torstai 18. lokakuuta 2018

Varpaille lämmikettä

7veikan Polkaa (ei enää myynnissä) ja yksivärisiä lankoja.

Jos on mielen terapiaa puuhata puutarhassa, niin sitä on myös käsitöiden tekeminen. Ja kun jonkun tekemisen taidon on vaarassa menettää, sitä arvostaa monin verroin enemmän saatuaan tuon taidon takaisin. Viiden kuukauden tauko kutomisessa ei suinkaan ole mikään mainitsemisen arvoinen aika. Hirvittävän kipeä peukalo sai kaipaamaan kutomista ja vähän myös miettimään, millaista olisi, jos lopun elämäänsä pitäisi istua talvi-illat kädet sylissä ilman käsityön iloa. Kaipa sitä jotain tilalle olisi keksinyt. Onneksi peukalo parani ja pääsin taas kutomaan.

Olen välttänyt uusien lankojen ostamista ja pyrkinyt tyhjentämään omia varastoja. Lankahyllyt ovat vähän samanlaisia must-paikkoja, kuin puutarhamyymälöiden alennuspöydät. Vaikka ei yhtään uutta lankaa tarvitsisi, on vain pakko kurkistaa, josko jotain kivaa olisi hyllyyn ilmestynyt. Usein on.

7veikan Mökki ja Pääsiäinen (kausilankoja)

Sen verran vielä on tuoreessa muistissa todella kipeä käsi, joten olen pysytellyt sukkien yksinkertaisissa perusmalleissa. Taidokkaammissa malleissa sormet saattavat joutua kovempaan rasitukseen. Toiset tykkäävät kutoa harmaita sukkia ja toki niitäkin tarvitaan. Minä rakastan värejä ja tykkään niiden kanssa leikitellä. 

7veikka keltainen lanka

Pikkuväkeä ajatellen kudon röyhdelösukkia. Viime jouluksi tein niitä punaisena siten, että sisempi röyhelö oli valkoisesta pörrölangasta. Laitoin vielä varteen punoksen, johon oli tarkoitus kiinnittää kulkunen, mutta se jäi. Röyhelösukkaan voi käyttää minikokoiset jämäkerät, koska tuohon sisempään röyhelöön ei paljon lankaa tarvita. Röyhelö tekee varresta sen verran tukevan, etteivät nämä ole sopivat saapasukiksi.


Tämän kollaasin ylemmät sukat on tehty jämälangoista. Samoin alempien raitasukkien resoreihin ja kantapäihin on käytetty minikokoisia keriä. Yllättävän pitkän pätkän kutoo pienistäkin lankamääristä, joten ei niitä jämiä kannata ihan sumeilematta hävittää. 

Joskus on vaikea kutoa sukkia, joiden väri tai niiden yhdistelmä ei miellytä. Jämälankasukissa se vaara on olennainen. Ihmisten värimaku on kovin erilainen ja aina löytyy joku, joka tykkääkin juuri siitä, mistä itse ei. Parempi yhdet jämälankasukat vaikka asunnottomien keräykseen, kuin pienet kerät roskiin.

Pensashanhikki - Dasiphora fruticosa

 Aurinkoisia lokakuunpäiviä kaikille!
 

38 kommenttia:

  1. Onpa hienoa, että pystyt taas kutomaan! Kauniita sukkia vielä. T. Villasukkien suurkuluttaja Päivi (syksystä kevääseen aina villasukat jalassa sisällä ja saappaissa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin hiippailen aina kotosalla villasukissa. Mukavan lämpöistä ja pehmoista.

      Poista
  2. Sieviä sukkia ja totta aina joku tykkää tai ainakin tarvitsee sukkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahkerassa käytössä villasukatkin kuluvat, joten kyllä niille ottajia löytyy.

      Poista
  3. Minulla on jatkuva ongelma oikean peukalon kanssa. Minulla on nivelrikko jokaisessa sormessa. Olen joutunut kitkemäänkin vähän erilailla . Mukavaa kun sait peukalosi kuntoon ja pääsit taas vauhtiin. Kivoja sukkia iso joukko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on nivelrikko sormissa. Joskaan ei vielä kovin paha. Lääkäri neuvoi harrastamaan jotain, jossa sormet joutuvat työhön. Näin ne pysyvät paremmin ja pitempään liikkuvina. Alkuun sattui ja tauot olivat välttämättömiä. Nyt nivelet eivät kipeydy yhtä helposti. Ehkä saan sormien jäykistymistä siirrettyä eteenpäin.
      Peukalossa oli ojentajalihaksen tulehdus, joka tuli keväisestä ikkunanpesu-urakasta. Oli kyllä todella kipeä.

