maanantai 1. maaliskuuta 2021

Harsomörköjen aika

Taponlehti talon nurkalla
 

Kylläpä lumi alkoi sulamaan ryminällä. Mikäs ihme se on, kun talon toisella puolella mittari näyttää +4.9 ja varjoisimmassakin paikassa +2.4. Rännit lorisevat ja pihan jäisiinkin kohtiin on ihan itsestään ilmaantunut veden kovertamia railoja. Joiden laajentumista minä käyn tietenkin vähän auttamassa.


Aurinkoinen plussakeli tarkoittaa myös harsomörköjen ilmaantumista pihapiiriin. Isommille havuille en harsoja laita. Sen sijaan pienemmät ja aivan viime vuosina istutetut saavat huput ylleen. Myös rhodoille ja mahonioille laitoin harsot niiltä osin, mitä pensaista on hangen päällä näkyvissä. Sulamisen edistyessä täytyy käydä laittamassa harsoja lumen alta paljastuvien oksien päälle.

 
Sekä alapihan Syyspenkin Kotikivi että Pikkupuutarhan kivi ovat riisumassa talviturkkia hartioilleen. Säistä riippuen koko palttoo saattaa laskea kiviltä nopeastikin. Voi että, miten ihanalta vihreä samma kiven pinnassa näyttääkään puutarhan valkeassa yleisilmeessä.Hedelmäpuiden tyvissä paljaan maan osuus laajenee jatkuvasti. Käyn välillä potkimassa ympäristön lunta peittämään mullasta pilkistävien sipulikukkien versoja, jotta jänikset jättäisivät ne rauhaan. Maata on kyllä näkyvissä, mutta ei vielä ainuttakaan lumikelloa. Voipi olla, että saan niitä vielä jokusen tovin odottaa.Pihakäytävilen reunoilla on vielä lunta tai oikeastaan jäätä, joka haurastuu silmissä. Toisaalta käytävien reunoille kolatusta lumesta valuu sulavettä, joka öisin jäätyy kulkuväylille. Ilahduttavasti varjoyrtti ja pikkutalvio kurkkivat sieltä täältä. Taitaa siellä joku rönsyansikkakin olla hereillä.


Mielestäni kävin ravistelemassa pensaita riittävän hyvin ja usein. Syyshortensia Vanille Fraisesta oli kuitenkin murtunut iso oksa. Tarkoitus on joka tapauksessa Vanille Fraisea leikata tänä keväänä rohkeammin, koska se on kasvattanut hurjan korkeita varsia, joiden päähän vasta tulee lehtiä ja kukkia. Haluaisin puskan haaroittuvan jo vähän alempaa.

Rosa Duchesse de Montebello

Pensasruusu Montebelloa jänikset ovat verottaneet rankimmilla hampailla.  Kiitokseksi ovat jättäneet lannoitetta, josta ei taida ruusun kannalta olla mitään hyötyä. Ensi syksynä on satsattava myös joidenkin ruusupensaiden verkottamiseen. Alapihan suviruusua on syöty ja pilkottu melkoisesti. Suviruusu on kuitenkin kasvanut ja levinnyt sen verran hyvin, ettei se toivon mukaan reunaoksien harvennuksesta kovin paljon kärsi.


Tänä talvena ei ole tarvinnut talventörröttäjiä puutarhassa ihailla. Hangen vajotessa sen alta nousee esiin matalampien pensaiden oksia. Ruusangervo on koristeellinen näköjään talvellakin. Leikkaan sitä  keväisin reippaasti ja aina se kasvaa ja kukkii kauniisti.


Varjoliljat kukkivat viime kesänä runsaina. Keräsin niiden siemenkotia, mutta jokunen jäi syreenien tyvelle. Kukkavana on aika tiukkaa tavaraa, sillä talvipakkasetkaan eivät ole sitä pehmentäneet. Hyvin pysyisi pystyssä, ellen olisi vahingossa vanaa hangelle kaatanut.Kävelyretkillä täytyy aina käydä tsekkaamassa ainakin lähimmän järven tilanne. Nyt jäälle ei ole mitään asiaa ilman kumisaappaita. Ehken saappaat jalassakaan lähtisi onneani kokeilemaan.


Vihreä väri vetää aina katseen puoleensa. Tällainen puuhun kasvanut sammalmatto on mannaa kevättä odottavalle sielulle. 

Maaliskuu on tässä ja nyt. Ensimmäinen kevätkuukausi.
Valoisia kevätpäiviä kaikille!


