maanantai 27. maaliskuuta 2023

Katariina katosi hankeen

 

Lauantai-iltana alkoi lumisade, joka vain sakeni sakenemistaan. Lämpötilakin painui pakkasen puolelle. Tätähän meille on ennustettu ja luvattu, joten mikään yllätys talviseksi muuttunut sää ei ole.

Aloituskuva on ylä- ja alapihan erottavasta rinteestä. Portaiden kahtia jakamasta oikeasta puolesta eli Oikearinteestä. Maanpeiteruusu Fairy siinä nukkuu vielä talviuntaan. Ruusun oksien kärjen kohdalla on myös kevätkurjenmiekka Katharine Hodgkinin melko pitkiksi kasvaneita piippoja. Valitettavasti niitä ei nyt näy, koska ne katosivat lumisateen myötä hankeen.

Iris reticulata Katharine Hodgkin


Tässä Katariinat lauantaipäivällä kuvattuina. Paikka on ollut lumettomana jo muutaman päivän. En vain ollut aiemmin katsonut riittävän tarkasti huomatakseni piippoja. Olin aikeissa sunnuntaina kehittää jotkut suojat piipoille, jotta jänikset tai peurat eivät niitä popsisi. Nyt tuli hiukan lisäaikaa verkkojen löytämiselle, kun piipot uinuvat lumessa.

Tulipa sylvestris - Metsätulppaani


Lähellä alapihan takalaidan aitaa kasvavan Mustilanhortensian kupeeseen olen istuttanut metsätulppaaneita. Yllätys, yllätys. Ovat jo heränneet.

Omphalodes verna - Kevätkaihonkukka


Kevätkaihonkukka on kunnon kevätvirkku. Sen vihreät versot nostavat päätään ensimmäisten lämpimien auringonsäteiden myötä. Kuvan Vasenrinteen yläosa on pihan ensimmäisiä sulapaikkoja, jossa kevätkaihonkukka on taas aloittamassa kesäistä matkaansa.

Huvituksen alle loppukesästä istutettuja esikoita on alkanut putkahdella mullasta enemmänkin. Sain Lappalainen etelässä -blogin Nilalta monen monta eri väristä esikkoa. Ne viettivät aikansa ruukuissa, kun etsin niille sopivaa paikkaa. Istutuskarttani mukaan näiden pitäisi olla etelänkevätesikkoja. Osa esikoista oli jo kukkimisensa kukkinut, enkä voinut ainakaan kukan värin perusteella istutuspaikkoja kirjata. Tunnen huonosti eri esikoita, joten olkoon nämä tässä vaiheessa vain esikoita.

Dicentra formosa - Pikkusydän

Pikkusydämen punaisia naamoja on jo kurkkaamassa mullasta Kurgaanissa. Nämä ilmestyvät ilmoille varsin nopeasti lumen sulattua. Eipä ehdi edes selkäänsä kääntää, kun pikkusydänten tillimäisiä lehtiä puskee sieltä täältä.

Crocus crysanthus - Kultasahrami Romance


Vapaapenkiksi nimettyyn paikkaan istutin syksyllä kultasahrami Romancea. Samaan paikkaan olin istuttanut ennen sipuliaikaa pari uutta syyshortensiaa, joille laitoin jänisten varalta verkon. Krookusten perhe on tullut aivan  huomaamtta eristetyksi toinen toisistaan verkolla. Maa on vielä sen verran kohmeessa, etten uskalla verkkoa nostaa. Saattavat krookukset häiriintyä.

Raparperihan se siellä punastelee. Se on tunnetusti aina yhtä kevätvirkku. Vielä menee hetki ensimmäiseen rapskupiirakkaan.


Näin vihreää alapihallamme oli lauantaina. Myös yläpihalla lumi oli sulanut hyvin tehokkaasti. Käytävät oli paljaina. Istutusalueilla ja muuallakin lunta oli lähinnä niissä paikoissa, joihin sitä on kolattu. Märkää oli joka paikassa, enkä kovin paljon viitsinyt alapihallakaan tallustella.


Koivunoksia ja muuta puista lentänyttä sälää on joka paikassa. Isoimpia poimin kulkiessani pois, mutta mihinkään haravointi- tai muihin siivoustalkoisiin en aio vielä ryhtyä. Sulakoon ja kuivukoon paikat ensin kunnolla.

