tiistai 5. huhtikuuta 2022

Takatalvi totisesti

 
Tämän tiistain sää ei ilahduta piirun vertaa. Lunta on satanut melkoisesti ja valkoista möhnää tulee tauotta lisää. Mieluummin olisin toivonut entistenkin lumien hävinneen yön aikana. Eipä siinä muu auttanut, kun lähteä aamulla kaivamaan autoa ja pihaa lumesta.


Ilmeisesti aurakuskitkin on jo passitettu kesälomalle, sillä ainuttakaan ei kotitiellä ole näkynyt. Odotettavissa on siis melkoisen massan siivoaminen sisäänkäynnistä, mikäli aura jossain vaiheessa meidän nurkille eksyy putsaamaan tien lumesta ja loskasta.


Lunta kolatessa saatoin todeta sanonnan "uusi lumi on vanhan surma" paikkansa pitäväksi. Nimittäin painavaa lunta kolatessa mukaan lähti myös alla oleva jää, joka oli tämän viimeisen lumisateen myötä muuttunut huokoiseksi ja helposti lohkeavaksi. Samoin kävi istutusalueiden hangille, jotka huomasin viikonloppuna lähes asfalttimaisen koviksi ja tiiviiksi. Ei siis mitään niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Kyllä se tästä!


 

10 vuorokauden sääennustekin antaa viitteitä kevään edistymisestä. Yöpakkasia on edelleen luvassa, mutta päivisin mennään pian jo selvästi plussalle. 

Lumitöiden tekeminen ei raskaudesta huolimatta tunnu näin huhtikuun alussa lainkaan niin epätoivoiselta, kuin tammikuun lopussa. Ei, vaikka meteorologit uhkaavat koko huhtikuun olevan kylmä ja kaipuu vihreisiin näkymiin on huipussaan.

"Kylmyyden taustalla on Forecan mukaan polaaripyörteen keväinen hajoaminen.

Pohjoisen napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden välinen suuri lämpötilaero synnyttää pyörteen ja pitää sitä yllä. Kun auringonsäteilyä lankeaa kevätkuukausina pohjoisen napajäätikön ylle ja alue lämpenee, eri leveysasteiden väliset lämpötilaerot kutistuvat. Silloin pyörre lakkaa pyörimästä, Forecan blogissa kerrotaan.

– Kun polaaripyörre hajoaa, se mahdollistaa itäisimpien ilmavirtausten valumisen Suomen päälle. Maanpinnan tasolla se tuntuu viileänä säänä, Juha Tuomala toteaa.

Forecan mukaan yleensä toukokuuhun mennessä auringonsäteily on tasoittanut napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden välisiä lämpötilaeroja niin tehokkaasti, että polaaripyörteestä tulee merkityksetön seuraavaksi liki puoleksi vuodeksi. Kesällä polaaripyörre ei enää vaikuta Suomen säähän.

Syynä koleaan huhtikuun säähän voivat olla myös poikkeuksellisen heikot länsivirtaukset ylemmässä ilmakehässä.

Eurooppalaisen keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n mukaan länsivirtausten keskimääräinen voimakkuus keskileveysasteilla ylemmässä ilmakehässä on laskemassa huhtikuun ensimmäisellä viikolla poikkeuksellisen alhaiseksi, kerrotaan Forecan blogissa.

Tuomolan mukaan huhtikuu on tavallista viileämpi, sillä lämmintä ilmaa ei pääse nousemaan Keski-Euroopan tasalta pohjoisemmaksi matalapaineen vuoksi.

– Huhtikuun kahdella viimeisellä viikolla sää on puolestaan korkeapainetyyppinen, minkä vuoksi kylmää ilmaa purkautuu pohjoisesta tai koillisesta, lähinnä Jäämeren suunnasta, Tuomola kertoo."

