lauantai 16. marraskuuta 2019

Väriä harmauteen ja valoa pimeyteen

Lehtikuusi - Larix

Säätila poukkoilee laidasta laitaan. Kevyestä lumipeitteestä ja pikkupakkasista on siirrytty kaatosateisiin ja jopa +9 asteen lämpötiloihin. Perjantaina oli tauko sateessa ja aurinko helli ihmisiä ja luontoa täydeltä taivaalta. Aurinko nousi aamulla 8.21 ja laski iltapäivällä 15.52, joten päivällä ei paljon pituutta ole. Harmaana päivänä sisälläkin on sytytettävä lamput paremmin nähdäkseen ja virkistystä saadakseen.

Lenkkireitilleni osuu muutama vanha lehtikuusi, joista neulaset ovat jo alkaneet varista. Lehtikuuset sijaitsevat paikalla, jossa vuosikymmeniä sitten on ollut kasvihuoneita. Puutarhuri on puut istuttanut, mutta aikojen myötä tiet ja rakennukset ovat nakertaneet entistä kasvihuonetonttia joka kulmalta. Komeat lehtikuuset ovat joutuneet muiden puiden ja kasvillisuuden ahdistamiksi. Pahoin pelkään, että pian ne todetaan huonokuntoisiksi ja vaarallisiksi ja kaadetaan. Sääli, sillä pidän noista lehtikuusista. Omalle pihalle ei noin suurikokoiseksi kasvavaa puuta voi oikein istuttaa. Siksi on ollut kiva seurata noita lähellä kasvavia komeita puita.

Vinca minor - Pikkutalvio

Omassa puutarhassa värit alkavat olla lähinnä ruskeaa ja harmaata. Siellä täällä toki pilkistää vähän vihreääkin. Havujen, rhodojen ja mahonioiden lisäksi mm. pikkutalviot, sormustinkukkien ruusukkeet ja taponlehdet sekä osittain myös vuorenkilvet ovat vihreitä näin alkutalvellakin. Itse asiassa vihreät kasvit korostuvat märkyydestä kiiltävien puunlehtien ruskeata vasten.

Lychnis coronaria - Harmaakäenkukka

Kasvatin kesän aikana harmaakäenkukkaa siemenestä. Kaksivuotisena se ehti kasvattaa vasta lehdet, mutta ei vielä kukkinut. Siemenkasvatus onnistui niin hyvin, että taimia riitti kahteen paikkaan. Kylvin vielä loppukesästä uudemman satsin, jotka itivät ja odottavat kasvilavassa keväistä istutusta. Jos siis heräävät keväällä. Harmaakäenkukassa on kauniin harmaat, karvaiset lehdet. Toivottavasti muhkeiksi kasvaneet taimet kukkivat ensi kesänä. Harmaakäenkukan pitäisi olla myös hyvä perhoskasvi.

Cobaea scandens - Kelloköynnös

Komeasti kukkinut kelloköynnökseni teki kaksi siemenkotaa. Ennen kelloköynnöksen kärräystä kompostiin leikkasin siemenkodat ja toin ne sisälle kuivumaan. Ajattelin siemenkodan kovettuvan ja muuttuvan ruskeaksi monen muun kasvin siemenkodan tapaan. Kovaksi ne eivät muuttuneet ja värikin oli enemmän harmaanruskea. Muutama päivä sitten huomasin kumpaankin kotaan tulleen pienen raon ja päätin tutustua niiden sisuksiin. Suurin osa isokokoisista siemenistä rapisi itsestään pöydälle ja loputkin kevyesti auttaen. Yhteensä sain 55 siementä, joiden annan vielä kuivua hajallaan ennen pussittamista. Aika kiva saalis. Keväällä kokeilen, itävätkö nämä omat siemenet.

Pyrrhula pyrrhula - Punatulkku

Runsaan viikon takaisena lumipäivänä sain kuvattua punatulkun, joita on muutama pyörinyt leikkimökin päädyssä olevan siemenautomaatin luona. Tämä punatulkkuherra tuli tutustumaan etupihan ruokatarjontaan ja sain keittiön ikkunasta napattua kauniin linnun valkoisella lumella. Myös viherpeipot ovat saapuneet usean yksilön voimalla napostelemaan pähkinöitä. Mietin, kannattaisiko vaihtaa auringonkukan siemenet kuorittuihin versioihin? Syntyykö niistä vähemmän sotkua, kuin kuorimattomista? Onko teillä kokemuksia?

