maanantai 8. huhtikuuta 2019

Lisää tällaisia päiviä!

Pörriäiset mönkivät krookuksissa taukoamatta.

Huhtikuun ensimmäinen viikonloppu on ollut oikea puutarhaihmisen unelma. Aurinko on paistanut täydeltä taivaalta kolme kokonaista päivää ja lämpö hellinyt niin ihmistä kuin puutarhaakin jopa +15 asteella. Lumiraja kasoissa pakenee melkoista vauhtia ja monenlaista vihreää versoa tunkee itseään voimalla ylös mullasta.

Nämäkin pikkuruiset krookuset olivat pörriäisten suosiossa.

Lauantain vietin kokonaisuudessaan pihalla. Alapihalla lunta on vain muutamissa paikoissa. Muualla maa on kuivunut ja saatoin haravoida talven aikana tuulen tuomia oksia ja muuta roskaa kompostin täytteeksi. Silppusin kuivia perennanvarsia kukkapenkkehin. Odotan kovasti tilaamieni multasäkkien saapumista, jotta voin ripotella multaa kukkapenkkeihin karikkeiden naamioimiseksi.

Kevätkirjotähti - Scilla forbesii

Aurinkoinen rinne vapautuu ensimmäisten joukossa lumen ja jään ikeestä ja kirjokevättähdet aloittavat siellä kukkimistaan.

Suikeroesikko - Primula pruhoniaca

Leikkimökkipihan Teresanruusun kupeessa kasvava suikeroesikko puskee topakkana lehtiään maasta. Aika pian lehtien lomasta nousevat myös kukkanuput. En raaskinut esikkoa kovin häiritä, jotta en vahingoita sen hentoa kasvustoa.

Leppäkerttu - yksi monista

Viime kesänä oli runsaasti leppäkerttuja. Ilmeisesti ne ovat talvehtineet ja lisääntyneet hyvin, sillä pihamaalla touhutessani näin lukemattomia leppäkerttuja kävelemässä korsia pitkin ja ottamassa aurinkoa kuivuneilla lehdillä. Nämä ovat tervetulleita otuksia puutarhaani. Antavat kyytiä kirvoille.

Komeamaksaruoho - Sedum Herbstfreunde

Komeamaksaruohosta on viime vuosina tullut yksi kasvisuosikeistani. Siitä on iloa varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Leikkasin komeamaksaruohon talventörröttäjiä pois ja samalla huomasin uuden kasvuston jo innokkaasti tavoittelevan valoisaa tulevaisuutta.

Töyhtöangervo - Aruncus dioicus

Töyhtöangervokin kuuluu kevään vikkeliin kasvajiin. Näitä punastelevia alkuja katsellessani mietin, minkähän vuoksi niin moni kasvi on tässä vaiheessa punainen, eikä esimerkiksi sininen? 

Kiinanpioni - Paeonia lactiflora Dr. Alexander Fleming

Pionien soisin viettävän vielä hetken mullan sisässä keräämässä voimia kasvuun ja kukintaan. Vaan sieltä nekin ponnistavat terhakkaina. Tämä lienee Alexander Fleming, jonka ostin toissakeväänä Turun messuilta. Viime kesänä se ei kukkinut. Josko tänä vuonna näkisin kukatkin.

Terttuselja - Sambucus racemosa

Muutama vuosi sitten kunnan metsikön laidalle, lähelle tonttiamme ilmestyi terttuselja. Linnuthan niitä usein levittävät. Kunnan kaataessa metsikön ja laittaessa sen tilalle nurmialueen, jäivät terttuseljat pystyyn. Terttuseljalla on vähän huono maine, mutta minua se ei haittaa. Kun tonttiamme suojaavia puita ei nyt montaa ole, iloitsen terttuseljasta ja sen kasvukauden aikana muuttuvasta olomuodosta kukkineen ja marjoineen.


Joka vuosi onnistun talven aikana taidokkaasti unohtamaan syyssipulieni nimet ja paikat. Osan tietenkin tunnistaa ulkomuodosta ja osan toki muistaakin. Silti taidan tulostaa istutuslistan takin taskuun laitettavaksi ja mukana kulkevaksi. Onhan se mukavampi toivottaa piipot tervetulleeksi ihan nimen kera.


