sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Kerta kiellon päälle

Malus 'Aamurusko' - Koristeomena

Suomen kansan perinteiset sanonnat ovat varmaan syntyneet meikäläisen kaltaisia ihmisiä varten. Kuten tuo "kerta kiellon päälle". Ensin päätin olla hyvin maltillinen syyssipuleiden suhteen. Sen päätöksen pyörsin ensimmäisen sipulihyllyn ääreen pysähtyessäni. Runsas viikko sitten haimme rautakaupasta kompostikuiviketta ja kas, siellä tietysti huomasin sipuleita ja muistin, ettei Vasenrinteeseen ole laitettu aikoihin mitään. Niitä ostoksia multaan tökkiessäni harmittelin, että olisi pitänyt sittenkin ostaa vielä muutama pussi lisää. Hedelmäpuiden alle mahtuisi hyvin pieniä sipuleita. 

Alapihaa 19.9.2019

Hedelmäpuuni alustat on mulloksella. Mitä nyt akileijaa ja sormustinkukkaa pukkaa vaihtelevasti siellä täällä. Samoin helmililjat ovat hyvin valloittaneet omenapuiden alustoja. Muutama vuosi sitten istutin hedelmäpuiden alle hienoja tulppaaneita. Niin hienoja, ettei niistä kuluneena keväänä kahta kolmea enempää enää noussut. 

Helmililjat kasvattavat syksyllä lehdet omppupuiden alle.

Nyt on sitten omppu- ja kriikunapuiden alustoille laitettu joukko pikkusipuleita. Josko kotiutuisivat hienohelmatulppaaneita paremmin ja valtaisivat alaa, kuten helmililjat ovat tehneet. Kaupoissa sipulihyllyjen sisältö on vähentynyt merkittävästi tai syyssipulit kadonneet kokonaan. Vannomatta paras eli en edes yritä väittää kiertäväni kaikki loput myynnissä olevat sipulit kaukaa. Jos jotain kivaa matkaan tarttuu, pääsköön puutarhani multaan.


Nämä sipulipussukat oli asetettu houkuttelevasti juuri sen kulkureitin varrella, joka minun täytyi rautakaupassa kävellä löytääkseni kompostikuivikkeen. Kaikille löytyi paikka Vasenrinteestä.
 
Crocus sieberi 'Tricolor' - Sieberinsahrami
Crocus vernus 'King of the Striped' - Kevätsahrami
Iris reticulata 'Harmony' - Kevätkurjenmiekka
Ixiolirion tataricum - Vuorililja 
Tulipa 'Little Beauty'- Tähtitulppaani


Pitihän minun varmistaa, että keväällä on värikästä kukintaa myös hedelmäpuiden alla. Otin lähes jokaista sorttia kaksi pussillista saadakseni heti alkuun runsaan kasvuston. Metsätulppaanit istutin Mustilanhortensian kupeeseen. Tuntui hyvältä kumppanuudelta.

Galanthus elwesii - Tähtilumikello
Galanthus Flore Pleno - Tähtilumikello
Fritillaria meleagris Mix - Kirjopikarililja
Iris Dwarf Mix - Kevätkurjenmiekka
Tulipa sylvestris - Metsätulppaani


Jokaisella neljällä omenapuulla sekä kriikunoilla on nyt helmililjojen ja scillojen lisäksi myös muuta oksilla suojeltavaa. Kunpa edes osa näistä ihanuuksista nousisi keväällä ilostuttamaan. Entä ehtivätkö syyssahramit kukkia jo tänä syksynä?

Crocus speciosus - Syyssahrami
Crocus species Fuscotinctus
 

Lehtolaukkaa lukuunottamatta nämäkin pikkusipulit on istutettu omenapuiden alle. Lehtolaukan laitoin Syyspenkkiin, syyshohdekukkien eteen. Lehtolaukka kukkii silloin, kun syyshohdekukat vasta miettivät ja lehtolaukkojen vaaleanpunainen väri on jo kadonnut oranssipunakeltaisten syyshohdekukkien aloittaessa.

Allium oreophilum - Lehtolaukka
Tulipa bakerii Lilac Wonder - Syreenitulppaani
Eranthis cilicica - (Italian)Talventähti
Anemone blanda Mix - Balkaninvuokko


Vielä löytyi yksi pussi, joka sisälsi Iris Hollandica - kevätkurjenmiekkaa. 

