sunnuntai 9. toukokuuta 2021

Eteenpäin elävän mieli

Tulipa pulchella Persian Pearl


Kuuntelin keskiviikkona radiosta Luontoiltaa, jonka teemana oli lintujen kevätmuutto. Paljon mielenkiintoista asiaa sekä toimittajilta että ohjelmaan soittaneilta kuuntelijoilta. Lintujen kevätmuutossa ei ole ollut vuosien mittaan kovin suuria heittoja. Kirjosieppoja ja leppälintuja ei ole vielä saapunut. Bongarit arvioivat kevään olevan noin viikon myöhässä.

Parin päivän sade on kastellut mukavasti puutarhaa ja ravistellut hereille sekä sipulikukkia että muita puutarhan asukkaita. Ilahtuneena huomasin Vasenrinteessä Persian Pearlit nupulla. Pidän niistä kovasti ja nyt vielä enemmän, kun ovat välttyneet peurojen ahnailta hampailta.

Paeonia tenuifolia - Tillipioni

Viime kesänä siirsin pikkuisen tillipionin Kiemurapenkista Kurgaaniin. Edellisessä paikassa se hukkui nopeasti isompien perennojen joukkoon, jolloin myös sen kukinta jäi huomaamatta. Jossain nettijutussa tillipionin sanottiin kasvavan noin 40-senttiseksi. Sen kun näkisi. Omani on aina jäänyt maksimissaan 20-senttiseksi. Luulin jo talven vieneen tillipionini, mutta onneksi älysin tutkia Kurgaania tarkemmin. Siellä rehottaa myös pikkusydän, jonka äkkiä vilkaisten voi sekoittaa tillipioniin. Nyt on huolehdittava, etteivät pikkusydämet ja sammalleimu valtaa tillipionilta liiaksi alaa. Ja tietenkin on oltava valppaana, jos tillipionini kukkii.

Clematis Rouge Cardinal

Kärhöjen kanssa kevät on joka vuosi yhtä jännittämistä. Mikä niistä nousee ja milloin. Alppikärhöt työntävät jo versoja vähän joka oksantyvestä. Niillä on kiire, sillä nehän ovat alkukesän kukkijoita. Viime kesänä jouduin kohtelemaan muutamia kärhöjäni kovakouraisesti, kun laitoimme niille uudet köynnöstuet. Kaikista kärhöistä en ole eloa löytänyt, ainakaan vielä. Yläpihan Syreenipenkin Polish Spiritin mahtavaksi kasvaneen pehkon leikkasin aivan lyhyeksi tukea asentaessani. Elossa on.

Clematis Multi Blue

Päivänliljapenkin päässä kasvavat Multi Blue ja Rouge Cardinal tunkevat tuoreita versoja tyvestä. Kumpikin kukki viime kesänä kerrassaan loistavasti. Kastelin kärhöjäni kesän mittaan ahkerasti ja lannoitin heti alkukesästä. Nyt onkin muistettava kiertää antamassa köynnöksille voimaa.

Clematis integrifolia - Kellokärhö

Nummelan ruusutilaretkeltä ostin pikkuruisen kellokärhön taimen. Istutin sen Kotikiven viereen, lähelle paikkaa, jossa puutarhatiikerimme Juuso nukkuu ikiuntaan. Tuntui kivalta huomata taimen selvinneen talvesta. Jospa näkisin sen tänä kesänä kukkivan.

Malus purpurea 'Aamurusko' ja Malus purpurea 'Royalty'

Kaikki neljä koristeomenapuutani ovat selvinneet niin talvesta kuin rusakoiden hampailtakin. Toki suojasin ne loppusyksystä verkoilla. Aamurusko ja Royalty kasvavat Pikkupuutarhan Muuripenkissä. Toivottavasti kukkivat runsaana edelliskevään tapaan tarjoten kauneutta myös ohikulkijoille. Alapihan Musta Rudolf on puistoa reunustavan aidan vierssä ja siitäkin on kukkiessa iloa myös puistossa kävelijöille.

Viime kesänä ostin Makamikin, jonka istutin lähelle naapurin rajaa. Jotta sillä olisi riittävästi tilaa sekä kasvaa että näkyä, kaivoin pari isoa norjanangervoa pois. Toivottavasti tekee edes jokusen kukan, jotta näen, mitä tulevina vuosina odottaa.

