perjantai 3. huhtikuuta 2015

Pitkäperjantain aamulenkki

Sepelkyyhky - kuva netistä

Pitkäperjantai alkoi hienosti. Juusoa ulos viedessä ei moottoritieltä kuulunut liikenteen jylinää, kuten normaalisti arkiaamuina, ei ihmisten ääniä missään. Vain rikkumatonta hiljaisuutta, jonka yhtäkkiä leikkasi metsiköstä kuuluva Sepelkyyhkyn huuto. Ensimmäisen kerran tänä keväänä sen kuulin. Joka kerran Sepelkyyhkyn huudon kuullessani muistan ne ensimmäiset keväät tällä kylällä asuessamme, kun kuvittelin pöllön huhuilevan lähimetsässä. No, ei ollut pöllö, vaan sepelkyyhky.


Taivaalla vellovista tummista pilvistä huolimatta lähdimme Ukkokullan kanssa lenkille. Miten vähän onkaan tämän talven ja kevään aikana ehditty yhteisille kävelyreissuille. Aina on olevinaan jotain menoa ja jollei ole, taivaalta tulee vettä tai räntää siinä määrin paljon, ettei viitsi suotta lähteä itseään kastelemaan. Hyvin ehdimme tepastella vakioreittimme läpi ja jonkin aikaa vielä kotonakin olla, ennenkuin sade ryöpsähti maahan.

Palokärki - kuva netistä

Aika lähellä kotia kuului Palokärjen ääniä. Emme sitä nähneet, enkä tuskin olisi pystynyt vakiolinssilläni sitä kuvaamaankaan. Pari kertaa olen nähnyt palokärjen oman pihan tuntumassa. Kunnollisen zoomin puutteessa lintujen kuvaaminen on jäänyt lapsipuolen asemaan. Zoomia toki kameraani haikailen, mutta ei minusta lintukuvaajaa tule sittenkään. Suotta sitä kaikkea yrittää oppia ja osata.

Kurki - kuva netistä

Hienot luontoelämykset eivät suinkaan palokärjen ääneen loppuneet, vaan lähemms isoa metsää päästyämme kuulimme Kurjen huudon ja näimme yksinäisen linnun lentävän pitkäperjantain taivaalle ääniä töräytellen.


Kodin jo siintäessä lähistöllä huomasin ojanpientareella nuppuisia leskenlehtiä. Tarkemmin katsoen niitä oli enemmänkin, mutta viileä sää pitää kukat nuppuisina ja hyvin maastoutuneina pientareen muihin väreihin.

Tulppaanin piippoja

Tunnin aamukävelyllä bongasin lisäksi yhden kaljapullon, yhden oluttökin ja viisi pölykapselia. Osa pölykapseleista roikkuin tienvieren puunoksilla, jonne ohikulkijat olivat niitä nostelleet mahdollisten etsijöiden löydettäviksi.

Omassa pihassa taasen löytyi uusia piippoja ihasteltavaksi. Hienosti ne pinnistävät itsensä ylös läpi lumen ja jään.

Narsissin piippoja

Lisäksi totesin aamulenkillä ympärilleni tähyillessäni, että kylän kaikki lumet näyttävät asettuneen meidän pihaan. Muualla oli likimain paljasta. No, myös rajanaapurin alapiha on vielä aikalailla lumipeitteen alla, joten ehkä se hiukan lohduttaa tätä ankaraa kevään odottamisen tuskaa. Onneksi tuota maassa lepäävää lunta ei enää ole kovin paksulti ja uskon muutaman aurinkoisen päivän haihduttavan sen nopeasti. Kunhan nyt tulisi niitä aurinkoisia päiviä.


Juusokaan ei pidä laisinkaan lumesta. Sen verran yläpihan kävelyalueet ovat lumesta sulaneet, että kissa löytää tassuilleen paljasta hiekkaa asteltavakseen. Satuin ikkunasta ulos katsoessani näkemään, kuinka Juuso oli löytänyt kukkapenkistä lumesta vapaan alueen ja siellä se kaivoi täydellä vauhdilla kunnon vessakuoppaa itselleni. Mielessäni jo saatoin kuvitella, kuinka pienet sipulit lensivät ilmojen halki uusiin paikkoihin Juuson tassujen antaessa niille mukavasti vauhtia.

Tässä kuvassa Juuso kulkee perässäni toivoen pääsevänsä nopeasti takaisin sisälle lämmittelemään polkuanturoitaan ikkunalaudalle. Häntä pörheänä mamman luo ja äkkiä taas kohti kotiovea. Poika sai tahtonsa läpi.

17 kommenttia:

 1. Meillä taitaa täällä sydänmailla olla kevät vähän edempänä, tosin kyyhkysen äänen luulin tänään kuulevani, mutta ei sittenkään, joutsenien toitotus kyllä kuuluu muttei vielä kurkia! Lumen alta paljastuu kurjia jätöksiä, onneksi pullo ei ollut rikki satuttamassa pikkutassuja! Ihmettelen aina millaisella ajatuksenjuoksulla sellainen ihminen on varustettu, joka heittelee roskat vanaksi peräänsä.

