maanantai 25. maaliskuuta 2024

Piippo siellä toinen täällä


Lauantaina oli kiva kiertää pihaa, sillä lumi on parin päivän aikana sulanut hyvin. Yleisilme on yhä varsin valkoinen, mutta ilahduttavasti kevät etenee.

Niin keväällä kuin syksylläkin on aina yhtä sykähdyttävää nähdä muuttolintujen auroja taivaalla. Äänestä päätellen nämä linnut olivat hanhia. Tiiran mukaan ainakin metsähanhia on tullut runsaasti.


Marjapensaiden alueelta löysin krookuksia. Muutama tulppukin siellä jo kurkistelee mullasta. Kaikki verkot on nyt käytössä, joten laitoin vaahteran ja männyn oksia ristiin rastiin, jotta jänikset eivät pääsisi piippoja napostelemaan.


Myös vasenrinteessä ensimmäiset piipot ovat nousussa. Ajattelin ensin kyseessä olevan krookukset, joita tuossa kasvaa. Vaan olisko siinä myös kevätkurjenmiekkoja? Muutama Harmony nousee Vasenrinteessä krookusten keskeltä.


Terassin kupeessa kasvaa nykyisin lumimarjapensasta. Leikkaan pensaita säännöllisesti muutaman kerran kesässä, jotta puskat eivät valtaa käytävältä kulkutilaa. Kauan sitten olen istuttanut muutamia krookuksia pensaiden tyveen. Silloin, kun pensaat olivat vielä pikkuisia vauvoja. Sinnikkäästi muutama krookus nousee paikalla vuosittain. Sieltä ne heräävät nytkin. 

Aika lähellä näitä krookuspiippoja huomasin myös nokkosen olevan virkeässä kasvussa. Olen koittanut kiskoa nokkosta pois, sillä en soisi sen juuri tuossa kasvavan. Lapiolla nokkosen juuria on vaikea kaivaa pois, kun ympärillä on tiivisti lumimarjoja.


Syreenipenkissä, aronioiden lähellä huomasin tulppujen olevan nousussa. En päässyt kovin lähelle niitä kuvaamaan, kun piti varoa tallomasta mahdollisia muita mullasta nousevia.


Syreenipenkki on jänisten suosima mellastus- ja ohikulkupaikka. Niinpä viimeinen vapaa verkko pääsi suojaamaan piippoja. Seuraavalla kauppareissulla on käytävä myös rautakaupassa katsomassa, josko löytäisi 50-60 sentin levyistä verkkorullaa, josta voisi leikata sopivia pätkiä pienempien piippoesiintymien suojaksi.


Kriikunan alla Fuscotinctus-krookukset ovat olleet pinnalla jo jonkin aikaa. Viikon takainen lumisade peitti kasvuston hetkeksi hankeen. Vesisade vei lumet. Verkkojen puutteessa laitoin krookusten päälle muovikorin hätäsuojaksi. Muovikori on sen verran kevyt, että tuuli saattaa pyyhkäistä sen pois piippojen päältä. Niinpä laitoin vielä männynoksan tueksi.


Keltapäivänliljat (Hemerocallis lilio-asphodelus) ovat joka vuosi varhaisia herääjiä. Tunkevat vihreää versoa lumen keskeltä. Näitä jänikset eivät jostain syystä syö. Joukossa näkyy myös koristemansikan (Comagaria/Fragaria 'Pink Panda') lehtiä. Koristemansikkaa kiemurtelee Päivänliljapenkissä siellä täällä.


Vasenrinteessä kevätkaihonkukat kurkkivat maahan pudonneiden syyslehtien lomasta. Tässä vaiheessa vielä aika harvakseltaan, mutta maan lämmitessä ja auringon paistaessa päivä päivältä runsaammin vihertyen.


Kasvimaan päädyn vattualueella maahumala ja näköjään myös lemmikin lehdeet vihertävät, kuin talvea ei välissä olisi ollutkaan. Johan tässä sormet syyhyää päästä kaivamaan penkistä huonosti tuottavat vatut pois. Samalla myös maahumalat, joista tosin on hyvin vaikea päästä eroon.


