perjantai 7. huhtikuuta 2017

Viherpaja-käynti herätti ajatuksia


Puutarhabloggaajat kävivät talvitapaamisen yhteydessä Vantaan Koivuhaassa sijaitsevassa Viherpajassa. Flunssan kourissa kärvistelleenä en päässyt talviretkelle mukaan. Naapurin Maritille tulee aina asioita vuodatettua ja minun Viherpaja-missaukseni muistaen hän kysyi runsas viikko sitten, lähdenkö heidän kanssaan käymään Viherpajassa. Naapurit olivat muutenkin menossa Tikkurilaan, joten samalla voisimme käydä katsastamassa Viherpajan annin.


Paikka on suuri ja kasveja valtavasti. Ihme, jollei viherkasviharrastaja tuolta löydä etsimäänsä. Lisäksi kasvit ovat hyväkuntoisia ja hoidetun oloisia, nimikyltit ja hintalaput selkeästi esillä. Minusta kasvien hinnatkin ovat ihan kelpo luokkaa ja kilpailukykyisiä ulkomaisten ketjuliikkeiden hintoihin verrattuna. Vaikka hyllyt notkuvat kasveista ja amppeleita roikkuu niiden yllä, kasveja pääsee hyvin katsomaan ja valikoimaan.


Käytävillä mahtuu kulkemaan ja varoen jopa muita kävijöitä ohittamaan. Kasvihuoneissa saa vapaasti ja rauhassa kulkea ja katsella. Kukaan ei seiso selän takana vahtimassa, eikä kertaakaan tullut pakko-ostamisen tunnetta. Henkilökuntaa on kyllä näkyvillä ja tarvittaessa he vastasivat kysymyksiin ja neuvoivat mielellään.


Sisälle mennessämme kysyin henkilökunnalta, saanko ottaa valokuvia - kuten pyrin yleensäkin tekemään. Sain luvan ottaa kuvia omaan käyttöön. Kerroin kuvaavani blogiini.

Anopinpalli


Korallibegonia

Mehipuulautanen

Lemmikkejä ruukuissa

Liisantyyny  
Maljaköynnös


Paavonnukkumatti

Rahapuu

Samettilehti

Kasvihuoneita on useita. Osa on suoraan toinen toistensa perässä, joissakin on välillä suljettava ovi. Yhdessä huoneessa oli meneillään timanttikukkanäyttely.

Viimeisenä kiersimme japanilaisen puutarhan. Se on rakennettu vuosina 1985-1986. Kasvit on kerätty ympäri maailmaa ja kalat lennätetty Japanista. Puutarhan lämpötila ja kosteus seuraavat vuoden ympäri Tokion seudun vastaavia arvoja. Kirsikoiden kukinta ajoittuu maalis-huhtikuun vaihteeseen, mutta maaliskuun viimeisellä viikolla kukinta ei vielä ollut aluillaan. Auringonpaistetta on ollut liian vähän.2002 Viherpajassa oli suuri tulipalo, jossa 6000 neliön alasta tuhoutui 300 neliötä. Mm. japanilainen puutarha kärsi mittavat vahingot. Aikanaan Viherpajassa on ollut myös perhospuutarha, mutta se on lopettanut. Joidenkin tietojen mukaan myös kaktuksilla on oma tilansa, mutta nyt ne löytyivät muiden viherkasvien yhteydestä.

Lawsonin sypressi
Kirsikka (nimi unohtui)

Olipa huikea paikka. Tai oikeastaan tunteeni niin kasvien keskellä kierrellessä, kuin kotiin saavuttuani olivat hyvin ristiriitaiset. Ulkoa päin katsoessa näyttää, kuin kasvihuoneet olisi jo aikaa hylätty ja ympäristön kasvillisuus vähitellen ottaisi oman tilansa takaisin. Parkkipaikalta sisään mennessä luulin, että tulemme takaoven tai lastauspihan kautta, mutta kyllä se ihan pääsisäänkäynti oli. Sisäänkäynnistä etuoikealle olevat huoneet olivat täynnä kasveja, mutta japanilaisen puutarhan läheiset tilat suurimmaksi osaksi lähes tyhjinä tai pikemminkin ilmeisesti jonkinlaisena varastotilana. Siellä täällä oli joitakin suuria, hintalapuista päätellen myyntiin tarkoitettuja kirsikkapuita ja havukasveja. Hetkittäin oli sellainen olo, kuin kulkisi luvatta jossain remontin kourissa olevissa varastotiloissa.