Sunnuntaina maisema näyttikin vähemmän keväiseltä. Lunta oli illan ja yön aikana satanut sen verran runsaasti, että lumityöt oli tehtävä. Aurakin kävi lykkäämässä sisäänkäynnin umpeen. 10 päivän sääennusteen mukaan sama meno jatkuu useita päiviä eteenpäin. Lunta ja pikkupakkasta on luvassa harva se päivä. Ehdin jo innostua paljaista nurmikoista ja esiin työntyvistä piipoista. Nyt vähän harmittaa, mutta tällaistahan tämä meidän kevätsäämme tuppaa olemaan. Jos kerran lunta pitää sataa, satakoon sitten mieluummin maaliskuun lopussa, eikä vaikkapa vappuna.

Mustarastaitakin taitaa uusi lumikerros harmittaa ja haitata. Ne syövät maasta käsin, joten ruoan löytyminen on nyt vaikeaa. Kuvassa ei näy syreenistä roikkuva siemenautomaatti, josta muut pikkulinnut pudottavat ruokaillessaan joitakin siemeniä myös maassa syöville. Ehdin jo päättää, etten enää tänä keväänä täytä siemenautomaatteja, vaan niissä vielä olevat siemenet saavat riittää. Talviolosuhteiden jatkuessa pyörsin päätökseni ja kävin lisäämässä automaatteihin hiukan uusia siemeniä.

Noita mustarastaita ikkunasta tiiraillessani oli hieraistava silmiä kerran jos toisenkin. Joukkoon nimittäin liittyi peipposia (joista en ehtinyt saada kuvaa). Huusin Ukkokullankin katsomaan ja tunnistamaan. Kyllä, peippoja ne olivat. Myöhemmin sunnuntaina näin yhden peipon myös pihan toisella ruokintapaikalla. 

Luontoportin mukaan peippojen kevätmuutto ajoittuu huhtikuuhun, mutta saattaa niitä tulla jo maaliskuussakin. Joitakin yksilöitä talvehtii harvalukuisena Etelä-Suomessa. Tiirasta en löytänyt yhtään peippohavaintoa. Västäräkkejä on nähty saapuvan ti 21.3.

Kannoin jo paksuimmat talvitakit vaatehuoneeseen. En ole lainkaan vilukissa, päinvastoin. Tuumasin pärjääväni pikkupakkasillakin kevyemmillä tamineilla. Niin vain vanhan kansan taikausko iski tajuntaan. Tuliko talvi takaisin, kun liian aikaisin laitoin talvivaatteet kesäsäilöön? Ei, en suostu talvihynttyitä takaisinkaan siirtämään. Lumi sulaa, lämpö lisääntyy ja kevät saapuu. Riippumatta siitä, missä talvitakkini kulloinkin ovat.


27 kommenttia:

 1. Meillä täällä itä-Pirkanmaalla on vielä ihan täysi talvi. Ei näy paljasta maata meidän tontilla, eikä piippoja. Mutta mustarastaita on ja lauantaina peipponenkin oli lintulaudalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljas maa on täälläkin peittynyt lumeen ihan kunnolla. Auton saa tänäänkin kaivaa lumesta, jotta pääsee liikenteeseen. Forecan Juha Föhrin mukaan huhtikuu ei näytä yhtään paremmalta.
   Ahaa, peippoja sielläkin. Ei taida "peipposesta puoli kuuta" pitää tänä vuonna paikkaansa.

   Poista
 2. Onpa tosiaan peittynyt Katariina kavereineen. Metsätulppaanitkin jo noin pitkiä! Varmaan roudan ohuus on vaikuttanut niiden vauhdikkaaseen nousuun.
  Tämä talvikausi on ollut kyllä omituinen. Talvi alkoi älyttömän aikaisin. En pysy laskuissa, montako lumetonta vaihetta on ollut, kun taas on tullut uusi lumi- ja pakkaskausi. Helmikuussa näytti ihan siltä, että kevät tulee, vaan sitten tuli ihan talvista jälleen. Ja taas sama juttu. Onneksi tämä talvivaihe ei näytä kestävän kuin muutaman päivän, vaikka to-pe yölle onkin luvassa aika kovia pakkasia. Ehkä sekin ehtii siitä lauhtua, mitä lähemmäs tullaan.
  Pikaista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään piti aamulla tehdä lumityöt ja illalla varmaan uudemman kerran. Lunta nimittäin sataa kaiken aikaa lisää. Minäkin laskeskelin, että tällä talvikaudella on ollut useampi talvi; sataa, sulaa, sataa, sulaa. Ärsyttävää kevään odottajan kiusaamista, kun välillä tarjotaan paljasta maata ja aurinkoa. Sitten peitetäänkin kaikki paksuun hankeen. Murr... Päivälämpötilat onneksi näyttävät muutaman päivän päästä taas nousevan plussan puolelle. Öisin sen sijaan on turhankin reipasta pakkasta.
   Nyt on parempi katsoa aamulla ikkunasta ulos ja unohtaa sääennusteiden seuraaminen. Tulee mitä tulee, kyllä se kunnon kevätkin sieltä vielä saadaan.

