perjantai 11. lokakuuta 2019

Syystöitä jänisverkoista alkaen

Puistopuolen naapurin vaahtera on kaunista katseltavaa.

Kumma juttu, miten sitä tuskailee kaikkia puutarhatöitä ennakkoon niin kamalasti. Lopulta työhön tarttuessaan huomaa, ettei se nyt niin paljon aikaa vienyt, eikä ollut raskastakaan. Ilmeisesti tekemättömät työt tuottavat eniten päänvaivaa seilatessaan pääkopassa sopivaa aloitusajankohtaa etsien.

Rajanaapurin haapa on keltaista kultaa.

Viime aikoina vettä on vihmonut taivaalta harva se päivä. Kylmä ei minua haittaa, eikä moni muukaan sää, mutta sateessa on tosi tylsä tehdä yhtään mitään. Ilman sadetakkia koko ihminen kastuu päästä varpaisiin ja sadetakki taasen hikoiluttaa sisäpuolelta päin ikävästi. Kun silmälaseissakaan ei ole pyyhkijänsulkia, näkyvyys tuppaa sadesäällä sumenemaan liiaksi.

Hosta for. 'Gold standard' - Kuunlilja

Lauantaina aurinko paistoi sopivasti välillä pilvien raosta ja välillä ihan pilvettömältä taivaalta. Vettä ei tullut tippaakaan. Oli hyvä hetki laittaa jänisverkot paikoilleen. Usein odotan, että lehdet ovat pudonneet puista ja pensaista ennen verkkojen asentamista. Nyt totesin, että pudotkoot sinne verkkojen sisälle tuottamaan talvisuojaa puille ja pensaille. 

Ruusuorapihlaja ja syyshortensiat sen takana verkotettu.

Verkkojen asentamisessa on aina omat kiemuransa, kun samalla täytyy varoa vahingoittamasta oksia ja runkoja. Koristeomena Royaltysta ja Aamuruskosta leikkasin elokuussa kummastakin muutamat hennoimmat alaoksat pois, koska ne tarttuivat ikävästi jänisverkkoon. Sama homma täytyy tehdä keväällä Musta Rudolfille. Muissa pikkupuissa alimmat oksat ovat korkeammalla  tai kasvavat enemmän yläviistoon.

Oma, alapihan vaahtera oli myös kullankeltainen. Nyt lehdet jo putoavat.

Kesäkukat on kiikutettu kompostiin, kellariin tai autotalliin, pelaguut sisälle. Ruukut pesty ja laitettu odottamaan uutta kasvukautta. Vain kelloköynnökset ovat yhä pergolassa. Hiukan parin viime yön pikkupakkanen on köynnöksiä purrut, mutta toistaiseksi en ole raaskinut muuten hyväkuntoisia kasveja kiskoa alas. Kukkiakin on yhä runsaasti. Pian kelloköynnösten kompostimatka on edessä.

Clematis Polish Spirit

Perennoista suurin osa alkaa jo päästää otettaan niin kukista kuin väreistäkin. Kärhö Polish Spirit uhmaa yhä syksyä ja availee nuppujaan, joskin kesäistä pienempinä.

Malva moschata - Myskimalva

Myskimalvat ovat koko kesän kukkineet ahkerasti. Loppukesästä ottivat vielä uuden spurtin, mutta nyt niistäkin into näyttää hiipuvan.

Convallaria majalis - Kielo

Lauantaina kannoimme pihakalusteet ja grillin kellariin. Turha niitä on pergolassa seisottaa, kun emme enää tarkene ulkona istuskella. Pergolasta ja terassilta on helpompi lakaista jatkuvasti sinne leijailevia lehtiä, kun ei tarvitse siirrellä kalusteita tieltä pois. Myös lumet olemme kolanneet talvella terassilta, jotta sitä ei keväällä olisi niin paljon. Pihakoristeita, kasvitukia ja muuta talvisäilöön kuuluvaa kannoin kasveista tyhjennettyyn ja siivottuun kasvihuoneeseen.