Kotitiellä rikkoontui torstaina vesiputki. Vian löydettyään miehet ahkeroivat useamman tunnin putkea korjaamassa. Kunta järjesti asukkaille vedenjakelupisteen, josta haimme kanisterilla juomavettä. Torstai-iltana jakelupistettä ei vielä ollut. Minulla on jääkaapissa pullollinen hanavettä, koska tykkään juoda esimerkiksi aamupuuron kanssa kylmää vettä. Nyt sitten pestiin hampaat jääkaappikylmällä vedellä. 

Eipä sitä tule arjessa arvostaneeksi hanasta tulevaa puhdasta vettä. Vasta sen puute herättää huomaamaan, miten onnettomia olemme ilman helposti kodeissamme saatavilla olevaa vettä. Perjantaiaamun suihkun jäädessä väliin mietin, millaista esimerkiksi Ukrainan sodan keskellä elävillä ihmisillä on ilman vettä ja lämpöä. Turvasta puhumattakaan. Ehkä vähennän kevään hitaudesta valittamista ja iloitsen mahdollisuudesta nauttia hanaa vääntämällä pulppuavasta puhtaasta vedestä.


 

30 kommenttia:

 1. Noita samanlaisia ajatuksia minullakin on ollut vedestä 💚
  Meillä oli tänä aamuna kahvinkeitin hetken jumissa eikä vesi valunut pannuun.
  Siinäkin tuli mieleen olla kiitollinen joka-aamuisesta kahvihetkestä. 🤎

  Onpa teillä hienosti orastusta pihassa. Huomasin eilen meillä pihassa pienen ryppään lumikelloja ja muistin sinulta oppimani sanan: "piipot". 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu, että sinunkin pihassasi piipot ovat ilmaantuneet. Piippo-sanan olen oppinut täällä blogistaniassa. Se on aika osuva ja helppo nimitys näille kevään ensinousijoille.
   Ilman puhdasta vettä jäisi aamupuurot ja -kahvit väliin. Hyvä, että kahvinkeittimenne jumitus meni ohi.

   Poista
 2. Voi, miten paljon piippoja ja viherrystä siellä onkaan jo nähtävänä!! Meillä sataa juuri tällä hetkellä lunta (onneksi maltillisesti). Hyvä, että sait keksittyä suojia jäniksiä vastaan, toivotaan suojien auttavan.
  Veden ja sähkön puutteen huomaa nopeasti. Näistä totutuista asioista saa olla todella kiitollinen. Voi kaikki sodan ja kaaoksen keskellä eläviä, todella surullista ja ahdistavaa miettiä tilanteita, joissa joutuvat pärjäämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivien vesisateet ovat sulattaneet lunta ja nostaneet piippoja esiin. Toivottavasti teidän lumisade loppuu pian. Tänne ei onneksi ole lunta luvattu, mutta muutama pakkasyö kuitenkin ennen pääsiäisen lämpimämpiä säitä.
   Ilman puhdasta vettä elämä on monin verroin ankeampaa. Toivottavasti emme joudu Unkarin kaltaiseen tilatneeseen.

   Poista
 3. Hienosti kevät etenee! Niin tunnollinen suojaaja olet! Vesiongelmanne muistutti siitä, ettei se kotivara ole mitään höpöhöpöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säätiedotusten mukaan kevään pitäisi ottaa aimo harppaus pääsiäisenä. Toivottavasti lupaukset täyttyvät. Sipulien istuttaminen ei ole mielipuuhaani ja kalliiksikin sipulien syöttäminen jäniksille ja peuroille tulee. Se kannustaa suojaamaan kasveja.
   Vuoden 2011 Tapaninmyrsky opetti meidät pitämään puhtaalla vedellä täytettyä kanisteria autotallissa. Silloin oltiin sähkökatkon vuoksi pimeässä ja vedettä useampi päivä.

   Poista
 4. Tänään on taas takapakkipäivä, kun lunta näyttää satelevan hissukseen ja maa on valkoinen.
  Moni itsestäänselvä asia muuttuu hankalaksi, jos sitä ei enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että sielläkin tulee lunta. Luulisi tämän talven jo riittävän. Onneksi kevään lumisateet vähenevät päivä päivältä ja lumi sulaa pois heti lämpimämmän sään tullessa. Toivottavasti pääsiäiseksi luvattu lämpö toteutuu.
   Vedettä ja sähköttä elämä vaikeutuu melkoisesti. En soisi kumpaankaan katkoja, mutta tulipa taas muistutus niiden tarpeellisuudesta.