Taas ollaan viikonlopussa. Ajattelin viritellä jouluvaloja niin ulos kuin sisällekin. Jouluun on vielä matkaa, vaikka kaupoissa onkin jo täysi hulina päällä. Illat ovat pimeitä ja pitkiä. Nyt on juuri sopiva aika ryhtyä nauttimaan valoista, kutsutaan niitä sitten joulu-, kausi-, tunnelma- tai mitä ikinä kukin keksiikään -valoiksi.

Hyvää ja valoisaa viikonloppua kaikille!


37 kommenttia:

 1. Meillä on lehtikuusi, joka on komea ilmestys etupihalla. Jotkut linnuista suosivat kuorellisia siemeniä, niille ei oikein tahdo kuoritut siemenet kelpaavan, joten meillä on tarjolla molempia. Sotkua kieltämättä syntyy, mutta haravoin kuoret keväällä nurmikon päältä.
  Kiitos samoin ja kiitos kauniista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtikuusi on hieno puu kesälläkin ja syksyn keltaisessa asussa näyttävä. Joka kerran lähistön lehtikuusten ohi kulkiessa pysähdyn niitä ihailemaan.
   Siemensotkun siivoaminen ei mikään ylivoimainen juttu ole. Kunhan innostun aina välillä miettimään erilaisia vaihtoehtoja. Tällaisina pimeinä päivinä pihan estetiikkaa ei tule edes kovin yksityiskohtaisesti vahdattua.

   Poista
 2. Kelloköynnökseen kasvattaminen palkitsi nyt runsaalla siemensadolla! Kyllä tämä pimeys nyt jo vaatii valojen virittelyä, pihalle minäkin tästä pian suuntaan valoketju mukanani! Mikavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ilahduin suuresti saadessani mukavan määrän kelloköynnöksen siemeniä. Toivottavasti myös itävät. Onpahan jännättävää taas keväällä.
   Toivottavasti sait valoketjun viritettyä. Meillä moni naapurikin on tänään laittanut valoja pihoilleen. Pian on kiva tehdä kävelylenkkejä pimeällä ja ihailla valoilla koristeltuja pihoja.

   Poista
 3. Meilläkin kasvaa lähellä lehtikuusia ja niiden syysväri on todella hieno, kun aurinko osuu neulasiin. Tuo harmaakäenkukan lehdistö on kuvassa aika lailla nukkapähkämön näköinen, kukka on tietysti aivan erilainen. Kiva, että sait niin hyvin taimia. Ja onnittelut myös kelloköynnöksen runsaasta siemenmäärästä, olisikin hienoa, jos itäisivät paremmin kuin kaupan pusseissa olevat. Minäkin olen viritellyt jo jonkin verran valoja ulos, mutta tarkoitus on lähipäivinä laittaa vielä lisää - antaa tähän pimeyteen edes tunnelmaa. Hyvää viikonloppua sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmaakäenkukan lehdissä on paljon samaa, kuin nukkapähkämössä. Jälkimmäisen lehti taitaa olla leveämpi ja vielä karvaisempi. Nukkapähkämöäkin pihasta löytyy.
   Keväällä sitten jännätään kelloköynnöksen siementen itävyyttä. Varmasti raportoin tilanteesta.
   Eikö olekin mukava lisätä valoja asteittain. Jospa tulisi vielä vähän lunta kaunistamaan maisemia ja korostamaan valojen kauneutta.

   Poista
 4. Lehtikuuset ovat keltaisessa syysasussaan kyllä upeita. Niiden kuivatut kävyt ovat myös kauniita ja tapaankin kerätä niitä pihamme lehtikuusesta ja hyödyntää jouluisissa asetelmissa.
  Harmaakäenkukka on todella kaunis. Se myös hoitaa viihtyessään ihan itse lisääntymisensä siementaimiensa avulla, jotka on sitten helppo halutessaan siirtää uudelle kasvupaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähistön lehtikuusten kävyt ovat niin korkealla, etten mitenkään pääse niitä keräämään. Ne olisivat hienoja koristeita ihan sellaisenaankin tai sitten tuunattuina.
   Luotan tuohon harmaakäenkukan siementämiseen saadakseni siitä monivuotisen ystävän.

