sunnuntai 27. toukokuuta 2018

Kasvimaatouhua


Kasvihuoneessa on päivisin niin kuuma, ettei siellä kovin pitkään voi edes istua. Muutamana iltana olen viritellyt tukinaruja tomaateille, jotka ovat jo innostuneet kukkimaan. Koskaan aiemmin minulla ei ole ollut näin komeita tomaatintaimia, vankkoja ja terveitä. Kiitos siis jälleen kerran erinomaiselle kasvihuonevalaisimelle, jonka avulla taimikasvatus hoitui ikkunattomassa ja hieman viileässä kellarissa.

Aiempina vuosina tomaattini ja kurkkuni ovat kasvaneet kasvarissa laastipaljuissa. Huolestuin niistä mahdollisesti liukenevista haitallisista aineista ja siirryin elintarvikemuovista valmistettuihin mustiin laatikoihin (Ikean Trofast), joiden koko on 42x30x23. Ompelin laatikoihin suodatinkankaasta salaojapussit, jotka täytin lecasoralla. Porasin ylivuotoreiät reunoille muutaman sentin korkeudelle pohjasta. Kuhunkin laatikkoon istutin kaksi tomaattia. Laatikoiden koko olisi voinut olla isompi, mutta toisaalta niiden liikuteltavuus tarvittaessa on huomattavasti helpompaa.

Kurkku Beth Alpiha

Tomaatit siirsin kasvariin jo ennen onnettomuuttani. Sen sijaan kurkut Ukkokulta istutti niille varaamiini Trofast-laatikoihin ja siirsi kellarista kasvariin ollessani sairaalassa. Tämä toukokuu on ollut siinä mielessä uskomattoman lämmin, että öisinkin on selvinnyt muutamia ensimmäisiä kertoja lukuunottamatta ilman lämmitystä. Toki viritin kasvariin harsoista teltat, mutta niitäkään ei montaa kertaa ole tarvittu. Kasvarissa on minimi/maximi-mittari, josta voin seurata myös yölämpötiloja. Ulkona on matallimmillaan ollut noin +3 astetta, mutta hatarassa kennokasvarissani aina vähintään +9 astetta, ilman lämmitystä.


Talvivalkosiputlitkin ovat jo reippaassa kasvussa. Hyvin ovat pärjänneet jo useamman vuoden kasvimaalaatikossa. Viime syksynä luovutin Ukkokullan talvivalkosipuleille yhden laatikon, jonka korkeus koostuu kahdesta päällekkäin laitetusta lavakauluksesta. Syvyyttä siis riittää reilusti ja alla on vielä aiempina vuosina kasvimaana toiminut multatila.


Viikolla saimme vihdoin myös kylvettyä muihin kasvimaalaatikoihin hyötykasveja ja ilman muuta kukkia. Yhdessä laatikossa oli runsaasti pikkuruisia kurkkuyrtin taimia, joiden nyhtämisessä kului tovi. En siis jatkossa aio enää milloinkaan istuttaa kurkkuyrttiä paikkaan, jossa en halua sen myöhemminkään asustavan. Luultavasti jokunen kurkkuyrtti huolellisesta perkaamisesta huolimatta ilmestyy porkkanoiden ja salaattien väliin, vaan ehkäpä saan ne ajoissa pois nyppäistyä.


Laatikoiden päälle viritin sähköputkien avulla kaksinkertaiset harsot. Aiemmilta vuosilta olen oppinut, että harsot pitävät paremmin lämmön laatikoissa ja estävät myös tuholaisten joukkoesiintymiä sekä ilman kautta ilmaantuvien rikkaruohojen valtausyrityksiä. 

Aidan takana näkyy taustalla olevat kiviröykkiöt, joita arkisin kipataan tietyömaalta puistoalueelle väliaikaissäilytykseen. Meillä ei nykyisin tarvita laisinkaan herätyskelloa, sillä talo tärähtää rytmikkäästi heti ensimmäisen kuorman myötä viimeistään aamuseitsemältä. Noista valtavista kivilohkareista saisi komean kivimuurin ja ties mitä koristeellisia rakennelmia, mutta mieluummin kuulemma rahtaavat murikat pois.


