torstai 16. joulukuuta 2021

Hässäkkää ja hyvää mieltä

Taxus x media 'Hicksii' - Kartiomarjakuusi
 

Miksiköhän joskus kertyy liikaa menemistä ja tekemistä lyhyelle ajanjaksolle? Stressinsietokyky joutuu  koetukselle aikataulujen paukkuessa rikki ja suunnitelmien levähtäessä totaalisesti. Vielä kuukausi sitten olin mielestäni saanut kalenterin merkinnät kivalle mallille. Saatoin lötkötellä kirjan kanssa ja nauttia kiireettömyydestä. Joulujärjestelytkin ovat hoituneet mallikkaasti.


Viikon takainen noidannuoliepisodi laittoi liikkeelle sotkujen vyöryn, jonka setvimisessä taitaa vierähtää tovi. Selkä on onneksi jo hyvällä toipumisen tiellä. Samaan syssyyn tulikin sitten kutsu leikkaukseen, jossa korvasta poistettiin kesällä löytynyt luukasvain. Leikkaus tehtiin päiväkirurgiassa, eikä se ollut kovin suuri toimenpide. Koko päivä siihen kuitenkin upposi ja toinen vielä ensi viikolla jälkitarkastuksessa. Kuljen tuppo korvassa, jonka vuoksi kuulo on vajavaista ja koko pää tuntuu olevan pullon sisällä. Kokeilkaapa hiusten pesua siten, ettei vettä mene korvaan. Siinäpä sirkustemppuilua kerrakseen.

 
Valitus sikseen. Toistamiseen lyhyen ajan sisällä voin kiittää suomalaista terveydenhoitoa. Koronaepidemian keskelläkin lääkärit ja hoitajat tekevät työtään ammattitaitoisesti ja jaksavat olla ystävällisiä. Olin varautunut kasvaimen poiston lykkääntymiseen, mutta hyvin hoitui hoitotakuuajan puitteissa. 

Pelaguut kurkottavat kohti valoa
 

Noita ampui nuolensa selkääni ryhdyttyäni siivoamaan kirjahyllyjä turhan tiukalla aikataululla. Työ on nyt kuitenkin tehty. Sen ansiosta kirjastohuone on  avarampi, kirjat putsattuina hyllyillä aakkos- ja aihejärjestyksessä. 

Karsin lujalla kädellä kirjavalikoimaa. SPR:n Konttiin myytäväksi lähti paljon dekkareita, tieto- ja runokirjoja, keittokirjoja, lastenkirjoja, joitakin romaanejakin. Supistin myös puutarhakirjojen määrää, joita onkin vuosien mittaan kertynyt runsain määrin. 

Joulutähti kiitokseksi kirjoista
 
Kirjasiivous tuli naapurin kanssa puheeksi, jonka seurauksena neljä isoa kassillista puutarhakirjoja lähti erään oppilaitoksen oppilaiden käyttöön. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että oppimateriaalistakin on puutetta sekä oppilaitoksilla että opiskelijoilla. 

Olen varsin tyytyväinen saatuani kirjat kiitettävästi maailmalle, toiveideni mukaan kaatopaikan sijasta vieläpä uusiin koteihin. Niinpä yllätyin iloisesti naapurin miniän tuodessa oppilaiden kiitoksena muhkean kukkalähetyksen ja jouluisiin ruokiin sopivia juureksia.

Päivin tuomista juureksista punajuuret ovat jo kattilassa kypsymässä.

Loppuvuoden yli-innokkaalle järjestelylle ja siivoamiselle on hyvät perusteet. Pitkään suunniteltu keittiöremontti alkaa tammikuun puolivälissä. Keittiön kaappien tyhjennys on aloitettava pian joulun jälkeen. Lisäksi on tehtävä tilaa uusien kaapistojen väliaikaiselle sijoitukselle niin eteiseen kuin olohuoneeseenkin. Tästä syystä en ole laittanut kovinkaan paljon joulukoristeita. Valosarjat, muutamat joulutekstiilit ja tietenkin joulukukat riittävät tälle joululle. Leirielämää siis tiedossa lähitulevaisuudessa. Parempi saada remppahommat hoidettua talven aikana, jotta voi taas kevään tullen keskittyä puutarha-asioihin.

