lauantai 18. kesäkuuta 2022

Terveisiä työleiriltä

Akileija
 

Keväällä ruikutin kylmiä ja sateisia säitä. Kun ei voi aloittaa pihahommia, vaikka niin mieli tekisi. Toukokuun puolivälin jälkeen paluu normikesäjärjestykseen alkoi tukkaputkella juoksemisen merkeissä. Yhtään en valita, sillä minähän tykkää tekemisestä ja omien nurkkien puleeraamisesta. Ihmettelen vain, mikä esti minua ryhtymästä esimerkiksi kanttaushommiin jo huomattavasti aiemmin. Vappuna maa oli jo paljas niin lumesta ja jäästäkin. No, tikulla silmään niitä, jotka vanhoja muistelee. Nyt mennään eteenpäin koittaen pysyä luonnon rytmissä mukana.

Hedelmätarha


Kanttausurien huolto ja rikkatuohotalkoot ovat odottaneet vuoroaan. Vihdoin olen päässyt niihin pureutumaan. Olen ottanut alueen tai penkin kerrallaan, jotta en ihan ryydy tekemisen keskellä. Valmista ei päivässä saa, vaikka kuinka sellaista toivoisi.

Aloitin alapihan hedelmätarhasta. Olisi ehkä ollut viisasta odottaa sateita, koska märästä maasta rikkaruohot irtoavat helpommin. Meillä ei ole vähään aikaan satanut muutamaa tippaa enempää ja maa on rutikuivaa ja pöllyävää. Ihan hirveästi rikkaruohoja ei oikeastaan ollutkaan. Enemmänkin ruskeiksi keoiksi laonneita scillan lehtiä. Helmililjoja ja varsinkin scilloja on meillä jo ihan joka paikassa. Sinisenä kukkivat scillameret ovat toiveiden täyttymys, vaan syntyy siitä myös siivottavaa.

Ruusupenkki

Seuraavaksi pureuduin Ruusupenkkiin. Puolivälissä näkyvien kivien on tarkoitus muodostaa tilapäinen muuri, jotta kivien yläpuolelle istutettuja esikoita kastellessa vesi ehtisi imeytyä kasveille sen sijaan, että se valuisi uraan. Sain Lappalainen etelässä -blogin Nilalta runsaan määrän erilaisia esikoita. Osa niistä on vielä purkeissa odottamassa istutuspaikkojen kohentamista.

Pikkupuutarhan Kärhöpolku talolta köynnöstuelle.


Pikkupuutarhan Kärhöpolku on jo pitkään kaivannut kohennusta. Tai pikemminkin polun reunukset, jotka olin aiemmin rajannut vihreällä muovinauhalla. Kevätkaihonkukka ja pikkutalvio peittivät muovinauhan varsin hyvin, mutta silti se pilkotti näkyviin etenkin keväällä. Muovinauha ei myöskään kestä kovin pitkään, vaan se alkaa hapertua ja siitä lohkeilee paloja. 

Harkitsin polun reunustamista turveharkoilla, mutta edellisestä projektista jääneet harkot eivät riittäneet koko polun mitalle. Lisäksi polku kapenee köynnöskaaren kohdalla muutenkin ja turveharkot olisivat kaventaneet polkua vielä enemmän. Niinpä päädyin komposiitista (muovia komposiittikin sisältää) valmistettuun nurmireunaan. Kaksi rullaa riitti nippanappa polun molemmin puolin. Tämä komposiittinauha oli aika jäykkää, mutta kohtuullisen hyvin sain sen lopulta asennettua.

Pikkupuutarhan Kärhöpolku köynnöstuelta talolle.

Polun pinta oli jo aiemminkin tummanharmaata kivituhkaa. Toin polulle kunnon kerroksen uutta kivituhkaa. Juuri säkistä lapioituna tämä kivituhka näyttää vaalealta, mutta kastumisen jälkeen se ei enää loista eikä säihky. Asentamisurakan vuoksi kaivoin polun reunoilta pikkutalviota ja kevätkaihonkukkaa pois ja täytin tilan uudella mullalla. Pian vihreä valtaa reunat. Näin on käynyt ennenkin.

