sunnuntai 11. heinäkuuta 2021

Kiitos teille lämminsydämisille ihmisille!

  Tunteista puhuminen avoimesti on monille meistä vaikeaa. Iloa ja onnistumisia on helpompi jakaa muille, mutta murheet ja ahdistus piilotetaan syvälle sisimpään. Siellä ne kasvavat korkoa ja pahimmassa tapauksessa muuttuvat yhä suuremmiksi peikoiksi. Niistä kertominen voi tuntua liian raskaalta ja voimia vievältä. Vielä enemmän ehkä pelkäämme toisten tuomitsevia sanoja ja katseita. Ajattelemme olevamme muita huonompia paljastaessamme heikkoutemme ja haavoittuvuutemme. Vastoinkäymisten kanssa painiessamme koemme, ettei maailmassa ole huono-onnisempaa ihmistä kuin juuri minä tuolla hetkellä.
 
Ihan jokainen meistä joutuu elämässään vaikeiden asioiden ja valintojen eteen. Jokainen kokee ilon ja onnistumisen ohella myös surua ja epäonnistumisia. Jos joku muuta väittää, hän joko valehtelee tai syystä tai toisesta jättää paljon kertomatta. Ihmisinä olemme hyvin erilaisia monestakin syystä. Joillakin on enemmän voimia kulkea elämän ylä- ja alamäkiä sen suuremmin romahtamatta. Toiset taas tarvitsevat apua kapeampienkin purojen ylittämiseen.


Aivan kaikkea ei arvaa blogiin kirjoittaa, vaikka toimisi nimimerkillä. On koittettava suojella niin itseään kuin muita ihmisiä. On myös otettava huomioon, että jokin nyt pieneltä tuntuva asia voi myöhemmin muuttaa merkitystä ja muodostua ongelmaksi. Blogi on osa netin ihmeellistä maailmaa, jonne kaikki jää pyörimään määräämättömäksi ajaksi halusi tai ei.

Iris germanica Night Owl

Edellisen juttuni avautuminen ei tilannetta kovin paljon muuttanut. Mieli kuitenkin hieman keveni ja ajatukset selkenivät, kun asioita kirjasi mustana valkoiselle. Murheiden mittaluokka omissa ajatuksissa pieneni. Ehkä ihmisen sisin kykenee ottamaan vastaan vain tietyn määrän hyvää ja pahaa. Välillä on avattava itsensä täysin saadakseen liian  kauan muhineet asiat ulos, jotta löytyisi tilaa ja voimaa ottaa uutta vastaan.


Aioin ensin vastata kunkin juttuuni laittamaan kommenttiin, mutta päätinkin tehdä sen tällä tavoin postauksen muodossa.

Kiitän kaikkia teitä lämminsydämisiä ihmisiä.

Jokaisella oli antaa kauniita ja järkeviä sanoja, joista olen jo ammentanut toivoa ja voimaa. Musta on muuttunut harmaaksi, pian elämän väritkin taas näkyvät. Varmasti palaan noihin kommentteihin useamman kerran uudelleen.

Iris graminea - Mätäskurjenmiekka


Autuas olo -blogin Cherille lämmin kiitos kommentointiongelmaan liittyvästä korjausehdotuksesta. Näyttää vahvasti siltä, että antamasi ohje tuotti hyviä tuloksia. Toistaiseksi olen kommentoinut muiden blogeja sen verran vähän, ettei minulla vielä ole pidempiaikaista kokemusta. Ongelma on ollut seuranani useamman kuukauden ajan, joten olen sen korjaantumisen suhteen vielä hetken ikäänkuin tulisilla hiilillä.

Iris Hollandican mix-pussukasta

Hyvän voi vaihtaa parempaan,
toivotonta voi toivoa.
On vain löydettävä
halu kasvaa
tahto kestää
usko etsiä ja löytää
ja rohkeus uskaltaa.
Apua on saatavissa
ystävistä vainukoiriin.

