maanantai 22. kesäkuuta 2015

Juhannuksenjälkeistä puutarhaelämää


Juhannus on juhlittu ja tulppaanienkin hurjan pitkä kukinta alkaa olla lopuillaan. Tiukasti pitävät vielä viimeisetkin terälehdet kiinni ennen putoamistaan. 

Eipä voi juhannuksen säitä kovin kesäisiksi väittää. Aattona tuli vettä ja oli melko koleaa. Sinnikkäästi yritettiin istua pihapöydän ääressä hyttysiä lätkimässä, mutta lopulta siirryttiin sisälle jatkamaan iltaa. Pelattiin Trivial pursuitia puoleen yöhön. Aikanaan sitä tuli pelattua paljonkin ja nyt olemme muutamana viikonloppuna kaivaneet vanhan pelin jälleen esiin.

Vuorikaunokki - Centaurea montana

Eilen sunnuntaina taisi olla juhannuksen paras sää. Lämpötila nousi 20:n tuntumaan, eikä edes kovin paljon tuullut. Ihmeellistä. Ettei tuullut nimittäin. Touko-kesäkuussa on tuullut ihan tajuttoman paljon ja usein.


Juhannuksena ei tullut nurmikon leikkuuta lukuunottamatta juurikaan tehtyä mitään puutarhassa. Tänään riensin heti aamulla pihalle - sateen loputtua. Aurinkoa ei pahemmin ole näkynyt, mutta hyvin tarkenee. Kosteusprosentti lienee korkea ja kaiken aikaa taivaan yli vaeltelee mustia pilviä uhaten ihan justiina roiskia sadetta niskaan. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan aamun jälkeen satanut.

Tornionlaaksonruusu - Rosa majalis 'Tornedal´

Sateet ovat hakanneet pensaita lotkolleen ja niille laitoin tukia. Etenkin ruusupensaat säälittävät, kun nuppujen avautumishetki alkaa olla käsillä ja oksaressukat roikkuvat litimärkinä. Harmi, etten ole aikoihin löytänyt kaupoista vihreää muovipäällysteistä sidontalankaa. Se kestää ulkosalla paremmin kuin mikään naru. Vahvoja tukikeppejäkin pitää hankkia lisää, jotta voin virittää tukinarut niihin vaivaamatta itse kasveja.

 
Leikkasin myös norjanangervo- ja lumimarjapensaat, sillä kumpainenkin on röyhähtänyt kulkuväylille. Sateella ja heti sen jälkeen on kiva kävellä pihamaalla, kun märät pensaanoksat läjähtelevät ihoa vasten kastellen kaikki vaatteet siinä samalla. Olen muutamana kesänä leikannut norjanangervot kohta kukinnan jälkeen, jolloin ne ehtivät kasvattaa vielä uusia oskia kukkiakseen seuraavana keväänä. Ja lumimarja taasen tuntuu sietävän leikkausta ihan milloin vaan.


Juhannusaattona kävin ruokkimassa ja rapsuttamassa reissuun lähteneen tyttären kissoja. Joskus kissaveljekset ovat olleet meillä hoidossa, mutta Juuso ei tahdo sietää muita kolleja laisinkaan ja niinpä on helpompi käydä hoitamassa lapsen kissoja niiden omassa kodissa. Paluumatkalla kipaisin Honkkarissa katsomassa, josko sinne olisi tullut sitä vihreää sidontalankaa - ei ollut. Sen sijaan kaikki ulkopatsaat oli alennettu 50 %, joten sieltä lähti mukaan tuollainen ruukkua kantava kipsipoika. Kaupassa patsaat näyttivät kookkailta, mutta kotipihalla poika katoaa kummasti puskaan kuin puskaan. Toistaiseksi patsas saa seisoa riippahernepuun alla Kurgaanin laella. Ehkä keksin jonkun riippuvan kesäkukankin vielä tuohon ruukkuun.

Nemo

Tyttären kissat ovat tällaisia mustavalkoisia maatiaiskissoja. Kymmenvuotiaita. Niiden kuvaaminen on kyllä tosi hankalaa, sillä etenkin Nemo haluaa puskea kameraa ja kuvaajaa ja jollei se siinä onnistu, se kellahtaa selälleen ja pyörii kuin väkkärä rapsutuksien toiveessa.

Loki
 

Loki on hieman rauhallisempi, mutta ei kyllä helppo kuvauskohde sekään. 