   Poista
 3. Siellä ehti lumitilanne jo kerrassaan vähäiseksi! Täälläkin suli pihatie yms. jo jonkin verran, tänään puskee lunta edelleen, minkä ehtii. Iltavuoro olisi ja alkaa mieleen hiipiä ajatus, että kumpa vaan ei jäisi jumiin työautolla mihinkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauantaina oli kevät mielessä ja pihalla. Lumi suli vauhdilla, mikä ilahdutti. Nyt sääherra meinaa hukuttaa meidän lumeen.
   Meillä on aurattu tänäänkin kiitettävästi. Pihasta pääsi hyvin aamulla autolla. Toivottavasti sinä et jää mihinkään jumiin.

   Poista
 4. Olipa sinulla penkeistä noussut esille jo vaikka mitä. Tännekin uutta lunta on satanut nyt runsaasti, mutta kuten mainitsit, tällaisiahan nämä meidän säämme nyt vai vain tuppaavat olemaan.
  Olen huomannut, että lähes poikkeuksetta talvivaatteiden naftaliiniin laittoa seuraa takatalvi. En siis enää kiirehdi liiemmin niiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sielläpä ovat nyt tallessa lumen alla kaikki piipot. Ainakaan eivät heti palellu, kun pakkastakin on luvattu reilusti. Olen jo läpeensä kyllästynyt lumitöihin, mutta minkäs teet. Asialle kun ei voi mitään.
   Jätin sentään osan talvivaatteista siirtämättä. Ehkä pitäisi jatkossa rajoittaa omaa innostumistani.

   Poista
 5. Voi ku siälä kerkes kevät jo pitkälle, samoon ensimmääset sipulikukat. Meillon ollu kans usiamman kerran lunta talaven aikana palio vähemmä ku ny. Eihän sille mitää mahara, vaikka puutarhurin miäli onki aina kevääsin nii malttamaton. Varsinki täälä, ku saa joka kevät lukia ja kattella teirän etelänimmeisten pitkällä olevia kevätkuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lumisade jatkuu tällä tyylillä, kuten on luvattu, lähestytään talven ennätystä. Nyt koetellaan malttamattoman etelänimmeisen mieltä oikein kunnolla. Jos jotain hyvää täytyy löytyä, niin ainakin uusille lumille on varastointipaikkoja, kun edelliset ehti sulaa vähiin.

   Poista
 6. Joku päivä aurinko suutelee, noh, siis sulattaa Katariinan taas eloon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin varmasti tapahtuu. Silloin taidan mennä silkasta ilosta suutelemaan Katariinojen kauniita lehtiryppäitä.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Kyllä näillä lumisateilla tahtoo lumeen peittyä ihan kaikki. Meillä on pihassa ihan mahdottoman isot lumikinokset. Jänöjussit syövät pihlajanoksia keittiön ikkunan edessä. Hyvin yltävät nyt syömään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta taitaa olla runsaasti ympäri Suomen. Ehkä jäniksilläkin ruoka on vähissä, kun pihlajiasi napostelevat. Vaikka niillä on kyllä kiusallinen tapa järsiä kaikkea muutakin puutarhurin harmiksi.

   Poista
 9. Sama tilanne meillä. Piha vaan on paljon pienempi (24 m2). Yhtään ei ollut lunta enää ja nyt on ainakin se 15 cm, joka luvattiin uutisissa. Harmittaa, että en tajunnut levittää kalkkia nurmikolle, nyt se olisi tuolla lumen alla ja sulaisi sopivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että mainitsit tuhkan. Olen täysin unohtanut levittää talven aikana kertyneet takkatuhkat. Nyt voinkin sen tehdä, vaikka harmaa hanki ei niin kaunista katseltavaa olekaan. Äkkiä se tuhka sieltä lumen sulamisen mukana menee nurmikon hyödyksi.

