tiistai 25. helmikuuta 2020

"Pitää tehdä" - tekemättömien töiden rasittavuus

Clematis Purple Dream eräänä kuurapäivänä

Mitään en inhoa niin paljon, kuin tekemättömiä töitä. Siis sellaisia töitä, jotka roikkuvat iäisyyttäkin pidempään "Pitää tehdä" -listalla. Sellaisten listojen tekemisessä olen mestari. Pyrin tarttumaan tekemättömiin töihin mahdollisimman pian, sillä mikään ei ole niin mukavaa, kuin katsella valmista työtä. Aina ei voi itse päättää, milloin johonkin työhön tarttuu. Ja vaikka voisikin, ei vaan saa itseään liikkeelle.

Osa tauluista on jo ripustettu.

Viimeisen kuukauden aikana olen voinut taputtaa itseäni selkään ja kiittää pitkään mielessä kaihertaneiden "pitää tehdä" -asioiden poistumista listalta. Tuulikaappi, joka meillä toimii vieraseteisenä on odottanut maalisutia yli kymmenen vuotta. Maalipinta on ollut ihan siisti, mutta seinien alaosan vaaleanruskea väri ja rajapintaan laitettu kukkaboordi on häirinnyt silmää. Tila ei ole suuri, mutta mikä lie tökkinyt, etten ole saanut hommaa alulle. 

Muutaman päivän asiaa kypsyteltyäni löysin työvaihteen, jonka ansiosta irrotin naulakot ja taulut, ruuvasin valopainikkeet irti ja teippasin ovenpielet. Sekä tietenkin suojasin lattian. Boordi lähti pois helposti ja pikkuinen huone sai kolme kerrosta uutta maalia. Seuraavana päivänä laitoin tavarat paikoilleen ja ripustin joitakin taulujakin takaisin. Ristipistotyöt ovat minun tekemiäni. Budapestistä aikoinaan ostettu käsintehty pitsiliina on parhaimmillaan kehystettynä.

 
Perheen omana kuraeteisenä toimiva varasto on niinikään suorastaan huutanut uutta maalipintaa. Enemmän, kuin pieni vieraseteinen. Siellä kenkätelineelle potkitut jalkineet olivat kuranneet ja kuluttaneet takana olevaa seinää. Kattokin oli tummunut ja koko huone tuntui ikävän kulahtaneelta. Kaikki irtoava tavara vaan pois ja ulkovaatekaappien päälle muovihuppu. Jälleen runsaasti maalarinteippiä ovi- ja ikkunakarmeihin sekä lattialle suojapaperia. Sitten vain maalitela töihin ja siistiä tuli.

Ystävän tekemä kranssi pääsi oven päälle koristeeksi.

Maalina käytin Remonttiässää, joka kestää pyyhkimistä. Olen joskus käyttänyt seinien maalaamiseen halpismaaleja, enkä toiste niin tee. Huono maali alkaa nopeasti lohkeilemaan ja rapisemaan, eikä se kestä pyyhkimistä. Isojen pintojen ja katon maalaaminen on sen verran työläs homma, että se kannattaa tehdä kerralla kunnolla.

Toisen ystävän vanhasta kirjasta tekemä kranssi on oven sisäpuolella.

Maalin väriksi valitsin sävytetyn valkoisen. Olkoon sitten kuinka tylsä väri tahansa, minulle se kelpaa siksi, että sitä jaksan katsoa kyllästymättä seuraavaan "pitää tehdä" -sessioon saakka. Ehkä en edes kyllästy laisinkaan. Lisäksi valoa rakastavana pidän siitä, kuinka valkoinen väri lisää valoisuuden tuntua. Maalaaminen on tylsää ja kallista touhua, joten kovin usein en pelkästä vaihtelunhalusta halua remppaa tehdä.
 

