poista
 6. Pioneista tai liljoista en osaa sanoa juuri mitään, mutta daalioita olen kasvatanut monet monet vuodet.
  Minun kaikki daalianjuurakot ovat vielä kellarissa ja vasta nyt ensi viikolla kun menemme maalle näen miten ne ovat siellä viihtyneet. Valoon ja lämpöön tuo ne vasta joskus maalis-toukokuun vaihteessa riipuen miten kevät on edistynyt.
  Daalia on hyvin hallanarka kasvi ja kun sen istuttaa aikaisin keväällä ruukkuun se alkaa kasvamaan ja pysyvästi ruukkua ei voi viedä ulos ennenkuin keväthallat ovat ohi. Ruukut pitää suojata hyvin tai sitten ruukulle hyvin suojainen paikka minne keväthallat eivät pääse.
  Itse en vielä noita daalian juurakoita istuttaisi multaan. Minulla on täällä kotona kolme pientä daalian juurakkoa ihan vain paperikassissa ja ne ovat ihna kuivina, kuitenkin niissä on pienet silmujen alut, multaan istutan ne vasta huhti-toukokuun vaihteessa.
  Daalian kasvatuksessa on tuo esikasvatus melkoinen ongelma jos ei ole kunnollista esikasvatuspaikkaa esm kasvihuonetta tms.
  Mielestäni daalia on helpompi kasvattaa maassa kuin ruukussa, tämä on siis minun mielipiteeni ja minun kokemukseni. Usein keväästä riippuen peitän daaliapenkkin kaksinkertaisella harsolla ja sitten kun on oikein lämmintä otan harsot pois.
  Esikasvatuksella daaliat kukkivat ehkä noin pari viikkoa aikaisemmin kuin jos juurakot vie kasvupaikoille suoraan kellarista.
  Daaliat ovat ihastuttavia mutta myös vihastuttavia, ainakin minun mielestäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa, nämä olivatkin hyviä vinkkejä. Taidanpa siirtää daaliani vielä hetkiseksi kellarin pimeyteen. Ei niillä mitään kiirettä näköjään ole.

   Poista
 7. Viime keväänä ostin puuliljan sipuleita ja laitoin ne heti multaan, niinkuin sanottiin paketissa. Nehän sitten kasvoivat liian pimeässä sisällä ohuiksi ruipeloiksi, ja kukkanuput tulivat jo sisällä, ennenkuin voi istuttaa ulos. Osa nupusta kuivui sitten, onneksi kuitenkin näin kahden erivärisen kukkivan pihallakin. Eihän ne kasvaneet ollenkaan niin korkeiksi kuin piti, mutta eihän Se haitannut. Nyt jännittää selvisivätkö ne talvesta siellä penkissä.
  Liljat ovat kyllä ihania, niinkuin daaliatkin, joita olen myös aikaisemmin saanut kukkimaan ja joskus myös säilyttänyt talven yli, vaikka ei ole kellariakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole puuliljaa aiemmin kokeillut, mutta ajattelin, että se tuolla autotallin viileydessä ei ehkä niin kovasti ehtisi vielä kasvaa. Täytyy tarkkailla tilannetta.

   Poista
 8. Omat daaliajuurakkoni nukkuvat vielä kuivana kellarissa, perunoiden vieressä. Huhtikuulla nostan ne multäköntteineen päivineen navettaan, jossa ne alkavat hiljalleen heräilemään. En juurikaan niitä esikasvata, pian ne nousevan kasvimaalla ja pukkaavat nuppua, ehtivät hyvin kukkimaan. Upea Red Charm, pidä sekin viileässä, varpaat kuivina kuitenkin, kosteus tappaa pian pionit, taimen lepoaikaa on hyvä jatkaa ja vasta kunnolla purkittaa huhtikuulla kun lämmintä alkaa tulemaan.

  Daaliat ja pionit ovat upeita kukkia, daaliat kasvavat meillä kasvimaalla, koska ne saan sinne kohopenkkiin (nosto syksyllä helpompaa) ja muutenkin kasvimaalla kukkia paljon kasvattelen, mutta pioneilla on ova viettävä kukkapenkki ettei vesi seiso juurilla. Tuon Heikinliljan aion myös hankkia, komea on kukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lisää hyviä vinkkejä. Autotallissa taitaa olla nyt aika viileää, kun öisin on ihan kipakoita pakkasia. Täytyy tarkastaa tilanne ja toimia sen mukaan.

   Poista
 9. Upeita kasveja! Coral charm on kyllä oistamisen arvoinen pioni. Aivan mahtavan värinen. Mun Heikinlilja ei ole ollenkaan samannäköinen, liekökään sitten se. Olen sen muistaakseni Kauppilasta just ostanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Heikinliljan kuva ei ollut aivan samanlainen, kuin sipulipaketin kyljessä. Jännittävää nähdä, millainen siitä tulee - vai tuleeko yhtään mitään.

