sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Kuusi kuvaa kesästä -haaste

Syysvuokko - Anemone hupehensis

Sain Tuplasti terapiaa -blogin Pirjolta perinteisen "Kuusi kuvaa kesästä" -haasteen. Tällä kertaa Pirjo on yhdistänyt haasteeseen valokuvausteeman, jossa tarkoitus on kertoa, miksi juuri nämä kuvat on haasteeseen valittu. 

Pirjon haaste ei tänä vuonna ole helpoimmasta päästä. Kamera on nuoruudesta lähtien kulkenut matkassani. Tavoite on ehkä ollut dokumentoida tapahtumia, paikkoja ja ihmisiä. Vasta puutarhainnostuksen myötä syntyi tarve kuvata kasveja ja ikuistaa puutarhaa. Kiinnostusta ja innostusta kuvaamiseen on aina ollut enemmän, kuin taitoa ja osaamista. Muutamia valokuvauskurssejakin olen käynyt, mutta ehkä tarvitsisin jonkun, joka vieressä kulkien opastaisi tekniikan saloihin.

Arvostan kovasti esteettistä silmää ja kykyä sommitella valokuvaan taiteellisia näkymiä. Itselläni ei sellaisia kykyjä olen, mitä sitä en murehdi. Meillä jokaisella on omat taitomme ja kykymme. Kukaan ei osaa kaikkea ja jokainen osaa jotain.

Digikuvaus on tuonut valtavia mahdollisuuksia kuvaamiseen. Nyt voi helposti harjoitella loputtomiin ilman, että filmi loppuu ja rahat sen myötä. Niinpä minäkin räpsin samasta kohteesta useita otoksia, jotta saisin edes yhden hyväksyttävän. Käsittelen blogikuviani useimmiten ainoastaan rajaamalla.

Sinivuokko - Anemone hepatica

Tässä sinivuokkokuvassa toteutuu pitkän talven kestäneen kevään odotuksen palkinto. Kuivuneiden lehtien ja korsien lomasta nousee ensimmäiset raikkaat värit. Niin hentoina ja pieninä, että ne nähdäkseen on kumarruttava lähelle maata ja toisinaan jopa vähän rapsutettava multaa vapauttaakseen nuput nousemaan ilmoille. Voi sitä nautinnollista kihelmöintiä, jota tällaiset löydöt aiheuttavat. Kaikki on edessä ja sydän pakahtuu innosta ja onnesta.

Juhannusruusu - Rosa spinosissima 'Plena', synonyymi Rosa pimpinellifolia 'Plena'

Juhannusruusun terälehtien lävitse siivilöityvä valo korostaa kukan herkkää kauneutta. Juhannusruusu on täynnä suomalaisen alkukesän symbolismia. Sen kukintaa odotetaan joka vuosi hartaasti ja kukinnan ajankohtaa vertaillaan menneisiin ja tuleviin kesiin. 

Lukinlilja - Hymenocallis

Tämä kuva valikoitui lukinliljan kukan erikoisen muodon vuoksi. Kauneutta on monenlaista ja toisenlaisen kauneuden ymmärtämistä täytyy joskus harjoitella. Lukinlilja kantaa persoonallisen kauneutensa rohkeasti ja ylpeästi. Tämä "erilainen nuori" on lunastanut paikkansa jokakesäisenä kasvina patioruukussani.

Dahlia

Kukkien kuvaaminen on opettanut minut löytämään kauneutta katsomalla kuvattavaa hyvin läheltä ja myös kasvin eri vaiheissa. Kenties minulla on jokin nuppusyndrooma, sillä erityisen paljon pidän monien kasvien nupuista. Ruusuissa, liljoissa ja kärhöissä unikkoja unohtamatta on hurmaavia nuppuja. Katsokaa ensi kesänä, miten upeasti nuppu muuttuu kasvaessaan ja miten sen sisältä vähitellen alkaa näkyä väriä. Kurpitsan nuppuja voi syödä. Maistuisiko daalian nuppu?

Tomaatti - Solanum lycopersicum

Erilaisia kuvakulmia voisi harrastaa enemmänkin. Minulle tämä kuva kertoo menneen kesän tomaattien kasvuvoimasta ja ehkä tuo avoin kasvarin ikkuna myös läkähdyttävästä helteestä. Tomaatti tavoittelee taivasta ja pitää käsivarrellaan kiinni ikkunanpuitteesta saadakseen lisää raitista ilmaa. Saattaa olla, että tomaatti onkin juuri ponnistamassa itsensä pois kasvarista lähteäkseen seikkailulle.

Ruusupapu - Phaseolus coccineus

Vähemmän on enemmän. Ehkä juuri siksi kuvaan etupäässä kasveja ja niiden yksityiskohtia. Maisemakuvauksessa minua häiritsee liikennemerkit ja valaisinpylväät, eikä kotipihallakaan aina tahdo löytyä kuvakulmaa, jossa ylimääräinen olisi helppo rajata pois. Riippuu tietenkin, mitä kuvalla haluaa tavoitella ja kertoa. 

