perjantai 25. toukokuuta 2018

Kesä jo toukokuussa


Sairaalassa maatessani harmittelin ulkona vallitsevaa kesäistä lämpöä. Kuvittelin jääväni ihan kaikesta paitsi. Käytännössä hyppäsin pari puutarhaviikkoa täysin yli ja toki menetin monien sipulikukkien parhaimman kukinnan. Vaan enpä jaksa menneitä asioita murehtia. Parempi suunnata katse eteenpäin ja nauttia ihan jokaisesta hetkestä, jonka aurinkoinen sää ja kaunis luonto meille nyt tarjoaa. 


Puutarhassa on äärimmäisen kuivaa. Maa on koppuraista ja paikoin jopa halkeilee. En ole koskaan harrastanut perennojen kastelua. Vain juuri istutetut ansaitsevat säännöllisen kastelun juurtumisen edistämiseksi. Samoin oikein pitkinä hellejaksoina olen laittanut iltaisin sadettimen päälle. Sellaisia jaksoja on kuitenkin ollut kovin harvoin. 

Päähäni on iskostunut vuosia sitten Arno Kasvin lausahdus jossain tv-ohjelmassa. Hän nimittäin totesi, että mikäli perennoja kastelee jatkuvasti, niiden juuret jäävät pintaan, jolloin ne kärsivät ja kuolevat pienemmästäkin kuivuudesta. Jos taasen jättää perennojen kastelun lähinnä istutuksen lähiaikaan, kasvit tunkevat juurensa syvälle ja selviävät vaikeammistakin kuivuusjakoista.

Tulipa Synaeda Amor

Kuivuudesta on myös se hyöty, etteivät rikkaruohot ole päässeet näyttämään voimiaan. Miljoona vaahteravauvaa yrittää ahkerasti vallata alueita mitä kummallisimmista paikoista. Ne pitääkin nyhtää mahdollisimman pieninä, sillä saatuaan vähän mittaa myös juuri kasvaa vahvaksi ja vaatii voimaa irrotakseen.

Hiukan näyttää siltä, että myös monet perennat kasvavat  hitaasti. Toisaalta elämme vasta toukokuun loppupuolta, joten monesti tähän aikaan vuodesta ei ole näinkään vehreää ja kukkaistaa, kuin nyt. Hyvin vielä ehtivät päästä vauhtiin.

Tulipa Esperento

Kun puutarhassa ei saa eikä jaksa pahemmin työskennellä, on ollut aikaa tehdä tarkistuskierroksia ja pysähtyä tarkkailemaan yksittäisiäkin kasveja. Yllättävän hyvin näyttävät kaikki selvinneen talvesta. Ruusupensaat tosin ovat kärsineet, sillä monista pensaista joutuu leikkaamaan runsaasti kuivuneita oksia pois. Onneksi kaikki kuitenkin näyttävät tekevän lehtiä oksien alaosiin. Jokusessa ruusussa on jo nuppujakin.


Toimeliaana ihmisenä olen joutunut jatkuvasti komentamaan itseäni pysymään paikallaan ja malttamaan mieleni. Välillä on tuskallista, kun Ukkokulta on niin perusteellisen hämäläinen ja saadakseni apua, pitää osata pyytää. Ihan mielellään hän auttaa, mutta miten se avun pyytäminen voikaan olla niin vaikeaa. Taidan kuvitella pääni olevan läpinäkyvä ja kaikkien ajatusten piirtyvän siellä selkeästi muiden luettavissa.


Vaikeaa on myös tottua siihen, että on merkitävissä määrin toisten avun varassa. Pääsenhän minä bussilla liikkumaan, mutta asioiden hoitaminen julkisilla liikennevälineillä täällä periferiassa ei ole ihan yksinkertaista. Ei siksikään, kun on koko elämänsä tottunut toimimaan itsenäisesti ja enemmänkin jeesaamaan muita, kuin olemaan itse autettavana. Olen siis jälleen kerran jonkinlaisessa elämänkoulussa.