Iris siberica - Siperiankurjenmiekka

Loppukesän aikana olen tehnyt yksin ja yhdessä Ukkokullan kanssa muutaman isomman projektin, joten näille syyspäiville ei mitään erikoistöitä ole tiedossa. Kauan suunnitelmissa olleet Bermudankolmion ja alapihan Majalispenkin (uusi nimi osalle Hortensiapenkkiä) kunnostus on vihdoin hoidettu. Ukkokullan kanssa urakoimme kasvimaan lavakaulukset ympäröistöineen uuteen kuosiin. Siirsin myös alapihalla kasvaneet mustikkapensaat niille parempaan paikkaan yläpihan Pikkupuutarhan Kriikunapenkkiin. Samalla tuli koko Kriikunapenkki myllättyä, mikä sekin on ollut ajatuksissa. Kaikki alapihan istutusalueiden kanttaukset on huollettu, joten nekin ovat valmiina kevääseen.

Colchicum autumnale - Syysmyrkkylilja

Syystöistä jäljellä on perennojen leikkaus. Sen voi toki jättää kevääseenkin, mutta minusta on mukavampi siistiä puutarha mahdollisimman pitkälle syksyllä ja aloittaa keväällä puhtaalta pöydältä. Alapihalla emme talvisin pahemmin käy, joten sinne ei talventörröttäjiä kannata jättää. Yläpihalla taasen lumet kolataan kukkapenkkeihin eli ensimmäisen lumimyräkän jälkeen kaikki peittyy hankeen.

Silppuan perennojen varret murskaavalla oksahakettimella. Kun pehmeävartisten joukkoon laittaa muutaman tanakamman perennan, haketin vetää hyvin, eikä jumitu massasta. Kippaan haketetun massan puiden ja pensaiden tyvelle sekä osittain levitän myös takaisin kukkapenkkeihin. Keväällä sitten ripaus katemultaa päälle ja hyvältä taas näyttää.

Syksyistä "painomustetta" käytävällä.

Olopihan puolen ikkunat on pesty ulkopuolelta. Metsän kaatamisen jälkeen ikkunat ovat aiempaa pölyisemmät. Tuuli pieksää yleensä sateen ikkunoihin ja niinpä ne ovat aina täynnä täpliä ja harmaita rantuja. Kun aurinkokin paistaa nykyisin pihaamme ja ikkunoihimme esteettä, on sitä mukavampi katsella vasta pestyistä ikkunoista..

Hydrangea anomala subs. petiolaris - Köynnöshortensia

Nurmikon ajan vielä kerran pari silputakseni puista pudonneita lehtiä. Käytävät on haravoitava, mutta vielä sillä ei ole kiire, sillä valtaosa lehdistä on yhä puissa. Omenapuutkin ovat yhä vihreinä. Niistä lehdet lähtevät yleensä viimeisten joukossa.

Polygonatum × hybridum - Tarhakalliokielo

Biokompostin tyhjennys kuuluu myös loppusyksyn toimenpiteisiin. Pitää vain muistaa jättää sinne vähän massaa kypsymään. Viime vuonna tyhjensin ennen pakkasia kompostin liian tyhjäksi, jolloin se hurahti jäähän. Syyshommiin kuuluu myös talvivalkosipuleiden istutus, mutta se on Ukkokullan reviiriä. Samoin kuin rännien puhdistus.


Aika hyvällä mallilla hommat siis ovat. Runsasta kuntoliikuntaa syystöiden parissa on tiedossa, mutta ei haittaa. Talven ajan saa taas kiertää kylänraitteja riittävästi raitista ilmaa ja liikuntaa saadakseen. Keväällä on jo täysin valmis aloittamaan pitkään odotetut puutarhatyöt.

Mukavaa viikonloppua kaikille!

36 kommenttia:

