sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Joulun this or that

 

Valokuvaajan silmin -blogin Jasmin haastoi minut mukaan vastaamaan jouluun liittyviin kysymyksiin. Kiitos Jasminille. Ryhdynpä siis toimeen.

JOULUN THIS OR THAT

Missä vietät joulua?

Vuosia vietimme joulun pääasiassa aina kotona. Toki vierailtiin isovanhempien luona, elleivät he olleet jouluna meillä. Lasten aikuistuttua innostuimme kokeilemaan joulua ulkomailla. 2018 olimme Krakovassa ja joulun 2019 Espanjan Fuengirolassa. Espanjaan olisimme ehkä lähteneet uudemmankin kerran, mutta koronan vuoksi ollaan taas kotona.


Mitä puuhastelet joulun välipäivinä?

Jos vain sää sallii, niin reippaillaan ulkona. Iltasella uppoudutaan hyvään kirjaan.

Joulupukin kuuma linja vai Samu Sirkan joulutervehdys?

Ei kumpikaan. Sen sijaan Raymond Briggsin lastenkirjaan perustuvan Lumiukon katsomisesta on tullut jouluperinne. Samoin Ingmar Bergmanin ohjaama Fanny ja Alexander esitetään usein jouluna. Silloin sitä ei voi jättää väliin.

Joulusauna aamulla, päivällä vai illalla?

Lasten aikuistuttua aattona kokoonnutaan pöydän ääreen nauttimaan jouluruoista hitaasti nautiskellen. Joulusaunaan mennään ennen aattoa tai aaton jälkeen. Yleensä illalla.


Joulukinkku vai graavilohi?

Nyt minut tuomitaan pyhäinhäväistyksestä, kun sanon, ettei meille tule joulukinkkua. Se on  korvattu savukalkkunalla. Graavilohta pitää ilman muuta joulupöydässä olla.

Perinteiset jouluruoat vai erilainen joulumenu joka vuosi?

Perinteisten jouluruokien lisäksi joku uusi kokeilu. Osasta kokeiluja on tullut jouluruokaperinnettämme. Viktoriankiisseliä valmistin jouluksi ikuisuus sitten. Siihen ihastuttiin ja niinpä se on melkeinpä tärkein jälkiruoka joulupöydässämme.Tänä vuonna ajattelin tehdä joulupöytään uutena kokeiluna kylmäsavuporotahnaa.
 
 
Mitä kuuluu joulupöytääsi?

Savukalkkuna, graavilohi, sillit, rosolli, lanttulaatikko eli suomalaisille tuttuja perinneruokia meilläkin. Jälkiruokana on aina Viktorian kiisseliä.

Jouluruokia vain aattona vai tapaninpäivään asti?


Valmistan joulupöytään useita eri ruokia, jolloin yhtä lajia tulee syötyä vähemmän. Näin jouluruokia riittää useammalle päivälle. Myös tapaninpäivälle. Jouluhan on vain kerran vuodessa, joten kyllästymättä niitä jouluruokia jaksaa pari kolme päivää syödä.

Vaalea vai tumma glögi?

Tumma ja mausteinen glögi.


Suklaakonvehdit vai vihreät kuulat?

Suklaakonvehdit. Isäni on aina tykännyt vihreistä kuulista. Niinpä saimme lapsena yliannostuksen kuulia. Koulun köksätunnilla teimme vihreää marmeladia, joka onnistui hyvin. Siitä innostuneena halusin tehdä ko. marmeladia kotonakin. Sotkin mitat laittamalla liikaa agaragaria. Marmeladista tuli ällöttävän kumimaista ja tietenkin aivan hirvittävän makeaa. Pari vihreää kuulaa saatan syödä, mutta ei siitä ole suklaan voittajaksi.

Piparit vai joulutortut?

Ilman muuta itse tehdy piparit. Lapsena joulupipareissa parasta oli taikina, jota mukamas äidiltä salaa käytiin maistelemassa. Näkihän äiti lukuisat kraatterit, joita lusikoillamme taikinaan porasimme.  
Meidän jouluumme kuuluvat myös joulutortut. Toisinaan niihin tulee kokeiltua muita sosemakuja. Palaan kuitenkin aina lopuksi luumusoseeseen.

Parasta joulussa?

Lapsille joulu on odotettu juhla. Nyt perheessämme eikä lähipiirissä ole ollenkaan pikkulapsia. Ei edes teinejä. Niinpä joulun kohokohdaksi on muodostunut kokoontuminen aattona lasten kanssa yhteisen pöydän ääreen syömään.

 
Joululahjojen saaminen vai antaminen?

Lahjoja on kiva saada ja yhtä kiva antaa. Aikuisten kesken olemme tehneet lahjattomuussopimuksen. Mieluummin jokin toivelahja syntymäpäivänä, kuin turhaa krääsää jouluna.

