tiistai 1. joulukuuta 2015

Joulukuun ensimmäisenä


Aika rientää, vaikka sen kuinka haluaisi pysäyttää. Vuoden viimeinen kuukausi pyörähti käyntiin ja jouluvalmistelut ovat monella jo täydessä vauhdissa. Vaikka minulla on joulukortit askarreltuina odottamassa postimerkkejä ja laatikkoon viemistä, en ole oikein päässyt joulun makuun. Tuntuu, että se on siellä jossain, mutta en saa siitä otetta.


Viime viikolla rakennustarvikekauppa ilmoitti puutarhaosastonsa jouluruusutarjouksesta. Tunnetusti jouluruusut ovat kukkakaupoissa kovin tyyriitä, joten tuon kaupan nurkilla muutenkin liikkuessani päätin mennä hyödyntämään tarjouksen.


Yhdeksällä eurolla sai kaksi kukkaa. Toki ne olivat huomattavasti pienempiä kooltaan, kuin ne kalliimmat yksilöt, mutta koska tarkoitukseni olikin laittaa kasvit heti maahan, en halunnut sijoittaa ylenmäärin rahaa sellaiseen, joka mahdollisesti ei kuitenkaan menestyisi talven yli.

Oikean rinteen jouluruusu

Nyt on jouluruusuja kolmessa uudessa paikassa kahden entisen lisäksi. Toisessa niistä vanhemmista istutuksista jouluruusu enemmänkin olla kituuttaa. Ehkä siirrän sen ensi kesän aikana jonnekin muualla. Viime kesänä siirsin toisen jouluruusuni oikeaan rinteeseen ja vaikka paikka on aika lämmin ja aurinkoinenkin, jouluruusu näyttää viihtyvän siinä erittäin hyvin.


Jouluruusukaupan vieressä sijaitsee Plantsu, jossa kävin kuikuilemassa jotain kaunista kukkaruukkua. Sellaista en löytänyt, mutta sen sijaan alelaarista pikkusipuleita. Harvoin sitä joulukuussa enää sipuleitakaan istutetaan, mutta kävin äsken tunkemassa multaan 15 Allium Purple sensationin sipulia, 50 helmililjaa, 25 lumikelloa ja 40 kirjopikarililjaa. Tämä huvi oli sen verran halpaa, että riski kannatti minusta ottaa. Kasvavat ja kukkivat tahi eivät, menee sitä rahaa turhempaankin.


Tänään toi posti myös uuden pihakalenterin ensi vuodelle. OmaPiha-lehden kalenteri on päässyt erityiseen suosiooni jo neljännen kerran ja tykkään siitä kovasti. Se on enemmän kuin kalenteri, sillä siinä on kauniin kuvituksen lisäksi paljon mielenkiintoista luettavaa ajankohtaisesti jaoteltuna, tilaa kirjoittaa omia muistiinpanoja ja hyvä kalenteriosuus nimipäivineen ja muine oleellisine tietoineen. 


Kalenterin lopusta löytyvät esikasvatettavien kesäkukkien ja vihannesten kylvökalenteri sekä puiden, pensaiden ja köynnösten leikkuutaulukko. Aikamoinen tietoteos kalenterin ohessa siis.


Kierrekantisuus helpottaa kalenterin käyttöä. Tuorein kalenteri on minulla päivittäisessä käytössä ja vanhemmista kappaleista on muodostunut meikäläisen tietopankki, joista tapaan etsiä tarvittaessa tärkeitäkin tietoja. Kännykalenteri on korvannut kaikki muut laukussa kulkevat almanakat, mutta edelleen haluan kotona olevan ainakin yhden manuaalisen kalenterin.


Joskus muuten epäonnistuneetkin valokuvaukset voivat olla aika hauskoja. Tässä on yksi ulkona olevista jouluvaloistamme. 


Kylmän valkoinen valosarja taas muuttui sinisiksi palleroiksi.


