maanantai 5. joulukuuta 2022

Vähissä on valoisat tunnit

 
Joulukuu on alkanut ja valoisat hetket vähenevät. Päivän pituus on nyt hiukan yli kuusi tuntia ja vielä vähenee, kunnes 21.12. on talvipäivän seisaus. Sen jälkeen alkaakin matka kohti valoa, vaikka alussa niin hitaasti, ettei eroa helposti huomaa.


Tänä vuonna oli pitkästä aikaa sellainen tunne, ettei taida itse tehdyt joulukortit syntyä. Pää kumisi tyhjyyttään, idealamppu ei syttynyt ja hetken jo selailin kaupasta ostettujen korttien pinoa. Sitten yhtenä yönä uni ei tullut. Sängyssä pyörimiseen tympääntyneenä vedin työhuoneen oven kiinni, jotta en kolinoillani häiritsisi Ukkokullan unta. Inventoin askartelutarpeet ja niitä hyödyntäen valmistuikin riittävä pino kortteja. Ne ovat jo aloittaneet matkansa vastaanottajille.

Kortteja on kiva askarrella. Kun sitä vuosien ajan tekee, ei perinnettä voi noin vain katkaista. Joiltakin ihmisiltä tulee nopeasti kommentteja ja kysymyksiä, että miksi tänä vuonna tuli kaupan kortti? Moni ei lähetä ainuttakaan joulukorttia. Se olkoon jokaisen oma asia. Minusta on kiva saada kortteja, myös joulukortteja. Sen ajatuksen siivittämänä lähetän joulukortteja, kunnes joskus syystä tai toisesta lopetan.


En tiedä, mihin kaikki aikani kuluu. Mielestäni olen kaiken aikaa liikkeessä, mutta silti suunniteltujen töiden lista vain pitenee. En ole vielä leiponut ainuttakaan joulutorttua. Taikinaa on kyllä pakastimessa ja omena-kanelimarmeladia kaapissa. Äkkiähän ne tortut pyöräyttää, kun toimeen ryhdyn.

Sen sijaan tein muutaman purkillisen herkkusinappia. Tykkään sinapista ja vielä enemmän itse tehdystä, jonka maustan konjakilla tai madeiralla. Tällä kertaa oli konjakin vuoro, kun sitä sattui olemaan aukaistu pullo kotona. Jokunen purkki menee tuliaisiksi.


Kylän torilla oli lauantaina perinteiset joulumarkkinat. Ei ollut metrilakua, ei pölypussikauppiasta eikä Pakistanissa valmistettujen vaatteiden rekkijonoa. Sen sijaan kylän ja lähiseudun kädentaitajat ja leipojat olivat saapuneet myymään tuotteitaan. Partiolaiset kiersivät yleisön joukossa kauppaamassa itse valmistamiaan sytykkeitä. Myynnissä oli myös useiden kylällä asuvien kirjailijoiden teoksia. Kartanoteatterin väki lauloi ja laulatti kyläläisiä. 


Tiesin torilla olevan myös Kranssitaivas.fi:n myyntipiste. Kranssit on käsin tehtyjä. Ne voi ripustaa ulos tai sisälle ja ne ovat kestäviä. Kranssitaivaan nuori yrittäjä Anniina oli itse myymässä tuotteita. Linkistä voit lukea hänestä ja yrityksestä enemmän. 

Kädentaitoni eivät riitä omien kranssien tekemiseen. Havujen ja sammalen hakeminen toisten metsistä ilman lupaa ei kuulu jokamiesoikeuden piiriin, mikä sekin aiheuttaa materiaalipulaa. Niinpä tuen muiden taitoa ja yrittäjyyttä ostamalla heidän tekemiään tuotteita. Tässä tapauksessa kransseja.