Viime kesäinen idea kasvattaa vaahteranjuurien täyttämässä, paahteisessa aitanurkkauksessa isoon astiaan kylvettyjä ruusupapuja ei ollut paras mahdollinen. Vettä sai ruusupavuille kantaa selkä vääränä. Pavut kukkivat huonosti, mutta kasvun voimaa niistä löytyi. Pavunvarret kiermutelivat aitaa pitkin metritolkulla. Näköesteenä ne eivät toimineet, mutta hauskaa papujen aidanvalloituksen seuraaminen oli.

Onnenkäenkaali - Oxalis tetraphylla

Haastan seuraavat blogit:

Rosanpunaista kultaa
Saran mökissä ja puutarhassa
Terrafiore

Haasteen säännöt:

Postaa kuusi kuvaa kesästä ja kerro miksi juuri ne kuvat haluat julkaista (
Kuvien määrä ei ole tärkeää, saa olla enemmän tai vähemmän). Tarkoitus on kertoa mikä kuvissa itseä viehättää.

Jokainen on varmasti tyytyväinen johonkin otokseen.
Eli nyt surutta saa itseään kehua, pois turha vaatimattomuus!

Lähetä haaste eteenpäin yhdelle tai useammalle.

Halutessasi voit kommentoida linkin kera Tuplasti terapiaa blogiin, jossa listataan haasteeseen osallistuneet.

Lisänä haasteessa vielä yksi eksra:

Ilmoita kommentoidessasi Tuplasti terapiaa- blogiin (https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2018/11/kuusi-kuvaa-kesasta-teemana-valokuvaus.html) saako kuvasi julkaista postauksessa, (ilmoitetaan kenen kuva, tietysti) johon kerätään yksi kuva jokaiselta osallistuneelta.

Pihasyreeni - Syringa vulgaris

42 kommenttia:

  1. Aah tuo lukinlilja on värisyttävän kaunis ja juhannusruusu on aina yhtä ihana. Ja tosi kivasti olet kuvasi esitellyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva, että tykkäsit. Tämä oli vaikea haaste, mutta niin kiva tehdä.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  2. Mahtavat kuvat, ei voi mitenkään sanoa, että sinulla ei olisi silmää! Ihanat yksityiskohdat ja hauskat tarinat kuvien sisällöstä. Tomaatti lähdössä maailmanvalloitukseen on niin hyvä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Näkisitpä, millainen mustavalkoinen karvakasa terrorisoi kommentointiani. Nemo puskee käsiäni, näppistä ja naamaani niin innokkaasti, että karvat leijailevat pitkin työpöytää. Se on silkkisen pehmoinen, kehräävä poikamies, että sydän tässä pyörii ympyrää saamastani kiihkeästä huomiosta.

      Poista
  3. Hienot kuvat olit valinnut tähän haasteeseen! Juhannusruusu ja lukinlilja ovat upeita, mutta ehkä juuri tänään sykähdytti eniten tuo viimeisenä ollut syreenisydän. Leppoisaa isänpäiväsunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreenisydän on vieläpä ihan aito, eikä mitenkään aseteltu tai tuunattu. Hyvä esimerkki siitä, kuinka yllätyksellisen ihania kasvit ovat kerta toisensa jälkeen.
      Isänpäivä on ollut hyvin leppoisa. Tyttären Nemo-kissa pyörii ja kehrää tässä työpöydällä, joten lähdenpä keittämään Ukkokullalle isänpäiväkahvia.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  4. Ihanat kuvat etenkin tykkään syysvuokosta❤

    Mukavaa illan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syyskokous kukkivat tänä vuonna ennätyksellisen pitkään. Mukavaa, että onnistuin saamaan noin kauniin kuvan.
      Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  5. Erikoisella tavalla kaunis tuo lukinlilja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin lukinlilja on erikoisuudessaan kaunis.
      Hyvää alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  6. Olen hyvin mieltynyt kuviisi, valot ja varjot - kukkien pienet yksityiskohdat, nuput, lonkerot - kaikki! Nuppujen ystävä olen myös! Vähemmän on enemmän ja se korostuu myös omassa kuvaamissani usein. Onneksi on nämä digikamerat :D useita otoksia otan ja valitsen niistä sen, jonka koen parhaimmaksi.

    Mukavaa isänpäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila! Sinäkin varmasti muistat filmikamerat. Filmiä vielä tuli ostettua, mutta kuvien teettäminen maksoi paljon. Etenkin, jos kuvia oli paljon. Matkoille lähtiessä oli vaikeaa tietää, kuinka paljon filmiä täytyy ottaa mukaan. Aina ei sopivaa filmiä ollut saatavana riippuen reissukohteesta.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  7. Kauniita kuvia <3 Happea kohti hamuava tomaatti kuvaa todella hyvin viime kesän tunnelmia ja syreenisydän on kerrassaan ihastuttava. Kyllä luonto osaa!
    Mukavaa isänpäivän iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Ihan joka kesä ei kasvatrin ovi ole ollut yötä päivää selällään ikkunoiden lisäksi, mutta nyt se oli välttämätöntä. Tomaatit kyllä tykkäsivät lämmöstä ja valosta.
      Syreenisydän oli ihana yllätys. Kiva, että sen huomasin ja kuvasin.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  8. Kauniita kuvia valitsit. Tuo sydämenmallinen pihasyreenin kuva on ihan piste iin päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vikki! Eikö olekin ihastuttava syreeniyllätys.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  9. Kivasti postattu.
    Kiitos haasteesta. Vastasinkin jo. ;)