Tämän päivän työlistalla on vielä runsaasti tekemättömiä hommia, joten olkoon tässä nämä ajankohtaiset puutarhajorinat tältä erää. Pitäkäähän itsestänne ja toisistanne huolta. Älkääkä ottako saapuvasta joulusta stressiä. Näköjään se tulee ilmankin.
 

36 kommenttia:

 1. Ei meikälääsenkää joulupuuhat oo saanu viälä kunnolla tuulta purjeesiinsa. No, aina on joulu tullu :) Kokeele heittää kalakkia jouluruusulle, jos se piristyys siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina on joulu tullut ja myös mennyt, joten enpä sitä ala tässä suremaan.
   Kalkkia voisikin kokeilla. Toisaalta paikka saattaa muutenkin olla huono. Siinähän se rinteeseen siirretty jouluruusukin aiemmin asusteli.

   Poista
 2. Jouluruusuja ei oo koskaan liikaa! Ostin jo yhden keittiöön ja aion kyllä ostaa lähempänä joulua lisää. Ja jos ne pysyvät kevääseen hengissä, istutan pihalle. Minunkin entiset nyyryävät penkissä, onkohan väärässä paikassa? Tunnelmallista ja ressitöntä joulukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime jouluna sain jouluruusun, jonka sain kovan taistelun kanssa säilymään hengissä kevääseen. Siihen tuli kirvoja useampaan kertaan ja aika ressukka se oli ulos päästyään. Yhä on hengissä. Nyt ajattelin kokeilla tuota ulos istuttamista, kun säät eivät ole esteenä. Keväällä sitten nähdään, kuinka kävi.

   Poista
 3. Minä menin kesällä siirtämään jouluruusuni, eilen kävin kurkkaamassa ja toteamassa että hengissä on, ei kuitenkaan kuki. Pari voisin laittaa lisää mutta hyvä paikka on jostains yystä meidn pihassa arvoitus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksipä minäkin istutin kolmeen eri paikkaan, jotta näkisin, missä viihtyvät. Tuo rinnepaikka, jonne kesällä toisen vanhemman jouluruusuni siirsin, on kaikkea muuta, kuin ihanteellinen jouluruusun paikka. Vaan siellä se viihtyy tosi hyvin ja on jo alkanut kummasti vankistua. Erään puolitutun pihassa jouluruusut ovat aurinkoisessa rinteessä ja todella upeita.

   Poista
 4. Between, istutin viime vuonna marraskuulla jouluruusun ja se on edelleen elossa. Keväällä istutetussa on nyt nuppuja. Kävin su lounaalla Viherlandiassa ja järkytyin kun jouluruusu istutusruukussaan maksoi 19 euroa ja risat! Sinne ainakin vielä jäi.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minä näin eilen kahdessa eri kukkakaupassa jouluruusuja; toisessa hinta oli 25 euroa ja toisessa 20 euroa. Jälkimmäinen oli ihan komean näköinen, mutta se kalliimpi tosi surkea raasku. Bauhausissa oli myös isokokoisia jouluruusuja, joiden hinta oli 16 euroa. Ajattelin, että ostetaanhan sitä muutenkin perennoja muutaman euron taimina, joten mikä ettei jouluruusua. Jos viihtyy, niin siitähän se komistuu. Eikä harmita rahanmeno, kun ei itseään kipeäksi ole maksanut.

   Poista
 5. No jes, saitpas melkoisen määrän ihania sipuleita, varmaan kukkivat keväällä oikein kauniisti, ehtivät vielä juurtuakin kun ei ole vielä routaa ja vallankaan siellä etelässä! Ihania ostoksia olivat myös nuo jouluruusut, se mun iso jouluruusuni kasvaa niin kuumassa paikassa, on siis kasvanut jo kymmenen vuotta hyvinkin suosiollisesti ja kukkinut kauniisti, varjossa olevat jouluruusunikin kasvavat, eivät niin rehevästi leviten, mutta lehdet ovat tummempia, joten taitaa se jouluruusu kukkia melkein missä vain kunhan ei varpaat likoa vedessä! Toivottavasti ihanat vaaleat jouluruususi ilahduttavat Sinua vielä kauan!

