torstai 16. huhtikuuta 2020

On taas ilmoja pidellyt

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Sääherra pitää huolen siitä, ettei ehdi ilmoihin kyllästymään. Useampana päivänä perättäin sade on tullut ihan kaikissa olomuodoissaan; vetenä, räntänä rakeina ja lumena. Ja sitten taas paistaa aurinko. Tuntuu, kuin aurinko ja pilvet taistelisivat taivaalla vallasta. Taitaa tulla tasapeli.

Helleborus - Jouluruusu

Aamulla ei tarvitse hämmästyksestä silmiään hieraista, sillä ikkunasta katsoessa avautuu luminen maisema. Iltapäivään mennessä lumi on yleensä jo sulanut. Öisin on pientä pakkasta, päivällä muutaman asteen lämpimän puolella. 

Crocus

Lumi on kohtalaisen kevyttä. Monet piipot ja jo väriä saaneet sipulikasvit kurkistavat hankeen poraamistaan aukoista. Eihän sitä nyt sovi antaa talvelle valtaa, kun kerran huhtikuun puoliväliä eletään.

Narcissus 'Tete á tete' - Tetenarsissi

Edelliset keväät ruukuissa olleet tetenarsissit ovat tänä vuonna joukolla nousseet istutuspaikoistaan esiin. Vähän hassujahan ne ovat mataline varsineen ja pikkuisine kukkineen, mutta näkyvät hyvin muuten vielä vähäisen vihreyden lomassa. Lumessa niiden keltainen väri tulee erityisen hyvin esiin.


Rinteessä kirjokevättähdet ovat selvästi antaneet lumelle periksi, mutta sen sijaan idänsinililjat nostavat uhmakkaasti päätään odottaen nupullaan auringonpaistetta. Unikoiden lehdetkin koittavat ottaa mallia terhakoista scilloista.

Spiraea 'Grefsheim' - Norjanangervo

Norjanangervot ovat jo nupulla ja hiirenkorvalla. Ei ainoastaan lämpimällä talon seinustalla vaan myös Pikkupuutarhan avoimessa tilassa.

Vaccinium corymbosum - Pensasmustikka

Pensasmustikassa on jo pitkään ollut pienet lehdet. Siirsin ne viime syksynä parempaan paikkaan alapihalta yläpihan Pikkupuutarhaan. Ilmeisesti siirto ja leuto talvi eivät niitä kurittaneet. Otin kuvan suojaverkon läpi, jossa saavat ainakin toistaiseksi asustaa peuroilta ja jäniksiltä turvassa.

Prunus padus - Tuomi

Kellarissa käydessäni huomasin talon päädyn tuomessa hiirenkorvat. Piti mennä ihan läheltä katsomaan ja tottahan se on. Tuomi on joka kevät aikaisessa lehtiensä kanssa. Toivottavasti pärjää lämpimämpää odotellessa.

Eranthis cilicica - Turkintalventähti

Turkintalventähdet alkavat vihdoin sanoa hyvästit tälle kasvukaudelle. Ihmeen kauan ne jaksoivatkin pikkuisina aurinkoina kukkapenkissä olla. 

Rosa Sommerwind

Huomasin rinteen peittoruusu Sommerwindissä kasvun alkaneen. Tänä vuonna niiden ei tarvinnut kärsiä yläpihalta kolatun kovan lumen alla, vaan ovat saaneet olla valloillaan kaiken aikaa. Turvonneita silmuja niissä on ollut jo jonkin aikaa. Paikka on melko lämmin.

Iris Katharine Hodgkin

  
Märän loskan ja kuran vuoksi pihatyöt saavat hetken odottaa. Niinpä istutin kellarissa tomaatit, kurkut ja paprikat laatikoihin, joissa ne saavat jatkaa kasvuaan myöhemmin myös kasvihuoneessa. Muovipurkit olivatkin jo juuria täynnä. Pari vuotta sitten luovuin isoista laastipaljuista ja hankin pienempiä muovilaatikoita kooltaan 43x30x23. Niitä jaksaa helpommin nostaa mullalla täytettynäkin. 