Metsikön kaatuessa tontin rajalle jäi useita vaahteroita. Ja omallakin pihalla niitä on kaksi isokokoista. Joka kevät kitken miljoonia vaahteravauvoja kukkapenkeistä ja käytäviltä. Ne kannattaa nypätä pois pieninä, sillä vaahtera kasvattaa todella nopeasti mahtavan juuren, jolloin kitkiessä käteen jää vain osa vartta ja juuri jatkaa iloisena kasvuaan valitsemassaan paikassa. Vaahteravauvojen kasvu on jälleen alkanut ja niiden kitkeminen sujuu kotilojahdin ohessa. Kotiloitakin löysin pari kappaletta, mutta niissä oli vielä kalvo paikallaan. Silti etikkapurkki joutaa pian pihamaalle kotiloiden keräämistä varten.


Muutama päivä sitten otin ikivihreiltä suojaharsot pois. Eiköhän ne jo ilmankin selviä, kun lämpö sulattaa maata. Lauantaina otin myös jänisverkot pois puilta ja pensailta. Haravoidessani löysin pupun papanoita ihan joka paikasta. Jospa nekin saavat jo ruokaa luonnosta, eikä tarvitse tulla puutarhaani aterioimaan. Verkot odottavat aitaan nojaten puuvajasta vapautuvaa kesäpaikkaa.

Portaille kolattu lumi 7.4.2019 - tai pikemminkin sen jämät

Lunta on pihalla muutamissa paikoissa. Lähinnä sellaisissa, joihin lunta on kolattu kulkuväyliltä. Alapihan portaille kertyy joka talvi paljon lunta, koska aroniapensaiden vuoksi portaikko on lähes ainoa olopihan lumien säilytyspaikka. Emme me olopihalla talvisin oleskele, mutta luomme lumesta kulkuväylän talon ympäri. Kellariin ei ole kulkua talon sisältä, joten siksikin olopihalta täytyy sinne reitti luoda.

Alapiha lumen vallassa 7.4.2018

Joka vuosi tulee manailtua lumen paljoutta ja kevään hidasta edistymistä. Oheinen kuva on otettu alapihaltamme 7.4.2018. Lunta oli siis vuosi sitten vastaavana ajankohtana melkoisesti enemmän, kuin tänä vuonna. Vaikka mielestäni lunta on satanut kuluneen talven aikana edellisvuosia enemmän. Vesisateet ja lämpö ovat nyt tehneet tehtävänsä lumen sulattamisessa.

Marjapensaiden tuet odottavat uusimista

Viikonlopun aikana alapiha on lähes kokonaan kuivunut ja haravoitu. Naapurin aidan luona on vielä muutama lumiesiintymä ja tietenkin portaiden alapään kolatut lumet. Yläpihalla lunta on enää naapurin aidan luona ja tontin toisessa päädyssä. Kumpaankin paikkaan paikkaan lunta on kolattu. Sisäänkäyntiä vastapäätä on sinnikäs jääesiintymä, mutta senkin läpi krookukset jo nousevat uhmakkaasti.

Raparperi - Rheum

Alkavalle viikolle on luvattu viilenevää ja jopa lumisateita. Ilmatieteen ennusteesta katsoin muutamina öinä olevan -7 asteen pakkasia, joten sisäänkäynnin kukkalaatikoiden narsissit täytynee suojata harsolla. 

Ei anneta keikkuvan kevään lannistaa toiveikasta mieltämme. Tällaista se on joka vuosi ja aina se uusikin lumi ennenpitkää sulaa. Kulunut viikonloppu on antanut esimakua siitä, miten upeaa on avata ovet ja ikkunat kohti kesää ja muuttaa enenevässä määrin viettämään aikaa pihamaalla. Hienot ajat ovat käsillä. Nautitaan!