Kranssitaivaalla oli markkinoilla erinomainen tarjous, joten ostin kaksi kranssia. Vihreän Metsä-nimisen kranssin ajattelin laittaa ulko-oveen joulun jälkeen. Se käy väritykseltään kesäaikaankin. Punaisen Joulu-kranssin suhteen en ole vielä tehnyt päätöstä. Saattaa olla, että se menee tuliaisena. Pähkäilin värien kanssa, enkä osannut tehdä päätöstä. Sain ostosteni lisäksi 5 euron alekoodin, jos haluan ostaa verkkokaupasta vielä kolmannenkin kranssin.

Erilaiset valosarjat miellyttävät minua. Patteritoimisilla saa kivasti piristystä hämäriin iltoihin. Ostin kuvan metsämaiseman, jossa kolmiulotteisuus tulee hyvin esiin valaistuna. Peurat/kauriit eivät innosta missään muodossa, kun harva se päivä liikenteessä ollessani joudun niitä väistelemään. Viimeksi sunnuntaina parin autonmitan päässä edelläni ajava osui peuraan. Vauhti oli hiljainen, joten kukaan ei loukkaantunut, eikä auto vahingoittunut. Sen sijaan sydän pomppi ylimääräisiä lyöntejä niin minulla kuin varmasti peuraan osuneella.

Energiakriisi lienee syynä, sillä valosarjoja myydään nyt reippailla alennuksilla. Patteritoimiset menevät uutisten mukaan hyvin kaupaksi. Kertakäyttöisistä tavaroista en välitä. Tuo metsämaisema on kaunis päiväaikaan ilman valaistustakin ja eleettömänä valkoisena se on  kaunis muulloinkin kuin jouluaikaan. Hyvin pidettynä siitä on iloa varmasti useiksi vuosiksi.

Täällä etelärannikolla lunta on muutama sentti ja se näyttää aika hyvin pysyvänkin, kun jatkuvasti on pientä pakkasta. Pari kertaa lunta on satanut enemmän, jonka vuoksi olen tehnyt runsaan tunnin lumityöt. Aura käy ne vähäisetkin sentit raapimassa ja lykkäämässä sisäänkäyntiin. Pihallemme on alamäki tieltä, joten ylimääräiset vallit on aina kolattava pois, jotta pihasta on helpompi lähteä liikkeelle.

Olemme jo useamman vuoden ajan noudattaneet käytäntöä, ettei aikuisten kesken osteta joululahjoja. Oma perhe kokoontuu yhteisen pöydän ääreen syömään, juttelemaan ja mahdollisesti illan myötä myös jotain peliä pelaamaan. 

Tänä vuonna tein päätöksen, etten osta lahjoja kenellekään. En aikuisille enkä lapsille. Minun on helpompi tehdä tällainen päätös, kun pikkulapsia ei nyt lähipiirissä montaa ole. Niillä muutamilla asiat ovat hyvin ja he saavat lahjoja tänäkin vuonna varmasti enemmän, kuin jaksavat avata.

Maailmassa on tällä hetkellä lapsia suuressa hädässä. Päätökseni on tukea tyttöjä, sillä heidän kouluttamisessaan on avain muutokseen. Tyttöjen tukemiseen on ainakin pari kansainvälistä kanavaa: Naisten Pankki tai Plan International.


Ostin neljä vuotta sitten kultapalmun. Sillä oli jo ostettaessa korkeutta metrin verran. Siirsin palmun kaupan muovipurkista isokokoiseen altakasteluruukkuun. Siinä palmu on viihtynyt oikein hyvin. Vain muutama lehti on ruskettunut, jolloin olen leikannut ne pois. Lehdenkärkien ruskettuminen voi olla merkki kuivuudesta. Pari kertaa olenkin huomannut vesisäiliön olevan typötyhjä.

Loppukesästä palmuun kasvoi pitkä, terävä piikki. Netin mukaan kultapalmu ei yleensä huonekasvina kuki. Mielenkiinnolla seurasin, mitä piikistä syntyy. Arvelin sen olevan uusi lehti, kuten sitten kävikin ilmi. Lehtihän sieltä on kuoriutumassa. Saapa nähdä, koska lehti on kokonaan avoinna.