Kiemurapenkki


Seuraava kanttauskohde oli Kiemurapenkki. Siinä ei kauaa mennyt, kun uraan ei ollut  pesiytynyt kovin paljon rikkaruohoja. 

Käytän kanttaamisessa tavallista pistolapiota. Ostin kerran itselleni kanttausraudan, mutta taisin olla tottuneempi hoitamaan homman tavallisella lapiolla. Kanttausrauta sai mennä. Suorilla osuuksilla käytän laudanpätkää apuna. Lauta antaa suunnan ja tuen jalalle lapiota polkaistessa. Lisäksi mukana on käsihara, jolla irrotan istutuksia lähellä olevia rikkoja ja kuohkeutan uran multaa. Ilmavaan multaan rikkojen kotiutuminen hidastuu ja ne on helpompi ohi kulkiessa napata pois. Ilmavuus ei kauaa säily, joten kanttaamisten välissä on hyvä pöyhiä uria.


Talossa meillä on meneillään ikkunoiden kunnostusprojekti. Etelän puolella aurinko on polttanut ikkunanpuitteiden tummaa maalipintaa. Muuten ikkunat ovat hyväkuntoisia. Jokaisessa ikkunassa on kuusi lasipintaa eli ikkunat ovat kolminkertaiset. Jokainen väli aukeaa. Niinpä kunnostuksen vuoksi jokainen lasipinta on irroitettava, jotta puitteet saa siististi putsattua ja maalattua. Luonnollisesti myös karmit maalataan sillä välin, kun ikkunat kuivuvat autotallissa.

Aikaa tähän työhön uppoaa päivä toisensa jälkeen. Maalin on kuivuttava kunnolla ennen kuin ikkuna voidaan nostaa paikalleen. Uloin pinta on saatava yöksi paikalleen. Kahdella muulla ei ole yhtä kiire. Tietenkin lasipinnat täytyy myös pestä maalauksen jälkeen. Kun eteläpuolen ikkunat on maalattu väleistä ja sisältä, on vielä maalattava joitakin ulko-osia. Ne on helpompi tehdä pihalta käsin. Myös ikkunapellit uusitaan.


Isojen ikkunoiden irroittaminen ja autotalliin kantaminen vaatii kaksi ihmistä. Välillä juoksen pää  kolmantena jalkana puutarhan ja sisätilojen väliä. Töitä pitää rytmittää, jotta Ukkokulta ja minä saamme tehtyä hommamme ilman tyhjäkäyntiä. Tärkein pointti on aina saada ikkuna-aukko umpeen yöksi.

Convallaria majalis - Kielo

Kulunut viikko on ollut työntäyteistä, joten torstaina otin aikalisän kanttaamisessa. Se onnistui trimmaamalla huoltamattomien kanttausuriren nurmireunat, jolloin niissä ei törrötä ruohotupsuja sinne tänne. Ostimme vuosi sitten uuden sähkötrimmerin, kun vanha sanoi sopimuksensa irti. Vaikka pitkän johdon perässä vetäminen on ajoittain mutkikasta, on kunnon välineellä ilo työskennellä. 

Meillä on myös akkukäyttöinen trimmeri kahdella akulla. Ladatulla akulla työskentelee 15-20 minuuttia, eikä se riitä mihinkään. Lisäksi muoviset terät menevät helposti poikki tai lentävät sinne kuuluisaan huitsinnevadaan. Taskussa on aina oltava nippu varateriä, jotta ei tarvitse jatkuvasti ravata kellarin ja työmaan väliä.