Lähde: Ilta-Sanomat 2.4.2022 


Lumimyräkkä toi pihaan myös suuren joukon peipposia. Olin jo ajatellut, etten enää täytä siemenautomaatteja. Peipposten ja mustarastaiden hyppelyä hangella katsellessani lähdin samantien laittamaan automaatteihin siemeniä. Säkin pohjalla oli vielä runsas ämpärillinen kuorittuja auringonkukansiemeniä eli ehkä ei enää tarvitse lisää käydä ostamassa. Mustarastaat ovat jo tottuneet talvioloihin. Peipposet muuttolintuina saattavat olla pulassa näin paksun lumikerroksen kanssa.


Lauantaina oli sentään aurinkoista. Kävimme kukittamassa 91-vuotispäiviään viettävän anopin. Korkea ikä on tehnyt hänestä hauraan, mutta pää toimii edelleen kirkkaana. Hän halusi ehdottomasti käydä itse kaupassa hakemassa kakun kahvipöytään. 

Oli mukava jutella anopin kanssa, kun ei tarvinnut jokaista sanaa ja lausetta huutaa hänen korvaansa. Eikä toistaa samoja asioita kymmeniä kertoja vartin aikana, kuten muistisairaan, 94-vuotiaan isäni kanssa. Ehkä ryhdyn taas tekemään sanaristikoita, jotta aivoni pysyvät virkeinä. Jossain vaiheessa sanaristikkolehdet täyttyivät hyppysissäni hetkessä. Nyt sukkapuikot ovat vieneet paikan kynältä.

Columpa palumbus - Sepelkyyhky


Synttärikahveilta kotiin palatessamme pysähdyin talon kulmalle nähdessäni kyyhkysen leikkimökin katolla. Siinä se tuumasi, kurkottaako siemenautomaatista syötävää itselleen. Hiivin askel kerrallaan lähemmäksi saadakseni kuvan linnusta. Onneksi oli kamera laukussa nopeasti ja helposti esille otettavaksi.


Tuijotimme kyyhkysen kanssa toisiamme hetken, jonka jälkeen se lähti varmoin askelin kohti leikkimökin harjaa. Vilkaisi minua vielä kertaalleen ja lensi sitten kauempana olevaan vaahteraan. 

Muscari White Magic

Suunnittelin laittavani tete-narskuja sisäänkäynnin kukkalaatikkoon. Toistaiseksi en ole suunnitelmaani toteuttanut, kun öisin on ollut kunnon pakkasia. Pari miinusastetta tuskin haittaisi, mutta edellisinä päivinä keittiön mittari on näyttänyt -7℃ tai jopa -9℃ astetta vielä aamuseitsemältä. Yhtenä keväänä laitoin tetet ulos pääsiäiseksi, enkä muistanut niitä illalla nostaa autotalliin. Olivatkin sitten aamulla lorpallaan joka suuntaan, eivätkä siitä enää nousseet.

Toinenkin syy, miksi olen siirtänyt narskujen laittamista ulos. Nimittäin kukkalaatikko, johon niitä aion laittaa, on umpijäässä. Kanervineen.  Pääsiäiseksi yöt näyttäisivät lämpenevän, joten ensi viikolla saattaakin olla sopiva hetki laittaa tetet piristämään sisäänkäyntiä.

Narcissus Double Beauty

Bauhausista ostettu kolmen sipulin Narcissus Double Beauty on avannut nuppunsa. Nimilapun kuvassa keltaisen joukossa on enemmän oranssia. Nämä ovat olleet koko ajan huoneenlämmössä, joten ehtivät varmaan jo kukintansa lopettaakin ennen pääsiäistä. 

Narcissus Iwona
 

Kolmen ruukun satsi narcissus Iwonaa sen sijaan on vasta aluillaan, joten niiden kukista saan nauttia pääsiäisenä.


Kolmatta viikkoa kestäneiden keltaisten neilikoiden myötä toivotan mukavaa viikon jatkoa. Aura kävi juuri tukkimassa sisäänkäyntimme, joten lähdenpä tästä taas lumitöihin.