29 kommenttia:

 1. Aivan ihanaa seurata kevään etenemistä. Vaikka meille tuleekin kohta taas pakkasta. Minäkin pihalla alan seuraamaan tiukasti, milloin kasveja paljastuu lumen alta. Talvituhoja täälläkin on, joko eläinten tai lumikuorman tekeminä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasta on tännekin luvassa. Vaan kun maaliskuulle on vihdoin päästy, lumisateet ja pakkaset tuntuvat vain pieniltä esteiltä matkalla kesään - tai ainakin niin voisimme ajatella.
   Toivottavasti puutarhassasi ei suurempia talvituhoja ole.

   Poista
 2. Ai kun ihanaa sammalta ja vihreää näkyvissä jo! Olen ollut tosi huono laittamaan varjostuskankaita, nyt laitoin kolmelle pienelle havupensaalle, joita en halua menettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähäinenkin vihreä väri ilahduttaa ruhtinaallisesti. Sinullahan lumesta ei ole kohta tietoa ollenkaan. Pienet havut kaiketi ovat niitä haavoittuvimpia. Toivottavasti pikkuiset havusi eivät ota nokkiinsa mahdollisista pakkasista. Viime vuonna harsoaika jäi olemattomaksi, kun maa ei ollut kunnolla jäässäkään.

   Poista
 3. Kevään etenemistä on tosiaan kiva seurata. Pälvipaikkoja on jo alkanut ilmaantua pihalle ja puiden juurelle.
  Minulla on vielä havujen suojaus edessä.
  Mukavaa alkanutta maaliskuuta. 😊😊


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivien plusasteet ovat sulattaneet lunta melkoisella vauhdilla, mutta kyllä sitä silti täälläkin vielä riittää. Pälvipaikkoja on puiden tyvillä ja hiekkakäytävillä.
   Sinulla on paljon havuja, joten paljon on varmasti myös suojattavaa.
   Samoin sinulle valoisia maaliskuun päiviä!

   Poista
 4. Kevät on ihanaa, kun kaikki alkaa hiljalleen nousta esiin lumen alta ja vihreä valtaa alaa. Paras vuodenaika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Kevät on ehdottomasti hienoin vuodenaika. Täynnä lupauksia.

   Poista
  2. Samaa mieltä,olen.
   kEVÄT on täynnä paljon yllätyksiä:)))

   Poista
 5. Maaliskuun alkaminen tuntui hienolta, joka vuosi puutarhatöitä on voinut aloittaa edes vähän maaliskuussa. Minulla loppui varjostusverkot, magnolia sai ylleen vanhan pussilakanan, ehkä sekin menettelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihan maaginen olo, kun siirryttiin maaliskuuhun. Runsaista lumikasoista huolimatta. Kuun lopulla näkymät ovat varmasti jo paljon keväisemmät.
   Luin eräästä someryhmästä, että harsot ovat monista kaupoista loppuneet. Eiköhän lakanakin suojaa auringolta. Toivotaan magnoliallesi suotuisaa kevättä.

   Poista
 6. Sammal on niin kaunista. On hienoa, että olemme jo maaliskuussa, tästä kevät etenee hyvää vauhtia. Täällä lunta on vielä paksulti, mutta eiköhän se siitä. Minä en ole vielä laittanut 'mörköjä' paikoilleen, pitää ryhdistäytyä piakkoin. Kahlaaminen tuolla lumessa (että pääsee kohteeseen) vähän kehtuuttaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaliskuulle pääseminen tuntuu aivan ihanalta. Vielä on matkaa varsinaisiin puutarhahörhön "hulluuspäiviin", mutta nurkan takana nekin jo ovat.

   Poista
 7. oikein ihanaa Kevätkuuta!!
  Sinulle Between.💛💚

  VastaaPoista
 8. Kyllä se kevät sieltä tulee, vaikkei muutama viikko sitten vielä sitä oikein uskonutkaan. Jäälle ei todellakaan ole menemistä. On kyllä uskomatonta, miten nopeasti lumet sitten sulavat, kun tulee muutama plussapäivä ja auringonpaistetta. Hienoa aikaa tämä kevät, kun näkee miten luonto alkaa heräilemään. Hyvää maaliskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin pilkkijöitä jäällä, mutta ehkä heillä on yhdeksän henkeä yhden ainokaisen sijasta. Nämä helmi-maaliskuun upeat aurinkopäivät ovat tuoneet tuulahduksen keväästä, eikä luvatut pakkaset sitä iloa himmennä.