Puistopääty

Kanttausurien trimmaamisen lisäksi siistin tonttimme puistoreunan. Kunnan miehet leikkaavat nurmikon ja trimmaavat reunat kerran pari kesässä. Eivät kuitenkaan tule kovin lähelle tonttiamme. Puistoreunan lisäksi siistin alapihan aidan tyvet. Nurmikkokin kaipaa leikkaamista pari kertaa puolessatoista viikossa, joten torstain ratoksi tein senkin. Onpahan viikonlopuksi siistiä pihallakin.


Taivaalla purjehtii välillä tummiakin pilviä, mutta niistä on pudonnut puutarhaamme vain muutama pisara. Lauantaiksi on ennustettu sadetta ja koko viikonlopuksi vähän viileämpää. Nämä aurinkoiset kesäsäät ovat olleet mannaa meikäläiselle, mutta mielelläni otan välillä vastaan myös taivaallista kastelua. Kasvit tykkäävät ja kasvien hoitaja malttaa hoitaa kotihommia ja vaikka leipoakin vaihteeksi.


35 kommenttia:

 1. On sinulla ja teillä hommaa! Todella siistiltä näyttää, hyvin pidätte paikkoja kunnossa ja edustavina.
  Toivottavasti teillä tänään sataa. Täällä alkoi jo hissukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työtä riittää, mutta enpä osaisi pitkään istua kädet sylissä ihmettelemässä. Pian kuitenkin lähtisin nyppimään jotain näkemääni ja sille tielle jäisin.
   Työputki on hyvä katkaista vapaapäivillä. Ulkohommissa usein sen tekee sää.
   Koti on tärkein omaisuutemme. Viisainta kunnostaa paikkoja silloin, kun ne on vielä kunnostettavissa. On paljon kalliimpaa joutua uusimaan kokonaan.
   Sääkartan mukaan saderintama lähestyy sieltä sinun suunnaltasi. Pian pitäisi sateen alkaa.

   Poista
 2. Kyllä sitä hommoo piisovaa, hyvällä mallilla on kuitenkin hommat siulla. Hienolta näyttää puutarhassasi. Ikkunoita mie vasta pesen ja miulla on vielä kesäkukkien taimiakin istutettavana. Tiällä on nyt vettä satanu parinapäivänä kunnolla ja vähän epävakaselta näyttää etteenkinpäin. Pouvistuu pitäs.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työt tuppaavat kasaantumaan alkukesälle. Ikkunoiden kunnostaminen vaatii poutasään. Olen kertaalleen pessyt ikkunoiden ulkopinnat, kun sade aina pieksää ne siitepölyaikaan pilkullisiksi. Nyt sitten kaikki muutkin pinnat samantien kunnolla.
   Katsoinkin säätiedotuksesta, että monin paikoin vettä on tullut oikein kunnolla. Saderintamat ovat ohittaneet tämän eteläisen Suomen aika tehokkaasti. Jospa aurinko vihdoin paistaisi teillekin, toivotaan!

   Poista
 3. Kitkemis- ja kanttausurakka on kesken täälläkin, yhdessä päivässä saa vähän aikaiseksi mutta ei kaikkea. Palkinto on siistiytynyt ilme. Meillä ei maa pölise, sadetta on tullut tasaisesti, vähän liikaakin. Ja tänään tulee lisää mutta onpahan sitten aikaa keitellä loppuja marjoja pakastimesta mehuksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei millään saa valmista yhdessä tai kahdessakaan päivässä, kun päivässä pitää saada muutakin aikaan, kuin touhuta puutarhassa. Usein on niin, että kun kitkemisurakan saa loppuun, voikin jo aloittaa alusta uudelleen.
   Tänään täällä sataa, minkä otan ilolla vastaan. Tekee hyvää luonnolle ja minä ehdin tehdä kotiprojekteja. Nyt kannattaakin keittää edellisvuotiset marjat mehuksi, jotta tulee tilaa uudelle sadolle.