30 kommenttia:

 1. No voihan lumityöt. Ei varmaan ole herkkua sen aurauskinoksen selvittäminen. Hauikset ovat sinulla varmaan kuin Kippari-Kallella tämän talven jälkeen.
  Mutta nyt on tosiaan vähän eri tunnelma, vaikka lunta tuiskuttaa täälläkin ja kaikki on valkoisena, ne kukat, jotka pari päivää sitten kuvasin, peitossa. Yritin äsken käydä kuvaamassa lumesta kurkistavia kukkasia, mutta ei sieltä mitään kurkistanut, liian paljon on lunta tullut. Ehkä huomenna saa niitä kuvia, kun se sulaa. Lumi vain näyttää olevan taas tykkylaatua, ja katajasta on taas rusahtanut pari oksaa poikki. Korppoossa kuuluu olevan sähkötkin poikki, meillä täällä sivusaarella ei ainakaan vielä.
  Ennuste näyttää ihan lupaavalta, ensi yön jälkeen ei ehkä mennä enää juurikaan pakkaselle, vaikka päivälämmöt eivät lämpöennusteita rikokaan. Pääasia, että kevät jotenkin jatkuisi. Ikävä ennuste tuo, että huhtikuun loppupuolikin mentäisiin kylmässä säässä, toivon, että ilmavirtaukset kääntyvät muille teille kuin noille ennustetuille.
  Ihana anoppi, on iso ilo keskustella virkeän ikäihmisen kanssa. Ihania myös nuo kaikki ruukku- ja leikkokukat! On niistä tavattomasti iloa ja silmänruokaa.
  Söpö pörheä peippo, voi rassukkaa, hyvä, että ruokaa vielä löytyi pussista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aura jätti sisäänkäyntiin talon kokoisista möhkäleistä koostuvan vallin. Jalkakäytävästä on entistä pienempi osa näkyvissä. Tilalla on lisää niitä jättimöhkäleitä, jotka jossain vaiheessa varmaan aurataan taas sisäänkäynnin tukkeeksi. Kroppa on jo nyt hellänä päivän kolausurakoista. Onneksi talven jäljiltä lihaksilla on kokemusta, joten enköhän pääse aamulla ylös sängystä. Kottikärryllinen multaa on kevyttä puuhaa kolahommiin verrattuna.
   Toivottavasti saat pitää sähköt. Meillä sähköttömyys oli tavallista aiemmin, kunnes alueen kunnostusurakan yhteydessä piuhat laitettiin maahan. Kävin pudottamassa lunta havuilta ja koristepuilta. Illan myötä märkä lumi jäätyi ja muodosti painavia paakkuja oksille. Myös kasvihuoneen päältä oli viisasta pudottaa lumet.
   En jaksa murehtia lööppilehtien otsikoita, vaikka tekstissä onkin haastateltu meteorologia. Sääihmiset sanovat, että viittä päivää pidemmälle ei ole mahdollista antaa luotettavia säätietoja. Uskotaan heitä.
   Minulla on oikein mukava anoppi, jonka kanssa olen aina tullut hyvin toimeen. Avarakatseinen ihminen, joka ei turhia nipota.
   Peipoista ja mustarastaista on ollut päivän mittaan iloa ja seurattavaa. Ripottelin leikkimökin katolle siemeniä, kun huomasin peipoilla olevan hankaluuksia saada syötävää automaatista. Niinpä peipot sitten valtasivat mustarastaiden kanssa katon sulassa sovussa.