Vihdoin postilaatikossa oli myös OmaPiha-lehden syksyinen lukijalahja eli 60 pikkusinililjan sipulia. Pikkuiset sipulit oli helppo piilottaa multaan. Lopulta tuli istutettua 1109 sipulia, joista valtaosa on erilaisia pikkusipuleita. Niiden lisäämisestä olen jo pitkään puhunut ja tänäkin vuonna niihin panostin.
 
Mustarastas tarkkaili touhujani vaahterassa

Pikkulinnut ovat pyrähtäneet pihapiiriin porukalla. Punarinnat ovat jo jonkin aikaa seurustelleet kanssani puutarhatöiden lomassa. Pari punarintaa pöllähti syyskuun alussa avoimesta ovesta sisällekin. Onneksi saimme ne vahingoittumattomina ja kohtalaisen helposti takaisin ulos, vaikka olivatkin kovin hätääntyneitä.

Tinttejä parveilee keittiön ikkunan takana ahkerasti. Ilmeisesti ne yrittävät viestittää minulle, että alkaisi olla siementarjonnan aika. Maa on vielä täysin sulaa ja ötököitäkin näkyy sekä lentelevän että ryömivän, joten ihan vielä en pikkulintujen ruokintaa aloita.


Linnut eivät enää näin syksyllä kotipihassa sirkuttele. Mustarastaita on kuitenkin lennellyt niin koti- kuin puistonkin puissa melkoiset määrät. Käyvät napsimassa aronioihin jättämiäni marjoja. Myös marjakuusesta mustarastaat yrittävät napsia punaisia marjoja, mutta se ei oikein tunnu niiltä onnistuvan. 

Ihmeellistä oli maanantaina kuulla mustarastaan lurittelevan kovin keväiseen tyyliin lepän latvassa. Ehkä sillä oli vuodenajat menneet sekaisin tai kaveri oli muuten vaan hyvällä tuulella. Minulle se onnistui saamaan hymyn huulille laulullaan.

40 kommenttia:

 1. Kevään kukka kuvia odotellessa☀️Pussien määrästä päätellen tulee kukkameri. Mukavaa sunnuntaita🍂🍁🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Kukkamerta tässä kovasti tavoitellaan. Scillojen osalta se jo toteutuukin, mutta muiden kanssa työ on kesken.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 2. :) oho!!
  Kylläpäs Sinun pihasi saa keväällä "kukkaisloiston",...ensin kukat ja sitten kukkii omenapuut.
  Ihana hyvänmielen tuoja puussa:)
  ...ehkä siinä sinun virittäessä sipulikukkia maahan "mustarastaskin",muisteleli /haaveili kevät sonattejaan:)),tiedäppä??
  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalasit mieleeni niin kauniita kuvia, että olen ylen tyytyväinen sipulitalkoisiini. Aivan varmasti mustarastas harjoitteli tulevaa kevättä lurittelemallaan sonaatilla. Se oli sydäntä lämmittävää kuunneltavaa.
   Kiitos, sinullekin mukavaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 3. Koristeomena onkin todella kauniin punaisen värinen ♥️ ihanaa sunnuntaita sinulle ja aurinkoista syksyn jatkoa ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punaiset pikkuomenat ovat kuin joulupalloja. Jospa säilyvät jouluun saakka.
   Samoin sinulle leppoisaa sunnuntai-iltaa ja aurinkoisia syyspäiviä!

   Poista
 4. Onpas niitä! Pikkusipulit puiden alla on hyvä pitkän tähtäimen investointi. Huomasin tänä aamuna pihalla lintujen kokoontumisajot ja menin niitä kameralla vaanimaan. Tuloksena kuva talitintistä. Eivät halunneet esiintyä... En minäkään vielä uskalla tautiriskin takia aloittaa ruokintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen keksit, kokoontumisajoja nuo lintujen laumapyrähdykset selvästi ovat. Ja mikä sirkutus ja meteli taas pusikosta tänään kuului.
   Kunhan aloitat lintujen ruokinnan, saat varmasti kuvia muistakin, kuin talitinteistä. Odotetaan ruokinnan aloittamisen kanssa vielä hetki. Maa saisi olla ensin jäässä.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 5. Oi, kaikkea ihanaa sinulla keväällä kukkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa osa ainakin nousisi. Ihan tässä alkaa kevättä odottamaan - lokakuussa.

