lauantai 4. maaliskuuta 2017

Kelloköynnösmania tarttui


Saitte sitten kelloköynnösmanian tarttumaan minuunkin. Aika monessa blogissa on ollut tarinaa edellisten kesien kelloköynnösihanuuksista ja kuvia jo mullasta kurkkaavista tämän vuoden taimivauvoista. Rautakaupassa käydessäni siemenpussukoiden joukossa näin kelloköynnöksiä ja mukaanhan ne lähtivät. Ihan väkisin.


Testasin chilien ja kelloköynnöksen siementen kanssa samalla idätyslauttametodia. Kelloköynnöksen siemeniä liotin tunnin verran ennen lautalle laittamista. Kaksi viikkoa lautta on nyt vedessä kellunut ja yksi chilin siemen on alkanut itää. Muissa siemenissä ei ole elonmerkkejä. Laitoin kelloköynnöksen siemeniä samanaikaisesti myös multaan, mutta eipä sieltäkään vielä mitään esiin pilkistä. 


Idätyslautta toimii siten, että johonkin astiaan laitetaan vettä ja siihen kelluvaa materiaalia, esimerkiksi pala styroxia. Minulla ei ollut styroxia, joten leikkasin palan oasista. Lautan päälle laitetaan talouspaperia, jonka tarkoituksena on imeä vettä ja pitää siemenet kosteina. Koska itäneitä siemeniä on vaikea vaurioittamatta irroittaa talouspaperista, suositellaan väliin laitettavaksi vaikka kahvisuodatinpaperia. 

Koska itämistä ei juurikaan vielä ole tapahtunut, koe jatkuu. Mikäli aihe kiinnostaa ja haluat tarkempia tietoja, käy vaikka kurkkaamassa Chilivaarin blogia. Myös Kaupunkilaistyttö on testannut idätyslauttaa.

Chilivauvat 19.2.

6.2. kylvetyt chilit ovat itäneet ja kasvaneet niin, että tänään koulin ne. 


Jokin aika sitten kerroin kaktusvauvaani ilmestyneestä nupusta. Ei sitten ollutkaan tosi-tosi vanhan kaktukseni lapsukainen, vaan ehkä parin vuoden takainen joulukukkanen. Kolme pikkuista kaktusta asustaa olohuoneen ikkunalaudalla ja ihan ovat lehdiltään saman näköiset. Tuskin kuitenkaan lapsikaktukseen tulee täysin emostaan eroavan väristä kukkaa, joten siitä päättelen tämän olevan muuta sukua.


Minä vietän osan lauantaipäivästä kurssilla opettelemassa puiden ja pensaiden leikkaamista. Mukavaa viikonloppua kaikille!
 

51 kommenttia:

 1. Pihallani kasvaa joka vuosi kelloköynnöstä, mutta olen ostanut valmiit taimet paikalliselta puutarhalta. Tänä vonna siemenpussi hyppäsi mukaan ja kylvin köynnökset helmikuun loppupuolella. Itävät aika hitaasti, mutta mikäs kiire tässä :) Lauttaa en ole koskaan koeillut, mutta se olisi hyvä keino esimerkiksi siementen itävyyden testaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä taimistolta olet kelloköynnökset ostanut? Meidän lähitaimistoilla ei ole koskaan mitään erikoisuuksia tai edes vihannesten taimia. Pitää kasvattaa itse tai olla ilman. Aika hitaita itämään nuo kelloköynnökset tuntuvat olemaan.

   Tällä kokemuksella en vielä idätyslauttaa kovin hehkuta.

   Poista
 2. Kelloköynnös ja keijunmekko ovat tosiaan tämän kevään innostuksen kohde FB: n puutarharyhmissäkin!
  Jo ennen kuin tätä innostusta oli havaittavissa, ostin Ruotsista pussillisen (5kpl!) keijunmekon siemeniä. Kylvin ne tammikuussa, yksikään ei itänyt!😆 . Honkkarissa huomasin kelloköynnöksen siemeniä, pussissa piti olla sekä valkoista, että lilaa. Kylvin ne helmikuun alkupuolella, mitään ei ole tapahtunut! Ei haittaa yhtään, meiltä töistä saa aina ihan mahtavan kokoiset kelloköynnökset!
  Tuota idätyslauttaa kokeilin pari vuotta sitten paprikan siemenille, hyvin toimi, mutta tarkkaa puuhaa on se multaan siirtäminen sen jälkeen kun ne ovat itäneet.
  Puidenleikkauskurssi on varmasti hyödyllinen ja mielenkiintoinen!
  Mukavaa viikonloppua☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hidasta näyttää olevan kelloköynnösten itäminen. Ensimmäisestä erästä ei ole ainuttakaan itänyttä. Myöhemmässä näyttäisi kahdessa olevan elonmerkkejä. Pussissa oli 10 siementä, joten ensi vuonna ostan valmiiksi useamman pussin. Harjoitteluksi näköjään menee.