Kliivia

Tuollaisen paikan ylläpitäminen on varmasti hurjan kallista. Pelkästään lämmittämiseen täytyy kulua valtavia summia. Ihan yhden tai kahden miehen henkilökunnallakaan ei taatusti selvitä. Naapurini ovat käyneet Viherpajassa vuosien varrella useita kertoja ja he kertoivat paikan olleen aiemmin paljon hienompi. 

Väistämättä kaikkialla törmäsi jonkinlaiseen rappiotunnelmaan. Sääli, sillä uskoisin, että Suomessakin olisi paikkansa Tukholman Zetasin kaltaiselle puutarha-alan yritykselle ja nähtävyydelle. Vaikka Viherpaja onkin pääasiassa viherkasvikauppa, sijaintinsa ja kokonsa puolesta se voisi olla Suomen Zetas. Aika lailla panostusta se nykytilanteeseen verrattuna vaatisi. 

Milloinkahan Suomessa syntyy puutarha-alan yritys, joka määrän ja laadun lisäksi panostaa myös tuotteiden esillepanoon ja myyntialueen ulkoasun yleiseen viihtyvyyteen? Eurojackpotin 60 miljoonaa meni taas sivu suun, mutta nytpä tiedän, mihin voittomiljoonani sijoittaisin. Uusi lotto siis vetämään siinä toivossa, että voisin perustaa kotimaahan ihka oman zetasin.
 
Sammakko japanilaisen puutarhan lammessa.

36 kommenttia:

 1. Betweenin Zetas olis takuulla huikea. Ilmoittaudun ekaksi kanta-asiakkaaksi ☺

  Mä en päässyt bloggariretkelle ja myös oma reissuni myöhemmin peruuntui. Mutta kyllähän tuo kokemaan pitäisi päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitankin sinut heti vip-asiakaslistalle. Tosin lottovoitto taisi taas mennä sivu suun, joten sitä Betweenin zetasia joudutaan vielä tovi odottelemaan.

   Poista
 2. Ihanat kuvat!
  Harvemmin tulee asiaa tuolle suunnalle, eli Viherpajassa en ole koskaan käynyt. Mutta, onhan tuolla käytävä, niin mielenkiintoisen postauksen paikasta laitoit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivallinen viherkasvikauppa, jonne kylläkin täytyy ihan erikseen lähteä. Ei ole oikein minkään matkan varrella.

   Poista
 3. Viherpaja on kyllä ihana paikka, sieltä löytyy monesti sellaisiakin kasveja mitä ei muualta hevin löydä. Minunkin mielestäni Viherpajan hinnat ovat kilpailukykyisiä, joissain kasveissa jopa halpoja! Kun itse olen joitain kasveja, esim. kliivioita kasvattanut siemenestä, niin huomaa paljon multaa, vettä, ruukkuja, hoiva-aikaa kasvien kasvattamiseen meneekään, eikä Viherpajan hinnat tunnu ollenkaan pahoilta. Joskus tuolta ostamieni kasvien mukana on tullut epätoivottu ötökkä mullan mukana, mutta eiköhän kaikissa kaukomailta tuoduissa kasveissa ole sama vaara, riippumatta mistä ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherkasvivalikoima on tosiaan Viherpajassa kattava, joten sinne kannattaa tosiharrastajankin mennä ostoksille. Paljon sellaisiakin kasveja, joista en ole tiennyt mitään.

   Poista
 4. Mukavia kuvia!
  Vähän samanlaisia ajatuksia herättää Viherlandia. Sekin on kuulemma ollut aikoinaan oikein kiva. Nyt kasveja on vähemmän ja kaikenlaista sisustustavaraa enemmän.
  Julkisivua on korjailtu, mutta silmiini pistävät väärät nimikyltit ja ennen kaikkea puutarhavalojen mustat johdot jotkat risteilevät koristekivikatteen päällä ja katekangas tursotti osin näkyvillä. Olipa tökeröä, en tiedä ovatko sen korjanneet.
  Tulee siellä siltikin käytyä ostamassa puutarhakasveja, puuvartisia ja perennoja on ihan laaja perusvalikoima.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääasia tietenkin on, että kasvivalikoima on hyvä ja niiden laatu myös. Hintakin toki vaikuttaa, mutta joskus kyllä maksaisi siitä laadusta vaikka sitten vähän enemmän. Kauneus on tietenkin katsojan silmissä. Jotenkin vaan toivoisin enemmän panostusta niihin ulkoisiin puitteisiin. Ei se aina ole rahastakaan kiinni.