Jotta kylvötyöt eivät liikaa rasittaisi, pidin välillä taukoja ihmetellen ympäristöä ja pohtien, miten etenen kulloisessakin projektissa. Sattumoisin kurkkasin kasvarin tuuletusikkunasta ja löysin uudenlaisen perspektiivin.

Yhtenä iltana sain myös kastelusysteemin viritettyä kasvarin tomaateille ja kurkuille, mutta viime vuotiseen tapaan sen säätämisessä taitaa taas mennä tovi jos toinenkin.

Poutapilvi - Euphorbia hypericifolia

Yhtenä päivänä haimme myös kesäkukkia terassin kukkalaatikoihin. Minulla oli jälleen kerran mielestäni pätevä istutussuunnitelma, mutta totuttuun tapaan hullaannuin puutarhalla ja lipsuin suunnitelmastani. Tällä kertaa tosin siten, että ostin kukkia vähemmän, mitä piti. En jaksa jatkuvasti kinua Ukkokultaa kuskiksi, joten istutin esikasvatuksessa olleita freesioita ja muita kasveja osaan kukkalaatikoista. 

Sirosta poutapilvestä olen aina pitänyt. Enpä tosin tiennyt, että se on sukua joulutähdelle ja kuuluu tyräkkikasveihin. Kukat ovat valkoisiksi värittyneitä ylälehtiä.


Pariin pergolan reunalla olevaan laatikkoon istutin pelaguistani ottamia pistokkaita. Laatikot ovat sateelta suojassa, mutta kuitenkin koko päivän aika paahteisessa paikassa. Pistokkaat ovat hyvässä kasvussa ja osa jo pukkaa nuppujakin. 


Laatikoiden kiinnityssysteemit ovat helpot ja säädettävät, mutta eivät kaikkein kauneimmat. Tämäkin asia olisi pitänyt miettiä tarkemmin pergolaa rakentaessa, mutta asiaa voi toki kehittää ja parannella myöhemminkin. Nyt katsoin tärkeimmäksi saada kukat näytille ja eiköhän pelaguut kasvaessaan ja kukoistaessaan vedä huomion pois kiinnitysruuveista.


Erityisen ihastunut olen ollut mukuloista kasvattamiini oxaliksiin eli käenkaaleihin tai onnenapiloihin. Tällä kasvilla on monta lempinimeä. Kukka on aika pieni ja viehättävä, mutta upeinta näissä kasveissa on minusta lehdet. Samaisessa kasvissa vieläpä kahdenlaista kuviota.


Lääkäri kirjoitti minulle sairaslomaa myös vanhempieni omaishoidosta. Se on tarpeellista monestakin syystä, eikä yksistään siksi, etten julkisilla liikennevälineillä yksinkertaisesti pääse riittävän nopeasti ja kätevästi vanhuksia auttamaan. Nyt on kuitenkin osoittautunut, etteivät vanhukset pärjää ilman kunnon turvaverkostoa. Niinpä täytyy heti maanantaina ryhtyä painostamaan kotihoitoa ottamaan vanhukset uudelleen palvelunsa piiriin, vaikka he puoli vuotta sitten heivasivat vanhempani omilleen. Vähintäänkin lääkityksen kanssa on ongelmia suorastaan pelottavassa määrin.


Toivotan kaikille oikein mukavaa toukokuun viimeistä viikkoa. 

Olen käynyt jo ahkerasti lukemassa blogejanne,mutta tabletti jumittaa jostain syystä niin tehokkaasti, että kommentointi on edelleen lapsipuolen asemassa.
 

30 kommenttia:

 1. Olen suunnattoman iloinen puolestasi, toivottavasti et joudu kovasti kättä vääntämään kotihoidon kanssa, jotta siellä sairauslomasi tärkeys ymmärrettäisiin, että asiat sujuisivat helposti ja nopeasti!