Tulevana viikonloppuna voisi laittaa myös daaliat ja muut talvehtineet juurakot esikasvatukseen. Jos ja kun tulee lämpimämpää, siirrän ne kasvihuoneeseen. Näin toimin samoihin aikoihin viime vuonnakin.

Spiraea 'Grefsheim' - Norjanangervo

Ei anneta keikkuvien säiden mieltämme mustata. Kosteus tekee hyvää keväiselle puutarhalle ja pian se auringonpaiste saa yliotteen pilvistä.
 

39 kommenttia:

  1. Postauksen otsikko sai minut naurattamaan ääneen - on taas ilmoita pidellyt! Tosiaankin niin. Ulkona on satanut yöllä lunta. Että sillä lailla. Kevättä kohti mennään.
    Olit ottanut mukavia kuvia puutarhasta. Mukava seurata keväänmerkkejä; ensimmäisiä maasta nousevia vihreitä ja silmuja oksilla. Linnut sirkuttavat niin, että koko tienoo raikaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lumiseen maisemaan herättiin meilläkin ja lisää sataa edelleen. Kevään merkkejä ei tänään tarvitse katsella, ellei käy, kuten eilen. Silloin lumi oli sulanut iltapäivään mennessä kokonaan pois.
      Peipposet laulavat ja mustarastas lurittaa. Pitäisiköhän niille laittaa ruokaa, kun lumi peittää maan?

      Poista
  2. No, on pidellyt! Melko masentavaa katsoa aamuisin lumista maisemaa. Tänäkin aamuna koirakävelyllä meitä kasteli sankka räntäsade. Onneksi iltapäivään mennessä on tähän asti aina kaikki lumi sulanut pois. Onneksi sentään. Onneksi linnut laulavat ja vähän lohduttavat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin täällä lumet ovat yleensä iltapäivään mennessä sulaneet. Saapa nähdä, kuinka käy tänään. Lunta on paljon ja lisää sataa.
      Ei anneta sään meitä lannistaa. Kyllä se kevät sieltä palaa, kunhan vähän taas keikkuu.

      Poista
  3. Minua tälläiset säätilan vaihtelut eivät hetkauta. Talveton talvi ehkä hieman sotki luonnonkulkua ja meidän ihmisten mieliä. Tälläistähän se ns. normaali kevät on! Välillä on lämmintä ja sitten kylmää. Juurikin eräs ylen sääheppu sanoi, että takatalvesta voidaan puhua, kun lunta ja pakkasta tulee toukokuun lopulla tai kesäkuussa.
    Itselläkin oli aikomus lopettaa lintujen talviruokinta huhtikuun alkuun. Mutta ei kyllä pysty, ainakaan sen perusteella, kuinka paljon siivekkäitä käy ruokintapisteillä. Tuossa kun oli sitä lämpimämpää, ei tirpan tirppaa ollut lintulaudalla. Nyt on aamusta iltaan sellainen huiske, että!

    Miten saat onnistumaan noi tete-narsissit? Joka vuosi ne istutan maahan purkeista, mutta koskaan ne eivät seuraavana vuonna nouse!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä olemme saaneet viime vuosina poikkeuksellisen aikaisia ja lämpimiä keväitä ja siksi tällainen lumentulo tuntuu oudolta. Parempi kuitenkin nyt, kuin juhannusviikolla.

      Minäkin ajattelin, etten enää täytä lintujen ruoka-automaatteja. Tänään taidan pyörtää päätökseni, sillä tintit käyvät ahkerasti ruokaa etsimässä. Eihän ne tuolta lumen alta nyt mitään saa.

      Istutan tetet jo keväällä multaan, kunhan ovat kukkineet aikansa ruukuissa. Irrotan sipuleita toisistaan ja kaivan sopivan kuopan. Jotain olen viime vuosina tehnyt oikein. Aiemmin minullakin hävisivät.

