sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Lämmikettä varpailla ja lukuravintoa sielulle


Iltojen pimentyessä ja säiden kylmetessä puikot ja lanka etsiytyvät sohvannurkassa istuvan naisen hyppysiin vääjäämättä. Olen jo pidempään suunnitellut jonkun kivan neulepuseron aloittamista, mutta mieluinen malli ei toistaiseksi ole tullut vastaan. Niinpä mennään edelleen näillä pienneuleilla, joita tehdessä ajatukset voivat harhailla vaikka seuraavassa kesässä.

Raitasukat ovat aina ajankohtaisia ja mukavia tehdä. Kuvan sukkiin valikoitui tummanharmaa, valkoinen ja viininpunainen. Triosta muodostui rauhallinen kokonaisuus. Kudoin varren hieman tavallista pidemmäksi, jotta nilkatkin pysyvät lämpiminä.

Matalavartiset pitsisukat kudoin vihreästä (väri 039 korsi) 7veikasta. Pitsimalli on FB:n Villasukat villitsee -ryhmästä.

Paljon käytetyt punasävyiset villasukkani hiutuivat pohjista hyvin ilmastoiduiksi "verkkosuksiksi". En alkanut varsiin uutta jalkaosaa tekemään, vaan kudoin kokonaan uudet sukat. Varsiin käytin vanhaa 7veikan Raita-lankaa. Raita-lankakerän koko määritteli varren pituuden. Punnitsin kerän ja jaoin sen kahdeksi pieneksi keräksi, jolloin molempiin sukkiin riitti saman verran lankaa.

Lupaan monen monta kertaa tehdä uusia sukkia myös itselleni. Jostain kumman syystä näin ei kuitenkaan tapahdu, vaan itselle tarkoitetut lähtevät jonkun toisen jalkoja lämmittämään. Nämä uudet punaiset vein heti kuvaamisen jälkeen vaatekaappiini, josta ne eivät kovin helposti vieraille kulkeudu. Varsinkin, kun aion laittaa ne illalla jalkaan.


Vaihteeksi pipoja. toinen ruskeasta (väri 691 turve) ja toinen luonnonvalkoisesta 7veikasta. 
Mallineuleena Suvikumpu -blogista löydetty kuvioneule, johon olen kovin mieltynyt. En ole vielä päättänyt, teenkö näihin tupsun. Moni tykkää tupsuttomasta mallista.
 

Edellisten pipojen tapaan kivalla mallilla mustasta 7veikasta tehty pipo. Laatikosta löytyi musta-harmaa tekokarvainen tupsukin, jonka kiinnitin pipoon napilla siten, että tupsun saa halutessaan pois.

Kaikissa kolmessa pipossa silmukkamäärä on 120. Resorissa oikeat silmut on kudottu takareunoistaan, jolloin tulee napakka ja kaunis resori. Puikkoina sukkapuikot 3,5 ja pyöröpuikot 60 cm.


Lukeminen ei suinkaan lopu  kesäkaudellakaan. Syksy ja talvi kyllä lisäävät lukemista merkittävästi. Harvoin olen niin väsynyt, että ryhtyisin illalla sänkyyn mennessäni heti nukkumaan. Ei, uni tulee paremmin, kun edes muutaman sivun ennen valojen sammuttamista lukee. 

Kuvan kirjoja en ole vielä ehtinyt edes aloittaa. Syksyn uutuuskirjojen anti on tänäkin syksynä runsasta. Mielenkiintoisia opuksia on tullut ostettua ja lainattua kirjastosta. Veljenvaimo muisti minua jälleen kerran mieluisalla kirjakaupan lahjakortilla. Siitä käytin jo osan tuoreen Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajan Annie Ernauxin kirjaan "Isästä ja äidistä". 

Sorbus ulleungensis Dodong - Tuurenpihlaja

Tänä vuonna syksyyn solahtaminen sujui kerrankin aika kivuttomasti. Osansa varmasti on mieltä kohottavalla reissulla ystävän kanssa Italiaan ja ilman muuta kerrassaan upealla ruskalla. Osallistun kevätkauden tapaan jälleen kerran viikossa mukavien rouvien kässäkerhoon, joka puikkojen suihkimisen ohella toimii myös sosiaalisena tapahtumana. Iso plussa on annettava lisäksi rouvien kokkaustaidoille. Johan tässä itselläkin on herännyt uudenlainen kiinnostus kokeilla mielenkiintoisia reseptejä.
 

Lämpimiä varpaita ja antoisia lukuhetkiä teillekin!


23 kommenttia:

 1. Pidin kovasti tuosta Tommi Kinnusen uusimmasta, muita noista kirjoistasi en olekaan lukenut. Sinulla on niin siisti kädenjälki neulomuksissasi, että ovat aina kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut Tommi Kinnusen aiemmat kirjat. Jos tämä on niiden kaltainen, uskon minäkin pitäväni tästä.
   Kiitos, kädenjälki näköjään paranee ajan kanssa.

   Poista
 2. Kauniita neuleita. Nuo raitasukkien värit sopivat niin hyvin toisiinsa ja pipojen hieno kuvio on minullekin tuttu neulemalli. Kunhan kaikki puutarhatyöt ovat tehtyinä voi taas itsekin tarttua sukkapuikkoihin ja alkaa neulomaan sukkia. Onneksi ikkunanpesuoperaatio on nyt tehtynä ja ainoastaan parvekkeen lasit pitää vielä käydä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sinulla on jo ikkunapesu-urakkani hoidettu. Minä odotan sopivaa sateetonta päivää. Etenkin olopihan puolella sade on täplittänyt ikkunat aivan harmaiksi.
   Suvikummun kuvioneulemalli on kaunis ja aikaa kestävä. Olen käyttänyt sitä paljon ja tulen varmaan käyttämään jatkossakin.