  Onpa siellä aidan takana tosiaan komea kiviröykkiö ja aidanhan siitä varmaan saisi tehtyä nopeasti. Onpa teillä säännöllinen aamuherätystäräys, onneksi ei kuitenkaan varmaan viikonloppuna. Komeat tomaatit ja kurkut sinulla jo! Olen hiukan himmailut, olen sitä kovaa hallaa pelännyt - toivottavasti sitä ei tulisikaan. Komeat ovat myös valkosipulit! Hiljalleen on aika kesäkukkia ulos laittaa. Kävin eilen kierroksen taimikaupoilla ja totesin, että puutarhalle menen kukkien taimet hakemaan, surullista oli näky - kuivat ja nuokallaan olevat kesäkukat pieneen tilaan runtattuna rullakoissa, ei kiitos! Katselin tarkkaan harsotelttojasi, ne meille vielä tarvittaisiin suojaamaan niin tuholaisilta kuin tältä kuumuudelta.

  Tuohon oxalikseen olen myös ihastunut, sen värimaailma on hieno.

  Mukavaa alkavaa viikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kotihoidossa sekä minun että vanhempieni tilanne ymmärrettiin hyvin ja asia näyttäisi etenevän toivotusti. Äiti sen sijaan kokee, etten halua heitä auttaa ja hoitaa ja että liioittelen vammani vakavuutta. Ehkä äiti on pettynyt, kun joutuu turvautumaan vieraiden apuun ja siksi kohdistaa kiukkunsa minuun. Sääli, paha mieli ei suinkaan helpota tilannetta kummankaan osalta.

   Puutarhalta minäkin kesäkukkani viime vuosina olen ostanut. Säälittää markettien kesäpihoilla paahteessa kärsivät ja kuolevat kukat, joista vielä pyydetään täyttä hintaa. Eräs kyläläinen siirtyi muutama vuosi sitten tomaattien ja kurkkujen viljelystä kesäkukkiin ja hänen kasvihuoneensa ovat paratiisi, jonne on ihana mennä ihastelemaan. Taimet ovat uskomattoman hyväkuntoisia ja kookkaita. Näkee, että niitä hoidetaan rakkaudella.

   Olen tainnut kopsata kasvilavojen harsotelttaidean Autuas olo -blogin Cheriltä. Idea on siis vapaasti lainattavissa, ole hyvä.

   Mukavaa viikkoa sinullekin, ihana ystäväni!

   Poista
 2. Hienosti olette saaneet edistettyä pihatöitä. Kasvimaalaatikoiden huput on todella siistit, ihailen kärsivällisyttänne niiden pystytykseen! Todella kauniit lehdet onnenapilassa ja myös pelakuussa! Tosi kiva saada kesäkukkaloistoa, nyt kun ei tarvitse halloistakaan juuri välittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Inka, minulla on Hämeen hitain puoliso, joka jaksaa vääntää yksityiskohtia loputtomiin. Niinpä harsot saatiin helposti ja näppärästi paikoilleen.
   Jotenkin tuntuu, ettei halloja enää tule, kun maa on lämminyt näiden helteiden ajan. Toivottavasti en ole väärässä.

   Poista
 3. En ole juurikaan ehtinyt lukemaan blogeja ja luin vasta nyt onnettomuudestasi. Hurjaa, miten pienestä kaikki voi olla kiinni. Onneksi olet päässyt jo kotiin keräämään voimia ja toipumaan. Kaikkea hyvää ja lämpimiä ajatuksia ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aliina, kiitos! Pienestä on totisesti elämän jatkumo kiinni. Yksi ainoa matonkulma keittiössä ja siihen kompastuin. Vamma on vakava, mutta onneksi siitä ei näytä jäävän pysyviä vahinkoja. Toipuminenkin on jo hyvällä alulla.