Joka päivä olen tehnyt sentään joitakin pieniä ja kohtalaisen keveitä tehtäviä. Torstaina pesin terassin ja pergolan lattiat ja itse asiassa kaikki vaakapinnat. Tieremppa ja siitepöly tuottavat kaikille pinnoille keltaisen katteen. Pölisevää ainesta on turha harjata, sillä se vain pyörii ympärillä laskeutuakseen tismalleen samaan paikkaan takaisin. Parempi on letkuttaa vedellä pinnat puhtaaksi ja samalla voi täyttää kastelukannut ja kellarista terassinkulmalle sijoittamani vesisäiliön. Ikkunat pesin pääsiäisenä, enkä niihin aio nyt puuttua. Se on ihan turhaa. Odotan, kunnes työmiehet alkavat syksyllä asfaltoida teitä. Ehkä pöly silloin helpottaa. Siihen saakka voi laskea sälekaihtimet peittämään pahimmat samentumat.


Monet valittavat kuumuutta ja kuivuutta. Varmasti huonovointisille kuumuus tuottaa hankaluuksia. Kuivuuskin aiheuttaa monenlaista vaikeutta, mutta luontoa on mahdoton määräillä. On vain sopeuduttava ja koitettava iloita parhaista puolista.

Minä pidän lämmöstä ja valosta. Kevät ja kesä ovat minusta parhaimipia vuodenaikoja. Nautin siitä, että voin tepastella pihamaalla ilman paksuja vaatteita ja katsella ympärilläni kukkivia kasveja. Miten ihanaa onkaan aamuvarhaisella kuunnella avoimesta ikkunasta kuuluvaa lintujen konserttia. 


Aurinkoista ja kesäistä toukokuun viimeistä viikonloppua teille kaikille!
 

41 kommenttia:

 1. Ihailtava asenne sairastamisen keskellä, toisinaan elämänkoulu yllättää.
  Hyvä vinkki perennojen kastelusta, Arno se tietää kaikenlaisia juttuja 😉
  Tsemppiä ja nautitaan kesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arno Kasvilla on aina ollut hyviä vinkkejä ja lisäksi hänellä on taito kertoa ne kansanomaisesti ja hyvin ymmärrettävästi.
   Elämä on silkkaa opiskelua ja aina on onneksi mahdollisuus oppia jotain uutta.
   Nautitaan, ihan kaikki.

   Poista
 2. Muistan samat Arno Kasvin viisaat ohjeet.
  Taisivat olla myös hänen kirjassaan, jonka luin jo lähes joskus 30 vuotta sitten...
  Nauti kesän lämmöstä ihanassa kesäkeitaassasi ja voimatkin kohenevat kauneuden keskellä joka päivä. =)

  Leppoisaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arno Kasvilla on runsaasti oivallista viisautta meille puutarhaihmisille.
   Nautin. Meillä taitaa sään puolesta olla yhtä lämmintä, kuin teillä siellä etelässä.

   Poista
 3. Äkkipysäys tapahtuu silmänräpäyksessä, mutta ylöspääsy on hitaampaa, sen jo tiedätkin. Kun nyt olet "vaiheessa" näkyy normaali elämänmeno jotenkin kirkkaana (viittaan Ukkokultasi toimiin) ja siihen, että et ole lasimestarin tytär;) joten ei ne ukkokullat meidän aivoituksia ilman sanoja tai lauseita ymmärrä- sanoo saman kokenut. Asiaa: minäkään en liiemmin perennoita kastele, nyt olen kastellut näillä uusilla mailla kasvavat sipulikukat ja kesäkukkapenkit. Voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ylös kahlaaminen on huomattavasti hitaampaa ja työläämpää. Ehkä se on tarkoituskin, jotta ihminen ehtii toipuessaan läpinäkymään sitä elämänkoulua.
   Toisinaan kyllä ihmetyttää, ettei Ukkokulta yli 30 vuoden kokemuksellakaan osaa minua "lukea". Myönnettäköön, että oppimisen paikka on minullakin.
   Kiitos, voin jo paremmin ja toivon mukaan toipuminen jatkuu rivakasti.