   Poista
 4. Siistiä tuli 😊 Mukava nähdä laajemmin pihaasi. Kaikkialla ihailtavan siistiä ja se kyllä vaatii paneutumista.
  Ikkunaprojekti vaatii kovasti töitä ja oikeaa ajoittaista. Ajattelin lukiessani että meillä olisi talo täynnä sääskiä ja kaiken maailman pörriäisiä jos ikkuna olisi poissa. Sais kuunnella koko yön ininää ja raapia itseään. Jos muuten ovat kunnossa, niin maalaus palkitsee vaivan.
  Kivaa viikonloppua toivottavasti sateen kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvatut paikat siistiytyivät, muut odottakoon vuoroaan. Sen verran tarmokkaasti urakointiin olen paneutunut, että nyt on koko kroppa jäykkänä.
   Ihmeen vähän sisälle tuli pörriäisiä, vaikka ikkuna oli koko päivän pois paikaltaan. Muutaman isomman ötökän pyydystin tyhjään tulitikkurasiaan ja siirsin takaisin pihalle. Varjon puolella ötököitä olisi varmaan tullut sisälle enemmän.
   Sateen ropina ilahduttaa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Kaunista on puutarhassanne. Kovan työn palkinnoksi saatte noin ihanan puutarhan, ihan paratiisille näyttää. Olet kyllä hurjan ahkera ja saat paljon aikaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanne! Ahkeruudesta en tiedä, mutta jonkinlainen työnarkomaani ehkä. Vaikea levätä silloin, kun keskeneräiset projektit huutavat tekijää. Toisaalta talvella saa taas ottaa kevyemmin, kun puutarha lepää ja sovitut talonprojektit on saatu tehtyä.

   Poista
 6. Hienolta näyttää. Minä vietin pari päivää kotona kitkiessä ja pyykinpesussa, nyt tultiin eilen mökille ja nyt sataa. Minun pitäisi saada rikkaruohot kitkettyä on joitakin paikkoja mitä en ole kerkinyt kitkemään vielä kertaakaan . Minä olen muutamia kertoja petsannut kodin ikkuna puitteet ja ne on myös kolminkertaiset. Me emme poistaneet mitään vaan laitoin teipin laseihin. Sen oli noin yksi ikkuna per päivä. Taas olisi niille tehtävä jotain mutta tänä vuonna en viitsi. Aidat sain maalattua ja se riittäköön tälle vuodelle. Toivottavasti huomenna ei sataisi niin voisi saada tehtyä penkeille jotain. Sinulla on siellä hyvässä mallissa ja siistiä...... minulla ehkä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viikolla olikin vallan mainiot pyykkäyspäivät. MInullakin pyöri monta koneellista. Päivän aikana sai lakanat iltaan mennessä mankeloituina kaappiin.
   Ensimmäiset ruudut kannettiin autotalliin. Sitten todettiin, että päivänvalossa on parempi maalta, joten loput puunattiin sijoillaan. Ukkokulta veti pensselillä isommat alueet, minä pienellä taidesiveltimellä tarkempaa kättä vaativat paikat. Maalarinteipistä huolimatta vähän joutui jälkeä partaterällä siistimään, mutta hyvät tuli. Yhtä ikkunakokonaisuutta enempää ei päivässä ehdi, kun puitteet vaativat myös oman kuivumisaikansa.
   Rikkaruohohomma ei valmistu koskaan, kun uusia aina ilmestyy. Kaunistahan sinulla on ja varsin valmiin näköistä. Hienosäätöä riittää maailman tappiin saakka.

   Poista
 7. Sinulla on todella siistit paikat puutarhassasi. Ikkunahommat ovat isotöisiä ja tarkkuuta vaativia, mutta hyvin tuntuu edistyvän. Täällä on sadellut melko paljon viimeaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aika paljon olen tehnyt töitä puutarhan parissa viime aikoina.
   Ikkunahommat ovat todellakin suurtöisiä, mutta ei niitä sentään kovin usein tarvitse tehdä. Hyvin edistyy. Sadepäivän vuoksi nyt on tauko.