   Poista
 4. Ihanaa kuulla, että olet jo kotiutunut ja päässyt puutarhahommien makuun. Toivottavasti vanhempasi pääsevät huolenpidon piiriin ja voit levätä siltäkin saralta, eikä tarvitsisi kantaa huolta heidän hyvinvoinnistaan. Iloista toukokuun viimeistä viikkoa sinulle, aurinkoa luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Asiat näyttävät järjestyvät hissukseen niin omassa päässä kuin vanhempien hoidonkin osalta. Puutarhassa olisi ihana puuhata, mutta nyt on otettava kaikin tavoin rauhallisesti. Touhuta saa ja pitääkin, kunhan muistaa välillä levätä ja välttää liiallista rasitusta.
   Aurinkoisia toukokuun viimeisiä päiviä sinullekin!

   Poista
 5. Olet ollut jo tosi ahkera siihen nähden, että olet toipilaana. Minä olen laiska kesäkukkien suhteen, joten osassa ruukuissa on nyt dahliaa ja gladioluksia. Näin kuivana aikana helpompi muistaa kastellakin.
  Toivottavasti vanhempasi saavat avun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Levätä pitää, mutta kuntoutumiseen kuuluu myös asteittainen paluu normaaliiin elämään ja puuhastelu sopivassa määrin. Kesäkukkien istutus hoitui helposti; istuin terassinkulmalla kaikki tarvikkeet ympärilläni ja Ukkokulta apunani. Siinä tuli mukavasti turistua maailman asioita kaksisteen. Tai olihan meillä Juuso-kissakin seuranamme. Daalioita ja gladioluksia minullakin on isoissa piharuukuissa. Siksi ei niin paljon varsinaisia kesäkukkia tarvinnut ostaakaan.
   Kotihoito järjestyy vanhemmilleni. Kivi putosi sydämeltäni siltäkin osin.

   Poista
 6. Minä vähensin tänä kesänä kesäkukkien määrää, kastelua on riittänyt muutenkin. Oxalis on hauska, laitoin sitä kahteen isoon rautapataan reunoille ja keskelle tuoksuhernettä, siinä yhden kesäkukkani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukkiin saa rahaa uppoamaan uskomattoman paljon. Se oli yksi syy, miksi en ennakkosuunnitelmaani täysin toteuttanutkaan. Nyt olen tökkinyt krassin siemeniä isompien ruukkujen aukkopaikkoihin. Josko saisi niistä vähän runsautta kesän myötä. Ihan virkistävää toimia välillä vähän eri tavoin.

   Poista
 7. Vanhuksille avun saaminen voi olla ihan käsittämättömän pitkässä kuusessa. Riippuu tietysti paikkakunnasta, mutta omien kokemusten valossa aika takkuista on.

  Toipuilehan maltilla siellä! Kesä kiirehtää vauhdilla, mutta älä hätäile siellä. Oma terveys ja toipuminen pitää priorisoida henkilökohtaisten intohimojen ohitse vielä vähän aikaa. Kesän kyytiin ehtii hyppämään totuttua keveämminkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tita, olen kanssasi samaa mieltä. Vanhempani asuvat Espoossa ja siellä kotihoito takkuaa luvattoman paljon. Tämän päivän puhelujen perusteella asia näyttäisi edistyvän, mutta täyttä varmuutta ei vielä ole. Olen valmistautunut tappeluun, jota toivottavasti ei tarvitse aloittaa.

   Nyt on ihan pakko laittaa oma terveys kaiken edelle, sillä kyseessä on keskivaikea aivovamma, josta toipuminen voi viedä kuukausia. Alan olla sinut laiskottelun ja vapaan käyskentelyn kanssa, mutta autonkäyttökielto harmittaa, sillä se hankaloittaa elämää melkoisesti pitkälle eteenpäin. Toisaalta tunnen vastuuni ja ymmärrän, että pään kolautukseen liittyvä kouristusvaara on olennainen vaara myös liikenteessä. Minun "Roseni" (pikemminkin Punkku) taitaa mennä myyntiin.