   Tähän mennessä idätyslautta ei ole vakuuttanut, mutta katsotaan. Kaikkea näköjään pitää kokeilla.

   Kurssi oli mielenkiintoinen ja hyödyllinen. Valtaosa oli tuttua tietoa, mutta aina sitä jokin uusikin tiedonjyvä putoaa.

   Poista
 3. En yhtään ihmettele, että kelloköynnösmania on tarttunut sinuunkin. Se on todellakin niin kaunis. - Mukavaa kurssia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogielämän parhaita puolia on juurikin uusien kasvituttavuuksien löytyminen.

   Poista
 4. Uskon ettet tule pettymään kelloköynnöksen suhteen ja vaikka se ei ehtisikään kukkia on lehdistö jo sinällään tosi kaunis.
  Itse en ole tuota idätyslauttaa testannut. Taidan itse mennä vielä vanhalla menetelmällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää vahvasti siltä, että idätyslauttakokeiluni jää tähän yhteen.
   Uusia kasveja on mukava kokeilla ja vaikka ensimmäinen kerta ei ihan onnistuisikaan, joka kerran oppii jotain uutta.

   Poista
 5. Kelloköynnöksen kanssa et tule pettymään, vaikka se ei kukkisikaan! Se on ihana köynnös. Meillä on rumaakin rumempi betoninen seinä kellarin sisääntulossa, siihen sitä jälleen tänä vuonna kasvatan. Kelloköynnös on tosi taitava kiipeämään, omat kärhet tarttuvat jopa sileään betoniseinään, kuitenkin niin että se on helppo syksyllä irrottaa ja kukat ovat bonusta, meillä viime kesänä kelloköynnös kukki - ensimmäisen kerran! Tuo idätyslautta on minullekin uusi tuttavuus, vanhalla systeemillä ajattelin jälleen tänä vuonna kylvää.

  Sinullapa onkin mukava kurssi, toivottavasti jaat täällä blogistaniassa vinkkejä, joita kurssilta saat evääksi!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurssi on nyt käyty. Valtaosa oli tuttua tietoa, mutta aina jotain uuttakin mieleen tarttuu. Enköhän siitä postauksen tee.

   Eipä taida idätyslauttakokeiluni olla niin hyödyllinen, että sen ottaisin vakiokäyttöön. Mutta onpa tullut kuitenkin testattua, joten jatkossa ei tarvitse turhaan haikailla.

   Poista
 6. Taas opein jotain uutta, tällä kertaa kuulen idätyslautasta ensi kertaa. Itsekin kokeilin kelloköynnöksen kasvatusta siemenestä ensi kertaa viime vuonna ja hyvin onnistu vaikka kukat eivät ehtineet kukkimaan. Tänä vuonna istutan taimet amppeliin, niin voin siirtää ne suojaan helposti, ettei ne heti paleltuisi syksyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea istuttaa kelloköynnökset amppeliin. Kiitos ideasta, se sopisi minullekin hyvin.

   Poista
 7. Onpa kiinostava tuo lauttakylvö!Kaikki erilaiset menetelmät innostavat kokeilemaan ja tässä selostit niin hyvin eri mahdollisuudet, että alkuun pääsee hyvin. Mukavaa lauantaita puutarha-asioiden parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos jokin asia idätyslautassa jäi mietityttämään, lisätietoa saat mainitsemistani linkeistä. Itse en tällä kokeilulla vielä kovin innostunut idätyslautasta, mutta onpa nyt testattu.