   Poista
 4. Joitain perennoja olen kastellut ja uusia istutuksia, silti yksi kataja pääsi kuivumaan, oli taimi omasta metsästä joten vahinko ei ole kovin suuri. Muut kyllä pärjäävät. Ymmärrän tuskasi itsekin toimeliaana ihmisenä. Eikä se avun pyytäminen ole helppoa edes omalta mieheltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusia istutuksia minäkin kastelen. Nyt niitä tosin on tasan kaksi, joten ei kovin työlästä.
   Ei ole pyytäminen helppoa, kun on tottunut aina itse touhuamaan. Oppimisen paikka siis tämäkin.

   Poista
 5. Paranemisia, toipumisia ja malttia touhuiluun.
  Nuo sinun 'kevyet' puuhailusi kuulostavat minusta aika raskaille...
  Anna itsellesi aikaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna!
   Eivät olleet raskaita puuhia, sillä mies valmisti kaiken siten, että saatoin seistä terassilla letkua kädessä pitäen. Lääkärin mukaan pitääkin vähän liikkua ja ottaa nokosia säännöllisin välein. Mm. huimauksen hoidossa liikkuminen on oleellisesti parantavaa.
   Mutta totta, vaikea on heittäytyä laiskottelemaan. Opettelemista vaatii tämäkin...

   Poista
 6. Tarpeellinen asenne nyt. Ihania tulppaaneja. Moniakaan asioita ei voi tehdä puolikuntoisena, eikä kannatakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan, etten tahdo jaksaa paljon mitään. Mieli haluaa enemmän, kuin kroppa kykenee. Vaan hissukseen menen eteenpäin ja annan itselleni luvan laiskotella.

   Poista
 7. Mukava lukea, että voit jo paremmin.
  Onpa siellä taas niin ihania tulppaaneita! Ai joko ne on kukkineet. Täällä olen ihaillut niin paljon tulppaaneitani, voi olla ettei ensi kevään ole omia tulppuja. Muutenkin ihaillut pihaa ihan eri silmin.
  On tämä toukokuu ollut tosi hieno, vaikka on kummallisen pitkältä tuntunut. Outoa kun on ollut niin kuumaa, vaikka tykkäänkin lämpimästä.
  Täällä oli niin paljon lunta ja kesti pitkään niiden sulaminen, että luulen olevan aika kosteaa vielä. En ole kastellut täälläkään kuin vain istutettuja ja astioissa olevia kukkia. Mulla on tapaa laittaa heinäsilppua penkkeihin (katteeksi), niin multa pysyy sen alla kosteana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuun pitkä hellekausi on kyllä hiukan omituisen oloista, vaikka toki lämpöä rakastavana tykkään näistä ilmoista. Tuntuu vain, että puutarhan kukoistus ja vehreys etenee pikavauhtia.
   Asut sen verran pohjoisempana, että sinulla taitaakin tulppaanit nyt olla parhaimmillaan. Harvoin ne täälläkään näin aikaisin ovat likimain ohikukkineita. Tällainen kevät tällä kertaa.

   Poista
 8. Nyt vain malttia ja lepoa, jotta paranet ja kuntoudut taas ennalleen. Avun pyytäminenkin on nyt aivan paikallaan.
  Hyvää alkavaa viikonloppua. 👍👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Myönnän, että avun pyytäminen on vaikeaa, mutta kyllä siihenkin oppii.
   Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 9. Gorgeous tulips.
  All are beautiful but I especially loved the first one, it is spectacular.
  Have a lovely weekend
  Greetings
  Maria from
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, I think my first tulip is wonderful.
   A really nice weekend for you!