   Poista
 8. Hienoa että olet jo kotona ja puuhissa mukana . Kesäkukkia minulla on tosi vähän kolmessa ruukussa kotona ja ei yhtään mökillä. Se vaan on jäänyt vähän väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila! Kotona ollaan ja useimmiten myös puutarhassa. Touhuni ovat aika rajalliset, vaikka lääkärin mukaan jonkin verran pitääkin jotain tehdä, kunhan muistaa välttää rasitusta.
   Kesäkukat ovat ihania, mutta kyllä niihin rahaa saa uppoamaan. Ja kannutolkulla vettä näin kuivilla ilmoilla. Minullakin on tänä vuonna tavallista vähemmän kesäkukkia, eikä se niin kovin häiritse. Kevät tuli niin hurjaa vauhtia, ettei siihen ole tainnut ehtiä mukaan.

   Poista
 9. Hyvä kun kunto kohenee! Ihmettelin juurikin Cherille lauantaina, että vaivaakohan mun munakoisoja fosforin puute... Mutta Cheri kyllä sanoi, että ovat paahtuneet auringossa keltaisiksi. Ja oikeassahan hän olikin:)) Mä joudun nyt varjostamaan kasvaria verhoilla, ettei kaikki pala. En tiedä miten nuo raukat saa vielä pelastettua. Otahan nyt vielä ihan iisisti, kyllä tätä kesää riittää, kaikki on vasta alussa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, munakoisoressukoitasi. Jotenkin auringon voima pääsi taas yllättämään, sillä minunkin kelloköynnösten lehdistä osa "paloi" ensimmäisten päivien paisteessa. Olisi pitänyt suojata, mutta tyystin unohdin innostuessani toukokuisesta lämmöstä.
   Viritin kasvariin harsoista hallateltat, joita ei nyt ole tarvittukaan. Ne toimivat kuitenkin samalla myös varjostuksena. Toisaalta minulla on kennokasvari, joka ei päästä auringonvaloa ihan yhtä voimakkaana, kuin lasikasvarissa.
   Yritän ottaa iisisti ja vähitellen alan olla sinut laiskanpulskean käyskentelyn kanssa. Tuntuu ihan oudolta, että vielä eletään toukokuuta, kun kesää on riittänyt jo niin pitkään.

   Poista
 10. Onneksi olet jo toipunut niin, että pääset vähän puutarhaan puuhailemaan. Se auttaa omalta osaltaan ainakin mielen virkistymiseen. Onneksi sinulla on Ukkokulta, joka on valmiina hoitamaan hommia ja kaikki etenee suunnitelmien mukaan.

  Toivottavasti tätä ihmeellistä kesää riittää vielä sitten, kun se kalenterin mukaan alkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkokullasta on paljon apua. Eipä tässä tilanteessa kovin hyvin qvutta edes pärjäisi. Puutarhassa touhuaminen virkistää eritoten mieltä. Ei siellä tarvitse suuriakaan tehdä, kiva on aistia kaikenlaista kaunista.
   Toivotaan, että se kalenterin mukainen kesäkin antaisi parastaan. Eiköhän.

   Poista
 11. Kesäkukat ovat kauniita, mutta kova työ kun pitää kastella.
  Mä kastelen aamuin illoin, onneksi kukat ovat kaikki melko lähellä.
  Tee ihan rauhallisesti äläkä liikaa rehdi. Hyvää toipumista sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Vaikea on itseään puutarhasta pois pidellä, mutta onneksi ei ole tarviskaan. Luonto näköjään hoitaa säätelyn, sillä kroppa välähtää nyt ennätysvauhtia. Sitä pitää kuunnella.
   Minä tykkään kesäkukkien kastelusta. Teen sen usein iltaisin ja samalla on mukava nauttia illan tunnelmasta.