Parhaillaan tässä työpöydällä nukkua köllöttää mamman ihan oma katti. Kuorsaten äänekkäästi kissanuntaan ja välillä hieman silmiään raottaen kuin tarkistaakseen, ettei mamma ole mihinkään hävinnyt. 

Ja ulkona näköjään vaihteeksi sataa. Mukavaa juhannuksenjälkeistä puutarhaelämää teille kaikille!
 

26 kommenttia:

  1. Mukavannäköinen puutarhapatsas. Nuo patsaat sitten kivasti piristävät vehreää pihaa.
    Huomaan, että sinulla on pionissa tuki vahvasti paikoillaan. Osa omistani on juhannuksena laonnut nurmelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutamana kesänä olen oppinut laittamaan pionituet aiemmin. Ei tarvitse katkoa nuppuja, kun äheltää tukien asennuksen kanssa. Näillä rankkasateilla saa kerrankin olla tyytyväinen hätäpäisyydestään, kun kukat pysyvät paremmin pystyssä ja kunnossa.

      Poista
  2. Sunnuntai oli meilläkin oikein ihana, joten päätimme lähteä ajelemaan mökiltä vasta illalla.
    Tuon torniolaaksonruusun voisin myös ostaa, tontin laidalla ei ole joka puolla kasveja joten tämä sopisi tuonne reunaan muiden pensasruusujen kaveriksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujen kanssa näköjään vähän höpsähtää. Eikä ihan vähääkään. Niitä vain alkaa haluamaan lisää ja lisää, vaikka tilaa ei olisikaan. Ehkä olisi parempi mennä kävelemään jonnekin arboretumiin. Tai vielä parempi pysytellä hyvin kaukana niistäkin, ettei mitään uusia mielihaluja vain synny.

      Poista
  3. Nyt alkaa olla kesä parhaimmillaan, ihanaa tämä vehreys ja kukat! Mutta puutarhaihmisen pitää kiireisenä!
    Tosi herkullinen kuva Juusosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhaihminen näyttää sitäkin iloisemmalta, mitä enemmän saa peuhata puskiensa kanssa. Ei tunnu puutarhakiireet kiireiltä laisinkaan. Pikemminkin muu elämä haittaa puutarhaelämää.
      Ja herkullisesti Juuso tuossa työpöydällä kuorsasikin. Kuin mikä tahansa vanha ukko.

      Poista
  4. Kivat hoidettavat sulla siellä on ja hieno patsas. Uusia kukkiakin.
    Juu, toivuttu on juhannuksesta koko päivä :) Pilvistyihän tuo ilma täälläkin ja ihan vähän vain satoi. Välillä kävin kitkeskelemässä rikkaruohoja, mut ei oikein innosta enää ja on niin tuhottoman paljon itikoita, ei jaksa syöttää niitä. Sit aattelin jotta pitäis alkaa tekemään taas raparperinlehtilaattoja. Taidan jättää huomiseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On muuten nyt täällä etelässäkin hyttysiä. Eipä pitkään pysty pihalla istumaan, kun on jo lauma ruokailijoita iholla. Miten sitä talven aikana aina unohtaa nämä kesäelämän varjopuolet. Tai onneksi unohtaa.
      Minä tein kasan rapskulaattoja, mutta enpä ole saanut niitä asennettua paikoilleen.

      Poista
  5. Ruoho kasvaa kohisten, ei ihme näillä sateilla. Tulppaanit tosiaan vetää viimeisiään, nyt päivänkakkarat vuorostaan valtaavat alaa.
    Kauniin patsaan löysit ja niin söpöt kuvat kisuleista!

    Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummasti sitä mieli muuttuu. Joskus ajattelin, ettei mitään kerubeja minun puutarhaani. Kautta aikain puutarhoissa on patsaita ollut ja niin saa olla minullakin.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  6. Kiitos samoin sinne! :) Täällä on kans ollut no ei nyt niin viileäkään juhannus, mutta pilvisen sateinen, mutta ei kyllä siis mikään lämminkään, lauantaina taisi olla lämmin päivä, kun sisällä riitti touhua. Tänään on ollut kesän lämpimin päivä! Aurinkoa ja ötököitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taisi olla kesän lämpimin päivä eilen. Mutta tänään tulee vettä ihan solkenaan. Parin tunnin tauko oli tuossa viiden aikaan ja juuri nyt sataa kaatamalla. Kävelin sadetauon aikaan alapihalla, jossa hyllyi kuin suolla. Kohta ei vesi enää imeydy minnekään. Eipä tarvitse mitään kastella.

