sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Neulevuosi 2021

Ei ole neuletyö tämä, vaan hollolalaisen taiteilijan keramiikkaa.

 
Vuonna 2021 puikot hakeutuivat tavalliseen tapaan hyppysiini, jos vain vähänkin istahdin sohvalle. Kesällä en kovin paljon kudo, varsinkaan ulkona. Silloin on niin paljon muuta tekemistä, eikä helteessä ole kiva hikisin käsin puikkoja heilutella.

Aivan samaan määrään tuotoksissani en yltänyt, mitä aiempina vuosina. Lisäksi lahjoitin neuleita pitkin vuotta sukulaisille ja tuttaville entistä enemmän. Keväällä annoin kassillisen neuleita isän hoivakodin myyjäisiin, jotta he saivat kerättyä varat kotieläinten vierailua varten. Onnistuihan se, kiitos monien lahjoittajien.

Vuoden aikana tuli kudottua vain yhdet tumput. Villapaitoja tai muita isompia neuleita en edelleenkään ole innostunut tekemään, sillä lämminverisenä käytän varsin vähän villaisia vaatteita. Villasukkia käytän ahkerasti ja niitä myös tykkään kutoa.

PINKKISÄVYISET

Kuvia kollaaseja varten selatessa hämmästyin, miten vähän pinkkisävyisiä sukkia on vuoden aikana tullut tehtyä. Osittain tämä johtuu ehkä siitä, etten ole jokaisen lankatarjouksen perässä juossut. Koko vuoden teemana on ollut ensi sijassa kuluttaa oman varaston lankoja.

PUNASÄVYISET

Punasävyisten osalta pätee samat asiat, kuin pinkkisväyisissä. Pidän kyllä itse kovastikin kirkkaanpunaisesta ja kirsikanvärisestä. 

SITÄ SUN TÄTÄ -VÄRISET

Novitan muuttaessa keräkoon 150 g:sta 100 g:aan, väheni polvisukkien tekeminen. Jollei varastossa ole kahta samanväristä kerää tai riittävästi toisiinsa sointuvia värejä, on paras pysytellä nilkkasukissa. Niihin pienemmätkin nöttöset riittävät. 

SINISÄVYISET


Aika vähän kudon sinisävyisiä ja vielä vähemmän miesten kokoisia sukkia. Itse asiassa enimmäkseen tulee kudottua suurin piirtein omaan jalkaan sopivaa kokoa. Suosin näköjään myös kirkkaita värejä. Naisille sopivia, jos nyt ollaan vähän vanhanaikaisia. Ei väri sukupuolta valitse eikä sukupuoli väriä. Viime aikoina olen pyrkinyt kutomaan reilumpia sukkia, jotta on sitten niitäkin antaa. Miten työlääksi onkaan osoittautunut kärjen venyttäminen koosta 40 ylöspäin.

VIHREÄSÄVYISET


Kumma juttu, tykkään vihreästä kasveissa ja joissain astioissa. Tekstiileissäkin maltillisesti. Vihreää lankaa ostan silti harvoin. Jossain vaiheessa vuotta päätin urakalla kutoa ostamiani vihreitä lankoja vähemmäksi. Tässä tuotokset. Ei hullumpia, minusta.

RAITAA JOKA LÄHTÖÖN


Raitasukkia syntyy silloin, kun teen jämälankasukkia. Ja sehän on ollut tämän vuoden teema. Olen ostanut kaikkiaan ehkä kaksi tai kolme kerää kirjavia lankoja kuluneena vuotena. Muuten vain yksivärisiä ja niitäkin tarpeen mukaan. Laatikossani on edelleen kerätolkulla kirjavia jämälankakeriä ja muutama ihan avaamatonkin kerä. Raitasukista saa kohtalaisen rauhallisia ja hauskojakin, kun yhdistää yksivärisen kirjavaan lankaan. Aina ei kyllä osu nappiin, mutta kukapa sitä olisi täydellinen.