Prunus 'Accolade' - Koristekirsikka Kevätsuudelma

Oma hanami eli kirsikankukkajuhla olisi toiveissa, mutta sitä saan varmasti odottaa vielä jokusen vuoden. Tai kuka sen määrittelee, kuinka monta kukkaa kirsikkapuussa pitää olla voidakseen hanamia viettää? Riittääkö viisi kukkaa vai onko puun notkuttava vaaleanpunaisena pilvenä. Viime keväänä kevätsuudelmassa oli jo ihan mukavasti vaaleanpunaisia kukkia. Enpä osaa puun silmuista sanoa, ovatko kukkanuppuja vai lehtiä.

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja

Ruusuorapihlaja kukki viime kesänä runsaana. Koko pieni puu oli täynnä pikkuruisia ruusuja. Niitä katsellessa ei epäilystäkään, mistä ruusuorapihlaja-nimi on peräisin. Meidän tontilla ei montaa isoa puuta enää ole. Ne ovat saaneet väistyä talon ja myöhemmin puutarhan tieltä, mikä mistäkin syystä. Hedelmäpuut istutettiin alkuvuosina. Erilaisia havuja myöhemmin. Viime vuosina olen hankkinut useamman pikkupuun. Niitä voi istuttaa pienemmällekin tontille ilman, että kaikki verhoutuu varjoon.

Trillium erectum - Punakolmilehti

Eipä ole pitkää aikaa, kun huomasin punakolmilehden heränneen. Edellisistä vuosista olen jo oppinut, että myös nuput ilmestyvät vikkelästi ja kukinnan nähdäkseen on oltava valppaana. Siellä ne nuput taas nököttävät valmiina avautumaan. Näin varmasti tapahtuu jo ensi viikolla, mikäli ennusteet kesäisistä mittarilukemista toteutuvat. Uskon näin tapahtuvan.

Naapurin Mamis eli adoptiokissa

Veljenvaimon Roope oli meillä vuorokauden hoidossa. Se on täydellinen sisäkissa, joten ei puhettakaan myyrä- tai hiirijahdista. Naapurin Mamis, jota kutsumme adoptiokissaksi, kiertää monta kertaa päivässä puutarhassamme. Hyvä niin, kun enää ei ole omaa kissaa huolehtimassa hiirikannan tasapainosta. Kuukauden aikana olen nähnyt pari metsähiirtä luikkimassa sipulikukkieni välissä. Samoja paikkoja Mamis koluaa. Metsästysonnea hänelle!

En ole aikoihin tehnyt tavallista täytekakkua. Suosin enemmän juustokakkuja, joihin voi upottaa oman puutarhan pakastemarjoja. Nyt tein vaihteeksi vadelmaisen täytekakun, johon käytin vadelmia tyhjentääkseni hissukseen pakastinta. Mehuja meillä juodaan aika vähän, marjoja sen sijaan sentään ahkerasti monella tavoin.

Äitienpäivää emme tänäkään vuotena sen kummemmin vietä, sillä kumpikaan lapsista ei ole vielä saanut rokotusta. Anopille viedään todennäköisesti kukka. Oma äitini vaati lapsiaan luokseen aina äitienpäivänä. Nyt, kun äitiä ei enää ole, voin ehkä aloittaa ihan omat äitienpäiväperinteet.

Corydalis solida - Pystykiurunkannus

 Mukavaa sunnuntaita ja lämminhenkistä äitienpäivää kaikille äideille!

 

42 kommenttia:

 1. Mukavaa sunnuntaita ja Äitienpäivää myös Sinulle ♥

  VastaaPoista
 2. 💙Ihanaa äitienpäivää!💙

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Hyvää äitienpäivää!
  Ihanat löydöt kärhöistä, tillipionista ja kaikesta muustakin! Tillipioni oli minullakin matala, tosin sen poismenosta on niin kauan, että en enää kunnolla muista - taisi olla 30 cm tai jotakin. Sen kasvupaikka paljastui liian talvimäräksi, vaikka oli rinne ja rinteen yläpäässä vielä syvä oja.
  Suloinen Mamis saa onneksi liikkua teillä tervetulleena. Metsästysonnea hänelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamis on suloinen ja ilmeisen hyvä hiirestäjä. Sen turkki näyttää auringossa todella hienolta, kuin kultaa tai pronssia.

   Poista
 4. Hyvää äitienpäivää!
  Hanamia minusta voi juhlia vaikka yhden kirsikan kukan puhjetessa. On se kuitenkin niin ihana kukka. Meillä on tavallinen rusokirsikka, kun kevätsuudelma ei varmaan näin savipohjaisessa maassa menestyisi. Tai en uskalla ottaa riskiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Accolade kukkii tänäkin keväänä edes muutamalla kukalla. Taidan tehdä silloin kahviretken sen kukkia ihaillakseni.

