torstai 12. syyskuuta 2024

Johan on lämmin syksy!

Punakaneli

 
Syyskuu ei ole toistaiseksi tuonut tullessaan syksyä, vaan lämmin sää on jatkunut hyvin kesäiseen tahtiin. Illat tosin pimenevät yhä aikaisemmin ja aamullakin ehtii hyvin herätä ennen auringonpaistetta. Sadevedestä ei myöskään ole tullut puutetta. Pilvet hoitavat luonnollisen kastelun edelleen yhtä tehokkaasti kuin koko kesän ajan on tapahtunut.

Näin satoisaa kesää en ole tällä tontilla nähnyt. Herukat ja karviaiset on kerätty ja keitetty mehuksi ajat sitten. Kasvihuoneestakin on viimeiset kurkut ja tomaatit kerätty. Kerrankin tomaatit ehtivät kypsyä kasvarissa ihan omatoimisesti. Ainuttakaan en tuonut vihreänä keittiöön. Paprikat poimin viimeisenä. Kasvatin California Wonderia ja pitkulaista Zazua. Ne säilöin mausteliemeen, jonka olen hyväksi havainnut.


Omenoita on tullut valtavat määrät. Ensimmäisenä kypsyivät Valkeakuulaat ja Huvitukset. Seuraavana vuoroon tuli Punakaneli ja nyt syysomena, jonka arvelen olevan Antonovka Safrannoje. Omenat ovat olleet hyvälaatuisia. Kompostiin on mennyt lähinnä muutama muumiotautinen ja joitakin lintujen nokkimia. Joka aamu olemme poimineen pudonneet omenat nurmikolta. Etenkin valkeakuulas alkaa pilaantua nopeasti maahan pudottuaan.

Olen pilkkonut omenoita pakkaseen, soseuttanut aamupuuron päälle laitettavaksi ja tietenkin omppuja on syöty kasapäin. Omppuja on jaettu sukulaisille, ystäville, naapureille ja vihdoin laitoin ilmoituksen tarjolla olevista hedelmistä kylän FB-sivuille. Tuntuu tuhlaukselta viedä omenoita kaatopaikan keräysastiaan. Ne eivät loputtomiin säily, eikä niitä myöskään millään jaksa kilotolkulla säilöä ja syödäkään.


Syyskuun ensimmäisellä viikolla oli yhtä helteistä kuin keskikesällä konsanaan. Tiistaihin 10.9. mennessä syyskuussa on ollut poikkeuksellisen monta hellepäivää eli kahdeksan. Normaali määrä olisi lähempänä yhtä. Kovin kylmää ei ole luvassa lähipäivinäkään, vaikkakin epävakaisempaa.

Puutarhassa moni kasvi jatkaa kukkimistaan, eikä ruskavärejä näy vielä paljoakaan. Koivuista ja vaahteroista lehtiä maahan sataa solkenaan. Siihen nähden, että vettä on satanut usein ja kerralla paljon, maa ei ole kovin märkää. Pinnasta kyllä, mutta vähänkin lapiota näyttämällä törmää aika kuivaan multaan. Ilmeisesti kasvit ovat saaneet riittävästi juodakseen, sillä kaikkialla on varsin rehevää.

Rypäle Zilga


Tiistaina poimin Zilgat pergolan katosta. Olivat jo niin kypsiä, että kerätessä osa rapisi maahan. Satoa kertyi kaksi ämpärillistä. Zilga on hyvän makuinen, mutta kivien vuoksi niitä on paras syödä pihalla. Silloin voi kiven sylkäistä vaikka syreenien tyvelle. Pienen määrän rypäleitä laitoin kehkeytymään likööriksi. Loput rypäleet höyrytin mehuksi, josta osan jatkojalostan hyytelöksi. Se on hyvää vaikkapa juuston kanssa tai lusikallinen aamujugurtin seurana.