POLVISUKKIA


Polvisukat eivät synny 100 gramman kerästä. Niitä varten on oltava vähintään kaksi kerää samasta erästä. Kun yhtä väriä ei omissa laatikoissa ole nyt useampaa kerää, ovat polvisukat jääneet tällä kaudella vähiin. Muutama raidallinen polvisukka on valmistunut jämälankamenetelmällä.

Oikean yläkuvan pitsisukat kudoin vaaleanbeigestä (kuva vääristää väriä) Nallesta. Pitsimalli ei ollut vaikea, mutta hidas se oli. Mallia oli seurattava silmä tarkkana. Lopputulokseen olen onnistunut. Kenties kuluneen vuoden hienoimmat sukat.

LAPSILLE

Poikkeuksellisen vähän tuli kudottua lapsille. Ylävasemman neulesetin ideana oli opetella latvialaista palmikkoa. Alavasemman kuvan sukat kudoin ystävän nuorimman tyttären tulevalle vauvalle, jonka pitäisi syntyä ihan näinä päivinä. Alaoikealla jämälankasukat, jotka ovat liian sekalaiset makuuni. Yläoikean matoihin oli kiva käyttää jämälankoja. Saajat tykkäsivät madoista.

PIPOJA

Pipojenkin suhteen menin melkeinpä sieltä, missä aita on matalin. Kuusi pipoista on kudottu kahdesta halvalla ostetusta akryylilankakerästä. Harmaasävyisiin sain uppoamaan kaiken 200 gramman kerästä. Punasävyisestä en enää jaksanut enempää pipoja vääntää.

JOULUKUUN TEKELEET


Ostin loppuvuodesta kaksikin sukkalehteä, joissa on kivoja pitsimalleja. Saavat nyt vaan odottaa, kunnes olen saanut pieniä jämälankanöttösiä katoamaan laatikosta. Uskokaa pois, 20 grammasta tulee sukkaan pitkä pätkä vartta eli työmaata on vielä edessä.


Nämäkin neuleet jäivät pois kollaaseista, koska olin unohtanut kuvat toiseen kansioon. Viininpunaisen pipon tein joulua edeltävällä viikolla antaakseni sen naapurille.

Kirurgisessa sairaalassa käydessäni ihailin käytävän komeita kliivioita.

 
Kuvattujen neuleiden lisäksi tein alkuvuodesta pari neulepantaa ja joulukuussa muutaman neulekranssin. Jäivät kuvaamatta, kun sujautin niitä lahjoiksi., Samanlaisia olen tehnyt ennenkin ja niistä löytyy kuvat aiemmista postauksista. Tai blogini käsityösivulta.

Naapurini vei joulun alla vinon pinon neuleita työpaikalleen myytäviksi. Muutamia tuli takaisin. Annoin myös useamman sukkaparin ja pipon hoivakotiin, isän hoitajille. 

Kevättalven tulee vielä kudottua ahkerasti. Ehkä jossain välissä voin siirtyä niihin uusien lehtien pitsimalleihin. Vaikka ihan yhtä mukava minusta on suihkia puikoilla nöttösistä raitasukkiakin. Saapa nähdä, millainen neulevuosi tästä taas kehittyy.


32 kommenttia:

 1. Vau, mikä määrä neulomuksia ♡ Olet koonnut vuoden 2021 neule-esittelysi hauskasti väreittäin ♡ Mahtavaa alkanutta uutta neulevuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Sukat valmistuvat nopeasti verrattuna esimerkiksi villapaitoihin. Kiva, että tykkäsit väreittäin yhdistetyistä kuvista. Jostain sellaisen älynväläyksen tällä kertaa keksin.
   Samoin sinulle antoisaa neulevuotta. Aion käydä blogissasi kurkkimassa kivoja vinkkejä.

   Poista
 2. Kauniita ovat kaikki, itse vielä odotan sitä kutomisen intoa takaisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! Toivottavasti into vielä jostain löytyy. Omani piileksi todella pitkään. Nyt puikot hakeutuvat hyppysiin kuin itsestään.