      Poista
  4. Kylläpä sinulla on paljon kukintaa, kiurunkannuksetkin jo täydessä kukassa. Eilen aamulla täällä oli paksusti lunta ja sakea lumupyry, illalla paistoi aurinko, eikä lumesta tietoakaan. Tänä aamuna maisema on taas valkoinen ja lunta tupruttaa. Voiton puolella kuitenkin ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavan keväistä täällä jo onkin. Joskin tänään on taas massoittain lunta, jonka toivon eiliseen tapaan sulavan pian pois. Aurinkoisina päivinä ei millään malttaisi tehdä sisähommia. Tällaiset lumi-räntäsäät ovat sopivia niihin.

      Poista
  5. Oi, kuinka siellä on jo paljon kukintaa ja nuppujakin.
    Meillä ei vielä ole ihan noin keväistä, mutta kyllä se kevät pilkistelee monesta paikkaa.
    Täälläkin on ollut kaikenlaista ilmaa tarjolla joka päivä. Välillä sataa lunta ja välillä paistaa aurinko. Mutta urheasti nuo sipulikukat sinnittelevät.
    Ja linnut pitävät huolen, että oikea vuodenaika pysyy mielessä. Välillä niiden konsertti kuuluu sisälle saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä olemme saaneet uudenlaisen kevätsään, jossa kaikki saavat vaihtelevasti kaikkea. Nyt lunta on niin paljon, että kesälintujen kohtalo huolestuttaa. Peipposet ovat laulaneet viime päivinä kauniisti. Eiköhän tämä sääkin taas parane ja kevään eteneminen jatkuu.

      Poista
  6. Täällä Pirkanmaalla ei ihan noin kukkaisia paikkoja ole vielä näkynyt, viitteitä jo on. Minunkin käsitykseni on, että monet kasvit ovat jopa hyötyneet tästä oudosta talvesta. Aamun karenssikauppareissulla tuli lunta niin sakeasti, ettei auton pyyhkimistäkään ollut apua. Iltapäivällä on taas maa paljaana. Minä jo istutin talvehtineet dahliat ja miekkaliljat juurtumaan. Monissa oli hyvät alut näkyvillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväiset näkymät ovat täälläkin nyt jossain lumen alla. Aika paljon lunta on satanut ja lisää tulee. Saapa nähdä, miten onnistuu karenssikauppareissu meiltä.
      En siis ole yhtään liian aikaisessa noiden daalioiden kanssa, kun muutkin ovat jo niitä multaan laittaneet.

      Poista
  7. Samat säävaihtelut ovat olleet täälläkin. Meillä ei ole ollenkaan noin pitkällä kevät ja kukkivat kukat kuin sinulla. Yritin valmistella seuraavaa istutusaluetta, mutta totesin maan olevan aivan jäässä nurmikerroksen alla, joten jää tämä puuha vielä odottamaan. Sen verran on ollut yöpakkasia, ettei tuo ole ihme. Ehdottomasti mielummin lumi ja pakkanen nyt kuin kuukauden päästä, vaikka lämpöä olisikin jo ikävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä kunnon routaa ei ole ollut laisinkaan. Pinnasta maa on välillä jäätynyt, mutta tammi-helmikuussa saattoi vaivatta kaivaa pehmeää maata. Vaikka lunta tuli 10 senttiä, on siitä tänään enää rippeet jäljellä varjoisissa paikoissa. Kyllä se lämpö sieltä tulee, usko pois.

      Poista
  8. Säät ovat toden totta olleet kryptiset. Mutta onneksi varhaiskevään kukkijat yleensä selviävät pienistä lumista ja pakkasista. Meillä taloyhtiön pihan narsissit selvisivät jo likipitäen avautunein nupuin -5 yöpakkasista ilman lumen suojaa. Nyt ne jo kukkivat iloisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulikukissa onkin ihmeellistä voimaa. Lumisen ja kylmän yön jäljiltä ne saattavat vähän nuokkua, mutta aurinko saa ne nopeasti suoristamaan selkänsä ja avaamaan kukkansa. Joka kevät yöpakkasia on, joskus vielä kesäkuussakin koleaa.

