keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Aurinko hellii ruusuja

Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'
  
Puutarhassa tapahtuu jatkuvasti sellaisella vauhdilla, ettei millään perässä ehdi. Helteessä ruusujen nuput poksahtelivat auki, kuin popcornit kattilassa. Jos aamulla näkee Tove Janssonin nupun avautumassa, illalla se jo varistaa terälehtiään. En sentään leiriä Toven äärelle perustanut avonaisia kukkia nähdäkseni, mutta aika monta kierrosta sen pariin tein. Ja onnistuin. Upea samettinen puna.

Rosa rugosa 'Therese Bugnet' - Teresanruusu
  
Teresanruusu on aina meillä ensimmäisten kukkijoiden joukossa. Niin myös nyt. Teresassa on useita muhkeita vaaleanpunaisia kukkanyssyköitä. Ja lisää nuppuisia lupauksia.

Rosa rugosa 'Therese Bugnet' - Teresanruusu

On muuten herkullinen tämä Teresanruusun aukeamaisillaan oleva nuppukin.

Rosa pimpinellifolia 'Poppius' - Suviruusu

Suviruusussa näyttää olevan tänä vuonna eheitä ja hienoja kukkia. Jonkun verran keräsin vattukärsäkkään katkomia nuppuja. En ole vattukärsäkkäitä millään myrkyttänyt. Pimpinelliruusuja on ympäri pihaa, joten pitäisi varmaan pudottaa kokonainen myrkkypommi kärsäkkäistä eroon päästäkseni. Millään ei myöskään tiheiden ruusupensaiden alle pudonneita nuppuja pysty kaikkia poimimaan. Toistaiseksi kukkia on pensaissa ollut enemmän, kuin kärsäkkäiden valtaamia nuppuja. Toivotaan tilanteen sellaisena pysyvänkin.
 
Rosa majalis 'Tornedal' - Tornionlaaksonruusu

Tornionlaaksonruusukin on aloittanut kukkimisensa. Vaikka auringosta ja lämmöstä pidänkin, ruusujen ja monien muiden kukinnan vuoksi viileämpi sää olisi hyväksi. Silloin kaikki eivät kuki ohi pikakelauksella ja puutarhuri pääsee nauttimaan istutustensa palkinnoista vähän pidempään.

Rosa majalis - Metsäruusu
  
Metsäruusun yksinkertainen kukka on kaunis ja yleensä kukkia pensaassa on paljon. Surina ja pörinä kukissa kuuluu jo pitkälle, kun kukkien suosiosta kilpaillaan. Myös tuoksu on ihana, mutta nythän en sitäkään haista. Ehkä joskus tulevaisuudessa, toivon.

Rosa pimpinellifolia - Juhannusruusu

Juhannusruusut kukkivat nyt aivan valtavasti. Viime kesän kuivuusko sen sai aikaan, en tiedä. Pensaat ovat kermanvalkeiden kukkahattaroiden kattamia. Juhannusruusumme on tuotu meille Ukkokullan äidin lapsuudenkodista Hämeenkoskelta. Kasviin liittyvä historia lisää niiden merkittävyyttä.


Kultakuoriaisia pörrää nyt puutarhassa siellä täällä. Kuoriainen viihtyy hyvin putkikasvien kukinnoilla, joilla se käyttää kukkien siitepölyä ja terälehtiä ravinnokseen. Sille kelpaa hyvin myös ruusun, ohdakkeen ja mesiangervon kukat (Lähde: Wikipedia). Enpä usko, että yksi tai kaksi kultakuoriaista ehtii kaikki juhannusruusuni syödä.

Rosa 'Hurdal' - Norjanruusu

Seuraavaksi nuppunsa taitaa avata norjanruusu. Siinä onkin lukuisia nuppuja. Valamonruusukin on siinä ja siinä avautumisensa kanssa. Muut seurannevat perässä.