   Poista
 10. Lepää ja nauti, kävellä hissuttele ja katsele luontoa, se parantaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin yritän tehdä. Kerrankin saa luvalla maata puutarhassa kirja nenän edessä. Donna Leonin viimeisin Brunetti kulkee kohti viimeistä sivuaan.

   Poista
 11. Elämänkoulussa voi oppia myös kivoja ja tärkeitä asioita niin kuin avun pyytäminen. Miehesi on myös uuden tilanteen edessä, kun pyydät apua. Se voi olla hänelle tosi mieluista. Sinulla riittää siellä paljon kaunista katsottavaa. Nyt vain rauhallisesti siellä ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ansu! Minulla on onneksi aivan ihana ja avulias mies. Turhaan aina ruikutan.

   Poista
 12. Tervetuloa sieltä sairaalasta taas normielämään! Nyt sinulla ihasteltavaa puutarhassakin riittää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vilma! Normielämä on minusta terapeuttista, varsinkin nyt, kun puutarha näyttää niin kauniilta. Kuivuuden vuoksi ei juuri mitään voi nyt tehdäkään, joten voi hyvällä omallatunnolla keskittyä nauttimiseen.

   Poista
 13. Elämänkoulu on käyty täälläkin. Välillä on vaan pakko helittää ja mennä sen mukaan mitä pystyy ja kykenee tekemään. Mikään ei katoa mihinkään, puutarhakaan.
  Arnolta hyvä kommentti, en ole vielä kastellut perennoja, vaikka nyt alkaa näyttää sille, että kaipaisivat oikeasti vettä! Vasta viikon päästä on luvattu sadetta, voi voi..
  Kauniita tulppaneja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Elämänkoulu on usein aika hyvä opetteja, kunhan malttaa ottaa sen opit vastaan. Ei tämä ole ensimmäinen elämänkouluni, tuskin viimeinenkään.
   Viikon päässä näkyi ennustuksissa olevan sateita. Aika kuivaa on, mutta eiköhän luonto vielä toistaiseksi pärjää.

   Poista
 14. Onneksi olet nyt kotona! Ymmärrän hyvin, ettei ole helppoa olla toisten avun varassa ja tosi vaikea olla touhuamatta jos se on ihmisen perusluonne. Elämä opettaa kyllä kaikenlaista perspektiiviä, mikä voi olla hyväkin asia. Kun ei kukaan meistä täällä yksin selviä, vaikka meihin iskostetaan pärjäämisen kulttuuri jo pienenä :( Miehet on kyllä kummallisia, harvoin itse hoksaavat itse mitään...aina saa rautalangasta vääntää :) Miten Juuso kesti eron sinusta ja sinä Juusosta? Ihastuttavia tulppaaneja, niin erilaisia ja eri värisiä, mutta kaikki yhtä kauniita! Toivottavasti saisit vain istua puutarhassasi ihastelemassa sen kauneutta. Julkisilla liikkuminen on kyllä yhtä helvettiä suoraan sanottuna, tuosta olen samaa mieltä. Kaikki perustuu omaan autoon Espoossa ja Kirkkonummella! On kyllä todella kuivaa, mutta ihanaa vaihtelua niihin jatkuviin sateisiin tämäkin. Onnellisia kesäpäiviä sinulle paratiisiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Tämä episodi on taas laittanut miettimään elämän arvoja vähän uudemmasta vinkkelistä. Terveyden ja hyvinvoinnin edut näköjään ymmärtää vasta, kun ne ne ovat vaakalaudalla. Kieltämättä ottaa pannuun, kun joutuu olemaan toisten avun varassa, mutta hyvää tekee välillä miehillekin joutua vastuuseen ihan konkreettisesti. Kunpa sitä ei aina tarvitsisi vääntää rautalangasta.
   Juuso oli kovin ikävissään, kun mamma oli poissas kotoa. Nyt se onkin sitten jatkuvasti jaloissa, joten täytyy varoa, ettei kompastu maton sijasta tällä kertaa kissaan.
   Meidän nurkilla bussi kulkee Helsinkiin ja Vihtiin, mutta kaikki muut suunnat täytyykin sitten hoitaa omin voimin. Aika lailla olemme oman auton varassa, joten ajokielto aiheuttaa monenlaista säätämistä ja suunnittelua. Onneksi tässäkin suhteessa mies on valmis jeesaamaan.
   Kauniit säät ovat tarjonneet lomaparatiisiolosuhteet omalle pihalle. Ai, että tykkään!