      Poista
  7. Siellä ollaan jo ruusun tuoksussa, meillä mökillä juhannusruusussa ei näy vielä kuin tiukkoja nuppuja. Kauniita kissoja kaikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole juhannusruusut vieläkään meillä auki. Sen sijaan nuo metsäruusut aukaisevat nuppujaan toinen toisensa jälkeen ja tuoksuvat ihanasti.

      Poista
  8. Sateet on tosiaan tehneet pieniä tuhojaan pihalla ja tuntuu, että rikkaruohotkin oikein rehottaa nauttien kaikesta kosteudesta! Tai ehkä ne rehottaa aina tähän aikaan, mutta sadetta on hyvä syyttää ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti rikkaruohot rehottavat samaan malliin joka kesä. Nyt vain joutuu pitämään välipäiviä enemmän niiden nyhtämisessä, kun sataa niin usein. Vaan märästä maasta rikkaruohoja on helpompi nyhtää pois. Tässäkin asiassa on siis hyvät puolensa.
      Juuri nyt sataa aivan kaatamalla, mutta täsmäsään mukaan huomenna pitäisi olla poutaa. Niin toivotaan.

      Poista
  9. Ruusujen kukintaa odottelen sillä nyt on tulossa kolme uutta ruusua kukkaan ensi kertaan. Joten kuivempaa säätä saisi olla edes pikkasen ettei sade vie heti kukintoja. Tornionlaakson ruusu on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on viime kesänä istutettuja omajuurisia ruusuja, jotka eivät ehtineet istutuskesänä kukkia. Jännityksellä odotan nuppujen avautumista - ja näiden sateiden loppumista.

      Poista
  10. Minulla myös sade on saanut ruusut lakoon. En saanut niitä kasvituellakaan kunnolla pystyyn. Muutoin puutarha on tosi rehevä sateiden ansiosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rehevää on ja rikkaruohot lisääntyvät hurjaa vauhtia. Toisaalta märästä maasta ne on helppo nyhtää irtikin.
      Kävin tänään hakemassa muutaman puisen aitatolpan lisää. Niiden avulla saa rakennettua hyviä kasvutukia. Jäävät ihan mukavasti pensaiden peittoon kesän mittaan.

      Poista
  11. Hih, meillä käy usein kissoja kuvatessa samoin, kameraa tullaan puskemaan tai ainakin kuvaajan jalkoja;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tai nenä työnnetään aivan linssiin kiinni. Silloin tulee vähän liiankin makromaisia kuvia.

      Poista
  12. ihme ja kumma nyt ollut pari poutapäivää, ja niistä olen todellakin nauttinut aamusta iltaan pihalla puuhastellen! tyttäresi maatiaiskissat todella kauniita, ja Juuso niin lutuinen nukkuessaan mamman pöydällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sadepäivät eivät tunnu niin kurjilta, kun välissä on poutaa ja pääsee pihalle hommiin. Kummasti sitä saa tankattua pihaelämää lyhyessäkin ajassa. Ja sadepäivinä saa sitten sisällä kotityöt järjestykseen.

      Poista
  13. Ruoho kasvaa ihan silmissä ja samoin kukkapenkin rikkaruohot, no ei voi muuta kuin yrittää pysyä mukana. Sataa siis sielläkin, niin tietysti.
    Kaikki kolme kissaa ovat tosi ihania, Juuso tietysti se ykkönen jo ikänsäkin puolesta ja muutennkin tutumman tuntuinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ole jännää, miten erilaisia joka ikinen kissa saattaa olla. Ihan niin kuin me ihmisetkin. Ja omat kissansa oppii tuntemaan läpikotaisin, jolloin ne myös tuntuvat läheisimmiltä.
      Arvaa vaan, sataako. Sataa ihan kaatamalla. Onneksi päivällä oli parin tunnin aurinkoinen tauko ja silloin saattoi tehdä puutarhakierroksen. Juusokin pääsi nautiskelemaan nurmikolla tepastelemisesta. Onneksi nyt on lämmintä. Ei ole viikkoon tarvinnut villasukkia sisällä lainkaan.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!