   Poista
 8. Tuollainen puutarha vaatii melkoista omistautumista ja sinulta sitä näyttää löytyvän. Työnarkomaniaa ei muuten ole ilman ahkeruutta 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan laittaminen on tärkeä harrastus ja mukava tapa viettää aikaa. Siksi sille on helppo omistautua. Koen työnarkomaniani pääosin positiivisena ominaisuutena. Ahkeruus ja aikaansaaminen kuuluvat minuun, mutta toki aiheuttavat välillä myös stressiä.

   Poista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Siistiä ja kaunista.
  Sössin aiemman kommentin jotenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MaaritKoo! Sössiminen ei haittaa. Sitä teen harvinaisen usein itsekin.

   Poista
 11. Puutarha varmasti työllistää ikkunarempan kanssa. Minä olen laiskotellut hetken taas puutarhan kanssa ja se kostautuu ihan heti. Onneksi toki sitten joskus saa paljonkin aikaiseksi. Vie aina yllättävän paljon aikaa korjailla ja uudistaa kaikkia rakenteita: polkuja, reunoja jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiseen kiivaan kasvun aikaan muutama vapaapäivä puutarhasta näkyy heti villiintymisenä. Toisaalta muutakin elämää on ja pitääkin olla. Muuten ei jaksaisi puutarhahommiakaan.
   Rakenteiden korjaamiseen kuluu aikaa. Eniten ehkä sen pohtimiseen, miten korjauksen toteuttaisi.

   Poista
 12. On siinä hommaa 😊 vaan joutenolo käy pitemmän päälle tylsäksi 🤭 Ihanan siisti ja runsas kasveiltaan on sinun puutarha ja sitä jaksan kyllä ihailla aina 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Töillä on jostain kumman syystä tapana kasaantua. Joutenoloa en pitkään jaksa. Istuessa alkaa pian päässä raksuttaa ajatukset, mihin seuraavaksi suuntaisi.
   Puutarhani kiittää kehuista. Paljon olen sen eteen tehnyt ja paljon aion tehdä vastakin.