   Poista
 2. Lohduttavaa kuulla, että jää on muuttunut uuden lumen alla huokoisemmaksi. Minua masentaa jo pelkkä ikkunasta ulos vilkaisu. Kaikkialla on niin valkoista ja lunta sataa jatkuvasti lisää. Mahakivun takia en ole viitsinyt tänään ulkoilla lainkaan. Ihania lintuvieraita ja kauniita, keväisiä kukkia siellä. Tuo 'Double Beauty' narsissi näyttää tosi kivalta. Toivon todella, että ennusteet koko huhtikuun kestävästä kylmyydestä eivät pidä paikkaansa. Tsemppiä lumitöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kuule suuri ilo kuoria kolalla tuoreen lumen kera alla olevaa paksua jääkerrosta ohuemmaksi. Päivällä oli hivenen plussalla, mutta nyt on pakkasta. Vaikka lunta on tullut tajuttoman paljon, en anna sen masentaa. Älä sinäkään. Se sulaa pois, kunhan alkuun pääsee.
   Voi, kunpa mahakipusi hellittäisi. Jospa peipposet ilmestyvät sinunkin päivääsi piristämään.
   Päivän toiset lumityöt olivat tosi raskaita. Olen aivan uupunut ja toivon niiden jäävän viimeisiksi tältä keväältä.

   Poista
 3. Meillä aura ei ole käynyt tänään kertaakaan, vaikka lunta on sadellut monta kymmentä senttiä. Huomenna saadaan sitten varmaan auran ajamat vallit portin ja autokatoksen eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä teidänkin auraporukka on lähtenyt kesälomalle. Meillä aura työnsi sisäänkäyntiin talon kokoiset möhkäleet. Se oli odotettavissa, kun lunta on tullut niin paljon, eikä jalkakäytäviä ole viikkoihin aurattu kunnolla. Oli kiirehdittävä putsaamaan sisäänkäyntiä, sillä vetiset möykyt alkoivat pakastumisen myötä jäätyä. Nyt ne sai vielä pilkottua lapiolla pienemmäksi, jotta jaksoi ne kolalla siirtää sivuun. Aamulla homma olisi ollut kaksin verroin työläämpää. Tämän talven aikana lumihommissa on kertynyt osaamista. Jospa ryhdynkin lumenkolauskonsultiksi. Ei sentään. Toivokaamme keväisen auringon palaavan keskuutemme ja muuttavan keskustelunaiheet vähemmän koleiksi.

   Poista
 4. Oli kyllä kurjaa herätä ja huomata maan olevan taas valkoisenaan. Lumityöt varmasti jo tympäisee, tänä talvena sitä on saanut tehdä runsaasti. Kesää kohdin kuitenkin ollaan menossa ja torstaina pääsee piipahtamaan Kevätmessuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totisesti lumityöt tympivät, kun mieli kaipaa jo kesäisempiä puuhia. Ikkunasta katsoen on kuin sydäntalvea elettäisiin. Huumorintaju on hiukan koetuksella, mutta uskotaan ja toivotaan kesän sieltä tulevan.

   Poista
 5. Tuo lumen tulo ei tosiaan innosta enää lainkaan. Jospa se tästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan innosta lumijutut enää laisinkaan. Vaan kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu.

   Poista
 6. Todella kurja sää on ollut täälläkin. Lumityötkin joutui koko päivän kestäneen sateen takia tekemään kahdesti päivän aikana. Pakko sanoa, että vetisen lumen kolaaminen kävi nyt kyllä kovasta työstä. ☺️☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiliset lumityöt taisivat olla talven raskaimmat. Märkä ja painava lumi tarttui kolaan. Vaikka uutta lunta tuli melkoinen määrä, sitä kolatessa alla olevasta jäästä irtosi kivasti pintaa pois.

   Poista
 7. I enjoyed reading on how you have spent your time. Each of us lives interesting moments and and our lives and journey continues to march on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you for reading my stories. The journey continues at least towards the summer.