   Poista
 5. Ihanasti piipot jo työntyvät maasta ja muutenkin näyttää paljon keväisemmältä, kuin täällä meillä.
  Veden ajoittainenkin puuttuminen on kyllä kurjaa ja vähintään silloin huomaa miten tärkeää se on meille, jotka olemme tottuneet, että sitä on aina normaalisti saatavilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on edennyt viime päivinä aimo harppauksen, mutta saa mielihyvin edetä enemmänkin. Jospa teilläkin piipot nousisivat pääsiäiseksi luvattujen lämpöasteiden myötä.
   Putkirikko oli taas hyvä muistutus siitä, kuinka vesikanisteri on hyvä pitää varalla.

   Poista
 6. Ihanan paljon kaikkea nousee maasta! Vaikka ei ole ollut erityisen lämmitä tai edes aurinkoista, tuntuu kevät silti edenneen. Mitä sitten lämmin, aurinkoinen päivä saakaan aikaan, kaikki nuo piipot venyvät kilpaa!
  On totta, että on ihan ihme, kuinka meillä tulee raikasta ja puhdasta juomavettä hanasta. Saarikodissa minulla on vähemmän mukavuuksia, mutta toisaalta siellä saa aina vettä kaivosta nostamalla, siihen eivät vaikuta sähkökatkot tai vaikkapa putken jäätyminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ollut kovin lämmintä, eikä todellakaan edes aurinkoista. Muutamaksi seuraavaksi yöksi on luvattu pientä pakkasta, mutta sitten pitäisi tulla lämpimämpää. Pakko uskoa ennusteisiin, ettei kaikki toivo suotta hupene likaisiin hankiin. Auringonpaiste saa piipot taatusti riehaantumaan.
   Meille jäi oma porakaivo kunnallistekniikan saapumisen jälkeen mm. kastelukäyttöön. Sen veden juomakelpoisuus pitäisi varmaan tutkituttaa.

   Poista
 7. Voisinko passitta meidän jänöset teille pääsiäisen kunniaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onnistu. Tai sitten saat 4-5 peuraa vaihdossa. Jänistuhoja on huomattavasti helpompi torjua.

   Poista
 8. Teillä on kevät todellakin tulossa. Meillä piipoista ei oikein kannata vielä edes haaveilla. Ystäväni tosin näki jo kiurun ja sanonnan mukaanhan "kuu kiurusta kesään", niin taitaa tulla kevät sitten oikein rytinällä kohta. Muuten tulee kesän kanssa kiire.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähitellen näyttää jo paljon lupaavammalta. Jospa loppuviikosta myös aurinko tulisi esiin. Kiire tulee tosiaan niin kesällä kuin keväälläkin, jos kiuruennustus pitää paikkansa.

   Poista
 9. Noin paljon jo viherrystä, meillä ei vielä mitään näkyvissä. Kaksi joutsenta lensi pihan yli, mutta järvi on vielä täysijäässä, joten lähtivät etsimään sulapaikkoja. Innolla odottelen puutarhakierrosten aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti loppuviikolle luvattu lämmin sää sulattaa lumia sinunkin puutarhastasi. Lähijärvet ovat täälläkin vielä jäässä. Sunnunaina kävimme Porkkalanniemessä retkellä. Siellä joutsenet jo pääsivät sulaveteen.

   Poista
 10. Sinullahan näytti olevan antoisampi puutarhakierros kuin minulla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytämäni piipot ylittivät odotukset. Sen verran runsaasti lunta ja jäätä on vielä pihassa. Piinaavan pitkältä tämä kevään odottaminen tuntuu.

   Poista
 11. Kuten sanoin, soliseva vesi hanasta on aarre, jonka arvon tuntee sittten vasta kun sitä ei ole! Vesikriisin aikana meillä oli hanalla jonoa - meillä on oma kaivo ja se on tärkeä asiaa (meillä on myös ulkovessa, sekin on aika tärkeä jos vettä ei tule).