 

52 kommenttia:

  1. Oi ihanaa! Teilläkevät on jo paljon pidemmällä kuin meillä Keski-Suomessa. Pihaa tuskin pääsee haravoimaan vielä muutamaan viikkoon.
    Joka kevät sitä jaksaa ihmetellä kasvun voimaa. Lumipeitteen alla kukkaset uinuvat pitkän talven ja sitten kevätauringon lämpö ja valo saavat ne houkuteltua esiin. Se on niin ihmeellistä!
    Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takatalvi iski myös tänne ja parhaillaan sataa vuoroin räntää ja vuoroin lunta. Ei ilahduta, mutta tällaista kevät useimmiten on, joten katse toiveikkaasti eteenpäin.
      Kevät on täynnä ihmeitä, kyllä. Eilen illalla vielä pimeässä mustarastas lauloi henkeäsalpaavan kauniisti.
      Samoin sinulle hyvää viikonalkua!

      Poista
  2. Joka kevät se on yhtä ihanaa seurailla, mitä sieltä mullasta nouseekaan. Minäkin ehdin jo vähän siivoilla pensaita ja leikkoa tuijia. Haravoimaankin pääsisi jo jossakin kohtaa, mutta taidan odottaa että kaikki lumet sulaa pois. Piipot nousee omenapuiden juurilla ja työpaikallakin tulppaanit lykkää varsiansa jo vauhdilla. Vähän lannistaa se lupailtu lumisade, koska tänään aloitetaan kausityöt. Mutta sellaistahan tämä sää keväisin on. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sillä haravoinnilla mitään kiirettä ole, mutta talven jälkeen sekin maistui niin mukavalta. Ja siinä ohessa saattoi etsiä piippoja ja tarkkailla kevään ilmiöitä.
      Räntä- ja lumisade on luvatusti alkanut. Vielä se loppuu ja palaamme keväisiin piipporetkiin.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  3. Ihania kuvia. Minua harmittaa etten lauantaina ottanut paremmin kuvia pihalla. Sunnuntaina ei enää aurinko paistanut ja nyt sataa lunta oikein kunnolla. Sääliksi käy linnut ja kukat, mutta kai ne ovat tottuneet...
    (Blogger ilkeilee, en saa tätä julkaistua tilini kautta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bloggerilla on ikävä tapa välillä temppuilla. Kommenttisi löysi tiensä tänne, kiitos!
      Sääliksi todellakin käy kaikkia perhosia, pörriäisiä, leppäkerttuja ja muuttolintuja, joita lämmin sää sai esille. Toivottavasti löytävät suojaa ja selviytyvät, kunnes taas lämpenee. Onneksi tämän kylmän jakson ei pitäisi olla kovin pitkä.
      Lunta ja räntää sataa meilläkin. Kyllä tämä taas pian paremmaksi muuttuu.
      Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista
  4. Ihania krookuksia <3 Minun pihallani ne eivät vielä kuki. Mutta eipä ole vielä näkynyt kotiloitakaan. Etikkapurkkiin minäkin olen niitä kerännyt kesäisin. Suurempaa päänvaivaa tuottaa espanjansiruetanat. Kun löydän moisen otuksen, niin saan siitä kylmiä väreitä. Mutta ei auta. Etana purkkiin ja kiehuvaa vettä päälle. Yöks, minä inhotuksia. En tiedä, kuuluuko keitetty etana kompostiin vai roskikseen, ettei siitä tule vahingossakaan hyötyä uusille etanasukupolville?

    Noita vaahterantaimia olen minäkin nyppinyt jo muutaman nurmikolta.

    Sinulla on ihanan iso piha puuhasteluun. Minulla on vain muutaman neliön paritalon piha, joten aika rankkaa valintaa joutuu tekemään, mitä siellä kasvattaa.

    Hyvää alkavaa viikkoa, Between!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui, teillä on espanjansiruetanoita. Kauhulla odotan sitä päivää, jolloin ne ryömivät tännekin. Kotiloissa on riesaa niissäkin, mutta niiden kanssa on oppinut elämään. Minä laitan kotiloilla täytetyt etikkapurkit sekajätteeseen. Tuskin muut etanat etikkaisia raatoja söisivät, mutta oman mielenrauhan kannalta tuntuu turvallisemmalta toimia näin. Sijoitan kesäaikaan lorauksella etikkaa varustettuja pesuaine- ym. purkkeja muutamiin paikkoihin tontille. Silloin ei tule kiusausta nakata löytyneitä kotiloita pusikkoon lajitoverien ravinnoksi.
      Meidän tontin koko on 1474 neliötä. Isompi tontti olisi toki kiva, mutta hyvin tämä on meille riittänyt. Paritaloja pihasta minäkin aloitin, joten hyvin ymmärrän valinnanvaikeutesi. Toisinaan tuntuu, että olipa tilaa kuinka paljon tahansa, aina sitä on liian vähän.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  5. Hurmaavia keväisiä kuvia<3
    Meillä on vielä entisetkin lumet niin uusi ei sinänsä harmita:´D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lunta on satanut täälläkin, mutta hyvin märkää ja nyt aurinko ilmestyi pilvien takaa. Eiköhän se tästä taas lämpene.