   Poista
 5. Kyllä kuoritut auringonkukansiemenet ovat sotkuttomampia ja myös linnuille parempia, kun niiden ei tarvitse käyttää aikaa ja energiaa kuorimiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla erilaisia näkemyksiä. Ajattelin kokeilla kuorittuja yhdessä paikassa nähdäkseni, miten homma sujuu meidän pihassa.

   Poista
 6. Ei kannata. Vaihtaa siis kuorimattomiksi.

  Kuori suojaa siemeniä kastumiselta, pakastumiselta, paakkuuntumiselta ja erityisesti homehtumiselta jota tämä lämpötilojen vaihtelu niille aiheuttaa. Myös lintulauta voi homehtua. Ja linnut syövät sitten hometta...
  Ja mehän tiedämme miten home on vaarallista ihmistenkin terveydelle.

  Kuorimattomissa linnuilla on puuhaa ja ne muistavat puuhaillessaan kuoriessaan siemeniään varoa mm haukkoja, kulkukissoja jne...
  Kuorimattomat houkuttelevat linnut liian helpon pikaruuan pariin.

  Näin minä ajattelen.

  Lisäksi siementen kuorimiseen on tuhlaantunut suhteettomasti energiaa ja aikaa joten niiden hinta on mahtava.

  Mutta teet tietenkin niin kuin tahdot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näistä täsmennyksistä! Näissä vaihtelevissa säätiloissa ja mittarin kivutessa plussan puolelle homehtuminen on varteenotettava seikka. Luovuin metallisten, talon muotoisten siemenautomaattien käytöstä kokonaan. Melko umpinaisina niihin kertyi kosteutta ja siemenet junttautuivat automaatin pohjalle homehtuen sinne. Porasin kokeeksi reikiä pohjaan ilmankierron parantamiseksi, mutta siitä ei suurta hyötyä ollut. Ortexin muoviset siemenautomaatit ovat toimineet hyvin. Siemenet ovat suojassa, pysyvät kuivina, eivätkä linnut pääse siementen sekaan.
   Huomasin melkoisen hintaeron kuorittujen ja kuorimattomien kesken. Lisäksi kuorittuja myydään pienissä pusseissa, jolloin niitä saa rahdata alituiseen kotiin. Ajattelin kokeilla yhdessä paikassa kuorittuja siemeniä.
   Olen sijoittanut siemenautomaatit siten, että pikkulinnut pääsevät helposti oksien suojaan. Maassa ruokailevia mustarastaita on vaikea suojata saalistajilta.