   Poista
 6. Lopulta aika mahtava määrä sipuleita olet istuttanut. Minä luulin tulppaanieni kanssa jo, että ne eivät mahdukaan mihinkään. Istuttamisen jälkeen totesin, että vanhoja penkkejä en sillä määrällä juuri kukittanutkaan ja osaan uusista jäi vielä aukkoja. Ja pikkusipulikukkia ei tunnu ikinä olevan liikaa keväisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tässä näyttää joka vuosi käyvän. Turha mistään maltista enää puhuakaan. Tuttua tuo kuvittelu, että sipuleita on tarpeeksi, eikä niille mukamas löydy paikkaa. Ympärilleen katsellessa voi vain todeta, että tuonne ja tuonne ja vielä tuonnekin voisi muutaman sipulin tunkea. Vielä ehtii muutaman sipulipussukan ostaa ja istuttaa, jos sinusta aukkopaikkoja olisi vielä täytettävissä.

   Poista
 7. Huikea sipuleiden istutustalkoo sinulla takana!

  Mustarastaita on meilläkin liikkeellä harvinaisen paljon. Eivät laulele, mutta säksättävät välillä diivamaiseen tyyliinsä, jos kävelee liian läheltä ja joutuvat siirtymään pois ;-) Koiraat myös jahtaavat toisiaan vauhikkaasti ja toistuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin sipulit useassa erässä, joten tänä vuonna ei ollut laisinkaan kova työ.
   Siis sinustakin mustarastaita on paljon. Yleensä niitä näkee parin kolme kerrallaan, mutta nyt on ollut isoja ryhmiä lentämässä puusta puuhun. Säksättämistä ne harjoittavat meilläkin. Naapuri säikähti, kun meille tullessa mustarastas pyrähti melkein jaloista lentoon. Mukavaa, että linnut tarjoavat seurattavaa siksi aikaa, kun puutarha vaipuu talvilepoon.

   Poista
 8. Oih, ihania sipuleja jälleen, kyllä on keväällä hauska kiertää puutarhaa ja katsoa, miten kauniita yhdistelmiä mistäkin löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se keväässä onkin parasta, kun saa kulkea katse mullan pinnassa ja välillä vähän multaa sormella pöyhiäkin nähdäkseen, mikä piippo siellä kurkistaa. Sitä kelpaa odotella.

   Poista
 9. Tuollaiset jämptit alueet hedelmäpuiden alla oikein houkuttelevat pikkusipulikukkia kevään loistoon. Meillä tuppaavat helmililjat ja lumikellot vyöryvän villisti nurmikon sekaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanalta, että lumikellot vyöryvät villisti nurmikolla. Scillaa ja helmililjaa löytyy meidänkin nurmikolta ja vähän joka paikasta. Lumikellon kanssa en ole onnistunut juuri ollenkaan.
   Ihmettelen, miksi kummassa olen panostanut niin paljon erikoisiin tulppaaneihin, jotka eivät kovin pitkään jaksa nousta. Pikkusipulit noiden hedelmäpuiden alle ovat todella sopivat.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 10. Vai KERTA kiellon päälle! :D On tuossa useamman kerran käsi sipulihyllylle eksynyt! Kannattava satsaus tulevaisuuteen ehdottomasti. Omenapuiden aluset ovat varmasti keväällä upean näköisiä kukkivina ympyröinä. Nuo 'Little Beauty' -tulppaanit ovat niin sympaattisia. Viime keväänä ihmettelin, aikovatko nousta ollenkaan, mutta sieltä ne pikku hiljaa punnersivat ja kukkivat todella kauan. Syypää myöhäiseen heräämiseen saattoi kyllä olla siinä, että istutin niitä rautakangen avulla routaiseen maahan loka-marraskuun taitteessa. Muutama muukin samaan aikaan istutettu tulppaani nousi muita myöhemmin. Ehkäpä ensi keväänä kukkivat aiemmin. Melkein tekisi kyllä mieli käydä hankkimassa pari pussillista pikkusipuleita tännekin, mutta kun päätin pitää tänä vuonna maltillisen linjan sipulihankinnoissa... Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsi ei edes sipulihyllylle eksynyt, vaan meinasi jäädä sinne tyystin jumiin. Tokmannilla olivat piilottaneet sipulitelineen täyteen ahdetun rullakon taakse, mutta jotenkin sen sieltä bongasin, enkä taas ohi päässyt. Kyllä tämä sipuliahneus on katsottava satsaukseksi tulevaisuuteen. Vähintään ensi kevääseen.
   Sinäpä keksit oivan tavan porrastaa sipulien kukkimista; jäiseen maahan rautakangella. Ehkä sillä oli vaikutuksensa. Pieniä scillan sipuleita oli kiva istuttaa. Sormella syvä reikä multaan ja sipuli perään. Sitten multaa päälle. Pohdin jo, että pitäisi saada sellainen kartion muotoinen istutuspuikko, johon on merkitty mitta-asteikko. Olen joskus nähnyt sellaisen, mutta en ole löytänyt. Voisihan sellaisen tehdä puustakin, mutta metallinen painuisti kovaankin maahan helpommin.
   Täällä blogistaniassa maltti unohtuu helposti, kun katselee toisten postauksia herkuista.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