   Poista
 5. Hyväää Äitienpäivää,Sinulle between ! 🌺

  VastaaPoista
 6. Kärhöt ovat minullekin aina jännityksen paikka, lähtevätkö kasvuun tänä vuonna. Sinulla on paljon kasveja, ja nuo pikkupuut kiinnostavat. Kaadoimme huhtikuussa vanhan ja lahon Antonovkan,jonka tilalle pitäisi saada jotain kauniisti kukkivaa.
  Leppoisaa äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkivia pikkupuita löytyy lukuisia. Itse tykkään kovasti koristeomenapuista. Ehdottomasti myös ruusuorapihlajasta. No, ehkä olisi helpompi luetella ne, joista en tykkää...
   Samoin sinulle, mukavaa äitienpäivää.

   Poista
 7. Kivan keväiseltä jo näyttää. Hyvää äitienpäivää myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Käsillä alkaa olla kevään kauneimmat hetket. Nautitaan.

   Poista
 8. Kauniisti olet kuvannut puiden ja pensaitten heräämistä. Kuitenkin tuo kuvan Mamis on ihanin. Miten paljon kätkeytyy kissan olemukseen voimaa ja rajähtävää liikettä.Olet saanut kuvaan kissan pehmeyden sekä voiman ja vaikka kuva on liikkumaton se väreilee täyttä energiaa aina kissan hännän päätä myöden.♥
  Kaunista ja lämmintä äitienpäivää myös sinne teille.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley! Kissan kuten muidenkin eläinten kuvaaminen on vaikeaa, kun niiden paikallaanolo ei ole taattua. Mamis pysähtyi kuvaushetkellä jotain mielenkiintoista katsomaan ja niin sain ikkunan läpi napattua siitä kuvan.

   Poista
 9. Oikein hyvää äitienpäivää myös sinulle.

  VastaaPoista
 10. Kiitos 🤍 Hyvää äitienpäivää sinullekin 🤍 Puutarhan heräilemistä on ihana seurata ja sinulla onkin siellä tulossa vaikka mitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivä päivältä puutarhassa on yhä enemmän kaikkea katseltavaa. Ihanat ajat ovat juuri nyt käsillä.

   Poista
 11. Hyvää äitienpäivää! Siellä ollaan jo pitkällä kevään heräämisessä. Meilläpäin kevät on jäljessä, sadetta ja lämmintä vielä odotellaan. Mutta ensi viikolla pitäisi lämmetä. Ihanaa aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevät on ollut hyvin hidas, mutta sateen jälkeen vauhti on kiihtynyt. Mikäli saapuva lämpö toteutuu, minkä uskon tapahtuvan, pääsette tekin nauttimaan vehreydestä.

   Poista
 12. Hyvää äitienpäivää! Kaunis kiurunkannus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Riitta!
   Kaivoin noita liloja pystykiurunkannuksia nurmikolta ja istutin tuohon saadakseni kerralla isomman ryppään. Näkyvät viihtyvän.

   Poista
 13. Sade on tehnyt hyvää puutarhalle. Tulin äsken kotiin siskon luota ja heti kun blogit on luettu menen tarkistamaan mitä puutarhalle kuuluu. Enpä osaa minäkään erottaa kirsikan nupun alkua lehdestä, kovasti olen yrittänyt tiirailla. Sanoisin viiden kukan riittävän hanamiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viiden kukan hanami kuulostaa hyvältä ja jopa mahdolliselta. Viime vuonna oli jopa enemmän kuin viisi kukkaa. Täytyyhän sitä hanamia harjoitella, jotta sitten joskus osaa vaaleanpunaisen pilven alla mukavasti istua.

   Poista
 14. Hyvin on kärhötkin lähteneet. Rouge Cardinal on upean värinen kärhö, samoin Multibluesta tykkäsin, kun vielä oli hengissä.
  Hyvää äitienpäivän iltaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti loputkin kärhöt heräävät, mutta toki olen valmistautunut siihen, että joku niistä on päättänyt heittää hyvästit.
   Äitienpäivä on vietetty. Mukavaa viikon alkua sinulle.