   Poista
 10. Daalioiden ja pionien viihtyvyyteen en ota kantaa. Mutta puutarhurin toimintatapaan muuten: Toimintatavoissa ei ole mielestäni oikeaa tai väärää. Sinun pitää vain miettiä, haluatko unelmiesi puutarhan vai unelmiesi kasvit. Kumpikaan ei ole hullumpi vaihtoehto. Eikä edes mikään siltä väliltä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluan unelmien puutahan ja unelmien kasvit. Molemmat taitavat olla hyviä vaihtoehtoja ja kattavat toinen toisensa.

   Poista
 11. Oi ihanaa, se on kevätpuuhat just eikä melkein. Tänään tuli mullakin jo rapsuteltua kukkapenkkejä ja ihmeteltyä mitä sieltä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätpuuhat ovat kyllä niin ihania. Varsinkin näissä aurinkoisissa tunnelmissa.

   Poista
 12. Hyviä ostoja olet tehnyt, kauniita liljoja ja upean näköinen pioni. Daalioita minäkin olen paljon kasvattanut,kyllä minä saan ne kaikki hyvin ksvamaan ja kukkimaan. tykkään kovasti niitten kukista . totta niissä on pikkasen enemmän työtä kun syksyllä joutuu nostamaan juurakot maasta
  ja säilytettävä kellarissa tai jossain viileässä noin 5 - 10asteen lämmössä Molley ohje on hyvä
  minä toimin samoin daalioiden kanssa Onnea kasvatukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Molleyn ohjeen mukaan taidan toimia.

   Poista
 13. Susannan kommenti olikin oiva! Upea pioni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amalia! Olen nähnyt Coral charmin livenä ja se on tosiaan ihana.

   Poista
 14. Olenkin ihan unohtanut, että minulla on varastossa pari daalian juurakkoa. Hyvä, että muistutit. Olen kanssa keväällä ne laittanut ruukkuun, varastossa on lämpöä sellaiset + 8 - +13.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muiden kommenteista päätellen olen vähän etuajassa daalioiden kanssa, mutta tilanteen voi vielä korjata. Tuskin parissa päivässä ehtivät juurtua.

   Poista
 15. Ihania ostoksia! Minulla on ihan samanlainen, tyyli - tilaisuuden tullessa hankin kasveja, ja sitten vasta murehdin, että mihinkäs ne voisi laittaa. Puutarhastelu on ehkä semmoinen harrastus, että aika helposti tulee näitä heräteostoksia hankittua... Jännä, että lähettivät sipulit ja mukulat jo nyt, monista piakoista lähettävät vasta huhti- toukokuussa, jotta ei tule välivarastointiongelmia niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiukan tosiaan ihmettelin Kauppilan paketin varhaista saapumista. Jotkut aloittavat toimituksensa vasta huhti-toukokuussa.
   Heräteostoksia ei voi välttää. Aina tuppaa jotain lähtemään mukaan, vaikka kuinka päättäisi mennä vain katselemaan.

   Poista
 16. Mä olen aina tykännyt liljoista. Mulla on sellainen dilemma, että haluaisin sellaisen vihreän kukattoman pihan, mutta en voi vastustaa kukkia :D Varsinkin liljat saa mut kuolaamaan. Puuliljat kiinnostavat kovasti täälläkin. Onko sulla paljon liljoja? Mä niin mielelläni näkisin postauksia, jos jollakin olisi liljoja oikein iso kattaus. Mahtavaa kun joku muukin diggailee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän kovasti liljoista, vaikka niiden liljakukkojen kanssa sitten saa tapella. Minulla on jonkun verran ennestään liljoja ja lisää haluaisin. Puuliljoja en ole ennen kokeillut.
   On sinulla tosiaan aikamoinen dilemma. Vihreä kukaton piha onnistunee pelkällä nurmikolla, mutta kuka voisi vastustaa kukkia.

   Poista
 17. Coral Charm on söpö. Sen nimen pitäisi mielestäni olla Coral Cute.
  Kasvaako puuliljat oikeasti noin korkeiksii....tuossa kuvassa on mittana lapsi, mutta eikös ne voi kasvaa ihan hurrrjan korkeiksi.....näyttäviä ovat.
  Daalioiden hoidosta en virka mittään, kun en jaksa talvettamisshowta...niissäkin on paljon erinäköisiä kukkia...monipuolinen ulkonäkö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa en ole nähnyt luonnossa ainuttakaan puuliljaa. Sipulipussien tekstin mukaan ne kasvavat 150-180 cm:n korkuisiksi eli aikuisen ihmisen mittaan. Saapa nähdä.
   Coral Cute sopisi varmasti nimeksi. Itse asiassa cute käy monelle muullekin pionille.

   Poista
 18. Kauniit ostokset. Coral Charm on kaunis, erikoisen värinen pioni.

  VastaaPoista
 19. Minäkin himoan tuota Coralia, on niin hienon näköinen. Ihanaa, että sait nyt omasi! Odotan sitten kukintaa sinun pihassasi.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!