   Poista
 10. Hitsi miten kivalta näyttää tuo teidän nurmikkoalue kun se luikertelee mukavasti . Voi miten mukavaa kun esikot on menestynyt miten niiden valkotäpläkimiköiden kanssa mitä sait niitä saat lisääkin jos on tarvetta . Lunta on täälläkin ja pääsimme lasten kanssa sunnuntaina jopa pulkkamäkeen taas ei olisi lauantaina uskonut . Minäkin olen löytänyt jo mökillä piippoja mitkä peittyivät taas mutta se että Darwin tulppaanit näkyivät antoi myös ilon aiheen siitä tulevasta kukinnasta . Siirsin taas kaksi jäljellä olevaa jouluruusua eri paikkaan ja ilokseni huomasin viikonloppuna molemmissa nuppuja .Olenkohan löytänyt nyt niille edes yhden paikan missä ne saattaisi viihtyä ? jos näin on voin lisäillä näitä enemmänkin .Minä näin punarinnan lumipalloheisen oksalla kun tarkkailin juuri näitä jouluruusuja aikaisin on tämäkin . Mökkinaapuri on nähnyt myös peipon kyllä ajoissa ovat ,hyvä kun lisäsit ruokaa . Pitää meidän nyt vaan odotella ja haaveilla .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin antamiasi esikoita useampaan paikkaan. Huvituksen alle laitetut ovat nyt heräämässä. Tai olivat ennen tätä lumikaaosta. Valkotäpläimiköistä ei vielä ole havaintoa. Ne asuvat Pikkupuutarhassa ja Makkaripenkissä, jotka olivat lauantainakin lumiset.
   Olisipa mukava, jos jouluruusuillesi on vihdoin löytynyt hyvä paikka. Olen istuttanut jouluruusuja sinne tänne puutarhaan löytääkseni paikan, jossa ne viihtyvät. Joistain paikoista ovat hävinneet saman tien. Onneksi muutama on pärjännyt samalla paikalla jo vuosia.
   Aikainen punarinta. Luontoportin mukaan niiden kevätmuutto ajoittuu huhti-toukokuuhun. Eilen uutisissa kerrottiin, että monet kevätmuuttajat ovat lumipyryyn törmätessään kääntyneet takaisin.
   Nyt iltapäivällä ilmestyi aurinko pilvien takaa. Se auttaa paljon haaveilussa ja helpottaa odottamisen tuskaa.

   Poista
 11. Pihasi lienee todellas aurinkoinen - kun sieltähän OLI puskenut läpi jo vaikka mitä!! Nyt sitten varmaan PAKSUN lumivaipan alla... Vuodenaikojamme on niin kehuttu - vaihtelevaa elo... nyt ne vaihtelee yhä useammin... kevään jälkeenkin voi tulla täysi talvi... hih... minä kyllä tykkään kaikista... tosin eilen 7kertaa lumityöt korvasi salin... oli ehkä vähän tylsää... mutta vain vähän!! Valoisaa viikon jatkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisi vuotta sitten kahdelta sivulta kaadettiin sankka metsä alueen uudistuksen vuoksi. Sen jälkeen pihamme on kylpenyt auringossa, mikä ilahduttaa ihan joka päivä. Kyllä minullekin neljä vuodenaikaa kelpaa, mutta ties kuinka mones talvi tällä talvikaudella alkaa jo olla liikaa. Ja ne lumityöt, joita tehtiin tänäkin aamuna päästäksemme pois pihasta. Ne vasta tympivät tässä vaiheessa vuotta. Mutta kuten totesit, eipä tarvitse mennä salille kuntoilemaan, kun sitä voi tehdä omassa kotipihassa mustarastaiden laulua kuunnellen.
   Aurinko paistaa parhaillaan lähes siniseltä taivaalta. Se pyyhkii parin edellisen päivän lumikaaospotutuksen kertaheitolla. Kyllä tuntuukin mukavan valoisalta. Kivaa viikkoa sinulle!