   Poista
 11. Ihan huikea määrä sipuleita on sulla istutettuna. Keväällä kiität itseäsi ahkeruudesta syksyn pimenevissä päivissä!

  Hymyilyttää tunnustaa, että mä olen ostanut kaksi pientä pussia tulppaaneja. Siinä kaikki. Toivon toki, että edellisten vuosien mittavat satsaukset kukkasipuleiden osalta jaksaisivat pinnistää taas komeaan kukintaan.

  Jos näen oransseja hintalappuja, niin ehdin vielä ottamaan revanssia istutuksen suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan jo vähitellen oppia, että syksyllä kannattaa sipuleita multaan piilottaa, sillä muuten keväällä harmittaa.
   Itse asiassa osoittaa aikamoista luonteenlujuutta ohittaa sipulihyllyt maltillisin ostoksin. Totta myös, että kun vuosien mittaan istuttaa sipuleita, tyhjää ja väritöntä ei keväällä ole koskaan. Varmasti sinulla on keväällä komeaa kukintaa. Ja sen lisäksi pääset nauttimaan kaupungilla työsi tuloksista.
   Niihin oransseihin lappuihin minäkin saatan haksahtaa. Ilman mitään tunnontuskia.

   Poista
 12. Sinulla tulee olemaan ihanaa kukintaa keväällä. Aika mahtavan määrän sipuleita olet istuttanut. Minäkin tein tänään istutuksia, tosin en noin isoa määrää. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin aika paljon pikkusipuleita, joita menee multaan nopeammin ja helpommin, kuin isompia narsisseja ja tulppaaneja. Siksi tuo lukema on vähän harhaanjohtava. Odotan keväistä kukintaa innolla.
   Mukavaa lokakuun jatkoa sinulle!

   Poista
 13. Ihana määrä pikkusipuleita, tuo aherrus palkitaan keväällä upealla kukkaloistolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväinen kukintahan tässä on tavoitteena ja sen vuoksi jaksoin ahertaa sipulien kanssa, vaikka se ei mielihommaa olekaan.

   Poista
 14. Paljon ihanaa kukkaloistoa tulossa, varmasti puiden alustat ovat kauniita, kunhan kevät koittaa! Siistiltä näyttää pihasi nyt syysasussaankin. Täällä pihapuuhia säestävät valtaisat hanhiaurat, niiden kaakotusta on kuulunut jo viikkotolkulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanhilla on nyt vissiin kokoontumisajot. Minäkin näin ison joukon hanhia laskeutumassa pellolle. Niistä lähtee aikamoinen meteli, joka kyllä kaatosateessa hieman pehmentyi.
   Syyssipulien istuttaminen tuo mukavan kutkuttavaa odotusta talveen. Kevään saapuminen on muutenkin hienoa aikaa ja sitä paremmaksi se muuttuu, kun lisää odotettavaa.