Vauhtiin päästyäni vaihdoin myös huonekasveihin uudet mullat. Kovin montaa huonekasvia meillä ei nyt olekaan, sillä olen jakanut niitä molemmille lapsille. 6-vuotias huonekuusi tunki juuriaan ruukun pohjasta ulos, joten se sai hieman suuremman ruukun ja uutta multaa. Toivottavasti jatkaa kasvuaan. Muutaman euron huonekuusesta on muodostunut iso ilo. 


Kliivialle en vaihtanut isompaa ruukkua, sillä sen sanotaan viihtyvän ahtaammissa oloissa. Yhden lehtikaktuksen jouduin heittämään pois. Se oli saanut liikaa vettä ja oli käytännössä mädäntynyt. Olipa hyvä muistutus siitä, että liikakastelulla pääsee liian helposti eroon huonekasveista. Jatkossa olen taas tarkempi. Pesin ruukut ja annoin niiden kuivua ennen kellariin viemistä.


Parin kohteen maalaus ei sinänsä ollut iso eikä paljon aikaa vievä homma. Enemmän ne veivät "pitää tehdä" -ajatuksina tilaa mielestäni. Suurin työ taisi olla saada itsensä tarttumaan toimeen sen sijaan, että hyörisi tekemättömän työn äärellä pohtimassa, koska jaksaisi aloittaa. Kumma, ettei ikinä opi, kuinka helpolla pääsisi tarttumalla mahdollisimman pian tekemättömen töiden nurjetamiseen. Nyt on hyvä mieli. Ainakin siihen saakka, kunnes jokin uusi "pitää tehdä" -ajatus pyörähtää päässäni käyntiin. 


Ihan joka vuosi en ole yhtä aktiivinen kodin myllertäjä, kuin nyt olen ollut. Kaapit on käyty läpi ja tavaraa viety SPR:n Konttiin. Uutta kamaa ei ole tilalle hankittu, sillä kellarissa olisi vielä perattavaa liikaakin. Muistoista ja tärkeistä esineistä ei tietenkään tarvitse luopua. Mutta ihminen ei tarvitse ylenmäärin "kaikenvaralta" kamaa, jollaista meidänkin isoon kellariin on vuosien myötä kerääntynyt.


Talvikausi on hyvä ajankohta hoitaa pois kotiin liittyviä rästitehtäviä. Kun taivaalta sataa vettä vaakatasossa ja myrsky ujeltaa hormeissa, rullaa tuoreella maalilla kyllästetty tela iloisesti seinää uuteen kuosiin. Voikin sitten huolettomin mielin siirtyä ulkohommiin, kun on niiden ajankohta.

38 kommenttia:

 1. Hassua,miten jotkut listalla olevat työt ovat siellä vuosikausia. Sitten, kun vihdoin niitä tekee,menee tekemiseen 5 minuuttia! Hauska tuo paperista tehty kranssi! Se ei voisi oven ulkopuolella ollakaan sään armoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Miten paljon meneekään aikaa aikomiseen ja sitten koko homma on hetkessä tehty.
   Kirjanlehdistä tehty kranssi on minusta kaunis, mutta ulos sitä ei todellakaan voi laittaa. Kosteus pilaisi ja linnuillakin on tapana nyppiä monenlaisia materiaaleja.

   Poista
 2. Hatunnosto sinulle! Noita vuosia roikkuneita "tekemättömiä" töitä löytyy omastakin huushollista, voi kun tuon inspiraation saisi joskus itsekin! Olen myös vahvasti valkoisen kannalla, sisustuksella on helpompi saada vaihtelua kuin alituiseen maalaamalla. Viherkasvit pääsevät täälläkin pian uuteen multaan, se lieneekin noita rästihommia helpoimmasta päästä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verhoilla, tyynynpäällisillä ja muilla tekstiileillä saa kivasti väriä ja vaihtelua. Maalaaminen ja tapetointi on aina paljon isompi ja työläämpi projekti.
   Mullanvaihto sujuu vikkelästi, kunhan senkin saa alulle. Viherkasvit tykkäävät.