  Upeat kuvat noista jouluvaloista!

  Ja tuo edellinen postaus! Olipa kivat markkinat ja kaikkea kivaa varmaan oli tarjolla. Ihania herkkujakin!

  Joulu hiippailee koko ajan lähemmäksi samoin talvipäivän seisaus (siihen enää 22 päivää), joten nautiskellaan Joulun odottamisesta, kynttilöistä ja hämärän hyssystä! Pidähän sinäkin huoli itsestäsi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit olivat niin halpoja, ettei tosiaankaan ollut suuri uhraus. Maa on vielä täysin sulaa, istuttaminen oli siis helppoa kuin syksyllä ikään.
   Sinun jouluruusupehkosi minulla on tässä ollut mielessä, kun noita kaupasta lähdin mainoksen perusteella haalimaan. Ja siksikin istutin useampaan paikkaan, jotta näen, missä viihtyvät. Kuten tuossa Katjalle kerroin, erään puolitutun pihalla jouluruusut ovat hyvin aurinkoisessa paikassa ja menestyvät siinä loistavasti. Häneltä itse asiassa olen muutama vuosi sitten ensimmäisen oman jouluruusuni saanut. Istutin sen kuitenkin aika varjoisaan paikkaan ja siinä se vain olla möllöttää. Tekee joka kevät kukan pari, mutta ei ole kovinkaan paljon kasvanut. Haaveilen samanlaisesta jouluruusupaljoudesta, kuin sinulla. Vaikka vain osakin niistä kukkisi, kunhan olisi sellaista napakkaa vartta ja lehdistöä.
   Kynttilöitä ja jouluvaloja minulla on niin sisällä kuin ulkonakin. Niistä nautin valtavasti. Tähän pimeyteen valot ovat omiaan ja kunhan se talvipäivänseisaus on saavutettu ja ohitettu, mennään taas sitä luonnonvaloa kohti.

   Poista
 6. Jouluruusut ovat niin kauniita. Sain tänään parikin uutta, aion nauttia niistä ensin sisällä ja sitten kiikutan ne ulos.
  Hienot jouluvalot, mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, mietinkö parikin kertaa noiden jouluruusujen ulos istuttamista. Sitten päädyin kuitenkin siihen, että hommaan amarylliksiä tänne sisälle.

   Poista
 7. Voi vitsit, tuli hirveä mieliteko saada kukkasipuleita ;) Olen sitten jo unohtanut mitä sipuleita ostin syksyllä ja minne niitä sijoittelin. En sitten millään opi kirjoittamaan muistiin. On tämä omalla pihalla puuhastelu melkoista, töissä tietenkään en ole näin huolimaton :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ne sipulit nousevat keväällä, vaikka kuinka olisit unohtanut merkata niiden istutuspaikat. Tästäpä juontuikin mieleen, että nuo tämän päivän istuttamiset on vielä muistiin merkitsemättä. Pian ne siitä unohtuu, ellei heti merkkaa. Minulla on olkkarin sohvan vieressä pieni vihko, johon kirjoitan illan mittaan mieleeni putkahtelevia juttuja. Jos en heti laita ylös, en taatusti niitä muista. Usein unohtuu sitten sen vihkon lukeminen, joten kaiketi pitäisi laittaa keittiöön toinen vihko, jossa lukisi "muista lukea olkkarin vihko". Ehkäpä aivosi kotioloissa ottavat rennosti, jotta jaksat olla töissä huolellinen.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Vahingossa poistin kommenttini. Eli kiitos Sylvi! Ja muistahan parannella selkääsi. Kyllä me täällä blogimaailmassa sinut muistamme ja pian varmasti taas palaat kivuttomana seuraamme.

   Poista
 9. Kiva postaus; monia kivoja juttuja. Aika jännä, kukkasipuleiden istutusta joulukuussa. Ihana tuo kalenteri. - Ihanaa joulukuun alkua!