   Poista
 3. Valtavasti olet viime vuonna ahkeroinut! Minulta taisi jäädä kesken nekin kahdet sukat, jotka alkuvuodesta aloitin...
  Sinulla on myös kauniita malleja - oletko itse suunnitellut niitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hitunen! Minulta meni monta vuotta, etten tehnyt ainuttakaan käsityötä. Sitten iski ristipistokuume ja sen jälkeen neuloosi. Sillä tiellä nyt olen.
   Minusta ei taida olla neulemallien suunnittelijaksi. Yleensä bongaan kivoja malleja lehdistä ja somesta. Jotkut mallit toteutan yksi yhteen, monia sitten sävellän oman mielen mukaan.

   Poista
 4. Todella upea määrä kaikkea kivaa ja kaunista on syntynyt ahkeralla työllä. Nuo madot olivat hauskoja.
  Toimiko sinulla bloggeri ihan normaalisti tätä tehdessäsi? Yritin eilen pitkän tauon jälkeen aloittaa uutta juttua ja tuskastuin ihan perusteellisesti, sillä koko työkalupakki toimi niin hitaasti ja jähmeästi, eikä kaikki komennot toimineet lainkaan. En sitten tiedä, johtuiko vika omasta pöytäkoneestani vai bloggerista vai jostain lankojen häiriöstä? Täytyy kokeilla tänään uudelleen jatkuuko vaiva. Pöytäkone alkaa olla jo vanhus ja uusi on tilattu, mutta tuntui kyllä, että bloggerin työkalut eivät olleet kunnossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Matoja oli monessa mielessä kiva tehdä. Työn edistyessä näki jämälankojen hupenevan ja madon koon kasvavan. Saatan tehdä matoja vielä lisääkin. Se on samalla aivojen puhdistushommaa, sillä ajatukset voi taatusti matoja tehdessä laittaa levolle.

   Tällä hetkellä blogger näyttää minulla toimivan kutakuinkin normaalisti. Tosin kommentteihin vastatessani joudun painamaan ylimääräisiä nappuloita kyetäkseni vastausruutuun kirjoittamaan. Syy ei ole selvinnyt, eikä siten sitä ole voinut korjatakaan. Onneksi kikkailemalla vastaaminen onnistuu.
   Onko google tuomassa koneellesi päivityksiä? Ne joskus aiheuttavat hitautta, bloggerhan on googlen tuote.

   Tietotekniikkaongelmat saavat välillä höyryn nousemaan päästä. Jonkin verran olen vuosien aikana näiden vempainten tekniikasta oppinut, mutta ilman Ukkokultaa en selviäisi. Tekemisestä menee maku, jos joutuu kaiken aikaa tappelemaan tausta-asioiden kanssa. Toivottavasti ongelmasi selviää.

   Poista
 5. Neuleidesi määrä on mahtava! Eikä tässä varmasti olleet edes kaikki. Kiva on katsella värisaldoasi. Minustakin tuo vihreä kollaasi on aivan ihana. Oikeita voimavärejä, ehkä etenkin näin talviaikaan tuntuu, että pelkästään kuvasta saa imettyä voimia.
  Minulla ei synny ollenkaan tuollaisia määriä, mutta tykkään neuloa isompia projekteja. Nyt on puikoilla kirjoneuletakki, johon on jo kulunut viikkoja ja kuluu edelleen, olen vasta puolivälissä. Mutta toisaalta on ihan kivaa, että saa nyhertää yhden projektin kanssa kauan. Toisessa osoitteessa on puolestaan tekeillä iso huivi, sekin vähän suuritöisempi, mutta ei niin isotöinen kuin tämä suht ohuesta langasta tehty kirjoneuletakki. Joka tapauksessa on kiva oppia uusia tekniikoita ja näissäkin vaatteissa on kummassakin jotain uutta opittavaa. Niitä opittuja voi sitten soveltaa. Yksi neulomisen koukuttavimpia juttuja onkin se, että yhtä tehdessä ideoi jo seuraavaa ja sitten palaa halusta aloittaa se heti, kun on saanut edellisen puikoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkia ja pipoja tekee paljon nopeammin, kuin isoja neuleita. Tuota vihreiden sukkien kollaasia on tullut katsottua monta kertaa, mikä johtanee vihreän langan ostamiseen.
   Uusien tekniikoiden oppiminen on mukavaa. Valmista työtä katsellessa voi olla ylpeä itsestään, että tuli tartuttua uuteen haasteeseen. Itsessäni huomaan usein aloittamisen vaikeuden. Jotain mallia katsellessani kuvittelen se olevan liian vaikea. Eikä sitten olekaan, kunhan paneutuu työhön.
   Sepä se, kun ensimmäinen työ ei ole vielä lähelläkään valmis, kun ajatukset jo kulkevat seuraavan työn parissa. Joskus pitää oikein ravistella itseään rauhoittuakseen saamaan sen ekan valmiiksi.
   Miten ihmeessä hennot jättää työn toiseen osoitteeseen? Toisaalta on varmaan kätevämpää tehdä kussakin osoitteessa omaa työtään, kuin kiikuttaa tarpeita matkalla mukana.