   Poista
 3. Onnittelut aikaansaannoksista! Aivan totta tuo tekemättömien töiden rasittavuus, helpottaa kummasti, kun saa tehtävät tehtyä. Ilo lopputuloksesta on myös palkinto. Myös turhan tavaran poisraivaaminen on aina helpottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilo tehdystä työstä on suuri. Mitenkähän sen saisi purkkiin talteen malliksi seuraavia projekteja varten.

   Poista
 4. Hyvä sä! Ny oliski tuallaasten töiren aika. Moon mestari hamstraamahan nuata pitää teherä töitä. Vaikka ne vaivaavakki, nii yleensä siirrän ja siirrän. Ja sitte nonki hujaukses tehty, ku niiren aika koittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme siis mestareita työllistämään itseämme. Nyt on todella hyvä mieli, kun sain pitkään mieltä vaivanneet hommat tehtyä.

   Poista
 5. Olet ollut taas ahkerana! Uusi, raikas maali tekee ihmeitä varsinkin pienissä tiloissa. Minunkin tekisi mieli tarttua maalitelaan ja maalata viisi vuotta silmiä satuttanut porsaanpunainen takka. Lapset ovatkin jo aloittaeet sen "pohjamaalaamisen" värikynillä! Muutama seinäkin kaipaisi uutta maalia. Pintaremontit saavat vielä odottaa vähintään vuoden, ehkä parikin, etteivät uudet pinnat ole saman tien koristeltuja. Pientä järjestelyhommaa yritän aina silloin tällöin tehdä ja sainpa isännänkin pohtimaan parin huonekalun siirtämistä. Ehkäpä ne siirtyvät jo seuraavana vapaapäivänä. Tänään on pitkästä aikaa ulkoilupäivä, sillä aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja pakkasta on muutama aste. Tuulikin on tyyntynyt. Aurinkoista päivää sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteen aikaan siirtelin ahkerasti huonekaluja. Ilmeisesti ne ovat löytäneet paikkansa, kun viime aikoina siirtämiset ovat jääneet. Kokeilepa räsymaton laittamista jonkun painavan huonekalun alle. Silloin se liukuu lattiaa pitkin naarmuttamatta ja selkää säästäen.
   Tänään on todella hieno päivä ja tarkoitus olikin mennä ulos, mutta viikonlopun metsäretkelle saapas hankasi kantapäähän inhottavan rakon, joka ei siedä nyt mitään kenkiä.

   Poista
 6. Valmiiksi saatetut hommat rentouttaa hermoja kummasti. Alottaminen on aina se vaikein osuus. Valkonen on hyvä perusväri, lisää väriä saa jollain värillisillä esineillä ja niitä on helpompi vaihella.
  Mielenkiintoinen toi kirjakranssi.
  Ristipistelyt on kauniita, onko kissakin pistelty?
  Tänne on ilmestyny sellanen Goodwill myymälä, jonne ajattelin viedä tavaraa. Sitten kun saan aikaseksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissakin on itse pistelty. Se muistuttaa aika paljon toissakesänä pilven päälle matkannutta Juusoamme. Tein vuosien ajan valtavan määrän ristipistotöitä, mutta aniharva niistä on jäänyt itselle.
   Ystäväni on tehnyt kransseja eri materiaaleista: sanomalehdestä, vanhoista kirjoista, serveteistä. Kauniita kaikki.

   Poista
 7. Reipasta toimintaa! Lukeudun myös siihen joukkoon, joka laatii listoja tekemistä odottavista hommista. Kun yksi työ tulee tehdyksi, saa vetää viivan suorituksen merkiksi ja palkita itseään vaikka korvapuustikahveilla! Jotkut tehtävät odottavat listalla vain luvattoman pitkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yliviivaaminen onkin parasta tuossa "pitää tehdä" -listassa. Liian pitkään moni asia tekemättömänä pysyy.