   Poista
 9. Maaliskuussa valo voittaa ja se on erittäin tervetullut käänne pitkän ja pimeän talven jälkeen. Meilläkin lumipeite vajui plussakelien myötä mutta lisää uutta on luvassa useampana päivänä. On se kevät vaan aina yhtä tervetullut. Paljon valoisia hetkiä maaliskuullesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pitää ottaa vanhat sanonnat jokapäiväiseen käyttöön eli "uusi lumi on vanhan surma". Jospa sitä rallattamalla selviää eteen tulevista harmituksen tunteista.
   Kello lähentelee parhaillaan puoli viittä ja aurinko paistaa täydeltä taivaalta. Iloa siis riittää. Sitä samaa toivotan sinulle!

   Poista
 10. Ihana maaliskuu! Mäki kahalasin peittelemähän muutaman havun. Onneksi peiteltäviä montaa oo. Suurimmat saa pärijätä omillaan. Meilläki kevät taitaa kestää enää pari päivää. Sitten on taas pakkaasten vuaro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne vanhemmat havut pärjää jo ilman harsomörköjäkin. Huomiseksi on jo luvattu takapakkia keväässä, mutta eiköhän se ole väliaikaista. Eteenpäin mennään vaikka väkisin.

   Poista
 11. Sielläkin alkaa jo piippoja paljastua! Juuri luin Saaripalstan Sailan lumikellopostauksen ja ihan vähäsen meinasi iskeä kevätkateus. Toki täälläkin on nyt ollut pari ihanan aurinkoista päivää, jotka ovat vajuttaneet vähän hankia, mutta eipä edes pälvipaikkoja saati sitten piippoja tarvitse vielä pitkään aikaan etsiä. Ikivihreitäkään ei tarvitse vielä varjostaa kun uinuvat turvallisesti lumen alla piilossa. Nyt taitaa sää kääntyä taas pakkaselle ja kadut muuttuvat vaarallisen liukkaiksi. Onneksi on hyvät nastakengät.
  Aurinkoisia maaliskuun päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaripalstan Sailan kevätpostaukset aiheuttavat väkisinkin pientä kevätkateutta. Onneksemme se kaikki on meilläkin vielä edessä eli ei murhetta.
   Meillä kävelytiet ovat aika hyvin sulaneet, eikä välttämättä enää tarvitse nastakenkiä. Paitsi tulevina päivinä, kun sulavedet taas jäätyvät.
   Aurinko on kyllä mannaa sielulle. Samanlaisia valonpilkahduksia toivotan sinulle!

   Poista
 12. Lumet on tosiaan vajonnut reilusti mutta sitten tilalle on tullut jäätä. Mökkipihan tie oli viimeviikolla aika jäässä mutta mitä se on nyt se selviää viikonloppuna. Sinulla on siellä jo piippoja näkyvissä pitää minunkin niitä kurkkailla viikonloppuna. Joitakin matalia havuja pitää vielä peittää jos ovat tulleet näkyviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjoisissa paikoissa meidänkin pihalla on vielä paksua jäätä, jonka päälle levitän hiekoitussepeliä. Sen sijaan aurinkoisemmalla puolella käytävät ovat jo sulana.
   Piipot ovat vielä satunnaisia yllätyksiä. Kolmen viikon päästä tilanne voi olla ja toivon mukaan onkin erilainen.

   Poista
 13. Ihania kevään merkkejä siellä! Valoisat aamut ja lumen alta paljastuva maa tuntuvat nyt jostain syystä erityisen ihanalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämme nyt muuten aika raskasta aikaa ja siksi minustakin valon lisääntyminen ja lumen vähentyminen ilahduttavat erityisen paljon.

   Poista
 14. Minä mietin otsikon nähtyäni, että mitä ovat harsomöröt :D Nyt tiedän! Kevät etenee siellä nopeasti. Täällä eletään vielä täyttä talvea. Nyt, kun tulee pakkaset, niin hiihdellään hangilla. Huomenna alkaa hiihtoloma, niin ihan passelit kelit näin. Loman jälkeen kyllä toivon pikaista kevään tuloa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta nuo vihreät otukset näyttävät ihan möröiltä tai haamuilta valkealla hangella. Pakkasjaksoon siirryttiin tänä aamuna meilläkin. Onneksi aurinko sentään helottaa täydeltä taivaalta.
   Mukavaa hiihtolomaa sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!