        - Hilkka Marttinen -



Jutun kuvat ovat tänä kesänä kukkineista iriksistä. Nimet ovat useimmista totaalisesti sekaisin tai kadoksissa. Joidenkin kukintaa odotin hartaasti, mutta eivät suostuneet esille. Kirkkaanpunainen Agnes Elpers on yksi niistä, joiden toivon palaavan entistä ehompana ensi vuonna.

Iris sibirica


Kirjoittaessani lauantai-iltapäivällä tätä postausta, mittari näyttää sisälläkin +31. Pienestä tuulenvireestä huolimatta ilma ulkona suorastaan seisoo. Harmi, että olen jo ehtinyt pestä kaikki petivaatteet ja matot. Nyt kyllä paksutkin tamineet kuivuvat hetkessä.
 
Ystäväni, pysytelkää varjossa ja juokaa paljon.

Pilvetön taivas ei sada, maa ilman ihmistä ei  kukoista.

- Kiinalainen sananlasku - 


31 kommenttia:

  1. Hyvä, että kirjoitit. Ja eihän tämä elämä mene aina tasaisesti. Joskus elämä kuormittaa kovalla kädellä.
    Toivoisin jo ulkolämpöiloja vähän pienemmäksi. Sisätilojen viilentämisessä on ollut vaikka mitä kikkoja käytössä. Eilen katsoin leffaa ikkunat auki (siis avaan ikkuna-avaimella), jotta viileämpi ilma tulisi läpivetona. (Valot toki samutettuna, muuten on koti täysi yöperhosia ja hyttysiä.) Se auttaa hetken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totisesti elämä on välillä melkoista aaltoliikettä.
      Näköjään ihminen ei määräänsä enempää halua tai jaksa laiskotella. Mitään ei ole helteen vuoksi saanut tehtyä, joten kerrankin olen lomaillut kirjaimellisesti. Mekin olemme laittaneet iltaisin kaikki ovet ja ikkunat auki läpivedon lisäämiseksi ja talon viilentämiseksi. Onneksi on kellari, jossa voi välillä käydä tankkaamassa viileämpää ilmaa.

      Poista
  2. Blogiyhteisö voi olla myös voimia antava kun sille uskaltaa avautua <3
    Ihanat iirikset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä blogimaailmassa on ihania ihmisiä, sinä kuulut niihin.
      Moni iris yllätti positiivisesti.

      Poista
  3. Ihana asia, että pikkuisen auttoi! Kirjoittaminen todellakin auttaa, ja se, että ei olekaan yksin eikä omat murheet ihmeellisen ainutkertaisia, vaan muillakin niitä on. Ja että se kuuluu ihmisyyteen eikä ole mikään tauti. Ihanaa, että uskalsit kirjoittaa.
    Huraahuuto Cherille, jos ongelma tosiaan ratkesi! Toivon kovasti, että näin on.
    Eilen oli illemmalla ukkosia odotellessa todella hautova sää, kun ei tuullut yhtään. Meille ei sitten kumminkaan ne ukkoset tulleet, mutta tänään on virkistävä puuskainen tuuli. Toivottavasti sielläkin!
    Sinulla on mahtavia iiriksiä, todella kauniita. Tuo hienon värinen Night Owl kasvaa täälläkin, kasvanut jo kymmenen vuotta, mutta ei vielä kertaakaan kukkinut. Lehdet se kyllä tekee joka vuosi. Elän toivossa kuten lapamato.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille kaikille on tärkeää huomata, ettemme ole yksin ongelmiemme kanssa. Kaipa sen kaikki tietävät, mutta vaikean paikan tullen tulee silti olo, että olen ainoa tällainen maailmassa.
      Sääkartan mukaan teidän nurkille on luvattu sadetta ja ukkosta. Mihin kummaan ne onnistuvat livahtamaan, kun eivät sopivaa kastelulastiaan luovuta puutarhoillemme. Tässä illansuussa tuuli puhalsi kivasti. Kiirehdin avaamaan loputkin ovet ja ikkunat levälleen.
      Istutin Night Owlin viime kesänä ja nyt jo kukki. Hurraa sille. Toivottavasti omasi päättää kukkii vaikkapa ensi kesänä. Sen värin syvyyttä oli vaikea tallentaa kameralla. Tumma se on. Olisi hienoa nähdä joskus Night Owl useamman kukan porukkana.