   Poista
 15. Himmailu ja hidas tekeminen on tosiaan välillä käsittämättömän vaikeaa, jos on luonnostaan nopea ja tehokas. :D Itselläni meneillään rv 35+ ja puutarhatyöt kutsuvat joka päivä aivan valtavasti, vaikka väsymys on melkoinen iltaisin. Kannujen kantaminen yms on nyt mahdotonta, mutta kasvihuoneessa tai sen edustalla jaksan istuskella ruukuttamassa taimia. :) Pitää vain tarttua siihen työhön, mikä kulloinkin luonnistaa. Tekemättömyys olisi itselleni ihan mahdottomuus, jotain pientä on ihan pakko saada puuhata, ettei masennu. Edes ottaa valokuvia! Oikein paljon paranemisia ja lepoa sinne suunnalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun on aina tottunut touhuamaan ja olemaan aktiivinen. Toisenlaisen elämäntyylin käyttöönotto vaatii aikamoista sopeutumista, mutta aika hyvin alan jo päästä siitä jyvälle. Onneksi ei ihan tekemättömänä tarvitse istua ja olla, vaan kevyt liikunta kuuluu hoitoon. Kunhan muistaa olla rasittamatta itseään liikaa.
   Lämmin kiitos siis sinullekin tsempistä. Lepokin on tarpeen.

   Poista
 16. Hiljakseen touhutessa voimat palovaat ja miel pyssyy virkeenä. Harmittaahan se kun ois tekemistä, vaan nyt tälleen. Kauniit tulppaanit on kuvissa ja ilo minkä kukista suapi on apuna tervehtymisessä. Siitepöllyy on rannassa paksu kerros, ja kaikki paikat pölyssä tiälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Mielen virkeänä pitäminen on olennainen osa hoitoa, mutta lepoa ei saa missään nimessä unohtaa. Eikä tehdä raskaita töitä. Iloitsen kovasti siitä, että sää hellii paljain varpain kulkemista ja puutarhasta pääsee nauttimaan täysillä.

   Poista
 17. Kaiken kiireen keskellä luin vasta nyt mitä on tapahtunut! Onneksi olet toipumaan päin ja pääset hissukseen nauttimaan ihasta pihastasi. Maltti on valttia, kun on kyse noin vakavasta tapaturmasta. Tulppaanisi ovat kaikki niin kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja! Maltti on nyt todellakin valttia, vaikka joudun sitä kaiken aikaa itselleni toistamaan. Maltti kun ei kuulu vakiovarusteisiini. Tapaturma oli tosiaan vakava, mutta onni taisi istua olkapäilläni, sillä toipuminen on edistynyt hyvin.