   Poista
 8. Paljon satoi meillekkin uutta lunta. Jospa se nyt ruppiis lumentulo loppumaan ja sulaminen entisille. Lämmintä kaivattais nyt ja vesisateita. Mie en vielä oo sipulikukkaostoksille piässy ja on senverran pakkasta, jotta ulukona eivät vielä pärjeiskään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisi, että pilvistä on jo kaikki lumi loppunut. Nyt tosiaan toivotaan vesisadetta ja lämpimämpiä säitä. Ehkä pitää mennä pihalle tanssimaan kesäsadetansseja.
   Rahantuhlausta laittaa sipulikukat yöpakkasiksi ulos värjöttelemään. Jospa pian olisi niiden aika.

   Poista
 9. Täälläkin satoi yli 10 cm kerroksen lunta eilen ja mies lähti aamulla teitä auraamaan (huhtikuussa hui). Ikkunasta katsoessa näyttää koko maisema olevan lumen vallassa. Minäkin toivon hartaasti, että vanha sanonta pitää paikkansa ja alla oleva lumijää -kerros pehmenee tämän sataneen lumen alla ja lähtee sitten helpommin sulamaan.
  Toivon, että ennustettu lämpeneminen pääsiäisen jälkeen todella toteutuu ja lumet sulaisivat sitten pikavauhtia. Maassa ei ole juurikaan routaa, joten kevät saattaa toteutua yllättävänkin nopeasti, kunhan tuo valkoinen kinos saadaan sulamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin maisema on kovin luminen ja talvinen. Välillä leijailee uuttakin lunta. Katsoin Vesi.fi:n (https://www.vesi.fi/routatilanne/) sivuilta, että meillä on routaa vielä n. 25 cm. Hyvin se on sulanut, kun pari kuukautta sitten roudan paksuus oli 40 cm. Lumi sulaa kyllä nopeasti, kunhan sopiva sää tulee. Toivotaan sellaista pian.

   Poista
 10. Todella mielenkiintoinen kevät meillä 😄 Isäntä aurasi traktorilla eilen pihasta ja tieltämme melkein 20cm paksun lumikerroksen pois ja ajattelin, että tänään pääsen pienten kanssa lenkille rattailla 😅 Noh, yöllä tuli saman verran lunta lisää 🙈 Ei ole kauheasti fiiliksiä lähteä työbtämään rattaita tuolla lumessa 🙊
  Mutta kyllä se sulaa vielä ja kevät tulee 😊 Lämpimiä ajatuksia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rattaiden työntäminen lumessa ja sohjossa on epätoivoista hommaa. Muistan lopun ikääni, kuinka juutuin esikoisen vaunujen kanssa umpihankeen yllättäen alkaneen lumimyräkän seurauksena. Onneksi sain muilta kulkijoilta apua ja pääsin vauvan kanssa kotiin.
   Ihan varmasti kevät tulee, kunhan sääherra meitä ensin kiusaa.
   Samoin sinulle lämpimiä ajatuksia ja aurinkoisia päiviä!

   Poista
 11. mua ilahduttaa aina suuresti, kun joku huolehtii pihan linnuista. Itse ruokin ja nyt ovat varsinkin mustarastaat joukolla ruokintalaitteiden liepeillä ja laitan heille siemenkasoja sinne tänne. myös sepelkyyhky on palannut.meillä oli viime vuonna myös turkinkyyhkyspari kaikkien muiden lisäksi. ja kyllä, ihan tuskallista on täällä kymenlaaksossa odottaa lumien sulamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kiisu! Pihan lintujen seuraamisesta on todella paljon iloa. Ja ovathan linnut muutenkin puutarhurin apulaisia. Tänään mustarastaiden, peipposten, viherpeippojen, sini- ja talitiaisten joukkoon liittyi kottarainen. Taidan sittenkin hakea vielä kaupasta lisää siemeniä, jotta niitä riittää lumen sulamiseen saakka.
   Turkinkyyhkysiä ei ihan joka paikassa näe. Itse en ole nähnyt koskaan, joten piti vierailla Luontoportissa tutustumassa lintuun.