   Poista
 7. Lehtikuusi on näin myöhäissyksyllä kaunis, kiva keltainen väriläiskä missä sitten kasvaneekin.
  Harmaakäenkukka on kaunis, sekä lehdet ja sitten myös kukkiessaan. Kelloköynnös on tehnyt komeat siemenet ja luulisi niiden myös itävän. Minun kelloköynnökseni kukki aika reippaasti mutta valitsin sille huonon paikan kasvaa, kellokukat hukkuivat siperian natan siniharmaitten neulasten joukkoon ja lehtiin ei tullut punertavaa syysväriä. Punatulkkuja ei täällä ole näkynyt.
  Hyvää alkavaa viikkoa sinne teille.....👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan tuo lehtikuusen syksyinen keltaisuus on kaunista katseltavaa.
   Aika huonosti minunkin kelloköynnökseni syksyllä punastui. Se paistatteli vihreänä lähes viime hetkiinsä saakka. Ruskavärejä riitti puutarhassa onneksi muutenkin.
   Ehkä punatulkut odottavat lumisempia hetkiä saapuakseen teille. Ei niitä näinä lämpiminä sadepäivinä ole täälläkään näkynyt.
   Mukavaa viikonloppua ja alkavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 8. Nuo lehtikuuset on sitten kauniita ja näin syksyisin ihanan värisiä! Tänä syksynä on ollut kovin vaihtelevaa keliä, välillä sataa kaatamalla ja seuraavana päivänä tuleekin lunta...ja sitten taas sataa:) Jouluvaloja olen minäkin jo alkanut kaivelemaan esiin:) Mukavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leuto syksy on ihan mukava, mutta pikkupakkanen ja hento lumipeite tekisivät maisemasta kauniimman ja valoisamman.
   Tästä viikonlopusta näkyy tulevan monen jouluvalojen ripustushetki. Naapureihin on ilmestynyt uusia valoja, joiden määrä varmasti lisääntyy kaiken aikaa joulun lähetessä.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 9. Ihana keltainen väri lehtikuusissa. Siementen saalistaminen on mielenkiintoista. Näköjään vähästi siemenkotien määrästä saa kohtuullisen määrän siemeniä, hienoa. Itse koin vähän samanlaisen yllätyksen miinanköynnöksen kanssa. Kasvatin sitä tänä kesänä ensimmäistä kertaa, enkä ajatellut alunperin kerätä siemeniä. Kun niitä sitten köynnöstä kehikosta repiessä ropisi syliin, olihan niitä kerättävä. Keväällä kokeillaan itävätkö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon noita siemeniä löytyi kahdesta siemenkodasta. Olivat tiiviisti limittäin kohtalaisen pienessä tilassa kodan suureen kokoon nähden. Joitakin siemeniä olen aina kerännyt. Innostus siementen keräämiseen näyttää lisääntyvän harrastuksen myötä. Omat siemenet ovat mukava bonus ja niitähän voi myös antaa ystäville ja vaihtaa toisten kanssa.
   Miinanköynnöstä en olekaan kokeillut. Siinäpä idea tulevalle keväälle. Toivottavasti siemenesi itävät keväällä.
   Mukavaa lauantai-iltaa sinulle!

   Poista
 10. Meillä on siirrytty kuorettomiin auringonkukansiemeniin pari vuotta sitten. Roskia tulee vähemmän, linnut selviävät helpommalla ja ostoksilla täytyy käydä huomattavasti entistä harvemmin.

  Meilä ruokinnalla on jatkuvaa ruuhkaa, joten siemenet eivät pääse homehtumaan. Meillä tämä kuorettomuus on ollut ehdottoman hyvä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli määrällisesti siemeniä tarvitaan vähemmän, kun kaikki on täyttä tavaraa? Enpä tullut tuota ajatelleeksi. Aion kokeilla kuorittuja saadakseni omakohtaisia kokemuksia. Nyt on tullut useita hyviä näkökulmia, tosin kumpaankin suuntaan.
   Sama juttu täällä eli siemenautomaatteja saa olla jatkuvasti täyttämässä. Ainoastaan siinä yhdessä metalliautomaatissa siemenet homehtuivat, kun sisälle pääsi sadevesi, joka ei sitten mistään päässyt pois. Vekotin oli lisäksi muutenkin liian ahdas ja tiivis. Se roikkuu nykyisin koristeena syreenissä.

   Poista
 11. Täälon naapurin lehtikuusi varistanu jo kaikki neulasensa, samoon oma piäni käkkyrä versio. Plussaa nua omat kelloköynnöksen siämenet. Mäki käytän kuarittuja auringonkukansiämeniä, non palio siistimpiä, vaikka kyllä neki tuhuraa. Meillä linnut kerkiää tyhyjätä lintularon joka päivä typö tyhyjäksi, joten homesta ei kerkiä muarostua. Ny ostin 25kg pussin/säkin, piisaa hetkeksi. Punatulukkujen näkemine oliski kiva yllätys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se sinun lehtikuusinuorukaisesi mikään käkkyrä ole. Pitikin sen mainiota ulkomuotoa kommentoida taannoisessa postauksessasi.
   Onko kuorittujakin siemeniä noin isoissa pusseissa? Täytyykin kiertää ahkerammin ja kääntyä myyjien puoleen. Vakiokaupoissani kuoritut siemenet ovat tosi pienissä pusseissa. Siemenkauppoihin on sen verran matkaa, ettei joka viikko ehdi käydä niitä hakemassa. Iso pussi helpottaa mukavasti.
   Lämpimien säiden myötä punatulkut katosivat. Toivottavasti palaavat takaisin. Niin teille kuin meillekin.