   Poista
 8. Minulla on "pitäisi tehdä"-lista melko pitkä vaan en ole juurikaan tehnyt mitään asian eteen olettaen ilmeisesti että hoituvat ihan itsestään :), tietenkin sitä aina välillä innostuu tekemään niitä tekemättä jääneitä juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus on joku asia listalta hoitunut itsestään. Aikaa myöten saattaa todeta turhaksi ja silloin lista lyhenee. Aina ei siis kannata kiirehtiä...

   Poista
 9. Olipa mainiosti sanottu tuo 'ne vievät tilaa mielestä', se on kyllä justiinsa niin. Turhaan kuormittavat mieltä mutta toisaalta, onhan se valtavan palkitsevaa kun joku ikuisuusjuttu on tehty. Usein aloittaminen onkin homman vaativin osuus.

  Ja sitten kun jonkun homman aloittaa, on aivan totta ettei kannata hutaisten ja huonoilla vehkeillä tehdä, esimerkiksi käyvät juurikin maalit.
  Onhan se turhauttavaa kun hetipian pitää ryhtyä paikkomaan.

  Meilläkin on tänä keväänä moni 'sitku' -homma kuitattu valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan se aloittaminen on työn vaikein ja vaativin osuus. Useimmiten tehdessä huomaa, että työ sujuu suitsaitsukkelaan.
   Työvälineisiin ja -aineisiin kannattaa satsata. Huonoilla vermeillä työ tuntuu tosi ikävältä.
   Sinulla onkin ollut ihan kunnon remonttituokio, jonka tulokset ilahduttavat taatusti.

   Poista
 10. Olet kyllä ahkera! Minun/meidän tekemättömien töiden lista on kilometrin pituinen! Mun on ollut pakko kestää ja antaa asioiden venyä sairauksien vuoksi. Ja saamattomuuttakin on mukana. Mutta onneksi joku juttu toteutuukin, laitan joskus kuvia meidän uudistuneesta makuuhuoneesta. Tietysti se tapetointi sai aikaseksi ketjureaktion, verhotangot, matot ja kattolistat piti uusia, ja lisäksi yöpöydän maalaus. Ja tietysti monta pussia vaatteita kirppikselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sairaus on ihan hyvä syy antaa tekemättömien töiden odottaa. Kipeänä ei jaksa eikä pidäkään jaksaa, ettei olo mene huonommaksi.
   Ketjureaktio kaikista hommista yleensä tulee. Uuden rinnalla moni vanha asia näyttää kulahtaneelta ja kaipaa piristystä.

   Poista
 11. Minullakin on tällainen to do -lista ja venyy venymistään odottaen inspiraatiota. Olet ollut todella tehokas, paljon saitkin aikaan! Pieni remontti aina piristää ja se tunne, että on saanut taas yhden asian tehtyä listalta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että joskus sinne to do -listalle tulee lisättyä ihan hölmöjäkin asioita, jotka onneksi yleensä aika hoitaa.
   On kyllä todella mukava olo, kun sain nuo kaksi ongelmapaikkaa maalattua. Nyt taas kelpaa hetken niitä katsella.

   Poista
 12. Uusi vaaleasävyinen maali seinäpinnoissa saa ihmeitä aikaan ja raikastaa usein koko tilan. Projekteissa usein juuri se aloittaminen on koko työn vaikein asia. Itse työ sujuukin yleensä jo ongelmitta. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloittaminen on aina kenties se suurin askel. Kun ryhtyy hommiin, valmista syntyy nopeasti. Noissa maalausremonteissa on tosiaan se hyvä puoli, että koko tila tulee käytyä läpi huolellisesti. Taas on hetken aikaa siistiä.

   Poista
 13. Maalaushommia olisi meilläkin edessä. Jostain syystä koti vanhenee vähintään samaa vauhtia kuin omistajansa :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu. Pitänee välttää oman ikänsä laskemista seinäpinnoista.