Rosa rugosa - Kurttulehtiruusu

Moni on varmasti kuullut uutisista, että rosa rugosan eli kurttulehtiruusun myynti kiellettiin 1.6.2019 lähtien. Maa- ja metsätalousministeriö määrää kurtturuusun kasvatuksenkin kiellettäväksi kolmen vuoden kuluttua. Tämä ruusu on siis hävitettävä kotipihoiltakin. Kurttulehtiruusu on nopea leviämään ja se aiheuttaa suuria ongelmia meren rannoilla. Kurttulehtiruusu on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi. 

Minulla on pihalla muutama kurttulehtiruusu. Ne ovat tähänkin saakka olleet varsin kitukasvuiset, joten niiden hävittäminen ei sureta. Rosa rugosan kieltäminen on jo aiheuttanut runsaasti väärinkäsityksiä. Ruusujen sukuja tuntemattomille ihmisille on syytä tähdentää, että kielto koskee vain kurttulehtiruusuja, ei sen sukulaisia. Kun rosa rugosa -nimen perässä on jokin lisänimi (esimerkiksi rosa rugosa 'Therese Bugnet'), ei sitä kielto koske. Nämä ruusut eivät leviä kurttulehtiruusun tavoin.


 

26 kommenttia:

 1. Ruusuissa on sitä jotakin, kauniit kukat ja tuoksu. Silti mietin, että ryhdynkö suururakkaan ja kaivan valamonruusun pois. Joka puolelle tunkevat juurivesat ärsyttävät ja iso puska puutarhan paraatipaikalla vähän häiritsee. 'Tove Jansson' kukkii minullakin, pistokkaasta kasvatetussa ruukkuversiossa. Sillekään en ole keksinyt vielä paikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valamonruusu on varsin roteva ja meillä se tekee juurivesoja naapurin puolelle. Toivottavasti ei tule epäsopua aiheesta. Leikkasin puskaa keväällä vähän reilummin ja nyt se on siedettävämmän näköinen. Tove onkin pienempi ja hennompi.

   Poista
 2. Kauniita ruusukuvia! Etenkin tykkään tuosta alimmaisesta♥

  Kurttulehtiruusujen hävitäminen alkaa pikkuhiljaa meidän taloyhtiössäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurtturuusujen hävittämisessä on melkoinen työmaa ympäri Suomen. Niin paljon sitä näkee joka paikassa. Mitenkähän moottoriteiden varsilta poisto onnistuu ja millä pensailla ruusut korvataan?

   Poista
 3. Miljoona...Miljoona... Miljoona..kaunista ruusua:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama laulu minunkin korvissani soi ruusujen luona kulkiessani.

   Poista
 4. Aivan upeita ruusukuvia ja hienoa, ruusutietoutta lisäävää tekstiä. Kaunista viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Sinulle myös kesäisen lämmintä viikkoa.

   Poista
 5. Onpa kaunista!
  Nyt kukkia tosiaan poksahtelee kuin popcorneja kattilassa. Ei meinaa pysyä perässä vaikka kiertelisi puutarhassa monta kertaa päivässä.
  Onneksi on kamera, että pystyy ikuistamaan tätä kauneutta talven varallekin. Tai jos ehtii, muutamia kukkijoita on jäänyt kuvaamatta, kukinta on kestänyt vain muutaman päivän.
  Onneksi ruusupensaat kukkivat yleensä pidemmän aikaa, varsinkin nämä tarhakurtturuusut. Juhannusruususta siskoineen täytyy kyllä nauttia juuri nyt.
  Ruusuntuoksuista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa, vaikka ei kaikkia ehdi blogissa esitelläkään. Nostan talvella jutun juurta ja julkaistavaa. Aina ei vaan ehdi jokaista lajia kuvata, kun kukkimisen tahti on niin nopea. Jhannusruusun kukinta näyttää etenevän vikkelästi. Nurmikko on jo valkoisena pudonneista terälehdistä. Tuuli niitä saa ripottelee ympäriinsä.
   Aurinkoista viikkoa sinulle!