   Poista
 12. Ihania kuvia, muut paitsi lumikuvat ;)
  Minäkin näin pihalla peipposia ja olin ihan kauhuissani. Mitenkähän niiden on käynyt. Ruoka-apua on täälläkin tarjolla jatkuvasti ja ahkeraan käyvätkin.
  Lunta sataa, ei hyvää päivää! Mihin näiden taimien kanssa joutuu? Mies sanoi että toukokuussakin on vielä kylmää....mä en ala :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä sataa taas lunta. Tosin nyt ei yhtä sakeasti, kuin eilen. Toivotaan, että miehesi puheet eivät toteudu eli jospa toukokuussa olisi vihdoin lämpimämpää.
   Peipposia on tänäänkin pihapiirissä paljon. Käyn huomenna ripottelemassa niille lisää siemeniä maahan, vaikka yleensä en mitään linnunruokaa jyrsijöiden pelossa maahan laita. Peipposet syövät näköjään maasta, eivätkä muut linnut pudota riittävästi siemeniä lintulaudalta.

   Poista
 13. Onhan valkoinen kaunis väri...!Onhan sankkaa lumisadetta hauska katsella...! Yritän vakuutella itselleni että tämä kaikki lumentulo on normaalia meillä Suomessa, etten ihan menetä järkeäni. Minäkin uskon tuohon "vanha lumi uuden surma" -teoriaan, joten sen voimalla mennään kohti pääsiäistä. Koronakaranteenin vuoksi en ole päässyt narsissikaupoille, mutta viikonloppuna toivon mukaan on jo väriä tarjolla! Jaksetaan vielä vähän tätä valkeaa kauneutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että lumen ja talven ihailusta on jo otettu kaikki mahdollinen ilo irti. Nyt haluaisin katsella vihreyttä ja värejä. Juuri luin lehdestä, että Espoon Nuuksiossa lumensyvyys on 90 cm. En meinannut uskoa ja kävin tarkastamassa asian. Kyllä se totta on - ja me asutaan ihan Nuuksion kyljessä.
   Koronaa on nyt hurjan paljon. Lähipiirini sairastaneet sanovat, ettei tauti ole ollut millään tavoin kevyt kokemus. Taidan jättää kevätmessut väliin, kun on noita iäkkäitä vanhuksiakin varottavana.
   Ensi viikon sää näyttää lupaavalta. Jospa pääsemme ainakin niitä narsisseja ulos laittamaan. Älä siis menetä järkeäsi, vaan luota kevään saapumiseen!

   Poista
 14. Meillä tuo sääennustekaavio on kuitenkin pääosin punainen, vaikkakin nollaa hivotteleva ja lunta satelee lisää. Lumitöitä ei olla tehty, vaikka piha on täyttä lumimössöä. Aurakin ajoi niin nätisti, että kaikki isot köntit jäi tien toisella asuvien porteille... Minä uskon tiukasti, että nämä sulaa ihan kohta, eikä lumitöitä tarvi tehdä... ;)
  Minun anoppi täyttää piakkoin 94 vuotta. Yli 9 -kymppiset ovatkin sitkeää porukkaa, kun ovat niinkin korkeaan ikään jo eläneet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sääennuste tuntuu vaihtuvan vikkelää vauhtia. Tänään on satanut silkkaa vettä ajoittain kaatamalla ja mittari näyttää +4.
   Meillä lunta tuli tiistaina niin paljon, että oli pakko tehdä lumityöt päästäkseen kahlaamatta pihassa liikkumaan. Tai autolla pihasta pois. Vaan nyt lumi sulaa vauhdilla, mikä virkistää mieltä.
   Anoppisi on sitten isäni kanssa samanikäinen. Ovat tosiaan sitkeitä ja paljon nähneitä.

   Poista
 15. Lunta on kyllä piisannut ihan kyllästymiseen asti :(

  Hyvää viikonloppua toivotellen Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut. Saisi jo lumentulo loppua ja vanhatkin sulaa pois.
   Hyvää viikonloppua sinulle Suvi!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!