   Poista
 12. Olipa teillä jo hirmuisesti lähtenyt kasvuun kaikenlaista! Ymmärrän hyvin tuon tunteen, kun ensin into pinkeänä kiertelee etsimässä piippoja melkein sulasta puutarhasta ja vuorokauden päästä joka paikka on hautautunut lumeen. Näillä korkeuksilla harvemmin on moista mutta hankien peittymistä yhä syvemmälle lumen sisään saa ihmetellä senkin edestä. Luulin jo, että tänä talvena ei tulisi mitään metrisiä ennätyskinoksia, mutta tätä lumipyryä katsellessa luulo taitaa osoittautua toiveuneksi. Jospa uusi lumi olisi tälläkin kertaa vanhan surma, niin kuin vanha kansa tapasi sanoa.
  Ovatpa peipposet tulleet aikaisin mustarastaiden kaveriksi. Varmaan lämpimät säät houkuttelivat nekin liikkeelle. Toivottavasti lumet sulavat pian, jotta niiden ei tarvitse kääntyä takaisin. Mukavaa maaliskuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenmoista oli jo reippaassa kasvussa. Ihan yllätyin pihaa löydöistä pihaa kiertäessä. Ne ovat muisto vain kahden päivän jatkuvien lumisateiden vuoksi. Ovatpa piipot ainakin suojassa, kun seuraaviksi öiksi on luvattu jopa -10 asteen pakkasia. Minäkin olen pitkin talvea ajatellut, ettei tästä nyt mitään massalumitalvea tule. Joudun pyörtämään ajatukseni kerta toisensa jälkeen. Pitää varmaan ensi viikolla levittää isokokoinen huhtikuun kalenteri pihalle, jotta pilvet tajuavat jättää lumilastinsa laskematta.
   Lunta on tullut tosi paljon, mutta kyllä se selvästi on ainakin osittain sitä vanhan surmaa. Tai tämä päivällä esiin tullut aurinko saa jo lämmöllään osan haihtumaan. Toivon!
   Suretti eilen katsella peippojen parveilua siemenautomaatilla. Siellä oli suorastaan ruuhkaa, kun jopa muutama naakka oli tullut syötävää etsimään. Jatkan tinttien ruokkimista vielä jonkin aikaa.
   Mukavaa maaliskuun loppua sinullekin!

   Poista
 13. Ihania kevään merkkejä siellä on nyt hangen alla. Paljon enemmän teillä oli maata näkyvissä kuin meillä. Nyt toki lunta on meilläkin aika lailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime viikolla satoi muutaman kerran vettä pitkään ja rankasti. Se sulatti hienosti lunta ja vihreyttä oli jo tosi paljon. Nyt taas lunta samaan tapaan kuin vaikka tammikuun pyryjen jälkeen. Onneksi päivisin paistaa aurinko. Se jos mikä piristää ja pitää yllä toivoa kevään saapumisesta.

   Poista
 14. Ihanat mustarastaat 💖. Meillä ovat oppineet enemmän ja vähemmän ruokailemaan automaateilla. Ruokalaitteiden alle olemme laittaneet isot saavit, joihin tuhritut siemenet tai pähkinät putoavat. Osa mustarastaista seisoo saavien reunoilla ja nokkii ruokaa suoraan laitteista, osa syöksyy saaveihin sisälle syömään sinne pudonneita ruokia.

  Peippoja meilläkin on näkynyt jo muutaman päivän ajan. Ne eivät ole oppineet ruoka-automaateille, joten niille olen nyt pahimman lumen keskelle tallannut ruokailupaikat maahan ja ripotellut sinne hieman siemeniä.

  Kyllä se lumen tulo lakkaa kohta. Jos ei muuten, niin meillä ostetaan lisää pähkinöitä. Se toimii kuin sateenvarjo sateen uhkaan 👍.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään mustarastaista. Niiden touhuja on kiva seurata. Ihmeen oppivaisia ne ovat. Yksi naaras pysyy jo pitkillä kynsillään talipallotelineessäkin.
   Saavisysteemiä voisin itsekin harkita. Vaikka käytän nykyisin kuorittuja auringonkukansiemeniä, tulee niistäkin sotkua laajalle alueelle. Olen kyllä huomannut, että linnuilla on jonkinsortin yya-sopimus; viherpeipot viskelee automaatilla syödessään joka toisen siemenen maahan mustarastaiden naposteltavaksi. Peipot eivät tosiaankaan osaa syödä automaateista. Niille ja mustarastaille laitan lumipyryjen jälkeen suoraan maahan siemeniä ja pähkinöitä. Varsinkin nyt, kun yöt ovat niin kylmiä.
   Tällaisina aurinkoisina päivinä usko kevääseen on vahva lumisateista ja kireistä aamupakkasista huolimatta. Taidanpa käydä minäkin pähkinöitä ostamassa, jos vielä meinaa tulla lisää lunta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!