   Poista
 12. Kaunis lehtikuusi;)
  Kyllä auringon säteet ,tekevät ,sielulle ja mielelle hyvää:)

  Ostan kuorellisia,mutta kuorettomista ,vehnästä ja auringonkukan siemenistä teen talipötköjä /kakkuja.syötävää alusta loppuun,käytän (vapullisen munkkirasvan tähän).
  Meillä menee kauraa paljon kun fasaanit käyvät.Äsken pupujussi näkyi juoksevan takapihalle...
  Valoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on hyvä vinkki, tuo munkkirasvan käyttö talipötköihin. Joskus olen tehnyt taliruokaa itsekin, mutta enimmäkseen ostan valmiita pötkylöitä.
   Paljon auringonvaloa sielullesi ja mielellesi sekä leppoisaa sunnuntaita!

   Poista
 13. Itse ostan aina kuorellisia auringonkukansiemeniä 25 kilon säkeissä. Meillä on isot puiset lintulaudat, siemenet eivät ole koskaan homehtuneet sinne. Mutta eräs tuttavani, joka asuu pienkerrostalossa, kertoi ostavansa sinne pihalle kuorettomia, jottei sitä roskaa tulisi niin paljon. Se on kuulema talon asukkaiden yhteinen päätös.
  Tuleva viikko on meillä lämmin, joten nyt on oikea aika laittaa jouluvalot paikoilleen ja testata ne. Varsinaisesti sytytän valot vasta joulukuun ekana päivänä, mutta tien toisella puolella naapurissa loistavat jo jouluvalot pihalla - tai kausivalot, kuten jotkut sanovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaisissa säkeissä olen ostanut kuorelliset siemenet. Riittää pitkäksi aikaa. Kuulemani mukaan myös kuorettomia on saatavissa isommissa erissä.
   Ei meilläkään puisen lintulaudan siemenet ole homehtuneet. Eikä kyllä ehdikään, kun kaikki syödään vikkelästi pois.
   Ennen sytytin jouluvalot vasta pikkujouluna tai sitä edeltävänä viikonloppuna. Näinä lumettomina aikoina olen antanut itselleni luvan nauttia valoista aikaisemmin ja pidempään. Joulun jälkeen en yleensä kauaa jaksa jouluvaloja katsella, kun päivätkin alkavat nopeasti pidentymään.
   Lämmintä on ensi viikoksi luvassa. Ajattelin huomisaamuksi vaihtaa kevyemmän takin, ettei bussissa hiki valu pitkin otsaa.

   Poista
 14. Minullakin kelloköynnös teki muutaman siemenkodan. En vain muistanut ottaa niitä talteen kun kiireessä siivosin niitä kompostiin. Harmi!
  Kiitokset osallistumisesti kuusi kuvaa kesästä haasteeseen, sillä olikin vaikka mitä ihanaa! Nappaan yhden kuvasi koontipostaukseen ;) onhan ok?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kelloköynnös yllättäisi ja alkaisi itää kompostissa - taitaa tosin olla toiveajattelua.
   Anteeksi, taisin unohtaa laittaa sinulle ilmoituksen postauksestani. Ilman muuta saat ottaa haluamasi kuvan. Onpa jännää nähdä, mikä on sinun valintasi.

   Poista
 15. Kyllä ulkoa vielä etsimällä löytää värin ja valonpilkahduksia. Harmaakäenkukan lehdet ovat kauniina ruusukkeena.
  Töistä lähtiessä katse osuu tien toisella puolella olevaan lehtikuusimetsikköön. Se on iltapäivän harmaudessa ollut oikea aurinkoläikkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaiset lehtikuuset tuovat itsessään auringonloistetta. Voin hyvin kuvitella, miten kaunis näkymä sinut kohtaa töistä lähtiessäsi.
   Totta sekin, että ulkoa löytyy väripilkkuja, kunhan vain katsoo avoimin silmin.

   Poista
 16. Lehtikuusi on ihana myös keväällä hennon vaaleanvihreänä ja kun se samalla vielä 'kukkii' liilanpunaisena. Oman lehtikuuseni siirsin aikoinaan hoidetun nurmialueen reunaan jossa se saa kasvaa juuri niin isoksi kuin tahtoo.