   Poista
 8. Tulin juuri kukkasiemenkaupoilta...ihmettelin, mitä ne kaikki olikaan, joita viime syksynä listasin "muista keväällä nämä". No, nyt ainakin tiedän, mikä unohtui :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua! Kesällä ja vielä syksylläkin sitä ajattelee, että kyllä minä tuon muistan. Vaan eipä niitä muista, ellei ole ylös kirjoittanut. Minun pitäisi tehdä ostoslista tulevia puutarhamessuja varten. Muuten haahuilen pitkin käytäviä ja kotona manailen, kuinka yhtä sun toista jäi hankkimatta.

   Poista
 9. Kelloköynnökset ovat ihania!!! Minä yritin muutama vuosi sitten (vai oliko viime kevät, en muista) niitä kasvattaa, mutta en onnistunut yhdenkään siemenen kohdalla :( Tsemppiä lautalle!!! Minä laitan tomaatit lautalle maanantaina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taidan sittenkin pysytellä perinteisessä multakylvössä. Tosi hidasta on ollut itäminen lautalla. Vertailuna laitoin samaan aikaan siemeniä multaan ja ne on jo koulittukin.
   Kelloköynnöksistä ensimmäiset eivät ole itäneet, mutta myöhemmästä kylvöstä kaksi on vihdoin noussut.

   Poista
 10. Toivon hyvää itämistä ja kasvua kelloköynnöksen taimillesi. Kaunis kukka marraskuunkaktuksessasi - upean kirkkaan punainen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaktuksen punainen kukka on iloinen yllätys. Vanha kaktukseni on vaaleanpunainen.

   Poista
 11. Ihan tuntematon juttu tuo idätyslautta, mutta hauska, joten pitänee ottaa sinusta mallia ja kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun idätyslauttakokeiluni ei ole ollut kovin onnekas. Taitaa jäädä tähän, vaikka paljon lienee merkitystä myös siemenillä.

   Poista
 12. Se on jännää, miten muiden hehkutukset tarttuu :) Menestyksekkäitä kylvöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin myötä minusta on tullut totaalinen yllytyshullu. Pitää välillä oikein pidätellä itseään, ettei sentään ihan kaikkeen lähde mukaan.

   Poista
 13. En ole kuullutkaan idätyslautasta. No nytpä se tuli tutuksi.
  Hyvä aika opiskella, kun pihalla ei vielä voi tehdä juurikaan mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogien ihmeellinen maailma tarjoaa kaikenlaisia ideoita. Idätyslautta ei minulla näytä toimivan odotusten mukaan, mutta kyllä se on kokeilemisen arvoinen juttu.

   Poista
 14. Kelloköynnöshehkutusta on ollut useammassakin blogissa. Kaunis se on kukkiessaan. Jossakin Ruotsin puutarhassa sitä ihailin ihan livenä. Mutta itse en jotenkin innostu noista köynnöksistä. Ehkä en vaan osaa nähdä niille mitään paikkaa meillä.
  Toivotaan, että saat ne itämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaiseen hullutukseen ei todellakaan tarvitse lähteä mukaan. Minulla olisi kesäköynnökselle käyttöä, joten jos osoittautuu kasvattamisen väärtiksi, hyvä niin. Usein olen innostunut muiden myötä ja pian todennut, ettei olekaan minun juttuni. Sitten sen tietää, kun on kokeillut.

   Poista
 15. Nyt pitää olla vahvana ettei itse innostu tästä vellovasta kelloköynnöksen kasvattelusta - tilaa ei nimittäin ole yhtään enää millekään siemenkasvatuksille.

  Olipa hauska tavata tänään Malmilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri kylvin tomaatit ja samettikukat. Kasvatustila on todellakin kortilla, joten nyt täytyy pitää pää kylmänä.
   Oli tosiaan mukava tavata. Harmi, että oli kiire junaan ja bussiin (joka sitten olikin reilusti myöhässä).

   Poista
 16. On nuo siemenpssukat kummia, kun ne ihan väkisin mukaan tuppaavat...ja vähän myöhemmin myös kasvit :)Kelloköynnös on kyllä ihana, on vain niin turkasen myöhäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan salakavalasti siemenpussukat kaupassa hyppäävät ostoskoriin. Pitäisi varmaan kiertää kaukaa kaikki kasveihin vähänkin viittaavat osastot.