      Poista
  6. Juuri nyt alkaa olla se aika, kun melkein ei enää pysy vauhdissa mukana kevään etenemisessä! Tosin tyypilliseen huhtikuisesti täällä Raumallakin mitattiin lauantaina kevään lämpöennätys +14 astetta, mutta eilen olikin enää hädin tuskin +5 astetta ja satoi lunta! Vielä tänäänkin on lunta maassa ja jopa puiden oksilla! Mahdollisesti lisääkin lunta on luvassa.
    Tämän takatalvisen päivän pelasti kuitenkin meidän talviuniltaan herännyt siili, joka aamulla taapersi pihalla pyytämässä ruokaa. Hänellä on nyt ruokakuppi puuvajassa, siellä hän vietti viime kesänäkin päivät, kissoille tehdystä luukusta pääsee mukavasti kulkemaan ja puupinojen alle pääsee päiväunille ruokailujen välissä. Nyt pitää taas ostaa kissanruokapusseja tuplamäärä, siilillä tuntuu olevan koko ajan nälkä....
    Mukavaa viikkoa sinulle Between, loppuviikolla on luvassa taas korkeapainetta ja mukavammat kelit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että siili on kotiutunut pihaanne. Vielä muutama vuosi sitten niitä näkyi meidänkin pihassa. Ihmiset kummastelivat, miten kissa ja siili sopivat samaan pihaan, mutta hyvin se onnistui. Jonkun kerran Juuso yritti nuuhkaista siiliä ja jätti sitten rauhaan. Siilille tarjottu kissanruoka sentään piti laittaa sellaiseen paikkaan, jossa Juuso ei päässyt sitä syömään.

      Katselin uutisista länsirannikon lumisia maisemakuvia. Onneksi tämä takatalvi näyttää jäävän tilapäiseksi. Meillä jo aurinko kurkistaa pilvien takaa ja valkoisuus muuttuu vähitellen jälleen orastavaksi vihreäksi.

      Mukavaa viikkoa ja kevään jatkoa sinulle!

      Poista
  7. Ihanat kuvat♥ On tämä kevät vaan kaunis vuodenaika kun luonto alkaa heräilemään eloon:) Meillä on vielä kovin lunta ettei ihan vielä pääse pihoille mutta kärsivällisesti vaan pitää odotella:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeen nopeasti meiltä lumi lähti sulamaan. Vesisateet ja auringonpaiste tekivät tehtävänsä, mutta nyt on pari päivää vietetty takatalven merkeissä. Kyllä se kevät tästä taas lähtee etenemään ja teillekin koittaa vihreät ajat.

      Poista
  8. Ihanan keväinen postaus kuvineen! Hyvää viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Muutama keväisen lämmin päivä tekee ihmeitä niin luonnossa kuin ihmisessäkin.
      Mukavaa viikkoa myös sinulle!

      Poista
  9. Teillä kevät on jo pitkällä. Mukavasti kuvista sai käsityksen kevään etenemisestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on edennyt isoin harppauksin viime aikoina, mutta nyt on muutaman päivän takatalvi meneillään. Aurinko ilmestyi juuri pilvien takaa, joten kyllä tämä tästä taas viherrykseksi muuttuu.

      Poista
  10. Vastaukset
    1. Kiitos Kuvakehrääjä! Pian tällaisista näkymistä pääsevät kaikki nauttimaan.

      Poista
  11. Postauksesi on ihana tuulahdus oikeaa kevättä!
    Nyt meillä alkoi se lumisade. Aikas reippaasti on satanut pari-kolme tuntia :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin pääsimme osallisiksi lumisateesta. Ei anneta sen lannistaa meitä, vaan mennään innolla kohti kevättä. Loppuviikoksi on jo lämpimämpää luvassa.