    VastaaPoista
  10. Aivan turhaan vähättelet kuvaustaitojasi. Päinvastoin olen ihaillut kasviyksityiskohtien taidokasta kuvausta blogissasi. Yksi nuppu saa usein kuvissasi mahtavan pääroolin, jota ei muuten olisi osannut huomata. Daalian nuppu on tässä kuvasarjassa juuri siitä esimerkki. Kuvat ovat monipuolista kuvaamista ja viehättäviä puutarhan ja kesän yksityiskohtia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko, kiitos! Kylläpä sanasi ilahduttavat. Minua ei ole varustettu kovin hyvällä itsetunnolla, vaan ankaralla perfektionismilla. Vanhemmiten sentään olen oppinut terveempää armollisuutta itseäni kohtaan.
      Pidän kovasti pienten yksityiskohtien katselemisesta. Puutarhassa sellaisia löytää jatkuvasti.
      Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle!

      Poista
  11. Mahtavaa! Kyllä sitä silmää löytyy!
    Oikein kiva kun vastasit haasteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirjo! Tämä on mukava haaste ja nyt laitoit siihen lisää kierroksia. Oli kiva selättää haaste.

      Poista
  12. Yksityiskohtia on antoisaa kuvata, sinulla on siihen taitoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Yksityiskohtien kuvaaminen on minusta vaikeaa. Siksi onnistunut kuva on hieno palkinto yrittämisestä.

      Poista
  13. Minullakin tuo haaste odottaa postilaatikossa. Tuplasti terapiaa-blogissa kuten sinullakin on hienoja kuvia. Omani ei niinkään, joten vähän arastelen vastata tuohon haasteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä suotta arastele. Kuvalla on niin monta ulottuvuutta ja blogissa kuvan kertoma sanoma ja tuki tekstille tärkeää. Ei tämä haaste ole kilpailu. Sitäpaitsi sinulla on hyviä kuvia.

      Poista
  14. Kauniita kuvia!
    Tuota syysvuokon pintaa tekisi melkein mieleni silittää:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin, kuin jokin karvainen lemmikkieläin. Lähelle katsoessa usein hämmästyn, miten jänniä yksityiskohtia kasveissa kun on.

      Poista
  15. Voi kuinka sitä keväällä orottaakaa ensimmäästä sinivuakonkukkaa. Jo pelekkien nuppujenki näkemine saa aikaaseksi melekoosen hepulin.
    Sullon aina hyvät kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika!
      Välillä hepulivalmius syntyy pelkästä vihreästä versonpilkahduksesta. Oi, miten hienot ajat meillä onkaan edessä...kunhan sinne kevääseen päästään.

      Poista
  16. On sinulla upea taito kuvata yksityiskohtia! Ihana sinuvuokko ja suloinen juhannusruusu! Kauniita kuvia ja hauskoja kuvakulmia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku! Kesäkuvat ovat suurta herkkua tällaisessa marraskuisessa harmaudessa. Pitänee katsella niitä enemmän, niin hyvin selviää talven yli uuteen kevääseen.

      Poista
  17. Upeat kuvat olet valinnut! Ihana tuo syreenisydän! Kaikkea hyvää viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syreenisydän on aika herkku. Kiva, että sen bongasin ja kamerakin oli silloin käsissä.
      Mukavaa viikkoa sinulle Tiiu!

      Poista
  18. tosi mielenkiintoisia kuvia olet valinnut kesän kuudeksi kuvaksi. sinulla on silmää yksityiskohtien kauneudelle. minulla oli taas kerran pidempi tauko, joten vierähti melkoisesti aikaa blogissasi kierrellessä (myös meillä oli iso suru, Helmi-koiramme kuoli heti kesän alussa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasinkin, että olet taas tullut esiin. Kävin ihastelemassa upeita hääkuvia ja tekemääsi hääpukua.
      Voi, teitäkin on lemmikkisuru kohdannut. Tassun jäljet onneksi säilyvät muistoissa ja sydämessä. Otan osaa.

      Poista
  19. Ihanasti kuvattu. Syysvuokon nuppu on todella upea. Kauniita ovat kaikki:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma! Syysvuokon nuppu on ihastuttava. Kuin pientä nukkaa tuo pinta täynnä.

      Poista
  20. Hyvät valinnat! Pidän lukinliljasta paitsi sen kukan, niin myös tuoksun vuoksi.

    VastaaPoista
  21. Kiitos haasteesta, Between! Ihana syreenisydän, tuoksun voi melkein tuntea. Kiitos myös haasteesta. Blogin kirjoittaminen on kovasti harventunut, mutta alkuvuodesta viimeistään on mukava palata edelliskesän kuviin.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!