   Poista
  2. Sepä se, että kun roudattavaa on muutenkin jo lähes auton kattoon asti, ja näissä isommissa projekteissa on melkoinen määrä lankakeriä, eli kunnon kassillinen lisää roudattavaa siitä tulisi :-D
   Vihreää lankaa tarvitaan täälläkin lisää, kumma juttu! ;-)

   Poista
 6. Kivasti olet koonnyt neuleita väreittäin. Olet kokeillut vuoden aikana paljon erilaisia malleja, mikä on yksi neulomisen iloista.
  Tuokoon kuluva vuosi sinulle paljon iloa ja hyvää mieltä neuleharrastuksesta ja miellyttäviä uusia neulemalleja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisten mallien kokeileminen on kivaa. Parasta, että käsityöharrastajat jakavat omia tekemisiään ja ideoitaan muidenkin iloksi. Ymmärrän toki jakamisen rajallisuuden, jos ideoista riippuu oma tienesti.
   En edelleenkään ole saanut itseäni harjoittelemaan kirjoneuleita. Siinäpä haastetta tälle vuodelle - tai seuraavalle...

   Poista
 7. Aivan ihania neuleita! Kiitos kivasta lankamato ideasta, tuollainen täytyykin tehdä tai voi olla että joudun tekemään useamman :)
  Mietin mihin saat kaikki ihanat neuleesi käyttöön, mutta niitä meneekin ystäville, naapureille ja myyntiinkin, näin ymmärsin. Mukava että menevät hyviin koteihin käyttöön :)
  Ehdin tyttären ja vauvan vierailun aikana kutoa tytärelle paksut lapaset kaksinkertaisella langalla. Näytti olevan mieluisat. Hän itse pyysi niitä ja sai valita langatkin: mustaa ja valkoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Lankamatoja on tosi mukava tehdä. Niihin saa hyvin uppoamaan jämälankoja, mutta kukapa estää tekemästä vaikkapa omien tai madon saajan lempivärien mukaan.
   Yleensä vuodenvaihteessa valmiiden töiden laatikko on typötyhjä. Viimeistään jouluna jaan neuleita, mutta myös pitkin vuotta. Äiti piti lapsensa perheineen villasukissa. Nyt tehtävä on ilmeisesti siirtynyt minulle.
   Äidin tekemissä lapasissa lämmittää värin ja langan lisäksi myös äidin kädenjälki. Ihan varmasti tyttäresi ilahtui toivetumpuista.

   Poista
 8. Paljon olet neulonut ihania sukkia ja pipoja. Kauniita ovat. Itse innostuin pitkästä aikaa neulomaan sukkia. Kivaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanne! Minulla meni monta vuotta ilman ainuttakaan neuletyötä. Sitten iski neuloosi ja sillä tiellä olen. Kivaa puuhaa, todella.

   Poista
 9. Mahtava määrä kauniita neuleita!

  Kunpa kaikista omista tekemisistään muistaisikin ottaa valokuvan.
  Täytyy ottaa tavoitteeksi.

  Ihanaa neulevuoden jatkoa puutarhavuoden alkua odotellessa 💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Pienet neuleet valmistuvat nopeasti. Tulisi varmaan kudottua enemmänkin, jos lukemisen sijaan kuuntelisin kirjat.
   Ihan kaikkia en aina muista kuvata. Pyrin keräämään valmiit työt yhteen koriin ja kuvaan sitten isomman määrän kerralla.
   Sinäkin kudot sukkia, joten mukavia lankahetkiä sinulle!