Taivas on päivä toisensa jälkeen pilvien peittämä. Yhtenä iltana viikolla sentään illansuussa aurinko pilkahti laskeutuessaan. Pilvet värjäytyivät vaaleanpunaisiksi. 

Hyvää Itsenäisyyspäivää ja kynttilänvaloa iltoihinne!

Nuku nuku nuori oksa,
viel on maassa halla.
Kanerva ja koivunoksa
nukkuu lumen alla.


29 kommenttia:

 1. Kauniisti valaistu metsämaisema. Valoilla saa aikaan niin paljon tunnelmaa ja kodikkuutta. :-) Kaikenlaisia menijöitä on täällä meilläkin tien varsilla ja välillä tielläkin ihan valtavasti. Valkohäntäpeuroja/-kauriita, metsäkauriita, hirviä, metsäjäniksiä, rusakoita. Kettujakin näkyy välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsämaisema osoittautui mieluisaksi ostokseksi. Valaistuna se on kaunista katseltavaa.
   Noita samoja elukoita liikkuu täälläkin. Myös kettuja. Kesällä oli kettupoikue vähän matkan päässä olevan ulkorakennuksen alla. Ilveksiäkin kylällä liikkuu, mutta harvemmin niitä ihmiset onnistuvat näkemään.

   Poista
 2. Kauniit kortit. Paras aika askartelulle on todellakin yöllä. Varmasti Ihanaa tuo itse tehty sinappi. Hilda-täti teki aikoinaan maailman parasta sinappia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Uneton yö meni rattoisasti kortteja askarrellessa. Seuraavana yönä nukuinkin sitten sikeästi. Itse tehty sinappi on hyvää. Makua voi itse kukin sävyttää omilla mausteillaan. Mitähän Hilda-tätisi laittoi sinappiin, kun se on jäänyt sinulle hyvin mieleen?

   Poista
 3. Onpa ihana tuo metsämaisema-valotaulu, kauriista huolimatta ;-D Kivat nuo teidän paikallismarkkinat, siinä on oikeaa vanhan ajan markkinoiden tuntua, kun on käsityön tekijöitä ja lähituottajia.
  Ihana on myös tuo ajatus, ettei lahjoja hankita, ei lisää tavaraa, vaan hyväntekeväisyyttä sitä tarvitseville.
  Korttisi ovat todella kauniit! Hyviä hyödynnetty unetonta hetkeä. Sinappikin näyttää ja kuulostaa herkulta.
  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kyläyhdistyksen järjestämät markkinat on kiva tilaisuus. Omia tuotteita pääsee myymään matalalla kynnyksellä. Olihan siellä pari mummoakin omine leipomuksineen. Eräällä henkilöllä on tavattoman herkullisia itse leivottuja karjalanpiirakoita, mutta ne myytiiin loppuun kahden ensimmäisen tunnin aikana.
   Pienelläkin summalla saa jo paljon aikaan köyhissä maissa. Joku saa jotain todella tärkeää. Siitä tulee hyvä mieli myös antajalle, vaikka apu on pisara valtameressä.
   Kiitos korttikehuista! Hyvin sain omat arskartelutarvikkeet niihin riittämään, vaikka pelkäsin joutuvani ostoksille askartelukauppaan.
   Samoin sinulle, hyvää itsenäisyyspäivää!

   Poista
 4. Pimeää on. Itse ostin kylän joulumyyjäisistä juureen leivottua ruisleipää, ihana isoja paikallisen myllyn kaurahiutaleita ja joulukortteja. Tänä vuonna mennään valmiilla korteilla, minulla on täysin ajatus hukassa millaiset askartelisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyjäisistä ja markkinoilta saa jonkun toisen omin käsin taitavasti tekemiä tuotteita. Ei yhtään huono vaihtoehto. Juureen leivottu ruisleipä nostaa jo ajatuksenakin veden kielelle.