Siistin yksittäin tai ryhmissä kasvavia tuijia. Vielä pitäisi kadun varren aitatuijat siistiä. Akkuleikkurilla työ sujuu kätevästi. Oksaleikkuri ei ole kovin painava, mutta pitkään käsiä ylöspäin pitäessä leikkaaja väsähtää. Kysyin eräästä puutarhapalvelufirmasta leikkaajaa. Herra totesi, että kevät on tuijille parempi leikkausaika. Tiedän. Hyvin tuijani ovat pärjänneet tällä syysleikkauksella, joten ajattelin jatkaa samalla tyylillä. Herra lupasi käydä katsomassa, vaan ei ole näkynyt. Olisin tehnyt sopimuksen, jos hän olisi saapunut luvatusti paikalle ja sopinut leikkausajan keväälle. Huonoa palvelua, en ota toiste yhteyttä. Leikkaanpa itse. Lähipäivinä, jos ehdin ja jaksan. Tai sitten keväällä.

Anemone tomentosa 'Robustissima' - Hopeasyysvuokko

Puutarhan kuvaaminen on kaikkien syystöiden lomassa jäänyt vähiin. Joskus myöhemmin se harmittaa. Ei vaan aina ehdi ja sitten kun ehtisi, ei jaksa eikä viitsi. Syysvuokkoa kelpaa kyllä kuvata useamminkin. Se on kukkinut heinäkuun lopusta runsaampana ja kauniimpana kuin koskaan aiemmin. Tykkään siitä aivan valtavasti. Syyshortensiatkin keräävät varauksetonta ihailuani, joten aion pyöriä kameran kanssa niiden ympärille lähipäivinä.

Austin-ruusu 'Lady of Shalott'

Austin-ruusu Lady of Shalott kukkii parhaillaan toista kierrostaan. Useita nuppuja on vielä avautumatta. Valkoisessa Carolyn Knight'ssä on myös muutama nuppu. Myös Emily Brontë aikoo vielä kukkia. Nämä Austin-ruusut jaksavat tuottaa jatkuvasti iloa. Viime vuonna Lady of Shalott kukki aivan ensi pakkasiin saakka. Toivottavasti talvi on niille suosiollinen ja saan pitää ne puutarhassani pitkään.

Tuurenpihlaja


Pahoittelen, etten ole viime aikoina kommentoinut postauksianne juuri lainkaan. Elokuussa innostuin lukemaan kirjan poikineen eli kokonaista 11 kirjaa. Aika on rajallista. Eiköhän edessä oleva talvi tuo taas enemmän aikaa blogimaailman kanssa seurusteluun.



24 kommenttia:

  1. Kässehdi puutarhassa ja lue kirjoja - arvokkaita puuhia molemmat!

    VastaaPoista
  2. Omenasatoa on tänä vuonna riittänyt!!!
    Syysvuokot ovat meilläkin tänä vuonna olleet erittäin innokkaita kukkimaan. Ne ovat ihastuttavia. Olen tuijotellut ja kuvannut niiden nuppuja kuin hypnotisoituna.
    Kaunis ruusu tuo 'Lady of Shalott'🧡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se hyvä, että tykkään omenista. Silti en koko satoa pysty yksin syömään ja säilömään.
      Syysvuokon nuput ovat uskomattoman kauniita. Niin ovat kukatkin. Kiva, että joku muukin tuijottelee ja kuvaa niitä hypnotisoituna.
      Lady of Shalott on aivan ihana ruusu. Tällä hetkellä se on pihani ykkösruusu. Saapa nähdä, milloin joku muu vie sen paikan.

      Poista
  3. Hopeasyysvuokko on kyllä upea! Yksitoista kirjaa elokuussa - hmm - kiinnostaisi kovasti mitä kirjoja, kertoisit vaikka sen kaikkein parhaimman kirjan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotimaista proosaa ja skandinaavisia dekkareita tuli elokuussa luettua urakalla. Mikään ei oikeastaan noussut toista paremmaksi. Mieleenpainuvin kesän luetuista on Pierre Lemaitren Loistavat vuodet, jonka luin heinäkuussa.