   Poista
 13. Ah, huokailen täällä, kun katselin, miten siistiä ja hoidettua sinun puutarhassasi on. Selkeät rajaukset (kuten sinulla) saavat koko yleisilmeen niin edustavaksi. Itsekin pyrin tuohon, mutta olen kyllä ihan toivottomasti jäljessä tuosta pyrkimyksestä. Tämän alkukesän kanttauksista olen saanut tehtyä vasta sydänpenkin pohjoissivun. Jotenkin minulla kanttaus poikii aina monta lisähuoltotyötä, joten homma on hidasta.
  On kiva kuulla myöhemmin kokemuksesi tuosta uudesta rajausnauhasta. Näyttää siistiltä ja paljon paremmalta kuin ne vanhat aaltoilevat muovireunat. On hyvä, ettei multa valu sateella kivituhkaa sekaan.
  Tsemppiä ikkunaremppaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Olen kovasti tyytyväinen kanttauksiini ja ylipäätään siihen, että muutama vuosi sitten ryhdyin niin tekemään. Äläkä huoli, olet jo hyvällä alulla. Ensimmäinen kanttauskierros oli kaikkein työläin, toinen jo huomattavasti helpompi. Sen jälkeen kanttaukset vaativat huoltoa ja ylläpitoa, joka on paljon kevyempää ja nopeampaa.
   Se, että yksi työ poikii monta muuta, on tuttua. Mahdotonta sanoa etukäteen, milloin mikin homma valmistuu. Hommat polveilevat ja pian huomaa tekevänsä aivan muuta, mihin alunperin ryhtyi.
   Komposiittinauha vaikuttaa tässä vaiheessa hyvältä, mutta aika tietenkin kertoo enemmän. Reuna/rajausnauhoissa/materiaaleissa olisi kehittämisen paikka. Kaipaan jämäkkää, riittävän korkeaa ja kuitenkin hinnaltaan kohtuullista materiaalia.
   Ikkunaremppa jatkuu, mutta tänään pidämme vapaata. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 14. Olet pistänyt taas töppöstä toisen eteen kiitettävää tahtia ja saanut paljon aikaan. Ikkunanpuitteet kannattaakin maalata ennen kuin ne lähtevät lahoamaan. Kärhöpolku näyttää nyt todella siistiltä. Tuo musta komposiittireunus on paljon edustavamman näköinen kuin se aaltoileva vihreä. Minkähän vuoksi se muuten on aaltoilevaa muodoltaan? Kestääkö paremmin kuin suorana?
  Meillä on satanut vähän turhan paljon, joten rikkaruohot ovat saaneet rellestää aivan rauhassa. Eilen sentään oli poutaa neljään saakka, joten sain kitkettyä melkein kaikki kiveykset ja puuhailtua jotain muutakin pienempää projektia eteenpäin. Tänään on kitkemisestä sormenpäät sen verran hellinä, etten taida edes yrittää sateenrakosessa kitkemispuuhiin. Talouskompostori sen sijaan kaipaisi tyhjennystä ja puutarhakompostori kääntämistä. Sain eilen vihdoin valmiin mullan sieltä pois, joten kääntämisen jälkeen pääsisi siirtämään kompostin viereen kertyneen kasan uutta puutarhajätettä kompostiin. Sittenpä olisi taas yksi epäsiisti rytökasa vähemmän. Katsotaan nyt kuitenkin, saanko mitään aikaiseksi vai sataako koko päivän. Ennusteiden mukaan näyttää kovin kostealta, mutta ainakaan tällä hetkellä ei sada.
  Työn iloa puuhiisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään laittaa töppöstä toisen eteen rivakassa tahdissa ja saada valmista aikaan. Sitten onkin hetki aikaa hengähtää ja katsella kättensä jälkiä. Kunnes taas uusi kierros alulleen.
   Esitit hyvän kysymyksen, miksi ihmeessä muovinauhan pitää räikeän värin lisäksi vielä aaltoilla? Eipä se aaltoilu mustanakaan yhtään parempi ole. Komposiittinauha naamioituu pian huomaamattomaksi, kun kasvit ottavat vallan. Ja nehän ottavat.
   Kompostorit meilläkin odottavat työstämistä. Toivottavasti teillä ei sada koko päivää, jotta saat hommat edistymään. Kosteus ei ole este, mutta kaatosade vie kyllä halut talikointiin.
   Eilisen sateen jälkeen tänään paistaa aurinko, tosin tuulee taas kovaa. Olisi into mennä tekemään pihalle pari hommaa, mutta päivystän parhaillaan uunissa valmistuvaa ruokaa.
   Lepoa rikkaruohourakan kipeyttämille sormillesi ja hyviä säitä!

   Poista
  2. Ehdin tyhjentää talouskompostin ja aloittaa puutarhakompostin kääntämistä ennen kuin alkoi yhtäkkiä sataa ihan kaatamalla. Jonkun aikaa katsoin sadetta ikkunasta ja totesin, että eipä näytä laantuvan, joten vedin sadekamppeet niskaan ja lähdin jatkamaan hommia. Ei se mitään herkkua ollut mutta eipä ollut itikoitakaan ja nyt on kompostit kunnossa. Koko loppupäivän onkin satanut tasaisen reippaaseen tahtiin. Sadevesisäiliöt ja joka ikinen ämpäri ovat tulvineet jo ajat sitten yli, joten minun puolestani nyt voisi olla vaikka kuukauden yhteen menoon kesäistä poutasäätä. Kuivuus ei tule täällä vaivaamaan pitkään aikaan näillä sademäärillä!