   Poista
 6. Kauniita, kauniita! Kiva nähdä näitä kuvia ja kiinnostaisi myös kovasti nähdä ruusupensaistasi yleiskuvaa. Minulla on edessä sisääntulopihasta valtavan suuren kurtturuusupuskan hävitys mainitsemastasi syystä. Pitäisi keksiä mitä siihen kohtaan sitten jatkossa laittaa, onko oltava jotain muuta lajia kun ruusua, jos entistä juurakkoa kuitenkin vielä puskisi esiin? Suuren ruusupuskan hävitys on kyllä vaikea tapaus, en tiedä tepsivätkö Sarin ohjeet näin suureen alaan vai pitääkö hommata kaivinkone? Ainakaan lapiotyö ei houkuta. Yli 30 vuotta on kasvanut. Haluaisin jonnekin uutta ruusua ja siksi seuraan kiinnostuneina teidän ruusuesittelyjä. Ritausmat näyttävät selvinneen elinvoimaisina talvesta. Nauratti tuo mielikuva popcorneista ja poksahtelusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä kiertää kuvaamassa vähän itse pensaita, eikä pelkästään niissä olevia kukkia.
   Siinäpä ongelma, miten päästä kurtturuususta kertaheitolla eroon. Se tekee helposti uutta kasvua, jos vähänkin juurta jää maahan. Hyviä Suomen oloihin kehitettyjä ruusuja on useita; Ilo, Lumo, Sointu, Sävel, Onni, Tove Jansson ja taisi olla muitakin. Minulla on Onnia lukuunottamatta nuo muut mainitsemani. Ovat kotiutuneet hyvin ja näyttävät taas olevan täynnä nuppuja. Innostun muutama kesä sitten ruusupensaista ja silloin hankin noita kotimaisia puskia.

   Poista
 7. Ihania ruusuisia tunnelmia <3 Melkein voin kuulla mehiläisten surinan ja pörinän tänne saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran kova pörinä metsäruususta ohikulkiessa kuuluu, että varmasti sen puoli Suomea kuulee.

   Poista
 8. Mahtava ruususato :-)

  Meillä juhannusruusu ei vielä kuki, muuten olemme jotakuinkin samassa vauhdissa yhteisten ruusujen osalta.

  Tuo ensimmäinen ruusukuva on aihan mahdottoman upea! Kaikki on siinä niin kohdillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusujen kukkia on vielä tiedossa, koska osa on vasta nuppuvaiheessa. Juhannusruusu meillä jo lopettelee. Viime vuosina se harvemmin on juhannuksena enää kukkinut.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Juhannusruusun kukinnan näkee hyvin, kun se on tänä vuonna niin runsasta. Pienemmät ruusut täytyy käydä tarkastasmassa, etteivät ehdi kukkia näkemättä. Tosin useimmat kukkivat onneksi aika pitkään.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Ovat ne ihania. Kukinta etenee puutarhassa hurjaa vauhtia. Kiirettä pitää kaikkia ihaillessa, vaan ehtii sitä talvella taas lepäillä.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Kauniista kukista saa kauniita kuvia.

   Poista
 12. Kiva kun taas eletään ruusujen aikaa. Tänään täytyy kiireen vilkkaa ajaa töiden jälkeen mökille katsomaan josko juhannusruusu olisi jo kukassa. Monet ihanat ruusut kukkivat tosi nopeaan ja pitää tosiaan pitää kiirettä jotta ehtii kukkia ihastelemaan. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, monet ruusut kukkivat nopeasti. Juhannusruusu on juuri sellainen, joka säistä riippuen saattaa kukkia pikakelauksella. Toivottavasti ehdit nähdä oman kaunottaresi täydessä kukassa.

   Poista
 13. Ihanaa ruusujen loistoa! Me tullaan pitkästi perässä, mutta sinnikkäästi kuitenkin. Yksikään ruusu ei ole kukalla, mutta nuput lupaavat paljon. Osa ryhmäruusuista vasta nousee maasta! Kyllä Suomi on pitkä maa!

  VastaaPoista
 14. Ihana ruusujen aika! Toivotaan, että kestää vielä pitkään!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!