      Poista
  4. Oletpa neulonut taas paljon kauniita sukkia. Ethän pahastu, jos otan kopin noista röyhelösukista? Ovat tosi kivat. Ohje niihin taitaa löytyä blogistasi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunu Vuokko! Röyhelö on Merja Ojanperän Juhannustanssi-sukista. Ohjeen pitäisi löytyä netistä tuolla nimellä. Tosin muunsin ohjeen paksummalle langalle vähentämällä silmukoita. Enkä lainkaan pahastu, vaikka minun tekemisiäni lainataan.

      Poista
  5. Ihania sukkia olet jälleen kutonut!
    Itse olen vasta yhdet saanut aikaseksi(miniälle) seuraavaksi olisi tarkoitus nuo röyhelösukat kutoa pojantyttärelle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirpa! Kutominen on kivaa ja pimentyvien iltojen lisääntyessä siihen on nyt aikaa. Röyhelösukat ovatkin nätit pienen tytön jaloissa.

      Poista
  6. Sinulta tuo kutominen käy.
    On todella kauniita sukkia.
    Mukavia syyspäiviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi! Tykkään kutomisesta ja perussukat ovat aika nopeita tehdä.
      Mukavia syyspäivä ja lähestyvää viikonloppua sinulle!

      Poista
  7. Ihania sukkia <3 Minäkin kudoin yhteen aikaan paljon, mutta jostain syystä en ole tehnyt sitä nyt vuosikausiin. Ehkä tänä syksynä olisi sopiva hetki kaivaa puikot taas esiin. Osaakohan sitä enää :) Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti osaat kutoa, vaikka aikaa olisi kulunutkin. Minullakin oli välissä vuosikausia ja aloittaessani uudelleen oli mm. kantapään kanssa hiukan hapuilua, mutta äkkiä se taas palautui. Nykyisin on kivoja lehtiä ja netti ohjeita pullollaan.

      Poista
    2. Se on totta, kivoista ohjeista ei ainakaan ole pulaa :)

      Kiitos vielä kerran Syksyn sävyt- haasteesta. Omat sävyni löytyvät täältä, https://valkoistasalviaa.wordpress.com/2018/10/19/syksyn-savyt-haaste/ jos haluat käydä lukemassa :) Oikein mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  8. Sukkatehdas on käynnistynyt jälleen siellä hämärtyvien iltojen myötä! Ihania sukkia olet kutonut! Minullakin on yhdet polvisukat työn alla, ohuet sukkalangat niin hurmaavat nyt!

    Mukavaa alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukkatehdas on hyvä sana. Vielä en ole saanut polvisukkia aloitettua, mutta suunnitelmissa on. Samoin ohuet sukkalangat olisi mukava ottaa vaihteeksi käyttöön.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  9. Hyvin oot päässy vauhtihi. Onneksi peukalo parani. Just sopivasti syksyn pimeiden iltojen alakuhu. Tuskin olisit kuitenkaa toimetonna ollu, kyllä sitä tekevä aina jotaki keksii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti jotain tekemistä aina keksii. Hektisen päivän jälkeen on kuitenkin mukava tehdä jotain rauhallista ja sellaista, jonka yhteydessä voi kuunnella musiikkia, katsella televisiota tai jutella toisten kanssa.

      Poista
  10. Kauniita sukkia, jämälangat ovat ihan kelpo tavaraa! Minun kutomiseni jäi yhteen iltaan, kun kipeytynyt kyynärpää ei edelleenkään kestä kutomista. Mutta onneksi langat eivät pilaannu:) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kutominen laittaa kädet koville, joten kipeän kyynärpään kanssa ei varmasti paljon tee mieli kutoa. Sama se oli peukalon kanssa. Tai mieli tekee, mutta kipu ei salli. Hyvin ne langat tallessa säilyvät. Hetken jo ajattelin, että lahjoitan ja myyn pois, mutta onneksi en sen kanssa kiirehtinyt.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  11. Kyllä kelpaa sinun tuttavillasi ynnä muilla, kun noita varmasti eteenpäin lahjoittelet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tarvise lahjatavaroita kaupasta etsiä, kun kutoo sukat ja tekee kortin liitteeksi. Useimamt ovat tykänneet.