Pehmeät vai kovat paketit?

Kova paketti on kiva. Sellainen kirjan muotoinen.

 
Avaatko lahjat jouluaattona vai joulupäivänä

Meillä paketit avataan aina jouluaattona.

Aito joulukuusi vai tekokuusi?

Juuso-kissa kiipesi pienenä joulukuuseen niin että neulaset lentelivät ja kuusi kaatui. Alaoksista pallot katosivat vikkelästi sohvien alle. Vaikka Juusoa ei enää ole, emme tuo aitoa tai tekokuusta sisälle. 60-senttinen tekokuusi sivupöydällä toimii hyvin. Talon kummallakin puolella oleviin isoihin tuijiin ripustan valosarjat marras-joulukuun vaihteessa.


Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?

Kaikki käy, kunhan ei aloita joululaulujen kuuntelemista liian aikaisin. Liika on liikaa joululauluissakin.

Jouluna juhlavaatteet vai rento oloasu?

Aaton yhteisen pöydän ääreen kokoontuessa ilman muuta vähän juhlavampi pukeutuminen. Oloasupäiviä on vuodessa muutenkin riittämiin.

Joulutähti, hyasintti vai amaryllis?

Amaryllis on ykkönen, mutta muutkin kelpaavat oikein hyvin.

 
 
Jouluaattona leffoja vai lautapelejä?

Lautapelejä ja ehkä ruotsalainen Fanny ja Alexander myöhäisillassa.

Kuvaile perinteistä jouluaattoasi

Päivä aloitetaan joko uunipuurolla tai kattilassa keitetyllä riisipuurolla. Aaton aamupäivä menee ruokien esivalmisteluissa ja myöhemmin tarjolle asettamisessa ja pöydän kattamisessa. Välissä pitää käydä katsomassa televisiosta Lumiukko. Ruokailun jälkeen pidetään pieni lepopaussi, jonka jälkeen ennen jaettiin lahjat. Nykyisin höpötetään ja seurustellaan. Illalla sitten pelataan.


Joulupäivänä jotain ohjelmaa vai yökkärissä rennosti kotosalla?

Joulupäivänä käydään katsomassa vanhuksia. Viedään heille kukka tai jotain syötävää. Istutaan ja rupatellaan.

Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?

Joskus koristeet ovat loppiaiseen saakka. Toisinaan taas ne alkavat vähentyä vauhdilla heti joulunpyhien jälkeen. Kun joulu on juhlittu, ajatukset suuntautuvat kevääseen ja puutarhaan.


KUMPI MIELUMMIN

Skippaisit joulun - Skippaisit uudenvuoden
Kummassakin on puolensa, joten onneksi ei tarvitse skipata kumppaakaan.

Luopuisit suklaasta - Luopuisit juustoista

En kyllä luovu kummastakaan.

Joulutee - Joulukahvi
Kumpikin käy, mutta kahvi maistuu minulle paremmin.

Tekstiviesti - Joulukortti
 Tykkään joulukorttiperinteestä, jonka vuoksi pyrin pitämään siitä kiinni. Askartelen ja lähetän jouluisin 40-60 korttia. Muutama tekstiviestikin on hissukseen hiipinyt valikoimiin.

Paljon lahjoja - Lahjaton joulu
 Joulut ovat muuttuneet enenevässä määrin lahjattomiksi. Olen kokenut lahjarumban stressaavaksi, kun pitäisi keksiä hyviä lahjoja pienellä budjetilla. Lahjan antaminen on mukavaa, mutta kaikilla on tavaraa jo nyt yllin kyllin. Lähipiirin parille lapselle teen paketit. Muutamille tärkeille ihmiselle annan lahjaksi itse tehtyjä sukkia ja pipoja. Annan myös oman puutarhan marjoista tehtyä hyytelöä, joka vuosi valmistamaani sinappia ja leipomiani taatelikakkuja.

Joulu ilman musiikkia - Joulu ilman leffoja
 Minun jouluuni kuuluu niin musiikki kuin leffatkin. Leipoessani ja ruokia valmistaessani kuuntelen radiosta tulevaa musiikkia, joka on jo paljon ennen aattoa joulupainotteista. On meillä muutamia joululevyjäkin, mutta nykyisin tulee vähemmän niitä soitettua.
Leffoista oli juttua jo tuolla ylempänä. Hyvää leffaa on kiva katsella sohvalla lötköttäen ja mahdollisesti konvehtirasiaa tyhjentäen.

Joulu kotona - Joulu muualla
Kumpaakin on kokeiltu ja hyviksi havaittu.