      Poista
  9. Mainiot kuvat kertovat kyllä olennaisen; kevät on oikukas. Teillä oli tuommoinen välivuodenaika, talvesta ei oikein voi puhuakaan? Siksi kai sitä kevään keikuttelua niin kovasti ihmetteleekin kun keväistä on ollut jo helmikuusta.

    Huomasin eilen itsekin kuinka tuomi meinaa pukata lehtensä auki ihan heti, hupsu mokoma.

    Heti kun nyt sataneet lumet ovat sulaneet lopullisesti pois ja vähän kuivahtanut, saan pölistellä talvensuojaturpeet pois, sieltä tököttää jo hyvin pontevia tulppaaneja. Moneen vuoteen en olekaan täällä tulppanien kukintaa ihastella kukkapenkeissä, nyt näyttää olevan toisin. Myyrät eivät ole viihtyneet pihassa, totinen ihme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa mukavalta, että saat nauttia tulppujen kukinnasta. Toivottavasti myyrät ovat löytäneet pysyvästi jonkun toisen paikan. Tuomessa on jo nuputkin, eilisellä kävelylenkillä huomasin. Kasvit eivät näköjään piittaa omituisista vuodenajoista, vaan pitävät kiinni omasta aikataulustaan.

      Poista
  10. Varhain aamulla olikin tosi talviset tunnelmat. Toivottavasti pian lämpenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi tuli ja talvi meni. Tosin tällä kertaa lunta oli ihan kunnolla ja sen sulaminen kesti viime ajalla tavanomaisen puolen päivän sijaan kaksi päivää. Nyt mennään taas auringossa ja kevään lupauksessa.

      Poista
  11. Meillä on tullut (ja sulanut) viimeisen viikon aikana ehkä enemmän lunta kuin koko talvena. Ja melkein joka päivä on aurinkokin ehtinyt jossain välissä hetken pilkahtaa. Kummallista talvea on seurannut melkein yhtä kummallinen kevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samanlaista se on ollut täälläkin. Lunta tulee illalla ja yöllä reippaasti ja iltapäivällä siitä on vain rippeet jäljellä. Tosin tämä torstainen lumi suli kunnolla vasta tänään. Toivottavasti kummallista talvea ja kevättä seuraa vähemmän kummallinen kesä.

      Poista
  12. Uutisista katsoin että meitä etelämmässä oli tullut lunta oikein kunnolla. Täällä taisi tulla enemmän räntänä, maa ei ollut aamulla edes kunnolla valkoinen. Minun puolesta saisi sateet riittää tällä erää ja alkaa kuivempi jakso.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä Nuuksion kupeessa tuli se runsas 10 cm. Siirrettiin viikon kauppareissu seuraavaan päivään, kun ei viitsitty kesärenkailla lähteä liukastelemaan. Ei ainakaan lunta enää. Vaikea työntää kottikärryjä lumihangessa, puhumattakaan kivituhkan levittämisestä.

      Poista
  13. On ollut kyllä mielenkiintoiset kelit viime päivinä, onneksi on ollut kuitenkin enimmäkseen lumetonta. Onneksi löytyy noita ihania väripilkkuja puutarhasta. Ihmeen sinnikkäästi nyt kukassa olevat ovat kestäneet lunta ja raekuuria.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvit eivät todellakaan ole kovin paljon laittaneet lumesta ja rakeista pahakseen. Kunhan vähäksi aikaa kumartuvat maata kohti odottamaan auringonpaisteen sulattavan lumen ja sitten taas noustaan.

      Poista
  14. Kyllä huomaa että Suomi on pitkä maa. Ei meillä vielä tuollaisia kukkaihanuuksia ole. Mutta perässä tullaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tulette perässä. Juhannuksena ollaan jo tasoissa, ellei aiemminkin.