   Poista
 14. Kyllä oot ahkeroinu ja siistii jäläkii on tullu! Tarpeen on aikaajoin päivittee pintoja. On niitä tekemättömiä töitä tiälläkin vuottamassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemättömien töiden listalla on taipumus pidentyä, vaikka alkupäästä jotain saisikin ylipyyhittyä. Takkahuone kaipaa vielä uutta maalia, mutta onneksi se ei ole pahassa kunnossa. Eikä maalattavia pintoja ole paljoa.

   Poista
 15. Voi että miten tuttua onkaan tuo tekemättömien töiden kertyminen! Osuit aivan naulan kantaan sanoessasi, että niiden tekeminen vie paljon vähemmän aikaa kuin niiden pyörittely mielessä. Täytyisi oppia tarttumaan toimeen herkemmin! Vaan monta hommaa sinä oletkin nyt saanut hoidettua. Voit olla tyytyväinen itseesi. :) Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrankin olen tyytyväinen itseeni. Sen verran monta pitkään mielessä hautunutta hommaa on nyt yliviivattu listalta.
   Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 16. Minäkin tykkään että isot pinnan ovat valkoisia. Tekstiileillä yms. saa niin kivasti vaihdettua ilmettä aina silloin tällöin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelen. Isojen pintojen uusiminen on iso urakka, joten mieluummin pidän ne neutraaleina ja ilottelen sitten vaikkapa tekstiileillä.

   Poista
 17. Hyvä sinä! Minä voisin laittaa eteisen maalaamisen omalle tekemättömien töitteni listalle, voisi tehdä ison muutoksen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavasti tuli siistiä ja valoisaa sekä uudentuntua pelkästään seinät maalaamalla. Parasta lienee se hyvänolon tunne, jonka itselleen saa tehtyään pitkään mielessä muhineen homman.

   Poista
 18. Minulla olisi ihan hirmuinen remonttikuume mutta puolisolla ei. Joten saatana hillitä itseni ja olla tarttumatta sutiin tai vasaraan. Vessan ovi on kyllä tarkoitus maalata ja heti huhtikuussa alkaa loppujen navetan ikkunoiden maalaus, kittaus ja lasitus.
  Yleensä se on aloittamisen vaikeus mikä on homman esteenä, näin ainakin minulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä yleensä aina kaikenlainen remontointi ja kohennus lähtee minusta. Ukkokulta taisi saada aikanaan yliannoksen taloamme rakentaessaan.
   Kunnostatko navetan ikkunoita sisätiloissa vai ulkosalla? Oma hommansa on myös remppapaikkojen valmistelussa ja jälkien siivoamisessa. Aloittaminen on minullakin vaikein askel. Kun vauhtiin pääsee, valmista tulee.

   Poista
 19. Onnittelut olet varmasti tyytyväinen tähän aikaansaannokseesi, minulle itselleni ja miehelle molemmille on maalaaminen yhtä kidutusta mutta edessä on itsellänikin olohuoneen yhden seinän maalaus ja mökillä muutaman huonekalun näin ensiksi lueteltuna. Rästitöitä minulla ei ole ja se johtuu siitä että en ole niitä mitenkään listannut ylös 😁. Näin niitä on helpompi unohtaa ja sitten kun tekee se on niinsanotusti ihan tuore juttu 🤗. No niin tai näin kyllä sitä suunnittelu asteella on oltu monta kertaa asioiden kanssa mutta aina ne eivät heti toteudu. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hyvin tyytyväinen, että sain nämä pari maalaushommaa hoidettua pois listalta. Maalaaminen sinänsä ei minusta ole mitenkään kamalaa. Hankalinta on teipata ja suojata kaikki paikat ennen maalaamisen aloittamista.
   Sinulla onkin hyvä menetelmä olla listaamatta rästitöitä. Siitä voisi ottaa mallia.
   Mukavaa lauantaipäivää sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!