  1. Upeita syyskuvia! Minulla on vielä kaikki syksyn puutarhatyöt tekemättä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin vielä ehtii syystyöt tehdä. Haravointia ei ole edes kannattanut aloittaa, kun puut ovat vielä ihan lehdessä.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  2. Onpa kaunista ruskaa ja syyspuutarhan kasveja!
    Olen huomannut tuon saman, että sitä mielessään jahkailee ja päivittelee, että tuo ja tuokin homma olisi vielä tehtävä. Samaan aikaan olisi melkein tehnyt nuo hommat. Mun tarttee muistaa ostaa vielä muutama verkko lisää uusille mustikoille. Muutenkin täällä on kaikki jo verkotettuna.
    Haravointia on ja ajattelin myös hurauttaa ainakin kerran vielä nurtsit ruohonleikkurilla.
    Kukkasipulitkin ovat vielä istuttamatta. Mutta vielä ajattelin ehtiä. Katsotaan kuinka käy...
    Mukavia syyspuuhia sinne ja aurinkoista tulevaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahkailuun menee monin verroin enemmän aikaa, kuin itse työn suorittamiseen.
      Verkot on helpompi laittaa ennen maan jäätymistä. Saa tarvittaessa tuettua niitä, kun multaan voi tökätä tukia. Ehtiihän tässä hyvin sipuleita istuttamaan. Itse asiassa kävin hetki sitten upottamassa multaan 60 pikkusinililjaa ja 12 kevätkurjenmiekkaa. Ei parane käydä kaupassa, kun aina joku pussi eksyy mukaan.
      Taitaa olla vetinen viikonloppu luvassa, mutta sen voikin sitten vaihteeksi käyttää sisähommiin. Leppoisaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  3. Sinulla ovat syystyöt hyvällä mallilla. Meilläkin alkaa olla jo melko valmista. Puiden lehdet ovat vielä suurelta osin niin meidän, kuin naapurin rajan puolella tippumatta. Mieheni tapaakin puhaltaa tippuneita lehtiä kasaan lehtipuhaltimella sitä mukaa, kun ne alkavat haitata robottileikkurin leikkaamista.
    Mukavaa alkavaa viikonloppua sinne teille. 🍃🍂🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haravointihommia ei ole vielä voinut eikä kannattanut tehdä, kun täälläkin puut ovat vielä lehdessä. Juuri nyt tuuli pöllyttelee lehtiä maata kohdin.
      Samoin sinulle mukavaa lokakuista viikonloppua!

      Poista
  4. Oi, vielä löytyi kärhönkukka! Kauniita auringon sävyttämiä ruskakuvia myös. Sinulla on puutarhan syystyöt hyvällä mallilla. Meillä ruohonleikkuu on isännän hommia, joten ruohonleikkuri ja nurmikko eivät ole tainneet tavata toisiaan ainakaan kuukauteen. Kerran mainitsin, kun oli niin hyvä kuiva sää, että voisi leikata, mutta tuli se kuuluisa "minä vaikka huomenna, kun nyt ei millään huvittaisi". "Huomenna" taisikin sitten sataa vettä koko päivän, samoin kuin muinakin vapaapäivinä sen jälkeen. Jospa sen vielä ehtisi leikata ennen talvea. Jänisverkot kävin jo aukaisemassa jotenkin luumujen ympärille, mutta niitä ei ole mitenkään kiinnitetty. Toivottavasti jänikset eivät huomaisi avonaisia saumakohtia... Perennojen varret jäävät tuttuun tapaan taas talveksi hangen alle painumaan ja maatumaan omine aikoineen. Murskaan ne sitten keväällä maahan. Naapuri oli käynyt toissailtana tuomassa ison kasan puunlehtiä meidän pihalle ja vielä sieltä tulee monta kuormaa lisääkin kun puut kunnolla tiputtavat lehtensä. Niistä saa hyvin katetta kukkapenkkeihin ja suojaa kaikille maassa talvehtiville arkajaloille. Ja ehkä vähän hassun maineen, kun ottaa mielellään vastaan toisten puutarhajätettä! Taitavat kaikki naapurit jo olla tottuneita normista poikkeaviin puutarhapuuhiini. Aurinkoista perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Polish spirit on ollut koko kesän ahkera kukkija. Äsken ulkona käydessäni huomasin siinä uusia avautuneita kukkia.
      Taitaa niin teidän kuin meidänkin isäntä osata ottaa elämän kevyesti, eikä turhaan sitä ruohonleikkuulla rasita. Siitä syystä minä olen jo ajat sitten ottanut vastuun ruohonleikkuusta. Muuten joutuisin katsomaan jatkuvasti heiluvia heinänkorsia nurmikon sijasta.
      Ei tosiaankaan ole kovin tavallista, että naapurit voivat tuoda oman pihan lehtensä toisen pihaan. Koivun ja muiden puiden lehdet kelpaavat minullekin. Meillä on kuitenkin useita isoja vaahteroita, joiden lehtiä en isossa määrin kukkapenkkeihin haravoi. Ne muodostavat sitkeän lehtimassan, jonka maatuminen kestää pitkään ja josta muodostuu paksu jäälautta. Ei sula keväällä sitten millään. Kun ajan vaahteranlehtimassan ruohonleikkurilla silpuksi, sen käyttö paranee merkittävästi.
      Täällä vesisade ja paiste vuorottelevat tasaiseen tahtiin.
      Toivottavasti flunssasi on helpottanut. Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  5. Isot lehtipuut on kyllä upeita komeissa syysväreissään. Sinulla on syyshommat jo hyvin alkaneet :)
    Aivan sykähdyttävän ihana kuva syysmyrkkyliljasta!
    Meillä laitettiin puiden ympärillä runkosuojat jo syyskuussa, koska tässä lähistöllä liikkuu metsäkauriita. Ne kun ohimennen maistelevat mielellään nuorten puiden runkoa.
    Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syysmyrkkyliljat ovat jo kaikki kaatuneet ja lakastumaan päin.
      Metsäkauriiden varalta nuoret puut onkin syytä suojata. Perennan napostelun vielä sietää, mutta puun menettäminen kirpaisee kovasti.
      Täällä kulki aiemmin joitakin peuroja, mutta nyt niitä ei ole näkynyt. Alapihan aitaaminen myös suojaa peuroilta paremmin. Sen sijaan jänikset ovat ahkeria vierailijoita ja nekin saavat aikamoista tuhoa aikaan.
      Raikkaita viikonlopun päiviä sinulle!