  Jopa siellä piipottaa jo kovasti, lumi on saanut lähtöpassit ja aurat lentävät taivaalla, niin ihania kevään merkkejä! Meillä on muutama peippo ollut pihassa, sekä mustarastaat ovat alkaneet laulun, kevättä hieman siis ilmassa vaikka lunta on paljon. Luvattiin kyllä sään lämpenemistä, sitä toivon!

  Oikein mukavaa Pääsiäisviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkovessa olisi hyödyllinen myös puutarhatöiden kannalta. Aina ei tarvitsisi riisua multaisia varusteita pelkän vessakäynnin vuoksi. Meille jäi oma porakaivo kastelukäyttöön kunnallistekniikan saapumisen myötä. Sen veden juomakelpoisuutta ei ole aikoihin tutkittu. Varmaan syytä olisi.
   Peippoja jo teidän pihalla, hienoa! Sehän on jo selvä merkki kevään etenemisestä. Mustarastaat ovat täälläkin aloitaneet luritukset. Niitä on läpi talven pörrännyt pihassa lukuisia.

   Poista
 12. Näinä aikoina moni itsestään selvä asia alkaa tuntua luksukselta, kuten puhdas vesikin. Meillä on maassamme aarre, jota ei osaa aina arvostaa, kun sitä on koko ajan saatavilla. Pienten piippojen suojeleminen omissa puutarhoissamme on meille tärkeää. Samaan aikaan joku rakentaa suoja-aitaa peuroille ja itärajalle kohoaa aitaa suojaksi oman maan kansalle. Kaukana toisistaan, mutta periaate on sama. Kunhan lumet katoavat omasta pihapiiristäni, on jänisverkot sielläkin krookusten ja tulppujen suojana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella, veden lisäksi moni muukin aiemmin tavallinen asia tuntuu tänä päivänä luksukselta. Ahdistavaa ajatella, että tarvitsemme aitoja muultakin kuin peuroilta tai jäniksiltä suojautuaksemme. Pakko toivoa ja uskoa, että viisaus viimein voittaa.

   Poista
 13. Teillä on melkein kesä meidän mökkitonttiin verrattuna mitään pikku hyppystäkään ei ole näkyvissä .
  Laita pulloon laimennettua virtsaa ja sumuta piippojen päälle se auttaa pitämään syöjät loitolla ja samalla hieman lannoitetta. 😀 .
  Meillä viime vuonna mökillä vesi jäätyi mutta haimme kaivosta ämpärillä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime yönä tuli hiukan lisää lunta, mutta se alkaa olla jo kokonaan sulanut. Kyllä täälläkin edelleen lunta riittää. Alapihan portailla on varmaan metrin kinos, kun sinne on kolattu yläpihan lumia.
   Peurat eivät kaihda pissaisiakaan kasveja. TrigoGarden toimii myös jäniksille, joten sitä suihkuttelen.

   Poista
 14. Ihanaa, siellä jo maa paljaana ja pukkaa jo kasvua. Kivaa seurata täällä blogimaailmassa kevään tuloa (meille tosin tuli taas 10 cm lisää lunta. Minusta taitaa tulla pessimisti)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillekin tuli uutta lunta viime yönä, mutta se on lähes kokonaan jo sulanut. Entistä lunta on riittämiin, vaikka käytävät ovat jo sulana. En kaipaa yhtään uutta lunta ja vanhankin toivon sulavan pian. Silti optimismi nostaa päätään. Kohti lämpimämpiä päiviä ollaan menossa vauhdilla.

   Poista
 15. Myös harsoja voi levittää piippojen suojaksi, mahtuvat kasvamaan harson alla kun sitä ei laita liian tiukalle. Eikä jää piipot verkkoihin kiinni. kevät sai nyt vauhtia etenemiseensä, se on oikein hyvä. Piippoja nousee hurjalla vauhdilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Harsot kävikin illalla mielessä, kun kierroksella löysin lukuisia uusia piippoja. Kevät luultavasti etenee aimo harppauksin, jos luvatut lämpötilat toteutuvat. Huomenna pitäisi olla aurinkoa ja +9 astetta. Huimaa!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!