   Poista
  3. Välillä kannattaa sadettakin uhmata saadakseen hommia pois listalta. Olisin toivonut enemmän sadetta, kun ehdin ostaa toisenkin sadevesisäiliön. Luvassa on lämmin juhannus ja sen jälkeenkin. Toivottavasti tekin saatte nauttia auringosta.

   Poista
 15. Niin kaunista ja huoliteltua tulee noilla kanttauksilla. Huokailin jo aiemmin puutarhakierrostasi seuraten, miten kaunista puutarhassasi on ja miten kaunis on tuo nurmikkonne. Miten upeaa tuolla puutarhassasi onkaan sitten, kun se on kukkeimmillaan! Voi vain nostaa hellehattua tuolle sinun ahertamillesi ja toivoa, että pääsisipä perhosen siivelle tuonne lentelemään :)

  Haipakkaa on sinun alkukesä ollut. Toivottavasti teillä satoi eilen vettä kunnolla, täällä sade kesti aivan liian vähän aikaa ja ensi viikkokin näyttää melko kuivalta.

  Kaunista juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Olen käyttänyt paljon aikaa puutarhan parissa ja nyt se alkaa kantaa hedelmää. Parhaillaan kukintakin on upeaa, kun ruusut juuri aloittavat.
   Meillä satoi lauantaina mukavasti. Tosin enemmänkin olisin toivonut. Ikkunarempan vuoksi jatkuvat sateet eivät ole juuri nyt toiveissa. Eikä siltä näytäkään. Hellettä lupaavat.
   Sinulle myös kaunista juhannusviikkoa!

   Poista
 16. Valtavan hienoa jälkeä tulee kanttaamalla! Minä olen laittanut osaan kukkapenkeistä metalliset reunukset. Ovat käteviä siimatessa, kun voi siimata ihan reunuksen vierestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Metalliset reunukset olisivatkin käteviä ja kestäviä.

   Poista
 17. Ollaanpa siellä oltu ahkerana. Tosi siistiä jälkeä on tullut. Minulla olisi kova palo puutarhahommiin, mutta olen pystynyt tekemään niitä vain harvakseltaan. Vielä pitäisi pari viikkoa jaksaa painaa töitä ennen kesälomaa. Sitten voinkin keskittyä puutarhaan, kotiin ja lapsiin, kun mitään päiväreissuja pidempiä reissuja emme kanojen takia pysty tekemään. Oikein tervetullut tähän saumaan tuollainen kotiloma. Kanttaaminen minun täytyisi opetella. Jotenkin olen kokenut sen hankalaksi, vaikkei se oikeasti taida olla mitenkään erityisen haastavaa. Ikkunoiden kunnostamisessa on varmasti iso homma. Nostan hattua, kun jaksatte itse tehdä moisen urakan. Olen ollut todella jäljessä blogien lukemisessa, joten olen nyt parina päivänä ahminut kerralla blogiteksejä pidemmältä ajalta. Puutarhakierroksesi oli todella mielenkiintoista luettavaa ja katseltavaa. Sinulla on todella upea puutarha, saat ihan aiheesta olla ylpeä siitä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven jälkeen on kiva paneutua puutarhahommiin. Joka vuosi on myös aina vanhojen paikkojen kohentamista ja välillä myös uusien laittamista.
   Lomasta voi tehdä kivan kotinurkissakin. Retki uimarantaan on lapsille mukava ja tärkeä juttu.
   Kanttaaminen ei ole ollenkaan vaikeaa. Ensimmäinen kerta on työläin, kun joutuu nurmikkoa poistamaan liian läheltä istutuksia. Sen jälkeen kanttausurat pysyvät siisteinä, kun niitä muutaman kerran kesässä möyhii ja poistaa rikkaruohot.
   Ikkunaremontin pystyy hyvin tekemään itsekin, kun kyse on lähinnä puitteiden maalauksesta ja joidenkin listojen vaihtamisesta. Etenemme ikkuna kerrallaan.
   Mukavaa juhannusviikkoa ja loman odotusta sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!