   Poista
 12. Ihanan tehokas vaikutelma sun kasvimaalaatikoilla. Sä olet aikaansaapa. Mä sain myös viime vuonna tuollaiset kasvimaalaatikot iskuun, mutta kummasti tänä vuonna olenkin ihan pihalla, mitä mä sinne laittaisin. Ja vielä suurempi pulma on se, minne ne sijoittaisin - tuleeko ne nurmikolle vai sepelille, tulisiko ne aurinkoon vai varjoon. Miksi ihminen voikaan tulla yht'äkkiä näin tietämättömäksi?

  Kun katson sinun kukkivia kuviasi, huomaa, että tomaattiahan minä tässä jokin aika sitten suunnittelin kovastikin, mutta nyt on aika hurahtanut muihin juttuihin, kun on tullut eteen ne päivät, jolloin autetaankin muita ihmisiä heidän tarpeissaan. Mitenkähän saisi itselleen tehtyä jotain kivaa, nopeasti ja vähemmällä työllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vihdoin ilmeisesti päässyt sinuiksi kasvimaa laatikoiden kanssa. Viime kesänä kasvatus onnistui hienosti ja se kannustaa jatkamaan. Meillä laatikoiden alla on entinen kasvimaa, joten multatilaa riittää. Aluksi laitoin laatikoiden ympäristöt/käytävät hakepinnoitteella, mutta sepä vasta olikin työlästä pitää siistinä. Kotilot ja rikkaruohot tykkäsivät hakepinnasta. Niinpä poistin hakkeen, laitoin alle maanrakennuskankaan ja pintaan tuhdin kerroksen hyvin tiivistyvää kivituhkaa. Nyt käytävät on helpompi pitää siistinä, vaikka kyllä rikkaruohot siihenkin tiensä löytää. Käytävistä olisi kannattanut tehdä leveämmät, sillä nyt kottikärryt eivät tahdo kunnolla mahtua väleihin.
   Meidän kasvimaalaatikoihin ei aiemmin aurinko paljon paistanut ja minusta se huononsi itämistä, kasvua ja satoa. Viime keväänä ympäristön metsä kaatui ja valo tulvii kasvimaallemme. Kasvit tykkäävät.
   Tomaatin suhteen et ole vielä myöhässä. Nykyisin sitä saa monesta paikasta valmiina taimina. Tänään viimeksi näin naapurikunnan Honkkarissa useita erilaisia hyötyytaimia (paprikaa, chiliä, tomaattia yms.).
   Toisten auttaminen on tuttua minullekin. Välillä se vie oman ajan ja voimatkin, mutta kyllä siitä saa myös hyvää mieltä runsaasti.

   Poista
 13. Mukavia toukokuun viimeisiä päiviä Sinulle ja aurinkoista kesää Sinulle <3

  - Ronja -

  https://villaronjanelamaa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja, samoin sinulle! Toukokuu alkaa olla lopuillaan, vaan onneksi kesä on vasta alussa.

   Poista
 14. Hyvä kuulla, että olet jo kotona ja toipumaan päin. Minulla tomaatit eivät vielä kuki, mutta kasvu on ollut lämpimässä nopeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotona on mukava olla toipilaanakin.
   Koskaan aiemmin minun tomaattini eivät ole olleet näin komeita ja kukkineet näin aikaisin. Toivottavasti voivat hyvin jatkossakin.

   Poista
 15. Huonoa, kun Espoon kotihoito noin takkuaa. Oma muistisairas äitini saa todella hyvää apua Helsingissä. Tosin, koska hän on itse hoitaja ammatiltaan, saa kuulla hänen murmutustaan nykyhoitajista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Espoon kotihoito takkuaa todella pahasti. Tänään sain vihdoin vahvistuksen, että menevät huomenna tekemään sopimuksen. Toivottavasti homma alkaa hoitua. Aiemmalla kerralla viti vähän väliä soittaa, kun unohtivat tulla tai jakoivat lääkkeet väärin. Luultavasti yrittävät pyörittää kotihoitoa liian pienillä resursseilla.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!