      Poista
  4. Voi miten osuva runo tähän aikaan. Toivoa pitää vaan koettaa pitää yllä, vaikka helteitäkin ennustetaan syksyyn asti.
    Aivan ihania iiriksia sinulla! Toivotaan kevyitä sateita useammin, jotta kasvitkin saisivat vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hilkka Marttisella on oivaltavia runoja, varsinkin vaikeiden hetkien tueksi. Suosittelen. Minulla on kaksi hänen runokirjaansa.
      Kaipa sitä vettä saadaan viimeistään syksyllä. Sääennusteen mukaan näillä helteillä edetään vielä pitkä tovi. Huhhuuuhhh...

      Poista
  5. Jokaasen elämähän on yhtä aaltoolua. Joskus kohoralle vaan sattuu oikee kunnon myrsky tai se kuuluusa viimmeenen pisara. Ihania miakkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulisi jo tässä iässä tietävänsä omat rajansa, mutta niin vain sorrun liialliseen vastuunkantoon. Jospa olo tuntuu iän ja kaiken nuorelta, kun aika menee elämäntaitoja opiskellessa.
      Miekat ilahduttivat tänä vuonna parilla uudella kukkijalla. Ei siis kovin paljon harmita,vaikka joku vanhempi jätti kukinnan väliin.

      Poista
  6. Toivottavasti taivaallesi on kohonnut valoisampia pilviä ja kuljet jo niitä kohti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Kruunuvuokko. Mustilla pilvillä on onneksi tapana kulkea taivaani yli kovaa vauhtia.

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Kiitos Maarit, kyllä se tästä taas ylöspäin johtaa.

      Poista
  8. Hienoa jos vinkistä löytyi apu.
    Murheitten jakaminen avaa uusia näkökulmia ja perspektiiviä ongelmiin. Tässä iässä on tullut koluttua jo niin monta aallonpohjaa, että alkaa luottaa siihen, että kaikki menee ohi.
    Olkoon voima kanssasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sydämellinen kiitos sinulle Cheri. Et arvaakaan, kuinka paljon minua on harmittanut jatkuvat kommentointiongelma. Monenmoista olemme jo tietokoneeni kanssa tehneet ja vihdoin yhden pienen kohdan muuttaminen toi muutoksen.
      Synkkiä vesiä kahlatessani olen minäkin oppinut ymmärtämään, että aina se valoisa ranta lopulta on edessä. Luonteeni lyhytpinnaisuus tuottaa siinä matkalla ongelmia, kun haluaisin jo päästä helpommalla enkä tarpoa siellä synkemmällä puolella.
      Cheri, toivomasi voima on selvästi lähelläni.

      Poista
  9. Olen ollut ihan lomalla ja vasta nyt olen lukemassa lempiblogieni postauksia. Voimia ja jaksamista sinulle <3 Ja ole itsellesi lempeä <3 Postauksesi kommenteissa oli paljon hyviä asioita, että en kirjoittanut sinne kommenttia. Minusta oli ihan super hyvä asia, että olet kirjoittanut kuulumisiasi blogiin. Asioiden jakaminen auttaa, sillä kuten nähtiin, tukea ja apua lukijoista löytyy. Kaikkea hyvää ja etähalaus sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tarja K, otan halauksesi ilolla vastaan! Sain huolieni täyttämään juttuun runsaasti ihania ja voimaannuttavia kommentteja. Vaikka pelkäsin aiheuttavani enemmänkin närkästystä avautumisellani, ei niin käynyt. Huolien ja murheiden kirjoittaminen auttaa jo sekin, mutta toisten ihmisten lämpimät, kannustavat sanat ne vasta hyvää tekevätkin. Omaan mustaan maailmaan tulee valoa ja perspektiiviä. Tuntuu jo paljon paremmalta.