   Poista
 15. Sinulla näyttää kaikki olevan niin hyvässä kasvuvauhdissa! Itse olen huolissani mm. alppikärhöstä, sillä siinä ei ole vielä mitään elonmerkkiä. Eikä muissakaan kärhöissä näy kasvua.
  Täällä on satanut aivan liian vähän, kuivuus haittaa kasvuun lähtöä. Toivoisin että huomiselle luvatusta sateesta saataisiin enemmän kuin pari milliä, kun lämpö lisääntyy olisi vesikin tarpeen.
  Oikein hyvää äitienpäivän iltaa, kakkusi näyttää niin herkulliselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvällä tolalla puutarhassa mennään. Tänään on selvästi lämpimämpi tuulahdus, joten jonkinlainen viherräjähdys on varmasti näköpiirissä.
   Alppikärhöt ovat yleensä aika varmoja. Minusta omani on herännyt tänä vuonna varsin myöhään, mutta eloa siinä on. Toivottavasti sinunkin alppikärhösi päättää herätä ja kasvaa.
   Vettä ei tosiaankaan kaatamalla tullut, mutta meillä sentään aika tasaiseen tahtiin parin päivän ajan. Tänäänkin satoi aamupäivällä. Nyt aurinko tekee tuloaan ja ulkona on selvästi lämmin tuulahdus.

   Poista
 16. Tämä hitaasti etenevä kevät on pitänyt meitä jännityksessä, mutta onneksi on jo jotain kukkivaa. Kun lämpimät säät kohta alkavat, puutarhassa tapahtuu taas niin paljon, ettei perässä pysy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vain sääennusteet pitävät paikkansa, kuten uskon tapahtuvan, muutamassa päivässä tapahtuu oikea viherräjähdys. Nyt vain kameran akku lataukseen, ettei ainakaan sen vuoksi kuvaaminen jää puolitiehen.

   Poista
 17. Onpas kauniit nuput Persian pearl -tulppaaneissasi.
  Täytyi ihan googletta, kuinka ihania niistä aukeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persian Pearl on kaunis pikkutulppaani. Suosittelen lämpimästi ensi syksyn ostokseksi.

   Poista
 18. Täälä sais kans sataa kunnolla. Ei saarut pyrährykset oo palio kastellu. Hyvin on kärhöt vauhris. Mullaki suurin osa o jo heränny. Onneksi. Hyvää äitienpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin jostain, että toukokuu on kuukausista kuivin. Tänä vuonna se on pitänyt paikkansa, ainakin tähän saakka. Tosin pari päivää meillä satoi tasaista tahtia, mikä varmasti helpotti tilannetta.
   Kiva, että sinunkin kärhösi ovat heränneet. Luvattu lämpö on jo tuloillaan. Juuri nyt meillä varjon puolen mittari näyttää 15.8 eli hyvältä näyttää.

   Poista
 19. Mahtava puutarha sinulla!
  Myöhäiset äitienpäivätoivotukset sinulle 💖!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myöhästyneet kiitokset ja äitienpäivätoivotukset sinulle. Kiitos ei vanhene, se lämmittää sydäntä aina yhtä paljon.

   Poista
 20. Loistokärhöjen kanssa saa hieman jännittää ;)
  Niitä kun on minulla kupsahdellut. Kerran mökillä 'Jackmanii' ei noussut ja ajattelin sen tietysti kuolleen, mutta sepä nousi seuraavana vuonna. Oli kyllä veikeä kun piti välivuoden :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa kärhöistä on jo ilmestynyt mullan pinnalle. Pari antaa odottaa itseään ja saattaa olla, etteivät herää ollenkaan.
   Minulla on omakohtaisia kokemuksia välivuosia pitäneistä kärhöistä. En enää mene heti niitä kaivelemaan, vaan annan mahdollisuuden, joskus toisenkin.

   Poista
 21. Näyttääpä kivalle tuo 'Persian Pearl' ja scillat yhdessä. Hyvin ovat kärhösi heränneet. Meilläkin osa on herännyt ja tänä aamuna huomasin, että eilisen sade on saanut nurmikon vihertämään. Mitähän kaikkea kukkapenkeistä illalla löytyykään?
  Vietin melkein koko viikonlopun pihalla, joten laahaan taas päiväkausia jäljessä blogimaailmasta. Äitienpäivätoivotukset tulevat auttamattoman myöhässä, mutta aurinkoista viikkoa voi aina toivotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persian Pearl kuuluu pienien tulppujen lemppareihini. Tänä vuonna niiden kukinta näyttää menneen suitsaitsukkelaan. Scillojen kukinta on ollut valtavan runsasta, sinne ovat uponneet Persian Pearlit niiden joukkoon.
   Melkein viikko kommentistasi, joten aurinko on saanut puutarhassasi aikaan joukkoheräämisen. On ollut mahtava viikko ja viikonloppu. Tämän parempia päiviä ei voi toivoa. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!