      Poista
  12. Nyt oli kyllä ihana kevätmielen postaus! Ihan tuli hykerryttävän hyvälle tulelle tuota lukiessa, sillä kevät on tulossa tänne pohjan perukoillekin. Minulla tuo kaikki kiva on vielä edessä.

    Kuvista nautin paitsi niiden sisältämän elämän vuoksi, mutta myös tuo ihana keväinen valo niissä puhutteli. Kiitos niistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että tavoitit tekstistä tunnelmani. Olin nimittäin niin innoissani lauantain lämmöstä ja haravanvarressa seisomisesta. Vaikka nyt on ollut pari päivää kylmää ja luntakin on saatu, ei se ole kevätintoani vienyt. Vain pieni ja hyvin tavanomainen este matkalla kevääseen ja kesään.

      Poista
  13. Vastaukset
    1. Kiitos Maarit, krookukset ovat ihania ja onneksi niitä on tulossa lisääkin.

      Poista
  14. Sulla poksahtaa siellä heti kasvu käyntiin, kun lumet häviävät. Meillä mökillä edetään hitaasti, vaikka lähes lumetonta on ollut jo maaliskuun puolivälistä asti. Krookukset sentään jo lumikellojen lisäksi olivat esillä viime lauantaina, samoin tavissinivuokot. Valkoisessa ja pinkissä sinivuokossa näkyi myös jo nuppuja, mutta meidän raparperi uinui vielä talvilevossa täysin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun sinivuokoissani ei näy vielä nupun nuppua. Jostain syystä ovat aina kovin myöhäisiä. Sen sijaan raparperi on meillä aina aikainen. Ensimmäiset punaiset pallurat ilmestyvät jo lumen keskelle.
      Kevät on aina malttamattomuuden aikaa. Nähdessään toisten blogeissa nousevia piippoja, haluaisi melkeinpä mennä omaan puutarhaan makaamaan ja kannustamaan omien piippojen heräämistä.

      Poista
  15. Kiva että siellä on näkynyt jo pörriäisiä ja leppäkerttuja. En törmännyt täällä meillä eilen niihin lainkaan. Sen sijaan muutamia hämähäkkejä seikkaili kukkapenkeissä ja hevosmuurahaiset olivat taas aloittaneet marssinsa polun yli.
    Uskaltaisiko poistaa jo suojaverkot? Pelaan yleensä niiden kanssa varman päälle ja vien ne pois vasta kun maa vihertää. Olisi kyllä hyvä, jos niistä pääsisi eroon mahdollisimman pian, eivät ole mitään kaunistuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Krookuksissa oli melkoinen pörinä, enkä kyllä näin paljon ole aiemmin leppäkerttuja keväällä nähnyt. Muutama perhonenkin jo liiteli kukkia etsien.
      Eipä kai suojaverkkojen poistamisella mikään kiire ole. Näihin aikoihin olen ne aina ottanut pois. Jäniksillä ei ole vielä luonnossa paljon tuoretta, joten hyvinkin voivat tulla meille ruokailemaan. Toivottavasti eivät.

      Poista
  16. Teillä on jo kevät hyvinkin pitkällä ja lumet melkein kaikki poissa,täällä lumitilanne on samoin. Piha meillä on vielä märkä ja kukkapenkit kissatarhan puolella kevyen havutuksen peitossa, syy on meidän Pena-kissa. Pena kun oleilee jo näin keväällä paljon tarhassa ja aina välillä kissojen tapaan rapsuttelee pehmeätä maata, niin se on paha juttu ja varsinkin näin kun maa on vielä paljaalla mullalla.
    Maija ei tee asioitaan hienohelmana ulos, onneksi!
    Tämä sade sulattelee roudat ja sitten se kevät todella koittaa. Kiitos keväisestä postauksesta. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuso hoiti tarpeensa aina ulkona siellä ollessaan. Sillä oli muutama hyvä syrjäinen paikka, jossa sen kuopimisesta ei ollut haittaa. Viimeisen vuoden aikana se siirtyi kokonaan hiekkalaatikon käyttöön ja halusi aina sisälle tarpeilleen.
      Lumettomuudesta ja lämmöstä huolimatta maa on vielä pintaa syvemmältä tiukassa roudassa. Sade tosiaan sulattaa hyvin ja on siksi ihan hyödyllistä.