Voisit syödä vain jälkkäreitä - Voisit syödä vain suolaista
Voisin vaihteeksi aloittaa jälkkäreistä, sillä joulupöydän suolaisista vatsa täyttyy ja jälkkärit jää seuraavaan päivään.

Valokuvaisit kaiken - Et voisi käyttää kameraa ollenkaan
Aina pitää kuvia napsia muistojen taltioimiseksi.


 Nappaa tästä kysymykset itsellesi vastattaviksi. Kuluu joulun odottaminenkin rattoisammin, kun on välillä jotain kevyttä pohdittavaa.

 

17 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina! Valoisaa joulun odotusta sinulle!

   Poista
 2. Kivoja vastauksia jouluisiin kysymyksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruuuvuokko! Varsin perinteisin menoin meidän joulumme sujuu.

   Poista
 3. Siinäpä tuli sinun ja perheesi joulunvietto hyvin tiivistettynä 😊
  Näitä on jännä lukea, osin vastaukset voisivat olla lähelle samaa mitä itse vastaisin, osin hyvinkin erilaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu on täynnä perinteitä, joista useimmat meille kaikille tuttuja. Minustakin on kiva lukea toisten vastauksia samaisiin kysymyksiin. Kyllä niistä löytyy sellaisia piirteitä, joita voisi ajatella omaan jouluun.

   Poista
 4. Tämä oli kiva lukea, minulla odottaa vastaava haaste. En ole unohtanut sinunkaan antamaasi haastetta, mutta sen käsittely saattaa jäädä joulun jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteilla on harvoin kiire. Niitä voi hyvin säilöä parempaan ajankohtaan. Nyt alkaa vähän jokaisen aika kulua jouluvalmisteluissa. Ihan kiva ajatella, että joulun jälkeenkin on mukavia asioita odotettavissa.

   Poista
 5. Näistä syntyy tunnelmallinen ja tuoksuva joulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tapahtuu. Hyvän makuinenkin, mikä on tällaiselle kypsään ikään ehtineelle mukava elementti.

   Poista
 6. Kiitos Suvi! Käynpä lukemassa sinun vastauksesi.

  VastaaPoista
 7. Kiva näitä oli lukea, meillä ei ole ollut kinkkua vuosiin vaan savustettua kalkkunaa eikä näitä perinteisiä joulun laatikoita vuosiin. Nyt ajattelin tehdä pienen imelletyn perunalaatikon vuosien tauon jälkeen. Meidän joulumenymme vaihtui kaksikymmentäviisi vuotta sitten kun pojat tulivat Suomeen, he eivät olleet tottuneet näihin suomalaisiin perinteisiin joulun ruokiin joten oli aika tehdä muutos ja yhtään emme ole miehen kanssa katuneet. Nyt meillä on uudet perinteet.
  Etelässä olemme mekin olleet yhden joulun juuri ennen koronaa ja mukavaa se oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Savukalkkuna on minusta paljon parempaa, kuin kinkku. Makuasioista ei tietenkään sovi kiisellä. Laatikoista tykkään oikeastaan kaikista. Ukkokullan vatsa ei siedä esimerkiksi lanttulaatikkoa, joten ei sitten tule laatikoita pelkästään itselle tehtyä.
   Maailma on avartunut joka suuntaan. Miksi ei siis myös jouluruokien valikoima. Kiva kokeilla uusia ja erilaisia ruokia. Aina on tilaa uusille perinteille, etenkin ruokamaailmassa.
   Olisi mukava kuulla, millaiseksi teidän joulupöytä muodostuu. Sieltä voi löytyä hyviä ideoita muillekin.

   Poista
 8. Meillä oli yhtenä vuonna savukalkkuna. Sittemmin ollaan palattu kinkkuun. Ehkä uunissa paistettu kalkkuna tai kalkkunarulla olisi ihan ok. Jostain syystä kaikki savustettu on minusta nykyään out.
  Aikamoisen joulukorttilähetyksen sinä saitkin aikaan! Minulla taisi jäädä vähän yli 30 kipaleeseen.
  Viktorian kiisseli oliskin aika hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalkkunarullaakin ollaan kokeiltu ja hyväksi havaittu. Syön kinkkuakin, mutta niin vähän, ettei kannata omaan huusholliin ostaa. Kylässä saa sitä riittävästi.
   Ylläpidän joulukorttiperinnettä, koska tykkään itse saada kortteja ja tiedän vastaanottajien ilahtuvan korteista. Selvästi korttien määrä vähenee vuosi vuodelta.
   Meillä pitää joka joulu olla Viktoriankiisseliä. Tulee sanomista, jos sen tekemisessä laiskottelen.

   Poista
 9. Kiva postaus ja ihania kuvia. Mukavaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kuvakehrääjä! Sinulle myös valoisia joulunaluspäiviä!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!