  VastaaPoista
 10. Minäkin tilasin juuri tuon saman kalenterin. Se on todella tuhti tietopaketti ja siinä on riittävästi tilaa omille kylvö- ja puutarhurointimerkinnöille. Toivottavasti uudet jouluruususi selviävät talvesta, ovat niin ihania kasveja!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa toivon minä, mutta riskillä istutin jouluruusut maahan. Uskon, että niillä on siellä paremmat mahdollisuudet menestyä, kuin täällä sisällä.

   Poista
 11. Mukavat kuvat :) ihanaa joulun odotusta sinulle <3

  VastaaPoista
 12. Jouluruusu on kyllä ihana. Pari joulua sitten sain jouluruusun, mutta ei se selvinnyt kevääseen, että olisin maahan sen saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonoja kokemuksia minullakin on jouluruusun sisällä elättämisestä. Siksi testaankin nyt tätä suoraan maahan -vaihtoehtoa.

   Poista
 13. Jouluruusuja joulukuussa ja vielä sipuleita maahan. Ostamasi taimet näyttävät ainakin nyt hyvinkin elinkelpoisilta ja toivotaan parasta.
  Olen mielessäni arponut, että kumpi kukka jouluksi amaryllis vai jouluruusu. No jos tuhlaan niin sitten molemmat.
  Joulukuu on siis aloitettu ja täällä päivällä muutaman hetken kävi aurinkokin näyttäytymässä.........leppoisaa joulun odotusta sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä on hyvä ostaa molemmat, sillä vaikea on tehdä valintaa jouluruusun ja amaryllisen välillä.
   Joulukuu on säiden puolesta alkanut aika hienosti, sillä eilen oli aurinkoista ja samoin tänään. Ihan mukavaa.

   Poista
 14. Uskon että sipulisi selviävät kukintaan vaikka kuinka olis joulukuu kun näin lämmintä kerran on..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelin. Monet on tökkinyt sipuleita jäätyneeseen maahan ja hyvin ovat nekin kukkineet.

   Poista
 15. Anoppi vinkkasi, että Tokmanni myy jouluruusuja viitosella! Täytyypä käydä vilkasemassa, varmaan ovat aika pieniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin Tokmannin jouluruusut ja vitosen hintaisiksi ihan kelvollisia. Nuo Bauhausin olivat kuitenkin hivenen suurempia ja erittäin hyväkuntoisia. Olen niihin tyytyväinen.

   Poista
 16. Kääks, ai löysit sipuleita vielä nyt joulukuussa! Nyt mietin kuumeisesti uskallanko ajaa Plantageniin yksin :D. Jouluruusujakaan ei koskaan voi olla liikaa, niin suloisia ne on. Eilen ihailin kukkakaupan jouluruusuasetelmaa, maksoi suolaiset 25 €.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä kukkakaupan jouluruusuja minäkin taivastelin. Hinnat 20 euroa ja 25 euroa, joten sinne jäivät. Eivät olleet edes mitään asetelmia. Nuo olivat pienempikokoisia, mutta hinta kohdillaan.
   Sinne vain rohkeasti liikenteen sekaan. Se on ainut tapa oppia ajamaan ja mokia sattuu kaikille. Aikoinaan sain muutaman kerran aikaan pieniä peltivaurioita, mutta onneksi ei mitään suurempaa ja vielä suurempi onni, ettei koskaan ollut kenenkään henki vaarassa.

   Poista
 17. kiitos kalenterivinkistä! Minulla on ollut jo vuosia toisen lehden puutarhakalenteri, mutta nyt sitä ei ole myynnissä näkynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Makuasioitahan nämä ovat, mutta minä olen tykännyt kovasti tästä Omapiha-lehden pihakalenterista. Samoin minulla oli muutama vuosi sitten vähän toisenlainen piha-/puutarhakalenteri, mutta tämä on kyllä tosi paljon parempi.

   Poista
 18. Jouluruusu on hieno. Olen ihastunut myös ludisiaan, kukkii parhaillaan.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!