      Poista
  4. Omenoita on saatu ja valmistettu kuten muutakin satoa . Kerkimiset on ollut rajallisia sen ulkopuolella . Syysvuokkoihin olen hurahtanut ja niitä on nyt muutamia saa nähdä kuinka Maijan käy ?
    Tuijat on leikkaamatta vielä mutta kyllä me ne nyt syksyllä leikataan . On helpompi aloittaa niidenkin kanssa puhtaalta pöydältä keväällä . Pitäisi ostaa joku minkä päältä leikkaa...jokin kevyt ja vakaa kuitenkin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenashow ei ole vieläkään loppuun saatettu. Tänään taas yhden kyläläisen pitäisi tulla hakemaan jokunen omppu, ettemme niihin huku.
      Aion leikata tuija-aidan itse, kunhan tulee kuivempi päivä. Tikkailla aion keikkua. Vuosi sitten ostamassani pensasleikkurissa on teleskooppivarsi ja eri asentoihin taitettava teräosuus.

      Poista
  5. On ollut kyllä lämmin syyskuu ja koko mennyt kesä. Sataa vain olisi täällä meillä saanut huomattavasti, huomattavasti enemmän. Puutarha- ja omenasato on ollut tänä vuonna hyvä. Etenkin omenoita on tullut tosi runsaasti ja nyt laatu on ollut hyvä.
    Ihana hopeasyysvuokko. Minulla syysvuokot eivät ole menestyneet. Pari kertaa yritin kasvattaa todetakseni vain, että ei kun ei, ja nyt riitti. Austin- ruususi on myös upea. Pitkää ikää sille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvinaisen lämmin syyskuu. Hellepäivienkin määrässä ylitettiin aiemmat ennätykset.
      Omenasato on todellakin runsaan määrän lisäksi hyvälaatuista. Antonovka Safrannojet ovat jättikokoisia.
      Pitkään epäonnistuin syysvuokkojen kanssa. Luin jostain, että olisi hyvä saada keväällä istutettua suuri taimi. Sellaisia ei vain meidän kaupoista keväisin löydy. Kunnes sitten Puutarhanikkareilta löysin hyvän kokoisen hopeavuokon, joka on kotiutunut erinomaisesti. Se on tehnyt siementaimia, joita olen siirtänyt nyt kahteen uuteen paikkaan.
      Kiitos. Minäkin toivon Austin-ruusujeni menestyvän lukuisia vuosia.

      Poista
  6. Kiva syksy on ollut! En itsekään ole postaillut enkä vastaillut kuin hyvinkin laiskanpuoleisesti. Todellakin, talvella on oletettavasti aikaa enemmän. Paljon olet saanut satoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen pitkä ja leuto syksy on kiva. Ehdimme elellä pimeässä ja kylmässä muutenkin ihan riittävän pitkään. Silloin sentään on enemmän aikaa vaihtaa blogi-kuulumisia.

      Poista
  7. Syksy on tuntunut tähän asti lähes trooppiselta. Helteisiä lämpöä ja hurja ilmankosteus auringonpaisteessakin. Sateet ovat jakautuneet tänä kesänä hyvin alueellisesti tai paikallisesti, meille niitä on tullut vain vähän.
    Omenasato on todellakin aivan käsittämätön; omenat ovat muihin vuosiin verrattuna todella suuria ja aivan puhtaita. Säilöntää olen tehnyt monella tapaa ja yhä riittää puussa omppuja.
    Hienoa, että olet saanut monenlaista satoa talven varalle. Minulla on vielä tomaatit ja paprikat kasvihuoneessa ja kerään tomaatinrunkojen latvoista purkillisen joka päivä, mutta kieltämättä runsas sato on ihan kohta saatu talteen suoraan kasvihuoneesta - minäkään en aio vihreitä tomaatteja kantaa sisälle.
    Minulla on kuunneltuna varmaan sama määrä kirjoja elokuun aikana, mutta kuuntelemalla voi samalla tehdä vaikka omenanpilkkomista :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sateet ovat osuneet tänä vuonna todellakin hyvin paikallisesti. Jossain päin maata kahlataan tulvalammikoissa ja toisaalla paistatellaan helteessä. Meille vettä on riittänyt harvinaisen paljon. Myös lämmintä ja auringonpaistetta olemme saaneet mukavasti, joten sateet eivät ole pilanneet kesämieltä.
      Tällaista omenasatoa ei kovin usein saada. Harmi, että moni joutuu kiikuttamaan ylimääräiset kaatopaikoille. Määräänsä enempää ei kukaan ehdi syödä ja säilöä. Voin helposti napostella neljä punakanelia yhtä soittoa, mutta jättikokoisia Antonovka Safrannojeja maha vetää tuskin yhtäkään kerralla.
      Uskon hyvin, että sinulla tomaattisatoa riittää vielä näin syyskuussakin. On se vaan suurta herkkua tuoda pöytään itse kasvatettuja tomskuja.
      Yrityksistä huolimatta en pääse äänikirjojen makuun, vaikka etuna olisi käsien vapautuminen muihin tehtäviin. Etenkin ulkona haluan aistia puutarhan ja luonnon äänet. Olen nauttinut suuresti tämän kesän lukuhetkistä pihalla tai sohvalla. Yleensä minun on vaikea pysähtyä paikalleni vaikkapa kirjan pariin. Aina pitää olla monta rautaa tulessa, jotain tekemässä ja asioita eteenpäin viemässä.