      Poista
  17. Voi miten ihanan keväistä ja kuvissasi on sellainen valo, jota koko talven odottaa! Ihanat taimilonkerot nousevat voimalla maasta kylmääkin uhaten - ihana kevät on siis täällä, vaikka meillä sataa nyt, välillä räntääkin! Nuo ensimmäiset pörriäiset ovat aika uskalikkoja, mutta nälkä ja lämpö varmaan houkuttelee tankkaamaan. Näin lauantaina kolme perhosta jo...se on varmaan kevään merkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin näkyi muutamia perhosia. Liitelivät sen verran kaukana, etten lajia tunnistanut. Ehkä nokkosperhosia. Leppäkerttuja on jo pidemmän aikaa mönkinyt mullasta. Niillä lienee lämpimät kolonsa, mutta miten pörriäiset selviävät? Se mietityttää.
      Lumi- ja räntäsateesta huolimatta on ihan keväinen olo. Luontoäidillä on jäänyt aprillipilailu päälle, mutta ei uskota siihen.

      Poista
  18. Meilläkin ovat pälvipaikat hivenen suurentuneet viikonlopun lämmön ansiosta, mutta lunta on vielä runsaasti, eikä haravoimaan pääse vielä toviin. Teillä sen sijaan on kevät todella pitkällä ja krookukset kauniisti kukassa. Kaunista! Leppäkertut ilahduttavat aina ja ne ovat erittäin tervetulleita myös meidän pihaamme. Hyödyllisiä pikku-otuksia. Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lauantainen haravointi oli pientä esimakua tulevasta. Säätila muuttui ja mekin olemme saaneet maistaa takatalven tunnelmia. Tällaista se on joka kevät, joten ei lannistuta. Pälvipaikat suurenevat teilläkin ja pian on koko maa lumesta paljaana.
      Mukavaa viikkoa myös sinulle!

      Poista
  19. Onpas siellä jo keväistä! Ihanat krookukset ja kevättähdet ja kaikki maasta nousevat versot <3 Viikonloppu oli täälläkin todella lämmin ja aurinkoinen. Vielä tänään aamulla paistoi aurinko, mutta jo iltapäivällä alkoi sataa vettä. Nyt tulee hiljalleen räntää. Sään vaihdos toi mustarastaat tänne. Kuulin ensimmäisen laulavan illan hämärtäessä, kun päästin koiran ulos. Kevät on täällä, vaikka lunta onkin vielä enemmän kuin paljasta maata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luontoäiti vähän huijaa meitä, mutta pian se antaa keväälle luvan tulla niin teille kuin meillekin. Täälläkin nimittäin on satanut lunta ja räntää.
      Mustarastaan laulu on minusta niin kaunista ja kuuluu ehdottomasti kevääseen. Illan pimeydessä huilumainen liverrys meni suoraan sydämeen.

      Poista
  20. Aivan kuin jostain eri maasta, aivan lumeton pihamaa! Nuo ensimmäiset uskalikot, punertavat piipottajat uinuvat täällä vielä lumipeitteen alla, ja viime yönä onkin maisema muuttunut aivan talviseksi! Toivotaan, ettei takatalvi tee tuhojaan sinun keväiselle kasvustollesi. Kohta saat jo raparperiakin, vau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koleaa ja sateista on täälläkin. Aamulla maa oli valkoisena, mutta nyt räntäinen lumi on sulanut.
      Toivottavasti kasvit sinnittelevät viikonloppuun, jolloin on luvassa lämpimämpää.
      Raparperiherkkuja odotankin innolla.

      Poista
  21. Meillä ei voi haravoida ollenkaan. Ehkä pari viikkoa menee, ennen kuin maa alkaa olla suhteellisen lumeton. Ihania leppäkerttuja on monien pihalla. Kuulostaa, että sinulla on puutarhakausi alkanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhakauteni on kyllä alkanut, mutta takatalvisen sään vuoksi tuli pientä hidastusta. Hyvin ehdit sinäkin haravoida myöhemmin, kunhan maa ensin sulaa ja kuivuu kunnolla.
      Mukavaa alkavaa alkuviikkoa sinulle!