  Minun tinttibaarissani on sekä kuorittuja että kuorellisia auringonkukansiemeniä, teen isoon kannelliseen saaviin seoksen johon kippaan mitä milloinkin. Hankkijalla oli mainioita kookospähkinän kuoreen ladattuja rasva-siemenpanoksia, tintit rakastivat niitä. Samalla ostin kuivattuja jauhomatoja ekstraherkuksi, niistä ei ainakaan roskaa tule. Ja keväällä haravoi nopsaan mahdolliset linturuokinnan roskat pois, haravoitavaahan riittää kun tontilla on kymmenen terijoen salavaa 🙄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, lehtikuusi on kaunis myös keväisessä asussaan.
   No niin, sitähän voisi tosiaan kokeilla sekä kuorittuja että kuorimattomia samalla kertaa. Sekoitan siemenet ja pähkinät samaan ämpäriin, josta täytän automaatit. En ole kokenut lintubuffettien alustan siivoamista keväällä miksikään ongelmaksi. Haravoitavaa riittää muutenkin, siinähän ne menevät samalla.

   Poista
 17. tykkään myös kovin lehtikuusista, kaikki ei, juuri haimme pari kuormaa lehtikuusen oksia tuttavien pihalta, kaatoivat ison puunsa. meil kasvaa molemmilla pihoillamme lehtikuusia. kerään niiden kuivuneita, tuulen irroittamia käpyisiä oksia kranssienpohjaksi ja ihan vaan kukka-asetelmiinkin laitettavaksi.
  punatulkkuja kaipaan, tääl niitä ei ole näkynyt pitkiin pitkiin aikoihin. tuo siemenet kuorineen vs kuorettomana kysymyksesi poikikin paljon kommentteja. olen itse miettinyt samaa asiaa. jostain, ilmeisesti Luontoradiosta, olen joskus kuullut, et kovilla pakkasilla linnuilta kuluu liikaa energiaa siementen kuorimiseen. ohjelmassa suositeltiin siksi kuorettomia siemeniä pakkastalvien ruokintaan. meillä käytössä kuorelliset ja pakkasilla aina lisäksi talia riittävän energian saannin turvaamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa kaikkien kasvien suhteen on paljon tykkäämistä ja ei-tykkäämistä. Lehtikuusi on niin hieno puu, että sitä soisi istutettavan enemmän myös julkisiin paikkoihin.
   Siemenkysymys tuotti mukavasti kommentteja, puolesta ja vastaan. Minullakin on siementen lisäksi myös talipalloja ja -pötköjä, joten linnut voivat valita sopivaa ravintoa. Kuulin, että ensi keskiviikon Luontoradiossa (klo 18) puhutaan taas kotipihan lintujen ruokinnasta. Sitä pitää kuunnella, josko saisi uusia vinkkejä ja näkökulmia.

   Poista
  2. Juuri meinasin tuonne vinkata ensi keskiviikon luontoillasta, laitoin itsellekin muistutuksen.

   Poista
 18. Lehtikuusi on kaunis puu. Sen viherrys keväällä on oikeastaan yhtä kaunista kuin koivunkin viherrys ja syksyllä sen kultainen väri on huikaisevan kaunis. Puhumattakaan siitä, miltä maa näyttää, kun lehtikuusen neulaset varisevat maahan oranssinkeltaiseksi, pehmeäksi matoksi.
  Hieno siemensaalis kelloköynnöksestä! Toivottavasti itävyys on parempi kuin kaupan siemenissä. Minä virittelin tänään muutaman valosarjan ulos. Laittelen niitä pikku hiljaa joulukuuhun mennessä. Naapureille oli eilen ilmestynyt valosarjat ulos. Kyllähän tässä marraskuun pimeydessä kaipaa jo vähän valoa piristeeksi. Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 19. Komean saaliin olet kelloköynöksestäsi saanut, toivotaan hyvää itämisprosenttia. Minäkin olen jo laittanut kausivaloja sekä sisälle että ulos. Ne ovat kauniita tunnelman luojia ja antavathan ne tietenkin myös vähän valoa tämän pimeyden keskelle. Nyt kun lumetkin kaikkosivat, on todella synkkää. Lehtikuuset ovat hienoja puita ja niiden oksat ovat hyvin kauniita myös ilman neulasia. Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!