      Poista
  6. Siellä on syyshommat hyvällä mallilla. Tuo on juuri niin, että lista töitä tuntuu kauhealta urakalta, mutta ei se sitten olekaan usein ihan niin iso homma kuin etukäteen kuvittelee. Työt näkee edessään vuorena, mutta käytännössä ne suorittaakin ihan pikku kumpareina, yksi kerrallaan.
    Ihanat ruskapuut! Ihailin tänään rypästä tuurenpihlajia ihan punaisena leiskuen ja tulit niistä mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrankin on hommat ajoissa mallillaan. Tänään lehtiä on pudonnut puista niin paljon, että pian voi aloittaa haravoinninkin. Kunhan tulisi sen verran kuivaa, että voisin ruohonleikkurilla silputa nurtsille leijailleet.
      Kivasti sanottu: vuoret kumpareiksi yksi kerrallaan. Se pitää laittaa korvan taakse ja ottaa tarvittaessa esille.
      Toinen nuori tuurenpihlajani alkaa punertaa. Toinen on edelleen vihreä. Ovat eri paikoissa, joten sillä lienee merkitystä. Runsaasti olen tuurenpihlajista täälläkin höpöttänyt, että monille se on mieleen jäänyt. Olen edelleen kovasti iloinen tuurenpihlajistani.
      Leppoisaa lauantai-iltaa sinulle ja pojille!

      Poista
  7. Hyvällä mallilla on hommat. Mutta äh, oman pihan kesäkukkia en edes muistanut, nehän ovat vielä paikoillaan. Pitänee nyhtää huomenna kompostiin. Tai ei kai haittaa jos jäävät, silloin vaan toivoo lunta nopeasti peittämään sotkut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkukat menee onneksi talven aikana aika pieneen tilaan ja keväällä ne voi haravoida jonkun pensaan alle jatkamaan elämäänsä uudessa muodossa. Ruukuista ja laatikoista ne on kyllä hyvä tyhjentää, etteivät ruukut hajoa pakkasessa. Harvoin tulee ajatelleeksi, että lumi myös peittää sotkut ja kaunistaa näkymät. Yksi uusi positiivinen merkitys lumelle.
      Mukavaa lauantai-iltaa sinulle!

      Poista
  8. Sulla on työt hyvällä mallilla. Paljon olen itsekkin kerennyt, mutta se turha stressailu on tosiaan syövää. Odotan vielä, että kaikki lehdet tippuvat puista ja sitten jyrään ruohonleikkurilla silpuksi. Urakkaa on, mutaa suuri helpotus on kausivalojen toimivuus jo nyt. Se viimeistelee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekemättömistä töistä stressaaminen on täysin turhaa, mutta aina siihen samaan sortuu. Lehtien silppuaminen ruohonleikkurilla on minusta hauskaa hommaa. Saisi tulla vähän aurinkoisempaa, jotta nurtsi kuivuu ja silppuaminen on helpompaa.
      Kausivalot ilostuttaa juuri nyt todella paljon. Yksi valosarja pergolan sisäänkäynnissä näkyy tähän olohuoneen sohvalle. Niitä on kiva katsella muuten pimeässä maisemassa.
      Valoisaa lauantai-iltaa sinulle!