      Poista
  22. Ihania kevätkuvia! Meilläkin piippoja pilkisti jo mukavasti ja ensimmäiset krookukset kukkivat, mutta viime yönä kaikki on peittynyt taas lumen alle. Onneksi viileämpää on luvattu vain parin päivän ajan, joten jospa loppuviikosta täälläkin näyttäisi taas keväiseltä. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä takatalvi on varmasti vain tilapäinen haitta ja pian kevät taas pääsee etenee. Loppuviikon sääennusteet näyttivät ihan kannustavilta.
      Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

      Poista
  23. Kovin on keväistä. Puutarhatöitä oot piässy jo alottelemaan. Lauantaina Esterii työnneltiin vaunuissa siellä Lippajärven maisemissa ja lämmintä ol. Meillä on vielä kovasti lunta ja lissee sateloo. Oiskohan uus lumi entisen surmoo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletkin ollut lähellä entisiä kotinurkkiani. Asuin aikanaan Viherlaaksonrannassa ja Lippajärven jäällä tuli hiihdeltyä.
      Ehdottomasti uusi lumi on tässä vaiheessa vanhan surma. Pian ne lumet sinunkin kohtipihaltasi sulaa ja pääset nauttimaan kevätpuuhista.
      Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

      Poista
  24. Minustakin tuntui että lumi ei sulaa millään mutta kun katselee viimevuodelta kuvia kuten sinä niin tuntumat vaihtuu. Olet saanut jo pihan tosi siistiin kuntoon. Minä en ole haravoinut mitään vielä kummassakaan paikassa ja mökillä on vielä havuilla suojat. Meidänkin pitää laittaa vielä neljälle punaiselle viinimarjalle tuet ne on kokonaan ilman. Jätin myös vadelmien vanhat oksat paikoilleen syksyllä . Nyt pitää ne myös poistaa . Sinulla on puutarhassa hyvin kantattu pensaiden ja puiden alustat. Todella siistin näköistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muisti tekee tepposensa ja sen vuoksi kuvaan pihaa ympäri vuoden. Sitten voi tarvittaessa hakea varmistusta muistikuvilleen ja todeta, että aika vähän loppujen lopuksi säät heittelevät eri vuosina.
      Kiitos kehuista. Olen muutaman vuoden ajan kantannut ahkerasti ja nyt se tuottaa hedelmää. Istutusalueet pysyvät siisteinä ja rikkaruohoakin pääsee vähemmän kukkapenkkeihin.
      Puiset pensastuet lahoavat muutamassa vuodessa. Ajattelimme seuraavaksi kokeilla ostotukia.
      Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

      Poista
  25. Ihan parasta tuo kuolleen kasvuston silppuaminen keväällä. Se minullakin aina ensimmäisenä keväthommana! Tulenkin vuokraamaan nuo verkkorullat sinulta samantien, täällä ois käyttöä peuraestoille;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin kaikki maatuu kukiapenkkeihin ja kevyt mullan ripottele päälle parantaa ulkonäköä.
      Vietävän peurat, kun kiusaavat sinua ja puutarhaasi. Verkkoaidat taitavat olla ainoa keino niiden estämiseksi.

      Poista
  26. onpa siellä jo paljon krookuksia ja miten kauniita nuo kirjokevättähdet onkaan! minulla vasta muutama krookus kukassa. onneksi erilaisia piippoja nousee joka puolella, toivossa on hyvä elää vaik koville piipomme joutuvatkin näiden säävaihteluiden vuoksi.
    itsekin siistin viikonloppuna jo osan perennapenkeistä ja laitoin päälle kerroksen puutarha&kompostimullan seosta hieman kasvuvoimaa antamaan.
    mukavaa viikkoa Sinulle:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piipot vasta aloittavat ilotulitustaan, joten eiköhän koleat ilmat ehdi väistyä ja kasvit selviytyvät.
      Olen kohta viikon odottanut multatoimitusta päästäkseni ripottelemaan katemultaa. Myös hevonkakkaa on tarkoitus hakea tutun tallilta kasvien iloksi ja hyödyksi.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!