Kiitos kirjoista tämäkin

Vettä sataa rännit ropisten ja mittari näyttää +3 astetta. Päivällä on pituutta runsas viisi tuntia, mutta pilvisyyden vuoksi keinovalo on tarpeen keskipäivälläkin. Ensi viikon tiistaina on talvipäivänseisaus, joka on vuoden lyhin päivä. Aluksi päivät pitenevät vain viisi minuuttia viikossa, maaliskuussa jo kuusi minuuttia vuorokaudessa. Valoa kohti ollaan siis menossa. Eikö tunnukin hyvältä.


13 kommenttia:

 1. Kyllä on menoa ja meininkiä elossa ja olossa. Kirjastohuone siivottu - peukutan ja ihastelen. Minulla on yksi isompi siivous urakka odottamassa sopivaa ajankohtaa. Tätä kirjoittaessani mietin, jotta milloin mahtaa tulla :D Keittiöremppa kiinnostaa! Laitathan postauksia reipas etenemisestä! Seuraisin nimittäin suurella mielenkiinnolla rempan edistymistä. Terv. nimimerkki "Keittiörempasta haaveilija" :D Hyvää joulun odotusta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjaston perusteellisessa siivoamisessa riittää työtä, kun kaikki kirjatkin putsasin pölystä. Hyvältä tuntuu, eikä ihan heti tarvitse samaa urakkaa toistaa. Joku muu ajankohta olisi ollut parempi, mutta keittöremppa sai aikaan domino-ilmiön.
   Tarkoitus on raportoida keittiörempasta, kun se lähtee käyntiin. Arvaa vain, kuinka pitkään olen uudesta keittiöstä haaveillut. Vihdoin se toteutuu.
   Samoin sinulle, valoisaa joulunalusaikaa!

   Poista
 2. Hyvä palkitaan hyvällä :) Kirjoille tuli mukavasti uutta käyttötarkoitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tapahtui. Moni kirja löysi uuden kovin, eikä omat hyllyt edelleenkään tyhjinä seiso.

   Poista
 3. Helpottavaa kuulla, että selkä jaksaa jo paremmin!
  Malttia jatkoon 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkäkipu oli sen verran massiivista, ettei se näköjään hetkessä unohdu. Yleensä en malta ottaa rauhallisesti, mutta nyt aion edetä hitaasi selkää kuunnellen.

   Poista
 4. Kiva tosiaan kuulla, että selkäsi on jo parempi. Mukavaa ja rauhaisaa joulun odotusta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkä on jo toipumassa. Aiemmista selkäkivuista olen parantunut huomattavasti nopeammin, mutta tällä kertaa kipu olikin todella ankaraa.
   Samoin sinulle, valoisaa joulunalusaikaa!

   Poista
 5. Yllättävät tapahtumat ja tilanteet vievät aikataulut lyttyyn. Migreeni on myös yksi sellainen pirulainen. Kiva, että sait korva-asian kuntoon ja toipuminen voi alkaa, vaikka elämä hankaloituikin vähäksi aikaa.
  Oletko tehnyt nuo hiirulaiset itse?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättäviä tapahtumia ei voi koskaan ennakoida. Onneksi kalenterin siivoaminen on hoitunut näppärästi. Tuttavapiirissäni on pari vaikeasta migreenistä kärsivää. Moni ei ymmärrä, kuinka päänsärkykin voi kaataa ihmisen sängyn pohjalle. Hankaluuksien kohdalla tuntuu, että kaikki kaatuu tismalleen siihen paikkaan. Hengähdystauon jälkeen elämä kuitenkin jatkuu.
   Veljenvaimon käsistään taitava työkaveri on tehnyt hiirulaiset muutama vuosi sitten.

   Poista
 6. Maltahan ottaa rauallisesti ettei se nuolipahalainen palaa! Hyvä kun järjestui tuo korva-asiasi tämän korona hässäkän keskessä.
  Pieni punainen pilkku kotona tuo joulumielen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki, sekä korvan että selän vuoksi otan nyt hetken aikaa elämän rauhallisemmin. Toipuminen on jo hyvällä mallilla.
   Totta, joulumielen syntymiseen ei isoja taikoja tarvita. Kynttilöistä ja erilaisista valoisa iloitsen eniten.

   Poista
 7. Hienoa, että sait hoidettua luukasvaimen pois.
  Vielä on aikaa nauttia joulun rauhasta ennen keittiöremontin aloitusta.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!