      Poista
  9. Hyvällä mallilla ovat siellä syyspuuhat ulkona. Minä en ole enää kovin innokas pihan hoitaja. En laita enää kukkapenkkejä, kun niitä ei tule hoidettua kunnolla, kun asun kahdessa paikassa. Omassakodissa on ruohokenttä, joka ajetaan ajoleikkurilla ja syksyisin samalla laitteella kerätään lehdet. Jossain vaiheessa luovun tästä talosta ja ostan rivitaloasunnon. Olen jo katsellut ja miettinyt paikkaa. Isoon kaupunkiin en lähde mutta katsotaan nyt. Talvi on liian raskas lumitöiden takia, vaikka saankin apua. Juuri eläkkeläisystäväpariskunta möi omistusasunnon omakotitalon ja muuttivat ihan vuokrakämppään. Sekin voisi olla ratkaisu minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahden kodin ylläpito on työlästä ja siinä puutarhan hoito jää väkisinkin vähän hunningolle. Toivottavasti löydät kivan paikan uuden kodin, kun se on ajankohtaista.
      Kauhulla odotan niitä aikoja, jolloin en enää jaksa hoitaa puutarhaa ja kolata talvella lunta. Vuoden takainen loukkaantuminen ja pitkälle syksyyn jatkunut toipumisjakso osoitti, etten kestäisi katsella rapistuvaa puutarhaa. Omakotitalosta ja puutarhasta luopuminen on vaatii kyllä syvällisen pohdinnan, eikä se toteudu kivutta.

      Poista
  10. Kuvissa on kauniita syksyisiä yksityiskohtia puutarhasta. Täälläkin on ollut sadekuuroja, mutta olen saanut siivoiltua puista ja pensaista tippuneita lehtiä jo peräkärryllisen verran. Puuhaa vielä toki pihalla riittää. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oletpa ollut ahkerana, sillä peräkärryllinen lehtiä on jo melkoinen määrä. Täällä lehtien kariseminen on alkanut kiihtyä näinä parina päivänä. Syreenin lehtiä saa usein haravoida vielä marraskuun puolella säistä riippuen. Ihan kiva, että haravan kanssa voi ulkoilla, kunnes pakkanen ja lumi peittävät ne alleen. Sitten on keksittävä muunlaisia ulkoilumuotoja.
      Samoin sinulle, mukavaa viikonloppua!

      Poista
  11. Kaunis on syksy!
    Aivan kuin kesän jälkeen,,,syysvärit hidastais siirtymää pitkäääään talven ja pimeään aikaan...
    Kaunista ruskan sävyttämää syksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän syksyn ruska on ollut kaunista katseltavaa. Värejä tankkaamalla jaksaa kulkea talvea kohti.
      Värikästä viikonloppua sinulle Liisa!

      Poista
  12. Minulla on ihan ikävä kaikkea tätä syyspuuhaa... Mutta ne jäivät sinne edelliseen kotiin...

    Toivottavasti siellä pihassa seuraava asukas ymmärtää verkottaa myös kaikki nuoret, herkät hedelmäpuut... Tai, eipä se minulle enää kuulu, mutta sielussani ehkä yhä olen osittain siellä...
    Haikeaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, taatusti osa sielusta jää vanhaan kotiin ja puutarhaan. Kuinka monet ilot ja murheet minäkin olen pihamultaan upottanut. Olen usein ajatellut, että jos/kun tästä kodista ja puutarhasta joudun luopumaan, suren ja ikävöin sydämeni pohjasta. Ja mietin, kuinka uudet asukkaat ehkä muuttavat koko puutarhan toisenlaiseksi. Se on tietenkin heidän oikeutensa, mutta samalla katoaa vuosien työn tulokset. No, onneksi se ei vielä tässä vaiheessa ole ajankohtaista.
      Ymmärrän hyvin haikeutesi. Lempää lauantai-iltaa sinulle!

      Poista
  13. Puutarha pitää toimeliaana ja liikkuvana, se on hyvä 😊Tämä on ollut tosi kaunis ja värikäs syksy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ja vielä päänkin selkeänä. Puutarhassa touhutessani mieleen nousee usein sanonta "vierivät kivet eivät sammaloidu". Tuo sanonta auttaa puurtamaan raskaissakin töissä.
      Tämä syksy on ollut todella kaunis. Punaisena ja keltaisena loistavia vaahteroita on tullut ihasteltua monen monta kertaa päivässä.
      Leppoisaa lauantai-iltaa sinulle!