      Poista
  10. Unohdin viimeksi kirjoittaa, että tunteista voi kirjoittaa ja pitääkin, kun siltä tuntuu - sehän tuo blogiin lisää syvyyttä. Sekä puhuminen että kirjoittaminen auttaa jäsentämään ajatuksia ja siksi ne tavat toimivat apuna syvissä vesissä kuljettaessa. Meillä ihan kaikilla on vaiheita, että tarvitsemme toisiamme erityisesti, tunnistan hyvin kuvauksesi myös omasta elämästäni.
    Hienoa, että Cherin keino auttoi kommentoimisen ongelmassa.
    Nämä kuvasi tekstin keskellä ovat aivan ihania! Voimia ja lepoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi, sinulla(kin) on valtavan lämmin sydän ja taito tuoda sanoillasi hyvää mieltä!
      Olen läpi elämäni toiminut aktiivisesti muiden tukena, mutta tuppaan kerta toisensa jälkeen unohtamaan oman jaksamiseni. Meidän kulttuurissamme korostetaan huolten kätkemistä ja pystyssä päin kulkemista, vaikka kuinka mieli olisi matalalla. Siten elämästä tulee joskus todella rankkaa, kun voimat menevät ulkokuoren ylläpitämiseen, vaikka sisin on täysin rikki. Ehdottomasti me tarvitsemme toinen toisiamme. Jokaisella on oma tärkeä paikkansa niin läheistensä kuin käytännössä kaikkien ihmisten parissa.
      Viittä vaille, etten tanssinut ilossta tasahyppelyä työhuoneessa, kun Ukkokullan kanssa saimme kommentoinnin toimimaan. Viikkojen ongelma näyttää korjaantuneen.

      Poista
  11. Lämmin halaus. Ymmärrän niin tuo väsymisen ja matalapaineen. Toivon sydämestäni, että olo helpottuu ja mieli piristyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle! Pelkästään jo asioiden kirjaaminen ja "ääneen" sanominen toi helpotusta. En taida ikinä oppia, että minun pitäisi vahtia "kupin täyttymistä", jotta se ei täyttyisi yli äyräiden ja aiheuttaisi totaalista kaatumista.

      Poista
  12. Huomenna saattaa olla kesän kuumin päivä, ainakin täällä mökki saarella vähän niin uhkaillaan olevan... 32 astetta on ennusteessa. Huh. Haleja täältä sinne " rapakon taa"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uhkailut taitavat toteutua, sillä meillä mittari näyttää +31 ja huomenna pitäisi olla vielä lämpimämpää.
      Kiitos kaunis, halit otan ilolla vastaan ja samalla toivotan sinulle mukavia mökkihetkiä.

      Poista
  13. Puhuminen ja jakaminen on aina hyvästä, jos olo tuntuu pahalta. Aina ei vaan löydy sitä oikeaa ihmistä, kelle puhua, tai on väärä hetki, tai ei saa puhetta alulle.
    Tuntuu hyvältä huomata,että ei ollutkaan yksin jonkun asian kanssa.
    Jaksamisia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa! Varmasti tarvitset juuri nyt itsekin olkapäätä, johon nojata. Toivottavasti sinulle sellainen löytyy.
      Ehkä pitäisi opetella puhumaan jo ennen kuin olo menee liian toivottomaksi. Siten ehkä välttäisi pahimmat alhot. No, nyt tuntuu jo paremmalta. Avautuminen auttoi, varsinkin lukuisat kauniit ja voimaannuttavat sanat. Toki tilanne muutenkin on jo vähän helpompi.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!