   Poista
 3. Niin ja unohtui sanoa, että tuurenpihlajassa on aivan upea väri. Kyllä harmittaa, että oman vastaavan puun rungon pääsivät jänikset muutama vuosi sitten tuhoisin seurauksin kaluamaan hengiltä. Verkko kun täysin unohtui syksyllä sille laittamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ristihuulet, minkä tekivät sinun Tuurellesi. Tänä syksynä tuurenpihlaja on aivan tulenpalavan punainen. Tosin alapihan tuureni alkaa jo pudottaa lehtiä. Laitoin kummallekin verkot.

   Poista
 4. Ihanat nuo vihreät sukat 🤍 Osaispa itsekin neuloa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! Olisiko sinulla lähellä asuvaa ystävää, joka voisi auttaa alkuun?

   Poista
 5. Kuuntelin Pimeät kuut heti, kun se tuli Storytelliin. Oli hyvä kirja. Annie Arnauxin Vuodet oli myös kohtalaisen hyvä. Täysin en päässyt samoihin ajatuskuvioihin, mutta harvoinpa onnistun siihen ranskalaisten kanssa. Jostain kumman syystä.
  Rentoja lukuhetkiä syksyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tommi Kinnunen on takuuvarmaa luettavaa. Ernauxiin en ole tutustunut vielä ollenkaan. Tykkään kyllä ranskalaisista elokuvista ja joistakin ranskalaisista kirjailijoista, joten toivon mukaan tavoitan edes osan Ernauxin ajatuksista.

   Poista
 6. Kauniita sukkia. Pihlajat ovat olleet tänä vuonna erityisen upean punaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Kaikkinensa tämän syksyn ruska on ollut upeaa. Tuurenpihlajat ovat kärkipään suosikkejani ruskakasveina.

   Poista
 7. Raitasukat ovat oikein raikkaat ja kauniit. Syksyn pimentyessä tulee varmasti luettua /kuunneltua kirjoja vielä paljon enemmän. Vaikka minä kuuntelen pitkin vuotta äänikirjoja varsinkin, jos teen jotain yksitoikkoisempaa puutarhassa.
  Kässäkerho kuulostaa kivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Minustakin raitasukat onnistuivat. Luen perinteisiä kirjoja läpi vuoden. En osaa kuunnella puutarhatöissä äänikirjoja. Jotenkin vain haluan aistia myös korvin ympärilläni tapahtuvia asioita. Äänikirja on keksintönä loistava, sillä se on tuonut kirjojen pariin myös aiemmin vähemmän lukeneita ihmisiä.
   Kässäkerho on oikein mukava tapahtuma. Jutustelun lomassa tulee käsiteltyä käsityökikkojen lisäksi paljon muutakin asiaa.

   Poista
 8. Kiitos Suvi! Ymmärrän hyvin, ettei kipeillä olkapäillä kudota. Muutama vuosi sitten olkapäässäni oli tulehdus, jonka paraneminen vaati kaksi piikkiä. Silloin ei voinut ajatellakaan kutomista.

  VastaaPoista
 9. Teet kyllä kauniita sukkia ja pipoja! Minä en ole saanut tänä syksynä lainkaan neulomisintoa, joten enemmän olen keskittynyt lukemiseen. Kinnusen Pimeät kuut oli hyvä, joten ajattelin lukea muutakin hänen tuotantoaan, kun ei ole tullut aiemmin luetuksi. Nuo muutkin kirjat vaikuttavat kiinnostavilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hitunen! Kutominen on kiva harrastus, jonka ohessa syntyy hyödyllisiä tarvikkeita. Väkisin ei voi kutoa. Jos lukeminen tuntuu mukavammalta, lue ihmeessä. Olen lukenut Kinnusen aiemmat kirjat ja tykännyt niistä kovasti. Uskon sinunkin viihtyvän niiden parissa.

   Poista
 10. Onpas ihanan riset raitasukat! Pipojen malli ja kuvio on myös minun mieleen 😊 Itsekin aloittelen pikku hiljaa puikko projekteja, toivoisin pystyväni neulomaan enemmän kuin muutamana viime talvena 🤭
  Niin ja tuurenpihlajassa on kyllä aivan upea väritys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjukka! Minustakin raitasukista tuli raikkaat. Toivottavasti löydät syksyn mittaan kutomisen tahdin. Aina se ei onnistu. Minulla oli vuosien tauko, mutta nyt puikot heiluvat ahkerasti.
   Eikö olekin tuurenpihlajan väri kerrassaan hieno.

   Poista
 11. Aivan ihanat nuo raitasukat (taidan kopsata idean, jos ei haittaa ;) ) Ja hienot myös nuo toiset sukkaset ja pipot totta kai!
  Tuurenpihlajien värejä olen minäkin tänä syksynä ihaillut. Ovat aivan upeita.
  Kauniita lokakuisia päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Ilman muuta saat raitasukat kopsata. Monta mallia olen itsekin löytänyt sinun blogistasi.
   Tuurenpihlaja on joka vuosi kaunis, mutta nyt kyllä aivan erityisen loistelias. On se vaan jännä, miten jokin tietty kasvi saa mielen niin iloiseksi.
   Sinulle myös kauniita lokakuun viimeisiä päiviä!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!