      Poista
  12. Mukava kun sait peukalon kuntoon. Kauniita sukkia oot neulonu lämmittämmään jalakoja. Noihin raitasukkiloihin sait monta keränloppuu käytettyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jämälangat saa hyvin tuhottua sukkiin. Nyt alkaa olla sopiva hetki pukea villasukat jalkaan, joten hukkaan ei mene kutominen.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  13. Onpa kauniita värejä ja hienoja sukkia. Joskus tekee mieli tehdä kuvioita ja joskus tavallisia sukkia, mulla yleensä ihan tavallisia. Nyt ei vielä mulla ole luonnistanut neulominen, vaikka aloitin jo elokuussa sukanvarren.
    Nytp taas tuli mieleen että jatkanpa, tai levennän isoäidinpeittoon yhden kerroksen. Piti sitten ostaa lankojakin lisää, ettei tule ihan samoista väreistä lappuja. Muuten olen viimeisiä langanloppuja koettanut käyttää loppuun.
    Kyllä se nivelrikko vaivaa neulomisessa, menee aikansa ennenkuin helpotta jos helpottaa. Mulla on vasemmassa peukalossa pahempana ollut, eikä se onneksi nyt ole ollut pahana. Luulen että kun ajan pyörällä, tärinä pahentaa, ja nyt on pyöräily vähentynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isoäidinpeittoon saa kivasti pienempiäkin keriä uppoamaan. Hienoa, että jaksat virkata. Sekin on kivaa touhua pimeinä iltoina.

      Vaikeassa nivelrikossa ei taida kutominenkaan auttaa. Minulla ei vielä onneksi ole kovin paha ja kutominen on pitänyt nivelet liikkuvina ja kivut vähäisinä.

      Poista
  14. Hienoa, että peukalosi on parantunut :-)

    Olen samaa mieltä siinä, että mieluummin pienen vaivankin kanssa iloiseen hyötykäyttöön kuin hukkaan heitettäväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä uskoisi, että yksi ainut peukalo aiheuttaa niin paljon haittaa. Ihanaa saada peukalonsa taas käyttöön.
      Minun on vaikea hävittää mitään hyödyllistä kysymättä ensin, olisiko jollain muulla käyttöä sille. Hämmästyttävän usein kaikki löytää uuden käyttäjän.

      Poista
  15. Kauniita sukkia olet tehnyt. Ja hyödyllisiä neuleitahan ne ova kaikin puolin. On se ihanaa, kun on tekemisen taito ja tahto, kunhan vaan terveys kestää.
    Itse olin vuosi sitten rannekanavan avausleikkauksessa ja peukalovaivat jäivät sille tielle. Nyt taas pystyy kättä käyttämään kunnolla, mutta kannattaa tosiaan aloitella rauhallisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tehtiin oikean käden rannekanavan leikkaus 2011. Silloin koko käsi oli särkyinen ja välillä ihan tunnoton. Leikkaus vei kivut ja palautti käden toimintakyvyn. Nyt oli kyse peukalon ojentajajänteestä, tutummin jännetupintulehduksesta. Onneksi pistokset auttoivat ja peukalo yhteistyö peukalon kanssa taas sujuu.
      Kaikenlainen tekeminen on todella mukavaa. Harmi, että sitä osaa arvostaa parhaiten vasta, kun on vaarassa menettää kyvyn.

      Poista
  16. Varmasti varpaat ilostuvat noin värikkäistä sukista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ennenkaikkea pysyvät lämpiminä. Sanoo kirjoittaja, jonka varpaat nytkin köllöttävät villasukissa.

      Poista
  17. Vastaukset
    1. Kiitos Suvituulia! Itsekin kudot kauniita sukkia.

      Poista
  18. Ihania sukkia! Mahtavaa kun peukalo on parantunut!
    Katselin edellisen postauksen komeaa ruskaa ja mieleeni tuli yksi asia noista lattareista. Puutarhakoulussa aikanaan kun opettelin muistamaan lukuisia ja lukuisia latinankielisiä kasvien nimiä piti keksiä välillä hassujakin muistisääntöjä. Kotona esteri lukittu oli apuna kun kyseessä oli Cotoneaster lucidus :D
    Niin ja yhdellä kaverilla oli Kallista bussilla mennä kiinaan (Callistephus chinensis)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oivallinen muistisääntö ja hauska sanaleikki. Sitä voisi käyttää monissa muissakin asioissa. Neuropsykologiseen testiin mennessäni harjoittelin erilaisia muistisääntöjä, sillä pelkäsin jännittämisen lisäävän mokia. Jännitin silti, mutta testit menivät hyvin. Hankin keväällä Puutarhaliiton Viljelykasvien nimistö -kirjan, jota käytän ahkerasti etsiessäni niin latinankielisiä nimiä, kuin latinankielisille suomenkielistä vastinetta. Taidanpa ryhtyä käyttämään muistivinkkiäsi, jotta nimet pysyisivät mielessä vaikka ostoksille mennessä. Kiitos!

      Poista
  19. Tosi ihania lämmikkeitä jälleen <3 hyvää syksyn jatkoa sinulle !

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!