   Poista
 5. Puutarhaliikkeen yleisilme vaikuttaa kyllä hirveästi ostokokemukseen. Varsinkin nuupahtaneet kasvit saavat ostokset jäämään siihen. Turussa vanha Kauppilan puutarhaliike vaihtoi omistajaa ja nykyisessä liikkeessä on panostettu kovasti esillepanoon. Olo on kuin puutarhalehteen kävelisi, kun siellä käy. Ja aina tarttuu jotain mukaan. Blogissani on synttäriarvonta käynnissä - käypä osallistumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin viime kesänä ensimmäistä kertaa Kauppilassa. Silloin se oli vielä Kauppila nimellä, joten en tiedä, oliko muutokset jo aluillaan. Tykkäsin kyllä heidän valikoimastaan. Kävin myös Viherlassilassa, johon tykästyin. Kaatosateen vuoksi en voinut tehdä kovin tarkkaa arviointia kummastakaan.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos Ritva ja hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Kiva katsoa viherpajan kuvia, kiitos kun pääsin mukanasi käymään. Lapsena muistan siellä juuri käyneeni japsinurkkauksessa vanhempieni kanssa, taisi olla sisäänpääsymaksukin sinne. Minä uskon, että tuollainen liike kannattaisi, mutta ei jossain Vantaan perukoilla vaan hyvien kulkuyhteyksien luona, vaikka cityssä. Minulle ei olisi niin väliä millaista taimistolla näyttää kunhan valikoima on hyvä ja runsas. Ei ihme, että Zetas menestyy. Ruotsalaiset on kyllä vähän varakkaampia kuin me, heillä on käyttövaraa enemmän, pitkät laina-ajat asuntolainoissa ja muutkin maksut paaaljon pienempiä kuin meillä Suomessa. Mutta toivotaan, että saamme lisää ihania taimistoja :) Kirsikka taitaa olla kiku-shirade-sakura, minulla on tuo sama niin tunnistan. Iloista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikka oli tosiaan kiku-shirade-sakura. Kiitos, nyt muistan.
   Toki ruotsalaiset ovat varakkaampia ja heillä on pidemmät perinteet myös puutarha-asioissa. Ruotsalaisilla on myös minusta enemmän taitoa ja halua tehdä ympärilleen kauneutta. Suomalaisten slaavilainen mentaliteetti näkyy yhä monessa asiassa. Minusta siisteys ja järjestys ei välttämättä ole rahakysymys. Ulkoisilta puitteiltaan hyvinhoidettu taimisto voi olla myös valikoimaltaan runsas ja kertoo usein myös asenteesta, jolla yrityksessä kasveihinkin suhtaudutaan.

   Poista
 8. 60 miljoonaa olisi kiva alkupääoma puutarhamyymäläm perustamiseen :) Minua viehätti Viherpajan rappiotunnelma. Luultavasti osittain sen vuoksi hinnat ovat kohtuullisia. Muistan käyneeni paikassa 1990-luvulla, silloin siellä oli perhosia ja puitteet hienot. Nyt kasvit ovat pääosassa ja se riitti minulle. Kevätpuutarha-messuilla oli Espooseen avattavan Garden Living Viherstudion osasto, esittelijän kertomus antoi ymmärtää, että siitä suunnitteilla on vähän Zetasin tyyppinen myymälää, joka ensi vuonna laajentaa enemmän erikoisempiin kasveihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rappiotunnelma on tietenkin viehättävää ja se voidaan luoda myös siten, että ulkoiset puitteet ovat kunnossa. Minä nyt yksinkertaisesti kaipaan tietynlaista siisteyttä ja järjestystä. Jotenkin on hirvittävää tuhlausta antaa rakennusten rappeutua. Kyllä niiden kasvihuoneiden lämmittäminen maksaa entistä enemmän, jos laseja on rikki ja lämpö vuotaa harakoille. Kuten tuossa Sametti Hortensialle totesin, siisteys ja järjestys ei välttämättä ole raha- vaan asennekysymys. En vaan pääse eroon siitä mielikuvasta, että meillä mennään liian usein sieltä, missä aita on matalin. Eikä se koske ainoastaan puutarha-asioita.

   Poista
 9. Pitäisi joskus itsekin vierailla kyseisessä paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Viherpajassa kannattaa käydä. Viherkasvivalikoima on todella kattaja ja kuten moni muukin on todennut, hinnat varsin kohtuulliset.

   Poista
 10. Olisi kyllä hienoa, jos saisit perustettua oman Zetasin Suomeen.

  Viherpajassa oli kasvit pääosassa, mutta osa rakenteista jne olivat päässeet jo huonompaan kuntoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi se lottovoitto mennä taas sivu suun, joten sitä meikäläisen puutarhakauppaa joudutaan vielä odottelemaan.
   Omakotiasukkina tiedän, että hajoavia paikkoja on parasta alkaa korjata jo ennen, kuin ne on lopullisesti rikki. On helpompaa ja halvempaa siten. Surullista katsoa rakenteita, joiden osalta pian purkaminen on parempi vaihtoehto kuin korjaaminen.