   Poista
 10. Todella kauniita neuleita. Jämälankojen tuhoamista pitäisi jatkaa täälläkin. Onneksi on seitsemän lastenlasta joilla on aina tarvetta villasukille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Jämälangoista saa pikkuisiin jalkoihin ja käsiin mukavasti lämmikettä. Valmistuvatkin nopeasti.

   Poista
 11. Hurjasti ehdit kutoa viime vuonna! Ihania villasukkia 🤭 Itsellä jää vielä noin kymmeneen pariin, kun tuota muuta tekemistä on niin paljon 😄 mutta se riittää minulle ja joskus vanhempana on sitten aikaa käsitöille enempi 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjukka! Kudon lähinnä iltaisin televisiota katsoessani. Kesällä huomattavasti vähemmän, kun aika kuluu ulkona ja puutarhassa. Lapsetkin ovat jo aikuisia, joten kaikki vapaa-aika on ihan omassa käytössä.

   Poista
 12. Ahkerasti olet kyllä neulonut! Nalle-pitsisukat on upeat ja madot tosi hauskat! Jämälankojen tuhoamisesta tulee niin hyvä olo, toisaalta niitä kyllä tuleekin koko ajan lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaisin puikot hakeutuvat hyppysiin ihan huomaamatta. Pitsisukkiin olen todella tyytyväinen. Malli näytti vaikeammalta kuin mitä olikaan.
   Jämälangat ovat neulovan ihmisen "ikiliikkuja". Kun yhden satsin saa pois, uusi on jo kerääntymässä.

   Poista
 13. Oi mikä määrä kaikki on todella ihania mutta muutama ylitse muiden 🤗❤
  Meillä pojilla oli pienenä yksi yhteinen pitkä mato, taitaa olla vielä jossain olisi muuten kiva löytää. Kivasti olet sukat koonnut väreittäin kuviin.
  Minulla on myös iso kliivia täällä kotona saa nähdä kukkiiko nyt keväällä.
  Joulua olen tänään yrittänyt korjata pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runsaalta näyttää, kun yhteen kokoaa.
   Meilläkin on miehen veljenvaimon tekemä mato, jolla leikki molemmat muksut ja myöhemmin kissa tykkäsi nukkua sen vieressä. Mato on edelleen hyvässä kunnossa pakattuna kellarissa muistojen laatikkoon.
   Pojallani on anopilta saatu isokokoinen kliivia, joka kukkii hienosti joka vuosi. Nuo Kirurgin kliiviat ovat sitäkin suuremmat. Ostin muutama vuosi sitten itselleni keltaisen kliivian, mutta senkin koko on murto-osa noista jättiläisistä.
   Korjasin joulun pois jo ennen uuttavuotta. Keittiöremppa alkaa ensi maanantaina, joten nyt on keskityttävä kaappien tyhjentämiseen.

   Poista
 14. Sen lisäksi, että olet ahkera puutarhuri, olet myös ahkera neuloja. 👏🏻

  VastaaPoista
 15. Sinulla on kyllä ahkerat kädet! Eivät lepäile puutarha-ajan ulkopuolellakaan ja tuotto on siistiä ja niin kaunista! Kutomiseen koukuttuu kyllä helposti, tällä hetkellä haittaa kaikkea muuta tekemistä, tätä blogimaailmaakin :) Mutta olen aika hidas kutoja, joten en tuollaisiin määriin pääse ikinä! Mukavia nelomispäiviä!

  VastaaPoista
 16. Kyllä oot paljon sukkia neulonu. Ja pipot vielä lisäks. Mukava on antoo neulottuja töitä. Näillä keleillä onkin tarpeen, sukat ja lapaset. Kauhuissani kahoin teinityttöjä siellä poikani luona ollessani joulujen välissä, kun nilikat paljaina kulukivat. Pakkasta ol kuitenkin reilusti. Miullakin on sukan kutominen meneillään, on ollu nyt hidasta eteneminen!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!