   Poista
 5. Mulla jäi eilen käymättä myyjäisissä. Laiskuus iski! Vähän harmittaa.
  Oothan sinä tehnyt jo vaikka mitä joulutouhuja, ite olen vasta kortit, ja niitäkin puuttuu vielä postissa lähetettävät. Olis varmaan aika tehdä piparitaikina, vaikka ostotaikinasta jo paistoin, mutta niistä tuli "kivikovia". En ole tutkinut, että pehmeneekö ne varastoituna, epäilen kun on niin kuiva huoneilma.
  Viimevuonna annoin joulukortti postirahan paikalliselle "hyväntekijälle" keräykseen, mutta petyin, kun ei oikein kiitostakaan saanut. En lahjoita enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä harmittele, myyjäisiä menee ja tulee. Toisinaan on fiksua ottaa kevyemmin ja laiskotella. Olenhan minä saanut kaikenlaista aikaa. Aiempina vuosina vaan enemmän ja siihen tulee sitten verrattua.
   Kiitos kerääjältä olisi ollut mukava hyvänmielen tuoja antajalle. Toivottavasti kyse oli erehdyksestä.

   Poista
 6. Upea amaryllis! Nyt alkoi tehdä mieli joulukukkia. Sait oikein hienot kortit aikaiseksi, vaikka idealamppu ei heti syttynytkään. Meillä oli toissapäivänä pienimuotoinen korttipaja lasten kanssa. Lähipiiri saa itse tehdyt ja muille lähetetään kaupan kortit.
  Me olemme myös sopineet sekä minun että isännän sisarusten kanssa, ettemme hanki toisillemme lahjoja. Lapsistakin lahjat saavat vain omat kummilapset. Välttyy itse kukin joulustressiltä kun ei tarvitse miettiä, mitähän sitä kenellekin hankkisi. Tavaralahjat harvoin osuvat kohdilleen, jos ei tiedä tarkalleen lahjan saajan makua. Yhteisen ajan viettäminen ja ruokailu riittäisivät aivan hyvin joululahjaksi.
  Joulumyyjäiset ja -torit ovat hauskoja paikkoja, niissä on aivan oma tunnelmansa. Voittaa mennen tullen supermarkettien ja muiden krääsäkauppojen jouluhössötyksen.
  Hyvää huomista itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvan valkoisen amarylliksen ostin Lidlistä. On kyllä ylittänyt kukinnallaan kaikki odotukset. Tuskin kolmatta vanaa tulee, vaikka onhan se mahdollista.
   Joulukorttien askartelu lasten kanssa on mukavaa ja lopputulokset hauskoja. Sellaisista korteista saajatkin ilahtuvat. Fiksu idea lähettää itsetehdyt läheisille ja muille sitten ostetut.
   Mikäs olisi lahjoja ostellessa, jos tietäisi ihan jokaisen toiveet ja tarpeet. Ja rahaa olisi tilillä vino pino sekä aikaa kiertää kauppoja tai klikkailla ostoksia netistä. Tavaramäärän vähentäminen on kyllä tänä päivänä vakavasti harkittava vaihtoehto. Syödä pitää joulunakin eli ruokapöydän ääreen kokoontuminen on lahja sekin.
   Minulle tuli hyvä mieli ja kiva tunnelma meidän kylän toritapahtuman lauluhetkestä. Varmaan monelle muullekin, sillä porukkaa oli kerääntynyt runsaasti vetäjiä vastapäätä laulamaan.
   Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle ja perheellesi!

   Poista
 7. Valkoinen, kerrottu amaryllis on todella upea ja sen kukinnasta saa nauttia lisäksi aina pitkään.
  Olet taiteillut kauniita kortteja. Minäkin tein muutaman tänään, kun sattui olemaan sopivaa materiaalia varastossa.
  Herkullisen näköisiä sinappipurkkeja.
  Mukavaa itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvan valkoinen amaryllis on tosiaan ihastuttanut pitkään. Nyt sen kukinta on jo lopuillaan. Niinpä ostin toisen, jolta toivon ja odotan yhtä komeaa kukintaa.
   Korttien askartelu ei ole vaikeaa. Vaikeampaa on keksiä mieleinen idea.
   Kuvasin sinappipurkit heti urakan päätyttyä. Aion laittaa niihin vielä nimilaput. Maku vaihtelee joka vuosi riippuen siitä, miten maustan sinapin.
   Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle!