   Poista
 17. Kelloköynnös on ihana. Haasteena on vain, että se ehtii kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea täytyy näköjään kokeilla ja saada se oma kokemus. Jos menee pieleen, niin ainakin on yrittänyt.

   Poista
 18. Kelloköynös on kaunis, minulla on ollut yhteenä vuona sitä, ja tykkäsin. Nyt minä laitoin helmikuun puolessa välissä keijunmekkoa multaan nyt vasta nousi piikkejä on aika pitkä idätys aika. Runsas kolme viikkoa kesti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitaasti näkyvät nuo kelloköynnöksetkin itävät, mutta nyt on selävsti eloa mullan pinnalla.

   Poista
 19. Ihana tuo puiden ja pensaiden leikkauskurssi, niin hyödyllinen! Meikäkin tarvitsisi sellaisen heti :) Kelloköynnös on kyllä hyvin nätti, itse olen laittanut siemenet vain isoon paljuun ja on minusta tosi helppo kylvettävä kun en ole itse mikään supertaitaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan hyvä ja hyödyllinen kurssi. Toivottavasti muistan asiat vielä myöhemminkin.

   Poista
 20. Mielenkiintoinen kokeilu. Raportointia toivon kun alkaa lautalla jotain tapahtumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on tarkoitus tehdä. Kovin on hidasta toimintaa tässä vaiheessa.

   Poista
 21. Kelloköynnös on kyllä todella kaunis. Itse en ole sitä kokeillut, mutta niin moni on siitä nyt postannut, että itsekin olen sitä miettinyt. Hauskaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muiden innostuksen perässä tässä mennään. Katsotaan, kuinka köynnökseni kasvaa ja ehtiikö se kukkimaan.

   Poista
 22. Kelloköynnökseen hurmaantuu jokainen vuorollaan! Toivottavasti idätyskoe onnistuu. Se on myös kasvutavaltaan ja lehdistöltään niin kaunis, että niistäkin voi nauttia. Pitäisi muutamaa pensasta itsekin leikata, kevät etenee kohisten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat olisivat toki paras onnistumisen palkinto, mutta kyllä kauniista lehdistäkin iloitsee.

   Poista
 23. Blogeista saa kyllä niin paljon inspiraatiota ja ideoita! En ihmettele, vaikka yllättäisin itsenikin kelloköynnöksen siemeniä etsimästä =) Lauttakokeilu kuulostaa mielenkiintoiselta ja jään odottamaan tuloksia. Mukavaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monen monta mukavaa asiaa on blogeista löytynyt. Kaikkia ei toki tule edes kokeiltua, kun taas jotkut jutut ovat muuttuneet vakiokäytännöksi.

   Poista
 24. Toivottavasti siämenet itää ja saat ihaalla hianoja kellokukkia syyskesällä. Mulla on ollu ny kaks satsia kelloköynnöskylyvöjä. Molemmis iti ensimmääset noin kymmenes päiväs, mutta voi mennä kolomekki viikkua itämises. Siämenet oli mullas, pesuhuanehes, laattialämmön päällä.
  Muhun on tarttunu ny jättiverbeenakokeelu. Näinki niitä livenä Avoomis Puutarhoos ja ihastuun het.

  VastaaPoista
 25. Toisen kylvöksen köynnökset ovat nyt tulleet pintaan. Ensimmäisestä satsista ei yhtään, mutta odotellaan vielä. Jättiverbena onkin ollut monessa blogissa esillä. Vielä ei minuun tarttunut ja tältä keväältä voi jo olla myöhäistä.

  VastaaPoista
 26. kohta tuota kelloköynnöstä on tosiaan meillä kaikilla. Se on niin paras köynnös ilman kukkiakin! Ja kuten joku jo mainitsi niin se kiipeää tosi hyvin kärhillään ja on kuitenkin helppo irrottaa. Kaikki huippuköynnöksen ominaisuudet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat toki olisivat kiva bonus, mutta monissa kasveissa ihastuttaa paljon myös lehdet. Odotan innolla ensikohtaamista kelloköynnökseni kanssa.

   Poista
 27. Tuttu juttu. Lauttakylvönä olen testannut vanhojen siemenien itämistä. Minulla ei ole koskaan ollut kelloköynnöstä. Jokohan minäkin sain tartunnan :).

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!