   Poista
 11. Olen aikoinaan käynyt muutaman kerran Viherpajassa. Silloin se oli nimenomaan japanilainen puutarha. Niin sen muistan. Varmasti tuon ylläpitäminen on kallista. Meillä on nyt lama-aika kestänyt jo pitkään. Suuria pääomia vaatii korkeatasoisen puutarhamyymälän perustaminen. Sen pitäisi sitten vielä kannattaa. Aikamoinen yhtälö meidän maassamme. Emme ole niin varakkaita kuin ruotsalaiset.
  Toivon, että saat sen päävoiton ja perustat meille Suomi-Zetasin. Notkuisin siellä varmasti säännöllisesti - ja tekisin myös ostoksia. Peukkuja Sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut lottovoittoa, eikä ihan pian sitten sitä puutarhamyymälääkään.
   Tästä suomalaisten ja ruotsalaisten elintasoerosta on täällä puhuttu ennenkin. Selvää on, että Ruotsissa talous on paremmalla tolalla ja siellä on myös puutarha-asioissa pidemmät perinteet. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että siisteys ja järjestys ei välttämättä ole raha- vaan asennekysymys. Kyllä meiltäkin jo löytyy muutamia puutarha-alan yrityksiä, joissa selvästi panostetaan tuotteiden esille laittamiseen, lajikirjoon ja laatuun, eikä se välttämättä näy hinnassa järin suurena erona. Ehkä itse olen vain liian vaativa.

   Poista
 12. Viherpaja on varsinaista rappioromantiikkaa. Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi-M! Samoin sinulle aurinkoista kevättä.

   Poista
 13. Kiitos kierroksesta. Mielenkiintoinen paikka ja olisi kivaa päästä käymään. Meikäläiselle varmasti riittävän upea paikka, jossa rahoistaan pääsee eroon! Toki olisi hienoa, että paikoista pidettäisi huolta ja moni sellainen huomaa rappion, joka on aiemmin siellä käynyt. Ruotsin ihanuuksia seuraan vain täällä blogeissa, mutta upealta näyttää. Sinun lottovoittoasi ja liikkeen perustamista odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut lottovoittoa ja sitä meikäläisen puutarhaliikettä joudutaan vielä odottelemaan. Sillä välin täytyy tyytyä törsäämään kaikki ylimääräiset (ja vähemmänkin ylimääräiset) rahat muiden kaupoissa.

   Poista
 14. Vieras paikka minulle, mutta paljon kasveja ja varmasti kokemisen arvoinen, vaikka tuo remonttitunnelma vähän pistää miettimään, mistä lie johtuu..? Liisantyynyt näyttävät hauskoilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherpajassa on tosiaan kattava valikoima viherkasveja. Varsinkin, jos haluaa jotain vähän erikoisempaa, kannattaa sinne lähteä. Ja on se muutenkin ihan näkemisen arvoinen paikka.

   Poista
 15. Kuvakierros oli mielenkiintoinen. En ole koskaan käynyt Viherpajassa, olen lukenut siitä vain blogeista. Harmillista kuulla, että rapistumista näkyy - kasvihuoneiden ylläpito kustantaa varmasti jonkun verran, kuten tuumailitkin. Tarvittaisiin vilkasta liikennettä ja riittävästi ostajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherpaja on vähän sivussa, joten sinne on varmaan helpointa mennä omalla autolla. Toisaalta, harvemmin ne isommat taimikaupat ja puutarha-alan yritykset ihan bussipysäkin vieressä sijaitsevat. Puutarha-alasta on kyllä tullut aikamoinen trendi, joten rahaa siellä liikkuu runsaasti. Luulisi siis kannattavan vähän investoidakin.

   Poista
 16. Mielen kiintoinen kierros siulla En ole siellä koskaan käynyt Joskus olisi kiva käväistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva on käydä tutustumassa uusiin paikkoihin. Jollei itse pääse paikalle, voi tehdä virtuaalimatkan bloggarin seurassa.

   Poista
 17. Enpä ole minäkään tuolla käynyt! Ehkä pitäisi joskus. Mutta ihania kaktuksia olet kuvannut!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä oli kattava valikoima myös katkuksia. Saattaapa olla, että käyn vielä ostamassa sieltä käärmekaktuksen itselleni.

   Poista
 18. Odotan innolla sinun puutarhamyymälääsi :) Tuo Tukholman Zetas täytyy kyllä kokea myöskin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitäisi lotota ahkerammin ja isommalla panoksella. Luultavasti helpompi vierailla Zetasilla, kuin odottaa minun lottovoittoon perustuvaa puutarhamyymälääni.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!