   Poista
 8. Tuollaiset markkinat ovat kivoja, itse en ole tänä vuonna käynyt missään joulun avaus tapahtumassa, vaikka tuollaiset kädentaitajien kojut olisivat mukavia vaikka joulutuliaisen hankintaan.
  Tosi kannatettava idea on lahjoittaa kehitysmaiden tyttöjen koulutukseen mielummin kuin ostaa ns. turhaa tavaraa.
  Hyvää itsenäisyyspäivää ystäväni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulumyyjäisistä saa paitsi kivoja lahjoja ja tuliaisia toisille annettavaksi, myös ideoita omaan käyttöön. Ja herkkuja, ellei itse ehdi tai jaksa seisoa hellan äärellä.
   Apua tarvitsevia on kaukaisten maiden lisäksi juuri nyt myös aivan lähellämme, kuten kaikki tiedämme. Toivottavasti vaatimattomat roposeni tuovat iloa ja hyötyä edes yhdelle ihmiselle.
   Sinulle myös Hyvää Itsenäisyyspäivää!

   Poista
 9. Päivät on torella lyhyitä ja harmaita. Ja tuntuu, ettei mitää saa teheryksi. Vautsi, sullon kortit jo postis. Mä kattoon punaasesta kirijekuaresta postituspäivää ja kauhistuun taas kerran. Pää yhtä tyhyjä ku aina, mutta pitää ne taas perinteetä nourattaen teherä itte, tarttis tai ei. Meillei oo tarvinnu viälä lumitöihin panostaa, siksi vähä tullu. Hyvää itsenääsyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni auringonpilkahdus tekisi hyvää ja kaunistaisi maisemaa. Parhaillaan sataa taas lisää lunta, hissukseen onneksi.
   Sepä se, kun on vuosia tehnyt itse joulukortit, on vaikea perinnettä noin vain katkaista. Toivottavasti idealamppu syttyy päässäsi ja saat kortit tehtyä.
   Hyvää Itsenäisyyspäivää sinulle!

   Poista
 10. Eipä päivä juurikaan valkene, onneksi maassa on sen verran lunta, että ei ihan pimeässä olla! Kaunis amaryllis, onpa siinä runsaasti kukkia! Minulta on jääneet myyjäiset käymättä, ei taida olla tarvetta millekään. Mutta on hienoa, että löytyy innokkaita ja taitavia käsityön tekijöitä!
  Hyvää Itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohutkin lumikerros tekee maisemasta kauniimman ja valoisamman. Olisipa karmeaa, jos harmauden lisäksi kura lentäisi.
   Kaipa noilta markkinoilta ja myyjäisistä tulee haettua enemmän tunnelmaa ja ideoita. Kiva katsella, miten toiset ovat ahkeroineet ja olleet kekseliäitä.
   Hyvää Itsenäisyyspäivää!

   Poista
 11. Minä en taida saada tänä vuonna minkäänlaisia joulukoristeita tai valoja esille. Ei ole ollut yhtään sellainen fiilis, että tekisi mieli lähteä niitä kellarista kaivelemaan. Silti on kiva kuulla hiljalleen jo joululauluja. Jouluhan on kuitenkin, ainakin näin aikuisen näkökulmasta, enemmän sellainen tunnelma-asia. Kyllä minä vielä jotain laitan esille, vaikka en varmaan kovin paljoa.
  Markkinat ovat kivoja, jos siellä on paljon itsetehtyjä juttuja. Kranssisi ovat kauniita. Ihastelin jo aiemmassa kuvassa, miten kivasti ne on pakattu.
  Hyvää itsenäisyyspäivää toivottelen :)