      Poista
  14. Siellä on syystyöt hyvällä mallilla! Meillä hommat on vielä vaiheessa. Verkotuksia on jo vähän alotettu, mustikat on tärkeimmät. Sateiseks meilläkin nyt ilima män.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa vaan, kuinka paljon täällä on viime yöstä alkaen satanut. Toivottavasti nyt pohjavedet nousevat ja ihmisten kaivoissa riittää vettä seuraaviksi kuukausiksi.
      Mustikat ovat niin suurta jänisten herkkua, että ne on syytä verkottaa ensimmäisten joukossa.
      Oikein mukavaa lauantai-iltaa sinulle!

      Poista
  15. Kauniita kuvia! Hyvässä vaiheessa ovat syystyöt sinulla! Minäkin olen verkot laittanut, mutta yhtä sun toista on vielä tekemättä. Olen tuskaillut blogin alustan vaihdon kanssa. Osoite vaihtuu ehkä tämän viikonlopun aikana bloggerin puolelle, jos ei tule vielä uusia mutkia matkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alustasta toiseen vaihtaminen on varmasti hiukan työlästä. Minusta tämä blogger on aika helppo, mutta tekstinkäsittelyssä voisi olla enemmän joustavuutta. Alkuaikoina sain paljon neuvoja ja vinkkejä toisilta bloggareilta ja netistäkin löytyy ohjeita. Välillä blogger tökkii ja silloin tulee ensimmäisenä pohdittua, mitä itse on tehnyt tökkimisen aiheuttaakseen. Usein sama vika on muillakin ja se korjaantuu itsestään. Toivottavasti saat vaihdon sujumaan ja tulet nopeasti tutuksi bloggerin kanssa.
      Eiköhän sinunkin syystyösi valmistu, kunhan pääset taas niihin täyspainoisesti keskittymään.
      Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

      Poista
  16. Teillä on tehty isojakin projekteja ja silti kaikki alkaa olla kunnossa. Meillä on ollut jatkuvasti nihekitä sadepäiviä ja toisaalta kylmää - paitsi tänään. Hommat ovat vähän jumissa, mutta pari päivää tarvitaan ja kaikki on valmista talveen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälle kesälle osui monta isoa projektia. Osan olisi voinut toki jättää myöhemmäksi, mutta kun vauhtiin pääsee, niin siinähän ne hoituivat. Näin jälkikäteen on oikein hyvä olo ja keväällä pääsee aloittamaan ilman suuria projekteja. Ellei niitä sitten talven aikana päässään taas kehittele.
      Täälläkin vettä on tullut harva se päivä ja usein runsaastikin. Eiköhän se tästä taas kirkastu ja pääsemme kaikki ulos päättämään loput syystyöt.
      Mukavaa lauantai-iltaa sinulle Pirkko!

      Poista
  17. Mukavaa, ku naapurien ruskapuut ja -puskat täyrentäävät oman puutarhan näkymiä. Useen aloottamine on tyän rasittavin vaihe. Muistaas sen vaan aina ittekki. Sullon syystyät hyvällä mallilla. Munki kaikki pakolliset on tehtynä, mutta ohan niitä töitä viälä mikkä haluaas viälä keriitä tekemähän. Olis levollisempi miäli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joidenkin naapurien ruskakasvit näkyvät myös omia paremmin ikkunoista katsellen. Aamupala on maistunut hyvältä, kun samalla on voinut katsella keittiön ikkunasta naapurin punaisia ja keltaisia sävyjä.
      Syystyöt ovat hyvällä mallilla. Tänään piti mennä pihalle haravoimaan. Eilisen ja yön aikana puut ovat tyhjentyneet melkoisesti. Eipä taida tulla suunnitelmasta mitään, sillä taivaalta tulee vettä taas voimalla.
      Talvi on huomattavasti mukavampi aloittaa levollisin mielin, vaikka lumi kaiken pian peittääkin.
      Mukavaa sunnuntaita sinulle!

      Poista
  18. Komeita kuvia. Hyvin käytät vanhan kasvuston hyväksi :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Kummasti maa ottaa takaisin omansa ja muuttaa kaiken vähitellen mustaksi mullaksi.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!