  VastaaPoista
 2. Meillä on hurjan paljon lunta vielä. Toivottavasti tulisi tosiaan niitä aurinkoisia lämpimiä päiviä.
  Ihana kuva Juusosta :)

  VastaaPoista
 3. Teillä siellä vielä riittää lunta! Urhoollisesti piipposet ponnistavat lumenkin läpi!
  Tänään kierteli yksinäinen kurki pihamme yläpuolella, olikohan eksynyt kaereistaan, kun äänikin tuntui olevan aika käheä hänellä! Kuvaa en minäkään hänestä saanut, oli makroputki kamerassa, kun niitä kevätkukkia olin kuvailemassa.....
  Sepelkyyhkyjäkään ei vielä ole näkynyt, eikä edes kuulunut. Meillä ne ovat muutaman kerran tehneet pesän pihakoivuun. Ovat vaan niin surkeita pesänrakentajia, että ainakin parina kesänä ovat munat pudonneet lattian läpi maahan. Toistaiseksi ei ole pesintä heillä täällä onnistunut :(
  Määrätietoinen ilme Juusolla, sisälle on päästävä!
  Oikein leppoisaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 4. Ihania kevään merkkäjä olet kuullut ja nähnyt. Minulla on mennyt päivä sisällä laiskotellessa, mutta ei ole energiaakaan enempään. Onhan se hyvä välillä vain ladata akkuja!

  VastaaPoista
 5. Upeita kuvia. Kyllä tuo Juuso on nätti. Hieno kuva Juusosta! Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 6. Ihana Juuso! Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 7. Hyvä että Juusolle löytyy jo sulaa tassujen alle. Meillä on melkein koko piha jo taas uudelleen lumeton vaikka maanantaina tulikin lunta varmaan yli 5 senttiä. Onneksi perään tuli sitten pari päivää vettä. Vielä kun löytyis se aurinko!
  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
 8. Ihania nuo sipulikukat, kun jaksavat rohkeasti työntyä esiin lumen keskeltä. Luovat uskoa kevään tuloon. Nautinnollisia pääsiäispyhiä!

  VastaaPoista
 9. Siellä kevät on jo ihastuttavan pitkällä! :) Linnut tuovat ja viestivät keväästä. Hyvin sanottu, että suotta sitä kaikkea yrittää oppia. Täytyisi itseäkin siitä muistuttaa..

  VastaaPoista
 10. Onneksi on jo noin selvät kevään merkit ja päivä päivältä ne isääntyvät! Oikein leppoisaa pääsiäisen jatkoa sinulle Between :).

  VastaaPoista
 11. Kiva kävely lenkin teitte ,Jos se aurinko paistaisi niin sulaisi lumikin nopeammin kyllä sitä lunta on meidänkin pihassa. Hyvää pääsiäistä :)

  VastaaPoista
 12. Juusolle näyttää kuuluvan hyvää! Kevät on kissallekin odotettua aikaa, kun tulee uusia tuoksuja ja pääsee tonkimaan sinne kukkapenkkeihin. Noita sepelkyyhkyjä pesii tässä meidänkin mettässä. Kovasti siellä kujertavat. Helmi kuuntelee lintujen aamukonserttia joka päivä. Paavo ulkoilee paljon. Mukavaa pääsiäisen aikaa!

  VastaaPoista
 13. juuri tuollaiset kävelyretket ovat niitä parhaita mitä ajatella saattaa. kuva juusosta pihapolulla hieno!
  virkästäviä pääsiäispäiviä Teille!

  VastaaPoista
 14. Niin keväistä jo teillä! Muuttolintuja ei ole juurikaan näkynyt ja hämmästyin suuresti kun isäni sanoi muutamien joutsenten tulleen jo Pieliselle. Ehkäpä se kevät saa nyt pääsiäisestä potkua ja lähtee etenemään :D Oikein leppoisaa pääsiäisen jatkoa <3

  VastaaPoista
 15. Minäkin kuulin kurkien laulantaa pellolla toissa päivänä ja onhan se ihan valtavan hienoa. Lisäksi haastan sinut osallistumaan Liebster Award haasteeseen. Tällä kertaa haasteella tehdään tunnetuksi blogeja, joilla on alle tuhat lukijaa. Ensin vastataan haastajan keksimiin 11 kysymykseen, sitten keksitään 11 uutta kysymystä ja haastetaan (5-) 11 uutta bloggaajaa mukaan.

  VastaaPoista
 16. Tampereella on suht lumetonta, toki varjopaikoissa on sitä vielä paljonkin. Kuka sitä nyt jalkojaan vapaaehtoisesti kastelee kylmässä lumessa -ei Juuso ainakaan :)

  VastaaPoista
 17. Linnut ovat liikkeellä:)

  Täällä meillä satoi eilen iso lumiräntäkuuro, ja Riku-koira otti innoissan lumikylpyjä

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!