  VastaaPoista
 12. Kun aamulla lähtee töihin ja illalla palaa, ei edes tiedä onko aurinko näyttäytynyt, vapaapäivinä on ainakin ollut pilvistä. Ja jotenkin tuntuu että kiireitäkin on pidellyt, mulla ei ole vasta kuin jouluvalot laitettuna. Ja joulukortit ostin, todella pitkään ollaan tehty valokuvista, mutta nyt huomasin etten ehdi, kun nehän pitää postittaa jo viikon päästä...
  Tontutkin voisi pikkuhiljaa kaivaa esiin, ja joululehdet:)
  Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tässä vielä aikaa tehdä jouluvalmisteluja, kun jouluviikkokin on tänä vuonna ihan kokonainen. Aatto on vasta lauantaina.
   Omista valokuvista tehdyt joulukortit ovat hyvä vaihtoehto. Enpä ole tullut ajatelleeksi. Lasten ollessa pieniä heidän kuvistaan teetin joulukortteja, mutta kiva puutarhakuva voisi olla hyvä idea myös joulukortin pohjaksi.
   Onneksi joulu tulee, vaikka ei niin paljon valmistelisikaan.
   Itsenäisyyspäivä iltoineen meni jo. Mukavaa joulunalusta sinulle!

   Poista
 13. Kortit jäivät minulta laittamatta silloin kun oli muistaakseni joku postin lakko tms. joutakin vuosia sitten. Sen jälkeen en ole oikeita kortteja laitellut. Lapsetkin kasvoivat eivätkä enää viihtyneet kuvissa. Sitä ennen tein vuoden varrella otetuista kuvista kortit sukulaisille. Mukaviahan niistä tuli ja olisihan sitä perinnettä voinut jatkaa vaikka puutarhakorteilla mutta eipä ole tullut enää kuitenkaan jatkettua. Persoonattomia kaupan kortteja en halua lähettää tai ainakin sitten pitäisi jokaiseen kirjoitella vähän kuulumisia vuoden varrelta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua tuo, että lasten kuvista tehtiin joulukortit sukulaisille. Teetin aika monena jouluna myös vuosikalentereita omista puutarhakuvista. Kalenterit toimivat läheisille lähetettyinä joulukortteina. Nykyisin ihmiset eivät enää suosi seinäkalentereita. Kaipa erilaiset some-kanavat ovat vieneet suosion joulukorteilta. Jouluntoivotukset lähtevät helposti omalta sohvalta käsin.

   Poista
 14. Pimmiitä on nyt ollu! Sanonta 'On yötä yökötellä, Annin päivän aikaan' pitää paikkansa. Nyt on lunta valostuttamassa ulukona. Miulla tulloo kortit ostettuu, aina ostan semmosia, joitten tuotto männöö hyvään tarkotukseen. Syöpäsäätiö ja kirkon ulkomaanapu mm. hyötyy miun ostoksista. Samoin niissä on postimerkit mukana kaikkiin maihin ja helepottaa tiällä syrjässä asujii. Postilaatikkoon vuan puottaa punasessa kirjekuoressa ja merkin laittaa laatikon kanteen, postiljooni mukaansa ottaa. Ulukomaille lähtevät toimitan suoraan postiin. Mukava on varmaan tehä ihe kortteja! Myyjäiset ovat mukavia tapahtumia, tiälläkinpäin niitä on ja oon osallistunu takavuosina toiminnan tukemiseksi, paistamalla ruisleipee myytäväks. Kauppa sillä kävi kovasti. Luonto on kaunis nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeää on, mutta viime päivien lumisade on kaunistanut maiseman satumaiseksi. Runsas kaksi viikkoa vielä ja sitten alkavat päivät vähitellen taas pidentyä.
   Sinun tavallasi joulukorttien lähettäminen on melko vaivatonta. Samalla tuet hyväntekeväisyyttä. Fiksua sekin. Korttiaskartelu on mukavaa, vaikka välillä idean löytäminen tuottaa päänvaivaa.
   Uskon, että ruisleipäsi menivät myyjäisissä hyvin kaupaksi. Itse tehdyn veroista ei ihan joka kaupasta saakaan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!