      Poista
  15. Harvinaista, että teillä on lunta enemmän kuin meillä! Keväinen kukkaniitty lumen keskellä on oikeastaan aika viehättävä näky, vaikka en kyllä samaa toivoisi tänne siinä vaiheessa, kun kevät on noin pitkällä. Tosin toukokuun puolivälissä enää harvemmin tulee lumisateita. Meillä ripsii juuri nyt vettä. Pitää ehkä lähteä pian tekemään puroja, ettei tarvitse harkita kosteikkopuutarhan tekemistä. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä kertaa sateet tulivat täällä etelässä lumena ja meidän nurkilla vielä ihan kunnolla. Hetken jo mietin, pitääkö hakea lumikola kellarista, mutta enpä sitten hakenut. Nyt on jo sulanut lähes kokonaan pois.
      Toivottavasti sait purot tehtyä, vaikka olisihan se kosteikkopuutarhakin kiva.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  16. nyt taitaa olla kuluneen talven lumiennätys pihallanne! täälkin satanut viime päivinä enemmän lunta kuin koko talven yhteensä, ei vaan kauaa viihdy maassa, onneksi. keväänkukkijat ovat saaneet kyl aikamoista kyytiä osakseen ja silti ne nostavat heti auringon paistaessa kukkansa kohti lämpöä, siitä kannattaa ottaa oppia:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, talven lumiennätys tuli ja taisi olla pidempään, kuin yksikään aiemmista talven lumisateista. Tänään on kyllä enää rippeet jäljellä.
      Kevätkukat eivät lumesta ottaneet nokkiinsa. Sellaista innostusta ja sinnikkyyttä on ilo katsella.

      Poista
  17. On tämä ollut aika erikoinen kevät. Teilläkin tulee nyt huhtikuussa lunta kun sitä ei juuri ole ollut koko talvena. Toivotaan, että saataisiin ihailla kevätkukkasia jo vaikka ensi viikolla. Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevätkukkaset olivat pari päivää hangen alla ja keskellä. Nyt mennään taas paisteessa. Kukkaset taisivat harmistua lumesta vähemmän kuin kasvattajansa.
      Mukavaa viikonloppua sinullekin!

      Poista
  18. Talavi ol erikoinen ja kyllä nyt kevätkin on! Hittaasti etenöö kevät. Jos ei kovasti tuulemaan käy, jiät sullaa paikoilleen ennätys aikaseen, eihän sitä kovinpaljon ollukkaan. Kauniita ovat kukat lumen keskelläkin siellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kylän järvistä jäät ovat lähteneet usein vappuna. Nyt niissä ei kunnon jäätä ole ollut ollenkaan. Lähinnä riitettä kylmimpinä päivinä.
      Kukat näyttivät voimansa ja kauneutensa murtautumalla lumen sylistä näkyviin.
      Mukavaa viikonloppua sinulle Ulla!

      Poista
  19. Lunta taisinkin nyt sataa eniten tänne etelärannikolle. Asumme lähellä Nuuksiota ja meille satoi runsas 10 cm. Nyt siitä on onneksi enää rippeet jäljellä varjoisissa paikoissa.

    VastaaPoista
  20. Kevät tosiaan keikkuen tulevi! Oli hieman järkytys, kun torstaiaamuna verhot avasin ja lunta oli tullut koko talven edestä!
    Mutta ihania kuvia olet takatalvestakin ottanut ja sieltä se luonto selviytyy!

    VastaaPoista
  21. Kommentoin tuohon yläpuolelle jo äsken, mutta en malttanut olla lisäämättä vielä uutta kommenttia uuden kukka-aiheisen blogini tunnuksilla;)
    Kevät lisää levottomuutta ja kameran kanssa tulee ulkoiltua vähän normaalia enemmän, joten ihana on kukkakuvia katsella (lumesta huolimatta). Kivaa viikonlopun jatkoa sinulle!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!