   Poista
 18. Kiva kuulla, että olet päässyt kotiin ja paraneminen on vauhdissa. Harmillista tietysti, että et pääse ajamaan autoa, se varmasti rajoittaa jonkun verran. Pieni puuhastelu on varmasti hyväksi, etenkin myös omalle hyvinvoinnille, koska eihän sitä jaksa aina vaan maata paikoillaan. Pikaista paranemista ja lämmintä kevättä (vaiko kesää?)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu! Toipuminen on edennyt hyvin, vaikka huomaan uupuvani todella nopeasti. Ihanaa, että sää sallii puutarhasta nauttimisen ja se tekee erityisen hyvää mielelle. Pieni puuhastelu on toipumisen kannalta sallittua, kunhan muistaa välttää liiallista rasitusta. Ajokielto aiheuttaa monenlaista hankaluutta, mutta onneksi senkin pitäisi olla tilapäistä.
   Toukokuuta eletään, mutta kyllä tämä ihan aidolta kesältä jo tuntuu.

   Poista
 19. Tosi hieno juttu, että toipumisesi on lähtenyt hyvään vauhtiin, mutta pitkämielisyyttä se vaatii toimen ihmiselle. Allekirjoitan niin monta asiaa tässä postauksessasi. Minä jo saan ajaa autoa, paitsi, että minua valvotaan ihan koko ajan. Juuri äsken olisin mennyt puusavottaan, mutta sain lähtöpassit. Kaupoille olen pari kertaa jo ajanut ja keksin, että täältä periferiasta pääsen liikkeelle keskustaan asti palvelubussilla (se on kuule hauskaa, bussi kiertää vaikka kuinka kauan keräten mummot ja papat kyytiin, koululaisiakin ja sitten mennään).

  Olet oikeasti puuhastellut aika paljon, terassin pesu ei ole ihan pikkujuttu, mutta tiedät vointisi ja voimien mukaan mennään.

  Ihana repertuaari tulppaaneita kukassa!

  Kaikkea hyvää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vointi on parantunut paljon, vaikka edelleen huomaan väsyväni uskomattoman nopeasti. Kuuluu kuulemma asiaan. Päävammojen suhteen autoilua tarkkaillaan tarkasti. En siis yhtään tiedä, tuleeko autottomuudestani 3 kk vai peräti pidempi. Tulevat tarkastukset kertonevat enemmän. Kuljen kyllä mielelläni julkisilla, mutta täällä ei kovin moneen suuntaan bussilla pääse.
   Olen puuhastellut paljon, mutta Ukkokulta kyllä vahtii tarkasti ja huomauttaa heti, jos lipsun säännöistä. Terassin pesu oli siinä mielessä helppoa, että saatoin lähinnä seisoa letkun päässä ja lorottaa vettä. Ukkokulta hoito välineet paikalle ja pois. Tekeminen ei sinänsä ole kiellettyä, mutta rasitusta tulee välttää. Se onnistuu aika hyvin, koska en vain jaksa. Jalat ja kädet alkavat täristä, jos vähänkin ylikuormitan itseäni.
   Hienoa, että sinäkin olet toipunut noin hyvin leikkauksesta. Tuntuu, että olet harvinaisen motivoitunut kuntoutumiseen. Kuulostaa mukavalta. Toivotan sinulle mukavia kesäpäiviä, sillä kesähän tässä jo pian on.

   Poista
 20. Sähän olet ollut tosi reipas. Tulppaanisi ovat todella kauniita! Mukavia toukokuun viimeisiä päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reippaus taitaa olla minule sisäänrakennettu ominaisuus. Pakko kuitenkin välillä ottaa kevyemmin, ettei tule takapakkia.
   Tämä toukokuu on sään puolesta ollut aivan upea. Toivottavasti kesä jatkuu kauniina. Mukavia toukokuun lopun päiviä sinullekin.

   Poista
 21. Oi, maltti on valttia, jotta pääset takaisin entiseen vauhtiin! Antaa miehen jelppiä ja keskity sinä vaan nauttimaan puutarhastasi:) Sinulla on siellä niin upeita tulpaaneja kukassa! Arno Kasvin viisaita sanoja, nyt ei kannata tuhlata vettä perennamaahan, muitakin kasteltavia kun jo alkaa olla reilusti. Paranemisia sinulle ja hyvää vointia päiviisi!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!