      Poista
  8. Syyskuu on ollu todella lämmin. Itseäni se on hellinyt, on ollut juuri sitä mikä on tehnyt hyvää mielelle ja sielulle. Kesä on ollut kokonaisuudessaa kuiva, mutta ihmettelen silti miten kasvit ovat kestäneet. Ei ole palanutt nurmikkoa tai pahasti lurpottavia puita, koivutkin ovat tiputtaneet lehtiään normaalisti.
    Minulla on vielä tomaatteja kasvihuoneessa, jos lämmintä riittää, saavat kypsyä rauhassa siellä, toinen kasvihuone on jo tyhjä ja pesty. Viinirypäleissä on hyvä sato, mehuksi aion keittää toisenkin erän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kesä on ollut mannaa sielulle. Edelleen on varsin lämmintä, joskin pilvistä ja valtavan kosteaa. Kosteusmittari näyttää 98 %.
      Vettä on satanut aika paikallisesti. Meillä koivut alkavat olla aika keltaisia ja osa lehdistä on jo pudonnut.
      Kiva tehdä syyshommia pihassa, kun ei palele. Toisaalta tuntuu kummalliselta, kun ollaan jo syyskuun puolivälissä ja eletään kuin kesällä konsanaan.

      Poista
  9. Ei tunnu vielä syksyltä, mutta nautin tästä bonuskesästä todella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen bonuskesä on mieluisaa. Piha vetää puoleensa. Ainoastaan aikaisin laskeutuva pimeys häätää sisälle.

      Poista
  10. On tämä kesäinen syyskuu kyllä tuntunut aika kivalta kesänjatkeelta!
    Omenoita tuli kyllä tänä vuonna ihan ennätyssato, ja onneksi niitä on saanut myös jakaa eteenpäin mukavan määrän:) Osan olen pilkkonut pakastimeen talvisia omenpiirakoita/-hyveitä varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kesä on ollut vallan mainio ja lämmin syksy tuo mieluisaa jatketta puutarhaihmisille.
      Olen jakanut omenoita runsain mitoin ja vieläkin niitä olisi ylimääräisiä. Onpa tullut muutama kilo taatusti syötyäkin ihan sellaisenaan.

      Poista
  11. Aina ei ehdi ja jaksa, vaikka kuinka haluaisi.
    Ihana syysvuokko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei jaksa eikä ehdi. On niin paljon tekemistä, sekä pakollisia että vapaavalintaisia. Jospa sitten talvella eletään hitaammin.

      Poista
  12. On kyllä erikoisen lämmin ja ihana syyskuu. Muistelen, ettei kesä meinannut tulla millään, joten siitä kai johtuu tämä ihana lämpö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällainen pitkään jatkuva lämpö tuntuu ihan oudolta, mutta niin mukavalta. Kevät oli kolea, mutta kesä tulikin sitten ihan yhtäkkiä toukokuisena hellepiikkinä. Nautitaan näistä hienoista syyspäivistä.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!