   Poista
 15. Luulen, että nämä syksyiset heräteostokset eivät harmita kyllä yhtään keväällä. Itse tykkään juurikin pikkusipulikukista, koska ne leviävät kivasti vuosi vuodelta ja kukkivat ihanan aikaisin. Monet myöhäiset tulppaanit ja narsissit kukkivat yleensä vasta, kun aiakisimmat perennatkin alkavat nousemaan maasta ja jopa kukkimaan.
  Pikkusipuleita voi sitä paitsi istutella helposti pensaiden ja perennojen sekaan tai puiden juurille. Niille löytyy helpommin paikkojakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa en muista mitään kasveihin tai sipuleihin liittyvää, jota olisin myöhemmin katunut. Virhehankintoja tulee toki tehtyä, mutta kasvien ollessa kyseessä se on aina otettava huomioon.
   Olet oikeassa, pikkusipulien istuttaminen on paljon nopeampaa ja helpompaa ja niistä iloitsee vuositolkulla. Kunpa vielä onnistuisin saamaan lumikellot lisääntymään ja menestymään.

   Poista
 16. Ei haittoo ensinkään, jos tuommosiin ostoksiin lankivaa. Riemastut keväällä ja onnittelet ihtiis! Miekin alesta lissee sipuleita hankin ja vielä on osa istuttamatta. Ja löytyhän ne viime pääsiäisen ruukkusipulitkin. Melekein unohtuvat istuttamatta. Kovasti olivat pieniä sivusipulia tehneet. Noita pikkusipuleita on nyt miullakin eniten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alepusseihin en ole vielä ollenkaan törmännyt. Tosin aika vähän olen sipuleita myyvissä kaupoissa nyt edes käynyt.
   Missä pääsiäissipulisi ovat tämän ajan viettäneet? Hyvä, että löysit ne ja pääsevät multaan jatkamaan elämäänsä.

   Poista
  2. Otin nuo sipulit keväällä ruukusta pois ja ihan ulukovarastossa olivat. Napakoita ovat ja isot sipulit on pienentyny, ilimeisesti ravintoa on sivusipuleille luovuttanu. On mukava nähä keväällä, kukkivatko! Myyrät kun ei löytäs niitä penkistä! Tänne on ennustettu runsasta myyrätalavii.

   Poista
 17. Hyvin oli laitettu sipulit tarjolle reittisi varrelle;)
  Ja keväällä näyttää varmasti upealle tuolla sipulimäärällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti uudet sipulit nousevat keväällä vanhojen kera. Ja toivottavasti lisääntyvät vuosien mittaan, sillä runsas kukkien meri olisi hienoa.

   Poista
 18. Valtava määrä toinen toistaan kauniimpia sipuleita. Kyllä nyt on ihana odottaa kevättä ja tulevaa kukkaparatiisia. Minulla pysyi maltti todella hyvin tänä vuonna ja istutin ainoastaan noin 180 sipulia. Tosin vielähän tuota sipulikaupoille ehtii :) Oikein mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii sipulikaupoille, mutta 180 sipuliakin riittää. Onhan niitä aiemminkin istutettuja sipuleita keväällä nousemassa.
   Samoin sinulle, mukavaa viikkoa!

   Poista
 19. Kukaan ei ole taatusti koskaan keväällä sanonut, että: "Oi voi, istutin syksyllä ihan liikaa sipuleita, kylläpä nyt on inhottavan värikästä." :D

  Omalla kuistilla odottelee noin 800 sipulia maahan pääsyä. Kuulostaa määränä tosi isolta, mutta suurin osa on pikkusipuleita samoin kuin sinullakin. Niitä nyt vaan menee paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti tuollaisia kommentteja kukaan keväällä tokaise. Päinvastoin. Vaikka kuinka paljon sipuleita syksyllä istuttaisi, keväällä taas miettii, että lisääkin olisi voinut laittaa.
   60 kpl:n pikkusinililjapussukka oli aika pieni, eikä niiden isuttamisessa kauaa mennyt. 800 sipulia on äkkiä istutettu, kunhan työssä pääsee alkuun.
   Mukavia sipulinistutushetkiä sinulle!

   Poista
 20. Kylläpäs löyrit viälä hyvän kattauksen sipulia. Keväällä on kiva kulukia kattelemas piippoja ja myähemmin komiaa kukintaa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!